godDAR
Feb 20 2007, 12:56 AM
bedir Savaşı 624 yılında Medine'ye 80 millik mesafedeki Bedir köyünde meydana gelmiştir.. sözde allahın dinini yaymak için verilen bir savaştır..inanmayanlara karşı yapılmıştır..bu savaşın ardından muho enfal suresini yazmıştır..çünkü savaş sonrası ele geçen ganimetler iştahını kabartmıştır muhonun..enfal savaş ganimeti demektir..muho bu suresiyle bunların kimlere ve nasıl pay edileceği konusunu açıklığa kavuşturmuştur..
enfal-
1. (Ey Muhammed!) Sana ganimetler hakkında soruyorlar. De ki: "Ganimetler Allah'a ve Resûlüne aittir. O halde, eğer mü'minler iseniz Allah'a karşı gelmekten sakının, aranızı düzeltin, Allah ve Rasûlüne itaat edin."
ganimetler allah olmadığına göre muhoya ait demek oluyo..
41. Bilin ki, ganimet olarak aldığınız herhangi bir şeyin beşte biri mutlaka Allah'a, Peygamber'e, onun yakınlarına, yetimlere, yoksullara ve yolculara aittir. Eğer Allah'a; hak ile batılın birbirinden ayrıldığı gün, (yani) iki ordunun (Bedir'de) karşılaştığı gün kulumuza indirdiklerimize inandıysanız (bunu böyle bilin). Allah her şeye hakkıyla gücü yetendir.
aynı sure içinde farklı ayette çalişki var..bu sefer muho paylaşıyor ve sadece beşte biri benim diyor..birileri çüş dedi herhalde muhoya..ve bu ayet indi..
69. Artık elde ettiğiniz ganimetten helal ve temiz olarak yiyin. Allah'a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz Allah çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.
yeyin yeyin helal helal..
serabis
Feb 20 2007, 01:01 AM
tabiki
ilk ayetten sonra
nerdeyse isyan cikacakmisti
adaletli ol diye bagiranlar cikmis
yanilmiyorsam aliydi
hemen kellesini koparmak isteyen,ama daha sonra ganimet icin birbirlerini ölduruyorlar diye muhammed izin vermemis
uzerine tukurdugunu yalayib
ikinci ayeti okuyub
en azindan 5 de 1 iyle pacayi kurtarmis...
nonconformist
Feb 20 2007, 01:16 AM
muslumanlarla alay eden iki ayet. cok hosuma gider. dinin icyuzunu gormek icin birebir. iyi ki bunlar var, yoksa, islam karsiti nasil konusucaz. varsa da yoksa da bilemeyiz, tumu hikaye deriz. ama iste boyle ayetler var ki, kesin olarak allah diye bir sey yok, uydurma diyebiliyoruz.
mamuli
Feb 20 2007, 08:02 AM
Ben Enfal-1 ayetini çok manidar buluyorum. Muho tam arap kafasıyla, al-ilahı devreye sokup malı silip süpürmeye yeltenmiş. yedirmeyeceklerini anlayınca pazarlık sonucu (herhalde sen dünya malını ne yapcaksın ki diye çıkışmışlar ki, muho da kıvırıp yetimlere verecem demiş.) al-ilah 5 te 1 e razı olmuş.
ateist
Feb 20 2007, 09:10 AM
Bu konuya,yalniz kuran diyen müslümanlar yorum yapamazlar.Kiviracak kücücük bir noktasi bile yok.Bunu okuyupta.hala inananlar olmasi.hem düsündürücü hemde korkutucu dogrusu.Inancin,insani ne kadar kör edebildiginin limitsiz oldugunu gösteriyor bu ayet.
existence
Feb 20 2007, 09:29 AM
Arkadaşlar peki o halde mademki bu uydurma idi neden silinmemiş ve hala aynı şekilde duruyor. Orada anlatılmak istenen ve ya hatırlatılmak istenen başka bir şey olabilir mi?
mamuli
Feb 20 2007, 09:36 AM
QUOTE(existence @ Feb 20 2007, 09:29 AM)

Arkadaşlar peki o halde mademki bu uydurma idi neden silinmemiş ve hala aynı şekilde duruyor. Orada anlatılmak istenen ve ya hatırlatılmak istenen başka bir şey olabilir mi?
mesela ne?
existence
Feb 20 2007, 10:07 AM
İslam dininde her şeyin asıl tek sahibi Allah'tır. Burada bu hatırlatılıyor olmasın. İnsanların da ilk başta bu ganimetler için birbirlerini öldürmemesi ve ya buna benzer olayların olmamamsı için geçici olarak Hz. Muhammed bu malların sahibi olarak gösterilmiş. Paylaşım sonradan belirtilmiştir.
mamuli
Feb 20 2007, 10:14 AM
İslam dininde her şeyin asıl tek sahibi Allah'tır. Burada bu hatırlatılıyor olmasın. İnsanların da ilk başta bu ganimetler için birbirlerini öldürmemesi ve ya buna benzer olayların olmamamsı için geçici olarak Hz. Muhammed bu malların sahibi olarak gösterilmiş. Paylaşım sonradan belirtilmiştir.
Herşey al-ilah'a iken
41. Bilin ki, ganimet olarak aldığınız herhangi bir şeyin beşte biri mutlaka Allah'a, Peygamber'e, onun yakınlarına, yetimlere, yoksullara ve yolculara aittir. Eğer Allah'a; hak ile batılın birbirinden ayrıldığı gün, (yani) iki ordunun (Bedir'de) karşılaştığı gün kulumuza indirdiklerimize inandıysanız (bunu böyle bilin). Allah her şeye hakkıyla gücü yetendir.
beşte bir al-ilah ve muho'ya olmuş. Senin söylediklerinle çelişmiyor mu?
Mal, müslümanlarda olmayınca al-ilah'ın olmuyor mu?
existence
Feb 20 2007, 10:21 AM
Hayır söylediklerimle çeliştiğini zannetmiyorum. O bahsedilen beşte birin içinde yoksullar, yetimler yani esasında ihtiyacı olanlar daha çoğunlukta.Aslında ssencede mantıklı ve doğru değilmi. Bugün yüzüne bile bakılmayan açlıktan fakirlikten ölen insanlar o zaman mecburiyetten zorlamayla dahi olsa bir pay alıyorlarmış. Bunun yanında bu yukarıdada behsettiğim gibi sahibin kim olduğunu her zaman hatırlatan ufak bir ayrıntıdır aynı zamanda
mamuli
Feb 20 2007, 10:37 AM
QUOTE(existence @ Feb 20 2007, 10:21 AM)

Hayır söylediklerimle çeliştiğini zannetmiyorum. O bahsedilen beşte birin içinde yoksullar, yetimler yani esasında ihtiyacı olanlar daha çoğunlukta.Aslında ssencede mantıklı ve doğru değilmi. Bugün yüzüne bile bakılmayan açlıktan fakirlikten ölen insanlar o zaman mecburiyetten zorlamayla dahi olsa bir pay alıyorlarmış. Bunun yanında bu yukarıdada behsettiğim gibi sahibin kim olduğunu her zaman hatırlatan ufak bir ayrıntıdır aynı zamanda
Sen ayetleri okuyup bu ayetlerde ne deniyor diye düşünmeden kendine göre yorumluyorsun.
1. O ayetlerden senin söylediğin anlamlar çıkmaz.
2. Tüm mallar Al-ilah'ın ise, neden bu mallar Muho'nun eline geçmesi gerekiyor?
3. Eğer mallar fakirlere dağıtılması gerekiyorsa, Al-ilah bunu yapamıyor da müslümanlar mı yapıyor?
4. Ganimetin 4/5 inin savaşa katılnlar arasında pay edilmesi çapulculuk değil mi?
existence
Feb 20 2007, 10:44 AM
Hayır ben yorum yapmıyorum. Orada aynen bunlar yazıyor. Fakirlere vermeyin, kimsesizlere vermeyin mi yazıyor. benim göremediğim ne var orada. beşte biri savaşa katılanlar arasında pay edilseydi. neden beşte bir diye bir soru gelecekti. Bunun sonu gelmez ki. Zaten o savaşlarda 10 - 15 kişi savaşmadı ki. Alınan ganimetlerde bankalar, altın rezervleri, Tanklar uçaklar değildi.
mamuli
Feb 20 2007, 10:50 AM
1. (Ey Muhammed!) Sana ganimetler hakkında soruyorlar. De ki: "Ganimetler Allah'a ve Resûlüne aittir. O halde, eğer mü'minler iseniz Allah'a karşı gelmekten sakının, aranızı düzeltin, Allah ve Rasûlüne itaat edin."
Ayette yazılanlar yukarıda. Açık ve net. İlkönce ganimet Al-İlah'a ve muho'ya ait diyor. Sonra 5'te biri Al-İlah'a, muho'ya, yakınlarına, yetimlere ve yoksullara aittir diyor. 5 te 1 i al-ilah'a aitse, 5 te dördü başkalarının oluyor.
Sorularıma da yanıt verememişsin. Sorular çok mu zor?
2. Tüm mallar Al-ilah'ın ise, neden bu mallar müslümanların eline geçmesi gerekiyor?
3. Eğer mallar fakirlere dağıtılması gerekiyorsa, Al-ilah bunu yapamıyor da müslümanlar mı yapıyor?
4. Ganimetin 4/5 inin savaşa katılnlar arasında pay edilmesi çapulculuk değil mi?
existence
Feb 20 2007, 11:04 AM
Arkadaşım seninle bir konuda anlaşamadık
Bilin ki, ganimet olarak aldığınız herhangi bir şeyin beşte biri mutlaka Allah'a, Peygamber'e, onun yakınlarına, yetimlere, yoksullara ve yolculara aittir.
1-Beşte bir, bak çok kişiye ait. bunların içinde Allah'ın olması yani her şeyin sahibi Allah'tır. Her zaman bu aklınızda olsun demektir.
2- Savaşan ganimetlerini ele geçiren müslümanlar olduğuna göre zaten normaldede varılması gereken sonuç bu mallar zaten artık müslümanlarındır. Savaşlar mal veya ganimet elde etmek için yapılmıyorki. Mal ve ganimetler sadece birer sonuç, neden değil.
3- Aslında burada cevap beklediğin soru elbette çok güzel. Allah bunları yapsaydı, herkez eşit ve zengin, herkez islama inanmış bir şekilde doğsaydı. O zaman yaşam ve hayat bir anlam ifade etmezdi. İslam'a göre bu dünya bir sınav dünyasıdır.
4 - Bunu bir önceki mesajda zaten cevapladım.
mamuli
Feb 20 2007, 11:25 AM
baracuda,
iki ayeti karıştırıp ortaya karışık bir yorum yapıyorsun. denmemiş şeyleri denmiş gibi yapıyorsun.
eğer gerçekten inanıyor ve saygı duyuyorsan, ayetlerin her birinin verdiği anlama ve özüne dikkat ederek ele al.
existence
Feb 20 2007, 01:40 PM
Baracuda derken bendenmi bahsettin arkadaşım.
mamuli
Feb 20 2007, 02:00 PM
el-alışkanlığı, dil sürçmesi

tarzın eski bir arkadaşa benziyor, dalgınlığıma gelmiş.
existence
Feb 20 2007, 02:07 PM
Sorun değil arkadaşım. O zaman senin yazına cevap vereyim.
İki ayeti karıştırıp ortaya karışık bir yorum yapıyorsun. denmemiş şeyleri denmiş gibi yapıyorsun.
eğer gerçekten inanıyor ve saygı duyuyorsan, ayetlerin her birinin verdiği anlama ve özüne dikkat ederek ele al.
Ben sadece senin sorduğun sorulara cevap yazdım. İki ayeti karıştırmadım. Denmemiş hiç bir şeyide denmiş gibi göstermedim. İkimizden birisi başka bir konuyu okuyup gelip buraya cevap veriyor kesin
ERCUMENT
Feb 20 2007, 02:46 PM
QUOTE(godDAR @ Feb 20 2007, 12:56 AM)

bedir Savaşı 624 yılında Medine'ye 80 millik mesafedeki Bedir köyünde meydana gelmiştir.. sözde allahın dinini yaymak için verilen bir savaştır..inanmayanlara karşı yapılmıştır..bu savaşın ardından muho enfal suresini yazmıştır..çünkü savaş sonrası ele geçen ganimetler iştahını kabartmıştır muhonun..enfal savaş ganimeti demektir..muho bu suresiyle bunların kimlere ve nasıl pay edileceği konusunu açıklığa kavuşturmuştur..
enfal-
aynı sure içinde farklı ayette çalişki var..bu sefer muho paylaşıyor ve sadece beşte biri benim diyor..birileri çüş dedi herhalde muhoya..ve bu ayet indi..
69. Artık elde ettiğiniz ganimetten helal ve temiz olarak yiyin. Allah'a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz Allah çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.
HELAL DOSTUM.. bu çelişkiyi ancak inamayn bi ateist görür..inanan birinin görmesi zor..
Ama çok tecrübe etmişim ne zaman kuranda bir çelişki görsem ve bu benim mantığımı çok zorlasa..
Ama en değerli bilgilerimide hep bu zorlamalar sonucu elde ediyorum ve birkez daha allahu ekber diyorum......Dur bakalım hayırlısı...
Bu durumla çok karşılaştımda ondan diyorum hani...
Tespitin güzel bu tesbit kaybolmasın bence ateist formun başına yazılmalı ve asılı durmalı....
ERCUMENT
Feb 20 2007, 02:48 PM

enfal-
HELAL DOSTUM.. bu çelişkiyi ancak inamayn bi ateist görür..inanan birinin görmesi zor..
Ama çok tecrübe etmişim ne zaman kuranda bir çelişki görsem ve bu benim mantığımı çok zorlasa..
Ama en değerli bilgilerimide hep bu zorlamalar sonucu elde ediyorum ve birkez daha allahu ekber diyorum......Dur bakalım hayırlısı...
Bu durumla çok karşılaştımda ondan diyorum hani...
Tespitin güzel bu tesbit kaybolmasın bence ateist formun başına yazılmalı ve asılı durmalı....
mamuli
Feb 20 2007, 03:55 PM
Ercüment,
kuranda görmediğin bir çelişki varsa bize de göster de biz de göremeyelim.
ERCUMENT
Feb 20 2007, 04:40 PM
QUOTE(mamuli @ Feb 20 2007, 03:55 PM)

Ercüment,
kuranda görmediğin bir çelişki varsa bize de göster de biz de göremeyelim.
başbakan yada belediye başkanı olmayı herkes ister sanırsın enazından ben öyle sanırdım...kendiminde istediğini sanırdım......sonra başkanlık olaylarına yakından bakma imkanım oldu.....ammaaaann benim asla yapamayacağım bişi..en azından şimdiki duygularımla söylüyorum..belki ilerde daha babacan, insanlara birşeyler verecek bir ruh halim olursa bilmiyorum..
ama ben bencilim kardeşim yav.tembelimde..
ama örnek vereyim..dağların yer sarsıntısına etkisi...medeniyetlerin hep lineer bir şekilde devam etmemesi..yani kırılgan olması...gece gündüzün oluşumu..sosyal kanunların oluşumu ve bunun arkaoloji ile ortaya çıkarılmasının gerekliliği,çok zorumada gitse acıda olsa insanların eşit olmaması ve ekonominin buna etkisi..kanıtlanmış bilginin önemi yani rasyonel olmak..romantik olmasada savaş gerçeği...iyilik ve adelet gibi kavramların göreceliği ve iyi yada kötü dediğimiz şeylerin zaman ve mekana göre değişeceği..özgür düşünme..insanların çıkarları doğrultusunda din yaratacağı,..alahın ayetlerine yani kuranı ve tabiyat ayetlerine karşı gözü kapalı olmayıp onları okumanın gerekliliğine,insanın davranışlarının ve yaptığı işlerin onların düşüncelerinde ve bakışlarında yarattığı değişikliği (olumlu yada olumsuz)..bunlar şimdilik aklıma gelen başlıklar..ama senle yeni bir durumu paylaşabilirim:
ben hep ifrit olurdum kuranda namaz vakitleri konusuna....çünkü bi orta namazlar hadisesi vardır..ya niye orta namaz diyosun desene güneş tam tepemizdeyken falan diye yada hernezamansa..çünkü sabah ve akşam namazı güneşin konumuna göre belirtilmiş....neden orta namazlar diyipte olayı zorlaştırıyorsun..
geçenlerde formda bir başlık vardı müslümanlar buna cevap versin deyu..kutuplarda namaz vakitleri nasıl olacak falan gibi çünkü gece ve gündüz süreleri oralarda değişiyormuş..işte orda olay anlaşıldı..
namaz vakitleri:günün iki ucu gündüze yakın saatlerde vede bunların ortalarında kılınır....
not:orta namaz konusunu biraz islam dünyasında deşelersen ne demek istediğimi daha iyi anlarsın..
bak sana biraz cömert davrandım......
mysterieux
Feb 20 2007, 05:08 PM
bu ayette anlamadığım birşey var.eğer ganimetlerin 5 te 1 i allahın peygamberin,yetimlerin vs. ise geri kalan kısım kimin oluyor?savaşanların mı? eğer savaşanlarınsa adil bir paylaştırma gibi görünüyor? eğer savaşan müslümanların değilse kimin bu 5 te 1 in dışındaki kısım?
existence
Feb 20 2007, 05:23 PM
4l.Bilin ki, 'ganimet olarak ele geçirdiğiniz' şeylerin beşte biri, muhakkak Allah'ın, Resûlün, yakınların, yetimlerin, yoksulların ve yolcunundur. Eğer Allah'a, hak ile batılın birbirinden ayrıldığı gün, iki ordunun karşı karşıya geldiği günde (Bedir'de) kulumuza indirdiğimize iman ediyorsanız (ganimeti böyle bölüşün). Allah, herşeye güç yetirendir
Geri kalan kısım savaşanlar arasında paylaşılıyordu.
mamuli
Feb 20 2007, 06:23 PM
Düzeltiyorum,
Geri kalan kısım çapulcular tarafından paylaşılıyordu.
existence
Feb 20 2007, 06:32 PM
QUOTE(mamuli @ Feb 20 2007, 06:23 PM)

Düzeltiyorum,
Geri kalan kısım çapulcular tarafından paylaşılıyordu.
İstediğin gibi değiştir düzelt arkadaşım. Hangisini okumak egonu daha fazla tatmin ediyorsa o şekilde yaz. Alt tarafıda üst tarafıda bir cümle.
mamuli
Feb 20 2007, 06:41 PM
Gerçekler azizim,
gerçeklere saygı göstermeyi öğrendiğin gün, dünyaya bambaşka bir gözle bakacaksın, etrafında gördüğün herşey ile aynı özü paylaştığını göreceksin. İşte o zaman anlayacaksın neden düzelttiğimi? O savaş dediğin çapullarda ölen insanlar, o canlarına kıyılan, kadınları kızları cariye yapılan, oğulları öldürülen, pazarlarda satılan insanlar, seninle aynı özü paylaştıklarını bileceksin.
İşte o zaman, gözüm, sen de "çapul" diye düzelteceksin,
insan olduğun için ve o ölen insanların acısına hürmeten
existence
Feb 20 2007, 06:54 PM
Arkadaşım ben gerçekleri görüyorum ve gereken saygıyıda gösteriyorum. Yinede önerin için saol sanada saygım var.
godDAR
Feb 20 2007, 11:03 PM
savaşan araplar muhonun 1 nolu ayetiyle isyan çıkartınca, 41 nolu ayeti zorla indirtmişlerdir..muho eli kolu bağlı 1/5 e razı olmuş, günü kurtarmıştır ancak bu çelişki öyle kalmıştır 1400 yıl..
muho nerden bilsin birilerinin bu ayetleri ıncık mıncık edip sorgulayacağını..
mater matuta
Feb 21 2007, 10:07 AM
benim anlamadığım konu ise neden elde edilen beşte birlik ganimetlerde allahın adı geçiyorda, beşte dörtlük ganimetlerde allahın adı geçmiyor!!! allah sadece muhammedin ve onun yakınlarının mı allah'ı... o zaman allah yarattığı varlıklara eşit davranmıyor.. yada muhammed allahın adıyla elde edilen beşte birlik ganimetleri cebe indiriyor.hangisi?
muslumbaba
Feb 21 2007, 10:23 AM
Bir topluluga saldırıp mallarını talan etmek iğrenç bir şey.Böyle bir şeye izin veren din'le benim işim olmaz...Ganimet'i kim nasıl paylaşırsa paylaşsın...
atesavar
Feb 21 2007, 10:57 AM

enfal-
biz müslümanlar her sakalı olana hoca diyecek kadar cahil değiliz bizimde inandıgımız ve inanmadıgımız alimler bilginler
var Yani anla artık sen ne alımsın ne sakallı ssnin bu lafların bizi alakadar bile etmez sadece güleriz sana bak şu adrese bir gir bakalım Elmalılı Hamdi Yazır hocam ne demiş senın tefsırıne ters mi düşüyor yokssa:)
http://www.kuranikerim.com/telmalili/enfal.htm
Skepo
Feb 21 2007, 11:30 AM
Öteki dünya için çalışmamızı söyleyip, dünya nimetlerini cukkaya güzel oturtmuş muhammed. Bu adam bence büyük bi zekaya sahip.
godDAR
Feb 21 2007, 06:28 PM
QUOTE(atesavar @ Feb 21 2007, 10:57 AM)

biz müslümanlar her sakalı olana hoca diyecek kadar cahil değiliz bizimde inandıgımız ve inanmadıgımız alimler bilginler
var Yani anla artık sen ne alımsın ne sakallı ssnin bu lafların bizi alakadar bile etmez sadece güleriz sana bak şu adrese bir gir bakalım Elmalılı Hamdi Yazır hocam ne demiş senın tefsırıne ters mi düşüyor yokssa:)
http://www.kuranikerim.com/telmalili/enfal.htmelmalılı hocan çelişkileri örtbas etmek için onbin dereden su getirmiş..nasıl olsa bu yazılara inanacak saf çok dünyada öyle değil mi..
kuran denen kitap bu ayetle sana ne kazandırıyor peki..muho ve köleleri savaşmışlar kafirlerle ve ganimetleri götürmüşler 1400 yıl önce..eeee..ne anladık şimdi bundan biz..ne yapalım yani..kutsal kitaba bak..1400 yıl önce muho ve arkadaşları yemiş götürmüş işte..şimdi senin aldığın ders ne bundan..
gidip kafirlere karşı bir savaşta sen çıkar o zaman..ganimetleride sakallı arkadaşlarınla bölüşürsünüz..
risingsun
Feb 22 2007, 01:54 AM
hakikaten ne yapacan o kadar serveti. haticeden kalmış amcan sözü geçen birisi. para gani gani. kleptoman herhalde. bir de bize şükürcülüğü öğretip aza kanaat etmeyen çoğu bulamaz derler. bazı cemaatlerde fazla yemek günahtır derler. ne yapacaksın onca serveti. millete sen şükür öğret senin gözün doymasın. hikayeye bak hikayeye.
peygamber adama sormuş "allahtan bir dileğin varmı bunu allaha ileteyim demiş" adamda üstü başı olmayan çıplak biriymiş. çölde kumun içinde kalıyormuş. bu sayede edep yerleri görünmüyormuş. adam da allahtan benim için bir elbise istersen iyi olur demiş. bu isteğini peygamber allaha iletince allahta o kuluma söyle haline şükretsin demiş. peygamber bunu adama aynen söyleyince adam da sinirlenmiş tabi. adam sinirlenir itiraz ederde allah sinirlenmez mi? bir kasırga çıkarıp adamın haya yerlerini gizleyen toprağı alıp götürmüş. adamda tövbe etmiş. hikaye bu işte. bütün müslümanlar bu gibi şeylerden ders çıkarırlar. allahıda cimri alıştırdılar bu şükürcülükle. ama müslümanlar ve peygamberleri herşeye şükreder gibi görünüp senide kendi ortamlarına çekmeye kalkışıp konu avrat konusu olunca sayının sonu gelmez. avrat sonsuzdur.
Asıl içeriğin sadece basit bir görünümüdür. Resimlendirilmiş tam halini görüntülemek için lütfen,
buraya tıklayınız.