ezkamo
Mar 31 2007, 02:34 PM
ALEVİLİK İSLAM DEĞİLDİR
Alevilik islamın etkisinde kalmakla birlikte özü itibarıyla islamla taban tabana zıt unsurlar içeren bir inanç sistemidir. Alevilik islamın özüdür şeklindeki görüşlerin gerçekle bir ilişkisi yoktur.
Alevilikle islam arasındaki farkı anlamak için önce en temel kavram olan tanrı kavramı üzerinde durmak lazım. Tek tanrılı dinlerde yaratan ve yaratılan olmak üzere ikici görüş hâkimdir. Yaratan tanrıdır ve öncedir. Yaratılan sonradır. Bu yaratılanların içindeki insanlara kul denir. İslamda allah ve kulları vardır. O her şeye kadirdir. O kullarını yoktan var etmiştir. O kullarını sınava çeker. Kimini cennetle ödüllendirir. Kimini cehennemle ödüllendirir. O yücedir. Bu yüceliğini kullarını korkutarak gösterir.
Alevilikte ise insanla tanrı birlik içindedir. (Vahdeti vücut) Yaratılış, tanrının evreni ve insanı yoktan var etmesi değil, kendisini görünür hale getirmesidir. Dolayısıyla ölüm yoktur, sürekli bir var oluş vardır. Alevilikte tanrı korkusu yerine tanrı sevgisi vardır. İnsanı kamil aşamasına ulaşan kişi, artık tanrı olmuştur. Tanrıya kulluk anlayışını red etmiştir.
Erdoğan Aydın '' alevilik ile islamiyet ilişkisi'' makalesinde bu tanrı kavramını bakın nasıl anlatıyor:
''Diğer yandan her dini algılayışta olduğu gibi buradaki algılayışta da Tanrı farklı özellik ve meziyetler gösterir. Nasıl ki Hıristiyanlık inancındaki tanrı Müslümanlıktaki tanrıdan farklı özellik ve görünümler arz ediyorsa, Aleviliğin tanrısıyla Müslümanlığın tanrısı arasında da farklılıklar söz konusudur. Üstelik bu farklılık Alevilik ile Müslümanlık tanrıları arasında çok belirgin nitelikler gösterir. Bu açıdan Müslümanlıkla Museviliğin tanrıları arasında büyük benzerlikler gözlenirken, Hıristiyanlıkla Aleviliğin tanrı algılayışlarında kısmi benzerlikler görülür. Örneğin bu ikincilerde üçleme ve dünyevi düzene daha az müdahil bir tanrı algılayışı söz konusuyken, Musevilik ve Müslümanlıkta mutlak, ceberut ve dünyanın her işine sürekli karışan, kader belirleyen, dünyevi düzen (şeriat) dayatan bir tanrı anlayışı söz konusudur. Ancak benzer kimi özelliklerine karşın Aleviliğin tanrı anlayışı Hıristiyanlıktan da temelde farklıdır; çünkü Alevilikte vahdet-i vucut bağlamında insan suretinde bir tanrı algılayışı söz konusudur. Ve bu özgünlük, Hıristiyanlıktan da temel ayrımla, Alevi bireyin tanrı ile arasındaki ikiliğin kalkması anlamında Ene-l Hak anlayışına varır.''
Alevi dünya görüşüne uygun olarak Aleviliğe kabul edilecek bireylerin geçmek zorunda oldukları ‘kapı’lar vardır. Bu durum doğrudan yaşayarak öğrenmeleri gereken süreçleri kapsar. Bunlar kuralları Bilme-Öğrenme (Şeriat), Örgütlenme ve yol alma (Tarikat)dır. Seçilen dervişler ile uygulama (Mağrifet), gerçeklerle bütünleşme, paylaşma ve insan-insan ile doğa-insan arasındaki ilişkiyi teklik içinde birlik (Hakikat) olarak algılayan aşamalardır. Şeriat-Tarikat-Marifet-Hakikat diye bilinen her kapının on (makamı) basamağı vardır. Bütün bu eğitim sürecinin toplamı olan Kırk (Makam) Basamak gizlilik altında yürütülür.
Alevilik insanın insan üzerindeki egemenliğine karşı çıkışın bir ürünü olarak cinsiyet ve yaş ayrımına da karşıdır. Bu ayrım insanın parçalanmasıdır. Alevilik aynı zamanda ırk-milliyet-din ayrımına karşı çıkışın da kendisidir. Diğer yandan yöneten yönetilen diye ayrılan bir iş bölümüne karşı çıkışın da kendisidir.
Muhammed’in tebliğ ettiği ve Ali’nin de aynen uyguladığı İslam’da namaz, ramazan orucu, hacc gibi ibadetler vardır. Ama alevilikte bu ibadetler yoktur. Alevilik’te var olan cem, 12 hizmet, semah, müzik, dede, Muharrem orucu, müsahip vb. kavramlardan hiçbiri Kuran’da bir kez bile geçmez. Alevilik'teki Muharrem orucu, halka namazı, cem, semah, 12 hizmet, okunan duazlar vb. gibi adet ve ritüellerin, sonradan alınmış bazı İslami motifler içerme dışında İslamiyet'le hiçbir ilgisi yoktur. Aslında bunlar da Alevilğin şeriatıdır.
Esasen alevi araştırmacısı Nejat Birdoğan’ın ifadesiyle anımsatacak olursak: ''Tanrısal köklerine bakıldığında, yani Alevi tapınmalarında ve inanmalarındaki ritüellerine bakıldığında, hiçbir özelliklerinin İslam dairesinden gelmediğini görüyoruz... cemlerdeki müzik, şiir ve semahın İslam kaynaklarında reddedildiğini bilmekteyiz. Ruh göçü, tanrının insanda tecelli etmesi, halka namazı, Kıbleye değil insana secde, vb. davranmalar da bizi İslam dairesinin dışına taşımaktadır. Ehl-i Beyt yandaşlığı ise Şah İsmail Hatayi’den sonra, yani XVI.yy başlarından sonra bir takiyye, yani kimlik saklama ... çabasından ileri gelmektedir.”
"Alevi İslam"cıların, "O Sünni yorumudur. Biz İslam'ı böyle yorumluyoruz" gibi tezleri mantıklı değildir. O dine inananlar onun kitabını ve peygamberinin uygulamalarını esas alır. Kuran'daki açık hükümleri de başka türlü yorumlama imkanı yoktur. İslam dünyasında (Sünni, Şii ) kabul gören bir tek Kuran var. Kuran'ın temel hükümleri konusunda itilafları yoktur.(Aleviler hariç) Müslüman olduğunu söyleyenlerin, Kuran’ı Allah kelamı kabul etmesi ve ona aynen uyması gerekir. Ama görüyoruz ki aleviler biz islamı böyle yorumluyoruz deyip işin içinden çıkıyorlar. Bu yaklaşım gerçekçi bir yaklaşım değildir.
Alevilik; Şamanlık, Zerdüstlik, ateistlik, manicilik vb. olmadığı gibi Müslümanlık da değildir. Peki o zaman niye Alevi erenleri, pirleri, hep “Allah, Muhammed, Ali, 12 imamlar” demiş? Öncelikle Alevilik adı yaklaşık 200 yıldır kullanılan bir terimdir. Selçuklu'ya karşı Babai isyanını gerçekleştiren Alevilere Osmanlı döneminde Işıklar dendi. Daha sonra Safevileri destekleyen bu halka siyasi anlamda Kızılbaş adı verildi. Çünkü Safeviler askerlerine kızıl taç giydiriyordu. Kızılbaş sözcüğüne yüklenen kötü anlam nedeniyle, daha sonra bu ad terkedilerek, Alevi adı benimsendi.
Hz. Ali kültü anlayışı Alevilik inancına 15. yy ila 16. yy arasında geçiyor. Daha önceden Alevilik inancında Hz. Ali diye bir şey yok. O halde Ali sevgisi Alevilik inancının özü veya temeli olamaz. Nitekim 15. yy öncesi Alevilik inancını incelediğimizde örneğin 1270 yılında ölen Bektaşı Veli'de Ali kavramı geçmez. Ali sevgisi Alevilik inancına 15. ve 16. yy da safevilerin etkisiyle geçer. Ali sevgisiyle beraber, Şii inancındaki 12 imam sevgisi de Aleviliğe entegre olur. Bunlar öylesine entegre olur ki bugün birisinden Aleviliği tanımlaması istendiğinde ilk akla gelen Ali olur. Alevilik 15 yy. sonrası 12 İmam ve Ali’yi Osmanlı baskısı karşısında Aleviliği meşrulaştırma araçlarından birisi olarak kullanmıştır. Bu politikayı Alevi Şiirlerinde de görmek mümkündür. Yoksa Aleviliğin 12 İmam’la bir politik bir ilişkisi yoktur.
Yeri gelmişken bir gerçeği belirtmekte yarar var.Osmanlı tarihçileri Hacı Bektaşi Veli’nin de Nakşibendî Şeyhi Ahmet Yesevi’den destur aldığını yazmaktadır. Aynı zamanda Hacı Bektaşi Veli’nin hacca gittiği de yazılıdır. Halbu ki Ahmet Yesevi ile Hacı Bektaşi Veli aynı zamanda yaşamamışlardır. Çünkü yaşadıkları tarih çok farklıdır. Diğer yandan Hacı Bektaş Veli hacca gitmediği gibi onun ismini niteleyen sıfat Hacı Bektaşi Veli de değildir. İsmi niteleyen sıfat Hace (Önder- Öğretmen) Bektaş Veli’dir. Böylece tarih çarpıtması ile Alevilik içinde yer alan Hace Bektaşi Veli din ile politik olarak ilişkilendirilmiştir.
Alevilik inancının kökenini Muhammedin ölümü sonrası Ali'nin başından geçen olaylarla açıklamak aleviliği değil şiiliği tanımlar. Oysa şiilikle alevilik arasında dağlar kadar fark vardır..Alevilikte namaz,oruç ve hac yoktur ama şiilikte vardır. Alevilikte müsahiplik vardir,şiilikte yoktur..Alevilikte cem ayini vardir,şiilikte yoktur.Alevilikte semah vardir,şiilikte yoktur .Alevilikte kadin-erkek eşittir.Toplumsal yasamda etkin rol üstlenir ve cemlere birlikte katilir. Şiilikteki temel anlayış şeriattır. Ayrica şiilikte gecici nikah olan " muta " vardır..Alevilikte yoktur ve tarihte görülmez.
Bakınız ünlü araştırmacı Melikof alevilik hakkında ne diyor:
"Asla Şii olmadı"
Melikoff, Aleviliğin "senkretik" bir inanç sistemi, yani çeşitli inanç unsurlarını bir araya getiren bir sentez olarak nasıl geliştiğine bakarak, hem Orta Asya'dan kaynaklanan Şamanizm unsurlarının, hem de Anadolu halk sufiliğinin Aleviliği oluşturmadaki rolünü vurguluyor.
"Göçmen Türkmenlerin Müslüman olması bir dakikada gerçekleşmedi" diyor. "Müslüman olmak için birkaç asır lazım, kültür lazım. Şehirdeki insanlar mezhep biliyorlar, kültür alıyorlar. Fakat göçmen Türkmenler böyle bir kültür almıyor. Müslümanlığı kendi inaçlarına uydurmaya çalışıyor. Alevilik böyle oluştu."
Bu şekilde Anadolu'ya göçeden bir Türkmen dervişi (ve Mevlana 'nın çağdaşı) olan Hacı Bektaş 'ın Aleviliğin ortak başlangıcı olduğunu, ama sonradan ayrı iki cereyan oluştuğunu söylüyor. "Bektaşilik zaman içinde büyük önem kazandı; Bektaşiler yerleşik düzene geçti. Osmanlılarla ilk Bektaşiler arasında yakın ilişki vardı; aynı Türkmen boyundan geliyorlardı. Osmanlıların Trakya ve Balkanları fethetmesinde Bektaşiler büyük rol oynadılar, Gazi oldular. Anadolu'da kalan göçmen Alevilerle aralarında inanç farkı yoktu, ama büyük sosyal farklar vardı."
Anadolu Alevilerinin, daha sonraki yüzyıllarda Şiiliği ve 12 İmam inancını İran'da resmi devlet dini haline getiren Safevilerden etkilendiğini, fakat "asla Şii olmadıklarını" savunuyor Melikoff: "Türkmen alevilerin Hz. Ali'yi tanrılaştırmasının, Şiilikle hiç bir ilgisi yok. Bu bambaşka bir şey. Bunu anlamam tam 25 yıl sürdü."
Ne sonuca vardınız diye sorduğumda, Melikoff'un cevabı ilginç: "Ali, aslında eski Türklerin gök tanrısı. Yani Şamanizm'in izleri var. Müslüman olduktan sonra bu gök tanrısı büsbütün yokolmadı, Hz. Ali ile birleşti. Daha sonra tabii ki Şiiliğin bazı tesirleri oldu. Başka unsurlar girmeye başladı."
Osmanlı İmparatorluğunun Alevilere yönelik saldırılarına karşı Alevilerin bizde İslam’ın bir mezhebiyiz diyerek Sünni-Osmanlıya karşı meşrulaşma çabaları vardı. Bektaşilik içindeki Babağan kolu Osmanlıyla işbirliği yaparak ‘şeriat kapısı’ politikasını siyasi bir ilke haline getirmiştir. Oysa Alevilik bu politika doğrultusunda davranan insanları düşkün insan olarak niteler. Bu düşkün politikaların izleri bugün hala vardır. “Kızılbaş” halkının ser çeşmesi Dedegan kolu ise bu uzlaşmaya evet dememiştir. Bu iki politik çizginin izlerini günümüzde hala görmekteyiz.
Sonuç olarak bu inancın önderleri (Horasan erenleri, Rum erenleri, ) bu inancı "sır" olarak, İslam inancının içine saklamak zorunda kalmış, bir nevi takiyye yapmışlardır. Yoksa yaşama olanakları kalmazdı. Asıl bilgileri sır olarak, anlayana ve mürşid seviyesine gelene açıklamışlardır. Sıradan Aleviler inancın sadece zahiri yönüyle, şeriatıyla yetinmiş, "Allah Muhammed Ali" deyip semah dönmüştür. Zaten Alevi adı da bu gizlenmenin bir parçasıdır. Hristiyan Bizans'ın ve İslam'ın gaddarca kıyımlarına karşı, bu inancı devam ettirmenin başka yolu da yoktu. Bugünkü Alevilik dediğimiz de aslında kendini İslam içine gizleyerek gelen Batıniliktir. Dıştan bakanlar onu İslam sanabilir.
Yine Erdoğan Aydın'ın ''Alevilk ile islamiyet ilişkisi ''makalesindeki bir tespitini paylaşmak istiyorum:
'' Aleviliğin “İslam'ın bir yorumu” olduğu şeklindeki açıklama da bilimsel çözümlemede geçersizdir. Aksine, karşımızda duran gerçek, kendi içinde mükemmel bir tutarlılık sergileyen bir inanç bütünlüğünün, kendini İslami kavramlarla, daha açığı İslami bir kılıf içinde ifade etmesidir. Peki böylesi özsel bir farklılık niçin kendini İslami kılıf içinde ifade etmektedir? Bu sorunun çok açık ve tartışma götürmez bir yanıtı vardır; bu da kendisini kuşatan İslami baskıdır. Kendini kuşatan sistematik baskı ve ideolojik saldırıyla İslamlaştırılmaya çalışılan Alevi-Batıni anlayış, kendini koruyabilmek ve sürdürebilmek için, kendi farklı teolojisini İslami kavramlarla kılıflamaya ve bu yolla söz konusu basınca karşı esneklik elde etmeye ve o basıncı püskürtmeye çalışmıştır. Dolayısıyla, İslami söylem zorlanarak Aleviliği “İslam'ın bir ifadesi” olarak göstermeye çalışılan tüm açıklamalar birer safsatadan ibarettir.''
Eğer bu gün alevilik çağdaşlık çizgisini korumak istiyorsa bu asimilasyona karşı çıkılmalıdır. Daha düne kadar solla birlikte ezilen,çeşitli yer ve zamanlarda katliama uğratılan, köylerine zorla cami yapılan, çocuklarına zorunlu din dersini getirerek zorla asimile etmek isteyen bu islami zihniyete entegre olmak aleviliğin ''72 millet de birdir'' insancıl düşüncesine ters düşmek değil midir? ''Benim kabem insandır.'' düşüncesine ters düşmek değil midir? Çizgisini mümin-kafir ikilemi üzerine kurmuş suni ve şii islama uymak uğruna bu insancıl değerlerden vaz geçmek kendi özlerine ihanet değil midir?...Ve tüm bunlardan daha önemli olarak Atatürk'ün laik ve demokratik cumhuriyet'inin kesintiye uğramasının tarihi sorumluluğunu üstlenmek değil midir? Onun muasır medeniyetler seviyesine ulaşma hedefinden sapma değil midir?...
Sonuç olarak tüm bu gerçeklerden hareketle diyorum ki alevilik islam değildir. Var olan baskılar karşısında islami bir kılıf içerisinde kendilerini ifade etmeleridir. Aleviliğin özü itibarıyla İslamla taban tabana zıt bir inanç olduğunu görüyoruz.Tarihi gerçekler de bunu doğrulamaktadır.
uğur
Mar 31 2007, 03:43 PM
Horasanda yetişmiş erenlerden Hoca Ahmet Yesevi,Taptuk Emre,Yunus Emre,Hacı Bektaş Veli,Hacı Bayram Veli,Pir Sultan Abdal vs , İslamın zorba,katı tutumuna karşı ,eski Türk törelerine göre yeni bir anlayış geliştirmişlerdir.Gök Tanrı inancının yerine ,islamında etkisiyle kendini evrende cisimlerle belli eden herşey Tanrıdır felsefesi almıştır.Anadoluda sufilik bu şekilde gelişti.Aslında Türklerin, müslümanlığı tam kuran anlamıyla hiç bir zaman kabul etmediklerini görüyoruz.Bahsedilen erenler dergahlaında sevgi öğütleyip,tanrıya ulaşmanın yani özbenliğe dönmenin sevgi ile olabileceğini telkin etmişlerdir.İslam Emevilerin sapkın tutumlarıyla da yayılmaya çalıştığından ,Türklerin ;kafirleri öldürün tarzındaki kuran öğütleri yerine ,bu erenlerin sevgi mesajları İslamın Anadoluda tutunmasını sağlamıştır..
haci
Mar 31 2007, 04:02 PM
Sevgili Ezkamo:
Güzel söylersin, doğru söylersin ama, değişen nedir?
Bir grup insan kendilerine biz şuyuz diyorlarsa, yok siz o değilsiniz. Busunuz demeye ne hakkımız var?
Bu birinci itirazım..
İkinci itirazsım yazının içeriğinden anladığım kadarıyla Alevilik, İslam'dan bazı ilkeleri adapte ediyor..
Az çok şiiliğe benziyor ve şamanizmden ve diğer doğa dinleri ile tanrılarından etkileniyor..
Alevilik İslam bazında bir inanç sentezi..
İslam'dan ne kadar ayrı olduğu önemli değil.
Çünkü temeli İslam..
Ve ayrıca burada yazan bazı Alevi ateist kardeşlerimizin değindikleri gibi, daha az bağnaz ve yobaz bir eğilim bile değil..
Aleviliği yaşamak isterseniz, Müslüman'lardan daha iyi bir yaşam tarzına kavuşmuyorsunuz.
Müslüman'lardan daha iyi ve daha ahlaklı olmuyorsunuz..
Onlardan farklı oluyorsunuz..
Ama yine de bazı inançlara saplanmaktan kurtulamıyorsunuz.
Olguları Alevi yaşam tarzına göre değerlendiriyor ve yorumluyorsunuz..
Evet.. Alevilik de İslam gibi bir yaşam tarzıdır..
Ayrıca Alevilerin daha kolay ateist olduklarına işaret eden deliller de yok..
Onlardan da ateist çıkıyor belki ama, sünnilerden daha büyük oranlarda, kitleler halinde ateist olduklarına dair tek bir delil olduğunu bilmiyorum.
İşin içine inanç girince onları usa vurarak değerlendirmek, çeşitli kriterlere göre stratifiye etmek pek mantıklı olmuyor..
Al birini vur diğerine..
Selamlar..
HACI
ezkamo
Mar 31 2007, 04:49 PM
QUOTE(haci @ Mar 31 2007, 05:02 PM)

Sevgili Ezkamo:
Bir grup insan kendilerine biz şuyuz diyorlarsa, yok siz o değilsiniz. Busunuz demeye ne hakkımız var?
Bu birinci itirazım..
İkinci itirazsım yazının içeriğinden anladığım kadarıyla Alevilik, İslam'dan bazı ilkeleri adapte ediyor..
Az çok şiiliğe benziyor ve şamanizmden ve diğer doğa dinleri ile tanrılarından etkileniyor..
Çünkü temeli İslam..
Ve ayrıca burada yazan bazı Alevi ateist kardeşlerimizin değindikleri gibi, daha az bağnaz ve yobaz bir eğilim bile değil..
Aleviliği yaşamak isterseniz, Müslüman'lardan daha iyi bir yaşam tarzına kavuşmuyorsunuz.
Onlardan da ateist çıkıyor belki ama, sünnilerden daha büyük oranlarda, kitleler halinde ateist olduklarına dair tek bir delil olduğunu bilmiyorum.
İşin içine inanç girince onları usa vurarak değerlendirmek, çeşitli kriterlere göre stratifiye etmek pek mantıklı olmuyor..
Al birini vur diğerine..
Selamlar..
HACI
Sevgili Hacı,
Başta şunu belirtmek istiyorum. Bana göre inanç bazında İslam neyse Alevilik de odur. Bu bağlamda bir ateist olarak al birini vur ötekine diyorum. Ama bu inançlardan biri daha insancılsa onun da hakkını vermek gerekiyor. Yani Alevilikle İslamı aynı kefeye koymak doğru değildir. İkisi arasındaki farkı görmek gerekiyor. Bu bağlamda bu farklı inançları da farklı değerlendirmemiz gerektiğini savunuyorum. Aleviliği İslamla bağdaştırdığınız zaman Aleviliğe haksızlık yapacağımızı düşünmekteyim. Her iki kesimin yaşam biçimlerine baktığımızda bunu görmek mümkündür.
Aleviliğin temelinde İslam olduğunu ve Aleviliğin şiiliğe benzediğini belirtmişsin. Tam tersine benim yazımda böyle bir şey yok. Bu düşüncenize katılmıyorum. Benim asıl olarak üzerinde durduğum çeşitli inançların etkisinde kalmış bir inanç olduğu. Tüm bunların sentezlenmesiyle oluşan farklı bir inanç olduğudur. Bunların sonucunda kendine özgü bir inanç biçimi olduğunu ortaya koymaya çalıştım.
Ben aleviliğin temelindeki insan sevgisinden dolayı alevilerin daha kolay bir şekilde ateist olduklarını düşünmekteyim. Çünkü ben kendim o kökenden geldiğim için ve gözlemlerime dayanarak bunu belirttim. Bu sadece öznel bir tespit. Yanılıyor da olabilirim. Tabi ülkemiz için bunu diyorum. Aslında imkan olsa da ateistlerin kökenlerine dair bir araştırma yapılmış olsaydı ne derece doğru düşünüp düşünmediğimi anlamış olurdum. Bu bağlamda size de hak veriyorum. Bundan ziyade ateistlikle ilgili benim asıl tespitim ateistliğin zeka ve güçlü bir kişilik gerektirdiğidir. Yani gerek Alevi gerekse İslam kesimindeki ateistliğin asıl etkenlerinin bunlardan kaynaklandığını ortaya koymak daha doğru olacaktır.
Sevgiler...
A7t
Mar 31 2007, 04:51 PM
Peygamber Efendimiz Hz.Muhammed'in damadı Hz.Ali'siz ve Hacı Bektaşi'siz
alevilik
hahahahahahahahahahahahahahahhaha
hezekiel
Mar 31 2007, 05:56 PM
Aleviliği ve Alevileri anlamak neredeyse imkansız gibidir. Aleviliğin , nereye çekilirse oraya gidebilecek bir yapısı vardır. Alevi grupları , dernek başkanları , dedeler ... vs , hepsi Aleviliği farklı farklı tanımlarlar. Bir Alevi'nin tanımı ile diğer Alevi'nin tanımı birbirini tutmamaktadır. Öyleki Alevi dernek başkanları bile bu konu hakkında neredeyse kavga etmektedir ve birbirlerini kötülemektedirler.
-Kimi Aleviliği İslam'ın özü olarak ,
-Kimi İslam'dan da etkilenmiş farklı bir kültürel yapı olarak ,
-Kimi başlı başına bir din olarak ,
-Kimi birçok dinden beslenmiş bir sentez olarak ,
-Kimi içinde çeşitli sırlar barındıran bir tür ezoterik inanç sistemi olarak ,
... görmekte ve inanmaktadırlar. Şimdi bir Alevilik tanımı da ben yapayım.
Alevilik ; ne olduğu ve ne olmadığı belli olmayan , taraftarları tarafından bile tanımı koyulamayan , her türlü yere çekilmeye müsait olan ve genel olarak sistematiksiz bir kültürel tapındır.
haci
Mar 31 2007, 06:01 PM
Aleviliği çok güzel açıklayan bir yazı..
Tebrik ederim Hezekiel..
Aleviliği daha önce de tartışmıştık. Epeyi kavga gürültü çıkmıştı..
Alevilerin bile Aleviliği bildiklerini sanmıyorum.
Sandığımızıdan daha geniş bir inanç sistemi ve yaşam tarzı.
gezgin95
Mar 31 2007, 06:05 PM
QUOTE(haci @ Mar 31 2007, 06:01 PM)

Aleviliği çok güzel açıklayan bir yazı..
Tebrik ederim Hezekiel..
Aleviliği daha önce de tartışmıştık. Epeyi kavga gürültü çıkmıştı..
Alevilerin bile Aleviliği bildiklerini sanmıyorum.
Sandığımızıdan daha geniş bir inanç sistemi ve yaşam tarzı.
Bu "anarşist" yönüyle ateistliğe yakın.
orhan11
Mar 31 2007, 06:07 PM
Alevilik Islam degildir gorusune katilmiyorum.. Bu konuda suruyle yazi yazmistim.. Tekrar etmeye ugrasmayacagim ama, kisaca Alevilige bakacak olursak; Alevilik, Muhammed'in olumunden sonra yerine Ali'nin halife olmasini isteyen, bunun bizzat Muhammed tarafindan vasiyet edildigini soyleyen gurubun kurdugu mezheptir.. Kuzey Afrikadan, Hindistan'a kadar genis bir cografyaya yayilmislardir.. Yillar icinde yerel kulturlerden etkilenmislerdir ve etkilenmeleri de dogaldir.. Bu baglamda Anadolu Alevileri de Anadolu kulturleriyle kaynasarak farkli bir gorunum almislarsa da, koken olarak Islamidirler.. Gunumuzde Aleviligi Islam'dan ayirdetmeye ugrasan Alevi revizyonistler, Aleviligi taa Urartu'lara kadar uzanan eski bir inanis olarak gosterme cabasindadirlar.. Ama kanitsiz ve bos bir cabadir.. Oncelikle Aleviligin icindeki "Ali" ibaresini aciklamak zorundadirlar..
haci
Mar 31 2007, 07:02 PM
Alevilik için şöyle bir yorum daha yapılabilir.
İnançları, yaşam tarzları İslam'la çelişse bile, onları İslam bazında gerçekleştiren insanlardır.
Kendinize şu soruyu sorarsanız, vereceğiniz yanıt Alevilik hakkında oldukca doğru bir ip ucu verecektir.
İslam olmasaydı Alevilik olur muydu?
Eğer Alevilik İslam değilse, sorunun yanıtı evet.. Olurdu olacaktır..
Ama Aleviliğin temelinde, ucunda bucağında, kenarında köşesinde İslam varsa, yanıt hayır, olmazdı olacaktır.
Karar size ait..
Kolay gele..
HACI
Remat
Mar 31 2007, 08:25 PM
Dinleri sentezleyip onlara göre Doğa dini tarzında yaşayan topluluğun bir kısmı İslamiyete geçti.
Bu geçen kısıma da Alevi denir.
Eski inanç-geleneklerinden tam olarak kopamamışlardır,saz falan gibi..
İslam olmasaydı da,bugün Alevi dediklerimiz tarzında insanalr olmazdı,eski Doğa dinini yaşayanlar olurdu gene.
Yani Alevilik İslamdan sonra oluşmuştur.
Kısaca böyle birşey..
haci
Mar 31 2007, 09:20 PM
kopsun şu kıyamet !!yeterse yeter artık!! bıktım bu dangalaklardan !!
Kaba ama yine de komik bir adamsın..
Evanjelist Protestanlar da bekliyor kıyameti..
Hatta kıyameti çabuklaştırmanın yollarını arıyorlar.
İsraillileri, Filistinlilerin üstüne saldırtıp, mescid-i aksayı yeniden temple yaptırarak..
Sen kıyameti nasıl çabuklaştırıyorsun bakalım..
Ateist Müslüman'ları beğenirse mi kopacak kıyamet..
keeeeeeeeeeeeeeeeh keh kehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
HACI
LaReMi
Mar 31 2007, 09:34 PM
QUOTE(haci @ Mar 31 2007, 09:20 PM)

İsraillileri, Filistinlilerin üstüne saldırtıp, mescid-i aksayı yeniden temple yaptırarak..
HACI
valla abi ne bileyim..olsun işte bir şeyler !!
artık dünyamı gümler,güneş mi bomlar,başımıza taş mı yağar,,olsun bir şeyler artık..çok sıkıldım bu aptallardan.
biri gelir "türkiyede türk yoktur" diye başlık açar,saçmalar ha saçmalar,diğeri "beş duyumla algılayamadığma inanmam" der,felsefe yapmaya kalkar,evrim teorisi üzerinde durur.."din insanla tanrı arasındadır" der (dinin sistem olduğunu bilmez,ders vermeye kalkar) yani lütrfen !çekilmiyor vallla kahırları !!
sinir hastası oldum ya !!!..
haci
Mar 31 2007, 09:49 PM
Aslında Ezkamo kardeşimiz son derece aydın, mantıklı, aklı başında ve sağ duyulu biridir.
Eğer o Alevilik İslam değil diyorsa bir nedeni vardır.
Ve zaten nedenleri sıralamış..
Ama belki de Alevilik onun bile üstesinden gelemeyeceği kadar karmaşık bir olgudur.
İslam olmasaydı Alevilik olur muydu diye bir soru sordum..
Olmaz gibi duruyor.
Soruyu değiştiriyorum..
Yeni soru şöyle..
İslam'ın olmadığını düşünelim..
Ama yerinde Hristiyanlık olsun..
Türk'ler Hristiyan olmuş olsun..
O zaman Alevilik olmayacak mıydı?
Biraz düşünürseniz, o koşullarda da Aleviliğin olabileceğini görürsünüz..
İslam olduğu için Aleviliğin bel kemiğini dominan bir din olan İslam oluşturmuştur.
İslam olmasaydı, Aleviliğin bel kemiğini yine dominan başka bir din oluşturacaktı..
Ne demek istediğim daha iyi anlaşışmaya başlandı umarım..
Evet.. Şu anda Aleviliğin dayandığı temel dinsel eğilim İslam'dır..
Ama Alevilik İslam'dan dolayı var değildir.
Aleviliğin varlık nedeni dayandığı şamanizm ve Ezkamo'nun tanımladığı Orta Asya dinsel inanışlarıdır.
İslam'ın yerine Hristiyanlık olsaydı, yine bir tür Alevilik olabilirdi.
O zaman da Hristiyanlığın takiyesi söz konusu olacaktı.
Aleviler kendi inançları ile bağdaşmayan güçlü dinler arasında yaşam mücadelesi yapan insanlar..
Pagan oldukları için normal yaşamak için hem kendi geleneklerini sürdürmeye hem de diğerlerini rahatsız etmemeye çalışıyorlar.
Bence bütün sorun bu yaşama içgüdüsüdür..
HACI
hezekiel
Mar 31 2007, 10:02 PM
Tuhaftır!...
Aleviyim deyip komünist olan var!
Aleviyim deyip ateist olan var!
Aleviyim deyip türk-islamcı (hatta ülkü ocaklarına mensup) olan var!
Aleviyim deyip (hatta ve bizzat şahidim) şeriatçılar var!
Aleviyim deyip terörist (Tunceli yöresinde) olan var!
Aleviyim deyip Atatürkçü olan var!
Aleviyim deyip New Age denen zırvaya inanan var!
Ben Malatya'da yaşıyorum ve bunların herbiri Malatya'da mevcuttur. Bu nemem birşeymiş ki , çektikçe uzuyor. Bunu aşağılamak veya Alevi arkadaşlarımızı kırmak için söylemiyorum. Ama Aleviliğin nasıl birşey olduğunu emin olun sizler kadar bilmek istiyorum.
Mesela kaldığım mahallede çocukluk arkadaşım bir Aleviydi... Size yemin ediyorum annesi önü açıkta olsa başını bağlardı ve babası 5 vakit namaz kılardı. Ramazan orucunu tutmakla beraber , belirli aylarda fazlasını bile tutarlardı. Genel manada aleviler namazda kılmaz oruçta tutmaz. Camiye bile ayak basmaz. Fakat inanın ki Malatya'da bir şeriatçıdan daha fazla islamı yaşayanları bile var.
Bir inanç ve tapın olduğu kesin. Fakat uçları fazlasıyla açık... o açık uçlara her fikri kolaylıkla monte edebilirsiniz. Öyleki sosyalizmin fikri temelinin başlangıcının Alevilik olduğunu savunan yazarlar olduğu gibi , kimi milliyetçiler ise (Yanlış hatırlamıyorsam Namık Kemal Zeybek) öz be öz Türklük olarak tanımlayan kitap yazmış insanlar var.
LaReMi
Mar 31 2007, 10:05 PM
elbette adadolu islam anlayışı (alevilik) geçmişindende birşeyler barındıracak,tıpkı avrupalıların hristiyanlık anlayışlarının paganlığıda içerdiği gibi,hatta çok daha ileri giderek,arapların islam anlayışlarının ,muhammeed öncesi arap kültürüne benzetildiği iddiasında da bulunmak mümkündür..aleviliğin islam öncesi şamanizmi ve fazlasını içerdiği yadırganılacak bir şey olmadığı gibi,"işte efendim alevilik asılnda müslümanmış gibi gömrünmektir,aleviler aslında müslüman değillerdir.şartlar gereği müslümancılık oynadılar ve zamanla kendi yalanlarına kendileri kandılar" gibi sasçmalamanın bir anlamı yok !!
adam gelmiş "aleviler müslüman değildir " diyor !! kültürünü mü kurtarmaya çalışıyor ?? etnik kökenini mi şirin göstermeye çalışıyor ??delimidir ?? divanemidir ?? belamıdır ??
Remat
Mar 31 2007, 10:09 PM
Hacinin sorusu için yazıyorum;
İslam olmasaydı da o benim bir nevi Doğa dini dediğim şeye inananlardan bir kısmı Hristiyan olsaydı.
Belki gene alışkanlıklardan vazgeçmeyip farklı bir şey ortaya çıkardı.
Ama tarih hakkında yorum yaparken,bunlar ancak atmasyon olarak kalır gibime geliyor.
Aleviler isteidğini yapabilir,herkes gibi.
Ama "Alevilik" nedir dersek,İslam'la birlikte ortaya çıkmıştırorası kesin.
orhan11
Mar 31 2007, 10:11 PM
Orhunca,
adam gibi yazmamaya, kisilere saldirmaya devam ediyorsun..
Simdi seni forumdan bir daha atiyorum..
Bu tarzi surdurdukce forumda tutunamayacaksin..
Kisilere sardirmani, kisleri rahatsiz etmeni seyretmeyecek oldugumuzu bileceksin..
Ve ya foruma uygun takilacak, ya da her seferinde forumdan atilacaksin..
ezkamo
Mar 31 2007, 11:42 PM
QUOTE(hezekiel @ Mar 31 2007, 11:02 PM)

Tuhaftır!...
Aleviyim deyip komünist olan var!
Aleviyim deyip ateist olan var!
Aleviyim deyip türk-islamcı (hatta ülkü ocaklarına mensup) olan var!
Aleviyim deyip (hatta ve bizzat şahidim) şeriatçılar var!
Aleviyim deyip terörist (Tunceli yöresinde) olan var!
Aleviyim deyip Atatürkçü olan var!
Aleviyim deyip New Age denen zırvaya inanan var!
Haci
Aleviler kendi inançları ile bağdaşmayan güçlü dinler arasında yaşam mücadelesi yapan insanlar..
Pagan oldukları için normal yaşamak için hem kendi geleneklerini sürdürmeye hem de diğerlerini rahatsız etmemeye çalışıyorlar.
Bence bütün sorun bu yaşama içgüdüsüdür..
Değerli arkadaşlarım,
Benim amacım burada Aleviliğin kökenini tartışmak değildir. Zaten bunun altından kalkamayız. Kendileri zaten üç gruba ayrılmış durumdalar. Birinci grup Aleviliği İslamın bir yorumu ve mezhebi gibi gören Cem vakfı grubu. İkinci grup Aleviliği İslam dışı gören Alevi-Bektaşi Fedarasyonu ve Pir Sultan Derneği grubu. Üçüncü grup ise Aleviliği Şiiliğe yakın gören Ehlibeyt Vakfı grubu.
Bu gruplaşmalar bana göre Aleviliğin senkretik bir inanç olduğunu göstermektedir. Haci arkadaşımızın tespitine katılıyorum. Kökeni ne olursa olsun Alevilerin yaşam mücadelesi doğrultusunda bu güne geldikleri bir gerçektir. Bu yaşama içgüdüleri onları takiyye yapmaya zorlamıştır. İşte bundan dolayı çeşitli inançların etkisinde kalmışlardır. Ama inanç olarak da bunlardan farklı bir inançları olduğunu düşünmekteyim.
Hezekiel arkadaşımızın tespitleri de doğrudur. Bir inanç düşünün. Tarihin her döneminde baskı ve kıyımlara maruz kalmış. Elbette asimilasyona uğramışlardır. Bu asimilasyona bağlı olarak bu sonucun ortaya çıkması doğaldır. Benim köyümde cami yoktur. Namaz yoktur. Oruç yoktur. Hacc yoktur. Ama Ortaanadoludaki alevilere baktığımda oruç ve namaz olayını görmekteyiz. Yozgattaki Alevilerin çoğunluğunun MHP li olduklarını görüyoruz.
Bir de şunu görüşlerinize sunmak istiyorum. Bu gün Türkiyede Alevi kesim laikliğin sigortası gibi görülmekte. Bunda da gerçek payı vardır. Alevi kesim her zaman şeriatçıların boy hedefi olmuştur. Önlerindeki en büyük engellerden biri de Alevilerdir. Yakın zamandaki Alevi katliamlarını unutmayalım. Baktılar ki olmuyor, bu sefer de Alevileri İslamlaştırma gayreti içerisine girdiler. Ama ben Alevilerin bu oyuna gelmeyeceklerini düşünüyorum. Asıl bu yazıyı yazmamdaki temel etken budur. Onun için de tüm sağduyulu arkadaşlarıma bunu hatırlatmakta yarar görüyorum. Onun için Aleviliği İslamla aynı kefede değerlendirmemek gerekir diye düşünüyorum.
safbilgi
Apr 1 2007, 11:48 AM
ALEVİLİK GERÇEK VE AYDIN İSLAMDIR AMA ATEISTLERIN İŞİNE GELMEZ,ONLARIN İŞİNE EMEVİ UYDURMASI SAÇMA PUTPERST ÖRFLERİ HADİSLERİ İSLAM SANARAK ELEŞTIRMEK GELIR,ASIMILE OLMUŞ SUNNİLEŞMİŞ,NAMAZ KILAN CAMİYE GİDEN ALEVILERİ İSE BURADA ÖRNEK DİYE VERMEYIN...Aleviler 70 mılyonluk Turkıye nufusu içinde yaklaşık 5 te 1 ını 15 mılyon civarında bir paya sahıplar ama maalesef sunnı dıyanetçe hiçe sayılıyorlar.Ayrıca surıye ve başka ulkelerdede nufus olarak önemli bir paya ve güce sahipler.Su an ulkemizde hala laık sistem korunuyorsa belkıde alevilere borçluyuz,sunnı yobazlar ipimizi çoktan çekmişti...
http://www.alevikonseyi.com/alevi/18/28/38/48/108.html
ALINTI:Her Alevi mutlaka ömrünün birden fazla döneminde “siz Aleviler neden namaz kılmıyor, camiye gitmiyorsunuz?” sorusuyla karşılaşmıştır
Bilindiği gibi namaz Farsça bir kelimdir. Namaz kelimesin Kuran´da ki karşılığı salat´tir. Salat ise dua, tanrıyı içten anıp selamlama anlamına geliyor. Allah´i içten anıp selamlamanın, duanın ise biçimi, sekli yoktur. Dua, insanin Yaratıcı ile beraberliğidir. Bunun için belli bir saat, mekan, kural yoktur. İnsan istediği vakit, istediği dilde, istediği şekilde dua edebilir, Yüce Yaratıcısına şükür edebilir. Yüce yaratıcıyı anmak, Yaratıcıyla dolu olmak, bir araya gelmek için belli bir zaman dilimi yoktur. Bu her an olmalıdır ve her anda mümkündür. İbadeti belirli zamanlarla sınırlayan kendisini biçimsel kurallar ve şekillerden arındırmamış demektir. Böylesi şekilsel bir kuşatma ise yaşamın gayesine ters bir durumdur.
badetle amaçlanan kişinin kendini yenilemesi, arındırması ve sosyal dayanışmayla kişiliğini tamamlamasıdır. Maun süresi böyle bir anlama sahip. İbadet için ibadet, gösteriş için yapılan ibadet nafile ibadetlerdir.
Alevi ibadet anlayışı biçimsellikten uzak içtenliği esas alır. Al-i İmran Suresi 191. Ayetinde “Onlar; ayakta iken, otururken, yan yatarken Allah´i anarlar”. Bakara s Suresi 239. Ayeti: “Eğer korkarsanız, (namazı) yaya yahut binekte iken kilin”. Bu ve benzer ayetlerde de anlaşılacağı üzere Allah insanlara içten ibadet etmeyi emrediyor.
Birileri kabul etsin veya etmesin, Alevilerin ibadet anlayışı bu minval üzeredir.
Hz. Muhammed’in Medine’ye hicretinden sonra İslam dini gelişmeye devam etti. O kadar gelişti ki, Mekkeli putperestler bile Müslüman oldular. İşte bu putperestlerin içinde Mekke’nin en zengin kişilerinden biri olan Ebu Süfyan da vardı. Ebu Süfyan ve benzerleri İslam’a Peygambere inandıkları için Müslüman olmadılar. Onlar gelişen İslamiyet’in maddi değerlerine sahip olmak için Müslüman oluyorlardı. Hz. Muhammed bütün bunları görüyor ve ona göre de önlem alıyordu. Hz. Muhammed çok açık bir şekilde kendisinden sonra Müslümanların önderinin (Halifesinin) Hz. Ali olması gerektiğini beyan etmiştir. Ama bütün bunlar hiçe sayıldı. Hz. Muhammed’in vefatından sonra bu eskinin putperest, müşrik bezirganları bir ara geçiş dönemi hazırladılar. Bu dönemde sırasıyla Ebubekir, Ömer ve Osman halife oldular. Daha sonraki dönemde ise Hz. Ali halife oldu. Hz. Ali’nin halifeliği daha baştan engellenmiş ve onun aşağılanması, yiğitliğinin, fedakârlığının basitleştirilmesi sağlanmıştı. Hz. Ali bütün bu oyunlara karşı doğru bildiği Hak yolundan şaşmamış, dünya malına, paraya pula tamah göstermemişti. Hz. Ali kendisine yapılan onca haksızlığa karşın sabır göstermiş, İslam toplumunun içine nifak sokulmasın diye, kan dökülmesin diye insanları doğruluğa davetini sürdürmüştür. Ama ne yazık ki, Hz. Ali’nin bütün bu çabalarına karşın dünya malına tamah gösterenler, gözünü iktidar hırsı bürümüş olanlar bunu anlamıyordu. Nitekim Ebu Süfyan oğlu Muaviye yaptığı bin bir dalavere ve haksızlıkla kendisini halife ilân ediyordu. İslamiyet’i bir iktidar aracı olarak görüyordu. Muaviye Hilafeti de babadan oğula geçecek bir kurum olarak şekillendiriyordu. Muaviye dönemindeki Emevi saltanatı salt Hilafet için değil, aynı zamanda kendi iktidarlarına hizmet edecek bütün din dışı gelenekleri, töreleri, adetleri din adına kurallaştırıyor, kurumlaştırıyordu.
Hz. Ali ve Ehlibeyt var gücüyle bütün olumsuzlukları gidermeye çalışıyor, insanları gerçeğe davete devam ediyorlardı. Ama Muaviye acımasızdı. Hz. Ali şehit ediliyor, ardından ikinci imam Hasan zehirlettirilerek şehit ediliyordu. Bu arada Muaviye ölüyor, yerine oğlu Yezid geçiyordu. Yezid kendi iktidarı için İmam Hüseyin’i tehlikeli görüyordu. Çünkü İmam Hüseyin Ehlibeyttendir. Yani Hz. Peygamberin torunu, Hz. Ali’nin oğluydu. O, doğruluğun, hakkın, adaletin, gerçeklerin yılmaz savunucusuydu.
Bu arada Emevi saraylarında din dışı ne varsa din adına meşru gösteriliyordu. Halk isyan ediyor ama Emevilerin kurduğu askeri teşkilat halka göz açtırmıyordu. İşte Küfe halkı da baskılardan bıkmıştı. Küfeliler her gün İmam Hüseyin’e davet üstüne davet gönderip, kendisini halife olarak kabul ettiklerini belirtiyorlardı. İmam Hüseyin engin öngörüsüyle Küfelilerin ihanet edebileceklerini biliyor buna karşın kendi sorunluluğunun gereğini yerine getireceğini söylüyordu. Ve İmam Hüseyin yakın aile çevresi ile Küfe’ye varmak için yola çıkıyordu. Emevi saltanatının sürdürücüsü lanetli Yezid bu durumu haber alıyor ve önüne engeller çıkarıyor, onu öldürmek için planlar kuruyordu. Yezid ve taraftarları Küfelilerden Hz. Hüseyin taraftarlarını baskı altına aldılar. Bazılarını ise rüşvetle ve çeşitli vaatlerle İmam Hüseyin’den bağlılıklarını vazgeçirdiler. İmam Hüseyin’in ailesi yaklaşık 70 kişiden oluşuyordu. Buna karşın Yezid’in ordusu ise binlerce kişiden. Yezid’in komutanları, İmam Hüseyin’e Yezid’e biat etmesini ve böylelikle onu bırakacaklarını söylediler. İmam Hüseyin asla zalime biat etmeyeceğini, boyun eğmeyeceğini ve gerekirse bunun için şehit olacağını defalarca tekrarladı.
Özet olarak:
Aleviler,zorba, putperest,Muhammedin torunlarını ölduren Emevi dönemınde Sabiilikten gelen 5 vakit namazın tekrar çıktığını, Ali ve taraftarlarının buna engel olmak istedıklerini kaynaklarında yer verırler.Ayni şekilde Kabe haccıda Alevılerın ınancında yer almaz.Alevilerde Kuranı klavuz alır,Muhammedi son nebi olarak kabul ederler.Aradaki fark,namaz,Kabe haccı ve diğer bazı yozlaşmalar konusunda Emevi dve Ali arasında yasanan ıhtılaftır,bu yuzden kendılerıne Ali taraftarları derler.
oktayyilmaz
Apr 1 2007, 01:24 PM
QUOTE(haci @ Mar 31 2007, 09:20 PM)

HACI
Hacı sen bırak dünyanın kıyametini de
sen kendi kıyametini düşün,
Dünyanın kıyameti elbet birgün kopacaktır, sen kendi kıyametini hiç düşündünmü???
ezkamo
Apr 1 2007, 04:49 PM
QUOTE(safbilgi @ Apr 1 2007, 12:48 PM)

Özet olarak:
Aleviler,zorba, putperest,Muhammedin torunlarını ölduren Emevi dönemınde Sabiilikten gelen 5 vakit namazın tekrar çıktığını, Ali ve taraftarlarının buna engel olmak istedıklerini kaynaklarında yer verırler.Ayni şekilde Kabe haccıda Alevılerın ınancında yer almaz.Alevilerde Kuranı klavuz alır,Muhammedi son nebi olarak kabul ederler.Aradaki fark,namaz,Kabe haccı ve diğer bazı yozlaşmalar konusunda Emevi dve Ali arasında yasanan ıhtılaftır,bu yuzden kendılerıne Ali taraftarları derler.
Muhammed’in tebliğ ettiği ve Ali’nin de aynen uyguladığı İslam’da namaz, ramazan orucu, hacc gibi ibadetler vardır. Ama alevilikte bu ibadetler yoktur. Alevilik’te var olan cem, 12 hizmet, semah, müzik, dede, Muharrem orucu, müsahip vb. kavramlardan hiçbiri Kuran’da bir kez bile geçmez. Alevilik'teki Muharrem orucu, halka namazı, cem, semah, 12 hizmet, okunan duazlar vb. gibi adet ve ritüellerin, sonradan alınmış bazı İslami motifler içerme dışında İslamiyet'le hiçbir ilgisi yoktur. Aslında bunlar da Alevilğin şeriatıdır.Sayın Safbilgi,
Ünlü araştırmacı Melikoff bakın ne demiş:
Anadolu Alevilerinin, daha sonraki yüzyıllarda Şiiliği ve 12 İmam inancını İran'da resmi devlet dini haline getiren Safevilerden etkilendiğini, fakat "asla Şii olmadıklarını" savunuyor Melikoff: "Türkmen alevilerin Hz. Ali'yi tanrılaştırmasının, Şiilikle hiç bir ilgisi yok. Bu bambaşka bir şey. Bunu anlamam tam 25 yıl sürdü."
Ne sonuca vardınız diye sorduğumda, Melikoff'un cevabı ilginç: "Ali, aslında eski Türklerin gök tanrısı. Yani Şamanizm'in izleri var. Müslüman olduktan sonra bu gök tanrısı büsbütün yokolmadı, Hz. Ali ile birleşti. Daha sonra tabii ki Şiiliğin bazı tesirleri oldu. Başka unsurlar girmeye başladı."Aleviler Kuranı temel almazlar. Onlarında yazımda da belirttiğim gibi kendi şeriatları vardır. Aleviliğin kökeninin Muhammeddin ölümünden sonra Alinin başından geçen olaylarla açıklamak Aleviliği değil Şiiliği tanımlar. Oysa çok iyi biliyoruz ki Şiilik de Kurandaki şeriatı temel alır. Ama Alevilere baktığımızda kendi şeriatlarının olduğunu görüyoruz. Bu şeriatın Kuranla bir ilgisi yoktur. Eğer Alevilik İslami kökenden gelmiş olsaydı kendi ritüellerini değil Kurandaki şeriatı temel alırlardı.
Erdoğan Aydın'ın tespiti Alevilik gerçeğine bence ışık tutmaktadır. Alevilik ve İslam İlşkisi makalesindeki tespitlerine bakalım:
'' Aleviliğin “İslam'ın bir yorumu” olduğu şeklindeki açıklama da bilimsel çözümlemede geçersizdir. Aksine, karşımızda duran gerçek, kendi içinde mükemmel bir tutarlılık sergileyen bir inanç bütünlüğünün, kendini İslami kavramlarla, daha açığı İslami bir kılıf içinde ifade etmesidir. Peki böylesi özsel bir farklılık niçin kendini İslami kılıf içinde ifade etmektedir? Bu sorunun çok açık ve tartışma götürmez bir yanıtı vardır; bu da kendisini kuşatan İslami baskıdır. Kendini kuşatan sistematik baskı ve ideolojik saldırıyla İslamlaştırılmaya çalışılan Alevi-Batıni anlayış, kendini koruyabilmek ve sürdürebilmek için, kendi farklı teolojisini İslami kavramlarla kılıflamaya ve bu yolla söz konusu basınca karşı esneklik elde etmeye ve o basıncı püskürtmeye çalışmıştır. Dolayısıyla, İslami söylem zorlanarak Aleviliği “İslam'ın bir ifadesi” olarak göstermeye çalışılan tüm açıklamalar birer safsatadan ibarettir.'' Sonuç olarak şunu söylüyorum. Aleviler kendini kuşatan İslami baskı karşısında ''Allah, Muhammed, Ali'' üçlemesine sığınarak kendilerini korumaya çalışmışlardır. Aleviliğe Ali Kültünün Safevilerin etkisiyle 15. ve 16. yüzyıllarda geçtiğini görüyoruz. Dikkat edilirse Ali haksızlığa uğradığı için ve kendileri de sürekli ezildikleri için adeta Aliyi bir nevi tanrılaştırma boyutuna kadar da götürmüşlerdir. Aliyi haksızlığın, ezilmişliğin ve zülmün bir simgesi haline getirmişlerdir. Şamanizmden gelen gök tanrısı Ali İslamdaki Ali olmuştur. Bundan dolayı Alevilik İslamın etkisinde kalmakla birlikte hiç bir zaman İslam olmadı. İslamdan farklı bir inançtır.
Alevi kökenli bir ateist olarak yaşadığım yörede Sünilerin ve Alevilerin yaşam biçimlerini kıyasladığımda bunu net olarak gözlemledim. Bu kanıya varmamdaki asıl neden de budur. Eğer Alevilik İslam olsaydı arada büyük benzerlikler olacaktı. Köyünde camisi olmayan, namaz kılmayan, oruç tutmayan ve hacca gitmeyen bu insanlar nasıl İslam olabilirdi. Kültür olarak gelenek ve görenek olarak tamamen İslamdan farklı olan bu kesim nasıl İslam olabilirdi.
İslamın nasıl Kurana dayalı şeriatı varsa Alevilerin de kendilerine has bir şeriatı vardır. Cem evleri bu şeriat anlayışlarının ürünüdür. Yani Alevilik de İslam gibi farklı bir inançtır. Bir ateist olarak önemle tekrar vurgulayarak diyorum ki İslama karşı çıktığım gibi Aleviliğe de o kadar karşı çıkmaktayım. Ama Aleviliğin İslamdan farklı niteliği nedeniyle farklı bakmamız gerektiğini düşünmekteyim. İkisini aynı kefede değerlendirmemiz aleviliğe haksızlık olacağı düşüncesindeyim.
safbilgi
Apr 1 2007, 10:28 PM
Alevılık ve ali taraftarlığı islami bir inançtır,ateist olduğunuz için aksını idda etmenız çok normal,Ali taraftarlarının yozlaşmamış hakiki İslamı içeren aydın dın yorumu elbette ateıstleri korkutacaktır,şamanizm gıbı saçma bir dınden turemiştir demenız ise kanıtsız...
Kurandaki salat namaz değildir eski sabii ınancıdır,emevi dönemi eski örfler hortladı Ali ve taraftarları karşı çıktı hersey bu kadar basit ,Kuran özet olarak bir çok ayetınde cennet anahtarını verır,Allaha ıman edıp hayra barışa çalışan herkes cennete gıdecektir,ateistler ise yaratıcının nımetını ınkar ettıklerınden,ayetlerı yobazca yorumladıklarından ve çevresındekılerıde saptırdıklarından bunun bedelını ödeyeceklerdir ve bu gunah affedılmeyecektır.
http://www.alevikonseyi.com/alevi/18/28/38/48/108.html
FreeWill
Apr 1 2007, 10:45 PM
Alevilik Islam dinine bagli bir mezheptir.
Ancak once bir kac karsilastirma yapmak istiyorum;
Kuran;
HAC SÛRESİ-27
İnsanlar arasında haccı ilan et ki, gerek yaya olarak, gerek uzak yollardan gelen yorgun develer üzerinde sana gelsinler.
Alevilik;
Alevilere göre insan, Tanri'ya yakinlasmak için belirli yerlere gitmekten ziyade kendine dönmeli, herseyi kendinde aramlidir. Anadolu Alevileri ve Bektasilerin en büyük piri olarak kabul edilen Haci Bektas-i Veli, bunu "Her ne ararsan kendinde ara/ Mekke'de Kudüs`te Hac'da degil" sözleriyle anlatir. Bu sözlerle ayni zamanda ibadette sekilcilik de elestirilir. Yine Haci Bektas-i Veli'ye ait olan "Benim kiblem insandir" sözü de bu yaklasimi destekler.
Kuran;
BAKARA SÛRESİ-227
Şüphesiz iman edip salih ameller işleyen, namazı dosdoğru kılan ve zekatı verenlerin mükafatları Rableri katındadır. Onlara korku yoktur. Onlar mahzun da olmayacaklardır.
Alevilik;
Alevilerin namazlari da farklidir. "Kuran"da ibadetin tarifi yoktur. Bes vakit namaz yoktur. Kuran'da dua et, Allah'a dua et. Atin üzerinde, devenin üzerinde, yürürken, yanüstu yatarken, sirtüstü yatarken Allah'a dua edebilirsin yazar" derler. O nedenle, kendilerini nerede Allah"a yakin hissederlerse, orada ve Türkçe dua ederler. Bu onlar için namazdir. Alevi felsefesi insani kutsal kabul eder. O nedenle Aleviler namaz kilarken halka halinde, birbirlerine dönüktürler. Insanlar insanin yüzüne secde eder.
Karsilastirmali ornekler cogaltilabilir.
Asagida vermis oldugum link'te Alevilik ile ilgili temel kavramlar ve ritueller hakkinda bilgiler mevcuttur.
http://www.isik.ch/psjs_faqs/04175590.shtml#041890501-)Forumdaki musluman arkadaslar bu alevilik konusunda ne dusunuyorlar.
2-)Alevilerin dusunceleri, rituelleri, yaptiklari vs sunni Islam'a gore dogru mu?
3-)Bir muslumana gore bir Alevi
'musluman' sayilir mi?
Saygilar
ezkamo
Apr 1 2007, 11:51 PM
QUOTE(safbilgi @ Apr 1 2007, 11:28 PM)

Alevılık ve ali taraftarlığı islami bir inançtır,ateist olduğunuz için aksını idda etmenız çok normal,Ali taraftarlarının yozlaşmamış hakiki İslamı içeren aydın dın yorumu elbette ateıstleri korkutacaktır,şamanizm gıbı saçma bir dınden turemiştir demenız ise kanıtsız...
Kurandaki salat namaz değildir eski sabii ınancıdır,emevi dönemi eski örfler hortladı Ali ve taraftarları karşı çıktı hersey bu kadar basit ,Kuran özet olarak bir çok ayetınde cennet anahtarını verır,Allaha ıman edıp hayra barışa çalışan herkes cennete gıdecektir,ateistler ise yaratıcının nımetını ınkar ettıklerınden,ayetlerı yobazca yorumladıklarından ve çevresındekılerıde saptırdıklarından bunun bedelını ödeyeceklerdir ve bu gunah affedılmeyecektır.
http://www.alevikonseyi.com/alevi/18/28/38/48/108.htmlSafbilgi,
Çabalarınızı anlıyorum. Ama buna karar verecek Alevilerdir. Alevilerin büyük çoğunluğunun da artık uyandığını ve kendilerini İslam dışında gördüklerini de biliyorum. Alevi-Bektaşi Fedarasyonu ve Pir Sultan Derneği bunların öncülüğünü yapmaktadır. Benim bildiğim Aleviler sizin bu oyunlarınıza gelmeyeceklerdir.
safbilgi
Apr 2 2007, 11:27 PM
Selam Freewill
Emevi mirasçısı sunnileri gerçekislam olarak onaylayıp tescıll edıp Suriye,İran harıcınde sadece Turkiyede 15 mılyon cıvarında alevıleri dışlamış bızım muslumanlığımızı ankete açmışsın saol,bize niye sunnılerın muslumanlığını sormadın,sabii inancı nmzı ve cahılıye baş putu tanrıça Allatı sembol edınıp yere kapanlar etrafında dönenler,dıkılı taşlardan uzak durmayanlar kurtuluşa erermı?Ali Kurandaki tahrıfe ve salatın değişmesıne,eski örflerın dınleşmesıne karşı çıktığı için şehıt oldu,Muhammedın torunları katledildi,uyanın...
(MÂİDE suresi 90. ayet) İnananlar, sarhoş edici maddeler, kumar, kutsal taş ve türbeler, şans oyunları şeytan işi birer pisliktir. Bunlardan sakının ki kurtulasınhttp://www.alevikonseyi.com/alevi/18/28/38/48/108.html
FreeWill
Apr 3 2007, 01:15 AM
QUOTE(safbilgi @ Apr 2 2007, 10:27 PM)

bize niye sunnılerın muslumanlığını sormadın,sabii inancı nmzı ve cahılıye baş putu tanrıça Allatı sembol edınıp yere kapanlar etrafında dönenler,dıkılı taşlardan uzak durmayanlar kurtuluşa erermı?
Erermi hic, ermez tabi. Yerden yakin goge kadar haklisin Safbilgi kardesim. Ama bunlari gidip "musluman'im" diyenlere anlatacaksiniz. Bakin mesela Emre1974'den baslayin. Simdilik sizin goruslerinize en yakin kisi o bu forumda. Sabi inanci dediginiz namaz ritueli ile cahiliye bas putu tanrica al-Lat 'i sembol edinip yerlere kapanir.
Emre1974'den sonra ise hadisleri Islam disi sayan kitle geliyor. Yani saya saya taaa Nurculara, hatta el-kaide sempatizani muslumanlara kadar gider bu basamaklar. Ondan sonra diger dinlerle ugrasacaksiniz. Ondan sonra da agnostik, deist, panteist, ateis, vs, lere sira gelir.
Selamlar
ezkamo
Apr 3 2007, 01:23 PM
Aşağıda Alevi-Bektaşi Fedarasyonunun vereceğim linkte bir basın açıklaması var. Sonuç bölümünü buraya alıyorum.
ABF, DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI KURUMUNUN BU ÜLKENİN DEMOKRASİSİ, LAİKLİĞİ, BARIŞI VE EŞİTLİĞİ İÇİN BİR KAMBURU OLARAK GÖRÜYOR VE KAMBURUN KALDIRILMASINI TALEP EDİYOR.
İnancı metalaştırmayı, siyasallaştırmayı bırakın! İnanmak, inananla inanan arasındaki ruhani ve özgür bir ilişki ve vicdandaki yaşamdır. Aracıya, siyasetçiye ve devlete ihtiyacı yoktur.
ABF, 15 bin İmam değil, 15 bin Öğretmen alın (!) talebini Türkiye toplumu ile paylaşmak istiyor. 30.03.2007
Kamuoyunu bilgisine sunulur Alevi Bektaşi Federasyonu Turan Eser, Genel Sekreter Şimdi bu Aleviler bu taleplerinde haksızlar mı? Böyle laiklik mi olur? Ne dersiniz?
http://www.alevifederasyonu.com/index.php?...12&Itemid=2
safbilgi
Apr 4 2007, 05:19 PM
KURAN PUTPERESTLİĞİ YIKMAK İÇİN İNMİŞTİR,GERÇEK MÜSLÜMANLAR BUNA UYANLARDIR
Ayetlerde putperest müşrıklerın Allahın berisinden ay ve güneşede secde etttıkleri yazar.Tek bir yaratıcı vardır ,ister ilah deyın,ister Rab deyın.Allaha ay tanrılığı yakıştırıp guneş tanrıçası ile doğurganlık veren pagan arap mıtolojısıdır..Allat putu guneş tanrıçası için yapılmıştı,asteroıd taşı ise doğurganlık veren ureme organıydı.
Kuranın emri ise dıkılı kutsal taslardan uzak dumaktır,sembol olarak kullanıp aracı yapmamaktır,ay ve güneşede kutsallık verıp,yaratıcı hakkında mıtolojık uydurmalar yapıp secde yani itaat etmemektir,kutsallık yani ilahılık vermemektir.
(İLAH=TANRI) (İLAT=TANRIÇA) şeklinde Allaha cinsiyet iftirası ve doğurganlık verilmiştir.BU ŞİRKTİR TEK İLAH VARDIR ALLAHTIR.
ALLAH= EL İLAH YANİ TEK,ORTAKSIZ,EŞSİZ İLAHTIR,DENGİ YOKTUR.
Nas 3 İnsanların ilahına/tanrısına sığınırım.
Saffaf 149 Putperestlere sor: Kızlar Rabbinin de erkekler onların mı?
Saffaf 150 Yoksa biz melekleri onların gözü önünde kız olarak mı yarattık?
Saffaf (151-152) Dikkat edin, kesinlikle yalan uydurup söylüyorlar; «Allah doğurdu» diyorlar. Onlar şüphesiz yalancıdırlar.
İhlas (1-4) De ki: O, Allah birdir. Allah sameddir. O, doğurmamış ve doğmamıştır. Onun hiçbir dengi yoktur.
Necm (19-20) Siz Lât'ı ve Uzzâ'yı gördünüz mü? Diğer üçüncü olan Menât'ı da (gördünüz mü?)
Necm (21-22) Sizin için erkek de O'nun için dişi mi? Bu, o halde âdilâne olmayan bir taksim
Necm 23 Bunlar (putlar), sizin ve atalarınızın taktığı isimlerden başka bir şey değildir. Allah onlar hakkında hiçbir delil indirmemiştir. Onlar ancak zanna ve nefislerinin arzusuna uyuyorlar. Halbuki kendilerine Rableri tarafından yol gösterici gelmiştir
Allat(güneş tanrıçası), verımlılık ve bereketi sımgelıyordu,asteroıd taşlarda ureme organını temsıl ederdi.G. Ryckmans'a göre tanrıça el-Lât, Semûd, Safaî ve Lihyanî kavimlerine ait kitabelerde adı geçen tanrıça İlât ile aynıdır. el-Lât'ın ismi Palmir ve Nabat kitabelerinde de geçmektedir. Güney Arabistan'da rastlanan ve el-Lât'a gönderme yapan kişi isimleri güney Arabistan'da da el-Lât'a tapıldığına dair kanıt olabilir.Çok tanrılı dınlerde(paganizm) ay ve guneşin çeştlı fazları için dolunayın hılale döndüğü 10 ar gunluk surelerde özel merasimler yapılırdı yani Kuranda anlatıldığı üzere güneş ve ayada secde ederlerdi.
El-Uzza is also the goddess who guards ships on ocean voyages. Though Arabia is a land of deserts and nomads, the Nabateans did make ocean voyages to trade. In this aspect She is symbolized by the dolphin, whose habit of swimming alongside ships made them guardians and protectors. Felines are also sacred to Her, and the Temple of the Winged Lions at Petra may well be Hers.Al-Uzza represents confidence, vigilance and preparation. She is fiercely protective, and is a strong ally in an approaching battle. Uzza, 'the all-powerful', whom other sources identify with Venus. The third was Manat, the goddess of fate, who held the shears which cut the thread of life and who was worshipped in a shrine on the sea-shore
Özet olarak Menat kader,kısmet tayini konusunda yönetım gucu,Uzza ise koruyuculuk ve guven veren yönetim gucünü sembolıze edıyordu.Melek kavramı, Melk” kökünden “yönetim güçleri” anlamına gelmektedir.Allahın yönetim gücünü kutsallık verdıleri dıkılı taşlara paylaştırarak şirk işleniyordu.Yeryuzundeki çeşitli tabiat yasaları,Güneş,ay,dunya hareketleri..vs Allahın kontroludundedır,dilediği şekilde hükmeder..Putperestler Allahe yakınlaştırması için bu çeşitli tabiat yasaları için putlar,dıkılı taşlar yapmışlardı ve Allahın kızları demişlerdi.Ayetlerdeki Allah ıle beraber dikili taşlara,guneş,aya secde etmek budur.
terliksi
Apr 4 2007, 07:14 PM
yazıların hiç birini okumadım
sadece başlıktan cevap veriyorum
alevilik elbette islam değildir
aynı şekilde mezheplerde islam değildir
çünkü Allah açık açık
sen dinini parça parça yapanlardan değilsin demiş
bu durumda ne alevilik nede diğer mezhepler islam değildir.
hepsi sapık bir unsurdur
bu dangalaklar
hem islam evrensel dindir der
hemde parti parti bölük bölük ayrılır
onların kafası ancak o kadar basar
Allahın dinini Allahın kitabından öğrenen adamın mezhebi olamaz
söz konusu bile olamaz
sen onlardan değilsin dediğine göre kitap
dinini parti parti yapanlarda Kurandan değildir.
bu kadar basit
ne alevilik nede diğer mezhepler Kuranın dinine mensup olamaz
terliksi
Apr 4 2007, 07:16 PM
ezkamo
bu izlenime daha öncede kapılmıştım
ama yazmadım
sanırım sen alevi bir kültürden geliyorsun
ailen alevi olabilir diye çok düşünmüştüm
sanırım bu konuda yanılmıyorum.
hisus
Apr 4 2007, 08:51 PM
nerde okuduğumu hatırlamıyorum.bi kaynak ve delil gösteremem ama sanırım bir dergide bir röportajda geçiyordu.Aleviliğin İslam'dan değil sapkın bir Hıristiyanlıktan geldiği söyleniyordu.Önce Hıristiyan ike daha sonra farklı amaç ve inançlara yönelmiş bir grubun oluşturduğu inanç sistemi olarak hatırlıyorum.İslam ile birlikte de bugünkü şeklini aldı gibi yorumlar vardı.On iki imam-On iki havari,Allah,Muhammed ve Ali,Baba Oğul ve Kutsal Ruh,ibadet yerinde kullanılan resimler,yakılan mumlar gibi benzerliklerin de bundan olduğu söyleniyordu.
Dediğim gibi tam hatırlamıyorum ve kanıtlayamam ama okumuştum.Biraz araştırmam lazım.Ancak ne olursa olsun Aleviliğin ahlak anlayışı bence çok insancıl ve doğru bir anlayış.Sünni Müslümanlara göre daha temiz insanlar.
ezkamo
Apr 6 2007, 01:39 AM
QUOTE(terliksi @ Apr 4 2007, 08:16 PM)

ezkamo
bu izlenime daha öncede kapılmıştım
ama yazmadım
sanırım sen alevi bir kültürden geliyorsun
ailen alevi olabilir diye çok düşünmüştüm
sanırım bu konuda yanılmıyorum.
Evet Terliksi. Bunu yer yer forumda söyledim. Bir şey mi diyeceksin?
devedikeni
Apr 7 2007, 02:57 AM
QUOTE(orhan11 @ Mar 31 2007, 07:07 PM)

Alevilik Islam degildir gorusune katilmiyorum.. Bu konuda suruyle yazi yazmistim.. Tekrar etmeye ugrasmayacagim ama, kisaca Alevilige bakacak olursak; Alevilik, Muhammed'in olumunden sonra yerine Ali'nin halife olmasini isteyen, bunun bizzat Muhammed tarafindan vasiyet edildigini soyleyen gurubun kurdugu mezheptir.. Kuzey Afrikadan, Hindistan'a kadar genis bir cografyaya yayilmislardir.. Yillar icinde yerel kulturlerden etkilenmislerdir ve etkilenmeleri de dogaldir.. Bu baglamda Anadolu Alevileri de Anadolu kulturleriyle kaynasarak farkli bir gorunum almislarsa da, koken olarak Islamidirler.. Gunumuzde Aleviligi Islam'dan ayirdetmeye ugrasan Alevi revizyonistler, Aleviligi taa Urartu'lara kadar uzanan eski bir inanis olarak gosterme cabasindadirlar.. Ama kanitsiz ve bos bir cabadir.. Oncelikle Aleviligin icindeki "Ali" ibaresini aciklamak zorundadirlar..
Bu yaptiginiz tanim Alevilik degil de Siilik olmasin. Islamin kac sarti vardir? 5. Birkacini sayalim. Namaz kilmak, oruc tutmak, hacca gitmek vs. Var midir Alevilerde bunlar? Yok. Alevilerde cem vardir. Dunyanin baska bir yerindeki Sii veya Sunni muslumanlarda cem diye bir ibadet var midir? Tereddutsuz. Milyarlarca musluman icinde? Var midir? Yok. Dunyanin baska bir yerinde ibadetini baglama gibi bir muzik aleti ve semah gibi bir tur dansla icra eden bir musluman toplulugu var midir? Yok. Simdi gelip "Alevilik, Ali'nin halifeligine dayanir" deyince Alevi=Sii oluyor ki; Siilerle Alevilerin yasam tarzinin hic ama hic benzerligi yok. Islamin hic bir sartiyla ilgisi olmayacak ama icindeki bazi Islami unsurlar nedeniyle cikip "Alevilik İslamdir. Fakat Anadolu inanclariyla kaynasmistir." diyeceksin. Buna olsa olsa "Islamla kaynasmis" denilebilir.
QUOTE(haci @ Mar 31 2007, 05:02 PM)

Sevgili Ezkamo:
Bu birinci itirazım..
Çünkü temeli İslam..
Al birini vur diğerine..
Selamlar..
HACI
Herhangi Islami bir sitede asagidakine benzer konular olabilir mi?
Evrim Kanıtlanıyor ve Semavi Dinler Tarihe KarışıyorBen size kalabalik bir Alevi forumundan gozume carpan acilmis konulari gosterdim. Siteyi gezin. Yuzlerce kisi online surekli. Binlerce uye var. Evrim teorisinin dogruluguna ve semavi dinlerin tarihe karisacagina dair bir konu aciliyor ve oradaki insanlarin buyuk bir bolumu bunu destekliyor. Genel kanilar, egilimler cok acik incelenebiliyor. Ben bayagi gezdim. Siz de bana bir Islam forumundan (Sii/Sunni) bir Hristiyan forumundan veya baska bir dini forumdan evrim teorisini savunan, cennet cehennemi reddeden, semavi dinleri sorgulayan, bilimi dine tercih eden kalabaliklar gosterin; sonra Aleviler ne kadar ateizme yakin tartisiriz. Daha bircok ornek gosterebilirim. Baska dini bir grubun sitesinde acilsa aninda buyuk tepki toplayacak konular Aleviler arasinda cok rahat tartisilabiliyor. Simdi cikip "Alevilerin Sunnilerden din konusunda bir farki yoktur" demenin gercekci ve elle tutulur bir yani yok.
orhan11
Apr 7 2007, 05:01 PM
QUOTE(devedikeni @ Apr 7 2007, 03:57 AM)

Bu yaptiginiz tanim Alevilik degil de Siilik olmasin. Islamin kac sarti vardir? 5. Birkacini sayalim. Namaz kilmak, oruc tutmak, hacca gitmek vs. Var midir Alevilerde bunlar? Yok. Alevilerde cem vardir. Dunyanin baska bir yerindeki Sii veya Sunni muslumanlarda cem diye bir ibadet var midir? Tereddutsuz. Milyarlarca musluman icinde? Var midir? Yok. Dunyanin baska bir yerinde ibadetini baglama gibi bir muzik aleti ve semah gibi bir tur dansla icra eden bir musluman toplulugu var midir? Yok. Simdi gelip "Alevilik, Ali'nin halifeligine dayanir" deyince Alevi=Sii oluyor ki; Siilerle Alevilerin yasam tarzinin hic ama hic benzerligi yok. Islamin hic bir sartiyla ilgisi olmayacak ama icindeki bazi Islami unsurlar nedeniyle cikip "Alevilik İslamdir. Fakat Anadolu inanclariyla kaynasmistir." diyeceksin. Buna olsa olsa "Islamla kaynasmis" denilebilir.
Alevilik ile Siilik arasinda organik bir bag vardir.. Alevilik Sii ve Sia'dan daha genis bir mezheptir.. Alevilik Sii ve Sia mezheplerini, hatta "batini" mezhep ve tarikatlarini kapsayacak kadar genistir.. O nedenledir ki ehl-i sunnet mezhepleri icine dahil edilmeyen bir mezheptir.. Ehl-i sunnet ve ehl-i sunnet olmayan mezhepleri anlatmakla ugrasacak degilim, ama Alevilerin neden Islamin bes sartini uygulamadiklarini bu kavrami ogrendiginizde anlayacaksiniz..
Kisaca anlatalim; Omer olduruldukten sonra Yerine Osman gecer.. Ali Osman'a biat eder.. Fakat Osman da kisa bir sure sonra oldurulunce, Osman yanlilari (sia-i Osman, yani Emeviler) bu cinayeti Ali'ye yuklerler.. Osman'dan sonra halife Ali olur ama, muslumanlar arasindaki ikilik gittikce artmaya baslamistir.. Suriye valisi Muaviye Ali'nin halifeligini tanimadi.. Muaviye ve Ali arasindaki Siffin savasindan sonra hakemler Ali'nin halifeligini gecersiz saydilar.. Bu olaydan sonra muslumanlar arasinda uce bolunduler: Sia-i Osman, Sia-i Ali ve hariciler.. Akabinde Ali hariciler tarafindan oldurulunce muslumanlarin arasindaki catisma sertlesti.. Sia-i Osman zamanla unutulurken Sia-i Ali, Sia, Sii ve Aleviyye ve Alevilik adini alarak genisledi ve guclendi.. Alevilik zaman icinde cesitli kollara ayrildi.. Bu kollar da kendi iclerinde baska kollara ayrildilar..
Ehli sunnet oldugunu iddia eden Sunni gorusu Alevilere asirlar boyu zulmettiginden, Aleviler goc edip yayilmaya basladilar.. Eldeki kaynaklar Anadolu, Hindistan, Misir, Kuzey Afrika'nin diger bolgeleri, Gana, Iran, Orta Asya'ya kadar genis bir cografyaya yayildiklarini gostermektedir.. Zaman icinde yerel inanclar, gelenekler ve ananelerle harmanlanlanarak bolunmelerinin yani sira, 12 imam tartismalari yuzunden de pek cok kola ayrildilar..
9 ve 10. yuzyillarda Turk'lerin Islami kabul etmesiyle Alevilik inanci da Turkler arasinda yayilmaya basladi.. Turklerin Islam oncesi gelenekleri ve inanaclariyla harmanalanarak Horosan ve Anadolu'da cok sayida yandas buldu.. Fakat sunni mezaliminden hic bir zaman kurtulamadilar.. Sunni baskisi ve zulmu Alevilerde Islam'a karsi bir cok inanc degisikligi olarak tepkisini gostermeye basladi.. Alevilik, aslen Ehli sunnet mezheplerinden inanc olarak farkliliklar tasimis olsa da, bu zulum surecinde daha da keskinleserek asiri inanc degisiklikleri gostermeye basladi.. Zamanla bir kisim Aleviler kokenlerini reddedip, Islam disi bir inanc olduklarini savunmaya basladilar..
Alevilik kelime kokeni olarak Arapca'dir.. Kelime aslen "Alavi" dir ve "Ali'nin soyu" anlamina gelir.. Alevi inancinda dort ana kol (bazilarina gore 3) vardir.
Alevilikte cem olmasi, Aleviligin kokeninin Islam oldugunu degistirmez.. Zaten tum inanislar yuzyillar icinde cesitli ilaveler ve yeni uydurmalarla zenginlesir.. Alevilik'te Cem ibadeti olmasi ona hic bir ayricalik kazandirmadigi gibi, tanri inanci tasiyan ve bu ilkel inanci pompalayan hic bir inanc da saygiyi hak etmemektedir.. Bu nedenle Islam'dan farkli bir gorunuse burunmus olsa da Alevilik zararli bir inanc sistemidir..
devedikeni
Apr 8 2007, 11:27 AM
QUOTE(orhan11 @ Apr 7 2007, 06:01 PM)

Alevilik ile Siilik arasinda organik bir bag vardir.. Alevilik Sii ve Sia'dan daha genis bir mezheptir.. Alevilik Sii ve Sia mezheplerini, hatta "batini" mezhep ve tarikatlarini kapsayacak kadar genistir.. O nedenledir ki ehl-i sunnet mezhepleri icine dahil edilmeyen bir mezheptir.. Ehl-i sunnet ve ehl-i sunnet olmayan mezhepleri anlatmakla ugrasacak degilim, ama Alevilerin neden Islamin bes sartini uygulamadiklarini bu kavrami ogrendiginizde anlayacaksiniz..
Kisaca anlatalim; Omer olduruldukten sonra Yerine Osman gecer.. Ali Osman'a biat eder.. Fakat Osman da kisa bir sure sonra oldurulunce, Osman yanlilari (sia-i Osman, yani Emeviler) bu cinayeti Ali'ye yuklerler.. Osman'dan sonra halife Ali olur ama, muslumanlar arasindaki ikilik gittikce artmaya baslamistir.. Suriye valisi Muaviye Ali'nin halifeligini tanimadi.. Muaviye ve Ali arasindaki Siffin savasindan sonra hakemler Ali'nin halifeligini gecersiz saydilar.. Bu olaydan sonra muslumanlar arasinda uce bolunduler: Sia-i Osman, Sia-i Ali ve hariciler.. Akabinde Ali hariciler tarafindan oldurulunce muslumanlarin arasindaki catisma sertlesti.. Sia-i Osman zamanla unutulurken Sia-i Ali, Sia, Sii ve Aleviyye ve Alevilik adini alarak genisledi ve guclendi.. Alevilik zaman icinde cesitli kollara ayrildi.. Bu kollar da kendi iclerinde baska kollara ayrildilar..
Ehli sunnet oldugunu iddia eden Sunni gorusu Alevilere asirlar boyu zulmettiginden, Aleviler goc edip yayilmaya basladilar.. Eldeki kaynaklar Anadolu, Hindistan, Misir, Kuzey Afrika'nin diger bolgeleri, Gana, Iran, Orta Asya'ya kadar genis bir cografyaya yayildiklarini gostermektedir.. Zaman icinde yerel inanclar, gelenekler ve ananelerle harmanlanlanarak bolunmelerinin yani sira, 12 imam tartismalari yuzunden de pek cok kola ayrildilar..
9 ve 10. yuzyillarda Turk'lerin Islami kabul etmesiyle Alevilik inanci da Turkler arasinda yayilmaya basladi.. Turklerin Islam oncesi gelenekleri ve inanaclariyla harmanalanarak Horosan ve Anadolu'da cok sayida yandas buldu.. Fakat sunni mezaliminden hic bir zaman kurtulamadilar.. Sunni baskisi ve zulmu Alevilerde Islam'a karsi bir cok inanc degisikligi olarak tepkisini gostermeye basladi.. Alevilik, aslen Ehli sunnet mezheplerinden inanc olarak farkliliklar tasimis olsa da, bu zulum surecinde daha da keskinleserek asiri inanc degisiklikleri gostermeye basladi.. Zamanla bir kisim Aleviler kokenlerini reddedip, Islam disi bir inanc olduklarini savunmaya basladilar..
Alevilik kelime kokeni olarak Arapca'dir.. Kelime aslen "Alavi" dir ve "Ali'nin soyu" anlamina gelir.. Alevi inancinda dort ana kol (bazilarina gore 3) vardir.
Alevilikte cem olmasi, Aleviligin kokeninin Islam oldugunu degistirmez.. Zaten tum inanislar yuzyillar icinde cesitli ilaveler ve yeni uydurmalarla zenginlesir.. Alevilik'te Cem ibadeti olmasi ona hic bir ayricalik kazandirmadigi gibi, tanri inanci tasiyan ve bu ilkel inanci pompalayan hic bir inanc da saygiyi hak etmemektedir.. Bu nedenle Islam'dan farkli bir gorunuse burunmus olsa da Alevilik zararli bir inanc sistemidir..
Siz bana halen İslam'daki Şia-Ehl-i Sünnet ayrımını anlatıyorsunuz. Ben size çok somut sorular soruyorum.
Sunnilerin ibadethanesi nedir? Cami
Şiilerin ibadethanesi nedir? Cami
Alevilerin ibadethanesi nedir? Cemevi
Sunnilerin ibadeti nedir? Namaz
Şiilerin ibadeti nedir? Namaz
Alevilerin ibadeti nedir? Cem
Sunniler Ramazan orucunu "farz" kabul eder mi? Evet
Şiiler Ramazan orucunu "farz" kabul eder mi? Evet
Aleviler Ramazan orucu tutar mı? Hayır
Alevilikteki cem, semah, bağlama, devriye inancı vs İslam'a uygun mudur? Hayır. Başka bir İslami toplulukta böyle bir uygulama var mıdır? Hayır.
Şimdi Sunnilikle bir ilgisi olmayacak, Şiilikle bir ilgisi olmayacak; hiçbir şartını yerine getirmeyecek; hiç ama hiç alakası olmayacak lakin söyleminde "Ali" ifadesi geçtiği için "Şii" kabul edilecek. Bunun adı da bilimsel bakış açısı olacak.
İslam'ın 5 şartını açıkca reddetecek, cennet-cehennem kavramlarını reddedecek (Bkz. Şeyh Bedrettin) ama "Yok yok sen İslam'ın içindesin" denecek.
Kişinin tanrıya inanıp inanmaması benim için çok önemli değil. Benim için hayata "dogmalarla" bakıp bakmaması önemli. Avrupa'da cadılar yakılırken, dünyanın tanrının sırtında durduğu sanılırken çıkıp "Cennet ve cehennem diye birşey yoktur. Cennet de, cehennem de aslında bu dünyadır." diyen (Bkz. gene Şeyh Bedrettin) bir kültür dogmatik bir biçimde "Dini birşey. O zaman gericidir." denip atıyorsa bu "dogma" olur. Dogmaların başladığı yerde de akıl biter. Dinlere karşı dogmalarla mücadele etmeye kalkılırsa; dinlerin bile gerisine düşülür (Bkz. gene Şeyh Bedrettin).
orhan11
Apr 8 2007, 12:22 PM
Ben Alevi'ligin Islami kokenli oldugunu soyleyip tarihini anlatiyorum, yerel kulturlerle kaynasip harmanlanmis, asirlar boyu sunni baskisi ve mezalimine karsi tepki olarak degisim gostermis diyorum, sen kalkmis Islam'da saz var mi, caz var mi diyorsun.. Normaldir, cunku alt yapin bunlari tartisacak kadar guclu degil.. Bu konulari fazla karistirmadigindan, gunumuze bakiyor ve sunni maskesiyle yorum yapiyorsun..
Islam'da Mucessime diye bir mezhep var.. Bu mezhebin iddiasina gore Allah insana benzemektedir ve her yonuyle, hatta fiziki olarak bile insanin aynisidir.. Ehl-i Sunnet inanislara gore bu mezhep ve inanirlari sapkin sayilirlar ve kendileri Islam disidirlar.. Ehl-i sunnet mezheplerine uygun olmamasi yuzunden bu mezhebi Islam disi mi sayacagiz? Hayir sayamayiz, bu tamamen Islami ve Islam kokenli bir mezheptir.. Mucessime gibi Islami kurallarin disindaymis gibi gorunen, Islami kurallarin cogunu yerine getirmeyen suruyle mezhep vardir.. Pek cogu sapkin ve ehl-i sunnet olmayan mezepler icinde gosterilir.. Ama hepsinin kokeni Islamdir.. Aynen Alevilik gibi.. Alevilik de ehl-i sunnet mezhepleri tarafindan sapkin kabul edilir.. Ama sapkin kabul edilen bu mezheplerin asirlar boyu cesitli degisikliklere ugramalari onlarin kokenini degistirmez..
Yani kisacasi olay saz, caz, cem farkliliklariyla izah edilecek seyler degil..
ezkamo
Apr 8 2007, 03:55 PM
QUOTE(orhan11 @ Apr 8 2007, 01:22 PM)

Ben Alevi'ligin Islami kokenli oldugunu soyleyip tarihini anlatiyorum, yerel kulturlerle kaynasip harmanlanmis, asirlar boyu sunni baskisi ve mezalimine karsi tepki olarak degisim gostermis diyorum, sen kalkmis Islam'da saz var mi, caz var mi diyorsun.. Normaldir, cunku alt yapin bunlari tartisacak kadar guclu degil.. Bu konulari fazla karistirmadigindan, gunumuze bakiyor ve sunni maskesiyle yorum yapiyorsun..
Islam'da Mucessime diye bir mezhep var.. Bu mezhebin iddiasina gore Allah insana benzemektedir ve her yonuyle, hatta fiziki olarak bile insanin aynisidir.. Ehl-i Sunnet inanislara gore bu mezhep ve inanirlari sapkin sayilirlar ve kendileri Islam disidirlar.. Ehl-i sunnet mezheplerine uygun olmamasi yuzunden bu mezhebi Islam disi mi sayacagiz? Hayir sayamayiz, bu tamamen Islami ve Islam kokenli bir mezheptir.. Mucessime gibi Islami kurallarin disindaymis gibi gorunen, Islami kurallarin cogunu yerine getirmeyen suruyle mezhep vardir.. Pek cogu sapkin ve ehl-i sunnet olmayan mezepler icinde gosterilir.. Ama hepsinin kokeni Islamdir.. Aynen Alevilik gibi.. Alevilik de ehl-i sunnet mezhepleri tarafindan sapkin kabul edilir.. Ama sapkin kabul edilen bu mezheplerin asirlar boyu cesitli degisikliklere ugramalari onlarin kokenini degistirmez..
Yani kisacasi olay saz, caz, cem farkliliklariyla izah edilecek seyler degil..
Sevgili Oğuz,
Ben de bir kaç yıl öncesine kadar senin gibi düşünüyordum. Bundan hareketle Aleviliği İslamın bir yorumu olarak değerlendiriyordum. Yaptığım araştırmada böyle olmadığını anladım. Aleviliğe Ali kültünün 15 ve 16. yüzyıllarda Safevilerin etkisiyle girdiğni görüyoruz. Aleviliğin Şiadan etkilenmesi bu dönemdedir. Bu dönemden önce Alevilikte Ali kültünün olmadığını görüyoruz. Ünlü araştırmacı Melikof'un da dediği gibi bunu anlamam tam 25 yıl sürdü diyor. Yani aleviler hiç bir zaman şii olmadı diyor. Burdaki Alinin Şamanizmden gelen göktanrısı olduğunu ileri sürüyor. Aleviler müslümanlığın etkisinde kalınca bu Ali Kültünün bu inanca yerleştiğini görüyoruz.
Benim asıl amacım Aleviliğin kökenini tartışmak değildi. Zaten kendileri de bu konuda görüş birliği içerisinde değiller. Bizlerin de farklı düşünmesi doğaldır. Bana göre Alevilik senkretik bir inançtır. Kökeni İslam değildir. Ama İslamdan etkilenmiştir. Eğer islam olsaydı büyük benzerliklerin görülmesi gerekirdi. Sunilik ile Şiiliğe baktığımızda Kuranı temel almaktadırlar. Ama Alevilik Kuranı temel almaz. Bu bile Aleviliğin İslamdan gelmediğini bariz bir şekilde ortaya koymaktadır. Tanrı inancı farklıdır. Kendine özgü İslamdan farklı ibadetleri vardır. Kendilerine özgü şeriatları vardır. İslamın felsefesi ile Aleviliğin felsefesine baktığımızda büyük farklılıklar görüyoruz. Tüm bu gerçeklere rağmen kalkıpda Alevilik İslamın bir mezhebidir demek ne derece doğru bir tanımlama olabilir.
Tüm bunlardan hareketle diyorum ki Alevilik İslam değildir. Ama İslamın etkisinde kalmış farklı bir inançtır. İslamdan gelen bir inanç da olmuş olsa dahi bunun Aleviliğin İslamdan farklı bir inanç olduğu gerçeğini değiştirmeyecektir.
orhan11
Apr 8 2007, 04:46 PM
Ezkamo,
ben Islam'i yillardir arastirir ve incelerim.. Ben de senden farkli olarak ilk zamanlar Aleviligi farkli bir inanis sanirdim.. Fakat yillar icinde Aleviligin kokeni ile ilgili tum arastirmalarim beni daima Islam'a goturdu.. Mevcut bilgi, belge ve tum kayitlar da bu yondedir ve beni dogrulamaktadir. Ustelik Alevilerin buyuk bir bolumu de bunu kabul etmektedir.. Sadece revizyonist Aleviler Aleviligi Islam disi olarak gosterme cabasindadirlar.. Ama ne yazik ki ellerinde saglam kanitlar bulunmamaktadir..
Alevilerin hic bir zaman sii olmamasini bir bakima dogru kabul edebiliriz.. Fakat gercekte bunlar organik olarak birbirleriyle ic icedir.. Cunku Sii ve Sia gorusleri Alevilikten kaynaklanan goruslerdir. Zaten genis anlamiyla Alevilik Sii, sia ve tum batni mezheplerini kapsamaktadir. Onceki yazimda da belirttigim gibi Alevilik, yerel kulturlerle karismasi ve 12 imam tartismalari yuzunden bir cok kola ayrilmis, kollar da kendi iclerinde baska kollara ayrilmistir.. Anadolu Alevileri de Bektasilik ve Samanizm'den etkilenip cesitli degisimler gecirmistir.. Bu degisimlere bakarak Aleviligin Islam disi olarak nitelendirilmesi bana gore yanlistir..
onuc
Apr 8 2007, 05:45 PM
Müslümanlık saçmadır, alevilikse çok saçmadır.
devedikeni
Apr 11 2007, 03:29 PM
QUOTE(orhan11 @ Apr 8 2007, 05:46 PM)

Ezkamo,
ben Islam'i yillardir arastirir ve incelerim.. Ben de senden farkli olarak ilk zamanlar Aleviligi farkli bir inanis sanirdim.. Fakat yillar icinde Aleviligin kokeni ile ilgili tum arastirmalarim beni daima Islam'a goturdu.. Mevcut bilgi, belge ve tum kayitlar da bu yondedir ve beni dogrulamaktadir. Ustelik Alevilerin buyuk bir bolumu de bunu kabul etmektedir.. Sadece revizyonist Aleviler Aleviligi Islam disi olarak gosterme cabasindadirlar.. Ama ne yazik ki ellerinde saglam kanitlar bulunmamaktadir..
Alevilerin hic bir zaman sii olmamasini bir bakima dogru kabul edebiliriz.. Fakat gercekte bunlar organik olarak birbirleriyle ic icedir.. Cunku Sii ve Sia gorusleri Alevilikten kaynaklanan goruslerdir. Zaten genis anlamiyla Alevilik Sii, sia ve tum batni mezheplerini kapsamaktadir. Onceki yazimda da belirttigim gibi Alevilik, yerel kulturlerle karismasi ve 12 imam tartismalari yuzunden bir cok kola ayrilmis, kollar da kendi iclerinde baska kollara ayrilmistir.. Anadolu Alevileri de Bektasilik ve Samanizm'den etkilenip cesitli degisimler gecirmistir.. Bu degisimlere bakarak Aleviligin Islam disi olarak nitelendirilmesi bana gore yanlistir..
iyi de islam araştırması yapmanız size aleviliği tanımlama hakkını nereden veriyor? alevilik islam içi değildir. ben size cok basit sorular sordum.
islamin sartlari nelerdir? namaz, oruc, zekat vs. alevilerde bunlar var mi?
islamin ibadet yeri neresidir? cami. aleviler camiye gider mi?
islamda Allah'a pic diyecek baska bir kultur var midir? Ustelik bundan yuzlerce yil once.
sorular gayet acik, net ve ortada duruyor.
alevilik islamdir demeniz icin once bunlari cevaplamaniz gerekiyor. sapkin diye niteliyormus vs olaylarina girmeden tabi. kimin ne niteledigi bizi ilgilendirmiyor. islam midir degil midir? yukaridakilere gore nasil islam oluyor.
koken konusuna gelince kendi "subjektif" arastirmalarinizi dogmalastirip "mutlak dogru" saniyorsunuz malesef. aleviligin kokeni cok degiskendir. yuzlerce kitapta cozulememis bir sorunu siz nasil "alevi=ali taratari o zaman siiligin bir kolu" denklemiyle cozdugunuzu dusunuyorsunuz anlamis degilim. alevilerin kokenini MO 2000li yillarda yasamis Luvilere ve Bizans doneminde yasamis Pavlikanlara baglayan arastirmalar var. ve hatta halen bu arastirmalar yogun olarak tartisiliyor. bu topluluklarda cem ayini vardir. ve bizans tarafindan mumsondu yapiyor diye sapik ilan edilmistir. sadece benim arastirmalarim dogrudur demek uygun olmuyor. baskalarini da dinlemek gerek. yok onlar bosa bircok kitap yaziyor benim tezim sudur diyorsaniz buyrun siz de arastirmalarinizi bizle paylasin. ama "alevilik aliden geliyor o zaman siiligin bir koludur kesin" seklindeki iddia, ve bu iddiada israr dedigim gibi "dogmatizmdir". Ve buna karsiyim.
Milattan önce 2000 yıllarında Anadolu’da Luviler yaşamı ş. Hititlerle beraber var olmuşlar, ancak biraz Hititlerin gölgesinde kalmışlar, biraz da kendileri böyle olmasını istemişler. Çok önemli bir uygarlık oldukları ve bu uygarlığın evrenin, yeryüzünün ve insanlığı n var oluşuna ilişkin çok önemli bilgilere sahip olduğu yeni yeni anlaşılmaya başlandı. Luvi sözcüğü Hitit dilinde “ışık insanı” demektir. Zaten günümüzde de birçok dilde “lu” kökü ışık anlamında kullanılır. İngilizce de light Almanca da licht, Latince de lüx gibi. Alev sözcüğü de ışığın kaynağındaki yansımaya verilen isimdir. Anadolu da sadece Luviler yok; Likyalılar da var. Likya ışık ülkesi demektir. Aleviler de Safavi savaşları sırasında kendilerine uygulanan büyük katliamlar öncesine kadar kendilerine ışık taifesi olarak adlandırdılar, ancak ışık taifesi katli vacip hale gelince mecburen isim ve kisve değiştirdiler. Ama isim ve kisve değiştirirken özlerine sadık kaldılar ve bir kelime oyununun arkasına sığınıp varlıklarını bir müddet daha gizlemeyi denediler. Alevi sözcüğü o zamandan itibaren kullanılmaya başlandı. Bazı araştırmacılar bunu daha yakın zamanlara taşıyorlar ama ben alevi sözcüğünü Kul Nimet’in nefeslerinde buldum, bana göre Alevi sözcüğü ilk kez 16. yüzyılın son çeyreğinde kullanıldı.
»Yani daha önce kendilerine “Işık insanları” diyorlardı. Işık taifesi diyorlardı ve 16. yüzyıldan önceki Osmanlı arşivleri incelendiği zaman fermanlarda Alevi sözcüğüne rastlanmaz ağırlıklı kullanılan isim “ışık taifesi”dir. Bu konuda yapılmış araştırmalar ve ortaya çıkarılmış belgeler var.
Aleviler Aleviliği Tartışıyor
Alevılığin Gizli tarihi yazarı, Erdoğan Çınar
http://www.aleviweb.com/forum/showthread.p...ghlight=luvilerQUOTE
Batılı kaynaklar Alevileri Paulikanlar olarak adlandırır. Bu insanların böyle nitelendirilmesini Hıristiyan-Ortodoks kilisesinin nefrete ve kine dayanan kaynakları(216-277) yapmaktadır. Alevilik kendilerini ve inançlarını gizleyip koruyarak bugüne geldiler. Yine bunları hedef alan kıyıcılıkta Ortodoks kilisesi desteğinde İmparator 4. Konstantin, 628-685 de ortaya çıktı. Bu dönemde mabetler kutsal yazmalar yakıldı. Karşı koyanlar katledildiler, can havliyle kaçanlar kurtuldu. Bu dönemde Batı Anadolu’da Alaşehir civarında Balkanlarda Filibe’de Rodop dağlarının eteklerine yerleştirildiler.
BİZANS İMPARATORLUĞU DÖNEMİNDE ALEVİLERİN BALKANLARA ZORUNLU İSKANI VE BATI’YA GÖCÜ
Gazi Eke
http://www.aleviweb.com/forum/showthread.p...hlight=pavlikanbirakalim da aleviligin ne olduguna alevi aydinlar, yazarlar, dusunurler karar versin degil mi? isin ilginc yani bircok Alevi cikiyor "Biz müslüman degiliz" diyor, Ateistforum isimli bir forumdaki yonetici "Yok Aleviler muslumandir" diyor. Buyrun tabi. Diyebilirsiniz. Sayet su "esrarengiz" koken arastirmalarinizi gorebilirsek.