Jump to content

Evrende ve Dünya' da bir düzen var mı?


Recommended Posts

Arkadaşım çok komik cevaplar veriyorsun....

Petrolü tüketirsen elbette azalır..! Bir bardak suyu içince azalmıyormu..! Buda bir kanundur... Maddi şeyler bölündükçe azalır; ama nurani şeyler değişmez...

Ama petrol konusunda işin ilginç yanı şu.....

Milyarlarca yıl önceden bu petrol olşuşmaya başlamış.. Adeta bizim ihtiyacımızı bilen birisi tarafından toprağın altında muhafaza edilmiş.. Petrol olmasaydı teknoloji bu hale gelebilirmiydi..???

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • İleti 40
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

Düzensizlik olarak algıladığınız şeyler aslında belirli bir programın parçaları ve zorunlu prosedürleridir.. Siz bir ağaca baktığınızda; onun eğri, büğrü; Düz yada köşesiz oluşunu düzensizlik mi sanıyorsunz ? Yada Depremleri yada Uzaydaki hareketleri...

Düzensizlik, iteatsizliktir.. Mesela Düzensiz bir sistemde Mevsim diye birşeyden söz edmezsiniz; Güneşin milyarlarca yıldır vazifesini şaşırmadan yapmasından bahsedemezsiniz..

Düzensizlikte Kural ve Kanunlar yoktur, sabitler yoktur; Herşey değişken ve tesadüfidir..

Kainat ve içindeki herşey ise Külli bir iradenin ezelde takdir etmiş olduğu kanunlara harfiyen uyan emirber neferlerdir.. Asla ama asla kargaşa diye bir şey yok...

Güneş benzeri bir yıldız, nükleer yakıtını tükettikten sonra kırmızı dev olur. Kırmızı dev aşamasında çok genişleyen yıldız, beyaz cüce olurken içe doğru çökümü, yıldızın çekirdeğinin etrafında bulunan helyumun daha çok sıkışmasına ve belli bir aşamadan sonrada patlamasına yol açar daha sonra dış katmanlarını uzaya püskürtür ve geriye kalan parçası beyaz cücedir. Yıldızın savurduğu maddeler, gezegenimsi bulutsu halini alır. Kütlesi bunun üzerindeki bir değere sahip olan yıldızlar da Nötron yıldızına dönüşürler.(wikipedia dan alıntı)

demekki ;mesela güneşimiz ilerki zamanda mutasyona uğrayıp artık mevsimleri oluşturamayacak maskeli..maalesef o küllü iradenim taktir kanun değişecek..

(bunada bi kılıf uydurun hemen ) :blink:

Link to post
Sitelerde Paylaş
Arkadaşım çok komik cevaplar veriyorsun....

Petrolü tüketirsen elbette azalır..! Bir bardak suyu içince azalmıyormu..! Buda bir kanundur... Maddi şeyler bölündükçe azalır; ama nurani şeyler değişmez...

Ama petrol konusunda işin ilginç yanı şu.....

Milyarlarca yıl önceden bu petrol olşuşmaya başlamış.. Adeta bizim ihtiyacımızı bilen birisi tarafından toprağın altında muhafaza edilmiş.. Petrol olmasaydı teknoloji bu hale gelebilirmiydi..???

teknolojinin bu hale gelmesi enerji harcamayi gerektirdi enerji harcadikca entropi azalir gibi gozuksede entropi artar senin dogman buyumen enerji gerektirir kendi bunyendeki entropiyi azaltirsin ama cevrendeki entropi artar sen oldukden sonra bu sefer senin entropin de artis olur bir bardak suyu yine vucudunun enerji gereksinimi icin kullaniyorsun yani artan entropi bi sayede azaliyor ama bu durumda cevrenin entropisi artiyor

senin ihtiyacini bilen biri yok sen onu o is icin kullaniyosun yani o enerjiyi sistemin duzensizligini azaltmak icin kullaniyosun bu tekrardan olusacaktir ama uzun bir sure alir bu

su anda teknoloji baska enerji kaynaklarina yonelmis durumda yani petrol olmasa da enerji bi sekilde bulunmali aksi halde max entropi yani zaten duzensiz evreni enerji ile duzenli hale getiriyoruz enerjiyi de bulamaz isek sistem eski haline yani duzensiz haline doner

Link to post
Sitelerde Paylaş

Şimdi ben olaya daha yaradıcı açısından bakmamıştım.. Soyut değil, çok somut bir meseleden bahsediyorum... O vikipedi den yaptığın alıntıda bu düzeni gösterir.. Madde eskir ve şekil değiştirir.. Güneşte vazifesini bitirince şekil değiştirecektir.. O değişim belli ise ve şimdiden biliniyorsa yine bir düzen vardır demektir bu..!

Ama bir baksan ki; yarın güneş doğmamış.. Bir gün ışık x ızda, başka bir gün y hızda hareket ediyor olsa o zaman düzensizlikten bahsedebilirsin...

Diğer meseleye gelince..!

Merak etme.. Bu kainatı yaradan onuda hesaplamış.. Takdir ettiği süre bitince bu galaksimiz yok edilip daha latif bir şekilde tekrar yaradılacak.. Belkide dediğin gibi o değişim şekli ile olacak bu...

Link to post
Sitelerde Paylaş

Enerji olarak kullandığın şey nedir..? Yine daha önceden bu dünyada yada evrende mevcut olan şeyler değilmidir..? Durduk yerdemi ortaya çıkıyor bunlar, hayır.. Sadece keşf ediliyor.. Çünki kanunlar var...!

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bir bilginin bilimsel olabilmesi için nesnel bilgi olması gerekir. Bunın için de önce tasvir edilmesi , sonra tarif edilmesi akabinde ölçülmesi ve nihayette tasnif edilmesi gerekir. Bu şekilde elde edilen bilginin bir "bir işe yarama potansiyeli" olması gerekir ki üzerinde çalışılmaya değsin.

(Bu safhalardan geçmeyen bilgiler ve onların temsil ettiği varlıklar özneldir , dogmatik vasıflıdır ve bilmin tarifi ve metodolojisi dışındadırlar. Bunlar inanç, itikat veya iman konusudur; değiştirilemez, tartışılamaz çünkü aşağıdaki şekilde sınanamazlar. Dini, metafizik ve mistik bilgiler bu özelliktedir. Bunların bilime enjeksiyonu ancak kaos yaratır.)

Daha sonra bu bilgiden hareketle bir ön fikir üretilir; yani "zannedilir". Bu ön fikir mevcut bulgular, teoriler ve varsayımlarla mukayese edildikten sonra bir varsayım ortaya atılır. Bu hipotezi test edip geçerli , güvenilir kılabilmek için bir araştırma deseni inşa edilir. Eğer bu iş için kullanacağımız gereçler geçerli ve güvenilir değilse, önce bunlar tasarlanıp geçerlilik ve güvenilirlik analizleri yapılarak kullanılabilir hâle getirilir. Önceden bu aşamalardan geçmiş araçlar mevcut ise tabii ki kullanılabilir.

Araştırmanın geçerliliğini ve güvenilirliğini en önemli olarak belirleyen hususlardan bir tanesi de tarafsızlık ilkesidir. Hipotezimizi sınamak istememiz, araştırmamızın veya deneyimizin tarafgir olmasını asla gerektirmez, hâttâ doğrusu olmamasıdır. Bu sebeple de, deseni hazırlarken yanlış pozitif veya yanlış negatif sonuçlardan bizi koruyacak bütün bulaşıklıklardan arınmış olmalıyızdır. Sonucu bu yönlerde etkileyebilecek bütün harici veya dahili etkileri olabildiğince asgariye düşürmemiz gerekir.

Daha sonra araştırma veya deney yapılır. Sonuçlar dünyaca kabûl görmüş istatistiksel analizlerden geçirilir. Bunu yaparken şuurdışı veya şuurlu tarafgirlikten kaçınmak için konuya kör bir istatistikçi tarafından da sonuçlar gözden geçirilir.

Yayın aşamasında, sonuçların anlamlılığı bunun derecesi ve varsayımın haklılık derecesi tartışılır. Çalışmanın kısıtlılıkları varsa (yeterince örneklem olmaması, kaçınılmaz bulaşıklıkların muhtemel etkileri vs.) bunlar dürüstçe belirtilir.

Daha sonra bu yazı güvenilir ve hakemli bir dergiye gönderilir. Hakemlerden gelen eleştiriler sebebiyle gerekirse 10-15 kere gözden geçirilir

Sonunda da yayınlanır. Buna rağmen ciddi eleştiriler gelebilir ve teyit çalışmaları yapılmadıkça 1. dereceden kanıt olarak kabûl edilmez.

Bu na kanıta dayalı bilim denir.

Masaru Emoto'nun suyun duadan etkilerini anlatan "çalışması" da, duanın kalb krizinden veya başka bir illetten koruyucu etkisiyle ilgili çalışmaların çoğu da bu sebeple kâzip bilim veya yalancı bilim düzeyindedir ve itibarlı çevrelerce kaale alınmazlar. Daha çok halkı oyalayan sansasyonlar veya spektaküler oyalamalar hâlinde ortada dolanırlar.

Ve.... Bunca zahmetle elde edilen bilgi daha yayınlandığında eskimiştir ve yeni bilgilerce çürütülecek veya değişecektir.

Bu da Sir Karl Popper'ın ortaya koyduğu yanlışlanabilirlik ilkesinin vazgeçilmezliğinin bir göstergesidir.

(Alıntı forumtr.com)

Hiç bir bilimsel teori ve bulgu değişmez olarak nitelendirilemez. Bu bizi dogmatizme götürür.

Düzen konusuna gelince, bilimsel metodoloji, gelişimi ve evrimi öngördüğünden

düzenden bahsetmek (zaman odaklı) abesle iştigaldir. Bakınız Einstein ve entropi...

Ama şu anda düzensizliğe bir örnek istiyorsanız

bakınız dinler... (Sorgulayan, evrimleşen akla aykırı)

Link to post
Sitelerde Paylaş

Entropi, düzensizlik artışı muhakkak düzenin sonunu getirecek anladığım kadarı ile..Fakat canlılar entropiyi tersine çevirebilme, yani negentropi yapa­bilme yeteneğine sahiptir­ler; yani canlı sistemler açık (negentropik) sistemlerdir. Gene de, eninde so­nunda entropiye yenik düşerler, yani ölürler.Bu bağlamda evrende sona erecektir diyebilirmiyiz?Veya sonu olanın muhakkak bir başı vardır.. demek fizikteki entropiye ters düşermi acaba?

Veya bununla birlikte düzen sonunda bir düzensizlik ve düzensizlikten tekrar düzen fikri, kaos kuramı ne derece doğrudur?Zira termodinamik entropiye göre tekrar bir enerji gerekmektedi.Kaostan düzen çıkarma fikri, aslında kaostan enerji çıkar demek değilmidir?Çıkarmı?

Yine bunu popüler bir teori, bing bang ile bağlarsak, "büyük patlamadan" sonra "büyük çöküş" ve tekrar bir "büyük patlama" olacak ve döngü devam edecek diyebilirmiyiz?Kaos kuramı bunu gerektiriyor sanıyorum.Oysa büyük patlamanın sebebini bilmiyoruz bildiğim kadarı ile..

Link to post
Sitelerde Paylaş

>>> Hesaplanabiliyorsa, formülize edilebiliyorsa düzen vardır.

Olabilir elbette. Bu da bir tanımdır..

Ama kainatın dokusu, kuantumdur. Yani herşeyin temeli, kuanta denen temel parçacıklardan oluşur. Ve, bu noktada, geçerli kural şudur: Hesaplanamaz, formülize edilemez.. Yani belirsizlik..

Ve kuantum mekaniğindeki belirsizlik, toplamda newton mekaniğine yansır, kainatın geleceğinin belirlenemez olduğunu ortaya koyar. Elbette bu, konuya hangi seviye baktığınızla alakalıdır. Kısaca, güneşteki hangi atomun ne zaman bozunacağını bulamazsınız. Ama, 100 bin yılda ne kadar atomun bozunacağını tahmin edebilirsiniz.

Kısaca, kainatın temeli, belirsizlik ve düzensizlik üzerine kuruludur. Çıkıp bu da bir düzen demek elbette mümkündür.

Diğer yandan bir diğer yanlıgınızda, "Amanda madde var, onunda tabi olduğu fizik kanunları.." teranesidir. Madde ve fizik kanunları ayrılamaz bir bütündür. Fizik kanunu dediğimiz şeyler, bilfiil maddenin ve enerjinin ta kendisidir.

Bakış noktanız, ortaçağın karanlık "madde" öngörüsü olduğu için, bunlar size tamamen alakasız şeyler olarak görünüyor. Tavsiyem, madde neymiş, enerji neymiş bir öğrenin öncelikle. Madde diye öylesi duran, cansız, şuursuz vs. bir şey yok. Madde yeterince canlı, şuurlu vs. bir şey. Ve öyle olmasını da sağlayan, bilfiil maddenin kendisi..

Link to post
Sitelerde Paylaş

>>> Adeta bizim ihtiyacımızı bilen birisi tarafından toprağın altında muhafaza edilmiş.. Petrol olmasaydı teknoloji bu hale gelebilirmiydi..???

Biz kaç yıldan beri varız? En az 195 bin yıldan beri.. Peki ne kadar daha varolacağız? Bir kaç milyon yıl filan en azından.. Peki petrolün ömrü ne? Kaç yıldır kullanılıyor, kaç yıl daha yetecek petrolümüz kaldı?

Link to post
Sitelerde Paylaş
Size göre de düzen var mıdır? Evrende ve Dünya' da düzensizliğe işaret eden oluşumlar nelerdir?

Duzen yoktur. Eger belli bir duzen olsaydi, dunya ilk olustugu gibi kalirdi. Hersey her gecen saniye degisiyor. Canli organizmalar ya kendilerini bu duzene uydurup evrimlesecek, yada en kucuk degisimde yok olup gidecek.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Evrende belirli bir determinizm var, belirsizlik te var. Belirsizliğin orantısı çok az, yaklaşık 1/10^34 kadar. Belirsizliğin orantısı çok az olsa da, bu belirsizliklerin sonucu olan kaotik olaylar Evrende durmadan birikiyor.

Mutlak bir determinizm yok.

.

Link to post
Sitelerde Paylaş
Milyarlarca yıl önceden bu petrol olşuşmaya başlamış.. Adeta bizim ihtiyacımızı bilen birisi tarafından toprağın altında muhafaza edilmiş..

Çelişkiye bak; Tüm evreni "ol" diyerek 6 günde(!) yaratan tanrı, petrol için "ol" dememişte, yüzyıllarca oluşmasını beklemiş insanlar kullansın diye.. Komik olma.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Evrende düzen bence kaçınılmaz. Belirli bir tanjanttan belli bir hızla atılan büyük bir nesne boşlukta bir başka büyük nesnenin yörüngesine giriyor. Atomlar belli bir hızda kütlelerini kaybediyor. Ağaçlar çiçekler salyangozlar fraktal nesneleri oluşturuyor. Evren düzensiz olsa fizik, kimya, matematik kuralları etrafımızı açıklatmazdı bize.

Meteor ve depreme bakış açısına göre olay değişir. Deprem tektonik hareketlerin sonucu oluşan düzenin bir parçası. Meteor da, eh, atılan şey düşüyor işte. Gayet düzenli bir oluşum.

Bir arkadaş newton mekaniğinde rastgelelik vardır dedi, o da doğrudur. Öyle bir kubbemsi yüzey modellenebilir ki, tam tepesinde dengede duran bir küre cismi hesaba göre her t zaman içinde herhangi bir yönden aşağı hareketlenebilir veya dengede durmaya devam edebilir.

Fakat bu rastgelelik düzensizlik mi? Sadece sistemin birden fazla çözümü olmasından kaynaklanıyor. Çözüm sayısı artışı düzensizliğe mi eşit oluyor?

Nedir bu düzen? Geniş açıdan bakıldığında düzen olmayan şey var mı ? Bunun ateizmle, dinle alâkası var mı? Neden din düzeni tekeline alsın?

Link to post
Sitelerde Paylaş
Evrende düzen bence kaçınılmaz. Belirli bir tanjanttan belli bir hızla atılan büyük bir nesne boşlukta bir başka büyük nesnenin yörüngesine giriyor. Atomlar belli bir hızda kütlelerini kaybediyor. Ağaçlar çiçekler salyangozlar fraktal nesneleri oluşturuyor. Evren düzensiz olsa fizik, kimya, matematik kuralları etrafımızı açıklatmazdı bize.

Meteor ve depreme bakış açısına göre olay değişir. Deprem tektonik hareketlerin sonucu oluşan düzenin bir parçası. Meteor da, eh, atılan şey düşüyor işte. Gayet düzenli bir oluşum.

Bir arkadaş newton mekaniğinde rastgelelik vardır dedi, o da doğrudur. Öyle bir kubbemsi yüzey modellenebilir ki, tam tepesinde dengede duran bir küre cismi hesaba göre her t zaman içinde herhangi bir yönden aşağı hareketlenebilir veya dengede durmaya devam edebilir.

Fakat bu rastgelelik düzensizlik mi? Sadece sistemin birden fazla çözümü olmasından kaynaklanıyor. Çözüm sayısı artışı düzensizliğe mi eşit oluyor?

Nedir bu düzen? Geniş açıdan bakıldığında düzen olmayan şey var mı ? Bunun ateizmle, dinle alâkası var mı? Neden din düzeni tekeline alsın?

meteor gayet guzel dusuyor dimi ornegin dunyaya o duzenli dusen sey dunyada duzensizligi arttiriyor ama ... sistemin birden fazla cozumu olmasinin entropiyi azaltmasi soz konusu degilki

ornegin odani temizlemedigin zaman odan tozlanir dagilir vs. yani bu sistemin entropisi artar eee sen bunun cozmunu birden fazla bulabilirsin bu entropiyi azaltabilirsin ama bunun icin bi enerji harcamak zorundasin o zaman bi enerji varolmali yoksa sen her ne kadar modellersen modelle cozumunu bul o enerji yoksa o sistemin entropisi azalmaz hatta artar

her sey duzensizdir duzenli hale getirmeye calisilir ancak bunu yapmak mumkun gibi gorunmuyor mevcut teknolojiyle yani olum hali olacaktir..

bunun ateizmle bi alakasi var demedik zaten ama dinle de bi alakasi yok yani bi yaradici varmis bizim icin enerji yaratmisdir diye bisey yok

enerji yokdan var vardan yok edilemez

tarihinde zagaa98 tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
Bilim adamları daha neler demiyorki? Söyledikleride bir sonraki nesil bilim adamları tarafından çöpe atılıyor. Bugünkü söylenenlerde 22. yüzyılda çöplükteki yerini alacak.

Peki bugünkü bilime uydurduğunuz ayetler ne olacak o zaman ? :rolleyes: Onlara yeni şeyler mi uyduracaksınız ;) ?

Link to post
Sitelerde Paylaş
Peki bugünkü bilime uydurduğunuz ayetler ne olacak o zaman ? :rolleyes: Onlara yeni şeyler mi uyduracaksınız ;) ?

tabi ki aksi dusunulebilir mi:D sonra fazla uydurulan hadisler de ayiklanabilir bilimin elestirel olabilmesi bunlara mantikli gelmiyor tabikide bilimin ilerlemesi yeni bilimsel gerceklerin eskisini curutebilmesiyle olur ama bunun icin sorgu lazim

bnlar bu bilimle konusuyolar bilimi kullaniolar ama bilime camur atiolar ne ilgincler yaw

Link to post
Sitelerde Paylaş
tabi ki aksi dusunulebilir mi:D sonra fazla uydurulan hadisler de ayiklanabilir bilimin elestirel olabilmesi bunlara mantikli gelmiyor tabikide bilimin ilerlemesi yeni bilimsel gerceklerin eskisini curutebilmesiyle olur ama bunun icin sorgu lazim

bnlar bu bilimle konusuyolar bilimi kullaniolar ama bilime camur atiolar ne ilgincler yaw

Aslında umurlarında değil bilim falan, varsa yoksa huriler ama çaktırmayın siz yine de... :rolleyes:

Link to post
Sitelerde Paylaş

Foruma birkaç gün giremedim. Konuyu açtığımdan beri epey bir tartışma olmuş.

Aslında haklısınız bu konunun yaratılış ve din ile direk bir bağlantısı yok. Bana göre evrende kotik bir düzen var bu kaotik düzenin yanında elbette düzenli oluşumlar da var.

Abes olan ise her yerde bir düzen vardır denilmesi ve düzensiz oluşumlara bile 'düzensizlıik de düzenin bir parçasıdır' tarzından yarumlar yapılmasıdır.

Bazı arkadaşlar eksik olduğum, bilmediğim konularda yardımcı oldular. Özellikle entropi kavramından bihaberdim. Newton fiziğinden de.

Tekrar teşekkürler.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...