Jump to content

Tanrıya yönelik bu varlamaya çalışma, umursamama tutumları neden ola ki?


Recommended Posts

Fayda bir delil değildir tabiyki..Bazıları zararlı düşünceler gibi göstermeye çalışıyor. o yüzden faydalarından bahsettim. Hatta ilginçtir, din adına yapılan katliamlarda, agnostik ve deistlerin payı olduğunu iddia eden bile var :)

O halde daha net şöyle ifade edelim; Bu akımlar, bilimin henüz cevaplayamadığı sorulara karşılık getirilen varsayımlardır. Bilim bazı konularda soru işareti bırakıyorsa, biz de buna bilinmezlik diyorsak, burda saçma birşey olamaz

Burda bilim sanki, evren ve canlılarla ilgili tüm soruları cevaplamış da, biz emin olamıyoruz gibi bir tavrın kabul edilebilirliği yok.

Bilinmezlik varsa, agnostizm, nonteizm'deki, en bilimsel bakış açısını ifade ediyor demektir. Negatif ateizm ise, aslında "gerçekçi ateizm"dir.

Diğer sebep; yaratıcı varsayımı, evren ve doğadaki güzelliklerin insanda uyandırdığı sevgi ve onların kaynağına vefa duymaktan da kaynaklanır. Ve sevgi eleştirilmesi mümkün olan birşey değildir.

Sevgi, saygı, hoşgörü.. bunlar olmazsa, dünyaya nefret ve öfke hakim olur. O yüzden hiç olmazsa bu yönde bir yaratıcı varlama düşüncesine saygı duymak zorundayız.

Bu konuda yapabileceğimiz, bu yaratıcı düşüncesini, dinlerin ortaya attığı "tanrı" düşüncesinden uzaklaştırmak olmalı. Yani, sonsuz güç, cezalandırıcı, kural dayatan, tapılması ve uğruna savaşılması gereken bir varlık algısını ortadan kaldırmaktan bahsediyorum.

Alternatif olarak da "yaratıcı güçler" veya başka bir deyişle "vareden diğer etkenler" gibi daha bilimsel tanımlamalar getirilebilir.

tarihinde Mindsurfer tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 6 months later...
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...