Jump to content

7, 19, günler ve haftalar


Recommended Posts

Saatler, haftalar, aylar babil kökenli olarak bilinir.

Wikipediadan(https://en.wikipedia.org/wiki/Seven-day_week#Ancient_Near_East) çeviri ile:

Babilliler her ayın 7., 14. ve 28. günlerini kutsal ya da bir başka bakış açısı ile kötü? gün olarak belirlemişler. Bu günlerin kötü olarak da isimlendirilmelerinin nedeni, bu günlerde belirli etkinliklerin yasak olmasıdır. 7 anlam yüklenebilen yıldızların sayısıdır, bu yüzden babilliler için önemlidir.

Ayrıca ayın 19. günü de öfke günü olarak da isimlendirilmiş, özel bir kötü gün. Çünkü, bu, bir önceki aydan itibaren sayıldığında, toplamda 49. gün oluyor, yani 7. haftanın sonu. Bu gün sümerlilerin savaş tanrısına (ninurta) ve ekürisi olan iyileşme tanrısına (nintinugga) adaklar sunuyorlar. Eskilerin adakları ateşte yakmakla oluyor. Bu hayvan da olsa, insan da olsa ateşte yakmak(kızartmak?) bir kurban etme yöntemi. 19 ve sekarın yakan cehennem olması da buralardan gelen bir masaldan ibaret olabilir.

İslamın tanrısı cumayı mübarek ilan etmiş. İslamın tanrısı nedense, babil hafta sistemine göre sadece ve sadece bir sayacın baştan başlatılması nedeni ile isim verilen günleri mübarek ilan etmiş. Yani aslında cuma günü diye bir gün bulunmuyor. Sadece günleri sayarken 7ye geldiğimizde, ertesi gün yeniden 1den başlayarak sayıyoruz ve bu her bir sayının bir de isim karşılığı var. Bir sayaç yeni baştan başladı diye, bu sayacın bir belirli sayısına denk gelen ve tarihteki hiçbir gün ile asla aynı olmayan bir günü müberik zanneden bir tanrı varmış.

Yukardakileri bir ilişkisel amaç gütmeden sayılar ve bunların üzerine inşa edilen zırvaları göstermek amacı ile yazdım. Gülünç masallar, peşlerinde koşan milyarlarca insanı da düşününce daha çok zavallı bir hal alıyor.

tarihinde bir_akil_insan tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
İslamın tanrısı cumayı mübarek ilan etmiş.

Aslına bakacak olursak kuranda geçen ''cumua'' kelimesi ile ''Muhammed''kelimesinde kurgu yönünden benzerlikler var...islamcılar 1.sine haftanın günlerinden olan cuma gününü..diğerinede peygamberin adının olduğunu ileri sürerler...oysa her ikisi de yalnış...kuranda geçen cumua kelimesi toplanma anlamındadır...yani ''min youmil cumuati''..toplanma günü denilmektedir....tabi bu toplanma günü nedir..ne zamandır bilemiyorum..ama bildiğimiz haftanın 5.günü olan cuma günü ile bir alakası olmadığına eminim..

Link to post
Sitelerde Paylaş

Hafta günlerinin isimleri zaten gezegen isimleridir. İşte Saturday Satürn günü filan… Sümerler neredeyse günümüzün inançlarının temel taşı gibiler. Hemen her inancın temelini atmışlar. Bakmışlar gökyüzüne, sabit, yeri değişmeyen ve ışıkları kıpraşan yıldızlar var, bir de dolanan, parlak, ışığı sabit yıldızlar var. Haaa demişler bu sabit parlak ışıklı dolanan yıldızlar kutsal! Bunlara birer gün atayıp o gün o yıldıza tapınmışlar.

Tevhid diniyim iddiasıyla ortaya çıkan, putlara savaş açan bir dinin yıldızlara tapınılan ve yedi yıldız tanrının tapınma günlerini simgeleyen yedi günlük haftayı kabul etmesi utanç verici.

Hadi bunlar Ay takvimi kullanıyor desen de Ay döngüsü de 28 gün olsa anlarım ama Ay döngüsü 29 bazen 30 gündür. Burada da bir çakışma yok. Yani her ay örneğin pazartesi günü başlayamıyor! O halde 7 günün yıldız tapınma günleri olmak dışında hiçbir özelliği yok!

Bu İslam doğru düzgün bir kişilikli bilgili din olsa, derdi ki örneğin, “Allah evreni altı günde yarattı, dinlenmeye ihtiyacı olmadığı için yedinci gün yoktur, hafta altı gündür!”

Haaa derdik o zaman, ortaya eskilerden aşırılmamış bir şey koydular. Sen tut eskilerden aşır, ne o yeni bir din! Salla gitsin…

tarihinde democrossian tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Aslında altışar günlük ve adları birinci gün ikinci gün diye giden ve ayda beş haftanın bulunduğu, 12 aylık ve artan beş günün (dört yılda bir altı gün) küresel tatil ilan edildiği bir takvim öerisi Birleşmiş Milletlerde yapıldı fakat kabul görmedi.

Bu takvimin kabul edildiği gün, dünya dogmalardan kurtuluş günü olarak kutlanmalıdır.

Bu takvim kabul edildiği gün dünya dogmalardan özgürleşecek, insanlık onuru dogmayı yenecek, din tanrı saçmalıklarının gömülüp yok edildiği bir kurtuluş günü olacaktır.

Bu kurtuluş günü, küresel tatil günlerinde doyasıya kutlanmaya değer bir kurtuluş günü olacaktır. Babilin tanrılarına tapınılan hafta günlerinden artık bin yıllardır bıktık usandık! Özgürlük!

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 7 months later...

Ay döngüsüne göre: bir ay 29.5 gündür. Atinalı Meton, 19 güneş yılının, tam olarak 235 ay döngüsüne (ardışık iki yeni ay arasındaki süre) eşit olduğunu hesaplamıştır. Buna metonik döngü denilir. 19 yılda 7 tane artık yıl bulunur. Ay döngülerine göre gidildiğinde, 2-3 yılda bir takvime 13. ay eklenmektedir. İslam takvimi, ayı takip eder gibi görünse de, bazı ayları 29, bazılarını 30 olarak ayarlayarak, artık ayın bir kısım günlerini yıl içindeki aylara dağıtır.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...