Jump to content

İSLAMDA KADINLARA MİRAS HAKSIZLIĞI ve EŞİTSİZLİK


Recommended Posts

Kuran da ve islamda Erkek ve Kadın eşit sayılmadığı için İki kadının şahitliği bir erkeğinkine eşittir.Miras olarak ta Bir oğul ve Bir kızınız var ise oğla kızının iki katı miras bırakman gerekmektedir.

Ey Müslüman kadınlar Babanızdan erkek kardeşlerinizle aynı ve eşit mirası isteyemezsiniz.İsterseniz kurana uymadığınız için Müslüman olamazsınız.

Diğer yandan Mal edinmeyin mal allahındır deniyor ve bakıyorsunuz ki Allah bu miras işleriyle oldukça iyi ilgileniyor ayetler gönderiyor..

NİSA-11..Allah sizlere,mirastaksiminde çocuklarınız hakkında, erkeğe iki dişi payı verilmesini emrediyor.Eğer hepsi kız olup da ikiden fazla iseler, bunlara bırakılan malın üçte ikisi; eğer tek bir kız ise o zaman yarısı verilir. Eğer ölen kişinin çocuğu varsa anne-babasından her birine altıda bir, şayet çocuğu yok da anne-babasımirasçı oluyorsa annesine üçte bir, eğer ölenin kardeşleri de varsa o zaman annesine altıda bir verilir. Bunların hepsi ölenin yapmış olduğu vasiyetin yerine getirilmesinden veya borcunun ödenmesinden sonradır. Babalarınız ve oğullarınızdan hangisinin size fayda bakımından daha yakın olduğunu siz bilmezsiniz. Bütün bunlar, Allah tarafından birer fariza olarak takdir edilmektedir; muhakkak Allah bilendir, hikmet sahibidir.

NİSA-12..Eğer karılarınızın çocuğu yoksa, bıraktığının yarısı sizindir. Eğer çocuğu varsa, o zaman dörtte biri sizindir. Bunlar, ettikleri vasiyetten veya borçları ödendikten sonradır. Eğer çocuğunuz yoksa, sizin bıraktıklarınızın dörtte biri, çocuğunuz varsa sekizde biri ettiğiniz vasiyetten veya borçtan sonra, karılarınızındır. Eğer bir erkek veya kadının çocuğu ve babası yok da kelale yönünden -yan koldan- ana bir erkek veya kız kardeşi bulunuyorsa her birine altıda bir düşer. Eğer bunlar, bundan fazla iseler, zarara uğratma kasdı olmaksızın yapılan vasiyet veya borçtan sonra üçte birinde ortak olurlar. Bütün bunlar, Allah'tan birer emirdir. Allah her şeyi bilen,cezalandırmada acele etmese de ihmal etmeyendir.

NİSA-176..Senden fetva istiyorlar. De ki: "Allah, babası ve çocuğu olmayan kişininmirası hakkında size şöyle fetva veriyor: "Eğer çocuğu olmayıp bir kız kardeşi olan bir kimse ölürse, bıraktığının yarısı kız kardeşine kalır. Eğer kız kardeşinin çocuğu yoksa, bu erkek kardeş ona varis olur. Eğer iki kız kardeşi varsa, bıraktığının üçte ikisi bunlara kalır. Eğer erkekli dişili kardeşleri varsa, o zaman erkeğe iki dişi payı kadar düşer"Allah, size şaşırıyorsunuz diye bunları açıklıyor. Allah, herşeyi bilendir.

BAKARA - 282: Ey o bütün iman edenler! Muayyen bir va'de ile borclaştığınız vakıt onu yazın, hem aranızda doğrulukla tanınmış bir yazı bilen yazsın, bir yazı bilen de kendisine Allahın öğrettiği gibi yazmaktan kaçınmasın da yazsın; bir de hak kendi üzerinde olan adama söyleyib yazdırsın ve her biri Rabbı Allahı zülcelâlden korkun da haktan bir şey eksiltmesin; Şayed borclu bir sefih veya küçük veya kendisi söyleyip yazdıramıyacak ise velisi dosdoğru söyleyip yazdırsın, erkeklerinizden iki hazırı şahid de yapın, şayed ikisi de erkek olamıyorsa o zaman doğruluğuna emin olduğunuz şahidlerden bir erkekle iki kadın ki biri unutunca diğeri hatırlatsın,şahidler de çağırıldıklarında kaçınmasınlar, siz yazanlar da az olmuş çok olmuş onu va'desine kadar yazmaktan usanmayın, bu, Allah yanında adalete daha muvafık olduğu gibi hem şahadet için daha sağlam, hem şüpheye düşmemeniz için daha elverişlidir, meğer ki aranızda hemen devredeceğiniz bir ticaret olsun, o zaman bunu yazmamanızda size bir beis yoktur, alım satım yaptığınız vakit de şahid tutun, bir de ne yazan ne şehadet eden zararlandırılmasın, eğer ederseniz o mutlak kendinize dokunacak bir fısk olur, hem Allahtan korkun Allah size ilim öğretiyor, ve Allah her şeyi bilir

Kaynak: http://aydinlatici.blogcu.com/islamda-kadinlara-miras-haksizligi-ve-esitsizlik/11667395

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bir şey dikkatimi çekti . Bütün ayetler hemen hemen " Allah en iyisini bilendir " sözü ile bitiyor . Bunun nedeni ne acaba ? Zaten bu Kuran saçmalığını bir türlü anlayamadım gitti . Madem yazıyı yazan Allah , öyleyse neden 3. tekil şahısın ağzıyla konuşuyor ve kendinden bahsediyor .

tarihinde Blitz tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Allah her şeyi bilir ile bitmesinin sebebi sorgulamasınlar diyedir.

Çünkü Muhammed böyle kullanmasaydı kendisine gelen sorulara nasıl cevap verecekti.

Evet , şüphe etmesinler , sorgulamasınlar ve söylediklerimden emin olsunlar gibisinden bir şey . Bu arada alttaki yazını beğendim . aklı olan , dini olmayan . dini olan , aklı olmayan :)

tarihinde Blitz tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Bu tarz ayetler, sözde erkek, cahil magandalar tarafından dövülen kadınların, toplumda ezilmesine sebep olan en önemli etkenlerden biridir.

Dine inanırken, bu tarz ayetlere şüpheyle bakardım. "burda bir hata olması lazım" diye düşünürdüm. mesela İhsan Eliaçık da öyle diyor, kitabı putlaştırmamak lazım diyerek vicdanını öne çıkarıyor.

Kadına yarım mirasmış, böyle saçma sapan hüküm mü olur? insan olan biraz şüphelenir!

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 3 years later...

Kadının  İslamda mirasçı olduğu konumlar şunlardır :

1-Oğlu vefat ettiğinde anne olarak miras alması

2-Kocası vefat ettiğinde hanımı olarak miras alması

3-Babası veya Annesi  vefat ettiğinde kızı olarak miras alması

4-Kardeşi vefat ettiğinde ana-baba bir kız kardeş olarak miras alması

5-Kardeşi vefat ettiğinde babaları farklı bir kız kardeş olarak mirastan pay alması

6-Kardeşi vefat ettiğinde anneleri farklı bir kız kardeş olarak mirastan pay alması

7-Dedesi vefat ettiğinde torun olarak miras alması

8-Torunu vefat ettiğinde nine olarak mirastan pay alması

İslam miras hukukunda kadının sekiz ihtimal içinde miras haklarının tamamı gözetilmiştir. Yukarıdaki ihtimallerde kadın sadece anne-baba bir durumunda erkeğin yarısı oranında mirastan pay alıyorken diğer ihtimallerde kadın ya erkekle aynı oranda alıyor ya da erkekten fazla mirastan pay alıyor. Mesela Anne ve Baba ölen çocuklarının mirastan eşit payı alır .Dede nine ölen torunlarından eşit miktarda pay alır . Dikkat edildiğinde  erkek ve kadın aynı oranda almaktadır

tarihinde Kindi tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Kuranın koyduğu miras taksiminde kadınlara birçok yerde erkek mirasçılarla aynı hisse verilmiş bazen erkek mirasçılardan daha fazla hisse verildiği durumlarda olmuştur. Sadece aynı babadan gelen öz erkek ve kız kardeşlerin mirastaki payları bire iki misli olarak taksim edilmiştir.

 

Bunun sebebi de Erkek ve Kız kardeşlerin yüklendikleri mesuliyetler ve mükellefiyetlerdir.  Erkek İslamda evlendiğinde mehir verir ,düğünü yapar,aynı zamanda evim geçimini sağlamak erkeğin vazifesidir,boşandığında  kadına ve çocuğuna bir süre bakmak gene erkeğin üzerine borçtur. Ayrıca boşandığında nafaka vermekle yükümlüdür. Anne ve Babası yaşlandığında geçimlerini sağlayıp onlara  bakmakta erkeğin vazifesidir. Hatta kız kardeşi boşandığında eğer bakacak kimsesi yoksa ona da erkek kardeş bakmakla mesuldür. Fakat kız kardeş için durum öyle değildir. Kız evlendiğinde ona bakmak islama göre kocasının vazifesidir. Mirastan aldığı payı kocasıyla paylaşmak durumunda olmadığı gibi sadece kendisi için harcayabilir. Kız çocuk evlendiğinde geçim sorumluluğunu evlendiği eşine yükleyecek ve ondan ayrı bir mehir alacaktır. Böylece bir karşı iki hisse taksimiyle erkek ve kız kardeşlerin durumları dengelenmiş olacaktır

 

 

Kuranın bu taksimde hedeflediği tarih üstü gerekçe ve hikmet şu şekildedir.

1-Bu taksim hükmünde öncelikli olarak gözetilen hedef, miras hükümlerinin genel hedeflerinden birisi olan akrabalar kız ve erkek kardeşler arasındaki sevgi şefkat bağlarının korunmasına  verilen önemdir. Çünkü erkek kardeş hem babasına hem de annesine bakmakla yükümlüdür ve kendi ailesinin bütün masrafları onun üzerindedir. Kız kardeşiyle aynı hisseyi alması durumunda onun hakkında ‘ailemizin malının yarısı yabancı birisi olan kocasına götürecek’ şeklinde düşünmesi mümkündür. Oysa kız kardeş erkek kardeşin şefkat ve sevgisine bütün ömrü boyunca ihtiyaç duyacaktır.

2-Anne ve babası yaşlandığı ve ihtiyaç durumunda bulunduğu zaman ikiside eşit olarak oğullarına ihtiyaç duyarlar. Bunun gereği olarak oğulları vefat ederse 1/6 oranında eşit olarak pay alırlar. Anne babası hayattayken öncelikli olarak erkek çocuk onların bakım ve sorumluluğunu üstleneceği için bu sorumluluk anne ve babasına bakma konusunda birinci derecede sorumluluk altında olmayan kız kardeşlerin yanında ikiye bir hak verilmesine sebep olmaktadır.

3-Erkek çocuk evleneceği zaman mehir verir ve nafaka masrafları yine onun üzerine binmektedir. Kız çocuğu ise evleneceği zaman eşinden bir mehir alacaktır ve bütün geçim masrafları öncelikle babasına daha sonra evlendiği zaman kocasına ait olmaktadır. Erkek çocuk mirastan alacağı bir miktar fazlalık ile bu masraflarını kısmen telafi etmeye çalışacaktır. Nihai planda bakıldığında kız çocuk yine kazançlı çıkmakta ve hakları zayi olmamaktadır.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bakın şu durumda kız-kadın erkekten daha fazla pay almaktadır.

 

‘Sad bin rebi uhud savaşında şehit olduğunda onun hanımı iki kız çocuğuyla birlikte Hz.Peygambere gelerek  ‘’ Ey Allahın Resulu Sad uhud savaşında şehit oldu. Şimdi onun erkek kardeşi malın tamamını miras olarak aldı. Ayrıca bir mal karşılığı olmaksızın kızlarımın kimseyle evlenmesine izin vermiyor.’’ Deyince ilgili miras ayetleri indi(Nisa 4/12). Hz.Peygamber inen ayete göre şu şekilde hüküm verdi: Sad’ın iki kız çocuğuna mirasın 2/3’ü  hanımına 1/8’ini ve geri kalanı da(5/24) Sad’ın kardeşine verdi(Tirmizi,Feraiz,3)

Bu taksimde miras bırakan kişinin hanımı kızların velisi olduğun için kızların aldığı %66,67 lik kısmı onlar büyüyünceye kadar idare edip onlar için harcayacağı, büyüdüklerinde ise evlilikleri için kendilerine vereceği de göz önüne alınmalıdır.

Bu taksimden şöyle bir tablo ortaya çıkmaktadır.

Geride kalanlar

Kuranın taksimi

Cahiliye taksimi

Güncel hukuk

Ölenin hanımı

%12,50(ölenin çocukları yoksa %25 ini alır)

Verilmezdi

%25(ölenin çocukları olsun veya olmasın)

İki kızı

%33,3+%33,3

Verilmezdi

%33,3+%33,3

Erkek kardeşi

%20,83

Tamamını alırdı

Verilmez

 

Bu tabloda görüldüğü üzereKuranın taksimine göre vefat eden kişi arkada hanımı,iki kızı ve erkek kardeşini bıraktığında iki kızına %66,6 gibi bir pay;her birine %33,3 düşmektedir.Kız çocuklarının toplam payı vefat edenin erkek kardeşinin aldığı paydan yaklaşık 2,5 kat fazladır.Tek başına aldıkları pay ise yaklaşık 1,5 kat daha fazladır. Bu durumda yine aynı şekilde Kuran taksimi hakkında dile getirilen ‘erkeğe kadının iki katı veriliyor’ genellemesinin yanlış olduğu açıkça görülmektedir.Netice olarak Kuran hem hanım olarak hem de kız çocuğu olarak kadınların haklarını fazlasıyla takdir etmektedir.Ayrıca  Kuranın koyduğu bu taksim hükümlerini sadece belli bir tarih döneminin şartları için geçerli olacak şekilde koymadığı da açık şekilde anlaşılmaktadır.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 2 weeks later...
On 31.01.2015 at 22:51, Discover yazdı:

Allah her şeyi bilir ile bitmesinin sebebi sorgulamasınlar diyedir.

Çünkü Muhammed böyle kullanmasaydı kendisine gelen sorulara nasıl cevap verecekti.

 

 

ne kadar boş bu cümle bu sırf yazmak için yazılmış. 

 

sorgulama ile ilgili ayetler

 

İşte Allah, size ayetlerini böyle açıklar; ki akıl erdiresiniz. 
(BAKARA SURESİ / 242)

 

 

 

  • En'am Suresi, 126. ayet: Bu, Rabbinin dosdoğru yoludur. Öğüt alıp düşünmesini bilen bir topluluk için ayetleri böyle birer birer açıkladık.
  • Furkan Suresi, 62. ayet: O, gece ile gündüzü birbiri ardınca kılandır; öğüt alıp-düşünmek isteyenler ya da şükretmek isteyenler için.
  • Mü'min Suresi, 13. ayet: O, size ayetlerini gösteriyor ve sizin için gökten rızık indiriyor. İçten (Allah'a) yönelenden başkası öğüt alıp-düşünmez.
  • Duhan Suresi, 13. ayet: Onlar için öğüt alıp-düşünmek nerede? Onlara, açıklayan bir elçi gelmişti.
  • Muhammed Suresi, 18. ayet: Artık onlar, kıyamet-saatinin kendilerine apansız gelmesinden başkasını mı gözlüyorlar? İşte onun işaretleri gelmiştir. Fakat kendilerine geldikten sonra öğüt alıp-düşünmeleri onlara neyi sağlar?
  • Kamer Suresi, 22. ayet: Andolsun Biz Kur'an'ı zikr (öğüt alıp düşünmek) için kolaylaştırdık. Fakat öğüt alıp-düşünen var mı?
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...