Jump to content

Ateistler Dindarlardan Ne Öğrenebilir?


Recommended Posts

  • İleti 92
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

Yani siz bir kitap yazacaksınız, Müslümanlar bunu okuyacak, "a, Tanrı'ya inanmak ile ahlakın bir ilgisi yokmuş, bilmiyordum" diyecek... Yok böyle bir şey.

Peki o zaman sizden alalım lütfen; tanrıya inanmak ile, ahlak arasında veya iyi insan olmak arasında nasıl bir bağ kuruyorsunuz?

Hangi sebeplerden dolayı, tanrıya inanıyor olmak, insanı daha iyi ahlaklı yapmaktadır?

tarihinde Mindsurfer tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Müslümanlar, genelde ateistlerden bilim ve felsefe adına birçok şey öğrenmiştir. Ateist derken geniş anlamda, yani nonteistler.

Ancak maalesef, bazen bu forumda, müslümanlar ateistlere nezaket öğretebiliyor. Bu konuya dikkat etmek gerekir.

Umarım bazıları, yukardaki soruma verilecek cevaba, hakaretvari şeyler yazıp, sorumun değerini çürütmeye çalışmaz.

(bir kısım agresif yazarlar için diyorum)

Bu tür durumlar için, kötü davranışların bizi temsil etmediğini hatırlatmak isterim.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Ancak maalesef, bazen bu forumda, müslümanlar ateistlere nezaket öğretebiliyor.

Bu konuda yanılıyorsun; hem de çok!

Bir Müslüman'ın, "nâzik olmak" gibi bir lüksü olamaz! Eğer bir Müslüman, böyle bir tavır sergiliyorsa, bu, sinsilikten başka bir şey değildir!

Düşünsene; bir Müslüman, sana yaklaşıyor ve söylüyor: "Seni, nâziklçe geberteceğim!"

İslâm'ı iyi bil; ve o bilinçla, İslâm hakkında söz sarfet.

Sonuç: Müslüman, aslâ insancıl (nâzik) olamaz!

Onların ekmeğine, yağ sürmekten vazgeç!

Link to post
Sitelerde Paylaş

Sonuç: Müslüman, aslâ insancıl (nâzik) olamaz!

Onların ekmeğine, yağ sürmekten vazgeç!

Bence tam tersi, kötü davranmak ekmeğine yağ sürmektir; "işte ateistler böyledir, bizi sevmez, düşmandır" diye kötü örneklerle toplumda karalama yapmak isteyenlerin eline koz vermek demektir.

Ayrıca kaba ve kırıcı davranışlarla, bizi anlama potansiyeli olan, din konusunda aydınlanmaya musait kişilerin, anlamamasına sebep oluyoruz.

böyle bir muameleyle, içerik olarak haklı şeyler de yazsak, duygusal tepki verecekleri için, gerçekleri farkedemezler.

Şu da var; müslümanların hepsi, buraya kötü niyetlerle gelmiyor; cehennemde yanacağız diye üzülüyorlar :)

Bir insanın yanmasına üzülen kişi, ona saldırmak istemez.

Öldürme ve şiddet konusunda, kuran'da yazanlar onları bağlamıyor. onlar kendi yükledikleri anlamlara inanıyorlar. Aslında ülkedeki müslümanların %90ından fazlası kuran ayetlerine inanmıyor.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Müslüm kimse cehenneme girecek filan diye üzülmez. Anası babası kardeşi mümin olmazsa cehennemde yansınlar diyen bir öküzden böyle bir şey beklenemez. Bunların dininin aslı mayası bu değil mi? Muhammedin yağma, soykırım ve talanlarına katılma diyen babam olsa öldürürüm demek değil mi? Müslümlük bu. Bunlardan ne beklenir? Eşeğin peşi sıra gidip mis gibi parfüm kokuları bekleyecek halin yok.

Bunların tek derdi var cennete kapağı atmak. Gerisi cehennemde yanmış umurlarında bile değil. Bunların dini, inanç bazında sonsuz ayrımcılık üzerine kuruludur. Temeli, esası bu bozuk, çürümüş, kokuşmuş iğrenç mayadır.

Bu sonsuz ayrımcılık sapkınlığı ile bunlardan hiç bir bot olmaz. Bu gerileri insan yapacağız diye uğraşılmaz. Bunlar ne zaman yeryüzünden silinip giderse insanlık büyük bir yükten kurtulmuş olur.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Niye yahu, Sovyetler komünal ateizm uygulamadı mı? İflas etti işte, yürümedi...

Komünal derken gezi direnişindeki yer sofralarını herhalde kastetmiyoruz. Malın, üretimin, gelirin, mülkiyetin ortak oluşundan ve tümüyle kamu malı sayılmasından, yönetime el koyan ve asla bırakmayan diktatörler tarafından güya hakça dağıtılmasından bahsediyoruz.

Adam Smith niye iflas etmiş ki? Öngörüleri tıkır tıkır işliyor. Dünyada bugün işleyen kurallar onun öngördüğü kurallardır.

Muhammed'in de öngörüleri tıkır tıkır işliyor. Bu yaklaşım tarzıyla Muhammed de doğru kişi o zaman. Bak o da kazandı. Dünyanın 1,5 milyarı müslüman. Her yer ezan sesleriyle dolu. "Komünal ateizm" kaybetti, abdestli kapitalizm kazandı. Demek ki Adam Smith ve Muhammed doğru adamlar!

Senin bakış açın kazananın yanında olmak için tüccar kafasıyla olaylara bakmaktan ibaret kalmış. Tamam, ama müslümanlara söyleyecek sözün kalmıyor o zaman. Müslümanlara söylediğin sözleri geri al Democrassian. Hahahahaha

Sen Gezi'den yalnızca yer sofralarını hatırlama. Hatırlamaya çalış biraz, devlet olmayınca insanların nasıl doğal ve paylaşımcı ilişkiler kurabildiklerini hatırla. Her ne yapılmış olursa olsun, ateisti, dinlisi, dinsizi birlikte yaptı. Din de sorun olmaktan çıktı, ateizm de. Havanda su dövüldü diyorsan o ayrı, ama yaşanan kolektivizmdi. Tadına doyulmayacak kadar kısa, yaşandığı inkar edilemeyecek kadar uzun sürdü.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bence tam tersi, kötü davranmak ekmeğine yağ sürmektir;

Ben, "kötü davranalım" demiyoruım. Bir-birimize karşı nasıl davranıyorsak, Müslüler'e de aynen davranalım.

Ben, her dinsizi sevecek durumda değilim.

Ayrıca senin de vurguladığın gibi, "Kuran'ı uygulamayan/bilmeyen" Müslümanlar...

Böyle bir Müslüman mı olurmuş?!! O tür kişiler, kendilerini Müslüman zanan zavalılardır.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Peki o zaman sizden alalım lütfen; tanrıya inanmak ile, ahlak arasında veya iyi insan olmak arasında nasıl bir bağ kuruyorsunuz?

Hangi sebeplerden dolayı, tanrıya inanıyor olmak, insanı daha iyi ahlaklı yapmaktadır?

Kardeş, espri o değil. O dediğin fundamental bir tartışma: Tanrı'ya inanmak ile ahlak arasında bir bağın olup olmadığı. Onu tartışmıyoruz ki burada.

Benim demek istediğim, öyle durup durup bir kitap okuyup da aydınlanmanın imkansızlığı. Bu kadar basite almayın insanları. Her şey bir kitap okuyup da şak diye aydınlanma kolaylığında değil.

Link to post
Sitelerde Paylaş

İNGİLİZ bilim insanları, insan ve hayvanlardaki duygu benzerliklerini karşılaştırdıkları deneyde hayvanlarda utanç ve pişmanlık duygusunun olmadığını kanıtladılar.

Deneyde pişmanlık duygusunu tetikleyen olaylar oluşturarak, insan ve hayvan beynindeki her bölüm incelendi.

Deneyin sonucunda, evcil hayvanların sadece sahiplerinin davranışlarını taklit ettikleri, olaylar karşısında pişman olma, rahatsızlık duyma ve üzülme gibi yetilere sahip olmadıkları ortaya çıktı. Bilim insanlarına göre, hayvanların pişmanlık duygusuna sahip olmamalarının nedeni, akıl yürütme mekanizmasından yoksun olmaları.

Yalnızca içgüdüleriyle hareket eden, davranışlarını düşünme ve kontrol etme yetisine sahip olmayan hayvanlar, zaman zaman pişmanmış gibi görünse de, bu sadece sahiplerini taklit ettiklerinin bir göstergesi.

Peki ahlak?

İnsanlara tanrı vergisi mi?

Ya da gelişmiş insan beyninin bir ürünü mü/sonucu mu?

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...