Jump to content

KUSURSUZ OLAN ATEİZMDİR ATEİSTLER DEĞİL.


Recommended Posts

  • İleti 41
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

Bazı ateistleri eleştiriyorum ama şunu arasıra belirtmemde fayda olabilir; genel olarak ateizme yönelik bir eleştirim yok.
hatta, ateizm adına yapılan kötü davranışları eleştirmek, ateizmin saygınlığını korumaktır.
Başlık sahibi arkadaşı da, bu eleştirilerin dışında tutuyorum..

Geniş anlamda düşünürsek, ben de ateist bir düşünceye sahibim;
Teist dinler ve tanrılarına ek olarak genel anlamda, "tanrı" tanımına uyan bir varlık olmadığını düşünüyorum.
Burda fark, evrenin başlangıcında bir bilinç olabileceğini öngörmektir. bu da daha çok, insanlık için bir amaç aramaya yönelik bir durum.

Dindışı bir tanrıya "kesin imkansız" dememeyi tercih etmemin sebebi ise, geçmişte haksızlık gören ve sevdiklerini erken kaybeden insanlardır.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bazıları, bir takım ateistlerin, agnostik ve deistlere hakaretlerini eleştirince, ateistlere karşı bir tavrım olduğunu zannediyor.

Veya öyle göstermek işlerine geliyor..

Halbuki pekiala da, aynı edepsizlik ve aşalayıcı tavırlar, ateistlere yapıldığında da, aynı tepkiyi göstereceğimi bilecek durumdalar.

Bu neden oluyor; tarafgirlik hastalığından elbette.. Kimseyi insan olarak görmeyip, illa herkesi belli bir düşünceye göre etiketleyip ayrıştıracaklar.

tarihinde Mindsurfer tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Yazarken ileti penceresinde bir hata oluşmuştu; Yukarda, font normalden büyük olmuş galiba. sonradan farkettim.

Araya da resimler girince karşılaştırma yapamadım.

Yazmışken şunu da ekleyeyim; bu konuda ben uzlaşmaya açığım.

Hakaret ve aşalama geleneği sonlandırılıyorsa bana haber verin. ben de eleştirilerime son vereyim.

Ayrıca başka duyarlı arkadaşların da bu konuya destek vermesini bekliyorum.

Bu konu benim kişisel bir sorunum değil zaten.. bütün forumun, hatta türk ateistinin bir sorunu.

Bu şekilde devam ederse, ülkede ateizmin prestiji zarar görecektir.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Yazmışken şunu da ekleyeyim; bu konuda ben uzlaşmaya açığım.

Hakaret ve aşalama geleneği sonlandırılıyorsa bana haber verin. ben de eleştirilerime son vereyim.

Ayrıca başka duyarlı arkadaşların da bu konuya destek vermesini bekliyorum.

Bu konu benim kişisel bir sorunum değil zaten.. bütün forumun, hatta türk ateistinin bir sorunu.

Bu şekilde devam ederse, ülkede ateizmin prestiji zarar görecektir.

Eleştiri bu forumun doğasında vardır. İnsanlar dogmaları eleştirerek ve sorgulayarak bir yere varabilirler. Ateizmi mi eleştirmeyi bırakacaksınız? Kişileri mi eleştirmeyi bırakacaksınız? Müslümanları cici göstermeyi mi bıracaksınız? Hangisini bıracaksınız? Aman bırakmayın siz olmazsanız eksik kalırız.

Türkiye'de ateistlerin prestijleri sokak köpeklerine duyulan sevgi saygıdan daha düşüktür. Neyin prestijiymiş bu anlayan anlatsın bir hele. Burası ateist forum ve burada eleştiri olmayacaksa bu forum amacını yitirir. Bu forum eleştirebilme alanımızdır ve ateistlere aittir. Burada Tanrı'lar dinler pazarlan(a)maz. 50 kere yazdık anlamıyorsunuz ki... Burası ateist forum ve burada hayal ve insan ürünü Tanrı'lar dinler vb. tüm saçmalıklar eleştirilir. İşinize gelmiyorsa okumayacaksınız. Zaten bizim yazdıklarımızı da tam olarak okuyup anladığınız söylenemez. İşinize gelen yerleri okuyup işinize geldiği gibi anlıyorsunuz.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Dindışı bir tanrıya "kesin imkansız" dememeyi tercih etmemin sebebi ise, geçmişte haksızlık gören ve sevdiklerini erken kaybeden insanlardır.

Din içi bir tanrıya da aynı nedenlerden dolayı inanılıyor. Tanrının din dışı veya din içi olması çok fazla farketmez. Tanrı inancının yerini örneğin uzaylılara olan inancın aldığını çokça görüyoruz.

Bu bir itiraf ve bir çelişki. Bunu görebilmen lazım. Din dışı olduğu bahanesine sığınarak bir "tanrı"ya inanan veya inanmak isteyen ve buna karşın ateist düşünceye sahibim diye iddia eden bir kişi konumunda olmanın çelişkisini göremiyorsan ortada önemli bir sorun bulunuyor demektir. Bu durumda ateist değil deist oluyorsun. Din dışı tanrıya inanmanın tanımı budur.

Bir insan görmeyen olarak dünyaya geldi diyelim ve hayatında hiç renk, ışık görmeden öldü. Burada büyük bir haksızlık var gibi görünüyor ve insan vicdanı buna isyan ediyor. Bu insanın bir şansı daha olmalı duygusu uyanıyor. Bu konular üzerinde o kadar çok durdum ki, artık anlaşılmış olmasını beklemek hakkım diye düşünüyorum. Bu tür beklentiler için tanrıya filan ihtiyacımız yok. Bir tanrı tarafından var edilmediğimiz için yok da olmayacağız. Yok olmak istesek de olmamız olanaksız.

Ha, ama bencillik etmeyeceksiniz. Ben A kişisi bir insanım, öldükten sonra yine A kişisi olayım, yok öyle yağma hasanın böreği... Tanrın seni yine sen yapacak, ama çamurda sürünerek hareket eden ve her şeye saldırarak yaşamak zorunda olan bir sürüngen insan olamayacak! Yok öyle yağma!

Tabii içinize sıkıntı giriyor değil mi... Böcek olmak var, yılan olmak var, kurbağa olmak var değil mi... İşte bu sıkıntının nedeni, bencil, kendi çıkarını ve zevkini düşünen, bu çıkar ve zevkleri hayali bir tanrı yaratarak ona korutup kollatmaya, o kendi yarattığınız tanrının sizi kayırmasına, size ayrıcalık yapıp, torpil geçmesine sığınmak istemeniz.

Ha, siz insan oldunuz şansına, tanrı sizi hep insan yapacak sonsuza kadar, hayvanları toprak edecek! Yok ya? Nerdeymiş bu yağma hasanın böreği böyle bolca, sınırsızca?

Bu bencilliği ve çıkarına taparak çıkarınıza, zevkinize, bencilliğinize tanrı adını koymayı bırakacaksınız. Tüm doğaya sevecen, merhametli davranacaksınız. Hepsi bizim özbeöz kardeşlerimiz. Hepimiz aynı soydan geldik. Tüm davranışlarımız, yayılır ve yansır. Şu ana kadar canlıların birbirlerini yemek zorunda kalmadıkları bir evren evrimleşememişse, içinde yaşadığımız evrende gerçek buysa, bu bizden önceki evrende bencilliğin, ahlaksızlığın, tanrı inancının aşılamamış olduğunu gösteriyor.

Tanrı seni yine sen olarak yaratacak! Yok ya! Vay kösenin sakalı! Nerdeymiş bu yoğurdun bolluğu böyle? Yok öyle yağma. Yok öyle bencillik ve çıkarcılık.

Şu yukarıda ortaya koyduğum karma determinist ahlakının dinler yanından yakınından geçmek şöyle dursun, yıldızlara ateş böceği sanarak bakan bataklık kurbağası gibi kalırlar yanında. Ama çıkarcı, bencil, ahlaksız olan insanlar tanrıya inanmayı tercih eder yine de... Çünkü evrenimizin mayasında bu var. İyi bir mayadan yoğrulmamış. İlk bakteriler evrimleştiğinde, hazır konsantre besin olarak birbirlerine saldırmaya başladılar. Doğa, canlıların biribirini yemesi şeklinde temellendi ve evrim hep öyle devam etti.

Biz şu an evrimi yönlendirecek güce eriştik. Güneşimizin bize dostça ışımayı sürdüreceği bir milyar yıl zamanda hangi güce erişiriz kestirmek zor. Belki karadeliklerin evrensel belleğine yeni bir evrene iyi bir tohum olacak iyi bilgiler kaydetmeyi başarabiliriz. Belki bir dahaki evrende canlılar birbirlerini yemek zorunda kalmaz.

Benim şu hayatta en çok zoruma giden canlıların birbirlerini yemek zorunda olması. Başka hiç bir şeyden sıkıntı duymuyor ve rahatsız olmuyorum. Benim hayatta tek derdim bu. Ne cennet, ne huriler, ne başka din saçmalıkları... Zaten bu evreni bu şekilde tanrı yarattıysa sokayım o tanrıya... Öyle ittirik tanrı istemiyorum. Varsa da sokayım. Onun yiyeceği hiç bir bot beni ilgilendirmez. Ne bot yiyecekse yesin. O mu bana huri verecek! İteyim on da hurilerini de.

Bana canlıların birbirlerini yemedikleri bir evren lazım. Başka hiç bir şey istemiyorum.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Eleştiri bu forumun doğasında vardır. İnsanlar dogmaları eleştirerek ve sorgulayarak bir yere varabilirler.

Elbette eleştiri olacaktır. olmazsa sorun var demektir. forum zaten bunun için var.

Ben de eleştirin diyorum zaten; hakaret etmeyin, eleştirin !

Şimdi eleştiri ve hakarete bir örnek verelim:

Eleştiri: panteist'lerin doğayı tanrı olarak görmesi mantıklı değildir.

Hakaret: panteistler ahmaktır.

Dogmaları sorgulamak dediniz sanırım ............?

Peki hakaret geleneğini neden sorgulamadığınızı öğrenebilir miyim, acaba?

O halde biraz sorgulama yapalım, ne dersiniz;

"Beğenmediğim bir görüşe hakaret edebilirim" derseniz, bu ne demektir...?

"Sen de benim görüşümü beğenmezsen bana hakaret et" demektir!

Peki bu şekilde forumda herkes birbirine hakaret ederse, forumun hali ne olur, hiç düşündünüz mü acaba?

Bazı insanlar aklı başında, görgülü sabırlı insanlar olmasaydı, ve aynı şekilde cevap verseydi bu forumda hiçbir görüş, hiçbir fikir paylaşılamazdı.

Bu, forumdaki tüm insanların fikir paylaşımı hakkını hiçe saymak değil de nedir, sorarım size?

Sizce, hakaret, doğru bir anlatım yöntemi olabilir mi....?

Bir insan, hiç başka bir insanın görüşüne katılmadığı için hakaret edilip, aşalanmayı hakedebilir mi...?

Hakaret, insanlar arasında nefret ve düşmanlık doğurur.. herhalde bu kadar açık bir gerçeğe de kimse itiraz etmeyecektir!

Peki sırf egolarını tatmin etmek adına, sadece sizin düşüncenize katılmadığı için, insanlara hakaret edip, aşalamaya ne hakkınız var?

Bir ateistin, empati yeteneği yok mudur?

Aynı hakaretlerin kendinize yapıldığını farzedince neler hissediyorsunuz?

Bir TV programına katıldınız diyelim.. ve bu kişileri çok medeni, kültürlü insanlar diye düşünerek katıldınız.

(örneğin bir deistin "ateistler aydın insanlardır" diye düşünerek foruma katılması gibi..)

Sonra bu programda bir konuda saygı ve nezaket çerçevesinde bir görüşünüzü paylaştınız.......

ve çevrenizde 4-5 kişi birden size, "ahmak, öküz, gerizekalı, sahtekar, yavşak, pislik ...." diye hakaretlerini saydırdı.

Yanlış yaptıklarını kibar bir dille söylediniz, bu sefer de başka aşalayıcı laflar söylediler..

Bu durumda neler hissedersiniz, hoşunuza gider mi?

Bunların hepsi bu forumda defalarca yapıldı. herkes bunların farkında.

Dotto/M.Bilinç ve Democrossian başta olmaz üzere, Nolan, Strong ve Zavallı, belki birkaç kişi daha...

Benim gayet insani taleplerimi eleştireceğinize, sadece bu kişileri uyarsanız belki de bazı şeyler düzelmeye başlayacak

Bu vatandaşları kaç defa uyarmama rağmen, asla vazgeçemeyecekleri bir ibadetmişcesine bu rituellerini bırakmıyorlar.

Ve şuraya dikkat edin, bu hakaretlere uğrayan kişiler, hep mütevazi, saygılı insanlar. hiç kimseye kötü bir laf etmemişlerdi.

Hataları sadece, forumun bir fikir paylaşım ortamı olduğunu düşünerek görüşlerini paylaşmak, o kadar.

Bu kadar basit ve doğal bir talebi, kim "ateistleri eleştirdi" diyerek çarpıtma hakkına sahip olabilir?

Şu anda acaba ateizmi kim savunuyor....?

Bu, gerçekten bilinçli ve aydın bir ateistin bana tepki göstermesi için mi... yoksa teşekkür etmesi için mi bir sebeptir?

Evet şimdi bunların üzerinde bir düşünün; öncelikle bu bazı katı ateistlerin, deist, panteist veya agnostiklerle eleştiri sınırları içinde yazışmaları gerekiyor.

önce biz kendi aramızda bir halledelim şu sorunu, sonrasında müslümanlara olan hakaret problemi biraz daha zaman alacak gibi..

onu daha sakin birşekilde, yavaş yavaş çözmeye çalışırız.

Dikkat ederseniz yapmanız gereken birşey istemiyoruz. yapmamanız gereken birşey istiyoruz. pasif bir fiil.

Bazıları şunu da mutlaka anlamalı; bir görüş sahibine hoşgörüyle davranmak, onun dile getirdiği görüşü onaylamak değildir.

tarihinde Mindsurfer tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Elbette eleştiri olacaktır. olmazsa sorun var demektir. forum zaten bunun için var.

Ben de eleştirin diyorum zaten; hakaret etmeyin, eleştirin !

şu DİNDARR denen biri var forumda...

onunla hiç tartışma yaptın mı sen ?....

adamın gözünün içine bakarak hiç yüzü kızarmadan yazdığı yalanları gördün mü ?...bile bile - mahsus sırf haklı çıkmak için yazdığı saçmalıkları okudun mu ?

bu adama "yalancı" "SAHTEKAR" demeyeceğiz de ne diyeceğiz birader ?

sen bizle dalga mı geçiyorsun ? zekamıza hakaret mi etmeye çalışıyorsun ?

ayrıca foruma geldiğinden beridir bizlerle dalaşmaktan başka bi bok yediğini de göremedik henüz forumda ?

ya bizle dalaşırsın - yahut kafandaki hayali tanrını dayatır durursun...

henüz bir ayet asıp da - aha burda böle demiş ne ayak ? dediğini gören olmadı ?

bir dinci ile adam akıllı DİN HAKKINDA - KURAN HAKKINDA tartışmana da rastlamadık ?

tarihinde Zavallı tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
Türkiye'de ateistlerin prestijleri sokak köpeklerine duyulan sevgi saygıdan daha düşüktür. Neyin prestijiymiş bu anlayan anlatsın bir hele. Burası ateist forum ve burada eleştiri olmayacaksa bu forum amacını yitirir. Bu forum eleştirebilme alanımızdır ve ateistlere aittir. Burada Tanrı'lar dinler pazarlan(a)maz. 50 kere yazdık anlamıyorsunuz ki... Burası ateist forum ve burada hayal ve insan ürünü Tanrı'lar dinler vb. tüm saçmalıklar eleştirilir. İşinize gelmiyorsa okumayacaksınız. Zaten bizim yazdıklarımızı da tam olarak okuyup anladığınız söylenemez. İşinize gelen yerleri okuyup işinize geldiği gibi anlıyorsunuz.

Ateistler hakkında, sokak köpeği kadar saygı duyulmuyor görüşü, aşırı bir genelleme. "maalesef ülkede böyle bir kesim var" şeklinde dersek mantıklı olabilir.

Bu negatif bir şartlandırmadır. herkesi bu şekilde gösterirsek mantıkdışına çıkmış oluruz

O zaman şu soru akla geliyor; peki o halde müslümanlar arasında bunca dinini terketmiş insanlar kimlerdi?

Elbette onlar da islama inanıyordu... şayet dediğiniz gibi zerre kadar saygı duymuyor olsaydılar, hiçbir müslüman, ateist olmaz bu foruma da gelmezdi. Forumda birkaç tane ateist olurdu..

Şu konuyu tekrar hatırlatıyorum; bir nonteistin tanrı pazarlaması diye bir amacı olması sözkonusu değil.

asıl siz anlamıyorsunuz. onlar, niteliksiz sembolik yaratıcı varsayımları..

Daha dün gece yazdım, aradaki bariz farkları.. adı üstünde NON-Teizm, yani teist olmayan.. bunlar teizme karşı felsefeler, ateizme karşı değil !

Ateizm de, nonteizm'e dahildir. ve bu felsefeler birbirine düşman değildir. bu gerçeği anlamak bu kadar zor mu?

Bu ayrışmalar kendi oluşturduğunuz gelenekler ve tamamen gereksiz kutuplaşmalar.

Hangi ilerici toplumda böyle bir durum gösterebilirsiniz. Bu manasız kutuplaşmalar, maalesef türk usülü, geri kalmış bir ateizmin ürünüdür.

Agnostiki aşalayan biri, kesinlikle, ateizm felsefesinden habersizdir!

Ateist ve agnostik hiçbir gelişmiş ülkede bu kadar gereksiz bir kutuplaşma içine düşmez

Agnostisizm, tanrıyı umursamayan bir görüştür. aşalandıkları için arada tanrıdan bahsediyor gibi algılanıyor.

Bunu siz tasarlıyorsunuz.

Deizm ise, dinlere karşı bir felsefedir, ateizme karşı değil !

Deizmin ve deistin ateist ile hiçbir meselesi yoktur. Bunlar suni yaratılmış tartışmalar..

Şunu çok rahatlıkla söyleyebilirim; bir deiste sadece düşüncesinden dolayı saldırgan, aşalayıcı davranışlarda bulunan bir kişi, şuursuz ve sözde bir ateistdir

Asla ve asla aydın ve ilerici bir insan olamaz !

Panteizm'de zaten yaratıcı somut, maddesel. sadece doğaya ve evrene biraz daha saygı ifadesi içeriyor, o kadar.

panteizm ile ateizm arasında fark yok gibi birşey. Panteizm ve ateizm birbirlerini destekleyen felsefelerdir.

Bunlar çocukça ve gereksiz tartışmalar. burda amacımız nedir? önce herkesin bu soruyu kendisine sorması gerek.

Eğer amacımız, özgürlük, eşitlik, bilim ve insanlık için çalışma ve aydınlık gelecekler ise, bu küçük farklılıkların asla sorun olmaması gerekiyor.

Ayrıca neden sizler, insanı, insanlığıyla değerlendirmiyorsunuz da, mutlaka bir düşünce farkına odaklanıp, ayrımcılık çıkartıyorsunuz?

Yakışıyor mu bu türk ateistlerine?

Evet, bahsettiğiniz gibi burası, ateistforum. Burası insanların stres atmak, veya egolarını şişirmek adına başkalarına hakaret edebileceği bir yer değil.

Burda bilim ve felsefe tartışılır. kavga edilmez.

Hacı, bu forumun türk ateistlerine ait olduğunu söylemiştir. Ve biz türk ateistleri olarak artık bu forumda hakaret ve saldırgan tutumlar istemiyoruz...

Ayrımcı, kutuplaştırıcı, çatışma üreten, forumda insanların fikir özgürlüklerine tecavüz eden davranışlar istemiyoruz.

sanırım bu sefer anlaşılmıştır.

tarihinde Mindsurfer tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Elbette eleştiri olacaktır. olmazsa sorun var demektir. forum zaten bunun için var.

Ben de eleştirin diyorum zaten; hakaret etmeyin, eleştirin !

Şimdi eleştiri ve hakarete bir örnek verelim:

Eleştiri: panteist'lerin doğayı tanrı olarak görmesi mantıklı değildir.

Hakaret: panteistler ahmaktır.

Dogmaları sorgulamak dediniz sanırım ............?

Peki hakaret geleneğini neden sorgulamadığınızı öğrenebilir miyim, acaba?

O halde biraz sorgulama yapalım, ne dersiniz;

"Beğenmediğim bir görüşe hakaret edebilirim" derseniz, bu ne demektir...?

"Sen de benim görüşümü beğenmezsen bana hakaret et" demektir!

Peki bu şekilde forumda herkes birbirine hakaret ederse, forumun hali ne olur, hiç düşündünüz mü acaba?

Bazı insanlar aklı başında, görgülü sabırlı insanlar olmasaydı, ve aynı şekilde cevap verseydi bu forumda hiçbir görüş, hiçbir fikir paylaşılamazdı.

Bu, forumdaki tüm insanların fikir paylaşımı hakkını hiçe saymak değil de nedir, sorarım size?

Sizce, hakaret, doğru bir anlatım yöntemi olabilir mi....?

Bir insan, hiç başka bir insanın görüşüne katılmadığı için hakaret edilip, aşalanmayı hakedebilir mi...?

Hakaret, insanlar arasında nefret ve düşmanlık doğurur.. herhalde bu kadar açık bir gerçeğe de kimse itiraz etmeyecektir!

Peki sırf egolarını tatmin etmek adına, sadece sizin düşüncenize katılmadığı için, insanlara hakaret edip, aşalamaya ne hakkınız var?

Bir ateistin, empati yeteneği yok mudur?

Aynı hakaretlerin kendinize yapıldığını farzedince neler hissediyorsunuz?

Bir TV programına katıldınız diyelim.. ve bu kişileri çok medeni, kültürlü insanlar diye düşünerek katıldınız.

(örneğin bir deistin "ateistler aydın insanlardır" diye düşünerek foruma katılması gibi..)

Sonra bu programda bir konuda saygı ve nezaket çerçevesinde bir görüşünüzü paylaştınız.......

ve çevrenizde 4-5 kişi birden size, "ahmak, öküz, gerizekalı, sahtekar, yavşak, pislik ...." diye hakaretlerini saydırdı.

Yanlış yaptıklarını kibar bir dille söylediniz, bu sefer de başka aşalayıcı laflar söylediler..

Bu durumda neler hissedersiniz, hoşunuza gider mi?

Bunların hepsi bu forumda defalarca yapıldı. herkes bunların farkında.

Dotto/M.Bilinç ve Democrossian başta olmaz üzere, Nolan, Strong ve Zavallı, belki birkaç kişi daha...

Benim gayet insani taleplerimi eleştireceğinize, sadece bu kişileri uyarsanız belki de bazı şeyler düzelmeye başlayacak

Bu vatandaşları kaç defa uyarmama rağmen, asla vazgeçemeyecekleri bir ibadetmişcesine bu rituellerini bırakmıyorlar.

Ve şuraya dikkat edin, bu hakaretlere uğrayan kişiler, hep mütevazi, saygılı insanlar. hiç kimseye kötü bir laf etmemişlerdi.

Hataları sadece, forumun bir fikir paylaşım ortamı olduğunu düşünerek görüşlerini paylaşmak, o kadar.

Bu kadar basit ve doğal bir talebi, kim "ateistleri eleştirdi" diyerek çarpıtma hakkına sahip olabilir?

Şu anda acaba ateizmi kim savunuyor....?

Bu, gerçekten bilinçli ve aydın bir ateistin bana tepki göstermesi için mi... yoksa teşekkür etmesi için mi bir sebeptir?

Evet şimdi bunların üzerinde bir düşünün; öncelikle bu bazı katı ateistlerin, deist, panteist veya agnostiklerle eleştiri sınırları içinde yazışmaları gerekiyor.

önce biz kendi aramızda bir halledelim şu sorunu, sonrasında müslümanlara olan hakaret problemi biraz daha zaman alacak gibi..

onu daha sakin birşekilde, yavaş yavaş çözmeye çalışırız.

Dikkat ederseniz yapmanız gereken birşey istemiyoruz. yapmamanız gereken birşey istiyoruz. pasif bir fiil.

Bazıları şunu da mutlaka anlamalı; bir görüş sahibine hoşgörüyle davranmak, onun dile getirdiği görüşü onaylamak değildir.

Bugüne kadar panteistlere ahmak, salak vb. şekilde ithamlar bulunan ateiste rastlamadım. Hele hele deistlere hakaret eden hiçbirine rastlamadım. Varsa link verin konuşma sizin dediğiniz şekildeyse (panteistlerle, deistlerle olan konular) yazarak telkin etmeye çalışalım. Bir ateist olarak görüşüm panteistler tanrı kavramını kafasından atamayan ama belli bir mantık çerçevesine oturtmaya çalışan ve laftan anlayan insanlardır. Deistler ise saf yeni doğmuş çocuk kadar saftır benim gözümde. Çünkü deistler daha yeni yeni açıyorlar aydınlığa gözlerini. Bu forumda kim deistlere salak vb. laf kullansın ilk uyaracak üyelerden biri benimdir. Çoğu ateist arkadaşta dikkat edin deistlere karşı ekstra yumuşak üslup kullanır.

Bu forumdan önce de uzun süre T.Dursun forumlarında yazmışlığım vardır deistlere ve panteistlere ağır hakaret türü şeylere orada da rastlamadım. Türkiye'de bu tip forumlarda ateistlerin en çok didiştiği agnostikler ile islamcılardır. Bunlarla her türlü lafın döndüğü doğrudur. Ama sizin kadar alıngan bir agnostik senelerdir görmedim. Hatta sizin kadar tanrıcı, cici müslümancı bir agnostikte görmedim. Ya agnostik değilsiniz bizle kafa buluyorsunuz yada agnostik değilsiniz ve sizde farkında bile değilsiniz.

İsimlerini yazdığın kişiler beni bağlamaz onlar kendileri zaten cevap verecektir. Ancak kendi adıma konuşmak gerekirse ahmağa ahmak demenin hakaret olduğunu düşünmüyorum. Birşey öğrenmek isteyen aklında soruları olan ister müslüman ister değil normal şekilde soru soran cevap veren biri ateistlerden sizin belirttiğiniz şekilde hakaret almıyor zaten.

Yukarıda yazdım, aşağıda yazdım, solda yazdım, sağda yazdım, forumun her yerinde yazdım... Bu forumda Tanrı, din vb. pazarlanamaz. Kısacası ateistler şunu diyor: "Alın putlarınızı ne yaparsanız yapın umrumuzda değil ama gelir bu forumda putlarınızı bize satmaya kalkarsanız ağzınızın payını veririz. Olay budur. Kimse sana niye agnostiksin salak demez. Mevcut konuda sana verilen cevaba sürekli aynı şekilde cevap verirsen üslubünü değiştirebilir.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Ayrıca başka duyarlı arkadaşların da bu konuya destek vermesini bekliyorum.

Sevgili Mind;

Tanrı konusunda aynı çizgide olduğumuz için seni anlıyor ve de sana hak veriyorum. Fakat ortak noktaları dinsizlik olan, aynı bilinç düzeyine sahip insanların Tanrı var ya da yok zemininde tartışmalar yapmasını, bir sonuca varılamayacağı için uygun bulmuyorum.

Bu yüzden şahsi fikrim, Tanrı konusunda -bu konu arızaya sebebiyet verdiği için- karşı tarafa eleştirme ve yorum yapma fırsatı vermemendir. Yani bu alanı tartışmaya kapat. Sert üslubun hedefi her zaman şahsın olmayabilir. Karşı taraf bazen de inancını sarsmak için böyle bir tartışma biçimini benimseyebiliyor.

Sözün özü sen naif bir üyesin, herkes aynı incelikte olmayabilir. Bu yüzden küfür, hakaret vb. yoksa her yazılıp çizileni de çok fazla umursama...

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bu başlık gerçekten ilgi çekici.

Çünkü her insan kusursuzluk, sorunsuzluk ve mükemmellik arar.

Bu arayış onu kusursuz dinlere, tanrı(lar)a, ideolojilere, yasalara, ırklara, izm'lere, felsefelere götürür.

Ama pratikte bütün hepsinin aslında aynı kaderi paylaştığını,

yani kusursuzluktan uzak olduklarını görmek ve kabul etmek çok zordur.

Kusurları bireylere atmak da sorunu çözmüyor.

Yani kusursuz varlık ve düşünce aramayı bırakmalı.

Kusurlu olmak doğanın temeli.

Kusurlarla mücadeleyi ileri sürmeli veya kutsallaştırmalı.

Kusurlarla mücadele etmek kusurları tamamen yok etmeyecektir.

Kusurlar hep olacaktır.

Ama kusurlarla mücadele etmek; yaşamı daha bir çekilir kılacaktır.

Link to post
Sitelerde Paylaş
Bu yüzden şahsi fikrim, Tanrı konusunda -bu konu arızaya sebebiyet verdiği için- karşı tarafa eleştirme ve yorum yapma fırsatı vermemendir. Yani bu alanı tartışmaya kapat. Sert üslubun hedefi her zaman şahsın olmayabilir. Karşı taraf bazen de inancını sarsmak için böyle bir tartışma biçimini benimseyebiliyor.

Sözün özü sen naif bir üyesin, herkes aynı incelikte olmayabilir. Bu yüzden küfür, hakaret vb. yoksa her yazılıp çizileni de çok fazla umursama...

Öneriler için teşekkür ederim.. yalnız burda bazı durumlar farklı; "tanrı var / yok" tartışması yapalım demiyorum..

O tartışma bende zaten kapatılmış durumda.. burda kendi haklarımı savunmuyorum. herkes gibi "bana ne" deyip keyfime bakabilirdim.

Bahsettiğim kişiler o tartışmayı yapmak isterlerse zaten "tanrı var" tarafında yeralmak durumundalar. "bilinç = tanrı" anlamına gelmiyor.

Daha da önemlisi, forumda sürekli konular açılmakta, sorular sorulmakta.. "agnostikler buyrun açıklayın" "deistler tanrınızı anlatın" gibi konular var.

Yani bu durumda, soru olacak ama cevap olmayacak anlamına gelir bu.

Burda konunun öznesi ben değilim.. Şimdi "ahmak olana ahmak demek suç değildir" deniliyor. peki öyle olduğuna karar veren kim?

Karar verdiği bu kişiye hakaret etme hakkını kendinde gören kim?... yine kendisi..

Bu hakkı kendinde gören, tanrı demektir zaten.

Hakaret öyle basit birşey değil. bu sosyal hayatta olsa, yüzlerce kişi yumruk tekme birbirine girer. o zaman burda neden yapılıyor, klavye arkasında saklanma imkanı olduğu için midir, bunun sebebi..?

Eğer "tanrı vardır / olabilir / belki olabilir" gibi ifadeler yasaklanacak ise, bu konuda dürüst olunursa ben destekliyorum

Yani yanlış bir yöntem elbette. bu zaten korkuları ve kompleksleri ifade eder. "küfre girersiniz, susun" gibi birşey.

ama hem tuzak kurar gibi konu açıp, soru sorup, hem de sonra hakaret yağdırmaktan daha dürüstçe olur.

Bu durumda forum kurallarına eklenecek yeni maddeleri birlikte tartışalım?

tarihinde Mindsurfer tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
Ya agnostik değilsiniz bizle kafa buluyorsunuz yada agnostik değilsiniz ve sizde farkında bile değilsiniz.

Evet, agnostik değilim......, İNSANIM !

yani mutlaka bir etiket yapıştırmak zorundamısınız?

neden sadece insan olamıyoruz.. insani değerler, bu kadar da önemsiz birşey midir?

Bu benim sorunum değil, humanist insan istemese de empati kurar ve başka bir arkadaşına yapılan hakareti kendisine yapılmış gibi hisseder.

Herhalde bu da ayıplanacak bir durum olmasa gerek

"Ateistler, agnostiklerle didişiyor.." peki bu doğru mudur, olması gereken bu mudur?

dinlere yaptığınız sorgulamayı geleneklere yapmadıktan sonra ne manası varki.?

Bahsettiğim hakaretlerin hepsi doğrudur. daha sonra linklerini veririm.

Turandursun forumu burdan farklı. orda daha bilinçli bir yapılanma var.

"Dinlerden özgürlük gurubu" var. ve böyle ayrımcılıklar uygulamıyorlar..

Agnostik.net forumu vardı.. ben hiç ateiste bir ayrımcılık yapıldığını, "tanrı yoktur" diyene ahmak dendiğini filan duymadım!

Ateiste gelince niye böyle birşey oluyor. Siz kendi bilginizden eminseniz, neyden endişe edeceksiniz ki?

Deizm.org diye forum var. adminleri ateist. Ateizm derneği, zaten tüm nonteistleri davet ediyor.

Buraya gelince ne oluyor. burda gizli bir tanrı mı vardır?

Evet, dediğim gibi, ben "tanrı vardır, inanıyorum, olabilir, belki mümkündür" gibi kelimelerin yasaklanmasını destekliyorum.

Çünkü bu hakaret etmekten çok daha onurlu bir davranış olur!

Görüldüğü gibi bu konuda sizden daha radikalim; Ateistforumda "tanrı" yasaklansın.. deyimi yerindeyse, yorgan yitsin, kavga bitsin..

İsteyen tanrıdan bahseder ama ben de hakaretimi yaparım.. diye bir seçenek kabul edilemez. o zaman sizin amacınız başka demektir.

Düşünceyi yasaklamak çok kötüdür.. ama hakaret ve aşalama ile susturarak bunu yapmak daha da kötüdür.

Şu anda bazı kişilerin bana gösterdiği tepki sadece bu sebebe dayanıyor; 5-10 kişi "bizim insanları aşalayıp hakaret etme hakkımız kısıtlanamaz" demektedir. "biz hakaret etmeden, ateizmin gereklerini yerine getiremeyiz" demektedirler.

Artık bu kişiler ateist ise, ben de Süpermen'im.

tarihinde Mindsurfer tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...