Jump to content

Özgür irade var mı?


Recommended Posts

Bu salak insan gibi soru sormayı bilse, kişnemeden bir laf etmeyi becerebilse, bunu insan yerine koymak olasıydı. Senelerdir dediği, senelerdir bana diş biliyor ama bir türlü diş geçiremiyor. Hayır, insan ol, insan gibi kişnemeden tıslamadan hırlamadan konuş, biz de bir insan diyelim.

Trol işte, ne yaparsın... Gel de şunu anlayabilmesini bekle beton kafasının:

Zar altı geldiyse evet beş gelmeyecekti, dört, üç, iki, bir de gelmeyecekti. Altı gelecekti evet. Çünkü altı gelmesinin nedenleri vardır. Ama geçen sene salağın biri bir zar atacak, altı gelecek diye bir belirlilik yoktu. Dinamik nedensellik, geldi geldi geldi ve zarın atılmasına yakın altı geleceğini belirledi.

Evet senin de ölçüm ve hesap araçların çok iyi olsa zar atıldığı anda kaç geleceğini belirlerdin. Ama on sene önce hangi geri zekalı zar atacak da kaç gelecek diye bir belirlenim henüz mevcut değildir, dinamik nedensellik henüz o oluşumu hazırlamamıştır, başka nedensellikler o zar atılmasına doğru geliyordur.

Kafa beton, huy trol olunca, kafaya çak ki girsin. Çaksan yine girmez. Mermi yap ateş et, seker... Beton...

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • İleti 252
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

Haa neymis evet 6 gelmesi zorunluymus

Ama 1 sene onceden belli degilmis, peki kac saniye onceden belli oluyormus bu acaba ahahah

Her olay nedenlerinin belirledigi zorunlu sonuclarsa, senin zaman algina gore bu degisir mi dangalak

Senin beynie gore bir senelik zaman dilimi hesap edilemez bir nedensellik orgusu barindiriyor diye bu bell degildi diyemezsin

Bir de seni destekleyen su bilimsel deneyleri paylas bakalim neymis

tarihinde Strong Agnostik tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

:D Bununla oturulup insan gibi bu kişnemeden, hırlamadan tıslamadan insan gibi muhatap olunamayacağını herkes görüyor. Gel bakayım ifadeni bir alayım dedin mi toz oluyor, sonra tekrar deliğinden çıkıyor.

Bu biraz bırakayım kişnesin, ben bunun zırvalarının toplu değerlendirmesini bunun kişnemelerini hiç muhatap almadan yaparım. Kişneyen hayvan terbiyecisi olmadığım için elimden gelen budur...

Fakat ateistdüşünce, senin klasik determinizmden çıkman lazım. Senin söylediğin klasik determinizm. Ben bunun üzerine o kadar çok yazdım ki, oku demek ukalalık olacağı için oku demiyorum. Ama dinamik, girişim desenlerini sürekli kesintisiz oluşturan aktif nedensellik akışını, modern determinizmi kavramalısın.

Kaleydoskopu bilir misin. Çocukken benim vardı. Bunda üstüste bindirilmiş yuvarlak şeffaf diskler vardır. Her diskin üzerinde başka renk ve başka desende yarı şeffaf renkli desenler vardır. Bunlar aletin gelişmişliğine göre topu topu on onbeş disktir en fazla. Daha gelişmişleri de olabilir. Bunu dürbün gibi ışığa tutarsın. Diskleri çevirdikçe öyle harika desenler oluşur ki ağzın açık kalır. Bir çocuk için bu olağanüstü bir şeydir. Oyuncak da olsa bundan öğreneceğimiz şeyler vardır. Bilimciler de gelişmiş oyuncaklarla oynarlar.

İşte nedensellik o kaleydoskop gibidir. Sayamayacağın kadar çok diskten oluşan ve olağanüstü karmaşık desenler içeren diskler. Bunlar döndükçe oluşan girişim desenleri ise hesaplanamayacak kadar karmaşıktır. Bunu hesaplayabilecek bir güç yoktur. Kaleydoskopun kendisi zaten hesaplayamaz. Hangi diskler kaçar derece döndürünce ne girişim deseni çıkacak aslında bellidir ama hesaplamanın bir olanağı yoktur.

Bir desen oluşur, diskin birini hafif döndürünce göz kamaştırıcı bir desen değişimi olur. Binlerce diski binlerce motor değişik hızlarda çeviriyor olsaydı ortaya çıkacak akan desenler müthiş olurdu.

İşte kaos kuramının eklemlendiği modern determinizm bu kaleydoskopa benzer.

Link to post
Sitelerde Paylaş

:D Beton kafa bunun zamanla hiç bir ilgisi olmadığını kavrayamadı... Beton kafa işte... Değil darbeli matkap, kurşun yapıp atsan fikr girmez. Ülen dangalak, bunun zamanla ne ilgisi var! Nedensellik akışının gelişini sen ister yılla ölç, ister bin yılını bir saniyeyle ölç, zaman algısının bununla ilgisi ne beyinsiz! :lol:

Hayır bu bu beyinsizlikle anca yapsa yapsa trollük yapabilir, hıdırın elinden gelen anca budur! Beyin yok, ha keçiye anlat, ha duvara, ha bu kişneyen trole!

Ülen gülme de uyku kaçırır şimdi, salağa ne güldüm durduk yerde yahu! Zaman diyor geri zekalı... :D

Link to post
Sitelerde Paylaş

Beni bilen bilir senelerdir hicbir tartismadan kacmamisimdir..

Yazilanlardan kimin cevap veremedigi de gayet anlasiliyor zaten(:

Karsimdaki kisi uslubunu bozmadigi surece de kimseye agzimi bozmadim.

Bu malum sahsin uslubunun cirkinligini de herkes bilir, bir kendisi farkinda degil ahahah

Evet hala bekliyoruz, acaba maksimum kac saniye icerindeki olaylar zorunlu sonuclar oluyor da, daha oncesi belirsiz oluyor? Var mi boyle bir bilimsel arastirmasi ahahaha

Link to post
Sitelerde Paylaş

Zar altı geldiyse evet beş gelmeyecekti, dört, üç, iki, bir de gelmeyecekti. Altı gelecekti evet. Çünkü altı gelmesinin nedenleri vardır. Ama geçen sene salağın biri bir zar atacak, altı gelecek diye bir belirlilik yoktu. Dinamik nedensellik, geldi geldi geldi ve zarın atılmasına yakın altı geleceğini belirledi

Bir sene once boyle bir belirlilik yoktu, zarin atilmasina yakin belirlendi diyen adam zaman ne alaka diyor yaw ahahahaha

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bu kerata bugün bana acayip moral yaptı beee! Gülmek istedikçe açıp açıp okudum! :D

Öyle iletimi sarımsaklayıp saklar, taaa altı ay sonra bir saniyede bulur getirirsen tabii bende moral zirve yapar! Vay beee diyorum bir daha diyorum! Ülen ben neymişim böyle abi ya? Neymiş neymiş neymiş? İmzalık iletiler miymiş! O ne yahu? Bu şimdi onu da getirir yapıştırır! Ne bot yedim sanıyorsa bilmiyorum artık!

Hayır ben aslında böyle konuşmaktan hiç hoşlanmıyorum. Ama bu şimdi lafa daha direk hiç mevzuya girmeden fasarya tayyare :D filan diye ve de üstelik kişneyerek giriyor! E tabi ne oluyor hakedene? Haka... Ret... Tabi ret edeceğiz haliyle ve iade edeceğiz.

Neyse şimdi mevzuyu biraz daha açalım. Determinizmde nedensellik bir yöne doğru işler. Yani nasıl, yeryüzünde önce yerkabuğu soğumuş, sonra su birikmiş, sonra hayat ortaya çıkmıştır. Siz bu nedensellik sırasını değiştiremezsiniz. Zaman algı, göreli, cart veya curt. Dünyanın kendi etrafındaki turu ile mı ölçersiniz, güneş etrafındaki turu ile mi, atom titreşimleriyle mi, ne zıkkımla ölçerseniz ölçün. Aradaki zaman farkı ister göreli olsun, ister algı, ister ne halt... Önce su birikip okyanuslar oluşmuş, sonra yer kabuğu soğumuş olamaz. Dünya yüzünde önce lavlar akar, sonra sular. Tüm nedenlerin bir akış sırası vardır.

Zamanı geri alamazsınız. İster göreli olsun ister algı, ne olursa olsun zaman oku geri dönmez. Elinizden düşürdüğünüz ve yerde parçalanan bardak tekrar cam parçaları birleşerek elinize gelmez. Bu sadece filmlerde filmi geri sararak olur.

Bu yani, yoksa zamanı ölçmüşsün ölçmemişsin, zaman göreliymiş, algıymış, bunların konu ile bir alakası yok. Ne zaman mı belirlenirmiş!!! :lol: Embesilliğin de bu kadarı! :D Ülen salak idyot, ona ben bir sürü araştırma yapıp bir zarın kaç geleceği şu kadar saniye önce belli olur desem bir kere zaten bu tartışmaya açık bir veri olacak, biri çıkar benim bilgisayarım onsekiz çekirdek, bunu şak diye hesaplar, bence şu kadar saniye demeyecek mi?

Hadi neyse makul bir süre versek peki diyeceksin depremler ne zaman önce belirleniyor! Hadi ona da bir şey söylesek diyeceksin ki yağmur ne zaman belirleniyor!

İdyotluğun da embesilliğin de lüzumu yok! Seninle senin saçma sapan idyotça sorularınla mı uğraşacağız geri zekalı!

Hayır olanca idyotluğu yap, embesillikte dibe vur kıçın patlasın, ondan sonra "bu demo hakaret ediyor!" Haketme, etmeyelim yahu! Bu kadar embesillik yaparsan aferin mi diyecektik? :lol:

Yok ben gerçekten beni zorlayan, düşündüren sorulara bayılırım. Arayıp da bulamadığım bir şey. Ama idyotluk yapıp da kendini zeki zanneden budalalar sadece gülmeye yarıyor...

Yeri gelmişken bir sonnot koyayım: Zamanın göreliliği demek, ben tam çayıma şeker atarken Andromeda galaksisindeki bir gezegende bir yeşil yaratık da işe gitmek için yerinden kalktı diye bir şey yoktur. Zaman göreli olduğu için böyle bir çakışma olmaz. Bu neye benzer. Dünyanın iki uzak noktasında yere doğru bırakılan iki taş da bilmem ne yıldızı ile dünyayı birleştiren doğruya onbeş derece açı ile hareket ederler diye bir şey olmadığı gibi. Doğrusu iki taş da yerin merkezine doğru hareket ederler olacaktır. Bu görelilik sınırlarını aşmaz çünkü. Haaa bak tam ben burada evden çıkarken sen de Japonya'da eve gelmişsin diyebilirsin. Saate bakıp dersin...

Link to post
Sitelerde Paylaş

Hala utanmadan bu baslikta yaziyormusun sen ya ahahahahh

Zar atilmaya yakin 6 gelecegi belirlendi, daha onceden belirli degildi diyen gerzek zamanla ne alaka diyor.

Neden bir saat once belli degildi mesela?

Araya bircok sebep girip kaos yaratiyormus, kaos senin zihninde dumbuk

Nedensiz hicbirsey yoksa, nedensellik oruntusu zorunlu bir mutlak sonucu dogurmak zorundadir.

Senin hesap edememeni ki fikler

Link to post
Sitelerde Paylaş

Neee? Bana özel bir yer değil mi? :D Çüşşş! Yok bir de bana özel bölüm açsaymış bu yahu! Bu gidişle bunu da yapar bu!

"Çok kıymetli demo abimin ennn böyle en müstesna iletilerinden oluşan mütevazi bir koleksiyon"!!!

Lan bu kerata beni gülmekten telef etme niyetinde heralde! Başka da bir çaresi kalmadı garibimin! Sabah aç buna gül, akşam aç buna gül, ne bu yaaa!

Hayır şimdi o kadar açık ve net anlatılan bir konuyu "illa ıııınh anlamayacam işte ıııınh anlamayacam bana ne" diye ter ter tepiniyor ya! :lol: Bak velet sen kumda oyna... Büyüklerin işi var yavrucuğum hadi bak kovayla kürek kapının arkasında hadi bakiim canım...

Forumun neşesi bu kerata yahu... :D

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...