Jump to content

mmmrkl

Normal Üye
  • İçerik sayısı

    578
  • Katılım

  • Son ziyaret

mmmrkl kullanıcısının paylaşımları

  1. mmmrkl

    Sonsuzluğun sonsuzluğu!

    İnsan zihni sonsuzu nasıl somut bir şekilde canlandırabilir? Bilen varsa beri gelsin! Hacı'ya katılıyorum.
  2. mmmrkl

    İLAHİYAT OKUYORUM İNANCIM KALMADI

    Önceki yazılarda yazılan şeyleri tekrarlayıp duruyorsun, laf olsun torba dolsun. Cevap vermeye gerek yok.
  3. mmmrkl

    İLAHİYAT OKUYORUM İNANCIM KALMADI

    Sevgili kardeşim, İslam dini fıtrat üzere yaşama değil midir? Erken yatıp erken kalkmak değil mi? Yaratıcı'ya gönülden inanıyorsan namaza kalkmak hiç te zor gelmez, tabi anlamadan fasır-fusur kılınan, taklidi namazı kasdetmiyorum. İhram-mihram...Bunlar ayrıntı, onbeşinci dereceden ameli meseleler, itikadi değil, diyelim ki unuttun, bir cezası olmaz. 'Daha bir çok şey var' demişsin, eminim kafaya takılacak şeyler değildir.
  4. mmmrkl

    İLAHİYAT OKUYORUM İNANCIM KALMADI

    Tam da bu âyeti düşünerek cevap vermiştim, aynı şeyleri tekrar ediyorsun, kardeşim. Karar verirken birşeyin bağlamını düşün, hemen literal anlamını alma.
  5. mmmrkl

    İLAHİYAT OKUYORUM İNANCIM KALMADI

    Tabi ki, tanrının varlığı da yokluğu da kanıtlanamaz. tartışmak niye mantıksız olsun ki! Fikir alışverişi yapmak, insanın düşünce dünyasının jimnastiği değil mi? İnsanlar hergün siyasi tartışmalar yapmıyorlar mı? Tartışmak insanın doğasında olan birşey. İnanmayanlar özgür oluyor da, inananlar özgür olmuyorlar mı? Niçin? Müslüman isen, Allah'a iman edip salih amel yapmak, yani erdemli olmak gerekiyor; özgürsüzlük bunu neresinde?
  6. mmmrkl

    İLAHİYAT OKUYORUM İNANCIM KALMADI

    'Yanmak' çöl insanı için en kolay eziyet şekli değil mi? Finlandiyalı biri olsaydı 'donmak' fiilini kullanırdı; önemli olan azap görecek olması. Nitekim 'İnsan Sûresi'nde zemheri soğuğu da geçiyor. Muhammed'e inanmamak, o gün, kılıç-kalkan Hak ile savaşmak demekti, sadece fikir özgürlüğü deyip geçemeyiz bugünkü gibi; karşılığında da azap vardır herhalde, o Allah'a kalmış,ben bilemem. Bunlar bir yorum, akıl yürütme; eskilerin deyimiyle 'istidlâl. Sevgili kardeşim, laf olsun torba dolsun diye yazmıyorum, amacım fikir alışverişi; tek parmakla zar-zor yazıyorum.
  7. mmmrkl

    Peygamber başarılı oldu mu?

    Bu yazdıkların bir cevap değil ki! Sadece tahkir sözleri.
  8. mmmrkl

    Peygamber başarılı oldu mu?

    Eskiden beri gelen kölelik, cariyelik âdetini kaldırmadı mı? Hak adına, zulme karşı savaşmadı mı? Bunlar büyük şeyler; üstünü örtüp de, görmezden gelmek nankörlük(kafirlik) demektir.
  9. mmmrkl

    İLAHİYAT OKUYORUM İNANCIM KALMADI

    Sen neler yazmışsın böyle? Mesnetsiz, delilsiz laflar... Dediğimi anlamamışsın bile. Tabiki senin vicdanın da var, ama anlamak,görmek istemiyor, çünkü kilitli. 'Sen buna cevap mı diyorsun? Taklitçi değilim, tahkikçiyim deyip sana ezberletilenleri tekrarlamak çelişki olmuyor mu? Kalbi mühürlenmek, salih kul vs. gibi kalıpları papağan gibi tekrarlamak taklitçilik değil de ne? Ben sizler gibi yalancı mıyım ki, insanları bir tanrı var diye kandırayım, olmayan bir şeye yönlendireyim?' diyorsun; bu bir cevap değil ki! 'Soru şu: "Bana inanmayan ve i
  10. mmmrkl

    Madde mi? Akıl mı?

    Karşı karşıya gelmek, niçin?!!! İkisi de aynı zat için değil mi? Bir sürü laf salatası etme, basit söz kullanabilirsin.
  11. mmmrkl

    Peygamber başarılı oldu mu?

    Sevgili Ebu kafir, senin bir yorumun yok mu da, İlahiyat hocasının yazısından cımbızlıyorsun? O adamı iyi tanıyorum, sivri bir dili var, fakat ateist değil, müslüman, kimbilir bağlamı nasıldır. Tevbe 28'e gelince, o günün şartlarında söylenmiş, düşmana karşı, gayet normal bir söz.
  12. mmmrkl

    Peygamber başarılı oldu mu?

    Kardeşim, o zaman sen hiç duymadın, Muhammed'e verildiği halde (Mus'ab bin Umeyr tarafından) kabul etmediği vahayı (bahçeyi), verilen hurmaları 'nebiler sadaka almaz' diyerek torununun boğazından çekerek aldığını, Yaptığı evliliklerin, o günün örfüne uygun olduğunu... İddia edildiği gibi olsa, kendisine uyarlar mı, vicdanlı,akıllı birçok insan var çevresinde.
  13. mmmrkl

    Muhammed'in Okuyamadığı Tevrat

    Aynı şeyleri söyleyip duruyoruz; Zaten bu şaşılacak birşey değil, Hz.Muhammed'in Tevrat'tan habersiz olduğunu sanmıyorum.
  14. mmmrkl

    İLAHİYAT OKUYORUM İNANCIM KALMADI

    Sevgili kardeşim, bunlar ya o günün örfüyle ilgili, ya iftira,delilsiz,spekülasyon...Hz. Muhammed'e karşı olanların nefsinin tatminini sağlayan basit,gereksiz iddialar... Bu forumda bunun gibi 'benim gibi düşünmeyen cahildir, bilgisizdir' klişeleşmiş kalıplarını çok görüyorum; herkesi 'Vurun kahpeye' filmindeki hoca sanmaktan ileri geliyor sanırım. Verdiğin kararları, kalbinin, aklının,sezgilerinin,iradenin katkılarıyla vermiyor musun? Hayat yolunu böyle çizmiyor musun? Tanrı her zaman, yarattıklarıyla iletişim halinde, eğer kalbi mühürlenmiş bir insan o
  15. mmmrkl

    Madde mi? Akıl mı?

    Aynı şeyi söyleyip duruyorsun.
  16. mmmrkl

    Peygamber başarılı oldu mu?

    O günün araplarındaki mal-mülk hırsını kabul etmemek mümkün mü? Zaten zulüm bu değil mi? Bunlara karşı, barışı, insanca yaşamayı telkin eden bir hayat tarzını savunmuyor mu İslam? Nasıl olur da Hz. Muhammed ile bedevi arapları aynı kefeye koyabiliriz?
  17. mmmrkl

    İLAHİYAT OKUYORUM İNANCIM KALMADI

    Nebi (=peygamber) insanlara Allah'ın seçtiği, Allah'a karşı sorumluluğu ve nefis temizliğini yani erdemli olmayı hatırlatan zatlar. Ben bir müslümanım, fakat taklitçi değil, tahkikçi bir müslüman.
  18. mmmrkl

    İLAHİYAT OKUYORUM İNANCIM KALMADI

    Sevgili towboatery, Senin ilk yazını daha yeni gördüm, okudum. Aklını kurcalayan sorular olması çok normal, hatta gerekli; hepimiz bu bulmaca ortamında delicesine cevap arayan varlıklarız. Nerden geldik? Nereye gidiyoruz? Burada işimiz ne?...Kesin cevabı bulan varsa beri gelsin! Yokoğluyok. Hepimiz bir yol tutturmuş, gidiyoruz, muhtemelen de böyle sürecek, çünkü bir tanrı var mı, yok mu sorusunun herkesi ikna eden bir delili yok. Benim görüşüme göre, bir tanrı var ve zaman zaman da nebi dediğimiz habercilerle kendini bildiriyor. Senin içinde bulunduğun karamsarl
  19. mmmrkl

    Madde mi? Akıl mı?

    Sevgili kardeşim, ne dediğini, sanırım, sen de bilmiyorsun.
  20. mmmrkl

    Peygamber başarılı oldu mu?

    Sevgili anibal, dediklerin çelişkili. Hem arap gelenekleri, hem de İslam aynı ilkeleri söylüyor olamaz; arada fark olması lazım ki, birbirleriyle savaşıyorlar.
  21. mmmrkl

    Muhammed'in Okuyamadığı Tevrat

    Yanlış kopya falan yok, ancak düzeltmeden bahsedilebilir. Ad Kavmi'nin arkelojik kazılarla doğrulanması, sence, Kur'an'ın ve Muhammed'in doğruluğuna bir delil değil midir?
  22. mmmrkl

    Madde mi? Akıl mı?

    'Antropomorfik' sıfatı bütünüyle insan suretinde olduğunu ifade etmiyor tabiki. 'Sıfatları itibari ile mümkünsüz' cümlesine örnek verebilir misin?
  23. mmmrkl

    Peygamber başarılı oldu mu?

    Anlaşılıyor ki, sen bu adamlara kızıp, Muhammed'e karşı çıkıyorsun, Bunun söylediği o günün arap geleneği, kabul edilemez, vicdana aykırı.
  24. mmmrkl

    Madde mi? Akıl mı?

    Teflon da benzer şeyler yazmış, tanrının gücünün yetmemesi, tanrı tanımına aykırı!
  25. mmmrkl

    Madde mi? Akıl mı?

    Sadece 'taşın olamaması' değil, 'tanrının kaldıramayacağı taşın olamaması'. Yani tanrının gücünün yetmediği birşey olmaz, muhaldir, gerçekle bağdaşmaz.
×
×
  • Yeni Oluştur...