Jump to content

Şeriat ülkelerinde baskılar artmaya başladı


Recommended Posts

Son dönemde İslam ülkelerinde "şeriat kurallarına uymadıkları" gerekçesiyle özellikle kadınları hedef alan ve bazen ölümle sonuçlanan şiddet olayları giderek artıyor. "Şeriat kurallarına uymayan" erkekler de ölüm cezasıyla karşı karşıya kalıyor.

Medyada yer alan bağzı haberler;

Suudi Arabistan'da finans danışmanlığı yapan bir işkadını, erkek meslektaşıyla başkent Riyad'daki Starbucks'ta iş görüşmesi yaptığı sırada din polisi tarafından "akrabası olmayan bir kişiyle oturduğu" gerekçesiyle tutuklandı. İngilizce yayımlanan Arab News gazetesinin haberinde, üç çocuk sahibi 40 yaşındaki Yara 'nın Suriyeli erkek meslektaşıyla toplantı yaptığı sırada baskın yapan "Fazileti Teşvik ve Haysiyetin Korunması Komisyonu" üyesi polisler tarafından tutuklanarak hapishaneye götürüldüğü ve tepeden tırnağa soyularak sorgulandığı belirtildi.

Gazeteye gözyaşları içinde açıklama yapan kadın, " akrabası olmayan bir erkekle yakalandığına" dair bir itiraf kâğıdı imzalamaya zorlandığını belirterek "Başka şansım yoktu. Hayatımdan endişe ediyordum" diye konuştu. Suudi kadın, hücrede birkaç saat tutukluluktan sonra kocası tarafından kurtarılırken, Suriyeli meslektaşının halen tutuklu olduğu bildirildi. Kadın, çalıştığı şirketin Riyad'da açılan şubesini incelemek üzere Cidde'den geldiğini, şubedeki elektrik tesisatının tamamlanmasını beklemek üzere iş arkadaşıyla Starbucks'taki "aile" bölümüne oturduklarını ve işle ilgili konularda sohbet ettiklerini söyledi.

5 bin 'Mutavin' var

Hapishanedeki polislerin "yalnız yolculuk yaptığı" gerekçesiyle tutuklandığını söylediklerini belirten Suudi kadın, eşini aramasına izin verilmediğini ifade etti. Bir din adamıyla da görüştürüldüğünü kaydeden kadın, "Bana meslektaşımın sık sık birlikte gezdiğimizi itiraf ettiğini ve işlediğim suçun büyük olduğunu söylediler" diye konuştu.

Suudi Arabistan'da kadınların akrabası olmayan erkeklerle gezmek için bir erkek vasisinin yazılı iznini yanında bulundurması gerekiyor. Ülkede sayıları 5 bini bulan ve halkın şeriat kurallarına uygun yaşayıp yaşamadığını kontrol eden "Mutavin" adlı din polisleri, özellikle kadınlar üzerinde büyük bir baskıya sahip. Mutavinler, 2002'de Mekke'deki bir okulda çıkan yangından kaçmaya çalışan 15 genç kızı dini kurallara uygun giyinmedikleri gerekçesiyle engellemiş, kızları kurtarmaya çalışan itfaiyecileri de "günah" olduğu gerekçesiyle durdurmuştu. Artan tepkiler üzerine İçişleri Bakanlığı geçen sene Mutavinlerin halkı tutuklamasına sınır getiren bir yasayı kabul etmişti.

BM ayrımcılığı kınadı

Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Ayrımcılık Komisyonu da, geçen cuma yayımladığı raporda Suudi Arabistan'da kadınlara yönelik ayrımcılığı kınadı ve Mutavinlerin gözaltındaki bazı ölüm olaylarından sorumlu olduğu iddialarına yer verdi.

Gazeteciye ölüm cezası

Afganistan'da "İslama hakeret ettiği ve kadınların İslamdaki yerini yanlış yorumladığı" öne sürülen bir makaleyi internet üzerinden dağıttığı gerekçesiyle 23 yaşındaki gazeteci ve öğrenci Pervez Kambakş 'ın ölüm cezasına çarptırılması, uluslararası kamuoyunda da büyük tepkiye yol açtı. Senatonun da ölüm cezasını onayladığı Kambakş'ın serbest bırakılması için gösteriler ve kampanyalar sürüyor.

İçki içen erkeğe idam

"Şeriat kurallarının ihlali" suçlamasıyla idamın çok sık uygulandığı İran'da ise iki kız kardeş, geçen günlerde zina yaptıkları iddiasıyla "recm" cezasına çarptırıldı. Kardeşlerden Zühre 'nin (27) kocası, eve gizlice yerleştirdiği kameradaki görüntülerde eşini başka erkeklerle beraber gördüğünü söyledi. Daha sonra eşi ve işbirliği yapmakla suçladığı kız kardeşi Azar hakkında dava açtı. Yargılanan iki kız kardeş zinadan suçlu bulunarak önce 99'ar kırbaç cezasına çarptırıldı, ancak daha sonra cezaları recme çevrildi. Erkeklerle görüştüklerini kabul eden, ancak cinsel ilişkiye girdikleri yolundaki suçlamaları reddeden kardeşlerin avukatı da "Taşlamayla ölüm cezasını gerektirecek hiçbir yasal delil olmadığını, buna karşın Yüksek Mahkeme'nin recm cezasını onayladığını" belirtti.

Ülkede geçen ay bir kadın dergisi de "toplumun psikolojik güvenliğini bozma ve ruh sağlığını tehlikeye sokma" gibi gerekçelerle kapatılmıştı.

Yine İran'da içki içen 22 yaşındaki Muhsin, bu hafta içinde ölüm cezasına çarptırıldı. Avukatı müvekkilinin içki yüzünden daha önce 3 kez tutuklandığını ve her defasında da kırbaçlandığını söyledi.

_____________________________

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bunlar zaten hep olan seyler. Bu tur olaylarin giderek artmasinin sebebi ise yine Islam'in bir ozelligi. Cunku Islam hep ister, hep ister. Durdugu yerde durmaz Islam. Firsatini buldugu her alana parmak atar.

Al iste Iran, Suudi, Afganistan, Libya, Sudan, Malezya. Seriat hukumleri ile yonetiliyor diye adamlar durdugu yerde duramiyor. Gecen sene Malezya'da ramazan ayinda oruc tutmayana para cezasi kanunu getirildi. Gecen ay bir baska seriat ulkesinde yasalarina "din adamlari hic bir suretle elestirilemez" kanunu eklendi. Afganistan, Iran zaten aldi basini gitti. Bu ulkelerde kadin bisiklet binemez, yasak! Kahkaha atamaz, yasak! Evli dahi olsa kadin erkek el ele tutusarak gezemez, yanagindan bile olsa opemez, yasak! Kadin tek basina seyahate cikamaz, yasak! Icki icen meydanda kirbac cezasi alir.

Afganistan'da bir kadin internetten "Kadin Haklari" ni yazdirip dagitir, bu kadinin cezasi idamdir (Su anda bu kadin tutuklu ve idam gununu bekliyor!)

Pakistan'da (2002 yilinda) biri Islam dininden cikip baska bir dine girdigi icin olum cezasina carptirilmistir. Ne yapti ki bu adam? Fikrini degistirdi. Okadar! Kimseye bir zarari olmadan, kendi ozel dusuncesini degistirdi. Canindan oldu.

Gectigimiz aylarda Sudan'da bir Ingiliz ogretmenin sinifta minicik ogrencileri oyuncak ayiya Muhammed ismi koydu diye ogretmen sorumlu tutuldu ve tutuklandi. Muslumanlar sokaklara dokulup ellerinde Kuran, kilic "idam edilsin!" diye yirtindi.

Islam boyledir iste!

Oyle minicik bir cocugun Kuran okumasi klipleri degildir Islamiyet.

Oyle uc bes suslu cami, Kabe, basortulu gulen bir kadin resimleriyle arka planda calan duygusal, mazlum bir muzik degildir Islam!...

Islam hep ister, hep ister!

Bugun universiteye girdi, yarin ilkogretime girmek ister. Uc bes yila kalmaz "e bizim basortulu universite diplomali kizlarimiz neden vali, doktor, ogretmen, polis, subay olamiyor?" diye soracak. Kamusal alana hizla yayilip kadrolasma hizlanacak. Al sana gitti laiklik, gitti demokrasi, yerine geldi teokrasi.

Bu isler boyle!...

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 8 years later...
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...