Jump to content

Musa ve Karun (Kroisos)


Recommended Posts

Önce müslümanların Karun hakkında (sözde) bildiklerini okuyalım.

Karun ve musa as akrabadır bu devamlı musa as ile beraber dolaşır dostu peygamber olduğu için Karun dört dörtlük müslüman görüntüsündedir ALLAH(CC) musa as bütün ilimleri öğretmiştir bunlara simya ilmide dahildir simya; dokunduğu her şeyi altın yapabilme ilmidir karun bu ilmi musa as dan öğrendi öyleki dokunduğu her şeyi altın yapmaya başladı tabi bu kadar dünyalığa meyledince dinden uzaklaştı kul olduğunu unuttu serveti gün geçtikçe arttı hazinelerinin anahtarları 40 deve yükü idi musa as karuna nasihat verdiysede dinlemedi gizliden gizliye musa as düşmanlık duymaya başladı ve yüce yaratıcıdan emir gelmeye başladı çünkü haddi iyice aşmışt ıartık musa as bir gün bile görmeğe tahammül edemiyordu musa as nasıl rezil edebilirim diye çok sinsi bir plan yaptıo kadar zengindi ki istediğini yaptırmaya sahipti bu plan şöyleydi; o civarda oturan zinakar bir kadın vardı bu kadın musa as kalabalık bir yerde gördüğü zaman hemen bağırmaya başlayacak ve musa as kendisiyle yattığını söyleyecekti bunu yaptığı taktirde kendisini altına boğacağını söyledi ve nitekim öylede oldu musa as kalabalık içinde dolaşırken zinakar kadın birden bağırmaya başladı şu kendisinin peygamber olduğunu söyleyen adam varya yalancıdır o benimle zina yaptı sahtekarın biridir bu sözler karşısında musa as utancından kıpkırmızı olur ve çok sinirlenir kadına dönerek der ki ;yüce yaratan ALLAH aşkına doğruyu söyle sen benimle zina yaptın mı?herkes merakla kadına bakar kadın da yaptığından pişman olup söyle dedi; yemin olsun ki musa as ile zina yapmadım benim böyle demem için karunla anlaşma yaptım her şeyi karun planladı karunda o arada halkın içindeydi musa as ALLAH'a şöyle yalvardı ya rabbi senin peygamberine iftira atan ve haddi aşan bu adamı sana havale ediyorum o esnada yer sarsılmaya başladı ve birden karun yere gömülmeye başladı ve tabi bütün altınları malı mülkü de şaşan ve haddi aşan karun helak olup yerin dibini boyladı

Şimdide gerçek Karun'un kim olduğunu öğrenelim.

Batı Anadolu’daki Lidya devletinin son kralı olan ve yaklaşık İÖ 561-546 arasında ülkesini yöneten Kroisos’un hangi tarihte nerede doğup, nerede öldüğü bilinmemektedir. Kroisos zenginliğiyle ünlüydü. Tarihte ilk kez onun zamanında altın ve gümüş para basıldığı söylenir. Türkçe de ki “Karun kadar zengin” deyimi bu kraldan kaynaklanmaktadır.

Kroisos, Anadolu kıyısı boyunca, bir çok Yunan kentini ele geçirdi, bir yandan da Eski Yunanlılarla ticareti sürdürdü. Yunan halkını ve onların yaşayışını beğenen Kroisos, tanrı Apollon’un Delfi’deki tapınağına armağanlar yolladı. Yunan gezginlerini sarayında ağırladı ve buyruğu altındaki Yunan kentlerinin bir ölçüde kendi kendilerini yönetmelerine izin verdi.

Kroisos hakkında geniş bilgiye alttaki linkten ulaşabilirsiniz

http://kroisoshotel.com/kroisos.htm

İki yazı arasında çok fark var, Muhammedin Kuran da yazdığı bilgiler tamamen tutarsız ve hayal ürünüdür. Alattaki ayette Karun un Musanın kavminden olduğundan bahsetmektedir.

Gerçek şu ki Karun Musa'nın kavmindendi ancak onlara karşı azgınlaştı. Biz ona öyle hazineler vermiştik ki anahtarları birlikte (taşımaya) davranan güçlü bir topluluğa ağır geliyordu. Hani kavmi ona demişti ki: "Şımararak sevinme çünkü Allah şımararak sevince kapılanları sevmez." (Kasas Suresi 76)

Fakat Karun denen kişi eski Lidya kralı Kroisos tan başkası değildir. Yaşadığı yer Mısır dan çok uzakta Batı Anadoludur. Oysa Musa Mısır ve Filistin topraklarında yaşamıştır. Musa batı Anadoluya ne gelmiştir nede Kroisos la aynı devirde yaşamıştır. Her iki kitap da Musa'nın Mısır'da köle olarak doğduğunu kabul eder. Yaşadığı dönem kesin olarak bilinmemekle birlikte islami kaynaklara göre İÖ 14. yüzyılın sonlarında doğduğu ve İsrailoğulları'nın Mısır'dan çıkışına 13. yüzyıl*da önderlik ettiği sanılmaktadır. Kroisos un yaşadığı tarih ise MÖ 560 arada en az 700 yıllık bir fark var, yani Musa dan 7 asır sonra yaşayan bir Kriosos görmekteyiz. Bu bizlere Muhammedin aslında Musa ve Kroisos hakkında yanlış bilgiye sahip olduğunu tıpkı kral aleksandır ın yani Büyük İskender in hikayesini yanlış bir biçimde Kuran a Zülkarneyn olarak geçirmesi gibi Kroisisi de Karun olarak kitabı Kurana a geçirmiştir. Unutmayalımki Muhammed kervanlarla ticaret için gittiği yerlerden ve yunanlı kölesinden bu bilgileri alıyor Yahudileri yanına çekebilmek için Büyük İskender, Kroisis gibi isimleri Ortadoğuda yaşayan kişilermiş gibi gösteriyordu. Bir anlamada Tevratta yazılanlara benzetiyor fakat tamamen tevrattakileri almıyordu, böylece tevratın tahrif olduğunu iddia edebiliyordu, bu Muhammed için iyi bir bahaneydi.

İlhan Arsel'in Karun hakkındaki yorumu da şöyledir.(İlhan Arsel Kuranın eleştirisi cilt 3.)

''Pek muhtemeldir ki Muhammed (ya da Kur'an'ı hazırlayanlar), Tevrat'ın Sayılar

kitabında yer alan Korah'ı farklı bir şekle sokarak Karun adıyla Kur'an'a almıştır. Oysa hikayenin

Tevrat'taki şekli bambaşkadır. Zira Tevrat'ın Sayılar kitabının 16. ve 25. baplarında adı geçen Korah,

İsrailoğulları cemaatinden iki yüz elli "bey" ile birlikte Musa ile Harun'a karşı çıkıp:

".. .-Niçin Rabbin cumhuru üzerine kendinizi yükseltiyorsunuz?"

diye kafa tutan kişidir. Onlarla çekiştiği için Tanrı Korah'ı diğerleriyle birlikte yerin dibine geçirir (bkz.

Tevrat/Sayılar, Bap 16: 1-50; Bap 26: 9-11).

Ve işte bu hikayeyi Muhammed, yukarıda gördüğümüz şekilde değişikliğe sokmuş, fakat sokarken yanlışlıklar yapmıştır.''

Kroisos un hayatıyla Karun arasında çarpıcı benzerlikler görmekteyiz, Karun Musa dan simya ilmi öğrenmiştir böylece çok miktarda altın yapabilmektedir, Kriosos un zenginliği ise Tmolos dağlarından çıkan ve Hermos Nehrine karışan, başkent Sardes’ten geçen Paktalos deresinin alüvyonları içindeki altınlardan gelmektedir.

Karun yer sarsılmasıyla birlikte zenginliğiyle beraber toprağın içine gömülerek yok edilir. Kroisos ise ülkesine saldıran Pers hükümdarı Kyros tarafından ateşte yakılma cezası verilir Lidya ülkesinin zenginliğide Kyros tarafondan talan edilir.

Yahudiler Krosisos hakkında bilgileri Babil sürgününde mö (538) Perslerin Babili ele geçirmelerinden sonra öğrenmiş olmalılar ki bu durum bizlere Tevratın mö 14. yüzyıl da yazılmadığını dahada yeni mö. 6. yüzyıldan sonra yazıldığını yada bu tarihten sonra eklemeler yapıldığını göstermektedir. Mö 14 . yüzyılda yazılan tevratta (eğer ki yazıldıysa bu zamanda) Karun- Kroisos dan bahsetmesi imkansızdır. Ayrıca vediğim linkte ms. 3. yüzyılda Kroisosun yaşadığı bölgede yahudilerin yaşadıkları o dönemden kalma bir sinagog un günümüze kadar ayakta kaldığı belirtilmektedir.

tarihinde Cosmic_Eye tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Efsanelerde anlatılan Karun ile Kroisos'un hayatıyla ilgili benzerlikler var. Ama isimlerinin nasıl evrimleştiği hakkında tatmin olamadım. Karun ismi Pers hükümdarının ismi "Kyros"a daha çok benziyor. Belki o zamanlardaki başka kişilerin isimlerine de daha çok benziyor olabilir. Kelimelerin nasıl değiştiğini bilmek lazım bunu açıklamak için.. İsmin evrimleşmesi hakkında bilgisi olan var mı?

tarihinde kafir tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Efsanelerde anlatılan Karun ile Kroisos'un hayatıyla ilgili benzerlikler var. Ama isimlerinin nasıl evrimleştiği hakkında tatmin olamadım. Karun ismi Pers hükümdarının ismi "Kyros"a daha çok benziyor. Belki o zamanlardaki başka kişilerin isimlerine de daha çok benziyor olabilir. Kelimelerin nasıl değiştiğini bilmek lazım bunu açıklamak için.. İsmin evrimleşmesi hakkında bilgisi olan var mı?

valla ben her ikisinede benzetemedim :)

Link to post
Sitelerde Paylaş

bu sadece bir araştırma kafalarda bir ışık yakar ya da bu konu hakkında başka insanların bilgisi vardır bizlere anlatır. Kesin doğrudur demiyorum yazdıklarım. Zaten öyle yada böyle inanılan her şey bir masal; musa hakkında tek bilgi yok eski mısır kayıtlarında.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 6 years later...

Karun adıyla da bilinen Lidya Kralı Kroisos-Krezus (M.Ö. 595-546), Delfi'deki Apollon Tapınağına, diğer armağanlar dışında, 177 adet külçe bağışlamıştır. Bu külçelerdeki saf altının toplam ağırlığı 6,5 ton etmektedir.

• Herodotos - Tarih
• Koray Konuk - Anadolu'nun İlk Sikkeleri (MÖ yak. 640-540) Tarih-i Kadim 

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...