Jump to content

Suyun erime noktasına etkisi ?


Recommended Posts

Metamorfizma yada anateksi gibi kısmi veya yerel kayaç erimelerinde suyun varlığı erime noktasının düşmesine sebep olur. Peki bunun sebebi nedir arkadaşlar, neden böyle olur ? yardımcı olursanız sevinirim.

Burada benim hiç duymadığım terimler var..

Ben eski terimleri biliyorum..

Metamorfozu anladık ama anateksi ve kayaç kelimelerine eskiden ne dendiğini biliyor musunuz?

Link to post
Sitelerde Paylaş

Anateksi ergime demek. Kati bir kayac parcasinin bir kismindan magmatik bir eriyik ureten prosesleri tanimlarlar. Kısacası bir kayacın erimesi diyebiliriz. Tabi ki bu metamorfizma ve diyajenez süreçleri dışında geçerli.

Kayaç ise bildiğin kaya parçası yada tabaka. Mesala kireçtaşı tabakası vs..

Link to post
Sitelerde Paylaş

Soruyu anlamıyanlar için şöyle düzeltim;

Sediman kayaçları gözeneklerinde veya çatlak içlerinde su barındırırlar. Dalma-batma zonlarında kıtasal kabuk okyanusal kabuk altına daldığı zaman sedimanter kayaçlar da derine dalarlar. Belli bir noktadan sonra sıcaklık ve basınç artışı ile ergime başlar. Basıncın artması ile büzülen kayaç içersinde ki su dışa vurur ve yukarıya dogru yükselmeye başlar. Yani ortamda su bulunur ve bu su erime noktasını düşürürmüş. Bunun sebebini arıyoruz arkadaşlar ile beraber. Bende size sormak istedim bilgilerinizden faydalanmak için.

Link to post
Sitelerde Paylaş
Ağ oluşturan ve cam haline gelebilen oksitlerin erimelerini kolaylaştırmak amacıyla cam bileşimine katılan maddelere eriticiler denir. Bu maddeler camlaşıcıların erime sıcaklığını düşürerek onların erimelerini kolaylaştırır. Özellikle 1713˚C'deki silisyumun erime derecesi 1500˚C'ye düşer. Eriticiler ağ içine girerek onu değiştirdiği için eriticilere modifikatör de denmektedir. Eriticilerin başlıcaları Na2O, K2O, Li2O dur.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Cam

Cam yapımında kullanılan eriticiler bir fikir verebilir.

Kayaçların içinde bulunan kuvars da cam sonuçta. :)

Su sıcaklık etkisi ile ortamdan uzaklaşırken içinde eriyik halde bulunan toprak alkali metalleri bırakır.

Bu toprak alkali metallerde(yukarıda altı çizili olan metaller) kayaçların erime derecesini düşürür.

tarihinde power tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
Bu maddeler camlaşıcıların erime sıcaklığını düşürerek onların erimelerini kolaylaştırır

Bowen reaksiyon serisine göre ilk önce kuvarz kristalleşmesi olacaktır. Fakat burda ki nokta kayacın tamamiyle kuvars olmuyacağı. Yani kayacın içinde başka minerallerde var. Sadece kuvarsa bakarak bunu demek pekte mantıklı gelmedi bana power.

Buhar basıncının azalmasına bağlı olabilir mi?

Sabit(aynı) sıcaklıkta bir çözücü içine madde kattığımızda, çözücü moleküllerinin daha zor buharlaşmasına sebep olur. Buhar basıncı düşer. Kaynama noktası yükselir, donma noktası düşer.

Ayrıca donma noktasında katı ve sıvıların buhar basınçları eşittir. Fakat bu sıcaklıkta çözeltinin buhar basıncı, sadece saf çözücünün buhar basıncından düşüktür. Yani çözeltnin buhar basıncı ve katı çözücünün buhar basıncı daha düşük bir sıcaklkta eşitlenirler.

Bir başka arkadaşta böyle cevap verdi :)

Anlaşılan tam net bir cevap bulmak zor.

Link to post
Sitelerde Paylaş

doğada maddeler serbest enerjin fazla olduğu yerden az olduğu yere hareket ederler. suyun içinde çözünen maddler soyun serbest enerjisini azaltırlar. dolayısı ile suyun ergime noktası düşer.bu su için geçerli ise diğer kayaçlarla olan etkileşimde de demek ki aynı olay var. demek ki bahsettiğin kayaçlar su ile etkileşince serbest enerjisi azalıyor.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...