Jump to content

Dünyanın Yuvarlaklıgı ve Denizlerin Karısmaması


Recommended Posts

  • İleti 91
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

.....

Kuran koymadı.o zamandan evrenin genişlediğini söyledi.

.....

Muhammed'in genişlemeden kasıtı nedir biliyor musun beyefendi?

Muhammed'e göre dünya düz ve gerilmiş vaziyette. Adam diyor ki, "şüphesiz daha da genişletiriz. Buna gücümüz var!" diyor.

"Kuran'dan gök tasvirleri" konusunu oku! Muhammed'in mantığını anla!

Link to post
Sitelerde Paylaş
Birbirleriyle kavusmak üzere iki denizi saliverdi. İkisi arasinda bir engel vardir; birbirlerinin sinirini geçmezler. (Rahman Suresi, 19-20)

Birbirine açilan fakat sulari kesinlikle birbiriyle karismayan denizlerin ayette bildirilen bu özelligi, okyanus bilimciler tarafindan çok yakin bir zaman önce kesfedilmistir. “Yüzey gerilimi” adi verilen fiziksel bir kuvvet nedeniyle, komsu denizlerin sularinin karismadigi ortaya çikmistir. Denizlerin farkli yogunluklarindan kaynaklanan yüzey gerilimi, adeta bir duvar gibi sularinin birbirine karismasini engeller.

Elbette ki isin ilginç yani, insanlarin, ne fizikten, ne yüzey geriliminden ne de okyanus biliminden haberdar olmadiklari bir devirde bu gerçegin Kuran’da bildirilmis olmasidir.EĞER Kİ SİZ YÜCE KURAN-I KERİM'İN MUCİZESİ OLAN VE YAKIN DENİLEBİLECEK TARİHLERDE İNSANOĞLU TARAFINDAN KEŞFEDİLEN BU GERÇEKLERE HALA KILIF BULMAYA ÇALIŞIP HAŞA UYDURMA OLDUĞUNU SÖYLÜYORSANIZ FİZİĞİ İNKAR EDİYOR COĞRAFYAYI İNKAR EDİYORSUNUZDUR VE BU BAĞNAZLIKTAN GERİCİLİKTEN BAŞKA BİRŞEY DEĞİLDİR.RABBİM HEPİNİZE HİDAYET NASİB EYLESİN

Bu ayette sözü geçen "iki deniz" biri suları acı ve öbürü suları tatlı olan iki tür su birikintisidir. Birinci su birikintisi ile denizler ve okyanuslar, öbürü ile akarsular, nehirler kastediliyorYaklaşık olarak bütün akarsular denizlere dökülürler. Akarsular yeryüzünün tuzlarını denizlere, okyanuslara taşırlar. Fakat denizler ve okyanuslar akarsuların özelliğini bozmazlar, geriye akıp onlara karışmazlar. Normal olarak akarsu yatakları deniz düzeyinden yüksektir. Bundan dolayı deniz ve okyanus suları kendilerini besleyen akarsulara doğru yürümez, tuzlu suyu ile onların yataklarını kaplamaz, böylece akarsuyun özelliklerini bozup fonksiyonlarını engellemez. (fizilalil kuran tefsiri)Seyyid Kutub

daha mantıklı değil mi?

Link to post
Sitelerde Paylaş
rad 41

Bizim, yeryüzüne gelip, onu uçlarından eksilttiğimizi görmediler mi? Allah (dilediği gibi) hükmeder, O'nun hükmünü bozacak kimse yoktur. Ve O hesabı çabuk görendir.

.

41- Bizim kâfirlerin yurtlarını uçlarından kırptığımızı, müslümanlar lehine alanlarını daralttığımızı görmüyorlar mı? Hüküm veren Allah'tır, O'nun hükmünü gözden geçirecek hiç kimse yoktur. O'nun hesaplaşması pek çabuktur.(seyyid kutub)

burda müslümanlar savaşıp toprak ele geçirdikçe inanmayanların sınırlarının küçüldüğünden bahsediyor diyen bir tefsirci var terliksi. neden ayeti farklı anlama çekiyorsun

Link to post
Sitelerde Paylaş
burda müslümanlar savaşıp toprak ele geçirdikçe inanmayanların sınırlarının küçüldüğünden bahsediyor diyen bir tefsirci var terliksi. neden ayeti farklı anlama çekiyorsun

Terliksi'nin neden öyle yaptığını biliyor musun?

Çünki Terliksi;

“yabani eşek'”

“pislik”

“susamış deve”

“dilini sarkıtıp soluyan köpek”

“geberesice”,

“rezil”,

“sapık”

“kof kütük”

“odun”

“alçak zorba”

“soysuz”

“Kahrolasıca”

“yalancı”

Birisi... :)

NOT: Hakaretler kuran'dan alıntıdır. Yüce rabbimize, bu hakaretleri öğretti için şükürler olsun. :)

Link to post
Sitelerde Paylaş
Birisi şu adamı tedavi edebilir mi?

Fındık kadar beyninle bana mı anlatıyorsun dünyanın şeklini? Bir kere "yuvarlak" diye bir tanım matematiksel olarak yoktur. Bize göre elma da yuvarlak, yumurta da, portakal da, karpuz da... Küresel, elipsoid ya da geoid daha özel anlamlı kelimelerdir. Sen tutup da bir yumurtaya elipsoid ya da geoid dersen adam sana bi tarafıyla güler. Çünkü ya hayatında yumurta görmemişsindir ya da elipsoid. Yumurtanın yatay kesitine bakarsan elbette yuvarlaktır. Ama dikey kesit elips değildir.

Yıkıl karşımdan. Sevabına geometri dersi veren adam yok burada.

: )

sanırım sen geometri dışında türkçede bilmiyorsun.yada okuduğunu anlamıyorsun.yada okumuyorsun.

sen benim yazılarımı bir kere daha oku.

ben dünya elips demedim.yuvarlak demedim.dünya geoid dedim.hiçbir şekle benzemez.şahsına münhasırdır.

EĞER ! klasik bir şekle benzetilmek istenirse dedim !

ama türkçen olmadığı için sana laf anlatmak sanırım pek mümkün değil.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bir de pişkin yahu. Bir küre bile geoide, yumurtadan daha fazla benzer. Geoide en çok benzeyen şekil elipsoiddir. Ama yumurta geoid ile o kadar alakasızdır ki benzetmeyi yapan peygamberin bile olsa bu o adamın salaklığını değiştirmez. Dünyaya istediğin açıdan bak. Çıplak gözle geoid biçimini seçmekte çok zorlanacaksın. Geoid dünyaya özgü bir biçim de değildir. Tüm gezegenler geoid biçimindedir. Bu da daha önce söylediğim gibi çizgisel hızın arttığı yerlerde dünyanın dışa doğru esnemesinden kaynaklanan bir durumdur.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Ben de ekleyeyim o zaman, :-) :

post-2390-1208136846_thumb.jpg

Resimde geoid, ellipsoid, spheroid nedir görsel olarak izah edilmiş. İki boyutlu fakat siz hayalgücünüzü kullanın, döndürün onu bir eksen etrafında. Ellips ile ellipsoid farklı şeylerdir bu arada, ellips iki boyutlu, ellipsoid ise üç boyutlu bir çizimdir, figürdür. Denklemleri de farklıdır.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Plinius, Naturalis historiae II, CVI 224:  ( Gaius Plinius Secundus )

...Denize bir borudan akar gibi karışan tatlı suyun özellikleri daha da ilginç ve harikadır. Çünkü suda hayret edilecek özellikler vardır. Kendisi daha ağır olan deniz suyu, kendisinden daha hafif olan Tatlı suyu üzerinde taşır. Dolayısıyla  tatlı su, deniz suyundan hafif olduğu için deniz suyuna karışmaz ve denizin üzerinde yüzer. 

Plinius, 23 ve 79 yılları arasında yaşamış Romalı bir bilgindir. Dolayısı ile Naturalis Historiae, Kuran'ın yazılışından 550 sene önce yazılmıştır. Buradan da anlaşılacağı gibi, bu bilgiler Kuran'dan çok daha önceleri insanlar tarafından bilinmektedirler. 

Ana Britannica ansiklopedesi Plinius ve Naturalis Historiae hakkında şu bilgileri verir ;

Gaius Plinius Secundus

Doğumu, 23 Novum Comum, Transpadane Galya, ölümü, 79 Stabia, Vezüv Dağı yakınları

"Naturalis Historia ( Doğa Tarihi ) adlı ünlü ansiklopedik yapıtın yazarı Romalı bilgin."

"37 kitaptan oluşan Naturalis Historia son düzeltmeler dışında 77 de tamamlanmıştır."

"Naturalis Historia'nın ilginç özelliklerinden biri, Plinius'un yararlandığı 100'den fazla kaynağın adlarını vermesidir. 1. kitap sonraki 36 kitabın özeti niteliğindedir ve Plinius burada yararladığı yazarlarla ( pek çoğu bugün kaybolmuş olan ) kitapların listesini verir.

"Naturalis Historia, kozmoloji ve astronomiye ayrılan 2. kitapla başlar. Başka yerlerde olduğu gibi burada da Plinius, özellikle Yunan metinleri üzerindeki bilgisini ortaya koyar. "

"3. kitaptan, 6. kitaba kadar fiziksel ve tarihsel coğrafyayı ele almış, bazısı artık var olmayan birçok önemli kenti anlatmıştır." 

"Antik Dünyanın yok olması ve Plinius'un büyük ölçüde yararlandığı eski Yunan metinlerinin kaybolması, Naturalis Historia'nın, genel eğitim konusunda tek temel yapıt haline gelmesine yol açtı."

" Yapıt günümüzde de, 1. yüzyıl Roma Tarihi üzerine doğru bilgi edinmek isteyenlerin başvurabileceği bir kaynak olarak önemini korumaktadır."

Link to post
Sitelerde Paylaş

Kuran’ı bilimsel konuların da bulunduğu bir kitap olarak göstermek isteyen İslami kesim, dünyanın yuvarlak olduğu bilgisinin ilk olarak Kuran’da yazıldığını iddia eder. Hernekadar bazı mealler, orjinal metine daha sadık kalarak,  yeryüzünü döşedi şeklinde tercüme ederlerken,

Elmalı Hamdi Yazır Meali

91 / Şems 6. Yere ve onu döşeyene.

79 / Naziat 30. Bundan sonra da yeryüzünü döşedi.

Ayntabi Mehmed Efendi Meali

91 / Şems 6.   Yer ve onu döşeyen hakkı için

79 / Naziat 30. Sonra yeri ( sükna için ) O, yayıp döşedi.

Bazı meallerde, yeryüzü kelimesi yerine, yerküre dendiğini görürüz.

Diyanet Vakfı Meali

91 / Şems 6.  Yere ve onu yapıp döşeyene,

79 / Naziat 30. Ondan sonra da yerküreyi döşedi,

Bazıları da, Naziat 30. ayette yeri yuvarlattı ifadesini kullanmayı daha uygun görürler.

Yaşar Nuri Öztürk Meali

91 / Şems 6. Yere ve onu döşeyene.

79 / Naziat 30. Bundan sonra da yeri yayıp yuvarlattı.

91 / Şems 6. Yere ve onu yuvarlayıp Döşeyene and olsun

79 / Naziat 30.  Bundan sonra da yeri yuvarlattı

Dikkat edilecek olursa, ifadeler küre şeklindeki bir dünyayı anlatmaktan çok, yuvarlak tepsi gibi bir dünya şeklini anlatıyor gibidir.  Ancak, her iki şekilde de, dünyanın yuvarlak olduğuna dair ilk bilgileri bize veren Kuran değildir.

1800 lü yıllarda bazı araştırmacılar dünyanın yuvarlaklığının ilk olarak Miletoslu Thales  ( M.Ö. 624-546 ) ve yine Miletos'lu Anaximander (M.Ö. 610-550)  tarafından ortaya atıldığı tezini ileri sürmüşlerse de, daha  sonraki araştırmalar, dünyanın yuvarlaklığı hakkındaki  tezin ilk olarak Pythagoras ( M.O. 576-496 yılları arasında yaşamış, ünlü hipotenüs teoremini  ve adını verdiği Pythagoras cetvelini bulan astronom ve matematikçi, eski Yunan, Ionia bilgini ) tarafından atıldığı görüşünü kuvvetlendirmektedir. Ancak Pythagoras'ın yaptığı araştırmalar, öğrencileri ve kendisinden sonraki araştırmacılar tarafından yayılmıştır.

Daha sonra bu teori ikinci olarak gene Yunan Eleialı Parmenides ( M.O.515-445 ) tarafından ele alınır. Bu arada bazı bilginler dünyanın yuvarlak olduğunu, dünyanın ay üzerindeki gölgesine bakarak anlamakta gecikmemişlerdir.

Parmenides karaların henüz dörtgen biçiminde gösterildiği bir dünya haritası yapar. Parmenides'in arkasından Aristoteles (M.O. 384-322) kendi eserinde Pythagoras teorisini  yaymaya ve kanıtlamaya çalışır.  Aristoteles'den sonra  yine başka bir Yunanlı astronom Krates (M.O. 2. yüzyıl) 10 ayak çapında bir yuvarlak yaparak, dünyanın betimini ortaya koymaya çalışır.

Bu teoriyi ilk olarak kanıtlı bir şekilde başaran (M.O. 64-23 ) yıllarında yaşamış olan  coğrafyacı Strabon olur. Diğer coğrafyacı ve astronomların bilgilerini de araştırıp geliştirerek Geography adında bir kitap yazar. Kitabında dünyanın yuvarlaklığına ait kanıt olarak bilinen açık denizde geminin önce direğinin görünmesi daha sonra ise kendisinin görünmesi ile ilgili gemi örneğini verir.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...