Jump to content

Başkanlık Sistemi Olsun mu?


Recommended Posts

Başkanlık ile eyalet sistemi arasında yapışık bir bağ yoktur. Başkanlık yürütme erki ile ilgilidir(Tabi Türkiye'deki diktatörlük olacak, kuvvetler ayrılığı kalkıyor).

Eyalet sistemi ise coğrafi nedenlerden ortaya çıkmaktadır. Amerika, Kanada, Avustralya gibi devasa coğrafi büyüklükteki ülkelerin yerleşim yerlerinin merkezden uzaklığı sebebiyle yerel yönetim oluşturulmasından kaynaklanır.

Etnik nedenlerden ortaya çıkacak yerel yönetimlerin(eyalet sisteminin) sonucu Yugoslavya ve şimdiki Irak olur.

 

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • İleti 63
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Eyalet sistemi yeni anayasada yok. Olmaması, olmasından daha kötü. Bakanlıkların il müdürlüklerini Beştepeye bağlayacaklar. Sağlık il Müdürü, Tarım il Müdürü, Ticaret il Müdürü vesairesi Beştepe'de Cumhurbaşkanının yanında olacaklar. İllerdeki taşra kurumların, başındaki müdürle Cumhurbaşkanının yanında tuttuğu il müdürü vekili hemen hemen aynı yetkilerde olacak.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 2 months later...

  ABD’de denge nasıl kuruluyor? AKP’nin önerdiği sistemin aksine ABD’de Kongre seçimleri başkanlık seçimlerinden ayrı olarak yapılıyor ve Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu elinde bulunduran parti ile Başkan’ın partisinin 2 ayrı parti olması mümkün hale gelebiliyor. Yanı sıra ABD’de her 2 senede 1 seçmen yoklanıyor. 2 yılda bir, senatörlerin yaklaşık 3/1'i yenileniyor. ABD’de Başkan Yardımcısı, AKP’nin önerdiği sistemin aksine Başkan tarafından keyfi olarak atanamıyor. Senato Başkanı olarak seçilen kişi, aynı zamanda Başkan Yardımcısı oluyor. ABD Başkanı bir partiden aday olmakla birlikte, yine AKP’nin önerdiği sistemin aksine o partinin genel başkanı olmuyor. ABD’deki sistemin can alıcı kuralı ise şu; Başkan Kongre’yi feshedemiyor ama Kongre 3/2 çoğunlukla Başkan’ı suçlayıp (Impeachment) yargılama sonunda görevine son verebiliyor.

 

tarihinde Engse Aesir tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...