Jump to content

Müslümanların çoğu aslında putperest mi?


Recommended Posts

Kuran denilen kitap allah isimli toteminden geldiği kabul edilen ve totemin sözcüsü muhammed putunca aktarıldığına inanılan(bilinen değil) putperest tanımıyla birebir örtüşen dinsel ritüellerle destekli inanç. Farkını sorduğumuzda ne totemlerinin diğer totemlerden farkı vardır, nede putlarının insanlarla var olduğuna inanılan totemle ilişkide aracı olmaktaki işlevinin.

Tüm dinsel inançlar üç temel üzerinde kuruludur.Birincisi Totem(Ulu manitu, Yüce Cuvcuv, Yehova, Allah, Ahura mazda, Zeus...)

İkincisi Put(kutsal kitaplar, ibadethaneler, toteme ait olduğu ve iletişim sağladığı düşünülen yer veya nesnel her obje-Kabe, karataş, buda heykeli, mescidi aksa-budit tapınakları, ateş, büyücüler, peygamberler...)

Üçüncüsü tabu( totemlere ve putlara atfedilen kutsal değer)

Totem-put-tabu.Bu teslis ortak noktadır. Farkını sorduğunuzda hiç bir objektif kanıt sunamazlar, çünkü soyut ve kavramsal her tanımlama hepsi için geçerlidir ve aynı mantıkla doğru kabulü hepsini doğrulamaktır.

Örnek; yaratıcı odur(hangisi değil) Varlığının kanıtı nedir? İnanç. Hepsinde var olduğuna inanma. Diğerleri sahtedir bizimki doğru(bunu iddia etmeyen zaten din olmaz) . Bizimki put değil, onunla iletişim sağlayan kutsal kişi. ( hepsi için geçerli) Bizimki tanrının evi.(öbürü de o tanrının evi) Bizim kutsal sözlerimiz var, tanrı gönderdi. (Hangisinin yok ve tanrıları söz söylemiyor ki) Biz heykele-ateşe değil tanrıya dua ediyok(onlarda zaten heykele veya ateşe değil onun temsil ettiği sizinki gibi soyut kutsala dua ediyor.) Uzatın istediğiniz kadar. İşlev olarak ve iddia olarak putperest diyerek küçümsediklerinizde kendilerine putperest demiyor. O sizin kendinizi farklı sanma hatanızdan ve üstün görmenizden kaynaklı yanlış tanımlamanız.

Putperest tanımı her dinin ortak var oluş temelini yansıtır.İlkel dediğimiz kutsal ruh, çok tanrıcılıktan tek tanrıya ve somut nesnelerle (putlarla) temsili iletişim kurmaya kadar her şeyiyle soyut bir inanç iddiasını somutta varlama çabasının ortaklığıdır put tanımı. Kutal kitap, peygamber, heykel, ibadethane, kutsal taşlar, kutsal mekanlar, kutsallık atfedilerek farklı addetme vesaire hep puttur. Bu nedenle ben değilim demek değil veya red etmekle kaçılacak bir sonucu yok.

Farkını ortaya koyamayacak olmanız gayet doğal. Çünkü farksız. Farkını, kanıtlayabilecek var ise tabiki bizimle paylaşırsa bizde öğrenmiş olur, şu nedenle totem değil ve şu nedenle put değil deriz.

Amma umudum yok, henüz bizimki totem değil ve put değil diye inançsal redden öte elle tutulur bir şey göremedik.

Sevgi saygımla...

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • İleti 781
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...