Jump to content

Kuran'da "Aracılık"


Recommended Posts

Islam dininde aracilik, baskalarinin hesabina yalvarma, sefaat dileme konusu

Ilk olarak Nebe ve bakara suresinde yazilanlari ele alalim;

36, 37, 38. Bunlar kendilerine; Rabbinden, göklerin ve yerin ve ikisi arasındakilerin Rabbinden, Rahmân'dan bir mükafat, yeterli bir ihsan olarak verilmiştir. Onlar, Ruh'un (Cebrail'in) ve meleklerin saf duracakları gün Allah'a hitap edemeyeceklerdir. Sadece Rahmân'ın izin vereceği ve doğru söyleyecek olan kimseler konuşabilecektir.

48. Öyle bir günden sakının ki o gün hiç kimse bir başkası adına bir şey ödeyemez. Hiçbir kimseden herhangi bir şefaat kabul olunmaz, fidye alınmaz. Onlara yardım da edilmez.

Ustteki ayetleri dogrulayan bir cok ayeti Kuran'da gormemiz mumkun. Ornek olarak;

Bakara 123. Kimsenin kimse namına bir şey ödemeyeceği, hiç kimseden fidye alınmayacağı, kimseye şefaatin (aracılığın) yarar sağlamayacağı ve hiç kimsenin hiçbir taraftan yardım göremeyeceği günden sakının.

Bakara 254.

Ey iman edenler! Hiçbir alış verişin, hiçbir dostluğun ve hiçbir şefaatin olmadığı kıyamet günü gelmeden önce, size rızık olarak verdiklerimizden Allah yolunda harcayın. İnkar edenler ise zalimlerin ta kendileridir.

Nisa 123. İş, ne sizin kuruntunuza, ne de kitap ehlinin kuruntusuna göredir. Kim kötü bir iş yaparsa onunla cezalandırılır. O kendisine Allah'tan başka ne bir dost, ne de bir yardımcı bulabilir.

Enam 70. Dinlerini oyun ve eğlence edinenleri ve dünya hayatı kendilerini aldatmış olanları bırak. Hiç kimsenin kazandığı yüzünden mahrumiyete sürüklenmemesi için Kur'an ile öğüt ver. Yoksa ona Allah'tan başka ne bir dost vardır, ne de bir şefaatçi. (Kurtuluşu için) her türlü fidyeyi verse de bu ondan kabul edilmez. İşte onlar kazandıkları yüzünden helake sürüklenmiş kimselerdir. Küfre saplanıp kalmalarından dolayı onlara çılgınca kaynamış bir içecek ve elem dolu bir azap vardır.

Secde 4. Allah, gökleri ve yeri, ikisi arasındakileri altı gün içinde (altı evrede) yaratan sonra da Arş'a kurulandır. Sizin için ondan başka hiçbir dost, hiçbir şefaatçi yoktur. Hâlâ düşünüp öğüt almayacak mısınız?

Aracilik konusunu en acik bicimde aciklayan, hatta kiyamet gunu "Muhammed'in" bile araci olamayacagini ve Allah'in "sozunden donmeyecegini", insanlarin ahiret gununde Allah'tan baska hic bir dostu ve yardimcisi olmayacagini Allah, Muhammed'e Zumer suresinde su sozlerle bildiriyor;

18. Sözü dinleyip de onun en güzeline uyanlar var ya, işte onlar Allah'ın hidayete erdirdiği kimselerdir. İşte onlar akıl sahiplerinin ta kendileridir.

19. Hakkında azap sözü (hükmü) gerçekleşenler, hiç onlar gibi olur mu? Cehennemlikleri sen mi kurtaracaksın?

20. Fakat Rabbine karşı gelmekten sakınanlar için (cennette) üst üste yapılmış ve altlarından ırmaklar akan köşkler vardır. Allah gerçek bir vaadde bulunmuştur. Allah vadinden dönmez.

Buraya kadar hersey acik ve net..

bakalim Allah(Muhammed) diger ayetlerde bize ne gibi vaadlerde bulunuyor;

Bakara 255. Allah kendisinden başka hiçbir ilah olmayandır. Diridir, kayyumdur. Onu ne bir uyuklama tutabilir, ne de bir uyku. Göklerdeki her şey, yerdeki her şey onundur. İzni olmaksızın onun katında şefaatte bulunacak kimdir? O, kulların önlerindekileri ve arkalarındakileri (yaptıklarını ve yapacaklarını) bilir. Onlar onun ilminden, kendisinin dilediği kadarından başka bir şey kavrayamazlar. Onun kürsüsü bütün gökleri ve yeri kaplayıp kuşatmıştır. (O, göklere, yere, bütün evrene hükmetmektedir.) Gökleri ve yeri koruyup gözetmek ona güç gelmez. O, yücedir, büyüktür.

Yunus 3. Şüphesiz ki Rabbiniz, gökleri ve yeri altı gün içinde (altı evrede) yaratan, sonra da Arş'a kurulup işleri yerli yerince düzene koyan Allah'tır. O'nun izni olmaksızın, hiç kimse şefaatçı olamaz. İşte o, Rabbiniz Allah'tır. O halde O'na kulluk edin. Hâlâ düşünmüyor musunuz?

Meryem 85, 86.

Allah'a karşı gelmekten sakınanları Rahmân'ın huzurunda bir elçiler heyeti gibi toplayacağımız, suçluları da suya koşan susuz develer gibi cehenneme sevkedeceğimiz günü düşün!

87. Rahmân'ın katında söz almış olanlardan başkaları şefaat hakkına sahip olmayacaklardır.

Taha 109.O gün, Rahmân'ın izin verdiği ve sözünden razı olduğu kimseden başkasının şefaati fayda vermez.

Enbiya 28. Allah onların önlerindekini de arkalarındakini de (yaptıklarını da yapacaklarını da) bilir. Onlar(Peygamberler) onun razı olduğu kimselerden başkasına şefaat etmezler ve hepsi onun korkusuyla titrerler.

Sebe 23.

Allah katında, onun izin verdiği kimseden başkasının şefaati yarar sağlamaz. (Şefaat için izin verilip de) kalplerinden korku giderilince birbirlerine, "Rabbiniz ne söyledi?" diye sorarlar. Onlar da "Gerçeği" diye cevap verirler. O yücedir, büyüktür.

Ustte ornek olarak gosterdigim ayetlerden acikca goruluyor ki, Allah ahiret gunu geldiginde izin verdigi kisiler haricinde kimsenin araci olmasina izin vermiyor.

Mumin suresine baktigimizda ise Muhammed birakin ahiret gununde Allah'tan izin beklemeyi, 1400 sene oncesinden kullari icin Allah'tan sefaat dilemeye baslamis bile;

7. Arş'ı taşıyanlar ve onun çevresinde bulunanlar (melekler) Rablerini hamd ederek tespih ederler, O'na inanırlar ve inananlar için (şöyle diyerek) bağışlanma dilerler: "Ey Rabbimiz! Senin rahmetin ve ilmin her şeyi kuşatmıştır. O halde tövbe eden ve senin yoluna uyanları bağışla ve onları cehennem azâbından koru."

8. "Ey Rabbimiz! Onları da, onların babalarından, eşlerinden ve soylarından iyi olanları da, kendilerine vaad ettiğin Adn cennetlerine koy. Şüphesiz sen mutlak güç sahibisin, hüküm ve hikmet sahibisin."

9. "Onları kötülüklerden koru. Sen o gün kimi kötülüklerden korursan, ona rahmet etmiş olursun. İşte bu büyük başarıdır."

Ustteki Mumin suresinde gecen 3 ayet'de konusan Allah'mi? Eger o ise Allah kime yalvariyor?

Sayet ayetlerde yalvaran Muhammed ise;

1) Bu yazilarin Kuran'da ne isi var?

2) Muhammed'e "ahiret gununden once" insanlar icin sefaat dileme iznini kim vermis?

3) Muhammed'in bu yaptigi ustte belirttigim bir cok ayet ile celismiyor mu?

Is bununlada kalmiyor tabi;

Muhammed daha Allah'in iznini almadan bakiniz hadislerde nasil konusuyor..

Ravi:Yezid İbnu Süheyb el-Fakir

Hadis:Haricilerin görüşlerinden biri içime işlemişti, haccetmek, sonra da (propaganda yapmak üzere) insanların karşısına çıkmak arzusuya, kalabalık bir grup içerisinde yola çıktık. Medine`ye uğradık. Orada Cabir İbnu Abdillah (ra), insanlara hadis rivayet ediyordu. Bir ara cehennemlikleri zikretti. Ben: "Ey Resulullah`ın arkadaşı! Sen ne konuşuyorsun? Halbuki Allah Teala hazretleri: "(Ey Rabbim!) Ateşe kimi atarsan mutlaka onu rezil rüsvay edersin" (Al-i imran 192); "Ateşten her çıkmak isteyişlerinde oraya geri çevrilirler" (Secde 20) buyurmaktadır" dedim. Hz. Cabir: "Sen Kur`an`ı okuyor musun?" dedi. Ben de: "Evet!" dedim. "Öyleyse onun evvelini oku! Çünkü o, küffar hakkındadır!" dedi ve sonra ilave etti: "Sen, Allah`ın Muhammed (sav)`i dirilteceği makam-ı mahmudu işittin mi?" "Evet!" dedim. Dedi ki: "O, Muhammed (sav)`e mahsus mahmud makamdır. Allah Teala hazretleri o makamın hatırına, cehennemden çıkaracaklarını çıkarır!" (Hz. Cabir) sonra, sırat köprüsünün konuluşunu ve üzerinden insanların geçişini tavsif etti. Biz: "Bu ihtiyarın, Aleyhissalatu vesselam hakkında yalan söyleyeceğini mi zannedersiniz?" dedik ve Haricilikten rücu ettik. Hayır! Vallahi bizden bir kişiden başka, Haricilikte kalan olmadı.

Ravi:Ebu Hüreyre

Hadis:Hz. Peygamber (sav) "Ey Allah`ın Resulü, kıyamet günü senin şefaatinle en ziyade saadete erecek olan kimdir?" diye sormuştum. Bana: "Hadis`e karşı sende olan aşkı görünce, bu hususta senden önce bana bir başkasının sualde bulunmayacağını tahmin etmiştim" açıklamasını yaptıktan sonra şu cevabı verdi: "Kıyamet günü benim şefaatimle en ziyade saadete erecek olan kimse, samimi olarak ve içinden gelerek "La ilahe illallah" diyen kimsedir"

Ravi:İbnu Ömer

Hadis:Resulullah (sav) buyurdular ki: "İnsanlar kıyamet günü cemaatler halinde olacaklar. Her ümmet kendi peygamberini takip edip: "Ey falan! bize şefaat et, ey filan bize şefaat et! diyecekler. Sonunda şefaat etme işi bana kalacak. İşte Makam-ı Mahmud budur."

hemen ustteki Ibnu Omer'e ait hadis hakkinda bir iki cumle yazmak istiyorum...

Muhmmed kiyamet gunu insanlarin kendi peygamberlerine kosacaklarini ve kendi peygamberlerinden medet umacaklarini ve allah'a kendileri icin sefaat etmeleri icin yalvaracaklarini biliyor..

Ayse'ye atilan iftira icin allah'tan 1 ay vahiy bekleyen bir insan nasil oluyorda ne zaman kopacagi bile bilinmeyen bir kiyamet gununde ne olup bitecegini bilebiliyor?

Kahramanimiz bununla da kalmiyor, insanlar gaflet ve delalet icinde peygamberlerinden sefaat dilemesini istedikleri bir zamanda Son Mohikan Muhammed ortaya cikiveriyor ve Allah'tan sefaat diliyor. Cocuklarimiz icin guzel bir hikaye..degil mi?

Bu kadarla da kalmiyor tabi..

Muhammed Allah'in izni olmadan kendini sefaatci kildigi gibi, muminlerden de sefaatciler cikabilecegini soyluyor;

Hadis:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Kim Kur`an`ı okur, ezberler, helal kıldığı şeyi helal kabul eder, haram kıldığı şeyi de haram kabul ederse Allah, o kimseyi cennete koyar. Ayrıca hepsine cehennem şart olmuş bulunan aliesinden on kişiye şefaatçi kılınır."

Hadis:Resulullah (sav)`ı işittim, diyordu ki: "Bir müslüman ölür, cenaze namazına Allah`a şirk koşmayan kırk kişi katılırsa, Allah bunların onun hakkındaki şefaatini mutlaka kabul eder."

Demek ki cennet'e gitmek icin zengin olmak lazim..

Biliyoruz ki fakirlerin cenazesine yakinlari ve bir kac kisi disinda fazla giden olmaz..

Zenginlerin cenazeleri ise celenklerle donatilmis gorkemli bir sekilde, yuzlerce kisinin katilimlari ile yapilir.

Fakir adam cenazesine 40 kisi toplayamadigi icin yeterince sefaatcisi yoktur. Diger tarafta tum hayati boyunca kara para yemis , fakat Allah'a sirk kosmamis bir insana 40 kisi sefaat dileginde bulunursa Allah o'nu kabul eder..Arab'in Allah'i cok adil bir Tanriymis acikcasi..

Sacmaliklar bununla da kalmiyor tabi, devam ediyorum....

Al-i imran suresine goz atalim;

159. Allah'ın rahmeti sayesinde sen onlara karşı yumuşak davrandın. Eğer kaba, katı yürekli olsaydın, onlar senin etrafından dağılıp giderlerdi. Artık sen onları affet. Onlar için Allah'tan bağışlama dile. İş konusunda onlarla müşavere et. Bir kere de karar verip azmettin mi, artık Allah'a tevekkül et, (ona dayanıp güven). Şüphesiz Allah, tevekkül edenleri sever.

ustte ki ayetde acikca goruluyor ki Allah, Muhammed'den kullarini affetmesi icin istekde bulunuyor. Bu ne bicim Allahdir ki kulundan kullarini affetmesi ve onlar icin sefaat etmesini istiyor?

Bazi diger ayetlerde de Allah'in Muhammed'den arzuda bulundugu goruluyor;

Muhammed 19. Bil ki Allah'tan başka hiçbir ilâh yoktur. Hem kendinin, hem de inanmış erkek ve kadınların günahlarının bağışlanmasını dile! Allah gezip dolaştığınız yeri de, içinde kalacağınız yeri de bilir.

Munafikun 5. O münafıklara, "Gelin, Allah'ın Resülü sizin için bağışlama dilesin" denildiği zaman başlarını çevirirler ve sen onların büyüklük taslayarak uzaklaştıklarını görürsün.

Ustteki ayetlere bakip, tam Allah'in Muhammed'e sefaat hakkini verdigini dusundugumuz anda baska ayetlerde aslinda Allah'in sefaat hakkini kimseye vermedigini ve hatta Muhammed'i boyle bir seyi yapmamasi icin emrediyor..Muhammed'de isine geldigince col bedevilerini kandirip duruyor tabiki..

Nisa 107.

Kendilerine hainlik edenleri savunma. Zira Allah, hiçbir haini, hiçbir günâhkarı sevmez.

Muhammed Allah'in emirlerine pek fazla uymak istemiyor.."Mumin kazanacagim" diye ha bire insanlarin kotuluklerinin affedilmesi icin Allah'a yalvariyor..Allah'in canina tak ediyor ve Muhammed'e soyle sesleniyor..

Tevbe 80. Onlar için ister bağışlanma dile ister dileme (farketmez.) Onlar için yetmiş kez bağışlanma dilesen de, Allah onları asla affetmeyecektir. Bu, onların Allah ve Resûlünü inkâr etmiş olmaları sebebiyledir. Allah fasık topluluğu doğru yola iletmez.

Kuran, kusursuz olmaktan cok ote, celiskilerle dolu bir kitaptir. Muslumanlar tarafindan ayetlerin lastik gibi her yone cekilmesi ve turlu turlu mecaz anlamlar bulunmasinin da nedeni zaten budur.

Bazilari ayetlerde siddet gorup terorist olur..

Bazilarida ayetlerde sevgi gorur atesitforum'a uye olup kafirlere cevap verecegim derken kendini kandirir..

Sexy Huri

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • İleti 42
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

Selam,

evet bu konuyu ben de merak ediyorum. Ateist foruma takildiktan sonra, arastirmam yarida kaldi.

Söle ben de özette bulunabilirim:

Arapca Türkce Sözlük de sefatin anlami

شفع

شَفَعَ; a (شَفْع) (bşi) çift yapmak; (bşi ب bşe) eklemek; (b-e ب bşde) öncelik tanımak; _( شَفَاعَة) aracılık etmek; şefaat etmek (ل veya في biri lehine, الى bir başkasına) aracılık etmek; şefaat etmek; = اِسْتَشْفَعَ;

Simdi bir bakalim, hangi ayetlerde sefatin anlami ortaya cikiyor, hangi ayette sefaci kabul olmaz diyor, hangi ayette sefatcinin olacagi söyleniyor ve sefatciler kimlermis?...

Sefat kabul edilmez/yarar saglamaz, vs. vs. su ayetlerde geciyor...

2:48, 2:123, 2:254, 6:94, 7:53, 10:18, 30:13, 36:23, 40:18, 74:48

Allahin izni olmadan sefatci olmaz... (yani sefatcinin oldugnu söyleyen ayetler):

10:3, 19:87, 34:23,

Kim sefatciymis:

6:51, 6:70, 20:109, 32:4, 39:43, 39:44, 43:86, 53:26,

Ahiret günüyle direkmen alakali olmayan sefat ayetleri:

4:85

Ayetlerin sefatla olan kismi:

Hiçbir benlikten şefaat kabul edilmez, şefaat hiç kimseye yarar sağlamaz, o gün şefaat yok.

Ortak olundug sanilan şefaatçilar onlarin yaninda görünmüyor, baglari koparip uzaklasip kayboluyorlar, "Bunlar bizim Allah katındaki şefaatçılarımızdır" diyenler, Allah'a, göklerde ve yerde bilmediği bir şeyleri mi haber veriyorlar? Allah'a ortak tuttulanlarin arasından, kendileri için şefaatçılar çıkmayacaktır. Zalimlerin ne bir dostu vardır ne de sözü dinlenir bir şefaatçıları. Artık yarar sağlamaz onlara şefaatçilerin şefaati.

Allahin izni olmadıkça, hiçbir şefaatçı devreye giremez. Rahman katında söz almış olandan başkaları şefaat imkanı bulamazlar. O'nun katında, bizzat kendisinin izin verdiği kimseden başkasının şefaatı yarar sağlamaz.

Kurandan başka ne bir dost vardır ne de şefaatçı! Allah dışında ne bir dostu kalır ne de bir şefaatçısı. Şefaat, tümden ve sadece Allah'ındır.

Rahman'ın izin verdiği ve sözünden hoşnut olduğu kimsenin o gün sefati yarar saglar Ilimden nasiplenen Hakka tanık olanllar sefaht sahibi olabilir. Allah'ın, dilediği ve hoşnut olduğu göklerdeki melekerin sefaati yarar saglar. (34:23, 78:38, 84:2,5, 25:30, 5:109 de de ne sefat edecekleri yaziyor, kiyamet günündeki kousmalar...).

Sanirim sefat kelimesinin anlamini 4:85 ayetinde ip uclari bulabiliriz...

Iletilerinizi merakla bekliyorum

Baris ve Güven

Link to post
Sitelerde Paylaş

Tas neyi kanitlamak istedin?

Hic bir sey anlamadim..

Sefaat'in tanimini yapmissin, akabinde sefaat kelimesinin hangi ayetlerde gectigini yazmissin..

ilk iletimde gosterdigim celiskilerin hic birine deginmemessin..

tarihinde Sexy Huri tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

konuya sayfalar dolusu ayetler ve yari arapca yari Turkce yazilar getirecek araplara simdiden pesinen soruyorum..

Bu sorularimi cevaplamadan konuya dogru durust anlamadigimiz arapca yazilarini koymayiniz..

Ahiret gununde sefaat (yani baskasi icin Allah'dan af dilemek) var mi, yok mu?

Var ise;

1) Sefaatde bulunanlar Allah'in bilmedigi neyi dileyecekler? Allah zaten herseyi bilmiyor mu?

2) Yalan soyleyenler sefaat edemeyecek ise o zaman sefaatin ne anlami var? sonucta hep dogruyu konusanlar sefaatde bulunacak..

3) Allah herseyi en dogru bildigi halde neden baskalarinin sefaatini dinlemekle zamanini harcayacak?

Ara buluculuk yok ise;

1) Sefaat yok ise ayetler neden vardir diyor?

2) neden hadislerde Muhammed sefaat vardir diyor?

tarihinde Sexy Huri tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
Tas neyi kanitlamak istedin?

Hic bir sey anlamadim..

Sefaat'in tanimini yapmissin, akabinde sefaat kelimesinin hangi ayetlerde gectigini yazmissin..

ilk iletimde gosterdigim celiskilerin hic birine deginmemessin..

Farkindayim cevap vermedigme, basliga ortak olmak istedim ;)

Ben de cevap bekliyorum....

Bu arada kendim de tekrar gözden geciriyorum ayetleri...

Baris ve Güven

Link to post
Sitelerde Paylaş
Farkindayim cevap vermedigme, basliga ortak olmak istedim ;)

Ben de cevap bekliyorum....

Bu arada kendim de tekrar gözden geciriyorum ayetleri...

Baris ve Güven

bugune kadar hangi actigim basliga dogru durust kacamaksiz cevap verdiler ki, buna cevap bekliyorsun?

kuranin bir dedigi birini tutmuyor..

acip hadislere baksan bu sefer hepten boku yiyorsun..

ayetleri bosver, kuran zaten bakkal defteri gibi bir kitap.

sadece hemen ustte sordugum sorulara bile mantikli bir cevap yok!

Link to post
Sitelerde Paylaş
Çelişki görmüyorum da o yüzden soruyorum; Hz Muhammed tövbe etmeyip küfre devam edenlere neden sefaat dilensin?

iyice konuyu bastan assagi oku..

eger celiski goremiyorsan molla agabeylerinin bombardiman yapar gibi ayetlerle peygamberlerini temize cikarma cabalarini seyret..

Link to post
Sitelerde Paylaş
Tas neyi kanitlamak istedin?

Hic bir sey anlamadim..

Sefaat'in tanimini yapmissin, akabinde sefaat kelimesinin hangi ayetlerde gectigini yazmissin..

ilk iletimde gosterdigim celiskilerin hic birine deginmemessin..

seksy huri gayet açık anlatmış ayriyeten taş senin tebrik ederim .burda sen ayetlerin hangi konu ve hangi zaman hangi olay üzerine geçtiğini araştırmadan kopyaladın . ondan anlamıyorsun ..

Link to post
Sitelerde Paylaş
Birer ayet örnek yetmiyor muydu? Fazla şişirmişsin.

Hala çelişki görmüyorum.

celiski gorebilme kabiliyetin olsa zaten musluman kalmazsin..

sacma sapan yazi yazip sitenin veritabanini harcayacagina ya dogru durust okuyup peygamberini temize cikar , ya da hic yazma..

not= konudaki gereksiz yazilarin silinmesini arzu ediyorum..

Link to post
Sitelerde Paylaş
Ustteki Mumin suresinde gecen 3 ayet'de konusan Allah'mi? Eger o ise Allah kime yalvariyor?

1) Bu yazilarin Kuran'da ne isi var?

Allah kimseye yalvarmıyor, oradaki Arş'ı taşıyanların nasıl yalvardığını insanlara açıklıyor. Diğerinide senin daha iyi bilmen gerekiyor, bazı ayetler dua şeklinde inmiştir.

2) Muhammed'e "ahiret gununden once" insanlar icin sefaat dileme iznini kim vermis?

Kıyamet gününde arabuluculuk yapılmaz demiyor mu Kuran? Şu an ahiret gününden önce ama kıyamet günü değil.

3) Muhammed'in bu yaptigi ustte belirttigim bir cok ayet ile celismiyor mu?

Hayır çelişmiyor.

tarihinde akrep tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Selam Huri,

ayetleri bir daha gözden gecirdim, delipoyrazin elestirdig gibi gecen sefaat olaylari hangi zamanda oldug önemli!

Yani

1. dünyadaki sefaatdan bahs ediliyor

2. Ahiret günündeki seffatdan bahs ediliyor.

Su ayetler ahiretdeki sefaat olayiyla alakasi yok, bunlar dünyadaki sefaat dan bahs ediyor.

2:48, 2:123, 2:254, 4:85, 10:3, 32:4, 36:23, 39:43, 39:44, 43:86, 53:26, 74:48

Aklinda soru isareti olusursan neden bu ayetler dünyayla ilgili diye, istedign zamn tekrar ayet ayet ele alabiliriz...

Simdi gelelim Ahiret günündeki sefaate.

Sefat kabul edilmez/yarar saglamaz, vs. vs. su ayetlerde geciyor...

6:94, 7:53, 10:18, 30:13, 40:18

6:94 "Sizi ilk defa yarattığımız gibi bize tek olarak geldiniz. Size hayal gibi gösterdiğimiz şeyleri ardınızda bıraktınız. Hakkınızda (verilecek kararda Tanrı ile) ortak davranacaklarını ileri sürdüğünüz şefaatçılarınızı yanınızda görmüyoruz. Aranızdaki bağlar kesilmiştir. İleri sürdükleriniz sizi terk etmiştir."

7:53 Onun yalnız tevilini gözetirler. Onun teveli geldiği gün, daha önce onu unutanlar şöyle derler: "İnan olsun, Rabbimizin resulleri gerçeği getirmişler. Acaba bizim için şefaatçılar var mı ki, bize şefaat etsinler; yahut daha önce yaptıklarımızdan başkasını yapalım diye geri gönderilebilir miyiz?" Öz benliklerini hüsrana ittiler. İftiralarına alet ettikleri, onlardan uzaklaşıp kayboldu.

10:18 ALLAH'ı bırakıp, kendilerine ne zarar ne de yarar veremeyenlere tapıyorlar ve "Bunlar, ALLAH yanında bize şefaat edecekler," diyorlar. De ki: "ALLAH'ın göklerde ve yerde bilmediği şeyleri mi O'na bildiriyorsunuz? O çok yücedir, ortak koştuklarınızdan uzaktır."

30:13 Koştukları ortaklarından da kendilerine şefaat eden hiçbir kimse çıkmaz; ortaklarını inkar ederler.

40:18 Onları yaklaşan gün hakkında uyar, o zaman yürekler gırtlaklara dayanmıştır, yutkunurlar. Zalimler için ne bir dost ne de sözü dinlenir bir şefaatçi vardır.

Allahin izni olmadan sefatci olmaz...

19:87, 34:23, 20:109

19:87 Rahman katında söz almış olandan başkaları şefaat imkanı bulamazlar.

34:23 O'nun katında, bizzat kendisinin izin verdiği kimseden başkasının şefaatı yarar sağlamaz. Sonunda, kalplerinden korku giderilince: "Rabbimiz ne dedi?" derler. "Hakkı söyledi, O'dur Aliyy, O'dur Kebir."

20:109 O gün, Rahman'ın izin verdiği ve sözünü uygun gördüğü kimseden başkasının şefaati (aracılığı) yarar vermez.

Kim sefatciymis

6:51, 6:70

6:51 Rab'lerinin huzuruna çıkacaklarının heyecanıyla dolanları onunla (Kuran'la) uyar: O'ndan başka bir sahipleri ve şefaatçıları (aracıları) yok. Belki korunurlar.

6:70 Dinlerini oyun eğlenceye alanları ve dünya hayatına aldananları bırak. Sen bununla (Kuran'la) hatırlat ki, bir kişi kazandığının felaketli sonucunu çekmesin. Onun ALLAH'tan başka bir Sahibi ve Şefaatçisi yoktur. Her türlü fidyeyi verse bile kendisinden kabul edilmez. Bunlar, kazandıklarından dolayı felaketli sonuca uğrayanlardır; inkarları yüzünden kaynar sudan bir içkiyi ve acı verici bir azabı hakketmişlerdir.

Özet olarak:

Ahiret gününde ortak tutulan sefaatciler yanlarinda görülmez ve onlardan uzaklasip kaybolurlar. Koştukları ortaklarından da kendilerine şefaat eden hiçbir kimse çıkmaz. Zalimler için ne bir dost ne de sözü dinlenir bir şefaatçi vardır.

Rahman katında söz almış olandan başkaları şefaat imkanı bulamazlar, O'nun katında, bizzat kendisinin izin verdiği kimseden başkasının şefaatı yarar sağlamaz. O gün, Rahman'ın izin verdiği ve sözünü uygun gördüğü kimseden başkasının şefaati yarar vermez.

ALLAH'tan başka bir Sahibi ve Şefaatçisi yoktur.

Baris ve Güven

tarihinde Tas tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
Allah kimseye yalvarmıyor, oradaki Arş'ı taşıyanların nasıl yalvardığını insanlara açıklıyor. Diğerinide senin daha iyi bilmen gerekiyor, bazı ayetler dua şeklinde inmiştir.

aciklayan kim? Allah mi yoksa Muhammed mi?

Kıyamet gününde arabuluculuk yapılmaz demiyor mu Kuran? Şu an ahiret gününden önce ama kıyamet günü değil.

kiyamet gunu veya su an..

ne farki var?

sonucta cennet girmek ya da cehenneme girmemek icin Allah'tan af dileyecekler..

Hayır çelişmiyor.

Kapasiteye gore celisiyor..

Ayrica kusursuz bir Allah, kusursuz bir karar vermekten aciz mi ki, kusurlu olan Muhammed ya da diger peygamberlerin sefaat'ine geregi olsun?

Bu da mi celiski degil?

Ne zaman uyanacaksin?

Link to post
Sitelerde Paylaş

Tas,

Oncelikle dunya'da ki sefaat nedir?

Allah Nisa suresinde dunya'da ki sefaat'in gecerli olmadigini, ve bunu Muhammed'e bile yapmamasi icin emrettigini yazimda zaten soylemistim.

Nisa 107. Kendilerine hainlik edenleri savunma. Zira Allah, hiçbir haini, hiçbir günâhkarı sevmez.

O yuzdendir ki, Dunya'da sefaat, ahirette sefaat gibi bunlari ikiye ayirman hem komik ve hemde akla sirra uymayan bir ozur seklidir..

Ayrica Nisa 107. suresi Muhammed 19 ile bariz bir sekilde celisiyor..

"Gunahkarlari savunma!!" diye Muhammed'e emreden bir Allah,

diger ayetinde (Muhammed 19)"Hem kendinin, hem de inanmış erkek ve kadınların günahlarının bağışlanmasını dile!" diye emrediyor..

Bu ne yaman celiskidir?

"Su ayetler ahiretdeki sefaat olayiyla alakasi yok, bunlar dünyadaki sefaat dan bahs ediyor.

2:48, 2:123, 2:254, 4:85, 10:3, 32:4, 36:23, 39:43, 39:44, 43:86, 53:26, 74:48

Aklinda soru isareti olusursan neden bu ayetler dünyayla ilgili diye, istedign zamn tekrar ayet ayet ele alabiliriz... "

demissin...

ornek vereyim,

Bakara 48. Öyle bir günden sakının ki o gün hiç kimse bir başkası adına bir şey ödeyemez. Hiçbir kimseden herhangi bir şefaat kabul olunmaz, fidye alınmaz. Onlara yardım da edilmez.

ustteki ayette ahiret gununden bahsedilmiyor da hangi gunden bahsediliyor?

Asure gununden mi?

devam ediyorum..

Bakara 123. Kimsenin kimse namına bir şey ödemeyeceği, hiç kimseden fidye alınmayacağı, kimseye şefaatin (aracılığın) yarar sağlamayacağı ve hiç kimsenin hiçbir taraftan yardım göremeyeceği günden sakının.

ustteki ayet ahiret gunu degil de nedir?

Bakara 254. Ey iman edenler! Hiçbir alış verişin, hiçbir dostluğun ve hiçbir şefaatin olmadığı kıyamet günü gelmeden önce, size rızık olarak verdiklerimizden Allah yolunda harcayın. İnkar edenler ise zalimlerin ta kendileridir.

bakara 254'de bariz bir sekilde kiyamet gununden bahsederken sen hangi akla uyup bu ahiret gunu degil, dunya sefaatidir diyebiliyorsun?

demissin ki,

"Rahman katında söz almış olandan başkaları şefaat imkanı bulamazlar, O'nun katında, bizzat kendisinin izin verdiği kimseden başkasının şefaatı yarar sağlamaz. O gün, Rahman'ın izin verdiği ve sözünü uygun gördüğü kimseden başkasının şefaati yarar vermez."

Sefaat var mi, yoksa yok mu?

once o konuda bir ortak yerde bulusalim...

Eger var diyor isen,

1) Sefaatde bulunanlar Allah'in bilmedigi neyi dileyecekler? Allah zaten herseyi bilmiyor mu?

2) Yalan soyleyenler sefaat edemeyecek ise o zaman sefaatin ne anlami var? sonucta hep dogruyu konusanlar sefaatde bulunacak..

3) Allah herseyi en dogru bildigi halde neden baskalarinin sefaatini dinlemekle zamanini harcayacak?

4) Secde 4. Allah, gökleri ve yeri, ikisi arasındakileri altı gün içinde (altı evrede) yaratan sonra da Arş'a kurulandır. Sizin için ondan başka hiçbir dost, hiçbir şefaatçi yoktur. Hâlâ düşünüp öğüt almayacak mısınız?

Secde 4 'u nasil aciklayabiliriz?

Yoktur diyor isen,

bu hadis yalan mi?

Hadis:Resulullah (sav) buyurdular ki: "İnsanlar kıyamet günü cemaatler halinde olacaklar. Her ümmet kendi peygamberini takip edip: "Ey falan! bize şefaat et, ey filan bize şefaat et! diyecekler. Sonunda şefaat etme işi bana kalacak. İşte Makam-ı Mahmud budur."

ayrica,

Taha 109.O gün, Rahmân'ın izin verdiği ve sözünden razı olduğu kimseden başkasının şefaati fayda vermez.

demekki Allah bazi kisilere sefaat icin izin verecek, ya da verebilir..

Bu durumda tekrar yine ayni kisir donguye donuyoruz..

1) Sefaatde bulunanlar Allah'in bilmedigi neyi dileyecekler? Allah zaten herseyi bilmiyor mu?

2) Yalan soyleyenler sefaat edemeyecek ise o zaman sefaatin ne anlami var? sonucta hep dogruyu konusanlar sefaatde bulunacak..

3) Allah herseyi en dogru bildigi halde neden baskalarinin sefaatini dinlemekle zamanini harcayacak?

kuran o kadar acik, net, kusursuz, hatasiz, celiskisiz, anlasilabilen dilde yazilmis ki bak bir suru koca koca adamlar icinden bir turlu cikamiyoruz..

E peki bu durumda suclu kurani yanlis anlayan teroristlerde mi? yoksa kuranda mi?

anlat bakalim....

Link to post
Sitelerde Paylaş

Selam,

öncelikle Muhammedin sefat yetkisi olmadigna ben de katiliyorum...

Edip Yüksel 4:107 Kendi özlerine hainlik edenleri savunma; ALLAH ihanet edenleri ve günah işleyenleri sevmez.

Yaşar Nuri Öztürk 4:107 Öz benliklerine hainlik edenler için didinip durma. Çünkü Allah, sürekli hainlik eden günahkarı sevmez.

Muhammed Esed 4:107 Kendi kişiliklerine ihanet edenleri savunma! Şüphe yok ki Allah, kendilerine ihanet edenleri ve günahkarlıkta inat edenleri sevmez.

Edip Yüksel 47:19 Bil ki, ALLAH'tan başka tanrı yoktur. Kendinin, inanan erkeklerin ve inanan kadınların günahları için bağışlanma dile. ALLAH sizin tüm hareketlerinizi ve duracağınız yeri bilir.

Yaşar Nuri Öztürk 47:19 Allah'tan başka tanrı olmadığını kuşkusuzca bil! Hem kendi günahın için hem de mümin erkeklerle mümin kadınlar için af dile. Allah sizin, dönüp dolaşacağınız yeri de varıp ulaşacağınız yeri de bilir.

Muhammed Esed 47:19 O halde, (ey insanoğlu,) bil ki Allah'tan başka ilah yoktur, ve (hâlâ vakit varken) kendi günahlarının ve öteki bütün mümin erkek ve kadınların (günahlarının) bağışlanmasını dile: çünkü Allah bütün geliş-gidişlerinizi ve (dinlenmek için) bütün kalışlarınızı bilir.

Bence celiski yok! Sürekli hainlik eden günahkarlarla, günahi bulunan inananlar ararsinda fark var

2:47 İsrailoğulları! Size verdiğim nimetlerimi ve sizi tüm halklara üstün tutmamı hatırlayın.

2:48 Öyle bir günden sakının ki, kimse kimsenin yerine bir şey ödeyemez, aracılık (şefaat) kabul edilmez, kimseden bir fidye alınmaz ve yardım da edilmez.

2:49 İşkencenin en kötüsünü size uygulayan, kadınlarınızı bırakıp oğullarınızı öldüren Firavun'un adamlarından sizi kurtarmıştık. Bu, Rabbinizden büyük bir sınav idi.

Bak üsteki ve altaki ayet Ahiret gününden bahs etmiyor, Dünyadaki "öyle bir günden" bahsedildigi daha mantikli...

2:122 İsrailoğulları, size verdiğim nimetimi ve diğer halklardan daha çok size bağışta bulunduğumu hatırlayın.

2:123 Kimsenin kimseden yana bir şey ödeyemediği, hiç kimseden fidye alınmadığı ve hiç kimseye şefaatin (aracılığın) yarar sağlamadığı ve yardımın kesildiği bir günden sakının.

2.48 ve 49 la ayni semayda bu iki ayet..

2:254 İnananlar, ne alışverişin ne dostluğun ve ne de şefaatin (aracılığın) olmadığı gün gelmeden önce size verdiklerimizden dağıtın. İnkar edenler zalimlerdir

Yine ayni sema (bu arada kiyamet günü/saat diye bir kelime gecmez ayetde)

48, 123, 256 üc ayet de ayni sema icinde. Ama 256 da aciklanmis öyle bir gün nasil önlenir. 47 ve 122 de bahsi gecen nimetlerden dagitarak.

Yani hic kimse nigmetlerden dagitmaz olursa öyle bir gün gelecek ki kimse kimseye.....

Ama ahiret gününden bahs edilmiyor...

Sefaat var mi, yoksa yok mu?

once o konuda bir ortak yerde bulusalim...

Eger var diyor isen,

1) Sefaatde bulunanlar Allah'in bilmedigi neyi dileyecekler? Allah zaten herseyi bilmiyor mu?

2) Yalan soyleyenler sefaat edemeyecek ise o zaman sefaatin ne anlami var? sonucta hep dogruyu konusanlar sefaatde bulunacak..

3) Allah herseyi en dogru bildigi halde neden baskalarinin sefaatini dinlemekle zamanini harcayacak?

4) Secde 4. Allah, gökleri ve yeri, ikisi arasındakileri altı gün içinde (altı evrede) yaratan sonra da Arş'a kurulandır. Sizin için ondan başka hiçbir dost, hiçbir şefaatçi yoktur. Hâlâ düşünüp öğüt almayacak mısınız?

Secde 4 'u nasil aciklayabiliriz?

Evet sefaat var! Sefaatida ahiret gününde Allahdan baskasi yapmiyacak....

Yoktur diyor isen,

yok demiyorum!

bu hadis yalan mi?

Hadislerin cogu zaten palavra, biliyorsun kaynak almiyorum

ayrica,

demekki Allah bazi kisilere sefaat icin izin verecek, ya da verebilir..

ama acikliyor ya kimin ahiret gününde sefaat yetkisi oldugnu...

Bu durumda tekrar yine ayni kisir donguye donuyoruz..

1) Sefaatde bulunanlar Allah'in bilmedigi neyi dileyecekler? Allah zaten herseyi bilmiyor mu?

2) Yalan soyleyenler sefaat edemeyecek ise o zaman sefaatin ne anlami var? sonucta hep dogruyu konusanlar sefaatde bulunacak..

3) Allah herseyi en dogru bildigi halde neden baskalarinin sefaatini dinlemekle zamanini harcayacak?

kuran o kadar acik, net, kusursuz, hatasiz, celiskisiz, anlasilabilen dilde yazilmis ki bak bir suru koca koca adamlar icinden bir turlu cikamiyoruz..

E peki bu durumda suclu kurani yanlis anlayan teroristlerde mi? yoksa kuranda mi?

anlat bakalim....

Ahiret gününde sefaat var, ama tek sefaatci Allah....

Bagzi sefaat gecen ayetler ahiret günüyle alakali degil. Bagzilarinda gün diyor ama Dünyada herhangi bir gün....

Baris ve Güven

tarihinde Tas tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
Farkindayim cevap vermedigme, basliga ortak olmak istedim ;)

Ben de cevap bekliyorum....

Bu arada kendim de tekrar gözden geciriyorum ayetleri...

Baris ve Güven

tas bu yosmaya bişi anlatmana gerek yok zaten ne olduğu belli boşuna çene yorma bırak havlasın dursun sıkma canını zaten ima etmeye niyiti yok gibi .murded anlarsın ya ;)

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...