Jump to content

İslam�da Çok Eşlilik


Recommended Posts

Müslüman erkeğinin dörte kadar evlenebilmesini sağlamak üzere, Muhammed, Kuran’a şu hükmü koymuştur.

“Hoşunuza giden başka kadınlarla iki, üç, ve dörde kadar evlenebilirsiniz.” (Nisa Suresi, ayet 3)

Bu hükmü daha da etkili kılabilmek amacıyla, fazla sayıda kadınla evlenmenin “fazilet” sayılacağı inancını yerleştirmiştir. Gerçekten de İbn Abbas’ın rivayet ettiği bir hadise göre, bir gün Sa’d bin Cubayr’e Muhammed, “evli misin?” diye sormuş ve ondan “hayır” cevabını alınca,

“Evlenmeye bak, çünkü inananlar arasında en makbul kişi fazla sayıda kadınla evli olan kişidir”

diye konuşmuştur.

Fakat bununla da kalmamış, bizzat kendisi iki düzineye yakın kadınla evlenmek, aynı anda 11 kadınla evli bulunmak ve buluşmak, ayrıca cariyelere sahip olmak suretiyle “faziletli” bir Müslüman görünmenin en kesin örneğini vermiştir. 63 yaşında iken öldüğü zaman dokuz kadınla evli bulunmaktaydı.

Her ne kadar İbn Sa’d ve ona Hişam bi Muhammed’den gelen haberlere göre Haris, Muhammed’in 15 kadınla evlendiği ve 13’ü ile zifaf olduğunu [gerdeğe girdiğini] bildirse de, Taberi’nin belirtmesine göre Muhammed’in evlendiği kadınların sayısı 24’ü bulmaktadır. Bunlar şunlardır:

1. Huveylid bin Esed bin Abdul’Uzza’nın kızı Hatice; 2) Ebu Bekir’in kızı Ayşe; 3) Zam’a bin Kays bin Abdişems bin Abdi Vedd el-Vudd bin Nasır’ın kızı Sevde; 4) Ömer bin Hattab’ın kısı Hafsa; 5) Ebu Ümeyye bin Mugire’nin kızı Ümmü Selime; 6) Haris bin Ebu Zirar’ın kızı Cüveyriye; 7) Ümmü Habibe; 8) Cahs bin Ribab’ın kızı Zeynep; 9) Ubeyd bin Kab’ın kızı Safiye; 10) Haris bin Huz’un kızı Meymune; 11) Rifaa’nın kızı Neşat; 12) Amr’ın kızı Şenba; 13) Cabir’in kızı Gaziyye; 14) Numan bin Esved’in kızı Esma; 15) Beni Kurayza’dan Zeyd’in kızı Reyhane; 16) Kıbt kavminden Mariya (cariye olarak kullanmıştır. İbrahim adındaki oğlu bu kadından olmuştur); 17) Huzeyme kızı Zeynep; 18) Dihye bin Halife Kelbi’nin kız kardeşi Şerafi; 19) Zayba’nın kızı Aliye; 20) Kays bin Ma’di Kerb’in kızı Kutayle; 21) Şurayh’ın kızı Fatima; 22) Huzeyl bin Hubeyre’nin kızı Havle; 23) Hazrec’in kızı Leyla; 24) Yezid’in kızı Umre.

Çok sayıda kadınla yaşam sürmesini eleştiri konusu yapanları susturmak için, bütün bu evliliklerini Tanrı’nın istek ve buyruklarına dayatmıştır. Rad Suresi’ne koyduğu ayetle Tanrı’nın, daha önceki peygamberlere “karılar” ve çocuklar verdiğini ve aynı şeyi kendisine yaptığını anlatmıştır. Ayet şöyle:

“(Ey Muhammed!) Andolsun senden önce de peygamberler gönderdik, ve onlara da eşler ve çocuklar verdik…” (Rad Suresi, ayet 38)

Bütün bu kadınlar arasında Mariya ve Reyhane, Muhammed’in odalıklarından sayılır. Gaziyye’yi, zifaf [gerdek] gecesi yaşlı bir kadın olduğunu anladığı için, derhal boşamıştır. Şenba adındaki kadını ise, zifaf olacağı zaman hastalığı tuttuğu için koynuna almamış ve fakat bu sırada oğlu İbrahim’in ölümü üzerine Şenba “Muhammed Tanrı elçisi olsaydı oğlu ölmezdi” diye konuştuğu için derhal boşamıştır. Esma’yı da, sırtında lekeler gördüğü için boşamıştır.

Bütün bu yukarıdaki evliliklerini Muhammed, 25 yaşında iken evlendiği ve kendisinden 15 yaş büyük olan Hatice’nin ölümünden sonra yapmıştır.

-İlhan Arsel (Şeriat ve Kadın s.353-354)

Link to post
Sitelerde Paylaş

Toplumlarda kadın ve erkek sayısı birbirine yakındır.Kadın sayısı erkek sayının 4 katı olsa duru matematik olarak ancak eşitlenir.Bu meselede de gözüküyorki islam güçlü ve zenginin yanıda bir dindir.bir insanın birden fazla kadın alabilmesi için başka birinin hiç evlenmemesi gerekir.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 2 weeks later...
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...