Jump to content

Mekke Medine komplosu


Recommended Posts

"Ürdünden gelen Hz Muhammed" konusunda Mekke,Kabe vs konusu da acılmis,bu konuda ilginç şeyler iddia eden Medicus Mekke konusunda bana Makkabilere bakmami önermişti:

Anlaşılan Mekke ve Medine de Yahudi Muslumanlarin planiydi.Peki kim bu Makkabiler?

Makkabiler (İbranice: מכבים‎ veya מקבים, Makabim; Yunanca: Μακκαβαῖοι) Selevkos İmparatorluğuna bağlı uydu devlet olan Judea'nın kontrolünü eline geçiren Yahudi asi ordudur. MÖ 164 ila MÖ 63 yılları arasında Hasmonean hanedanlığı olarak Yahudilik dinini tekrar hayata geçirip İsrail Diyarının sınırlarını genişletti ve Helenizmin etkisini azalttı.

1. Makabeler kitabında anlatıldığına göre, Antiokus Yahudilerin dini ibadetlerini kısıtlayınca kırsal kesimden bir rahip olan Haşmonayim ailesinden Modiinli Matatyahu, Yunan tanrılara ibadete karşı çıktığından Selevkos İmparatorluğuna karşı ayaklandı. Matatyahu, bir idole kurban sunmak isteyen Helenist Yahudiyi öldürdü. Beş oğluyla birlikte Yehuda'daki çöllere kaçtı(Hicret?) Matatyahu'nun ölümünden bir yıl sonra MÖ 166'da oğlu Yehuda Makkabi, Yahudi muhaliflerden oluşan ordusuyla başta Helenist Yahudileri hedef alan gerilla hareketinde Selevkos hanedanlığına karşı zafer kazandı. Makkabiler, köylerdeki pagan altarları parçaladı, çocukları sünnet etti ve Yahudileri kanunlara uymaması için zorladı.[6] Makkabi terimi İbranice "çekiç" kelimesinden türemiş olup Yahudi ordusu için kullanılmaktaydı.

Makabeler 1,2(3-4 de var)kitaplarına surdan ulaşabilirsiniz:

http://www.usccb.org/bible/1mc/1

http://www.usccb.org/bible/2mc/1

Kitaplara tam bakmadim açıkçası.Makkabilerin zaferi,savaşları Müslüman asilerin dini savaşını aratmiyordur umarim.Bu kitapları bir incelemek lazim anlayabilmek için.

Yukarıda bilgi verdim Makkabiler hakkında,ikinci paragrafta Modi'in dikkatimi çekti.Modi in hakkında:

Ancient Modi'in was the place of origin of the Jewish Hasmonean dynasty that ruled Judea in the 1st and 2nd centuries BCE, and it is where the Maccabean revolt against the Seleucid Greeks started.

Eski Modi İsrail in Judea bolgesini MÖ 2.yy dan 1.yy a kadar yönetmiş Hasmonean hanedanlığının merkez yeriydi,ayrıca Makkabi isyanları da Selevkosa karşı burada başlamış.Burası Medine olabilir mi Modiin ile Medina kelimeleri fonetik olarak benzer geliyor kulağa.Bugün Bir bolumu Ürdün ve bir bolumu İsrailde olmak üzere Modi'in-Maccabim-Re'ut isminde bir sehir bile var.

Bu konular arasında gidip gelirken Yahudilikte 10 şehit konusunda buldum kendimi.Bunlar İkinci tapınağın yıkılışı esnasinda öldürülmüş hahamlar.Bana Asere i Mubessere yi hatirlatmadi değil.

Saçmalıyor da olabilirim,kafama geleni yazıyorum.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Tesadüfen gördüm. Bu konuda vaktim oldukca cokca seyler ekleyebilirim,.. Modi'in Medina isimlerine takilma. Bugün Israil devletini wiki de ararsan ibranicesi Medinat Jisra'el... Biz yalnizca Israil kismini kullaniyoruz, resmi olarak Medinat Jisra'el. Mattatyahu cöllere kacmadi, tarih kitabinda "Arabistan" yazmakta... Simdilik kolay gelsin, saygilar

Link to post
Sitelerde Paylaş

Sunuda ekleyimde kafaniz biraz daha karissin... Haşmonayim veya arapcasi Haşimiler...

Bunu ben de fark etmiştim ama isin dil kısmını bilmediğimden eklemedim.İslam literatürüne Yahudi katliamlari olarak geçmiş olaylar sanırım Masada katliamı ile ilgili.Bu Makkabi savaşları ile ilgili ilk İslam tarihinin buluştuğu yer var mi,ben onu merak ediyorum.

İBN İshak bir sonraki alimler tarafından bolca eleştirilmiş sanırım İsrailiyattan cokca alinti yaptığı için.Elimizdeki en eski siyer kaynağı da ona aittir zaten.

tarihinde Deep tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 5 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 1 year later...

İbranice Medinat Yisrael'in anlamı State of Israel yani İsrail Devleti demek. Medinat arapça'da olduğu gibi ibranice'de de medeniyet, uygarlıkla ilgili olması muhtemel. Arapça ile ibranice kardeş dili zaten. Biz Azeri dilini nasıl anlayabiliyorsak, onlarda kendi aralarında ibranice - arapça cümle yapısını anlıyorlar.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...