Jump to content

Ramazan Psikolojisi


Recommended Posts

Spor, body, koşu ve türevi şekilde vücudu zorlayan, efor sarf ettiren aktivitelerin vs sonunda vücutta dopamin, serotonin, acı karşısında endorfin gibi mutluluk verici, ağrı kesici etkisi gösteren hormonların salınmasını sağlamaktadır

Benzer şekilde uyuşturucularda söz konusu, ama uzun çerçevede bu mekanizmaları bozduğu için sağlığa zararlı demekteyiz.

Aynı şey ders çalışma sıkıntısına katlanan öğrencinin bilinçli hareketinde de mevcuttur. Kısa süreli keyifinden ödün vererek daha büyük bir hazza ulaşma gayesi.

İstemli ya da istemsiz beynimiz tarafından, organizmayı harekete geçirici bir sistem kurulmaktadır.

burada bir mübadele söz konusu;

Kısa süreli ızdırap,acı karşılığında = uzun dönem keyif-ödül’e kavuşma üzerine kurulu haz mekanizması devrede

Ramazan psikolojisi de mantıklı ve gerçekçi ödüller yerine hayali ödüllerle cezp edicilik sağlamakta: günahın silinmesi, kitlesel harekete-toplumsal ritüellere uyma ve aidiyet duygusuna bağlılık, cennetten köşk gibi ve bir çok yan etken ortaya çıkmakta.

Burada genel 12 aydan farkı, sürenin kısıtlı olması, vücudu kısa süreliğine şoka sokarak, zorlayarak elde ettiğin hazzı katlaman, uyuşturucudan fazla doz almak gibi etki göstermesi.

O yüzden ramazan ayı içerisinde sahte-fantezi ödül mekanizmasını fazlaca düşleyemeyen ya da organizmayı harekete geçiremeyenler birkaç gün, bir hafta sonrasında ritüelleri bırakır.

Yine kışın oruç tutanların fazla olması kısıtlama süresinin az olmasıdır. Süreden kısıtlanarak benzer doz haz etkisine çabuk ulaşıldığı için tercih edilir.

Bilinçli olarak bu mekanizmanın farkında olmasan bile arka plan işleyen sistem budur.

Özetle, Ramazan da serserinin bile takva sahibi hareket etmesi, mücahitliğe soyunması, aç kalarak sahte ödüllerine kavuşma büyüsü yine açlıktan sonra karın tokluğunun verdiği hissiyat kendi kendini kandırabilmenin bir değişik boyutudur.

Yoksa vücudu sıcakta dahi saatlerce susuz bırakmanın bilimsel olarak faydalı bir tarafı yoktur. Herşeyi bilen ve gören bir yaratıcının varlığına inanılması halinde dahi böyle bir emirin ne kula ne de yaratıcıya faydası olmadığı açıktır.

Burada bireylerin zevk duygusu hâkimdir. Kendini kısıtlamanın yarattığı keyif alma duygusu, 12 ay iradesine-nefsine hakim olamayan biri için 1 ayda elde edebilecek bir fayda bulunmamaktadır. Fakirlere yardım, açın halinden anlamak işin bahaneleridir, alınan haz gizlenmektdir.

Bu ödül mekanizmasının faydasızlığı:

Oruç tutmak ve kitleye katılmak, iftarı-pidesi yemeği inançlı olmasan da kısmen keyifli olabilse de, nimet-külfet dengesi gözetildiğinde çektiğin acı karşısında elde edebileceğin gerçekçi, rasyonel bir kazanç bulunmamaktadır.

Bu diğer dini ritüeler için de benzer şekilde spritüel aktivitelerde de söz konusudur. Bu yüzden inançlı olmayan biri için yapılan faaliyet değersizdir. Harcanan vakit ve enerji düşünüldüğünde, hazza ulaşmanın daha makul ve düzgün sağlıklı yolları mevcuttur.

Link to post
Sitelerde Paylaş

burda bi fayda vardır aslında...

psikopaza bağlamak diye bir durum sözkonusu....

sinirler harap olur....

acı ve acıya dayanım vs...derken....acımasızlık tavan yapar....

oruçluların sinir hallerine bakın bi.....

en ufak bir problem devasa boyutlara ulaşıp ölümle sonuçlanan tepkilere gider bu durum.....

sanırım ne demek istediğim anlaşıldı ??

oruç mmuhabbeti toplulukları kanalize etmenin bir başka yolu sanki....ne dersiniz ??

Link to post
Sitelerde Paylaş

aç falan kaldıkları yok. ayı gibi yiyorlar. hatta ramazanda diğer aylardan daha fazla yiyorlar. iftarda, sahurda aileler toplanıp, kazanla leğenle yiyorlar. sadece susuzluk problem. insanın günde 2 defa yemek yemesi doğal birşey. bunda bir feragat gösterme vs göremiyorum ben. etrafımdaki herkes günde iki öğün yiyor, sadece saatler farklı. ancak su problem. belki de bu yüzden kışın daha fazla kişi oruç tutuyor.

bir de sigara tiryakisi manyaklar var. içemeyince sağa sola saldırıyor. yüksek ihtimalle ramazan linçlerini yapanlar bu kişiler.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bu yaşıma kadar her sene bu ayda üzerime bıkkınlık, endişe ve nefret çöküyor. Mutsuz geçiyor, bunu yaşamak zorundayım sanki... Her yıl aynı sohbetler, muhabbetler, aç kalarak üst insan olduğunu düşünen yığınlar, ateist yalnızlık bu işte, ateizmin normal karşılandığı bir ülke, dini baskıdan uzak bir yaşam tarzı istiyorum.

Bu da benim Ramazan psikolojim, çalıştığım yerde çoğunluk dindar. Sözün özü oruç, bireyin hem kendini hem de çevresini madden ve manen yıprattığı bir süreçtir. Hayırlı Ramazanlar efendim, 1 aylık horrorshow circus... Ölüm, dışlanma ve yaralanma riski ihtiva eder, her yaşa hitap eder.

Karılar (evet karılar) konuşurken bir tanesinin 11 yaşındaki çocuğuna oruç tutturduğunu işittim. Sevapmış, şimdiden alışsınmış. Yanındaki diğer karılar da (evet diğer karılar) bu davranışı övdüler. Pes!

Kaldı 29...

tarihinde Spud tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Kurduğumuz ekonomik modelde de ne yazık ki aynı işleyiş var. Aynı ızdırapların misliyle yıllar boyunca devam ettiği sistem ve sonunda ulaşılacağı düşünülen hayaller.

Para kazanayım evleneceğim, para kazanayım tüm hatunlar beni arzulayacak, para kazanayım kim olduğumu göstereceğim, para kazanayım güzel bir ev/araba alayım, vs.

Para kazanmak için yutulan laflar, boyun eğmeler, doğru ve yanlışın ayrımı arasında kaybolmalar.

Hedefler ve onlara ulaşmak için yapılan fedakarlıklar. O kısa süreli mutluluklar için harcanan ömürler...

Çok büyük çoğunluğumuz da o hedeflere ulaşmaya çalışırken ölüp gideriz. Bu çoğunluğun bir kısmı da bunun bu dünyada olmasa da öldükten sonra bir ödülü olacağına inanır ve yok olup gider.

Ramazan bunların yanında kısa ve fazla önemi olmayan bir kesit. Kısa süreli de olsa bir mutluluk sağlıyorsa bana göre bir zararı yok.

Link to post
Sitelerde Paylaş

hayatında hiç aç kalmamış insanlar, oruç tuttuğunda aç kaldığını zannediyor. açlık öyle birşey değil. 3-4 gün birşey yemeyin, anlarsınız açlığın ne olduğunu. en kötü hislerden biridir açlık. basit görünse de insan tecrübe etmeden anlayamaz. hayatta yapmayacağını düşündüğü şeyleri yaptırır açlık adama.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...