Jump to content

Darbeyi kim yaptı?


Recommended Posts

Bu konu son dönemde forumda çok tartışılıyor. Ben de birkaç laf edeyim dedim.

Türkiye'deki güç odakları ve olan bitenler karışık, bu yüzden de öyle çok basite indirgeyip şu kişi ya da şu grup yaptı demek kolay değil.

Hem devlette, hem orduda uzun zamandır devam eden Fethullah'çı bir yapılanmanın olduğu açık elbette. Ama bu işi sadece onların üstüne atmak olayı fazla basite indirgemek olur. Bu kişiler, belli yerlere gelmiş olsalar bile, ordunun da devletin de ancak belli bir kısmını ele geçirebilmiş durumdaydı. Hatta muhtemelen hala azınlık durumundaydılar. Ayrıca, Fethullah Gülen'in takipçilerinin sayısı çok olsa da, çoğu sadece kendisine sempati duyan kişiler bunların. Yoksa doğrudan kendisinden emir alan falan kişiler değiller. Direk bağlantısı olan kişiler ve gruplar da olabilir, ama tüm Gülen'ci cemaatin ancak çok küçük bir yüzdesi o durumda olacaktır. Diğerlerini ise bir merkezden harekete geçirip, böyle bir işe kalkışmaya ikna etmek öyle pek kolay yapılacak birşey değil.

Tayyip cadı avına çıkıyor yani. Bir sorumlu aranıyordu, bulundu, şimdi herşey onların üstüne atılıyor.

Ama bu demek değil ki bu adamların bu işte bir parmağı yok. 17 Aralık meselesinden beri Tayyip ile kavga halindeler bunlar. Karşılıklı hamleler yapıp duruyorlar. Bu darbenin de o hamlelerden biri olması büyük bir ihtimal.

Ama bu tür bir girişim, Fethullah'çıların tek başına kalkışabileceği birşey değildi. Bu yüzden de zaten orduda pek sevilmeyen Tayyibe diş bileyen diğer komutanlarla da işbirliği yaparak bu işe kalkışmak istedi birileri diye düşünüyorum. Hatta pek çoğuyla prensipte anlaşmış da olmalılar. Ama görünen o ki bu anlaşma yürümedi. Bu kişiler birbirine ihanet etti, ya da korkup harekete geçmedi, ya da bazıları ikna edilemedi, vs.

Akar'ın rehin alınması diye kamuoyuna duyurulan olayın gerçekten de birkaç subayın masa karşısında karşılıklı çay içip bu işi konuşması türü birşey olma ihtimali yüksek.

Bu işin Kenan Evren'i olacak kişinin aranıp bulunamaması, bu yüzden yayınlanan bildirinin bile "Yurtta Sulh Konseyi" diye, kimden çıktığı belli olmayan bir bildiri olarak yayınlanması bu konuda ipucu veriyor.

Darbe hazırlığından önceden haberdardı Tayyibin çevresi bence. En azından böyle bir olasılık olduğu çok açıktı kendileri için. Ama kimler ve ne zaman konusu belki çok açık değildi. Bu yüzden de, Askeri Şura'da değişiklikler yapılacağı, hatta Şura öncesi tutuklamalar planlandığı falan söyleniyor bilindiği gibi. Çünkü Tayyip'in başından beri korktuğu en önemli rakibi, ve uykularını kaçıran güç hep Ordu olmuştur. Ergenekon ve Balyoz yoluyla yaptıkları tasfiyelerin de sebebi buydu zaten bilindiği gibi. Tek fark, o dönemde Fethullahçılarla araları iyiydi, ve birlikte kalkıştılar bu işe.

Ama sonra araları bozulunca, Feyhullahçılar ordudaki Tayyip muhalifi, ve çoğu muhtemelen kemalist diğer subaylarla birlikte kalkışmak istedi bu darbeye gibi gözüküyor.

Fakat şu ya da bu sebeple bu darbe doğru dürüst başlayamadan bitti, ya da bitirildi. Ordudaki Fethullahçı yapılanmadan bezmiş kemalist subayların bu konuda Tayyip'çilerle pazarlık yapmış olma ihtimali bile var. Yani, bu işe engel oluruz, ama bu adamları tasfiye edin gibisinden.

Onun için bu darbe sonrası bir anda AKP'liler Atatürkçü kesildi, geçmişte Balyoz'dan, vs yargılanan bazı subaylar görevlere getirildi, Ahmet Hakan gibi gazeteciler Atatürk'ü öven yazılar yazdılar, vs.

Bunlar Tayyibin bu işten ne kadar korktuğunun, ve daha birkaç yıl öncesinde uğraştığı kişilere şirin görünmeye çalıştığının bir göstergesi.

Yukarı tükürse bıyık, aşağı tükürse sakal çünkü. Adam o kadar çok kişi ve kesimi karşısına aldı ki, o kadar çok düşman edindi ki, şimdi işbirliği yapacak kişi ve kesim bulamıyor. İŞİD konusundaki politikasıyla ABD'yi küstürdü, Ordu'yu zaten Balyoz ve Ergenekon ile küstürmüştü, laik kesim zaten kendisine diş biliyor, son dönemde Fethullahçılarla da arası açılınca, sırtını dayayacak yer kalmadı. Rusya ve ABD'yi birbirine oynayıp bir denge kurmaya çalışıyordu, ama Rusların uçağını düşürünce o iş de karıştı. Yapayalnız kalınca, canının derdine düştü. Tüm bu despotluğu ve diktatörlüğü korkudan aslında. O kadar çok kişinin canını yaktı ki, artık geri dönülmez bir yola girdi. Birşeyler deniyor, önceden küstürdüğü kemalist askerleri yanına çekmeye çalışıyor, çünkü muhtemelen o askerlerle şu anda işbirliği halinde ve onlara sözü var. Onlar da zaten kendilerinin de şikayetçi olduğu Fethullah'çılar hedef haline getirilecek ve temizleneceklerse, o zaman bizden korkacak bir durumun yok diyerek kendisi ile geçici bir anlaşmaya girmiş olabilir. Ama bu derece bir güvensizlik üzerine kurulmuş böyle bir anlaşmanın ne kadar sürebileceği de meçhul. Bir noktada bu iş yeniden bozulabilir. Ordunun ve Türk askerinin itibarını yerlere düşürdü bu adam. Onca saygın subay yaka paça yakalanıyor, dövülüyor, sayfa sayfa tutukluluk fotoğrafları yayınlanıyor. Orduda geri kalan subayların bundan rahatsızlık duymamasına imkan yok. Ama şu aşamada bu konuda yapabilecekleri birşey yok. Fakat bir yandan, Tayyip de köşeye sıkışmış durumda. Bunca yaptığı operasyon ve tutuklamalar, görevden almalar, aslında korkunun ve çaresizliğin işaretleri. Bir sonraki darbe girişiminden sağ çıkmayacağını biliyor çünkü.

Bu yaptıkları ile Türkiye'yi tam bir diktatörlük haline getirdi elbette, ve hala başkanlığın peşinden koşarak bunu daimi hale getirmeye de çalışıyor, ama bunun sebebi başka çaresinin olmaması.

Bu durum aslında gücünün değil, güçsüzlüğünün işareti. Tüm orduyu ve tüm subayları mı görevden alacak? Bu mümkün değil, kendisini seven yok çünkü orduda. Tüm orduyu mu tasfiye edecek? Yaptıkları ona benziyor gerçi, ama görevden aldıkları da onu sevmiyor, onların yerlerine gelenler de.

Çok güçlü görünüyor ve asıl darbeyi şu anda onun yaptığı söyleniyor, ki bu bir bakıma doğru. Ama karamsarlığa kapılacak bir durum yok bence, çünkü aslında bunlar gücünü kaybetmeye başladığının işaretleri.

Osmanlının gerileme döneminin işaretleri, daha gücünün doruğundayken bile vardı. Bir liderin en güçlü göründüğü dönem, aslında inişe geçtiği dönemdir. Bence Tayyip için de durum bu.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • İleti 216
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

Güzel bir yazı. Darbe girişiminden bir gün sonra bir başlık açmıştım tayyip erdogan iktidarının sonu geldi diye. Yaptıgı tüm bu tasfiyeler korkunun bir işareti demiştim. Tayyip erdoganı kötü bir son bekliyor ancak bu sonun başlangıcı bizim için güzel olacak.

tarihinde Kuranınizinde tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Hayır kusura bakma ama güzel bir yazı değil.

Darbeyi Feto'nun yaptığına dair kanıt yoktur. Hükümet ve medya öyle dedi diye buna inanmanız çok saçma. Ben sizlere yabancı basını takip etmenizi defalarca önerdim. Hatta bazı makaleleri bizzat ekledim. Hatta şu güzel makaleyi de ekleyeceğim:

http://observer.com/2016/08/why-im-leaving-my-beloved-istanbul/

Alttaki makalelere de kısaca bakabilirsiniz.

Tabi İngilizceniz belki zayıf olabilir. Ama o zaman da Medya'yı takip etmek dışında yapılacak şeyler var. Ben bunu yaparım: sokaktaki insanlarla konuşun. Simitçi, polis, taksici vs...

Ben fark ettim ki halk ne olup bittiğini benden iyi biliyor. Adam bugün bana dedi ki "gündem bunların hepsi, kimsenin işsizlikten, ekonominin durumundan, vatandaşın halinden söz ettiği yok, yeni bir gündem yarattılar, artık 3 ay bunu konuşacağız." ve beni bilgilendirdi: -sözde demokrasi nöbetindeki kişiler zaten kamu görevlisiymiş. işten çıkartılmamak için duruyorlarmış. Kızılay'da gittiğim için biliyorum. Ben Güvenpark'tan geçtiğim halde bu adamlara denk bile gelmedim. Darbe gecesi milleti evlerinden anonslarla ve belediye otobüsleri ile topladıklarını da insanlardan öğrendim.

Yani kimi insan sosyalleşme amaçlı medyayı takip edip birbirine bilgi satarlar. Öyleyse size lafım yok.

Ama dünya basınında bir kere "FETÖ" diye bir olay bile yok. Dünya basınında "Tayyip ABD'de yaşayan imamı suçluyor, "Hizmet"'e dahil kişiler eskiden Tayyibin müttefikiydi, Şimdi niye birbirlerine girdiler?" gibi ifadeler var.

CIA de şöyle işin içinde: "ABD'Nin muhatap olduğu NATO generallerinin hepsi hapiste. İŞİD ile mücadele nasıl devam edecek? Türkiye NATO'da kalacak mı?" filan deniyor. Ve bunlar ve Türkiye'nin geleceği ile ilgili bu demokrasi soytarılığında çok daha düşündürücü meseleler ele alınıyor. Ben o yüzden tavsiye ettim.

 

-Feto bir öcüdür. İktidardakilerin şimdiki deccali, "büyük planın" parçasıdır (Nazilerin Yahudileri/farmasonları aynı sebeplerle gaz odasına attıklarını hatırlatırım). Bu bir senaryodur. Soytarılıktır siz de maç kanalı yokmuş gibi izliyorsunuz. Bu bir.

 

2) Biber gazı bağımlılık yapar mı? ben Biber gazı özledim.

 

3) MHP, eskilerin dedikleri gibi aynı haltın lacivertidir. Çoğu gizliden gizliye AKP'ye sempati duyarlar. Bahçeli son seçimlerde koalisyon yerine erken Seçim'i kolaylaştırmıştır. Son konuşması da, okumayı bilenler için, Feto, öcü, apo vs. gibi ifadelerle doluydu ve Bugünkü Kılıçdar olğlunun sağduyulu ve gerçekçi konuşmasına hiç benzemiyordu. MHP ve MHP medyası da halka yalan söylemeye, onu kandırmaya ve saçma sapan yönlere çekmeye eğilimli bir partidir ve bana göre mecliste CHP Haricinde adam yerine konulacak parti yoktur.

 

- Bir de ben bu heriflerin toynağını S.

 

Link to post
Sitelerde Paylaş
47 dakika önce, leonardo18 yazdı:

Hayır kusura bakma ama güzel bir yazı değil.

Darbeyi Feto'nun yaptığına dair kanıt yoktur. Hükümet ve medya öyle dedi diye buna inanmanız çok saçma. Ben sizlere yabancı basını takip etmenizi defalarca önerdim. Hatta bazı makaleleri bizzat ekledim. Hatta şu güzel makaleyi de ekleyeceğim:

http://observer.com/2016/08/why-im-leaving-my-beloved-istanbul/

Alttaki makalelere de kısaca bakabilirsiniz.

Tabi İngilizceniz belki zayıf olabilir. Ama o zaman da Medya'yı takip etmek dışında yapılacak şeyler var. Ben bunu yaparım: sokaktaki insanlarla konuşun. Simitçi, polis, taksici vs...

Ben fark ettim ki halk ne olup bittiğini benden iyi biliyor. Adam bugün bana dedi ki "gündem bunların hepsi, kimsenin işsizlikten, ekonominin durumundan, vatandaşın halinden söz ettiği yok, yeni bir gündem yarattılar, artık 3 ay bunu konuşacağız." ve beni bilgilendirdi: -sözde demokrasi nöbetindeki kişiler zaten kamu görevlisiymiş. işten çıkartılmamak için duruyorlarmış. Kızılay'da gittiğim için biliyorum. Ben Güvenpark'tan geçtiğim halde bu adamlara denk bile gelmedim. Darbe gecesi milleti evlerinden anonslarla ve belediye otobüsleri ile topladıklarını da insanlardan öğrendim.

Yani kimi insan sosyalleşme amaçlı medyayı takip edip birbirine bilgi satarlar. Öyleyse size lafım yok.

Ama dünya basınında bir kere "FETÖ" diye bir olay bile yok. Dünya basınında "Tayyip ABD'de yaşayan imamı suçluyor, "Hizmet"'e dahil kişiler eskiden Tayyibin müttefikiydi, Şimdi niye birbirlerine girdiler?" gibi ifadeler var.

CIA de şöyle işin içinde: "ABD'Nin muhatap olduğu NATO generallerinin hepsi hapiste. İŞİD ile mücadele nasıl devam edecek? Türkiye NATO'da kalacak mı?" filan deniyor. Ve bunlar ve Türkiye'nin geleceği ile ilgili bu demokrasi soytarılığında çok daha düşündürücü meseleler ele alınıyor. Ben o yüzden tavsiye ettim.

 

-Feto bir öcüdür. İktidardakilerin şimdiki deccali, "büyük planın" parçasıdır (Nazilerin Yahudileri/farmasonları aynı sebeplerle gaz odasına attıklarını hatırlatırım). Bu bir senaryodur. Soytarılıktır siz de maç kanalı yokmuş gibi izliyorsunuz. Bu bir.

 

2) Biber gazı bağımlılık yapar mı? ben Biber gazı özledim.

 

3) MHP, eskilerin dedikleri gibi aynı haltın lacivertidir. Çoğu gizliden gizliye AKP'ye sempati duyarlar. Bahçeli son seçimlerde koalisyon yerine erken Seçim'i kolaylaştırmıştır. Son konuşması da, okumayı bilenler için, Feto, öcü, apo vs. gibi ifadelerle doluydu ve Bugünkü Kılıçdar olğlunun sağduyulu ve gerçekçi konuşmasına hiç benzemiyordu. MHP ve MHP medyası da halka yalan söylemeye, onu kandırmaya ve saçma sapan yönlere çekmeye eğilimli bir partidir ve bana göre mecliste CHP Haricinde adam yerine konulacak parti yoktur.

 

- Bir de ben bu heriflerin toynağını S.

 

Leonordo sen Mantık'ı tanımıyorsun. Bu forumun kurucularındandır ve çok güzel yazar. Ayrıntılara önem verir. Çünkü Devil is in its detail özlüsüzünü çok iyi bilir.  Bu yazısı da öyle..  Ama bu kadar edebiyat yapmaya gerek yok. Herkes biliyor ki darbeyi Fethullah değil, Atatürkçü subaylar yaptı. Ayrıntılara girmeye gerek yok.

Link to post
Sitelerde Paylaş

 İlker Başbuğ : Darbe girişiminin arkasında 3 grup var.
1- Fetullah cemaati.
2- Yapılması gereken hareketi yapmayanlar, gecikenler, tereddüde düşenler.
3- Cemaatçi olmamasına rağmen buradan istifade etmek isteyenler. 


Devlette Tayyip'in tek adamlığını ve tek adamcılığın sonuçlarını Bülent Arınç da eleştirirdi ama şimdi sesi çıkmıyor. İlker Başbuğ da şu sıra Bülent Arınç gibi sivri açıklamalar yapmaktan kaçınıyor. Ayrıca kışla arazilerinin rant sahalarına dönüşmesine büyük bir fırsat doğurdu bu kalkışma.

tarihinde Engse Hohol tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Prof.Dr. Osman Özsoy'un darbe girişiminden 31 gün önce çıktığı programdaki konuşmalarını dinleyin. Hem Fethullah okullarını övüyor, hemde "Ben profesör olacağıma keşke bir Albay olsaymışım mesela, bu süreçte daha çok katkım olurdu" diyerek askeri darbeyi işaret ediyormuş ya önceden. İlaveten, darbenin Fethullahçı olduğunun kanıtlarından biri, Fethullah tarafından okunup üflenen 1 dolarlık banknotlar var ve bir diğeri, Fethullah telefonda bekletilirken Hulisi Akar'ın onunla telefon görüşmesi yapmayı reddetmesi...

Link to post
Sitelerde Paylaş

Darbeyi, cemaatciler yaptı elbette. Ancak 1970'lerden beri bu itleri ulkedeki her kuruma sokmaya çalışan yine tayyip iti. yani bu tayyip de suçlu. Ama bu işte mağdur rolüyle kazançlı çıkacak. Benim mezun oldugum kuleli'yi bile kapattılar. Bir zamanlar ; analiz yaparlardı;  her kurumdaki cemaatçileri tespit etmek için; ama artık eskide kaldı. Çünkü; mit denen örgüt'ten Atatürkçü askerler def edildi. E bunları yapan da iktidar. Ülkenin bugün bu noktaya gelmesinde dincilerin hepsi suçludur. Suçlu= feto+tayyip, kısaca ! Tayyibi görün şimdi, nasıl Atatürkçü geçinmeye başlayacak ! Başlar yine gazel okumaya.... hey gidi hey !!!

Link to post
Sitelerde Paylaş
8 minutes ago, SatanaS said:

Darbeyi FETÖ'nün yaptığına dair elde edilmiş bulgulardan en güçlü olanı huzurlarınıza sunuyorum;

(Şüphesiz ki FETÖ şu an buruşuk hayalarından kıstırılmış vaziyette uyuz it gibi kıvranıyordur...)

 

V for vendetta, postman gibi hikayelerin, bu gerzekler gibi güruhlarca hafife alındığı bilinen bir şeydir. Ama bu gibi çıkışların o mendebur sürüsüne faide ettiğini bilmeyen pek çoktur.

 

Link to post
Sitelerde Paylaş

Ve darbenin yapilacagi bilinmekteydi...  Fetos ''Hollywoud filmi"  derken tabii ki onu yönetenlerin agzi ile konusmakta.  Gercekten Hollywoud filmi gibi bir darbe gösterisi oldu ama darbeyi agizlarina yüzlerine bulastiranlarin faka basmalaridir olay. Kisaca ava giderken avlandilar.

Marmarise giden askerlerin 2016 iletisim caginda adres sorarak cumhurbaskanini aramalari cumhurbaskaninin ucaginin Istanbul'a inisi vs ve ortalik insan kaynarken aksam yemeginden sonra Cuma aksami olmasi canli yayinlarla insanlarin sokaklara cikmalarinin istenilmesi kurulu bir senaryo gibi.

Darbe hazirligi icinde olanlarin aralarina H.Fidan ve Tayyip'in adamlarinin girdikleri besbelli.Mit müstesari simdiye kadar sadece R.T.E icin calisiyordu simdi direk ona baglaniyor.

Cemaatin arkasinda ki güc bu sefer rezil oldu ABD genelkurmay baskaninin akabinde Türkiye'ye gelmesi buna kanittir.

Bu arada meclise saraya saga sola bomba atan F-16 larin pilotlarindan haber yok. Her gün dikkatle pilotlarin desifre edilmelerini bekliyorum ama göremiyorum.

Darbelerin yapilacagi gün Pazar 24.00 ten iki üc saat sonradir. İşe gidecek büyük cogunluk erken uyumak zorundadir. Insanlar uykularindan Pazrtesi  gününe isteksizce uyandiklarinda her tarafin askerler tarafindan sarilip tutuldugunu gördüklerinde kös kös evlerine dönmek zorunda kalirlar.

Darbeler görüp yasadigimizdan ince ayrintilarini da ögendik tabii ki. :)

 

Link to post
Sitelerde Paylaş

Ülkenin gidişhatı hakkında resmen olasılık üzerine konuşma yapıyoruz.koca ülkenin geldiği duruma bak. Ben fetullah gülenin darbe girişimi içinde olduğunu ancak tayipin bunu bildiğini ve izin verdiğini düşünüyorum. Çünkü darbe çok fazla senaryo gibi duruyor. F-16 lardan atılan bombalar mecliste küçük hasara neden oluyor ve millet vekilleri buna karşılık meclise gidiyor. Aynı şekilde bakalım benim gücüm ne kadar diyen tayip milleti sokağa davet ediyor .

Ayrıca bu durum askeriyenin bitirilmesine de olanak sağladı. Atılan adımlar harbiyenin kapatılması büyük ve sansasyonel bir olay. Bu tür hareketler askeriye içinde daha çok kine neden olur. askeriyede  ikinci bir hareket daha sert olacaktır.

Başka bir soru kemalistler ne yapıyor ?

Burada kemalistler hangi cephede yer alacak sorusu cevap bekliyor gibi.

Amerikanın fetullah gülen üzerinden yaptığı hareket geri tepti ki genelkurmay başkanı Türkiyeye geldi.

Bu konumda nato üyeliği sorgulanacak gibi duruyor.

Zaten ılımlı ıslam ve radikal ıslama geçiş projesinin sahibi büyük ortadoğu projesi ile amerika değil mi?

Amerika hiçbir zaman müttefikimiz olmadı hep düşmanımız oldu. Hala da öyle.

Link to post
Sitelerde Paylaş
18 saat önce, haci yazdı:

Leonordo sen Mantık'ı tanımıyorsun. Bu forumun kurucularındandır ve çok güzel yazar. Ayrıntılara önem verir. Çünkü Devil is in its detail özlüsüzünü çok iyi bilir.  Bu yazısı da öyle..  Ama bu kadar edebiyat yapmaya gerek yok. Herkes biliyor ki darbeyi Fethullah değil, Atatürkçü subaylar yaptı. Ayrıntılara girmeye gerek yok.

Kötü bir yazar olduğunu ima etmedim. Uzun uzun yazmış. Sizler de yanıtlamışsınız. Ama ortada kanıt yok. Batı medyasında Tayibin iddiaları filan hep biliniyor. Ama Türkiye dışında FETÖ diye bir tartışma yok. Hepsi sadece iddia.

 http://www.businessinsider.com/turkey-us-coup-anti-american-sentiment-2016-8?r=UK&IR=T

Şu da güzel makale:

http://www.chicagotribune.com/news/opinion/editorials/ct-turkey-erdogan-coup-crackdown-purge-edit-0804-jm-20160802-story.html

tarihinde leonardo18 tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
15 saat önce, cigi yazdı:

Bu arada meclise saraya saga sola bomba atan F-16 larin pilotlarindan haber yok. Her gün dikkatle pilotlarin desifre edilmelerini bekliyorum ama göremiyorum.

 

2 pilot hapse atıldı benim bildiğim biri bayan. Haberlerde simaları vs. gösterildi.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bu darbe fetöcülerin işidir. Soruları çalarak komuta kademesine gelen adamlar zeka sergileyemeyip acemice bir iş çıkardılar.

Zaman gazetesinin 9 ay öncesinden yayınladığı videosu darbeye işaret ediyor. Çok önceden planlanmış. Yaş öncesi olması ise fetöcü komutanların kurtuluş için şanslarını denemesi.

Düşük bir ihtimal darbe, iktidar tarafından planlanmış olsa bile bu iyi bir şeydir. Çünkü Atatürkçü komutanların önü açılmış ve askeriye fetöcü komutanlardan temizlenmiştir. 

Yine darbenin iktidar tarafından planlanmış olması çok düşük bir ihtimaldir çünkü üst düzey komutanlar bu planın sonucunda kendilerini rezil etmiş olmayı göze alamazlar.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bu konuda bugün güzel bir makale buldum.

http://foreignpolicy.com/2016/08/03/erdogans-purge-is-a-sectarian-war-turkey-gulen/

Okuyamayanlar için özet geçeceğim. Birincisi Atatürkçü sekülerlik anlayışında hiçbir şekilde dini örgütlenmelere yer yok.

İkincisi AKP'nin eski müttefiki Fettulah Gülen'in İslam anlayışı AKP'ninkinden çok daha ilerici ve toleranslı. Gülen hareketi, zorlama olmadan, açılan yurtlarla, okullarla insanlara ulaşmayı hedefliyor. Gülen'İn anlayışında Hıristiyanlar, Yahudiler ve diğer dinlerle iyi geçinme anlayışı var. Din savaşları savunulmuyor. Ayrıca Gülen'İn yandaşları genelde eğitimli, üniversite mezunu kişiler. Yapılanma daha çok bir dini tarikat, inanç grubu şeklinde. Gülen Terörist değildir çünkü elinde silah bulunmamaktadır.

AKP'Nin İslamcı anlayışı farklı. AKP El-Kaide, İŞİD, Al-Nusra gibi gruplardan petrol almış, bunlara silah yardımı yapmış. Alevi ve şiilere karşı sunni yapılanmaları desteklemiş. Atatürkçü Türkiye anlayışından Fettulah'a göre daha uzak. Fettulah'ta Osmanlı gibi bir Din devleti istiyor ama AKP onlara göre daha aşırı dinci. AKP'nin destekçileri ise eğitimli/üniversite mezunu kişiler değil. Eğitimsiz, cahil, Geçtiğimiz on-yıllık dönemlerde devletin görmezden geldiği kesimlerden geliyor.

- Gülenciler, ittifak bozulunca, Erdoğan'In yolsuzluklarını ortaya çıkarmaya çalışmışlar (2013'te) Buna karşılık da tayyip bir "Paralel yapı", "FETÖ" masalı icat etmiştir. Darbecilerin arasında Fettulahçıların olmuş olması halen kesin olmamakla beraber, batı medyasında da bir olasılık olarak ortaya çıkmaya başlıyor. Bu bir Kemalist-Fettulah ittifakı olmuş da olabilir. Halen net bir şey bilmiyoruz.

Ama bu bir tarikat/din savaşıdır. İslamcı, İslamcıyı İslamın yorumu ile ilişkili olarak kırmaktadır. Modern, laik, demokratik Türkiye Cumhuriyetinde bence her ikisinin de yeri yoktur. Tıpkı Suriye gibi, Irak gibi, din savaşına tanık oluyoruz. Mehzep savaşına tanık oluyoruz. Modern olma iddiasında bir ülkede böyle şeyler olamaz. Yani Tayyip Türkiye'nin Putini değildir. Saddam gibi Başar Esat gibi, belli bir dini kitleyi arkasına almış, İslam devleti kurmak isteyen birisidir. Fettulah gülen de öyledir. Ama Fettulah Gülen daha ılımlı, hoşgörülü, din savaşını desteklemeyen, şiddeti desteklemeyen bir dini liderdir.

- Tani ortada komplo veya terör örgütü filan yoktur. Farklı yapılara bürünmüş iki dini yapılanma vardır. Fettulahçılar da terörist değildir. Fettulahçılık bir çeşit inançtır, İslamın belli bir şekilde yorumlanmasıdır. Bu yüzden örgütten söz edilemez. "Cadı avı" da değildir. Dİn savaşına, inanç hüriyetine dokunulduğunu görüyoruz. Tabi yanlış olan, Fettulahçıların da dini siyasete araç olarak kullanmasıdır. Ama refah Partisi, AKP dini devlete ve insanlara karşı nefreti teşvik etmek için yıllarca kullanmışlardır. Tayyip 1997'de bu sebeple hapse atılmıştır. Prensip olarak AKP varsa Fettulah'In da en az onun kadar var olmaya hakkı vardır.

Makaleyi tavsiye ederim.  

Link to post
Sitelerde Paylaş

Kıbrıslılar da senin gibi düşünüyorlar:

https://www.washingtonpost.com/world/middle_east/turkish-cypriots-protest-turkeys-religious-influence/2016/08/03/d57a5a04-59b0-11e6-8b48-0cb344221131_story.html

Bir de Mısır ve Arap dünyasının yaklaşımı ilgili makale var:

http://www.forbes.com/sites/stratfor/2016/08/02/egypt-and-turkey-aligned-but-out-of-step/2/#5ec6667a73a3

tarihinde leonardo18 tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...