Jump to content

"Din" için alternatif tanımlar


Recommended Posts


Yaşadığımız gerçeklere göre, kısa ve öz biçimde dinleri anlatmak isteseydik, nasıl tanımlardık ?

İşte birkaç alternatif din tanımı...;

Korunması için, tehdit ve diktaya muhtaç öğretilere din denir.

Sözde tanrısının emirlerini dayatan, insanların özgürlüklerine tecavüz eden ama bunun için hiçbir delil gösterme gereği hissetmeyen, dolandırıcı zihniyetin diktatörlüğüne din denilir.

Tanrı adına konuşan onlarca adamdan yanlışı seçenin yanacağının iddia edildiği, kumarbaz ve düzenbaz inanç sistemine din denir.

Kendisi gibi inanmayana sonsuza kadar işkence yapılacağını iddia edip, tanrıyı babasının uşağı olarak gösterdiğini farketmeyen aptalların zırvalarına din denir. 

Saltanat ve ganimet için uydurulmuş sözde ahlaki kurallara din denilir.

Bilim ve sanat düşmanlığının örgütlenmiş haline din denilir.

Taraf olduğu ve tartışılmaz ilan ettiği düşünceyi, insan haklarından daha önemli sayan gerici yobaz öğretilere din denilir.  

 

 

tarihinde Mindsurfer tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

 İnsanları inanca göre bölmeden rahat edemeyen yobazların zihniyetine din denir.

"Herkes benim gibi inanmak zorundadır, yoksa aşalanır" şımarıklığına din denir.     

Sadece tarihte yaşamış birkaç adama inanılmadı diye, toplumu bölen insanları aşalayan rezil öğretilere din denilir.

Herşeyi şekilci maddeci kurallara dayanan, insanlığa kişiliğe değer vermeyen, duygusuz vicdansız insan müsvettelerinin dayatmalarına din denir.

Kendisi gibi inanmayanı susturup, utanmadan "inkar edilmez doğruluk rehberi" olarak yutturulmaya çalışılan zorbalığa muhtaç inanç sistemlerine din denilir.

                

 

                                

Link to post
Sitelerde Paylaş

Insan türünün tarihi boyunca icat ettiği en berbat, en zararlı, en korkunç ve en tehlikeli, bu konuda en yakın rakibi ırkçılığın eline su bile dökemediği ayrımcılık, ötekileştirme ve düşmanlaştırma yöntemine din denir. 

Budizm gibi benim bildiğim tek, belki bilmediğim bir iki daha zararsız türü olabilen din canavarının, en tehlikelisi ve olabileceğin en berbatı Islam dinidir.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bu "din" tanımlamalarına daha çok hangi din uyuyor.... Ne yazıkki islam. 

 

Bunlar yaşadığımız gerçeklere göre şekillenmiş tanımlardır.

Bunları ben iddia etmiyorum. Zaten müslümanlar ortaya koyduğu davranışlarla bize bunları anlatıyor. 

 

Evet, islam başta olmak üzere "din" kelimesi bize ne anlatıyor.... devam ediyoruz..;

 

Herşeyiyle piyasa ve siyasete hizmet için getirildiği apaçık ortada olan kutsal sömürü sistemine din denilir.

 

Çeşit çeşit ahlaksızlıkların “iyilik, ahlak, maneviyat” adı altında yutturulmaya çalışıldığı zihniyetin, düzenbazlığına din denilmektedir.

 

Güçlüye boyun eğmeyi ve köleliği öğreten geleneklerin kutsallaştırılmasının ortak adı dindir.

 

Tehdit ve rüşvet sistemiyle adil bir imtihan yapılabileceğini iddia edecek kadar aklını kaybetmiş adamların masallarına din denilir.

 

Kutsal olduğu iddia edilen şeyler söz konusu olduğunda "büyüklerimden ne gördüysem o doğrudur" diyen, tarafsızca düşünmekten tir tir titreyen, kara cahil zihniyetin yobazlığına “din” adı verilmiştir.
 

Halkı, kötülüklerinden korumak için, medeni ülkelerin devlet işlerinden ayrı tutmak zorunda kaldığı, diktatör emirlerine din denilir.

 

Sadece inanç gibi uyduruk bir sebepten, sürekli bölücü, aşalayıcı, tehditkar davranışlara maruz kalan insanlara, toplum içinde din hakkında düşüncesini belirtmemiş olduğu için "munafık" diyebilecek kadar alçalabilme becerisinin tek açıklaması da 'din'dir !

 

 

 

                                           

    

                          

tarihinde Mindsurfer tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Budizm'in yanısıra, Uniteryen universalizm gibi, aynı zamanda felsefe olarak tanımlanabilecek inançları bu yazdıklarımın dışında tutuyorum.

 

Bunun haricinde bazı teistler de "din benim için sadece iyiliktir. kimseye dayatmıyorum, karışmıyorum" filan diyebilir.

Ancak burda dinin sizin için ne olduğunu veya kişilerin inançlarını konuşmuyoruz. Toplumda ve islam ülkelerinde yaşanılan dinin gerçeklerine göre yorum yapıyoruz.

 

İnancını kendi içinde yaşama erdemine sahip teistler bunları üzerine alınmasın. Diğer taraftan da, insanı doğru yolu öğretmek için geldiği iddia edilen dinler, neden ters yönde sonuçlar doğurmuştur? Bunları tarafsızca düşünmenizi tavsiye ederim. 

 

Dinin iyilik getirdiğini iddia eden varsa, önce bunu şeriat ülkelerindeki yansımaları ile göstermelidir.

Aksi durumda iddiası palavradan öteye geçemez. kendisini ve yakınlarını aldattığı ile kalır.

Hristiyanlar ise, dinlerinin tarihini inkar edemez. şu an batıdaki hristiyanlık uygulamada epey bir evrim geçirmiş durumda. Buna rağmen tamamen zararsız hale getirildiğini söylemek için henüz erken.

 

 

 

 

                                                        

tarihinde Mindsurfer tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Bir dinin ne olduğunu anlamak için o dinden olduğunu söyleyenlere bakarız, bu bir...

Fakat ikincisi ve daha da önemlisi, eğer bu dinin kutsal metinleri varsa onlarda ne yazdığına bakarız. İslam söz konusu olduğunda, bu kutsal metinlerin başta geleni kuşkusuz Kuran'dır.

Kuran cahil çöl yağmacıları tarafından derlenirken, daha önce denenmemiş yeni bir yönteme başvurulmuştur. Bu metinler allahın ağzından düzenlenmiştir. Diğer kitabı mukaddes denilen metinler böyle değildir. Bunlar direk tanrının ağzından değil, "rab buyurdu ki" formatında, bazı elçi ve havarilerin tanrıdan rivayetleri şeklinde yazılmıştır. 

Bu bakımdan Kuran'ın direk olarak İslam'ın Allah adı verilen güya bir tanrının sözleri olduğu iddia edilmiştir. Bununla bu ilkel bir cep ajandasından başka bir şey olmayan karmakarışık, hiç bir anlatım düzeni ve özelliği bulunmayan, üstelik tekrarlarla aşırı derecede dolu, son derece basit ve bozuk bir anlatımı bulunan bu kitaba cahiller tarafından bir saygı ve korku duyulması büyük ölçüde sağlanmıştır. 

Kuran'a saygı duymak ve ondan korkmak, günümüzde bile ne acı ki cahillikle doğru orantılıdır. Doğru orantılı olduğu bir başka faktör daha var; sahtekarlık. Çıkarcı, bu son derece kullanışlı dinden çıkar sağlayan yalancı ve sahtekar dolandırıcılar, Kuran'a yapay bir saygı göstermekteler. Çünkü bundan çıkarları var.

Çok azınlık bir kesim ise, Kuran'ın ne mal olduğunu bildiği halde, boşu boşuna kuduz köpeği okşayarak tedavi etmeye çalışan bir kişi gibi, Müslümanlara yalakalık yaparak Kuran'da güzel şeyler yazdığı yalanını bile bile söyleyerek onların zararlarından kurtulunabileceğini sanmaktadır. Halbuki kuduz köpek onu okşayan eli ısırır ve kuduz bulaştırır. Onu okşayarak tedavi etmek ne yazık ki mümkün değildir.

Kuran'ın Allah diye uydurma bir tanrının ağzından yazılmış olması, onun hatasız olmasını gerektirmektedir. Halbuki hatasızlık bir yana, bunun düzgün bir yanı yoktur. Bu durum, İslam için bir risktir. Bunun bir şeye benzemediğini anlayan kişi, bunu bir tanrının filan göndermediğini hemen anlayıp İslam'dan çıkacaktır.

Eğer Kuran'ın bir kitap denecek özelliğe bile sahip olmadığı, ilkel bir cep ajandası olduğu, üstelik cahil çöl yağmacılarınca çiziktirildiği anlaşılırsa, İslam çökecektir.

Çökmemesinin ana nedeni cehaletin hâlâ bu bilgi çağında devam etmesi ve müslimlerin cehalet bataklığında gırtlaklarına kadar gömülü oluşları. Bu, halk için geçerli. Aydınlar, olayı bilen bilgili kişiler için ise korkaklık, halk dalkavukluğu geçerli. Ya da buna bağlı olan, aynı kategoride değerlendirilecek olan yalancılık, çıkarcılık...

Her an islamın aleyhine dönmesi gereken bu durum, bir türlü dönemiyor. İslam hâlâ utanç verici bir şekilde uğursuz korkunç borazanını insanlığın üzerinde öttürebiliyor. İki ayak üzerinde; cehalet bir, yalancılık iki...

Şu halk hâlâ "Kuran'da Allah ne hakkı ile gelirseniz gelin, kul hakkı ile gelmeyin der" yalanının sunturlu, kuyruklu bir yalan olduğunu, böyle bir şeyin yazmadığını anlamak istemiyor. Yüz kere ispata davet et, nerde yazdığını göster de, gösteremediği halde yüzbirinci kere aynı yalanı yüzü kızarmadan, utanmadan, sıkılmadan iğrenç çürümüş bir sakız gibi ağzında geveler.

İnsanlığın bu derece cahilce bir yalan kamburunu, İslam denen bu belayı sırtından şu bilgi çağında hâlâ atamayışı, insanlığın en utanç verici yüz karasıdır. 

Link to post
Sitelerde Paylaş

İnançlarının devamını getirmek ve yaymak için, şiddet, işgal ve teröre ihtiyaç duyan zihniyetin diktasına din denilir.

 

Irkçılıktan çok daha çirkin bir ayrımcılığı meşrulaştırmış ve  insanları sadece bir konudaki düşüncesine göre bölecek kadar utanç verici noktaya gelmiş bu düşmanlık öğretisine "din" adı verilmiş... ve ne yazıkki bu bölücülük en rahat islam ile uygulanabilir hale getirilmiştir.

 

İnsanlığın, kişiliğin, en güzel niyet ve duyguların hiçbir değer taşımadığı, ama çürük vicdanların bu kepazeliği "maneviyat" adı altında sunabildiği, bu yalan çukuruna bilin bakalım ne denilmiştir?

 

"Ben inancımda asla yanılmam. ama benim inancımdan farklı bir iddiada bulunan herkes kesin yanılıyor" diyen, kibirden patlayan, cahil cuhela takımının bu rezilliği de, ancak "din" kelimesiyle anlamını bulabilmektedir.

 

Ortaya koyduğu davranışlarla, inandığım tanrıyı kafana geçirmeden rahat edemiyorum... diyenlerin kutsal sayılan bu ahlaksızlığına verilecek isim, yine "din" olabilir.

 

Kime, neden inanılmadığıyla ilgilenmeyen, sadece menfaat cepheleşmesinin önemli olduğunu çoktan ifşa etmiş, bu aldatmaca elbette yine din adı altında insanlara yutturulmuştur.

 

 

                            

                                                    

tarihinde Mindsurfer tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Dinlerin öncüllerinde hazır bir ırlçılık vardır zaten. Özellikle de islamda arap ırkçılığı barizdir. Siyah kölelerin islama faydası ve bölgede başka seçeneklerinin olmaması ve arap kültürünü de sindirmeye gönülden razı olmaları, onları islamda tutmuştur. islamda hüküm ehli olamamışlardır o köleler ama islama canlarıyla ve mallarıyla hizmet eden olmuşlardır. Dinleri nedenleriyle incelediğimizde karşımızda din diye duran şeyin adı çıkarcılıktır.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Kitapların mabetlerin insan hayatından daha değerli yapıldığı put öğretisine "din" adı verilmiştir.

 

İnsan olabilmek için kendisine dayatılan kurallara muhtaç olduklarını savunanların, insana atmış olduğu bu iftiraya din denilmiştir.

 

Din, yanlışlarla dolu olduğu halde, yanlış anlaşıldığı iddia edilen cehaletin başka bir adıdır.

 

Kadın ve azınlık haklarına tecavüzü meşrulaştırma beceresinin formülüdür, din.

 

İnsanca yaşanabilecek, hayatın tadı olan her türlü zevki ayıplayıp yasaklayan bu karanlık zihniyetin dayatmaları da, ancak din adı altında toplumda yer edinebilmiştir.

 

"Akıl dini değil, nakil dini" diyerek,"geldiğin toplumda din büyüklerinden ne gördüysen onu doğru kabul edeceksin, çünkü biz de öyle yaptık”  diyen kapkaranlık cehalet ve yobazlık zincirine din adı verilir.

 

Büyükleri ve çevresinin "değişmez ve tartışılmaz" olduğunu söylediği herşeyi, sorgulamadan kabul etme esasına dayalı dogmatizmi, cehaletin temel yapısı olmasına rağmen "kutsal" bahanesiyle koruyan, insan aklını hiçe sayan, bu rezil cehalet sisteminin ortak adı da, yine din'dir.

 

Kendileri farklı düşünceye karşı fiziki şiddet eylemlerinde bulunmalarına rağmen, din eleştirilerini "dinlerine saldırı" (!) olarak gösterecek kadar alçalmış faşistlerin, zorbalıklarının kutsandığı inanış biçimine din denilmektedir. 

 

 

 

 

 

      

tarihinde Mindsurfer tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Quran'ın Yusuf 76 ayetinde fi dini el meliki (فِي دِينِ الْمَلِكِ) ifadesi vardır. "Fi dini el meliki" - "Bir Kral'ın dininde" demektir.
Bir Kral'ın dininden kasıt ise, Kral'ın hükümet programıdır. Devleti yöneten insanların siyaset vizyonları dindir.
Devletleri yöneten insanların yürüttükleri siyaset tarzları ayrı ayrı dindirler.
Müslüman cemaatler Yusuf 76'daki Fi dini el meliki ifadesini, ictihadındaki örnek olarak çevirmekteler
ama gerçek ayette yazıldığı gibi, Kral'ın dini şeklindedir ve Kral'ın dini Allah'tan bağımsızdır.
Muhammed'in getirdiği islam - esenlik dini, bugün demokrasi dediğimiz kavramın yerini dolduruyordu.
Muhammed de din demekle aslında bizim demokrasi dediğimiz kavramı amaçlamıştı bana göre.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 4 months later...
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...