Jump to content

Dini Açılım Konusu


Recommended Posts

Ateist Forum kısmında başlıkları arada takip ediyorum. İlginç tartışmalar oluyor. Yine de şöyle bir endişem var:

- Bunlar dincilerin istedikleri gibi "Kurana inanırsan böyle, kurana inanmazsan böyle" noktasında olmamalı.

Bir defa Din konusu ayrı, İnanç konusu ayrıdır. Benim asla sağlam bir İslami alt-yapım olmadı, zararını da pek görmedim.

Yine de ciddi manevi arayışlarım olmuştur ve daha uluslar arası bir düzeyde, bu arayışlarımı karşılama yoluna gitmişimdir.

Dİn konusu da İslamiyet'le sınırlı değildir. ben geçmişte Kızılderili ve orta-asya şamanlığı konularını çok merak ederdim. Sonra bazı New-Age kitapları filan da okumuşumdur.

Sonra, belli bir aşamada, Mevlana, Yunus emre gibi Anadolu-mistiklerine yönelmişimdir. Kuran'I herhalde ilk o zaman okumuşumdur (ki çok bir şey de anlayamamıştım). Ama şu kadarını anlamıştım: Mistik İslam denen bir şey de var. Ve bu tür yaklaşımlar, hayatın içinde, insana çok şey kazandırabilir. Böylece genel İslam nüfusuna da daha saygılı yaklaşmaya, hatta ayağımı denk almaya başladım.

Ben geçmişte sizin kadar din nefreti taşımazdım ama "din kitlelerin uyuşturucusudur" konusuna çok inanırdım. Halen de göreceli olarak buna inanırım.

Bu din konusundaki düşüncemdir.

 

-"İnanç" deyince zaten apayrı bir alana girmiş oluyorsun. Geçmiş toplumlarda her şey "birlikte" yapılırdı ve "birliği" bozan kişi de cezalandırılırdı. Arkadaş çevresinde de öyledir. Birliği bozan adam hakkında dedikodu çıkar, dışlanır filan. Bu da öyle bir şey. Ama bu alan tamamen bireyseldir. mesela "ayet öyle dedi" diyebilirsiniz. Da ayetli-ayetsiz. Tanrı ile olan olumlu ya da olumsuz ilişkime kimsenin karışması zaten mümkün değildir. Kimse kafamın içinde değildir. Ben istersem Laveyan Satanist olup kendimi "Müslüman" diye tanıtırım, istersem beş vakit namazını kılıp kendimi "modern" olarak gösteren birisi olurum. Neticede inancımdan da "ben" bir şey elde ederim. manevi huzur, birşeyleri öğrenme/anlama duygusu, avunma, mistik anlayış vs. bu sadece benle alakalıdır.

 

- Bir de benim keşvettiğim şey de şudur: Bir yerde "islam niye bir tek araplara indi" filan demişler. Geçmişte kuran hocası da bana (herhalde bilmeyerek) "bütün peygamberler Müslümandır" demişti. Ama doğru. Çinde Taoculuk vardır. Japonlar'da bir takım samuray felsefeleri, Aikido filan vardır. Hindistanda Hinduizm, Yoga, Budizm filan vardır, Yahudilerde Kabala Vardır (Hayır Kabala şeytana tapmak demek değildir, Çok ciddi mistik bir disiplindir, Büyü ile filan da alakası yoktur), Hıristiyanların bir sürü mistik/filozof düşünürü, rahibe teressa gibi ermişleri vardır. Zerdüştilerin, filan da, Eski Roma'Nın Mtraist geleneklerini beslemiş olan, derinlikli mistik yönleri vardır, Amerikan yerlilerinin çok ciddi Şamanist anlayışları vardır.

Bu noktaya gelmişsen, inanç alanına yavaş yavaş girmeye başlamışsındır. Yani artık soru soruyorsundur, mistik sorularına cevap arıyorsundur.

Hıristiyanların bize en çok güldükleri konu "bir şey anlamadığın duayı niye ezberleyip ezberleyip okuyorsun?" - Doğru, ama şu da var: dinler ezbere dayalıdır. Din demek, kendi işini papaza, hahama, imama devrettin, kendin yan gelip yatıyorsun, ezberden gidiyorsun demek. Mistik gelenekler de bu tür ezbere karşıdırlar. Soruları soracaksıni kendin cevap arayacaksın. Ya da, kaliteli bir din hizmeti bulacaksın (vaktin yoksa) Ama o zaman da başındaki adamın biraz "kalifiye eleman" olması gerek. Yurt dışında normal yaşayan, partilere giden, kız arkadaşı olan, sonra her pazar kiliseye giden o kadar insan var. Bizdeki dini hizmetin kalitesinin çok düşük olduğunu ben yıllardır söylüyorum. Örneğin Cuma namazına gidiyorum. İmam birçok yerde bana ters gelen şeyler söyleyebiliyor (adam cahil naapsın). Ama öyle bir imam olacak ki. Ben (ki zaten çok sık gitmiyorum) "Ya hay allah bunu hiç düşünmemiştim, ne kadar bilgisizmişim" filan diyeceğim.

- Bir de dinler özünde birer sevgi mesajıdır. komşuna iyi davran, akrabalarını sev, çalma, öldürme, yamyamlık yapma, yalan söyleme filan derler. Ve psikologlar da insanı yobaz dine karşı sürekli uyarırlar, modere/normal düzeydeki dini inancı da genellikle desteklerler. Psikologların bakış açısı böyle. O yüzden, mesela ben 3 gün önce işimi savsaklamışımdır. Camideki konuşmacının bana düşündürtmesi lazım "işini savsaklamayacaksın, yaptığın işi tam yapacaksın" filan diye. Ama dediğim gibi kendisi o düzeyde olmayan, lise mezunu adam, ayetler mayetler, konuşmayı geçiştirir, düş-kalk, ondan sonra bitti. güne devam et filan.

Onun için, zaten tamamen bireyselsin. Öyle ya da böyle, Bu "topluluk" anlayışına da tamamen karşıyım.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Evet,

Bir de "Vitrin" konusuna pek inanmıyorum. Tam tersine, Yobazlık en kolay dindir. düşünmene, araştırmana, soru sormana, sorgulamana gerek yok. Tek yapman gereken söylenenleri harfiyen uygulamak (bir işe yaramadığını bile bile).

"Vitrin" kısmında hareketlilik vardır. Sürekli arayış halindesindir ve sürekli yeni şeyler öğreniyorsundur. Kısacası çaba gösteriyorsundur.

 

Link to post
Sitelerde Paylaş
5 minutes ago, leonardo18 said:

Evet,

Bir de "Vitrin" konusuna pek inanmıyorum. Tam tersine, Yobazlık en kolay dindir. düşünmene, araştırmana, soru sormana, sorgulamana gerek yok. Tek yapman gereken söylenenleri harfiyen uygulamak (bir işe yaramadığını bile bile).

"Vitrin" kısmında hareketlilik vardır. Sürekli arayış halindesindir ve sürekli yeni şeyler öğreniyorsundur. Kısacası çaba gösteriyorsundur.

 

Yobazlık diye bir din falan yok, ne saçmalıyorsun? İslamiyet var, hristiyanlık var,  yahudilik var, hinduizm var, yobaz dediğin kimseler de dini dinine en bağlı kimseler.

Bir insanın hem dinlerin reklamını yapıp hem de yobazlıktan yakınması aptallıktan başka bir şey değil.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Dini yobazlık bir defa sağlık açısından iyi değildir. Birçok şeyi saplantı yapıp öyle olmama ihtimalini dışarda bırakmışsındır ve kimsenin bilmediği konuları "ben biliyorum" deyip çevrendeki insanlara da saldırıyorsundur. Dindar olmayan vardır, dindar vardır, bir de yobaz vardır. Sonuncusu psikoloji olarak pek sağlam değildir.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Soru işareti çok anlamlı bir simgedir. Temeli, insanlık tarihindeki ilk olaya, Havva'nın elma ağaci yaninda yılanla karşılasmasına dayanır. 

Işte tüm insanlik tarihi bu soru işaretiyle başlar. Yılan başlatmıştır onu.Kuyrugu üzerinde dikilir halde bu simgenin, soru işaretinin içindedir. 

Başka bir aćıdan da dogru anlaşıldığında,bilginin nasıl var oldugunun simgesidir bu.Her turlu bilginin başında sorular yer alır. 

Soru, soru olarak kalırsa, sen de Adem olarak kalır, ve asla bir İsa'ya dönüşemezsin.Bu yuzden diger simgenin de anlaşılmasi gerekir.Yılan kendi kuyruğunu yemeye basladiginda bu bir arayıştır artık.Yani, felsefe soru işaretiyle, kuyrugu üzerinde duran yılanla eş anlamlidir.

Peki din tarihi nedir? Işte bu da bunun tam tersi ; kendini yiyen soru ! KENDİ KUYRUĞUNU YİYEN YILAN ! Dini arayışta soru kaybolur ; geriye susuzluk kalır.Bir an gelir çatar ve zihinde hiçbirşey, soru bile kalmaz. Soru kendi kendini yutmuştur.

 

Link to post
Sitelerde Paylaş

Evet ama bir yere kadar. Ya da bireysel bir düzeyde. Söz konusu olan benim susuzluğumdur. Kapı açıktır, isteyen gelebilir. Ama oraya girmiş olan, susuzluğunu gideren benim. Suyu kaptığım gibi millete içirme şansım yok. İstiyorlarsa kendileri gelip içerler. ben en fazla "burada su bulabilirsiniz" derim.

Link to post
Sitelerde Paylaş
7 saat önce, leonardo18 yazdı:

 Bir defa Din konusu ayrı, İnanç konusu ayrıdır.

Her inanç, din olmak zorunda değildir elbette.... 

Mesela...; Fal, Astroloji gibi şeyler birer inançtır ama zararsızdır. din gibi topluma kurallar dayatmaz. insanları birbirine düşman ederek saltanat elde etmeyi amaçlamaz, bu inançlar.       
 

7 saat önce, leonardo18 yazdı:

- Bir de dinler özünde birer sevgi mesajıdır. 

Yani terör işkence ve katliama teşvik eden...., insanları sadece bir konudaki düşüncesine göre birbirine düşman eden islam dini de, bir sevgi mesajı mıdır....?   

Baştan sona inanmayanlara düşmanlık ilan edip nefret saçan kuran, insanlığa sevgi öğretiyor !... öyle mi... doğru mu anlıyorum? 

 

 

Link to post
Sitelerde Paylaş

Ciddiye alınmayan, saplantı haline getirilmeyen dinin bir ölçüde zararsız olduğu doğru. Şimdi Hristiyanlar dinin zararlarından ve yobazlıktan reformla kurtuldular. Yahudilikte bir reform olmadı. Onlar da büyük ölçüde kurtuldu ama! Peki reform yapmadan bunu nasıl başardılar?

İşte ciddiye almayarak, folklorik bir ögeye indirgeyerek başardılar. Tevratın neredeyse hiç bir emrini kaale almazlar. Cumartesiye göstermelik saygı gösterileriyle, asansöre filan binmeyerek, sözde tabii, böyle bir şey olamaz elbette, ne asansöre binmemesi yahu! Bu gösterişten başka bir şey kesinlikle elbette değil. İşte et ile sütü karıştıran yemekler yapmayarak, kippa giyerek filan gösteriş yapıyorlar.   

Şimdi reform zamanında yapılabilecek bir şey. O tren kaçınca reform meform yapılamaz. O yüzden İslam için de Yahudilerin yaptığı gibi dini folklorik bir gelenek düzeyine indirgemekten başka yol kalmamış oluyor. Şu zamanda artık hiç bir dinde reformdan filan kesinlikle söz edilemez. O tren kaçalı çok uzun zaman oldu. Öyle bir seçenek hiç bir şekilde yok. Şu bilgi çağında hiç bir şeyi değiştiremezsiniz, eskisini silip unutturamaz ve yenisi ile değiştiremezsiniz. Öyle bir şans hiç yok.

Elbette olması gereken en üst düzey ateizm. Ama bu hedefi kısa bir sürede tutturmak olanaksız görünüyor. Bu tabii ki ateizmden vazgeçmemizi gerektirmiyor. Bir de şu var: Din konusunda bireysel tutumlardan çok politikalar önemli. Bireysel tutumlar önem taşımaz. İsterse inzivaya çekilsin isteyen, ne yapalım yani, durmadan oruç tutup namaz kılsın, haram görmeyeyim diye hiç dışarı çıkmasın. Kendi bilir.

Fakat politika laik olmak zorunda. Dine karşı bireysel tutumlardan çok laik politikaların uygulanması önemli. Laiklik sağlamsa bireysel dinsel inançların bir önemi olmaz. Zaten ateist politikacıları başa getirmek diye bir siyasi tavır olmamalı. Bunun dindar politikacı başa geçsin demekten bir farkı yok. Politikanın laik olması birincil amaçtır. Bu üstelik kaçınılmaz ve zorunludur. Dini hiç bir biçimde siyasete sokmayan politikacıların yönetimde olması olmazsa olmazdır, laik olmadan insan olunmaz. Sürü olunur, köle olunur, mal olunur ama insan olunmaz.

Bunun yasal düzenlemesi ve yaptırımları da meşrudur, meşru olmak bir yana şarttır, kesin gerekliliktir. Ama dindar olmayacak, inanmayacaksın diye yasa ve yaptırım olamaz. Böyle bir şey söz konusu bile edilemez. İnsan hakları ihlalidir ve suçtur. İnanmak da inanmamak da asla ve hiç bir şekilde dayatılamaz.

Biz tabii allah yok islam yalan ve bu tüm dinler için de geçerli derken, yetki elimize geçse islamı yasaklar, ibadeti suç sayar ve cezalandırırız demiyoruz. İnancın nasıl propagandası yapılıyorsa biz de inançsızlığın propagandasını yapma hakkımızı kullanıyoruz. Bu elbette kesin bir hak ve hatta ödev.

Dini siyasete alet eden politikacılara ne kadar karşıysam, yarın dinsizliği siyasete alet eden politikacılar olursa onlara da karşı olurum. Olması gereken de budur. Aksi düşünülemez.

Geriye kaldı bir seçenek: Kafirleri öldürün demek sevgilinize çiçek alın demek, hırsızın elini kesin demek kırlarda dolaşın temiz hava alın demek, efenim işte zina edeni sopalayın demek savaşmayın sevişin demek filan diye saçmalamak... Bu bir seçenek mi, değil ve olamaz da. Bu soytarılık. Bunun soytarılık olduğunu herkes biliyor. Bunu bu bilgi çağında asla yutturamazsınız. Bunu bir seçenek olarak öne sürmek bile soytarılıktır. 

Link to post
Sitelerde Paylaş
Bir saat önce, Mindsurfer yazdı:

Her inanç, din olmak zorunda değildir elbette.... 

Mesela...; Fal, Astroloji gibi şeyler birer inançtır ama zararsızdır. din gibi topluma kurallar dayatmaz. insanları birbirine düşman ederek saltanat elde etmeyi amaçlamaz, bu inançlar.       
 

Yani terör işkence ve katliama teşvik eden...., insanları sadece bir konudaki düşüncesine göre birbirine düşman eden islam dini de, bir sevgi mesajı mıdır....?   

Baştan sona inanmayanlara düşmanlık ilan edip nefret saçan kuran, insanlığa sevgi öğretiyor !... öyle mi... doğru mu anlıyorum? 

 

 

- Fal, Astroloji, artık batıl inançtır. Dİnde "Hurafe" olarak tanımlanır. Bir yere kadar zararsızdır. Şizofren kişilerin çoğunun bu tür şeylere ciddi merakları vardır.

-Terör işkence konusu ayrı. Bütün dinlerde "birbirinizi sevin, kardeşlerinizi sevin, hırsızlık yapmayın, yalan söylemeyin, açgözlü olmayın (Feto'nun öğretisiyle taban tabana zıt), verilen şey için şükür edin, Allah daha çoğunu verir" filan denir.

- Organize dinlerde, mutlaka siyaset de olur, çünkü dinin başındaki adam da insandır. Sürü-çoban ilişkisi de ortaya çıktı mı, cehaletle de birleşince hoş olmayan manzaralar çıkar.

Din örneğin suçluluk aşılar. Bütün dinlerde bir "günah" ya da "karma" saplantısı vardır. O da psikolojik açıdan zararlıdır. Ya da evlilik dışında cinseliğe yasak koyar, sonra doğal eğilimlerini karşılayanlar "günahkar" olurlar. Freud'un da ortaya koyduğu gibi, bu tür şeyler topluma zarar verir.

Buna eklemek istediğimi Demo zaten eklemiş.

Demo'nun son paragrafı:

Alıntı

Geriye kaldı bir seçenek: Kafirleri öldürün demek sevgilinize çiçek alın demek, hırsızın elini kesin demek kırlarda dolaşın temiz hava alın demek, efenim işte zina edeni sopalayın demek savaşmayın sevişin demek filan diye saçmalamak... Bu bir seçenek mi, değil ve olamaz da. Bu soytarılık. Bunun soytarılık olduğunu herkes biliyor. Bunu bu bilgi çağında asla yutturamazsınız. Bunu bir seçenek olarak öne sürmek bile soytarılıktır. 

- Valla Harry Potter'in kitabı gibi de elimi ısırmadı. Ben din alimliğini din alimine bırakmış bir insanım. İlahiyat okuyup yıllarca Kuran da incelemedim. Da sağda solda Cübbeli Ahmet efendi vs. gibi tipler türedi. Ben kendi adıma herkesi de uyarırım, "işiniz gücünü olmasa bile 2017 yılında bunları dinlemeyin" derim. Benim sorunum bunlarla ilgili. Dünyanın ikinci büyük dinine el koyabileceklerini söylüyorlar. Bende bunu asla yapamayacaklarını söylüyorum.

 

Link to post
Sitelerde Paylaş
45 minutes ago, leonardo18 said:

- Fal, Astroloji, artık batıl inançtır.

Sanki din denen zımbırtı batıl inanç değil. Ayrıca dincilere göre sadece kendi inancı doğru, diğer inançlar, dinler hep batıl inançtır. 

Mesela sana sorsak İslam nedir diye o geçerli inançtır dersin, tipik dinci mantığı işte.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Kepazeliğe bak, Harry Potter elini ısırmış da, Kuran ısırmamış. Ülen sende göz var mı, nerenle okuyorsun? Bu da elini ısırmadıysa sende akıl denen bir şey var mı? Cahil çöl yağmacıları kısas hüre hür köleye köle dişiye dişi yapılır yazmışlar, nasıl ısırmaz elini değilse de bir tarafını bu zırva yahu! Bu zırva da hiç bir tarafını ısırmadıysa sen dogmatik saplantılı cahil aptalın tekisin. İnsan olan bir insanı bu aşağılık iğrenç ifade rahatsız eder. Bu sadece bir örnek. Kuran bunun gibi ilkel saçma sapan cahilliklerle dolup taşıyor.

Bu kepazelik elini ısırmamış! Ama Potter ısırmış! Senin beynine ben bir şey derdim de olmayan şeye bir şey denmez...

Link to post
Sitelerde Paylaş
13 saat önce, sağduyu yazdı:

Sanki din denen zımbırtı batıl inanç değil.

Kendisi hurafenin dibi olan bir saçmalık, hurafenin ne olduğunun tanımını yapıyor!!! :lol:

Hayır ben eskiden düşünürdüm, insanlar salak olduğu için mi Müslüm oluyor, Müslüm olduğu için mi salak oluyorlar diye... Bu bir kısır döngü. Birbirini tetikliyor. Ve bunlar bu kısır döngü içine hapsoluyor, çıkamıyorlar.

Bunu anladığım zaman bu döngüden kendimi kurtardım. Yoksa ben de salaklaşıp gitmiş, bu çember içine hapsolmuştum. Çünkü hop diye ateist olmadım elbet. Bir süre agnostik takıldım ve etiket Müslümanı görünmeyi taktik saydım. Böyle bir dönem kısa da olsa oluyor ama çıkabilmek önemli. Çıkamazsan salağın teki olup gidiyorsun, şekil A da görüldüğü gibi...

Şöyle diyordum: Ben salça kavanozunu boşaltıp reçel koymuşum. Üzerinde hâlâ salça yazıyor ama ben biliyorum reçel var kavanozda. Yani Müslüm etiketimi söküp atmadım ama içimde islam yok diyordum. Bununla kendimi avutuyordum. Tabii sonra anlıyorsun ki bunlar salaklığın türlü çeşitli adları... 

Link to post
Sitelerde Paylaş

Toplumda kutsal inanç mantığının özeti şudur; Bir inancı büyüklerimiz anlatıyorsa ve içinde tehdit varsa mutlaka tartışmasız bir doğru olmak zorundadır.

Tehditle korkuyla iş yaptıran mafya zihniyetinden daha ahlaklı ve dürüst kim olabilir ki... öyle değil mi, sayın müslümanlar!?       

 

 

 

tarihinde Mindsurfer tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 1 month later...

Bakmak istediğimizde dünyanın her tarafına internet sayesine bakma şansına sahibiz. Zamanında bu şansa sahip olamayanlar islam yaşanılan toplumlarda islamcılığın hangi sorunlara sebep olduğunu bilmiyorlardı çünkü islami bir toplumsal hayatın ne kadar ilkel olduğundan, muhammed'in hayatından habersizlerdi. Bu habersizlik durumu ortadan kalktı kısmen ama herkesin sürekli online internet özgürlüğü yok. İnternet kısıtlamasını yapan ülkeler aslında islamın ilkel yaşam biçiminin dışarıdan görünmesini engellemeye çalışıyorlar. İslamın ilkel yaşamından haberiniz olmazsa, islamın barış ve huzur dini olduğunu iddia etmeniz olağan karşılanır.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 2 weeks later...

Yobazlık sadece islamda var. Huzur islamda değil yobazlık islamda. Hristiyan ve yahudi dindarların hiç kadın recm ettiklerini duyduk mu? hayır. Katolik engizisyon mahkemesi insan yaktırmış ortaçağda ama o kararların da arkasında siyasi sebepleri vardı. islamda insan yakmak için insanlar mahkemeye bile çıkarılmadan demir kafeslere kapatılarak ateşe veriliyor.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...