Jump to content

KURAN'IN MUSA KARŞITI TRİUMVİRA'SI ve GERÇEK TRİUMVİRA


Recommended Posts

Kuran'da Musa'ya başkaldıran 3 kişiden söz edilir. bunlardan biri Firavun'un üst duzey görevlisi Haman diğeri Firavun ve son olarak diğeri de Tevrat'ta Korah diye geçen zengin olan ve taraftarlarıyla birlikte yerin dibine gömülen Karun. O ayetlere bakalım:

 

Ankebut Suresi 39. Ayet:  Karun'u, Firavun'u ve Hâmân'ı da (helak ettik). Andolsun ki, Musa onlara apaçık deliller getirmişti de onlar yeryüzünde büyüklük taslamışlardı. Halbuki (azabımızı aşıp ) geçebilecek değillerdi.

 

Mümin Suresi 24. Ayet:  Firavun'a, Hâmân'a ve Karun'a da onlar: "Bu bir sihirbaz, bir yalancıdır" dediler.

 

Şimdi insan düşünmeden edemiyor neden bu 3'lü. Neden bu 3'lü beraber anılıyor Haman ile Firavun'u anlıyoruz Mısır'ın 2 Musa karşıtı figürü olarak tasvir ediliyor ama Karun israiloğulları'ndan . Peki madem Karun alındı Samiri niye alınmadı o da Musa'ya karşı çıkmış ve altın buzağı yapmıştı. Neden özellikle bu 3'lü?

 

Biliyorsunuz ben böyle şeylerin altını oymayı çok severim. Mutlaka bu 3'lünün birlikte anılmasının mantıklı bir gerekçesi olmalı . Öncelikle iz takibime Muhammed'in veya Kuran yazarlarının en çok örnek aldığı toplumdan başladım dini geleneği en köklü olan Yahudiler'den. Acaba dedim Yahudiler'de böyle bir üçlü isyancı grup var mı? Musa'ya karşı birlikte  direnen 3 isyancı kişi aradım ve buldum. Bunlardan biri Kuran'ın dediği gibi Karun diğer 2'si ise biraz garip.Kuran terminolojisne yabancı kimseler önce o tevrat ayetlerine bakalım ve bu 3'lüyü görelim:

 

Tevrat / Çölde Sayım Bölüm 16/ Ayet 23-24 :   23-24 RAB Musa’ya, “Topluluğa söyle, Korah’ın, Datan’ın, Aviram’ın çadırlarından uzaklaşsınlar” dedi.

Tevrat Çölde Sayım Bölüm 16/ Ayet 1-2 :   Levi oğlu Kehat oğlu Yishar oğlu Korah, Ruben soyundan Eliavoğulları’ndan Datan, Aviram ve Pelet oğlu On toplulukça seçilen, tanınmış iki yüz elli İsrailli önderle birlikte Musa’ya başkaldırdı. 

Tevrat Çölde Sayım Bölüm 16/ Ayet 27:   27 Bunun üzerine topluluk Korah, Datan ve Aviram’ın çadırlarından uzaklaştı. Datan’la Aviram çıkıp karıları, küçük büyük çocuklarıyla birlikte çadırlarının önünde durdular.

Ayrıca Yahudi olmayan Apokrif Hristiyan kaynaklarından örneğin Yakup İncili'nde de bu 3'lü beraber anılıyor.

Bu ayetleri uzatabiliriz ama konuyu gereksiz uzatmak olur ben burda farklı bir sonuca varmak istiyorum. Öncelikle Kuran'daki Haman'ın Tevrat'ın Esther kitabındaki Haman ile karıştırıldığını ve aslında Haman'ın Mısır'la ve firavunla alakası olmadığını başka bir konuda anlatmak üzere dipnot bilgisi olarak verelim. Yani Haman ile firavunun beraber geçmesi Muhammed veya Kuran yazarları için gayet doğal çünkü firavunun yardımcı bir görevlisi ve kule yapımında çalışıyor. Üst düzey biri. Asıl sorun Haman değil .Asıl sorun Tevrat'ta sık sık Korah(Karun), Datan ve Aviram olarak geçen bu 3'lü neden Kuran'da Karun(Korah), Haman ve firavun diye geçiyor? Firavun'un Tevrat'taki hikayeye göre bu 3'lüde işi yok, e firavunu sokan Kuran yazarları yardımcısı Haman'ı da almak zorunda haliyle. O zaman biz firavunun hikayeye  dahilinin neden yapıldığına bakmalıyız.

 

Kuran'a girmiş birçok yabancı kelime olduğunu duymuşsunuzdur veya duymamışsanız bir araştırmanızı öneririm.İşte Yahudi Kutsal Kitabı'nın Yunanca'ya tercüme edilmiş Septuagint denilen versiyonunda bu Musa'ya isyan eden yukarıda ayetlerini verdiğimiz Türkçe'ye  Aviram diye geçen kişi Yunanca versiyona  Aviron diye çevrilmiş.Aslında orjinal ibranice'si Abiron ama Yunanca'da ''b'' harfi  ''v''diye okunuyormuş.Yani Yunanca tercümedeki hikayede kelime Aviron diye okunuyor.

 

Muhammed'in bu Grekçe tercümeye daha tanıdık olduğunu düşünüyorum. Kuran'da firavunun yazılışı okunuşu:   “Fir’avn”

Grekçe tercümede Tevrat'ta asıl yer alan isyancının ismi Aviron

 

Benzerliği gördük şimdi biraz zihninizi zorlamanızı istiyorum.Kuran yazarları veya Muhammed Musa'yı kabul etmeyen bir firavun ve haman hikayesini zaten yazdılar ve kulaklarına ve karşılarına  Aviron diye bir isim çıktı. Tevrat metninden Yunanca tercümeden gelen kulaktan dolma veya başka şekilde böyle bir isme rast geldiler. Muhammed bu durumda ne yapar?Bu kişiyi tanımıyor ya da siz ne yapardınız?Şahsen ben bu isme en yakın bildiğim bir karaktere verilen yabancı bir isim olduğunu düşünürdüm benim bildiğim karakter ''firavun''' ise okunuşu çok benzer olan ''Aviron'' isminin ona ait olduğuna kanaat getirmem gayet doğal olurdu.

 

 

Şimdi son aşamada Karun'u biliyorum Firavun'u da şimdi ben koydum Muhammed olarak, Datan'ı ise  hala bilmiyorum siz olsanız ne yapardınız?Ben olsam bu Datan isminin de benim bildiğim karakterlerden birine ait olduğunu ve daha önce Aviron'u firavun yaptığım için ona yakın biri olduğunu düşünürdüm e ben daha önce insanlara firavuna yakın olan kişinin Haman olduğunu söyledim. Haman ismi de Datan'a az biraz benziyor ve bilmediğim için el mahkum onu en yakın bildiğim isim olan Haman'ın başka dildeki adı olduğunu düşünebilirim. Bence şah mat ve bir yanlış okumayı daha keşfettik.

 

Özetle yıllarca Yahudi ve Hristiyanlarca birlikte anılmış 3 isyancı olan Korah(Karun), Datan ve Aviram(İbranice: Abiron) Kuran'da Karun,Firavun ve Haman olarak geçiyor. Biz bunu çözmek istediğimizde grekçe tercüme ve firavun-Haman yakınlığının daha önce Kur'anda vurgulanmasından yola çıkarak Muhammed'in veya Kuran yazarları'nın bu üçlüyü kasıtlı olarak bilgisizlikten ve el mahkum şekilde bu şekilde oluşturduğunu buluyoruz.

 

 

 

 

 

tarihinde Tanah tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Ben şu ufak hatamı düzeltmek istiyorum Abiron İbranice değil Abiram'ın Grekçe Tevrat'a geçirilirken modifiye edilmişş hali ve okunuşta dediğim gibi Aviron diye okunuyor.Ufak bir hata ama düzeltmek lazım Kuran yazarları düzeltemese de bizim bu şansımız varç

tarihinde Tanah tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Sein inci!in,tevrarin les gibi ensest_irkcilik kokuyur.

Soy agaci

Kiz kardesle evlilik

Kayinpederle fanfigi fingfon

 

Kizlik zari( kanli carsaf,)

Hala ile iliski

Karisia kiz kardesim de!! Sapiklig ( Ibrahim hayvanligi)

V.b

 

Hepsi sein incilinde _tevratinda!

 

Tekrar yaziyorun.

 

Kuran!!

Sein incilinede ,tevratinada hacvada ,karada 5 ceker!!

 

 

 

 

Link to post
Sitelerde Paylaş
8 saat önce, Bitburger yazdı:

Sein inci!in,tevrarin les gibi ensest_irkcilik kokuyur.

Soy agaci

Kiz kardesle evlilik

Kayinpederle fanfigi fingfon

 

Kizlik zari( kanli carsaf,)

Hala ile iliski

Karisia kiz kardesim de!! Sapiklig ( Ibrahim hayvanligi)

V.b

 

Hepsi sein incilinde _tevratinda!

 

Tekrar yaziyorun.

 

Kuran!!

Sein incilinede ,tevratinada hacvada ,karada 5 ceker!!

 

 

 

 

Açıkçası Kuran'ın bu 3 kitaptan daha ahlaki olması umrumda değil ki değil benim işim ahlaki karşıalştırma değil çünkü.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 4 weeks later...

Yıl 2017, müslümanlar Rosetta taşında haman adının geçtiğini sanmaya devam ediyorlar. İnternet "Haman ve Eski Mısır yazıtları" makaleleriyle dolu. İddia edildiği gibi Rosetta taşında Haman adı geçseydi mucize olabilirdi hakkaten, burası ayrı ama Rosetta taşında Haman adı yok. Muhammed'in ayetlerde Haman dediği kişi Hammedatan'ın oğlu Agagi Haman. O da eski mısır tarihinde abartılacak kadar önemli biri değil.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...