Jump to content

Bitkiler çevresindeki dünyayı görüyor mu?


Recommended Posts

İlginç bir makale Scientific American tarafından paylaşılmış bende sizlerle paylaşayım. Bitkilerin dış dünya'ya açılan gözleri olabilirmiş.C135EC64-BEC5-474B-A7FD80D67CDD8167.jpg?
 
 

Don't look now, but that tree may be watching you. Several lines of recent research suggest that plants are capable of vision—and may even possess something akin to an eye, albeit a very simple one.

The idea that plants may have “eyes” is, in a way, nothing new. In 1907 Francis Darwin, Charles's son, hypothesized that leaves have organs that are a combination of lens-like cells and light-sensitive cells. Experiments in the early 20th century seemed to confirm that such structures, now called ocelli, exist, but the concept of a “seeing plant” fell by the wayside—only to reemerge in the past few years.

In a recent issue of Trends in Plant Science, František Baluška, a plant cell biologist at the University of Bonn in Germany, and Stefano Mancuso, a plant physiologist at the University of Florence in Italy, lay out new evidence for visually aware vegetation. To make their case, the researchers first point to the 2016 discovery that Synechocystis cyanobacteria, single-celled organisms capable of photosynthesis, act like ocelli. “These cyanobacteria use the entire cell body as a lens to focus an image of the light source at the cell membrane, as in the retina of an animal eye,” says University of London microbiologist Conrad Mullineaux, who helped to make the discovery. Although researchers are not sure what the purpose of this mechanism is, its existence suggests that a similar one could have evolved in higher plants. “If something like this is already present at the lower level of evolution, it is most likely kept,” Baluška says.

Recent work also shows that some plants, such as the cabbage and mustard relative Arabidopsis, make proteins that are involved in the development and functioning of eyespots—the ultrabasic eyes found in some single-celled organisms such as green algae. These proteins specifically show up in structures called plastoglobuli, which are famed for giving autumn leaves their red and orange hues. “This discovery suggests that plastoglobuli in plants may act as eyespots,” Baluška says.

Other observational research reveals plants have visual capabilities we just do not understand yet. For instance, as reported in 2014 in Current Biology, the climbing wood vine Boquila trifoliolata can modify its leaves to mimic the colors and shapes of its host plant.

Although the evidence for eyelike structures in higher plants remains limited, it is growing. “I had never heard about plant vision, and I would have dismissed it as unlikely until my own discovery of cyanobacteria acting as a camera eye,” says biotechnologist Nils Schuergers, co-author of the 2016 study on Synechocystis. The next challenge is to confirm the early 20th-century experiments showing that plant cells themselves can act like lenses—and researchers still need to figure out all the ends to which plants put their rudimentary sight.

Kaynak:https://www.scientificamerican.com/article/veggies-with-vision-do-plants-see-the-world-around-them/

Link to post
Sitelerde Paylaş

Görmenin amacı nedir? Önce bu sorunun cevabını verelim...

Bir canlının görmesi demek o canlının görsel yöntemle çevreden bilgi derlemesi demektir. Bu da çevrenin fakına varmak olarak tanımlanabilir. Çevrenin farkına varmanın çeşitli dereceleri olabilir. Her canlı kendine göre geliştirdiği bir sistemle çevrenin farkına varır. Çevrenin farkına varmanın çevreyi tanıma dışında daha derin bir anlamı vardır. Çevreyi tanımanın bir esprisi varsa o da çevreye uyum yapmaktır. Uyum yapmak demek çevreden gelen uyarıları canlı lehine değerlendirmek demektir. Bu da bir gözün değil, görsel bir sistemin varlığını gerektirir. Tek başına göz bir şey ifade etmeyeceği için, eğer varsa, ona eşlik eden bir sistemin varlığının araştırılması gerekir. Bitkiler ışığa yöneliyorlarsa, çevreden fotonlar aracılığı ile bazı bilgiler elde ediyorlar ve o bilgileri kullanarak varlıklarını sürdürüyorlar (yaşıyorlar) demektir. Görsel bir sistem olmadan bu gerçekleşemez.

Bu durumda rahatlıkla diyebiliriz ki bitkiler görürler. Ayrıca ben şu notu da düşmek istiyorum.

Ne kadar küçük, basit ve ilkel olursa olsun hemen her canlı görür.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Francis Darwin babası Charles Darwin gibi bitkiler hakkında sağlam fikirlere sahipmiş. Ocelli kavramı ortada yokken 1907 yılında Francis Darwin, Synechocystis siyanobakteri türünün gün ışığı görüntüsünü, tıpkı retina gibi, hücre zarına odakladığı organları olabileceğini ilk söyleyen kişidir. 

Link to post
Sitelerde Paylaş
56 dakika önce, Bitburger yazdı:

Sizin mantiginiza göre,sese titresime duyarlimolan bitkiler in kulagida olmali?

Makalede bitkinin hucrelerinin tek tek isigi tespit edebilip, birlikte bitkinin beyninde bir resim olusturabilecegi yaziyor. 

Bana gayet mantikli geldi.

Link to post
Sitelerde Paylaş
1 hour ago, beloved said:

Makalede bitkinin hucrelerinin tek tek isigi tespit edebilip, birlikte bitkinin beyninde bir resim olusturabilecegi yaziyor. 

Bana gayet mantikli geldi.

Bitkinin beyni mi mantikli gelen? Hangi bitkide beyin varmis aydinlatir misin?

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bitkilerin hayvanlardan farkı santral sinir sistemine sahip olmamalarıdır. Ama bu demek değildir ki, hayvanlarda olan bazı hislerden yoksundurlar! Bitkilerle hayvanlar arasındaki ortak paydalar sandığımızdan çok daha fazladır. Bu ilgilenenler için ilginç bir konu olup, yakından incelenmeyi gerektirir. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmaya çalışmayalım lütfen..

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 3 weeks later...

Bitkilerde goz veya goz benzeri bir organ yoktur fakat kloroplastlar vardir . Kloroplastlar da işık hassasiyeti oldukca yuksek bir tur organel . O yuzden yuksek isiklari hissedebiliyorlar .

tarihinde Great Evil Beast tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...