Jump to content

İnançların Arkasındaki Destekleyici Güçler


Recommended Posts

Bu konu hakkında az-çok araştırması ya da bilgisi olanlar var mı? İnançların arkasında yoğun güç blokları olduğunu düşünüyorum. Antik dönem bilimleri, kabala, mistisizm vb. kavramlar bu fikrimi destekliyor. Tam olarak oluşsallığını henüz bilemesem de genel anlamda bazı kişilerin ya da başka tür akıllı formların böyle bir güç hâkimiyeti kurduğunu düşünüyorum. 

Materyalist arkadaşlar için de şu şekilde sorayım: Enerji formundaki maddenin insan veya başka bir zekâ sahibi varlık tarafından azamî enerjiyle/enerjisiz olarak kontrol edilmesi mümkün müdür? İnsan doğasının böyle bir kabiliyeti var mıdır?

Link to post
Sitelerde Paylaş

Hikmet Kıvılcımlı "Allah - Peygamber - Kitap" adlı diyalektik materyalist metod ile dinin ve İslam'ın köklerini tahlil ettiği eserinde şunları söyler:

Alıntı

"Meselemiz hiç de İkincil-üçüncül kategoriden bir iş sayılamaz. Çünkü din konusu, sadece toplumun çatısında tıkırdayan bir kültür meselesi değil, insan beyninde düşünce mekanizmalarında işleyen adeta sistemleşmiş canlı bir düşünce biçimidir. Ve insan beyninde kolayca sökülüp atılamayacak derinliklere yapışmış köklere sahiptir.  Söküldü sanıldığı yerde, başka bir nesnenin veya konunun Fetişe edilişine: tapımına dönüşmüştür: İnsan şuuru kendisini bilemedikçe ne maddi nesnelerin ne de manevi konuların fetişizmini (tapıncını) aşamaz.”

İnanç, sorunun bir parçasıdır. Onun ardında, fetişleştirme gibi çok ciddi bir sorun bulunmaktadır. Yani bilenemeyenin yerini "hürmet"le, "saygı"yla doldurmaktayız. Onu sorgulamamayı kendi huzurumuz açısından daha sağlıklı görülmekte. Bunun yerini insanlık yıllarca dolduramayacak belki de.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...