Jump to content

Sicim Teorisi !


Recommended Posts

24 dakika önce, Great Evil Beast yazdı:

Ozellikle haci nickli arkadasimiza sormak istiyorum da sicim kuramına neden sacmalik dedi ?

Saçmalık da ondan... Bazı kuantum mekanik gözlemlere cük oturması için uydurulmuş, başka bir bilimsel temeli olmayan bir teori. Çok boyutlar da cabası..

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 3 weeks later...

Kuarklar,leptonlar, electroweak gauge bosons, gibi temel parçacıkların kütleler haline nasıl geldiğini ya da kuantum kütle çekimine ilişkin kütleden neden çok daha az olduğunu bilmiyoruz.iki kütle arasında tam 10uzeri -16 fark var. Uzayın ek boyutlarını kapsayan mevcut parçacık fiziği araştırmaları bunu keşfetmeye çalışıyor. 

Sicim kuramı en iddialı kuram. Elektromanyetik kuvvet, nükleer bozunuma bağlı zayıf kuvvetler, kuarkları proton ve notronlar halinde birbirine bağlayan güçlü kuvvetler gibi ilgili soruları ele alıyor.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Supersicim kuramının bir formülüne göre evrenin toplam 11 boyutu vardır. Bu boyutların altısı o kadar küçük bir top içine sıkışmış,bunlar yok gibi davranalım.Ele şu boyutları alıyoruz şimdilik; üç uzay boyutu,bir zaman,bir de ek bir boyut.Bu resimde üç uzay boyutumuz, bir hiperyüzey ya da zar bir yapı üzerindedir.Bu zar ek uzay boyutunun sınırıdır.Ek boyutun diğer sınırını oluşturan başka bir zar var.Bu iki sınır arasında yukarı uzay hacmi(bulk volume) içinde,bizim olağan üç boyutundan farklı olarak ,sadece sonlu bir aralık boyunca uzanan ek boyut var.((bu yüzlere "orbit manifold" ya da "brane" membrane kelimesinden) denmektedir).

tarihinde Tatarka tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Bu zarların fiziksel özellikleri ,enerji ve momentumları var ve harekete geçirdiğiinizde kuark ve elektronlar üretilir.Bizler bulunduğumuz zarların üzerindeki kuark ve leptonlardan oluşmaktayız.Kuark ve leptonlar yalnızca içinde bulunduğu zarlar boyunca hareket ettiklerinden,biz de yalnızca kendi zarımızın üç boyutu boyunca hareket edebilir ve bu kısmı görebiliriz.Diğer bir zarın içeriğini ve oradaki maddeyi göremeyiz.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Döngüsel evren kuramına göre,bu iki zar trilyonlarca yıllık düzenli periyotlarla çarpışıp parçalanmaktadır.Bu da hareketlenmeye, parçacıkların ve radyasyonun oluşmasını neden olur.Bu zarlar esnek bir yay gibi davranır.Her bir döngü boyunca,evren iki tür hareket sergiler.

Evrende madde ve radyasyon olduğunda,asıl hareket zarların gerilmesidir.ya da üç boyutumuzun genişlemesidir.Bu arada zarlar arasındaki uzaklık az çok sabittir,bu evre son patlamadan beri 13,7 milyar yıldır devam ediyor.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...