Jump to content

İsa'nın Yaşamadığının En Büyük Kanıtı: Talmud


Recommended Posts

En küçük olayı bile kayda geçen Talmud nedense İsa adlı birinin  öyküsünden hiç bahsetmiyor.Bu bana göre İsa'nın kurgu bir karakter olduğunun kanıtıdır.Bazı iddialara göre İsa Talmud'ta Pandira adlı birinin oğlu olarak geçiyor ve Ben Pandira olarak anılıyor diğerlerine göre Ben Stada olarak geçiyor ama bu kişiler aslında iddia edildiği gibi İsa değil. Talmud'ta İsa'nın adını taşıyan birçok kişi vardır ama öykülerinin Nasıralı İsa Mesih ile alakası yoktur. Bu kişilerin  en önemlilerinin karakterlerine bakarsak...

1.Talmud'taki Yeshu ben Pandira(Pandira Oğlu Yeshu/İsa) :

Yaklaşık olarak İsa'dan önce 80 yılında yaşadı.Haham Yehoshua ben Perachiah'ın talebesiydi. Mısır'a kaçarak dönemindeki İsrail'de yaşanan zulümden kurtuldu ve döndüğünde bir putperestti.Fısıh bayramının arifesinde infaz edildi.Roma hükümetine yakın birisiydi.Onun gibi infaz edilen 5 takipçisi/havarisi vardı. Mirası yüzyıllar boyunca kaldı ta ki haham İsmail'in zamanına kadar (Yaklaşık olarak Ms 133'te öldü bu haham)



2. Talmud'ta Ben Stada olarak geçen kişi : 

Yaklaşık olarak İsa'dan sonra 100 yıllarında yaşadı. Bazen Ben Pandira yani Pandira'nın oğlu olarak anılsa da genelde Ben Stada yani Stada'nın oğlu olarak anıldı ve muhtemelen Ben Pandira olarak anılsa da bu Ben Pandira 1. maddedeki Ben Pandira ile aynı kişi değildi. Mısır'dan sihir yani büyücülük getirdi İsrail'e. Annesi Miriam (Meryem) idi ve kuafördü. ve bu Meryem Stada olarak anılıyordu. Babası Pandira idi. Üvey babasu Pappos ben Yehudah idi. Fısıh bayramının arifesinde putperest olduğu gerekçesiyle infaz edildi.



Gördüğünüz gibi bu 2 kişinin ne tarihi olarak ne kişilik ne de çevre olarak İncil'deki İsa ile alakası yok. İsa'nın 12 havarisi vardı annesi Meryem'in kuaförlük yaptığına dair hiçbir Hristiyan kaynağı yoktur, 3 Sinoptik İncil'egöre İsa Fısıh bayramında infaz edildi arifesinde değil. Üvey babası Pappos ben Yehudah değil Marangoz Yusuf'tu.İsa putperest olduğu veya sihir yaptığı için değil İncil'e göre Romalılar'a Yahudiler'in Kralı ve Tanrı'nın Oğlu olduğu için teslim edilerek çarmıha gerildi.İsa İsa'dan önce 80 yılında veya İsa'dan sonra 100 yıllarında yaşamadı. Katolik kilisenin düzelttiği üzere İsa İsa'dan önce 3 yılında doğdu.İsa İncil'e göre Roma hükümetine yakın biri değildi Gençliğinde Mısır'a gidip sihir öğrenmedi sadece ölümden kurtarılması için ailesi tarafından bebekken Mısır'a kaçırıldı.İsa Yehoshua ben Perachiah'ın talebesi değildi.

Bu maddeler uzatılır ama gerek yok gördüğünüz gibi Talmud'ta İsa'dan bahsedilmiyor bu da gösteriyor ki İsa diye biri muhtemelen çok büyük ihtimalle var olmadı. Benim bu konuda kafamı karıştıran tek nokta ondan 30 yıl sonra yazılmış metinlerdir fakat onu da artık Helenistik Yahudilik'in yarattığı bir kişi olarak düşünüyorum.
 
 
 
 
 
 
 
tarihinde Ateist Teolog tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...