<< Previous Topic | Next Topic >>indekse geri don  

EVRIM VE TURLERIN KOKENI UZERINE KISA BIR TEZ

December 10 2003 at 4:34 PM
HACI  (no login)

Genel bir inanisa gore turler birbirlerinden turerler. Bu turemenin ve evrimin temel mekanizmalarindan biri mutasyondur. Ancak farkli turler yalniz mutasyonla ortaya cikmazlar. Bu iletimde once kisaca mutasyondan cok daha ilginc bir tureme sekline deginecek, arkasindan yine kisaca evrimi saglayan molekuler mekanizmalara deginecegim.

Iletime katiri ornek vererek baslamak istiyorum.
Hemen hepinizin bu dogal yontemi duymus oldugunuza eminim. Katiri bilenler bu yontemi de biliyorlar demektir.

Ingilizce de katirin karsiti iki ayri kelimedir. Erkek esek ile disi atin ciftlesme urunu "mule" dur.. Erkek atla disi esegin urunu ise "hinny" dir.. Aslinda arada fazla fark yoktur..
Cogu kere bu birlesmelerden yeni bir hayvan turu uremez. Cunku ureyen katir hemen her zaman kisirdir. Kendisini cogaltamaz. Arada bir dogurur ama, fotus her zaman olu dogar. Katirin iriligini atla ilgili genler saglar. Katir inatciligini ve adimlarinin emin ve dengeli olmasini ise esek genlerine borcludur. Bu tur yaratiklar icin "hibrid" terimi kullanilir. Cogu kere hibrid yaratiklar gelisme firsati bulamazlar ve dogmadan olurler. Doganlar da kendi aralarinda ciftlesip, yeni turleri olusturamazlar.

Yoksa olustururlar mi?

Mutasyon gibi, hibridizasyon da, doganin bir turden diger bir tur olusturmak icin basvurdugu yontemlerden biridir. Mutasyondan cok daha hizli ve etkilidir. Dogal seleksiyonun ortaya cikan canli uzerine baski yapmasi gerekmektedir. Katir icin sonuc bellidir. Katir doguramaz ve bir diger katirdan tureyemez. Ama dogada diger turlerden hibridizasyon yolu ile ortaya ciktiktan sonra, ayri bir tur olarak yasamlarini surduren cok sayida hayvan ve bitki vardir..
Ornegin Amerika'da coyote denen hayvanla,(cakala benzer), gri kurtun ciftlesmesinden olusmus "Kirmizi Kurt" denen bir yaratik vardir. Bu kurt turu, katir gibi, kendi benzerini cogaltacak herhangi bir engelden yoksundur. Aralarinda ciftleserek yeni kirmizi kurtlari olustururlar. Buna benzer sayisiz ornek verilebilir. Yuzlerce, hatta binlerce bitki turu ile kara ve deniz hayvaninin ortaya cikis nedeni iste bu mucizevi hibridizasyondur..

Bitklerin asagi yukari yuzde 10'unun hibridizasyon araciligi ile ortaya ciktigina inanilmaktadir. Bu muthis bir orandir..
Ayrica bazi hibridlerin dogal seleksiyon tarafindan yeglendigi bile anlasilmistir.
Bu konuda daha ayrintili bilgi sahibi olmak isteyenlerin asagidaki kaynaga bas vurmalarini tavsiye ederim.

Natural History 9/02 (Eylul/2002 sayisi) Sayfa 62. Baslik; CAUTION: SPECIES CROSSING

Simdi kisaca evrimin molekuler mekanizmasina degineyim. Aslinda bu son derece mantikli ve anlasilmasi kolay bir surectir.

Hucrelerde mevcut DNA, uzerinde genlerin yer aldigi buyuk bir molekuldur. Yani makro(buyuk) molekuldur. Cok uzundur. Birbirlerine sarmasik gibi sarilan iki uzun DNA molekulu bir araya gelerek, aralarinda yer alan genleri korurlar. Bu molekul icin cifte sarmal terimi de kullanilir. Neden cifte sarmal oldugunu kesin olarak bilmeye olanak yoksa da, aklima su anda iki neden geliyor. Ilki iki DNA molekulu bir araya gelince daha dengeli bir cifte sarmal ortaya cikiyor. Molekul hucre icindeki cesitli etkenlerden, ornegin enzimlerden, zarar gormuyor. Digeri ise, aralarinda yer alan ve genleri olusturan bazlar yine dis etkenlerden korunuyor ve yozlasmalari onleniyor.

DNA molekulu arada bir acilarak, genler ekspoze ediliyorlar. Yani bu genler RNA molekullerine maruz birakiliyor.. RNA molekullerinden bir turu, ki uc turu vardir ve simdilik onlarin ayrintisina girmiyorum, bu genetik sifreyi, acilan DNA molekulleri arasindaki genlerden kopyaliyor ve onu cekirdek disina tasiyor. Orada diger RNA molekulleri araciligi ile cesitli proteinler sentez ediliyor. Bu proteinler hucrenin gorevinin dogasini saptiyor. Her canli icin bu proteinlerin sirasi ve gorevi belli. Diger canlilardan az cok farkli..
Bu bir bilgi birikimidir. Genlerin ozellikleri her canli turunde az cok farklidir. Bazi canli turleri, durmaksizin degismekte olan ortama daha uyumludur. Yani bu canlilarin genleri ortama daha iyi uyan protein sentez eden genlere sahiptir. O canli turunu ortam yok edemiyor. Tam tersine, onu koruyor. O canlinin genleri ciftlesme sirasinda yeni canliya gecerken biraz daha degisiyor ve daha uyumlu olanlari bilgi seklinde DNA'da birikiyor..
Evrim temel olarak bilgi birikiminin canlinin lehine kullanildigi bir mekanizmadan baska bir sey degildir.
Son derece ilkel, son derece basit ve temel bir dongudur. Kacinilmazdir. Doganin en ilkel ve temel bir yasasidir. Oyle karmasik bir dongu falan degildir.

Devam edebilir..

 
    
AuthorReply
HACI
(no login)

Re: EVRIM VE TURLERIN KOKENI UZERINE KISA BIR TEZ

December 11 2003, 8:59 PM 

Bir canlinin diger bir canlidan cikabilecegini gordukten sonra, her canliyi Allah'in bizzat yarattiginda israr etmek ne kadar sacma geliyor, degil mi?
Ciftliginde disi at ve erkek esekten katir yaratan ciftci Allah degil, elbette..
Ya da... Meksika bozkirlarinda, disi gri kurt bulamadigi icin, yakaladigi disi kayotiyi duzup, dolleyen erkek gri kurt, kendini kirmizi kurt denen yeni bir hayvan turunun yaraticisi olarak gormuyordur, herhalde..

Hibridizasyonun onbinlerce ornegi oldugu soyleniyor. Ben onlari soyleyen bilim adamlarinin yalancisiyim.
Aslinda cogalmanin molekuler duzeydeki mekanizmasi anlasildiktan sonra, evrim bir kuram olmaktan cikmistir. Evrime hala kuram denmesi, sadece bir agiz alisikligidir.. Baska hic bir nedeni yoktur..

Yine de evrimle ilgili olarak yaptigimiz gozlemlerden hergun yeni bir seyler ogreniyoruz. Bilgi DNA molekulu icinde birikiyor. Bu molekulu yakindan inceleyerek ve cesitli canlilardan elde edilen DNA molekullerini karsilastirilarak, canlilarin gecmisi ile ilgili bazi yeni sonuclara varabiliyoruz. Bunlarin cogu simdilik spekulasyondan oteye gitmiyor ama, ilginc olduklari kuskusuz.
Milyonlarca yil amber icinde korunan bazi boceklerden DNA elde etmek ve incelemek mumkun olabiliyor. Hatta bazi bilim adamlari butun insanlarin bundan 200 bin yil once yasamis bir kadindan geldigini iddia edebiliyorlar. Veya DNA profiline bakarak, insanlarin bundan 50 bin yil once son derece dar bir bogazdan gectikleri ve muhtemelen dunyada yalniz birkac bin insanin kaldigi ileri surulebiliyor.

Butun bunlar, sayisiz digerleri ve ilerde bulunacak olanlar, DNA'nin bilgi biriktiren bir molekul oldugunu gosteriyor. Bu bilgiye zamanla yenileri ekleniyor. Iste bu degisiklik evrim olarak biliniyor. Birkac istisnasi disinda, canlilarin molekuler yapisi oldugu gibi kalmiyor. Evrim dedigimiz degisime tabi tutuluyor..

Bu kadar zor mu evrimi anlamak yaw? Ne kadar ilkel ve basit bir surec, degil mi?
Ilkel olmasina ragmen sofistike, basitligine ragmen kompleks..
Icerdigi primitif guzellik ve zerafeti inkar etmeye olanak yok!

 
    
requiem
(no login)

up _evrim için

January 20 2004, 3:38 AM 

sorun burada olsa gerek hacı beyin dedigi gibi evrimi anlamak....
güncellemek gerek.......

 
    
Current Topic - EVRIM VE TURLERIN KOKENI UZERINE KISA BIR TEZ
  << Previous Topic | Next Topic >>indekse geri don