Tam Forum Görünümü: TANRIYA MI ALLAHA MI INANMAMAK
Ateistforum > FORUMLAR > ATEİSTCAFE
erosa
Tüm form larda nedense hep Allaha değilde Tanrıya inanmamak uzerine yazılar okudum. hiç bir yazıda Allah yoktur ibaresi yok nedense. ateizm dendiğinde benim algıladıgım ve dusunceme gore ateizm şekilsel veya cisimsel bir yaratıcı varlıgının olmamasıdır. Tanrı (Tengri) kelimesi bilindiği üzere evrenin doganın sevginin ve düşüncenin kendisidir zaten (bakınız: http://tr.wikipedia.org/wiki/Tengri). Arapların Allah inancı ile Türklerin Tanrı inancını aynı kefeye koymak cok buyuk bir yanlış. Arapların Allahı bireysel bir varlık olup bence herhangi bir puttan farkı yoktur ve onun yaratıcı gucude yoktur hernekadar şekilsel bir tanımı yoksada bulundugu mekanlar bircok yazıda belirtilmiştir.

hoşça kalın
saygılarımla
Blackrock
Hayır, birini alıp ötekine vurmak...
ataizm
müslümanlar "tanrı" kelimesinden hoşlanmıyor cahil olduklarının göstergesi zaten,yaratıcı türkçede tanrı,arapçada allahtır

TÜRKÇE:TANRI

ARAPÇA:ALLAH
Dimension
QUOTE(ataizm @ Nov 30 2007, 08:07 PM) *
müslümanlar "tanrı" kelimesinden hoşlanmıyor cahil olduklarının göstergesi zaten,yaratıcı türkçede tanrı,arapçada allahtır

Ne Demek???
Bende Müslümanim fakat Allah kelimesini Arapca buluyorum.
Tanri kelimesi ise Beynelminel ve Türkce oldugundan Kullagima daha Güzel geliyor.
Saygilar.
Albuz
neymiş
allahın 99 isminin arasında tanrı yokmuş
ona tanrı demek günahmış
e allahın adı allah mıydı direk allah olarak mı çıktı piyasaya
dil değişir, gelişir.
el ilah iken ellah daha sonra allah olmuştur ( bildiğim kadarıyla ).
ona tanrı demek, god demek kuranda geçen 99 isimden başka isimlerle hitap etmeyi dahi düşünce özgürlüğüne aykırı bir iş olarak günah sayıyorlar ama yazık ediyorlar...
kutsalyaratik
Allah, Muhammedin eski dinindeki bir kac tanridan bir tanesidir. Allahta ayni, tanrida ayni ikisininde cani cehenneme laugh.gif
obs
allah yada tanri ne fark eder?

bahsedilen ayni sey..
Osiris
QUOTE(obs @ Dec 5 2007, 06:21 PM) *
allah yada tanri ne fark eder?

bahsedilen ayni sey..

olsun kardeş bana allah daha itici geliyor
SirOrphaned
QUOTE(ataizm @ Nov 30 2007, 07:07 PM) *

bu sitede senin, benim gibi entelektuel, erdemli ve zeki bireyler oldukca; bu forumun kalitesini ilelebet yukseltecegimizden emin olabilirsin.
besiktas43
QUOTE(ataizm @ Nov 30 2007, 07:07 PM) *

Bu konuya hakim olmadığınızın göstergesi.
Allah ,Tanrı değildir.

Bu konuda ilmi olmayıp, kulaktan dolma asılsız verilerle “Din” hakkında hüküm veren bilgisizler topluluğu, her iki sözcüğün de aynı anlama geldiğini sanıp, akılları sıra biraz da sanki milliyetçilikle ilgili sanarak, “Allah” ismi yerine “Tanrı” sözcüğünü kullanmaktadırlar..

Oysa, “Tanrı” sözcüğünün işaret ettiği kavram ile “Allah” isminin işaret ettiği anlamın, birbirinden tamamiyle ayrı mânâlara işaret eder. Mânâları birbirinden tamamiyle ayrı iki sözcük!

Bu konuya Türkiye’de yaşamış çok değerli bir Kur’ân tefsircisinin satırlarıyla açıklık getirelim.. 1940’larda yazılmış en kapsamlı ve detaylı Kur’ân tefsiri olan Elmalılı Hamdi Yazır’ın Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bastırılmış “Hak Dini Kur’ân Dili” isimli eserinde bakın bu konuda ne deniyor:

“Gerek ismi özel olsun gerek ismi genel, “ALLAH” ismi celâli ile, yine “ALLAH” tan maâda hiçbir mâbud anılmamıştır...

Meselâ “TANRI”, “HUD” isimleri, “ALLAH” gibi özel isim değildir! “İLÂH”, “RAB”, “MÂBUD” gibi genel mânâ ifade eden kelimelerdir...

Arapça’da “İLÂH”ın çoğuluna “ÂLİHE”; “RAB”bın çoğuluna “ERBÂB” denildiği gibi; Farsça’da da “HUD”nın çoğuluna “HUDÂYAN” ve lisanımızda dahi TANRILAR, MÂBUDLAR, İLÂHLAR, RABLAR denmiştir; çünkü bunlar haklıya ve haksıza ıtlak edilmiştir...

Halbuki hiç “ALLAH”LAR denilmemiştir ve denemez!

Böyle bir tâbir işitirsek, söyleyenin cehline veya gafletine hamlederiz!

“TANRI” adı böyle değildir; mâbud, ilâh gibidir...

Bâtıl mâbudlara dahi “TANRI” ismi verilir... Müşrikler birçok tanrılara taparlardı. “Filanların tanrıları şöyle, falanların tanrıları şöyledir” denilir... Ama Allah için değil!http://www.allahvesistemi.org/ahmedhulusidekavramlar/kavramlar/allah/allah_fihrist.htm

Saygılar..
tumbled
kazım mirşan'a göre tengri < edingir'den_______ yani edilim/yaratımdan gelir.

Tanrı kelimesi bence sonra'dan Arapça "ilah" yerine kullanıldı. Yine de bu dili konuştuğumuza göre Tanrı'nın bu yozlaşmış anlamı da kabulümüz.......

ancak......
Tanrı, Çalab, Yaratıcı, Rab ne dersek deyelim,
O'nun özel adı "Allah" dır.
senin adın Mehmet se nasıl mehmetler olmayacaksa, (özel durumlar hariç.). Allah tek O'nun ismi olduğu için Allahlar olmayacak.... fark budur. En azından böyle konuşuyoruz, bunu kendi mantığınızla da bulurdunuz... (beşiktaş'a teşekkür)
ATKUYRUGU
At kuyruğuna burun kıvırır
Kuyruk kıvrılır, atı yalnız bırakır
Çevre kavrulur, hululu! atılır
Atım mı? kuyruğum mu?, satılır
At kuyruğu, böyle buyurur

ateist
QUOTE(ataizm @ Nov 30 2007, 08:07 PM) *

Cok dogru
Tanri kelimesiyle seytan ayni anlama geliyor müslümanlar icin.
Cahilliklerinin belgesidir bu.
Allahi isim, tanriyi sifat olarak görecek kadar bile beyin yok.
Sonucta ikiside sifat olmali ama önce allahi isim, tanriyi sifat haline getirip, anlatabilmeliyiz.
Daha sonrada, allahin muhammed, tanrininda insan oldugunu anlattiktan sonra,
Allahin hikaye, muhammedin gercek, tanrinin yaratilan, allahinda teyyare oldugunu anlatmak zorundayiz.
uğur
QUOTE(ATKUYRUGU @ Dec 6 2007, 10:23 PM) *
At kuyruğuna burun kıvırır
Kuyruk kıvrılır, atı yalnız bırakır
Çevre kavrulur, hululu! atılır
Atım mı? kuyruğum mu?, satılır
At kuyruğu, böyle buyurur

Dam üstünde saksağan, vur beline kazmayı...

Uydu mu???

Uysa da kodum, uymasa da.... laugh.gif (şaka şaka)
ATKUYRUGU
tanrı ata, saksağan uzatır
yazık sağsak, allah eder hululu!
dam üstünden, minareden atlanır
türk'ü söyleye söyleye hululu!
at kuyruğu; böyle buyurur!
NiHiL
allah özel isimi?

ismini kim koymuş lan laugh.gif

KENDİNE Mİ KOYMUŞ
mazot
QUOTE(NiHiL @ Dec 20 2007, 04:13 PM) *
allah özel isimi?

ismini kim koymuş lan laugh.gif

KENDİNE Mİ KOYMUŞ

Hayır sana koymuş..
NiHiL
QUOTE(mazot @ Dec 20 2007, 10:54 PM) *
Hayır sana koymuş..

iyi gene bana allah koymuş

sana kim bili KİMLEERR NELEERR KOMUŞ

(bunu her seferinde yapmak zorunda mısın komik olmaya çalışma aptal oluyosun)
neverseedie
Allah Tanrı God Tengri el ilah yada kaçtane kaldıysa.. kaç kişi bunlar ya? mübarek ordu canı sıkıldıkça isim koymuş kendine 99 tane! bide bizim dünya dillerinde sölediklerimizde eklenirse.. hey maşallahhh....

her ne haltsa

tanrı allah ilah milah.. isim ne farkeder ben bu dünyanın bi yaratıcısı olduuna kesinlikle inanmıyorum..

birgün gökler açılıpta bana ben burdayım derse bile ona ibadet etmem

sebep mi?
o var olabilse bile bağışlayanların en bağışlayıcısı gibi zırvalıklar saçma o kötülerin en kötüsü....
bu sözümün üstünde duran çok olur eğer fazla tartışma çıkarsa bunu hangi mantıkla düşündüğümüde bir kaç kısa cümleyle açıklayabilirim..

ama şu anda kesinlikle o yoktur kötü veya iyi değil YOKTUR....
inanlar? inansınlar...
muallim
TANRI sözcüğünün Arapçası İLAH'tır. Bu forma yazanların bunu bilmeyeceklerini düsünemiyorum. Ayrıca TENGRİ eski Türkçede KUBBE anlamındadır. TENCERE, TENGRİ; TANRI akraba sözcüklerdir. Eski Türkler GÖK TANRI'ya ınanıyorlarmış. Yani "gök kubbe"yi yaratıcı olarak görüyorlardı. Öyle ya, her türlü olumsuzluk gökten geliyordu; aşırı soğuk-sıcak, yıldırım, sel, kuraklık... Gök kubbeyi yaratıcı olarak algılamaları ( ya da içlerindeki egemenin telkiniyle algılamaları) doğal görülebilir. Saygılar...
Asıl içeriğin sadece basit bir görünümüdür. Resimlendirilmiş tam halini görüntülemek için lütfen, buraya tıklayınız.