dindar20
Dec 16 2007, 07:28 PM
Ateist arkadaşlarım
Sizlere sesleniyorum
Sürekli çeşitli konular altında gündeme getirdiğiniz Hazreti Ayşe konusu var. Peygamberimizin diğer evlendiği bütün kadınlar yaşlı olduğu için, sürekli bu konuyu alakasız konularda dahi gündeme getiriyorsunuz.
Konuya açıklık getirmek istiyorum.
Peygamberimiz Hazreti Ayşeyi vahyin başlangıcından 10 yıl sonra, 50 yaşında istetmiştir. Vahiy başlangıcında, Hazreti Ayşenin yaşı 7'dir.
Dolayısıyla , peygamber, Hazreti Ayşeyi i,stediğinde, yaşı 17'dir.
Hazreti Ayşenin ablası Esma, 100 yaşında hicretin 73. yılında vefat etmiştir. Yani, hicretin olduğu yıl 27 yaşındaydı. Arlarında 10 yaş fark vardır. 27- 10 = 17 (Hazreti Ayşenin yaşıdır)
Ayrıca Hazreti Ayşe , peygamberimizden önce, Cübeyr ile nişanlanmıştır. Demekki evlenecek yaşa gelmiş bir kızdı.
Sonuç : 6 yaş, 9 yaş iddiaları, tamamen uydurma hadislere dayanır. İşin gerçeği budur.
Merak eden aşağıdaki itapları okur. Umarım iftiralarınızdan biraz olsun utanmışsınızdır. Ama sizde utanacak yüz yokki.
Mevlana Şibli -- Asr-ı Saadet
Hatemü'l enbiya Hazreti Muhammed ve hayatı , ali Hikmet Berki, Osman Keskioğlu, s.210)
dinsavar
Dec 16 2007, 07:32 PM
QUOTE(dindar20 @ Dec 16 2007, 08:28 PM)

Ateist arkadaşlarım
Sizlere sesleniyorum
Sürekli çeşitli konular altında gündeme getirdiğiniz Hazreti Ayşe konusu var. Peygamberimizin diğer evlendiği bütün kadınlar yaşlı olduğu için, sürekli bu konuyu alakasız konularda dahi gündeme getiriyorsunuz.
Konuya açıklık getirmek istiyorum.
Peygamberimiz Hazreti Ayşeyi vahyin başlangıcından 10 yıl sonra, 50 yaşında istetmiştir. Vahiy başlangıcında, Hazreti Ayşenin yaşı 7'dir.
Dolayısıyla , peygamber, Hazreti Ayşeyi i,stediğinde, yaşı 17'dir.
Hazreti Ayşenin ablası Esma, 100 yaşında hicretin 73. yılında vefat etmiştir. Yani, hicretin olduğu yıl 27 yaşındaydı. Arlarında 10 yaş fark vardır. 27- 10 = 17 (Hazreti Ayşenin yaşıdır)
Ayrıca Hazreti Ayşe , peygamberimizden önce, Cübeyr ile nişanlanmıştır. Demekki evlenecek yaşa gelmiş bir kızdı.
Sonuç : 6 yaş, 9 yaş iddiaları, tamamen uydurma hadislere dayanır. İşin gerçeği budur.
Merak eden aşağıdaki itapları okur. Umarım iftiralarınızdan biraz olsun utanmışsınızdır. Ama sizde utanacak yüz yokki.
Mevlana Şibli -- Asr-ı Saadet
Hatemü'l enbiya Hazreti Muhammed ve hayatı , ali Hikmet Berki, Osman Keskioğlu, s.210)
Size ne yahu,peygamber isterse 6 yaşındaki çocuklada evlenir.Niye bundan gocunuyorsunuz ki ? Allah muhammedin şeyini keyfini düşünmeyecekte kimin düşünecek ?
erosa
Dec 16 2007, 07:41 PM
ayşe ne demiş bak..
resulullah (sav), ben altı yaşında iken benimle evlendi. medine'ye geldik. beni'l-haris ibnu'l-hazrec kabilesine indik. ben hummaya yakalandım. saçlarım döküldü, (iyileşince) saçım yine uzadı. annem ümmü ruman, ben arkadaşlarımla salıncakta oynarken, bana geldi, benden ne istediğini bilmeksizin yanına gittim. elimden tuttu. evin kapısında beni durdurdu. evimizde, ensardan bir grup kadın vardı. "hayırlı, bereketli olsun!", "uğurlu mübarek olsun!" diye dualar, tebrikler ettiler. annem beni onlara teslim etti. onlar kılık-kıyafetime çeki düzen verdiler. beni, [kuşluk vakti aniden] resulullah (sav)('ın gelişinden) başka bir şey şaşırtmadı. annem beni o'na teslim etti. o gün ben dokuz yaşında idim.
Sen şimdi aişeden dahamı iyi biliyorsun yaşını muhammedin altına senmi yattın, yada o yatarken sen yanındamıydında hala kıvırtıp yok öle dil yok böle demenin ne alemi var.
Hem neden utanalımki. olan olayı eleştirdiğimiz içinmi muhammede sübyancı dediğimiz içinmi.
Bence sen kendinden utan adamın şeyinin keyfini haklı olduğunu ispat etmek için verdiğin bu kadar çabadan dolayı.
tolonbey
Dec 16 2007, 07:42 PM
:-))))))))))))
Bak isde ,buna deyecek tek kelime bulunamaz.
muhammedin karisi Aysede öyle demisti Muhammede.
Bir gün Muhammed Aysaya söyle der,korka korka.
Aysa,sevgili karicigim,az önce Cebrail geldi,Allahdan habar getirdi,Allah bir daha evlenmemi istiyor,sen ne diyorsun?
Aysanin verdüyü hahli yanit söyle.
Allahin baska isi yohda senin seyinin heveslerinimi düsünüyor?
Ve ve vede Müslolarrrrr......................................................
kalin saglicahla
tolonbeg
dindar20
Dec 16 2007, 07:51 PM
Buhariden nakledilen hadislerin hepsi doğru olacak diye bir kayıt yok. Münafıklar tarafından bir sürü hadis uydurulmuştur. Kuran'la çelişen hadislerin hiç bir kıymeti yoktur.
tolonbey
Dec 16 2007, 07:56 PM
Dindar
Cübeyr ile nisanlanmadi,besik kertmesi yapilmisti.Iki aile arasinda.
Ayseyi istemeye gelen Muhammedin dünür basisi,Ayseyi isterken tamda üstüne Cuveyirin anne ve babasi gelir.
Kadin ,Ebubekire utanmiyormusun beraber besik kertmesi yaptigimiz Ayseyi Muhammede vermeye.Böylemi sözünde duruyorsun sen deyince,Ebubekir Cüveyirin babasina senin kari ne söylüyor der,Cüveyirin babasida karim Arapca söylüyor anlamiyormusun?
Abubakr ekler,kim ne derse desin ben kizimi Muhammede verdim gitti der.
Bu sirada Aysa 5 yasindaydi.
Müslümanlarin ulu halifesi,verdiyi sözden cayip,kizini 5 yasindayken Muhammede nikahlamistir.
Derceyi böyledir,sayin dindar.
Senin yasinda kücük ,daha cok firin ekmen yemen gerekiyor.Dogrulari ögrenmen icin.
tolonbeg
dindar20
Dec 16 2007, 07:59 PM
QUOTE(tolonbey @ Dec 16 2007, 07:56 PM)

Dindar
Cübeyr ile nisanlanmadi,besik kertmesi yapilmisti.Iki aile arasinda.
Ayseyi istemeye gelen Muhammedin dünür basisi,Ayseyi isterken tamda üstüne Cuveyirin anne ve babasi gelir.
Kadin ,Ebubekire utanmiyormusun beraber besik kertmesi yaptigimiz Ayseyi Muhammede vermeye.Böylemi sözünde duruyorsun sen deyince,Ebubekir Cüveyirin babasina senin kari ne söylüyor der,Cüveyirin babasida karim Arapca söylüyor anlamiyormusun?
Abubakr ekler,kim ne derse desin ben kizimi Muhammede verdim gitti der.
Bu sirada Aysa 5 yasindaydi.
Müslümanlarin ulu halifesi,verdiyi sözden cayip,kizini 5 yasindayken Muhammede nikahlamistir.
Derceyi böyledir,sayin dindar.
Senin yasinda kücük ,daha cok firin ekmen yemen gerekiyor.Dogrulari ögrenmen icin.
tolonbeg
Şimdide 5'e mi indi yaşı?
İndirin biraz daha utanmazlar.
Hazreti Ayşeyi isterken ordaymış gibi yazıyorsun. Kaynağın ne? Münafıkların uydurduğu rivayetler. Hadi ordan yüzsüz.
kutsalyaratik
Dec 16 2007, 08:05 PM
Ayse bide hatta bi kac kere Muhammedi boynuzlamistir. En meshur olani ise Bir sefer sirasinda Ayse goya gerdanligini kaybeder ve arar, birde bakarki kervan getmisss. Uleeeeee ne olcek sinci der, bide bakarki kervandaki en arkadaki gozcu Safvân b. Muattal var

Yani hemen hizli hizli gidip kervana yetismek dururken bu iki genc insan bir gun sonra Muhammedin yanina giderler

. Tabi milletin agzi cuval deelki buzesin gardasim, dedikodular almis basini gidiyor, Muhammed zor durumde, Bekir paraciklarindan olacak diye kuplere binmis vaziyette. Muho hemen bi titrer aninda bi ayet iner ve Aysenin sucsuz oldugu Allah tarafindan tescillenir.
Helal Ayseye valla. Adami boyle boynuzlarlar.
FreeWill
Dec 16 2007, 08:07 PM
Muhammed ile gerdege girdigine Ayse'nin yasi 9 degil 17-18 olsa ne olacak?
* 53 yasindaki bir adam 17 yasindaki bir kizla niye yatar?
Yok Islam'i yamak icin, yok kabileler arasi iliskilerin guclenmesi icin, yok onlari korumak icin falan filan diyorsunuz.
Iyi guzel de Ayse zaten musluman.
Kabileler arasi vs gibi bir sorun da yok ortada! Ebu Bekir'in kizi.
* Koruma filan da soz konusu degil. Koskoca zengin Ebu Bekir'in kizinin korunmaya bakima mi ihtiyaci vardi?
Muhammed'in karilari var zaten.
Yas da olmus 53.
* 17 yasindaki gencecik bir kizla niye yatmak ister acaba bu yasli basli adam?
* Senin 17 yasinda bir kizkardesin olsa, 53-54 yasinda bir adam gelip "Allah'in izni peygamberin kavli" ivir zivir deyip bu kizkardesini ucuncu. dorduncu karisi olarak almak istese, ne yaparsin? Bir tepkin olmazmi hic?
Gercekten tartisacaksan eger bu sorularima tek tek cevap ver.
Hadi bekliyorum.
FreeWill
Dec 16 2007, 08:11 PM
QUOTE(dindar20 @ Dec 16 2007, 05:59 PM)

Hazreti Ayşeyi isterken ordaymış gibi yazıyorsun. Kaynağın ne? Münafıkların uydurduğu rivayetler. Hadi ordan yüzsüz.
Oyle mi....
QUOTE(dindar20 @ Dec 16 2007, 05:59 PM)

peygamber, Hazreti Ayşeyi i,stediğinde, yaşı 17'dir.
Bunun kaynagi ne?:
Getir kaynagi. Gorelim, bakali neymis bu kaynak!...
Pante
Dec 16 2007, 08:12 PM
Senin yazdıklarının kaynağı nedir?
Buhari'den, müslim'den daha mı sahihtir?
Sonra niye kabullenemiyorsunuz bu 9 yaş olayını?
Yoksa ateistler gibi siz de mi yakıştıramıyorsunuz peygambere?
İsterse 4-5 yaşındaki ile de evlenirdi Allah izin verdikten sonra..
Demek ki o dönem yaşasaydınız 6 yaşında kızla evlendi diye iman dahi etmeyecektiniz.
Hele İfk olayından sonra "Ayşe peygamberi aldatıyor" diye bayrak açacaktınız.
Böyle zayıf iman olmaz.
İman ettin mi herşeyi ile kabulleneceksin.
Fahr-i Alem 25 yaşına kadar zaten evlenememiş.
İlk evlendiği Hatice 40 yaşında.
Kendisi 40 yaşında iken Hatice 55 yaşında bir ihtiyar.
Peygamber insan değil mi?
O'nun körpe bir bakire ile evlenme hakkı yok mu?
Sonra tüm bunlar Levh-i Mahfuz'da ezelden yazılı değil miydi?
Herhalde evliliklerini peygamberin özgür ya da cüz-i iradesine bağlamıyorsunuzdur.
Kafir olursunuz sonra..
20 küsur eş ve cariyesi olmasaydı;
Kur'an'daki Tahrim suresi, Ahzap 50-53 ayetleri nasıl yaşanacaktı?
Ayşe kervandan ayrılıp o genç delikanlı (Affan'dı galiba) ile beraber olmasaydı, Levh-i Mahfuz'da ve Kur'an'da yazılı İfk hadisesi ne ifade edecekti?
Hem hadislere itibar etmeyecek, hem de ablası Esma'nın 100 yaşında öldüğünü söyleyeceksin. İşine geleni kabullenip, işine gelmeyeni reddetmek iş değil.
Sevdin mi tam seveceksin..
Bak Şiiler bu çağda bile sünnettir diye kızlara 9 yaşında evlilik hakkı tanıyor..
Onlar tam seviyor.
dindar20
Dec 16 2007, 08:33 PM
Öncelikle her konu altında 6 yaş, 9 yaş olayını araya sıkıştıran sizsiniz. Yani , emin olmadığınız bir konuda , süreklli iftira atıyorsunuz. 17 yaşındaki Ayşe ile neden evlendiği konusuna ayrı bir başlık altında değiniriz.
Buradaki esas olan, sık sık dile getirdikleri ateistlerin yanlış bilgilerini düzeltmek. diğer mevzulara daha sonra geçeriz.
ateist
Dec 16 2007, 08:45 PM
Siz neyin savunmasini yapiyorsunuz kuzum?
52 yasinda, evrene örnek olacak bir adam, 17 lik kizi aldiysa, ben o adami örnek degil, subyanciliga ibret diye gösteririm. Bu adamin elinin altinda, kac tane köle kadin vardi düzdügü?
Bu adam, bütün akrabalarini düzmek icin yetkilimidir, degilmidir?
Neyini savunuyorsunuz?
Bos isler bunlar.
orhan11
Dec 16 2007, 08:49 PM
QUOTE(dindar20 @ Dec 16 2007, 08:33 PM)

Öncelikle her konu altında 6 yaş, 9 yaş olayını araya sıkıştıran sizsiniz. Yani , emin olmadığınız bir konuda , süreklli iftira atıyorsunuz. 17 yaşındaki Ayşe ile neden evlendiği konusuna ayrı bir başlık altında değiniriz.
Buradaki esas olan, sık sık dile getirdikleri ateistlerin yanlış bilgilerini düzeltmek. diğer mevzulara daha sonra geçeriz.
Bunlar yanlış ve Ateistler tarafından uydurulmuş bilgiler değil. Bizzat İslami kaynaklarda yazan bilgiler. Biz bunları alıp getiriyoruz.. Ama asıl siz yaşı 17 idi diye yalan söylüyorsunuz.. Ayşe'nin yaşını hesaplarken ablası Esma'nın yaşından yola çıkarak hesap yapmak da ancak müslüman zekasına uygun bir yaklaşım olmali.. Ayşe ile Esma'nın arasında 10 yaş fark olduğu, Esma'nın hicret zamanında 27 yaşında olduğunun sabit kanıtı nerde?
Kıvırmanın, kıvranmanın hiç gereği yok. Muhammed'in Ayşe ile 9 yaşındayken gerdeğe girdiğini kabul etmek zorundasınız. Kabul ettikten sonra "o donemde bu tur evlilikler normalmiş, o dönemi bu güne göre yargılayamazsınız" deme cesareti gösterin. İnanın Bedevi MUhammed'i temize çıkartmak için bunca yalana dolana değmez..
dindar20
Dec 16 2007, 08:56 PM
QUOTE(ateist @ Dec 16 2007, 08:45 PM)

Siz neyin savunmasini yapiyorsunuz kuzum?
52 yasinda, evrene örnek olacak bir adam, 17 lik kizi aldiysa, ben o adami örnek degil, subyanciliga ibret diye gösteririm.
50 yaşında, 17 yaşındaki bir kızla evlenmek insanın doğasına aykırı mı? Hayatın bir parçası
ateist
Dec 16 2007, 08:57 PM
Sizin doganiza bir, size iki
Hastir lan
aydoe
Dec 16 2007, 08:59 PM
Vereni kabe yolunda öperler diye bir laf var. Bu laf nerden çıkmış kim icat etmiş?
Bu kadar kadın ,cariye neden Muhammed'le beraber
9 veya 6 veya 19 yaşındaki Ayşe'yi nasıl alabilmekte?
Para,Para ,Para
Güç,Güç ,Güç
İktidar olmanın erki
Şu an Suud Kralının,Suud Prenslerinin nasıl yaşadıklarını görmüyormusunuz,gerçek müslüman onlar peygamberin sünnetini yerine getirmekteler
Bizim ülkemizdeki sahabilere acıyorum,olsun bizim sahabilerde cennetlik
Feanor
Dec 16 2007, 09:02 PM
QUOTE(dindar20 @ Dec 16 2007, 08:56 PM)

50 yaşında, 17 yaşındaki bir kızla evlenmek insanın doğasına aykırı mı? Hayatın bir parçası
ne iğrenç bir herifsin ya sen. neyseki muhonun kanunları kalktıda artık bu pedofili durumlarının cezası hapis.
dindar20
Dec 16 2007, 09:28 PM
QUOTE(aydoe @ Dec 16 2007, 08:59 PM)

Bu kadar kadın ,cariye neden Muhammed'le beraber
O dönemde ‘sahabi’ ( Peygamber Efendimizin arkadaşları) savaşlarda şehit oluyor, eşleri dul, çocukları yetim kalıyordu. Peygamberimiz sahabiye bu dul hanımlar ile evlenmelerini, onları evsiz, çocuklarını bakımsız bırakmamalarını tavsiye ediyor, kendisi de bu dul hanımlar ile 50 yaşından sonra evleniyor.
Ümmü Seleme ile , Huzeyfe kızı Zeynep ile neden evlendi bir düşünün. Peygamberimiz Hazreti Hatice ile ölünceye kadar evli kalmıştır. Hazreti Hatice 65 yaşında ölmüştür ve kendisi Hazreti Muhammed'e evlenmesini , daha yaşarken tavsiye etmiştir.
ateist
Dec 16 2007, 09:42 PM
Ne sehiti kardesim. Toplamis capulculari, kendinden olmayanlari, kilictan geciriyor. Sehitmis!! Niyazi desene suna. Saldirip, ganimet adi altinda, götürüyor mali, birde buna savasin normal sartlari gibi bakiyorsunuz.
Ustinsan
Dec 16 2007, 09:53 PM
Dindar20 çırpındıkça batıyorsun en iyisi hiç yazma daha iyi, buraya arap muhammedi savunmaya geliyorsun ama onun aşağlıklığını iyice açığa çıkarıyorsun ayşe 6 yaşındayken evlenmişti hadi 17 olsa bile bu onu sübyancılıktan çıkarmaz. Dediğim gibi çırpındıkça batıyorsun.
dindar20
Dec 16 2007, 10:04 PM
QUOTE(Ustinsan @ Dec 16 2007, 09:53 PM)

Dindar20 çırpındıkça batıyorsun en iyisi hiç yazma daha iyi, buraya arap muhammedi savunmaya geliyorsun ama onun aşağlıklığını iyice açığa çıkarıyorsun ayşe 6 yaşındayken evlenmişti hadi 17 olsa bile bu onu sübyancılıktan çıkarmaz. Dediğim gibi çırpındıkça batıyorsun.
Kimin battığı belli.
xislam
Dec 16 2007, 10:13 PM
Dindar20 bir türlü vijdanına sığdıramıyorsun değilmi?
Nasıl olur diyorsun o kadar inandığım birisi 9 yaşında bir kız ile evlenir bu senin içini kemiriyor haklısında.
Ama tüm islami kaynaklar bunu doğruluyor kuranda zaten muhammedin bu hastalığını doğrulyan ayetler var nebe suresini biliyorsun değilmi göğüsleri tomurcuk gibi kızlar veriyor göğüsleri tomurcuk gibi ne demektir yani daha açmamış serpilmemiş göğüsler yani 9, 10 yaş arası.
ne yazıkki senin yazdıkların doğru bile kabul edilse bu muhammedi aklamaz 54 yaşındaki birisinin 17 yaşında bir erkek ile evlenmesi yine ahlak timsali bir peygambere yakışmaz o yüzden kıvranmam yersiz.
senin kızını 17 yaşında iken 54 yaşında birisi istese ne dersin o kişiye? ya kızın ne der? o kişiye söylenmesi gereken tek söz ona peygamber demektir. bunları zamanında bende çok araştırdım ama kıvırmaktan başka bir care yok bunları savunmak için.. o yüzdende islam kaynaklarında yazan bu bilgileri sanki ateistler uydurmuş gibi söylemen bir iftiradır.
Aşağıdaki yazı ve sahih hadisler hiçbir yorum yapılmadan, tamamen İslami kaynaklardan alınmıştır.
Muhammed?in en küçük karısı Aişe?dir. Muhammed 52 yaşında iken, 9 yaşında olan Aişe ile gerdeğe girmiştir (Aişe, Muhammed ile evlendiğinde 6 yaşında idi (Bkz:Buhari, e?s Sahih, Kitabu Menakıbı?l-Ensar/44; Tecrid, Hadis no:1553; Müslim, e?s-Sahih, Kitabu?n-Nikah/69, Hadis no:1422) ,demek ki 3 yıl beklenilmiş).Bunun üzerine, islam hukuku bundan bir sonuç çıkarıyor ve "9 yaşındaki bir kız, "müştehat" (şehvete konu olabilecek çagda sayılır) deniyor. Ve de bu nedenle, bir erkeğin 9 yaşındaki bır kızla evlenebileceğini bildiriyor bır fıkıh hükmü olarak(Bkz:Muhammed Ali
Tehanevi, Keşşafu ıstılaha-tı?l-Fünun,1/788).
M. Sofuoğlu (Cilt 4, Syf - 318,319)
Sahih-i Müslim ve Tercümesi
Babanın Küçük Bakire Kızı Evlendirmesi Babı
1422??.: Aişe şöyle dedi: Ben altı yaşımda iken Resulullah beni (nişan) akdi yaptı. (Üç yıl sonra) ben dokuz yaşında bir kız iken de benimle evlendi. Aişe dedi ki: Biz Medine?ye geldik. Akabinde ben bir ay sıtmaya tutuldum, hummanın şiddetinden saçım döküldü. (Hastalıktan kurtulunca) saçım gürleşti ve omuzlarıma kadar uzadı. Bir kere ben arkadaşlarımla beraber bir salıncak üzerinde oynarken annem Ummu Ruman bana doğru geldi ve beni çağırdı. Ben de annemin yanına geldim. Benden ne isteyeceğini bilmiyordum. Annem elimden tuttu sonunda beni evin kapısı önünde durdurdu. Bende yorgunluktan dolayı ?heh, heh? diyerek kaba kaba soluyordum. Nihayet derin derin soluyuşum geçti. Sonra beni eve soktu. Evde Ensar?dan birtakım kadınlarla karşılaştım. Bu kadınlar: Hayır ve bereket üzere, en hayırlı kısmete dediler. Annem beni bu kadınlara teslim etti. Onlar da başımı yıkadılar ve üstümü başımı düzelttiler. Duha vaktinde Resulullah?ı habersizce görmekten başka beni hiçbir şey heyecanlandırmadı. Akabinde Ensar kadınları beni Resulullah?a teslim ettiler.
Aişe: Peygamber beni altı yaşında bir kız iken akid yaptı, dokuz yaşında bir kız iken de benimle evlendi demiştir.
Ma?mer, Zuhri?den, o da Urve?den, o da Aişe?den haber verdi ki: Peygamber Aişe?yi yedi yaşında bir kız iken akid yaptı, dokuz yaşında ve oyuncakları beraber iken de evlendi ve nihayet Aişe on sekiz yaşında bulunduğu sırada Resulullah vefat etti.
Aişe şöyle demiştir: Resulullah Aişe?yi altı yaşında iken akid yaptı. Aişe dokuz yaşında bir kız iken Resulullah?ın evine gidip zifaf oldu. On sekizlik bir kadın iken de Resulullah vefat etti.
6542 - Abdullah İbnu Mes'ud radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, Hz. Aişe radıyallahu anha ile yedi yaşında iken onunla nikahlandı, dokuz yaşında iken zifaf yaptı. Resulullah aleyhissalatu vesselam, Hz. Aişe onsekiz yaşlarında iken vefat etti"
5607 - Hz. Aişe radıyallahu anhâ anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm benimle Şevvâl'de nikâh yapmıştı. Şevvâl'de gerdek yaptı. Yanında hangi kadını benden daha bahtlı idi?" (Urve der ki: "Hz. Aişe radıyallahu anhâ) yakınlarından olan kadınları şevvâl ayında gerdeğe sokmayı müstehab addederdi."
Müslim, Nikah 73, (1423);
Tirmizi, Nikah 9, (1093);
Nesai, Nikah 77, (6, 130).
5575 - Hz. Aişe radıyallahu anhâ anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm, ben altı yaşında iken benimle evlendi. Medine'ye geldik. Benî'l-Hâris İbnu'l-Hazrec kabilesine indik. Ben hummaya yakalandım. Saçlarım döküldü. (İyileşince) saçım yine uzadı. Annem Ümmü Rumân, ben arkadaşlarımla salıncakta oynarken, bana geldi, benden ne istediğini bilmeksizin yanına gittim. Elimden tuttu. Evin kapısında beni durdurdu. Evimizde, Ensârdan bir grup kadın vardı. "Hayırlı, bereketli olsun!", "Uğurlu mübarek olsun!" diye dualar, tebrikler ettiler. Annem beni onlara teslim etti. Onlar kılık-kıyafetime çeki düzen verdiler. Beni, (kuşluk vakti aniden) Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm(ın gelişinden) başka bir şey şaşırtmadı. Annem beni O'na teslim etti. O gün ben dokuz yaşında idim."
Buhari, Nikâh 38, 39, 57, 59, 61;
Müslim, Nikah 69, (1422);
Ebu Dâvud, Nikâh 34, (2121); Edeb 63, (4933, 4934, 4935, 4936, 4937);
Nesai, Nikah 29, (6, 82).
5574 - Urve merhum, Hz. Aişe radıyallahu anhâ'dan şunu nakletmiştir: "Hz. Peygamber aleyhissalâtu vesselâm bana dedi ki: "Rüyamda sen bana üç gece gösterildin: Melek seni bana bir ipek parçası içerisinde getirdi ve "Bu senin zevcendir, aç onu!" dedi. Ben de açtım, içindeki sendin. Ben: "Bu rüya Allah katından ise, onu gerçekleştirecektir" dedim."
Buhari, Nikâh 9, 35, Ta'bîr 20, 21;
Müslim, Fezâilu's-Sahâbe 79;
Tirmizi, Menakıb (3875).
4448 - Hz. Aişe radıyallahu anha anlatıyor: ""Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'ın hanımlarından hiçbirine, Hz. Hatice radıyallahu anha'ya karşı duyduğum kıskançlığı hiç duymadım. Halbuki onu hiç görmüşlüğüm de yok. Ancak, Aleyhissalatu vesselam onun yâdını çok yapardı. Ne zaman bir koyun kesip parçalara ayırsa Hatice'nin dostlarına da gönderirdi. Bazan ona: "Sanki dünyada Hatice'den başka kadın yok!" derdim de bana: "(Onun gibisi var mıydı, o şöyleydi, o böyleydi..! (Öbür kadınlar beni çocuktan mahrum ederken) benim çocuklarım ondan oldu" diye karşılık verirdi. (Hz. Aişe derki: İçinden " Bir daha Hatice hakkında kötü söz söylemeyeceğim" dedim)." Hz. Aişe devamla der ki: ""Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm, Hatice'den üç yıl sonra benimle evlendi."
Buhari, Menakıbu'l-Ensar 20, Nikah 108, Edeb 73, Tevhid 32;
Müslim, Fezailu's-Sahabe 73, 74, 77, 78, (2434, 2435, 2436, 2437);
Tirmizi, Menakıb, (3885, 3886).
6577 - Hz. Aişe radıyallahu anha anlatıyor: "Ben Resulullah aleyhissalatu vesselam'ın yanında iken bebeklerimle oynardım. Aleyhissalatu vesselam da benim kız arkadaşlarımı bana gönderirdi. Arkadaşlarımla beraber oynardık."
5607 - Hz. Aişe radıyallahu anhâ anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm benimle Şevvâl'de nikâh yapmıştı. Şevvâl'de gerdek yaptı. Yanında hangi kadını benden daha bahtlı idi?" (Urve der ki: "Hz. Aişe radıyallahu anhâ) yakınlarından olan kadınları şevvâl ayında gerdeğe sokmayı müstehab addederdi."
Müslim, Nikah 73, (1423);
Tirmizi, Nikah 9, (1093);
Nesai, Nikah 77, (6, 130).
6542 - Abdullah İbnu Mes'ud radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, Hz. Aişe radıyallahu anha ile yedi yaşında iken onunla nikahlandı, dokuz yaşında iken zifaf yaptı. Resulullah aleyhissalatu vesselam, Hz. Aişe onsekiz yaşlarında iken vefat etti"
6547 - Ebu Saidi'l-Hudri radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, Hz. Aişe radıyallahu anha'yı, elli dirhem değerinde ev eşyası mukabilinde nikahladı."
14- Aişe(rah)anlatıyor;
??Resullah ?ın yanında kızlarla oynuyordum ,benimle birlikte oynayan arkadaşlarım vardı.Resullah (s.a.) eve girdiği zaman onlar gizlenirlerdi. Kendisi evde olmadığı zaman ? onları bana gönderir,benimle oynarlardı..??204
ALINTIDIR.
Andromeda
Dec 16 2007, 10:18 PM
Mehmet AZIMLI (Yrd. Doç. Dr. Dicle Üniversitesi Ilahiyat Fakültesi)
Kaynak:Islami Arastirmalar Cilt 16 Sayi 1/2003
Özet
Bu çalisma, Hz. Aise'nin Hz. Peygamber ile evlendiginde yasinin dokuz mu onsekiz mi oldugu
konusundaki tartismayi incelemektedir. Hz. Aise'nin onsekiz yasinda iken evlendigi görüsünü
savunanlarin, bölgenin iklim ve evlilik kültürünü dikkate almadiktan, bu görüsün bilimsel
olmaktan ziyade Oryantalist söyleme karsi tepkisel bir savunma psikolojisi içerisinde
ortaya konuldugu belirtilmektedir. Bölgenin iklim yapisi ve evlilik kültürü göz önüne
alindiginda birçok örnegi olan ve toplumsal olarak hiç problem edilmeyen bu evliligin
esasen Hz. Aise dokuz yaslarinda iken gerçeklestigi ve rivayetlerin de bu noktada
odaklandigi sonucuna ulasilmistir.
Giris
Hz. Muhammet (a.s.),VII. yy.da Arabistan'da yasamis ve Arap kültürü içinde yetismistir. Bu
kültürün bir üyesi olan Hz. Peygamber, Islam Dini olarak insanlara teblig ettigi "Din" ile
mensubu bulundugu kültürde önemli degisiklikler yapmistir. Sosyal yasamin birçok alaninda
ve kurumlarinda gelenek haline gelmis yasam biçiminde (adetlerde) büyük ölçüde degisimleri
gerçeklestirmistir. Aile yapisi, kadinin konumu, evlilik ve bosanma gibi sosyal hayatin en
basat degerleri de söz konusu degisimden pay alan kurumlar arasindadir.
Büyük degisimlerin mimari olmasina ragmen, ayni gelenegin bazi adetleri Islam Dini içinde
kabul edilmis ve sürdürülmüstür. Örnegin evlilik akdi (nikâh) konusunda Hz. Peygamber
önemli degisiklikler, düzenlemeler getirmistir, fakat evliligin yasi, evlilik merasimi vs.
gibi gelenegin hâkim oldugu cihetlere dokunmamistir. Hatta kendisi de bu alandaki gelenege
tabi olmustur. VII. yy. Arap kültürünün bir üyesi olmasina bagli olarak yapmis oldugu bir
kisim davranislari, zaman zaman elestiri konusu olmustur. Hz. Aise ile evliligi de
elestiriye konu olan hususlarin basinda gelmektedir. Özellikle bir kisim Oryantalistler,
Arap örfüne (kültürüne) ait özel durumlari yanlis yorumlayarak veya kendi kültürlerine
kiyaslayarak elestirilerinde ileri gitmislerdir. Hz. Peygamberin 9 yasindaki Hz. Aise ile
evlenmesi olayini "54 yaslarinda bir erkegin oyuncaklarla oynama çagindaki bir çocukla
evlenmesi"olarak nitelendirerek, bu evliligi bir anlamda sehvetperestlik, hatta daha da
ileri götürerek *******lik olarak nitelendirmislerdir. Yasli bir erkegin, bakire bir kiz
çocuguyla "garip evliligi" diye yorumlamislardir.
Oryantalistlerin haksiz ve hatali elestirmelerine, savunmaci bir refleksle cevap veren
Müslüman alimler, benzer bir hata ile Hz. Aise'nin evlilik yasini, kendi kültürlerindeki
ortalama evlenme yasi olan 15-20 arasina çekmeye çalismislardir. Hz.Peygamberin 9 yasinda
bir kiz çocuguyla evlen-i ermeyecegini, bunun bir iftira ve düzeltilmesi gereken bir yanlis
oldugunu savunup, Hz. Aise ile 17-18 yaslarindayken evlendigi görüsünü dile
getir¬mislerdir.Rivayetlerin, zorlama tevillerle yorumuna dayali bu tutum da, ayri bir
problem teskil etmektedir. Bu görüsü benimseyenlerin önde gelenlerinden olan Ö. Riza
Dogrul, tercüme ettigi Mevlana Sibli'nin Asr-i Saadet isimli eserine yaptigi ilavede bu
konuyu uzunca tartismis ve Hz. Aise'nin evlilik yasinin 17-18 oldugu görüsünü savunmustur.
Biz bu çalismamizda, hem batili bilim adamlarinin, hem de onlara cevap veren Müslüman
tarihçilerin konuyla ilgili görüslerini, kaynaklarimizda yer alan Hz. Aise'nin evlilik
yasiyla ilgili rivayetlerle yeniden degerlendirmeye çalisacagiz.
Arastirmamizin temel hedefi, bu konudaki kanaatimizce yanlis olan iddialari inceleyip,
tarihi rivayetler isiginda mevzuyu aydinlatmaya çalismaktir. Çalismamizda, agirlikli olarak
Ö. Riza Dogrul'un, kismen de benzer kanaatesahip olan çagdas müelliflerin görüslerine yer
verecegiz. Elestirisini yapacagimiz görüslerin akabinde kendi görüs ve kanaatlerimizi de
belirtecegiz.
A. Hz.Peygamber'in Evlilik Hayati
Hz. Peygamber'in birden fazla kadinla evlenmesine, özellikle Batili bilginler tarafindan,
çok evliligin o dönemin sosyal sisteminin bir parçasi oldugu ve birçok ahlaki, sosyal ve
iktisadi sorunlarin çözümünde gerekli bir olgu oldugu düsünülmeden, tarafgir bir anlayisla
tenkitler yöneltilmistir. Bu tenkitleri yapan Batili bilginlerin, ayni gelenegin mensubu
olan, Hz. Davud ve Hz. Süleyman'in evlilikleri konusunda hiçbir elestiride bulunmamalari,
tenkitlerinde tarafsiz olmadiklarini göstermektedir.
Hz.Peygamber'in kadin düskünü bir sehvetperest oldugu seklindeki iddialara karsi, Hz.
Peygamber'in niçin çok evlendiginin sebeplerini anlatarak savunan bir çok reddiyeler
yazilmis ve bu konuda degisik arastirmalarda cevaplar verilmistir. Onun çok evliligini sirf
Müslüman müellifler degil, ayni zamanda bazi insafli müstesrikler de savunmuslar ve
cevaplar vermislerdir. Bunlardan birisi olan Cariyle söyle demektedir:
"O, 25 yasinda iken kendisinden 15 yas büyük olan bir kadinla evlendi ve onunla 25 yil ömür
sürdü. Kadinlara ragbet etmedi. Birden bire huyunu karakterini ve davranisini degistirip
nasil kadin düskünü olabilir ki? Buna ben kendi hesabima inanmam ".
Gerçekten de 25 yasinda iken evlendigi ve kendisinden 15 yas büyük olan, Hz.Hatice ile 50
yasina kadar yasayan Hz. Peygamber, 50 yasinda iken yasiti olan Sevde ile evlenmis ve çok
evliliklerine 53 yasindan sonra baslamistir. Evlendigi hanimlardan biri hariç tümü, ya dul
ya da önceki evliliklerinden çocuklari olan kadinlardir. Bu da, evliligin ana saikinin
"sehvet" olmadigini göstermektedir.
Hz. Peygamber'in çok evlenmesinde, siyasi amaçlarin agirlikta oldugunu düsünüyoruz.
Örnegin, Hz. Aise ve Hz. Hafsa ile evlenerek, Hz. Ebubekir ve Hz.Ömer'le iliskilerini
güçlendirmistir. Beni Mahzum'dan Ümmü Seleme ile evlenerek, Islam'a en büyük düsmanligi
yapan Ebu Cehil'in kabilesinin düsmanligini önlemistir. Ümmü Habibe ile evlenerek, Mekke
lideri olan babasi Ebu Süfyan'la iliskilerini yumusatmaya çalismis, bir daha savasta
kendisinin karsisina çikmamasini saglamistir. Benî Nadir liderinin kizi Safiyye ile
evlenerek Yahudilerin düsmanligini azaltirken, Benî Mustalik'in liderinin kizi Cüveyriye
ile evlenerek de, bu kabilenin Islam'a girmesini saglamistir. Meymune, ile evlenerek
Meymune'nin kiz kardesinin evli oldugu ünlü kabile lideriyle bacanak olmus ve onlarla
yakinlik saglamistir. Zeynep b. Cahs'la evliligini, bir Cahiliyye adetini yikmak için Allah
istemis ve Kuran'da bu konuyla ilgili ayetler indirmistir. Diger hanimi Zeynep binti
Huzeyme ise, Hevazin'in çok güçlü bir kabilesine mensuptur.
Kisaca zikrettigimiz bu politik sebeplerin bile onun evliliginin "sehvefile ilgili
olmadigini göstermeye yetecegi kanaatindeyiz.
B. Hz. Aise'nin Evlilik Yasi Konusundaki Görüslerin Tenkit ve Tahlili
Hz. Aise'nin Hz. Peygamber ile evlilik yasi konusundaki tartismalari maddeler halinde
verip, her bir madde içinde; bu görüslerin elestirilerini yaptiktan sonra, kendi görüs,
degerlendirme ve cevaplarimizi da ayni madde içinde belirtecegiz.
Mevlana Sibli "Asr-i Saadet" isimli eserinde; Hz. Aise'nin dogum tarihi ile ilgili
bilgilerin güvenilir olmadigindan hareketle evlilik yasini tespit etmeninde mümkün
olamayacagini, dolayisiyla rivayetlerde belirtilen yasin, kuskulu oldugunu söylemistir.Ayni
görüse Riza Savas'da katilmaktadir.Islam tarihi kaynaklarinda, hiçbir sahabînin dogum
tarihi konusunda net bir bilgi yoktur. "Asri Saadet" isimli esere yaptigi (ilave)
açiklamalarda Ö. Riza Dogrul'un da belirttigi gibi, o dönemde, bugünkü gibi nüfus daireleri
yoktu ve kimsenin dogum kaydi yapilmiyordu. Nitekim günümüzde bile, özellikle kirsal
kesimde, dogan çocuklarin dogum kaydi yapilamamakta, çocuklarin ailelerine çocugun yasi
soruldugunda, tarih olarak "ekinler biçildigi zamanda, narlar kizardiginda, bir kis günü
veya su önemli olay oldugunda dogdu " seklinde cevaplar alinmaktadir.O dönemde bütün
sahabilerin yaslari, genelde ölüm zamanindaki yaslarina göre hesaplaniyordu. Bu ilkeden
hareketle, Hz. Aise'nin vefat tarihinden, yasi çikarildiginda yaklasik olarak dogum tarihi
bulunabilir. Islam tarihçileri, Hz. Aise'nin vefat tarihi olarak genelde H. 58 yilini,
vefati sirasindaki yasi olarak da 66 yasini vermektedirler. Bir kismi, vefat tarihi olarak
H.56-59'u, vefati sirasindaki yasi olarak da 65-67 yi belirtseler de, çogunlugu birinci
görüste müttefiktirler.11 Böylece Hz. Aise'nin vefat esnasindaki yasindan, vefat tarihini
çikardigimizda (66-58=8) Hicret sirasinda Hz. Aise'nin yasinin 8 oldugu ortaya çikar.
Hicretten bir yil sonra evlendigine göre ise evlilik yasi 9 olacaktir. 12 Ibn Kesir bu
yasta evlendigi konusunda hiçbir ihtilafin olmadigini belirtir.
Hicretin ilk yilinda evlendigi sirada 9 yasinda olduguna göre, dogum tarihi Nübüvvet'in IV.
yilina tekabül etmektedir. Hz. Aise'den gelen "Ben kendimi bildim bileli Islam in içindeyim
" sözü de bunu kanitlamaktadir.
Ö. Riza Dogrul, Hz. Aise'nin vefat ettigi sirada 74 yasinda oldugunu belirtse de bu rakami
(yasi), tarihsel olarak kabul etmek mümkün degildir. Çünkü hiçbir tarihi kayitta Hz.
Aise'nin bu yasta vefat ettigi belirtilmemektedir. Müellifin, Hz. Aise'nin 74 yasinda
öldügü konusundaki görüsü yalnizca Hz. Aise'nin 17 yasinda evlendigi görüsünü esas alarak
yaptigi yanlis bir kiyaslamanin sonucudur.
Sonuç olarak Hz. Hatice'nin Nübüvvetin 10. Yilinda vefat etmesi üzerine Havle'nin teklifi
ile söz kesilmis ve Hicretin I. Yilinda ise evlilik gerçeklesmistir. Bizzat Hz. Aise'den
gelen rivayetlerde 6 yasinda sözlendigi ve 9 yasinda da evlendigi belirtmektedir.
Ö. Riza Dogrul, Hz. Aise'den nakledilen "Ben Mekke'de oynayan bir çocuk iken Hz. Peygambere
"Hatta onlarin vadeleri kiyamettir ve kiyamet ise daha dehsetli ve daha acidir."
(Kamer 46) ayeti inmisti" seklindeki Hz.Aise'den nakledilen bu rivayeti delil alarak özetle
sunlari belirtir;
" Bu yasta bir çocugun bu ayetleri ezberlemesi, müsriklere aci azabi müjdeleyen bu ayetleri
anlamasi, Müslümanlarin basindan geçen buhranli vakalarla bu kadar alakadar olmasi ruhen ve
fikre mümkün degildir. Bunu kabul etmeye imkan yoktur. Ne kadar zeki olursa olsun bu yasta
bir çocuk Kur'anla bu kadar alakadar olamaz. Ayrica Kamer suresinin boykot yillarinda
inmesi mümkün degildir. Çünkü bu konuda mucize gösteriminin gerçeklese¬bilmesi için
Müslümanlarin müsriklerle görüsmeleri lazimdir. Öyleyse bu surenin Müslümanlarin iskence
yillarinda inmesi gerekir. Bu yillarda Hz. Aise hin çocuk oldugunu kabul etsek bile bu
durumda Hz. Aise peygamberlikten önce dogmus demektir" seklinde görüslerini aktarmaktadir.
Bu görüsü Riza Savas da paylasmaktadir.
Yazarin kendi görüsünü desteklemek için delil olarak ileri sürdügü Hz. Aise'den nakledilen
bu rivayet, aslinda yazarin görüslerinin aleyhine bir delil olarak alinabilir. Bu yasta bir
çocugun söz konusu ayetin ne sekilde indigini bilmesi degil, bilememesi mümkün degildir.
Çünkü bu yas grubundaki çocuklar, o dönemdeki bir olayi rahatlikla anlayabilecek ve
kavrayabilecek bir çagdadir. Günümüzde de, 5-6 yaslarinda hafiz olmus çocuklar
görebilmekteyiz.
Kaldi ki Dogrul; "Alti yasinda bir çocuk ne kadar zeki olursa olsun nihayet çocuktur. Bu
ayetlere nüfuz edemez" seklinde açikladigi paragrafta bu sözleri aktarirken ayni paragrafta
Hz. Aise'nin Nübüvvetin gelisinden 2 veya 3 yil önce dogdugunu, Kamer suresinin de
Nübüvvetten sonra IV. Yilda indigini belirtmistir. Bu durumda kendi hesabina göre bile bu
ayet indiginde Hz. Aise 6 veya en fazla 7 yasinda olmaktadir. Böylece müellif kendi de
çeliskiye düsmektedir. Ayrica Kamer suresinin boykot yillarinda, yani Nübüvvetin 8-10.
senelerinde indigi ifade edilmistir. Demek oluyor ki bu ayet indiginde Hz. Aise en az 5 en
fazla 7 yaslan arasindadir. Çünkü boykot yillari Islam'in gelisinin 8. veya 10. yillari
arasinda olmustur. Kamer suresi de boykot yillarinda indigine göre Hz. Aise sure indiginde
en azindan 5-6 yaslarindadir. Bu yasta biri de ayetleri rahatlikla ezberleyebilir ve
anlamlarini kavrayabilir.
Yazarin; "bu sûre boykot yillarinda inemez, çünkü Müslümanlar müsriklerle
görüsmüyorlardi"22 seklindeki iddiasi da dogru degildir. Çünkü, Müslümanlara bu dönemde,
Haram Aylarda, 4 ay boykot uygulanmiyordu.23 Bu dört ay içerisinde müsriklerle
görüsüyorlardi ve Kamer suresi de bu dönemde, boykot yillarinda, Mina'da iken inmistir.
Dolayisiyla Dogrul'un bu yaklasimi da isabetli degildir.
Riza Savas, Hz. Aise'nin; "Kendini bildi bileli anne-babasinin dine inandiklarini" belirten
ve devaminda, Hz Ebu Bekir'in Habesistan'a hicret etmek üzere yola çiktigini anlatan
rivayeti delil göstererek, Hz Aise'nin bu olayi nakledebilmesi için, yasinin bu olayi
gözlemleyecek kadar büyük olmasi gerektigi sonucuna varmaktadir. Olayi Hz. Aise'nin daha
sonra birilerinden nakletmis olabilecegi seklindeki bir yorumun ise, ancak rivayeti ikiye
bölerek (I.kisimla II. kismi birbirinden ayirarak) yapilabilecegi, bunun da yanlis oldugu
kanaatindedir.
Fakat rivayetin ilk bölümü de, Hz. Aise Nübüvvetten sonra dogmus oldugunu apaçik
göstermektedir. Rivayetin II.kismi ise, muhtemelen Hz. Aise'in yaptigi bir mürseldir. Ayni
rivayetle ilgili Dogrul, Hz. Aise'nin, "Kendini bildi bileli anne-babasinin dine
inandiklarini" belirten rivayeti delil alarak, bu rivayetin Hz. Aise'nin Nübüvvetten sonra
dogdugunu gösteremeyecegini, bilakis Hz. Ebubekir'in Nübüvvet gelmeden önce de putperest
olmadigini Hanif oldugunu, bundan dolayi bu rivayetin onun Nübüvvetten sonra dogdugu
konusunda delil alinamayacagini, belirtmektedir.
Halbuki rivayete iyi baktigimizda, bu yorum ikiyönden geçersizdir. Birincisi; hadisteki Din
kelimesi "ed-Din" seklinde marife olarak kullanilmistir. Bundan da Islam'i kastettigi
anlasilmaktadir. Ikincisi ve daha önemlisi; Hz. Aise rivayetin devaminda bu dinin Islam
dini oldugunu ve çocuklugunda Hz. Peygamber'in devamli kendilerine geldigini anlatarak,
kendisinin Nübüvvetin geldigi dönemde dogdugunu açiklamistir. Rivayette yer alan vurgu,
onun Islam döneminde dogdugunu belirtmektir. Böylece, rivayette zikredilen yasin dogrulugu
ortaya çikmis olmaktadir.
Riza Savas ve Dogrul, Hz. Aise'nin ablasi Hz. Esma'nin, Hicret sirasinda 27 yasinda
olmasindan hareketle, ablasindan 10 yas küçük olan Hz. Aise'nin de buna göre 17 yasinda
olacagi sonucuna ulasmaktadirlar. Hz. Aise de hicretten hemen sonra evlendigine göre,
evlendigi sirada 17-18 yaslarinda olmasi gerektigi görüsünü dile getirmektedirler.Simdi bu
görüsü incelemeye çalisalim.
Öncelikle Hz. Aise'nin vefati sirasinda kaç yasinda öldügünü tespit edebilirsek evlendigi
esnada ki yasini tespit etmek kolaylasacaktir. Daha öncede aktardigimiz gibi tarihçiler Hz.
Aise'nin H. 58 yilinda 66 yasinda vefat ettigini kabul etmektedirler.30 Buna göre eger H.58
de Hz. Aise 66 yasinda vefat ettiyse, Hicret sirasinda 8 yasinda ve evlendigi sirada H. I.
yilda 9 yasinda olacaktir.(66-58=8, 8+1=9)
Ayni hesaplama yöntemini ablasi Hz. Esma'ya da tatbik edersek, Hz. Aise vefat ettiginde (H.
58) Hz. Aise'den 10 yas büyük olan Hz. Esma'nin 76 yasinda olmasi gerekir. (66+10=76)
Hz.Aise vefat ettiginde, yani H.58 de 76 yasinda olan Hz. Esma, Hicret sirasinda 18
yaslarinda, 10 yas küçük olan Hz.Aise ise 8-9 yaslarinda olacaktir.(76-58= 18)
Hicret sirasinda 27 yasinda oldugunu savunan yazarlar, Hz. Esma'nin ölümü esnasindaki
yasindan yola çikarak bu sonuca varmaktadirlar. Simdi bu konuyu biraz daha genis bir
sekilde inceleyelim. Hz. Esma'nin H. 73 yilinda öldügü kesindir. Bu konuda tarih
kitaplarinda hiçbir ihtilaf yoktur. Öldügü esnadaki yasi konusunda bazi bilginler 100
rakamini verseler de kaç yasinda öldügü konusunda ihtilaf vardir. Hz. Esma, oglu Abdullah
b. Zübeyr'in Haccac tarafindan sehit edilmesinden birkaç ay sonra vefat etmistir.Hz
Esma'nin ölüm yasi konusunda ihtilaf bulundugundan bazi bilginler, Arapça'da genel de
40,70,100 gibi sayilarin çok¬luktan kinaye olarak kullanilabilecegi prensibinde oldugu
gibi, 100 yasinda öldügünü bildirmislerdir. Yani, bu bilgiyi veren bilginlerin kasitlari
Hz. Esma'nin uzun süre yasadigini belirtmektir. Yoksa net olarak tam yasini vermeyi degil.
Örnegin, muhakkik bilginlerden, Ibn Imad ve ez-Zehebi bu süpheli bilgiden dolayi
Hz.Esma'nin 90 yasinda veya bunu biraz asmis bir yasta vefat ettigini belirtirler.
Bu hususta söyle bir hesaplama yaparsak konu daha da netlesebilir: Hz.Aise'nin vefat ettigi
H. 58 den Hz. Esmanin vefat ettigi H. 73'e kadar geçen 15 yillik süreyi Hz. Esma'nin H. 58
deki yasina ekledigimizde Hz Esma'nin yasi vefat ettigi sirada 91 eder. (76+15=91). Bu da
gösteriyor ki Hz. Esma vefat ettiginde 91 yaslarida olmaktadir ve 100 yasinda olmasi mümkün
gözükmemektedir. 91'den öldügü tarih olan H.73 ü çikardigimizda (91-73=18) Hz. Esmanin
Hicrette, yani Hz.Aise'nin evlendigi yilda 18-19 yaslarinda oldugunu buluruz. Hz.Esma ile
Hz.Aise arasindaki yas farki 10 yas olacagina göre Hz. Aise'den nakledilen ve bütün
tarihçilerin müttefik oldugu "6 yasinda sözlendim 9 yasinda evlendim" ifadesinin dogru
oldugu ortaya çikar.
Bütün bunlara ilaveten sunu da söylemek mümkündür; O. Riza. Dogrul'un görüsüne göre,
Hz.Esma Hicrette 27 yasinda olmaktadir. Biliyoruz ki Hz. Esma Hicret sirasinda ilk çocuguna
hamile idi. Kizlarin çocukken nisanlandigi, 9-10 yaslarinda evlendigi bir yörede, 27
yasinda evlenerek ilk çocugu dogurmak oldukça geç bir yastir. Günümüzde bile kizlar küçük
yasta evlenebilmekte¬dir. O gün için, sicaktan dolayi ergenligin erken yaslarda basladigi
bir yöre de, Mekke gibi, çok evli¬ligin yaygin oldugu ve kadinlarin hiçbir zaman bu yasa
kadar bekâr kalmadiklari bir bölgede, Hz. Esmanin 27 yasinda evlenmesini kabul etmek
oldukça zor, hatta muhaldir diyebiliriz. Söz konusu yas o günkü sartlarda, torun sahibi
bile olunabilen bir yastir. Çünkü daha sonraki dönemlerde de kizlar, çocuk denecek yasta
evlendiriliyorlardi.
Özetle tarihi rivayetlere dayanarak yaptigimiz hesaplara göre Nübüvvetten 6 yil önce dogan
Hz.Esma, Hz. Aise dogdugunda 10 yas civarindadir. Hicrette ise, genç bir kadin olarak Hz.
Peygambere erzak tasimis ve 18 yaslarinda ilk çocuguna hamile kalmistir. Hz. Aise ise bu
sirada 8-9 yas civarindadir.
Dogrul, Hz. Aise'nin 9 yasinda evlenmedigine bir diger delil olarak; Hz. Peygamber'in, Hz.
Hatice'nin vefatindan sonra evi idare edecek, çocuklara bakacak birisine ihtiyacinin
oldugunu, bu vazifeyi ise 9 yaslarinda bir çocugun yapamayacagini belirterek, bundan dolayi
Hz. Aise ile 18 yaslarinda evlen¬mesinin daha makul olacagini, söylemis ve bu konu¬da
nakledilen Hz. Peygamberin ev islerini görmesi için Sevde ile evlenmesiyle ilgili
rivayetlerin güvenilir olmadigini, sayet bu rivayetler kabul edilse bile Sevde'nin iri,
yasli ve yavas haliyle ev islerini yap¬maya elverisli bir hanim olmadigini belirtmektedir.
Dogrulun görüslerinden yola çikarak, Hz. Hatice'nin vefatindan sonra ev islerini
üstlenecek, çocuklara bakacak birisi lazimsa, neden Hz.Pey¬gamber Hz.Aise ile (yazarin
iddialarina göre Hz.Hatice'nin vefatinda Hz.Aise 15 yaslarinda idi) Hz.Hatice'nin
vefatindan sonra Mekke'de evlenme¬di de, Medine dönemine kadar bekledi? Ev islerini çocuk
bakimini neden ihmal etti? Kaldi ki Hz. Peygamberin en küçük çocugu Hz. Fatima bile Hz.
Aise'den büyüktür. Bu nedenle, Hz. Âise ile evliligi¬ni, çocuk ve ev bakimi gerekçeleriyle
açiklamak kabul edilebilir bir durum degildir.
Ayrıca Hz. Sevde'nin Mekke döneminde, Hz. Hatice'nin vefatından hemen sonra, Hz.
Peygamberle evlendiği sabittir. Bu rivayetlerin güvenilir olma¬dığı şeklindeki yazarın
görüşü pek tutarlı görünme¬mektedir. Çünkü tersine bir rivayet yoktur. Müs¬lim'de geçen
"Şevde Resulullahın benden sonra ni¬kahladığı (tezevvece) ilk kadındı"42 ifadesindeki
"tezevvüc" kelimesi "söz kesmek" anlamında olmalı¬dır. Zira, Hz. Aişe kendisinin söz
kesilmesini anla¬tırken de aynı kelimeyi "tezevvece"yi kullanmakta; "Rasulullah beni altı
yaşımda iken nikah etti (söz kes¬ti), dokuz yaşımda iken de zifafa girdi"demektedir.
Yukandaki bilgileri özetleyecek olursak; Hz. Peygamber, Hz. Hatice'nin vefatından sonra Hz.
Şevde ile hemen evlenmiş, Hicretten sonra da, Hz. Aişe ile evlenmiştir. Doğrul'un iddia
ettiği gibi, Hz. Peygamber'in Hz. Aişe ile evlenme sebebinin ev işlerini yaptırmak
olmadığını şu şekilde de izah edebiliriz:
Hz.Peygamber, Hz. Aişe ile küçük yaşta evlenerek onun, diğer hanımlarından daha iyi bir
şekilde İslamî bilgileri kendisinden almasını ve Müslümanlara aktarmasını amaçlamış
olabilir. Çünkü, diğer hanımları, hem yaşları hem de zeka seviyeleri bakımından Hz. Âişe
ile kıyaslanamazlar. Hz. Âişe'nin, erken yaşlarda peygamber hanesine girmesinin en önemli
nedeni bu olmalıdır diye düşünüyoruz. Bu küçük ve zeki kız sayesinde diğer sahabenin
göremedikleri Hz Peygamber'in evinde meydana gelen olayların, özellikle kadınlarla ilgili
özel meselelerin, Müslümanlara aktarılmasını ve Hz.Peygamber'in Müslüman kadınlarla olan
bilgi alışverişini o sağlamıştır. Bundan dolayı, kaynaklarımızda yer alan İslam'i
bilgilerin neredeyse tümü Hz. Aişe'den gelmiştir, diyebiliriz.
Hz. Âişe'nin üstlenmiş olduğu bu görevi diğer hanımları üstlenemez miydi, şeklindeki bir
soruya şu şekilde cevap verebiliriz: Hz. Peygamberin diğer hanımları, daha önce birkaç
evlilik hayatı geçirmiş, zeka olarak yorulmuş aynı zamanda yaşlanmış olan kadınlardı. Bir
kısmının, coçuk sahibi olmak gibi, zihinsel anlamda önemli meşguliyetleri de bulunuyordu ki
bu durum, Hz. Âişe'nin bilgi edinmedeki konumu ile kıyaslandığında, hanımlar arasındaki
fark daha iyi görülebilir. Hz.Aişe ise, özel yetenekleri, diri zekası ile müstesna bir
kadın olarak, İslam'ın bütün Medine dönemi hadiselerini gözlemlemiş ve bizlere aktarmıştır.
Yukarıda açıklamaya çalıştığımız Hz. Âişe'nin meziyet ve gayretleri konusunda "Siret
Ansiklopedisi" yazarı Afzalurrahman şunları aktarmaktadır:
"Hz. Peygamberle erken yaşta evlenen Hz.Âişe'nin eğitim ve talimi bizzat Hz.Peygamber'in
rehberliği ve nezareti altında gerçekleşti. Hz Aişe çok zeki, tecessüs sahibi, hıfzı
kuvvetli, çok çabuk öğrenmeye kabiliyetli idi. Hz.Peygamberden ne görüp duydu ise onu
hatırladı ve başkalarına nakletti. Bu sebeple Hz.Peygamber ona çok yakınlık duydu ki her
söylediğini dinleyip izlesin ve yaptığını daha hevesli yapsın. Böylece Hz.Aişe, İslam
prensiplerini ve Resulün sünnetini diğer hanımlarından daha fazla öğrendi ve hafızasında
tuttu. O, bu ilmi Hz.Peygamberden sonra yaklaşık 45 yıl kadar anlattı. Hz.Peygamberden 2210
hadis rivayeti ile en fazla hadis rivayet eden altıncı sahabi olmuştu". Bütün bunlardan Ö.
Rıza Doğrulun öne sürdüğü gerekçelerin, isabetli olmadığı anlaşılmaktadır.
Doğrul, bir önceki maddede anlattığımız Hz. Âişe'nin bilgisi, kabiliyeti ve İslam'i
bilgilerdeki büyüklüğünü genişçe anlatarak; "Bütün bunları 9-18 yaş arasında bir çocuk
öğrenemez. Bu evliliğin 18-27 yaş arasında olması daha makul değil midir?'' şeklinde bir
akıl yürütmeğe girmiştir.
Böyle bir akıl yürütmenin zorlama olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü, bunun için çocukların
zeka ve öğrenme yaşına baktığımızda, çocuk eğitimcilerinin büyük çoğunluğunun kabul ettiği
ve dünyada hemen hemen her yerde uygulanan öğrenme yaşı 7-20 yaşları arası olduğunu
görürüz.
Bu yaşlar, genelde çocukların her bilgiyi toplama çağıdır. Yirmi yaş sonrası ise, artık
bilgileri değerlendirme çağı başlamaktadır. Bir de sıcak iklimde çocukların bedensel ve
zeka bakımından erken geliştikleri düşünülürse, öğrenme yaşının birkaç yıl daha düştüğü
görülecektir. Buna göre, Hz. Âişe'nin Hz.Peygamberle birlikte yaşadığı (9-19) yaşları
arası, onun öğrenmek için en müsait olduğu yaşlardır diyebiliriz. Hz. Peygamber'den sonra
ki döneminde, elde etmiş olduğu bilgileri diğer Müslümanlara 45 sene boyunca aktarmıştır.
Hz. Âişe'nin Hz. Peygamberle nişanlanmadan önce, Cubeyr b. Mutim'in oğlu ile
nişanlanmasından hareketle Doğrul, bu nişanlanmanın nübüvvet geldikten sonra olamayacağı,
çünkü İslam'a göre müşrike kız verilmeyeceğinden dolayı bu nişanın nübüvvet gelmeden önce
vuku bulması gerektiğini, bunun sonucu olarak da Hz. Âişe'nin İslam'dan önce doğduğunu
iddia etmiştir.
Bu iddia da iki yanlış tespit etmekteyiz: Birincisi, aktarılan rivayetteki Hz. Âişe ile
nişanlanan şahıs Cubeyr b. Mutim'in oğlu değil, bizzat Cubeyr'in kendisidir." Yani Hz.
Aişe, Mutim b. Adiyy'in oğlu Cubeyr ile nişanlanmıştır. Yazar burada bir isim yanlışlığı
yapmıştır.
ikincisi ve daha önemli hatası ise, nübüvvetin gelişinden sonra müşrike kız verilmeyeceği
görüşüdür.Halbuki Mekke döneminde böyle bir yasak yoktu. Bu yasağı bildiren ayet Medine'de
inmiş ve bu nedenle sahabe müşrik eşlerini boşamışlardı. Ancak Mekke döneminde, sadece
Hz.Ebubekir değil, Hz.Peygamber bile İslam'ın en büyük düşmanı olarak Kuran'da ismi
zikredilen Ebu Leheb'in iki oğluna iki kızını vermiş ve Nübüvvet geldikten sonra da Ebu
Leheb oğullannı zorlayıp bu iki kızı boşatıncaya kadar boşatmamıştı.
Müslümanlar için durum böyle olduğu gibi. Müşrikler için de böyle bir yasak bahis mevzu
değildi. Mekke'de bu yasak ilk defa Haberu's-Sahife olayında: yani, Mekkelilerin
Müslümanlara boykot yaptıkları sırada gündeme gelmiş ve Müslümanlarla kız alışverişini
durdurmuşlardı. Fakat Hz.Sevde'nin Hz. Peygamber ile evliliğinde olduğu gibi, boykottan
sonra da bu yasağa uyulmuyordu. Nitekim Hz.Şevde nin müşrik olan babası nübüvvetin 10.
Yılında Hz.Peygamberi beğendiği ve kızına denk bir insan gördüğü için onunla evlendirmişti.
Doğu toplumlarında, ülkemizde de olduğu gibi. çocukların küçük yaşta "Beşik Kertmesi'" adı
altında sözlenmeleri oldukça yaygındır. Hz. Ebû Bekir gibi Mekke'nin saygın iş adamlarından
birinin kızını, almak isteyenlerin çok olacağı muhakkaktır. İşte Hz. Aişe'nin Cübeyr ile
sözlenmesi de bu kabil bir söz kesme olayıdır, diyebiliriz. Dolayısıyla, O. Rıza Doğrul"un
söz konusu nişanlanmadan hareketle. Hz. Aişe'nin yaşının büyük olması gerektiği şeklindeki
çıkarımına katılmıyoruz.
Doğrul. Hz. Aişe'nin nişanlısı Cubeyr b. Mutim'in annesinin Hz.Ebubekir'e "eğer bu kız
benim evime girerse oğlumu atalarının yolundan çıkarır" demesini54 delil getirerek,
Hz.Aişe'nin dînî et¬kinliğinden dolayı nişanın bozulduğunu söylemiş ve bu nişanın
nübüvvetten önce vuku bulduğunu dolayısıyla da Hz. Aişe'nin yaşının rivayetlerde zikredilen
yaştan büyük olduğu sonucuna ulaşmıştır.Bir kısım yazarlar da bu görüşte ona
katılmaktadırlar.
Doğrulun bu yaklaşımı, yukarıda açıkladığımız üzere kabul edilmesi mümkün olmadığı gibi.
Ibn Hanbel'den naklettiği. Cübeyr b. Mutim'in annesinin Hz.Ebubekir'e söylediği sözün
tercümesi de yanlıştır. Bu yanlış tercüme. Doğrul'un rivayetten yanlış sonuç çıkarmasında
etkili olmuş olmalıdır. Ibn Hanbel'deki rivayetin tercümesi şöyle olmalıdır: "Ey Ebubekir!
oğlumuzu senin kızınla evlendirdiğimizde, sen onu yeni dinine sokmak istersin " Doğrulun
yaptığı tercümeden, kadının oğlunu yeni dine sokacak şahsın Hz. Aişe olduğu anlaşılırken,
rivayetin doğru tercümesinde söz konusu şahsın Hz.Ebubekir olduğu anlaşılmaktadır. Bizim
tercümemize göre kadının korktuğu şahıs Hz.Aişe değil, bilakis Mekke döneminde birçok
kimsenin hidayete ermesine sebep olan Hz.Ebubekir'dir. Kadın bundan dolayı oğlu Cübeyr'in
Hz. Aişe ile evliliğini bozmuştur. Onunkorkusu oğlunun Hz. Ebubekir'in etkisine girmesidir.
Doğrul ayrıca bu rivayeti kabul edip kendisine delil olarak aktarırken, aynı rivayetin
birkaç satır sonrasında yer alan; Hz. Aişe'nin 6 yaşında Hz.Peygamberle sözlendiği
ifadelerini maalesef göz ardı etmektedir.
Rıza Savaş'da aynı rivayetten yola çıkarak, Cübeyr'le nişanın Hz. Ebu Bekir'in faal olarak
tebliğe başlamasından önce olduğunu, buradan da nişanın bozulduğu nübüvvetin 10. yıllarında
Hz Aişe'nin 14-15 yaşlarında olabileceği sonucuna varmaktadır. Bu tespiti esas kabul
edersek akla şu soru gelmekte¬dir: Eğer bu nişan nübüvvetten önce veya en azın¬dan
nübüvvetin ilk yıllarında yani Ebu Bekrin faal olarak tebliğe başlamadığı yıllarda oldu
ise. neden Cübeyr in ailesi Hz.Hatice'nin vefatına kadar 10 yıl bekledi? Nübüvvetin 10.
yılına kadar beklemeden bu nişanı daha önce bozması gerekmez mi idi? Bu gerekçeye göre daha
önce bozmaları gerekiyordu. Bu konudaki bir diğer görüş de. Hz. Aişe'nin ifk hadisesi
sırasında Hz.Peygambere karşı sarfettiği sözlerin o sıralarda 15 yaşlarında, olgun olmayan
bir kızın söyleyebileceği sözler olmadığı, dolayısıyla Hz Aişe'nin yaşının daha büyük
olduğu iddiasıdır.
Bu iddia, tamamen sübjektiftir. Çünkü, insanın önemli sözler söylemesi, yine önemli işler
görmesi kişiye ve yaşa göre değişir. Örneğin, çeşitli sanat ve felsefe alanında çok küçük
yaşlarda, ileri zeka seviye¬si gösterenler her zaman var olmuştur. Bu nedenle. Hz. Aişe on
beş yaşında böyle önemli sözleri sarf edemez demenin bir delili yoktur. Ayrıca bu tezin,
bilimsel bir dayanağı da söz konusu değildir.
Bu yaşlarda o sıcak bölgede genç kızlığının tam zirvesinde olan üstelik 6 yıldır Hz.
Peygamberin yanında yaşayan, daha önce de Hz.Ebubekir gibi İslam'ın en önemli
şahsiyetlerinden birinin yanında bulunan bir kimse bu sözleri rahatlıkla söyleyebilir.
Üstelik bu kimse Hz.Aişe gibi gayet kabiliyetli, zeki bir kimsedir.
Rıza Savaş, Hz. Aişe'nin abisi Abdurrahman b. Ebi Bekir'le aynı anneden doğduklarını göz
önüne alarak, iki kardeş arasındaki yaş farkını Hz. Aişe'nin yaşının tespitinde delil
olarak kabul etmiştir. Ona gö¬re, o dönem şartları içinde iki kardeş arasındaki yaş
farkının 10 yaş kadar olamayacağı, ancak 1-2 yaş olabileceği tezinden hareketle, Hz.
Aişe'nin de 18 yaşlarında olacağı belirtmektedir. Çünkü, Abdurrah¬man b. Ebî Bekrin Bedir
Savaşı'nda 20 yaşların¬dadır. Buna göre, aralarında 1-2 yaş fark bulunması
gereken Hz. Aişe de, 18 yaşlarında olmalıdır.
Rıza Savaş'in yukarıdaki tezini, o günkü Arap toplumunda yaygın olan çocuk edinme koşullan
içinde makul kabul etmek gerekir. Ancak genel olan bu durumun, her özel durum için de aynı
şekilde değişmez bir yasa imiş gibi kabul edilmesi, bilimsel olmadığı gibi. delil olarak da
kabul edilemez. Bu sadece tahmini bir varsayımdır. Bir bilgiye/belgeye dayanmamaktadır.
Çünkü, bir kadından doğan çocuklar arasındaki yaş farkının şu ya da bu miktarda olmasını
sağlayacak bir çok neden olabilir. Bu nedenleri tespit etmeden, yukarıdaki gibi, sadece
belirli bir adeti öne sürerek iddiada bulunmak, kabul edilebilir bir durum değildir. Bu
nedenle, Hz. Âişe'nin yaşının büyüklüğünü, söz konusu yaklaşımla ispatlamak mümkün
gözükmemektedir.
Dozy gibi müsteşrikler, 54 yaşlarında bir adamla, küçük bir kız çocuğunun evliliğini garip
görüldüğünü belirtirlerken bazı yazarlarda insanlık tarihi boyunca böyle bir evliliğin
olamayacağını söylemişlerdir.
Dozy kendi kültürünün tesirinde kalarak konuyu değerlendirmiş ve yadırgamışür. Biz bu
iddialara, hem o dönemden, hem de günümüzden örnekler vererek cevap vermek istiyoruz. O
dönemde bu tip evlilikler çoktu. 60 yaşlarındaki Halife Ömer'in Hz. Ali'nin çocuk yaşta
baliğ olmamış kızı ile evlenmesi o dönemde bu yaş farkının problem olmadığını gösterir.
Zehebi'nin naklettiği şu rivayet bu konuda ilginç bir örnektir. Amr b.el-As. oğlu Abdullah
b.Amr dan tam 11 yaş büyüktür.63 İbni Hacer bu yaş farkını 12 olarak verir. Bu rivayete
göre. Amr yaklaşık 10-11 yaşlarında evlenmiş olmalıdır. 10 yaşında erkeklerin evlilik
gerçekleştirebildiği bir yörede, daha erken ergenliğe giren kızların 9 yaşında evlilik
yapması kadar normal bir şey olamaz. Yine 53 yaşlarındaki Hz.Ebubekir'e Hz. Ömer'in 20
yaşlarındaki kızı Hafsa'yı teklif etmesi yaş farkının o dönemde pek de garip
karşılanmadığını göstermektedir.
Ergenlik yaşının yüksek olduğu ülkemizde bile kırsal kesimlerde kızlar 12-15 yaş arası
evlenebilmektedir. Arabistan bölgesinde ise ergenliğin 8 yaşlarına kadar düştüğünü ve
kızların 20 yaşlarında biyolojik gençlik çağını bitirme noktasına geldiğini biliyoruz.
Arap kültüründe yer alan bu durumun günümüzde de devam ettiğini, Kur'an Mesajı adlı eserin
yazarı Muhammed Esed'in Medine'de iken, başından geçen evlilik göstermektedir. Bu
evlilikte, ileri yaşlardaki Esed, 11 yaşlannda bir çocukla evlendirilmiştir. Buna itiraz
eden Esed'e Araplar şöyle demişlerdir: "Kız kocasının evinde büyür".
Günümüzde ergenlik çağı yüksek olan Batı ve ABD gibi soğuk bölgelerde bile 9-10 yaşlarında
bakire bir kız çocuğu bulmanın çok zor ve bu yaşlardaki çocukların serbestçe cinsel ilişki
içerisinde olduğu bilinen bir gerçektir. Bu nedenle insanlık tarihinde, Hz. Peygamberin
evliliğinde olduğu gibi bir evlilik olmadığını iddia etmek, bilimsel değildir.
Bu yaşlarda evliliğin halen Batıda ve ABD'nin kırsal kesiminde uygulandığı bilinmektedir.
Yapılan tespitlere göre Batı gibi soğuk ülkelerde bile ergenlik yaşları, çok küçük yaşlara
kadar düşmüştür. Bu gerçekler göz önüne alındığında, Hz. Peygamber in o yaşta bir kız ile
evliliğini garip karşılamamak gerekir. Nitekim Rodinson, Dermenghem, Caetani, gibi bir
kısım Oryantalistlerde Hz.Aişe'nin evliliğinin o dönem şartları içerisinde normal olduğunu
belirtmişlerdir. Ayrıca insaflı Oryantalistlerden Watt; "Arabistan bölgesinde kızlar erken
geliştiği için Âişe'nin bu yaşta evliliği normaldir" demektedir.
Burada şu noktayı da zikretmeliyiz; eğer Hz.Peygamberin bu evliliği içinde yaşadığı toplum
tarafından garip bir evlilik olarak karşılanmış olsaydı, Hz.Peygamber aleyhinde en küçük
eksikliği dahi kaçırmayan Mekkeliler bu durumu dillerine dolayacaklar ve Hz. Peygamber
aleyhine kullanacaklardı. Fakat, bu doğrultuda her hangi bir şey kaynaklarda
nakledilmemektedir. Ayrıca Hz. Aişe, Hz. Peygamberden önce Cübeyr'le nişanlanmıştı, yani,
Hz.Peygamber ile nişanlanmasından daha küçük bir yaşta iken yapılmış olan bu tür evlilikler
ya da nişanlanmalar, o günkü koşullarda doğal karşılanıyordu. Hatta daha küçük yaşlarda da
olabiliyordu. Hz. Peygamberin Hz. Aişe ile 9 yaşında evlendiğiyle ilgili rivayetleri
destekleyen başka rivayetler de vardır. Söyle ki: Hz. Aişe, evlendikten sonra kız
arkadaşlarıyla oyunlar oynadığı ve oyuncakları olduğunu söylemiştir. Eğer iddia edildiği
gibi 18 yaşında evlenmiş olsaydı, bu yaşlarda bir kadının oyuncaklarla oynaması normal ve
makul bir davranış olamayacağından, bu konudaki rivayetlerin kabulü imkansız olurdu. Oysa
bu rivayetler sahih olarak nakledilmiştir. Bu rivayetlerin bazdan şöyledir:
"Ben sokakta oynarken annem çağırdı, eve kapattı ve evleneceğimi anlattı '
"Ben Peygamberle evliyken evde arkadaşlarımla oynardım. Hz. Peygamber gelince arkadaşlarım
kaçardı. Hz.Peygamber gider onları toplar benimle oynamaları için gönderirdi
"Ben evde arkadaşlarımla oynuyordum. Hz.Peygamber geldi. Oyuncaklarımı kastederek bunlar
nedir ey Aişe" dedi. Ben de ''Süleyman in atları"dedim.
Bu rivayetlerden hareketle. Hz. Aişe:nin 18 yaşında evlendiğini iddia edip. sonra da
Hz.Aişe'nin çocuklarla oyuncak oynadığı, oyuncakları olduğu. Hz.Peygamberin ona sokaktan
arkadaş gönderdiğini kabul etmenin bir tenakuz olduğunu söylememiz gerekir.Sonuç olarak bu
rivayetleri dikkate alarak, çocuk yaşta evlendiği Hz. Aişe'yi, Hz.Peygamber hem eğitmiş,
hem de İslamî bilgiler ile yetiştirmiş ve bu arada onun çocukça isteklerine karşı da
anlayış göstermiştir.
Konu ile ilgili bir diğer iddia da: Hz. Aişe'nin 9 yaşında evlenmiş olduğuyla ilgili
rivayetlerin gayet az ve şaz olduğundan hareketle, onun 17-18 yaşlarındayken evlenmiş
olması gerektiği şeklindedir.
Hz. Aişe'nin 9 yaşında evlenmiş olduğu rivayetlerini, az ve şaz olmakla eleştirerek kabul
etmeyen yukarıdaki iddia, kendisinin ileri sürdüğü. Hz. Aişe'nin 17-18 yaşlarında
evlendiğine dair hiçbir rivayet yoktur. Yani şaz bir rivayet bile yoktur. Dolayısıyla, söz
konusu iddia sadece bir varsayımdan ibaret kalırken. 9 yaşında evlendiğine dair ise bir çok
rivayetler bulunmaktadır. Bizzat olayın kahramanı Hz. Aişe'nin ağzından 6 yaşında
nişanlandığı. 9 yaşında evlendiğine dair bir çok tarihi bilgilerin de varlığı tezimizi
güçlendirmekte ve desteklemektedir. Bu konudaki tartışmaları noktalamadan önce şu konuyu da
aktarmakta fayda mülahaza görüyoruz. Eğer 9 yaş rivayetlerini esas alırsak, bu noktada 9
yaşında evlendiği bir kızı 18 yaşında dul bırakmak ve Kuran da ki yasak gereği bir daha
evlenememe-sine sebep olmak zulüm değil midir? şeklindeki bir soru akla gelebilmektedir.
Hz Aişe'nin 18 inde dul kaldığı doğrudur. Öncelikle 9 yaşında evlenen bu kızdan yani Hz.
Aişe'den böyle bir pişmanlık hakkında bir rivayet göremediğimiz gibi bu evlilikten ötürü
bir çok kazancı olduğunu kendisi aktarmaktadır.
Kimse ne zaman öleceğini bilemez. Nitekim insanlar çok genç yaşta da ölebilmektedir.
Öyleyse bu düşünce ile mantıklı bir sonuca varmamız mümkün değildir. Ülkemizde bile halen
18-20 yaş arasında kocası ölüp ona sevgisinden dolayı bir daha evlenmeyen pek çok kadın
vardır. Bu Özel bir durumdur, sevgi aşk vs. gibi çok özel şeyler vardır ki bunlar bir
başkasının kendi öznelliği ile asla tenkit edemeyeceği realitelerdir. Ayrıca sevdiği ile
evlenmediğinden dolayı hayat boyu evlenmeyenleri de dikkate alabiliriz.
Ayrıca Hz. Aişe Hz.Peygamberle evlenmeseydi ne kaybederdi? diye düşünmekte gerekir. Eğer
evlenmeseydi onun yanında yetişemez, İslam'i bilgileri sahabelerin kendisine danıştığı
birisi olmazdı. 2210 hadis aktarmazdı. Hatırı sayılır bir fakihe, müfessire. müctehide ve
müftiye olmazdı.
Sonuç
Hz. Aişe'nin Hz.Peygamberle evlendiği evlilik yaşı konusunda klasik kaynaklarda yer alan
onun 18 yaşında evlendiğini savunan bilginlerin görüşlerinin isabetli olmadığı
göstermektedir.
Bu kadar rivayet, sadece yorumla reddedilemez. Rivayetlerin aksine getirilen deliller ise
bilimsel olmaktan ziyade, tepkiseldirler. Dolayısıyla, Hz.Aişe'nin Hz.Peygamber'in hanesine
küçük yaşta girmesinin pek çok hikmet ve hayırlı sonuçları dikkate alınmadan rivayetler
değerlendirilmiştir. Ulaşılan sonuçlar ise tatmin edici olamamıştır.
Bölgenin iklim yapısını ve evlilik kültürünü göz önüne aldığımızda o zaman ve hatta
günümüzde bu tür evliliklerin hiç de garip karşılanamayacağı ortadadır. Onun küçük yaşta
oluşu hiçbir zaman problem edilmemiş, oyuncaklarıyla oynamasına ses çıkarılmadan, onun Hz.
Peygamberle evliliği devam etmiştir.
Bütün bunlardan sonra özetle diyebiliriz ki Hz. Aişe'nin Hz. Peygamberle nişanlandığı yaş 6
dır. Bu da nübüvvetin 10. yılına tekabül etmektedir
Evlendiği yaş 9 dur. Bu da Hicretin I. yılında olmuştur. Genelde rivayetlerde bu noktada
odaklanmıştır. Bu evlilik o zaman hiçbir kimse tarafından garipsenmemiş ve o dönemde
gerçekleşen buna benzer bir çok evlilik bulunmaktadır.
Bireyler ve toplumlar bir tarih dilimine ve kültürel geleneğe aittir. Bundan kopmak
imkansızdır. Bu nedenle, her hangi bir tarihi olayı değerlendirirken onu kendi tarihselliği
ve kültürel çerçevesi içinde değerlendirmek gerekir. Yoksa, kendi şartlarımızı ölçü alarak
farklı bir tarih diliminde yaşayan ve farklı toplumsal yapılanmalara sahip birilerini
yargılamak: hem doğru değildir, hem de bilimsel bir yöntem olarak kabul edilemez
dindar20
Dec 16 2007, 10:28 PM
Andromeda ve xislam , nedense siz peygamberin evlilik yaşını 6-9 yaş olan kaynaklara itibar ediyorsunuz. Ebu Müslüm, Buhari güvenilir kaynaklardır. Ancak malesef münafıklar tarafından, aslı astarı olmayan bir çok rivayet uydurulmuştur.
Hazreti Esma'nın 100 yaşında ölümü kesindir. 90'lı rakamları 100'e yuvarlama diye bir durum söz konusu değildir. Yuvarlama olsa, 91 90'a yuvarlanırdı. Siz , münafıklar tarafından uydurulmuş rivayetlere itibar ettiğiniz için yanılgınız buradan başlıyor. Bir çok müslüman , münafıklar tarafındanda yanıltılmıştır.
tumbled
Dec 16 2007, 11:10 PM
evet. 91 100'e yuvarlanmaz. en az 96 falan yüze yuvarlanır.
bu durumda aişe'nin yaşı en az 14 olabilir.
Antimuhammed
Dec 16 2007, 11:37 PM
http://forum.ateizm1.org/index.php?showtopic=2499&st=0Koskoca peygamber kızı yaşında ki çocukla evlenirken yüzü kızarmamış, bir de onun müridi gelmiş neresinden tutarsan elinde kalacak bir konu için ahkam kesiyor...
Asıl sizlerin peygamber diye kabul ettiğiniz Muhammed den yüzünüzün kızarması lazım...
erosa
Dec 17 2007, 12:04 AM
QUOTE(dindar20 @ Dec 16 2007, 10:28 PM)

Andromeda ve xislam , nedense siz peygamberin evlilik yaşını 6-9 yaş olan kaynaklara itibar ediyorsunuz. Ebu Müslüm, Buhari güvenilir kaynaklardır. Ancak malesef münafıklar tarafından, aslı astarı olmayan bir çok rivayet uydurulmuştur.
Hazreti Esma'nın 100 yaşında ölümü kesindir. 90'lı rakamları 100'e yuvarlama diye bir durum söz konusu değildir. Yuvarlama olsa, 91 90'a yuvarlanırdı. Siz , münafıklar tarafından uydurulmuş rivayetlere itibar ettiğiniz için yanılgınız buradan başlıyor. Bir çok müslüman , münafıklar tarafındanda yanıltılmıştır.
Arkadaşım sen beynini kitlemişsin kabullenemiyorsun. Hem muhammedin bu durumunu hemde bizim eleştrilerimizi kabullenemiyorsun, yukarıda arkadaşlar incelemişler sayfalarca yazı dökmüşler. Bırak artık taraf tutmayı biraz objektif baksan sende kendi iç dünyanda rahatlicaksın.
FreeWill
Dec 17 2007, 12:16 AM
QUOTE(dindar20 @ Dec 16 2007, 07:28 PM)

O dönemde ‘sahabi’ ( Peygamber Efendimizin arkadaşları) savaşlarda şehit oluyor, eşleri dul, çocukları yetim kalıyordu. Peygamberimiz sahabiye bu dul hanımlar ile evlenmelerini, onları evsiz, çocuklarını bakımsız bırakmamalarını tavsiye ediyor, kendisi de bu dul hanımlar ile 50 yaşından sonra evleniyor.
Arkadasim, lafi niye evirip ceviriyorsun?
Su su su sebeplerden dolayi Muhammed evleniyor diyorsunuz. Korumakmis, bakimini ustlenmekmis, dul kalmis, su olmus bu olmus filan diyorsunuz.
Iyi guzel de, yukarida sana sordum.; 50 kusur yasindaki Muhammed bu tazecik gencecik Ayse ile niye evlenmis?
Ayse'nin korunmaya, bakima mi ihtiyaci vardi?
Hadi diger dullarla onlari korumak, bakmak icin evlendi. Ille de yatagindan gecirerek mi bakimi ustlenir bir kadinin?
Evlenmey guc yetiremeyen onca erkek varken ve Muhammed onlara "Oruc tutun!, Bu nefislerinizi koreltir!" diyecegine onlarla evlendirseydi ya! Kendisi harem kurup, kiminle hangi sirayla yatacagina dair ayet indirtecegine!...
Hem bu kadar kadini nasil bakacak Muhammed?
Hani hep dersiniz ya 'Muhammed fakirdi', suydu buydu?
Her babayigidin harci mi bir suru kadinin bakimini ustlenmek? Ta$ mi yiyor bunlar?
Onur
Dec 17 2007, 12:29 AM
dindar20
Arkadasim, eger Kuran´da Ahzab 37 olmasaydi ve Muhammed´in kendi geliniyle evlendigini, hatta gelinini, bizzat evlatligini gondererek yani bir nevi Zeyd´e basini tutturarak istetmesini anlatan hadisleri kabul eder miydin?
Ya da istedigi karisiyla, istedigi gece sevisebilecegini anlatan Ahzab 51 olmasaydi, bu ayet ile ilgili hadisleri kabul eder miydin? Bunlar yalan, iftira ya da safsata falan derdin, gecistirirdin.
Ayrica senin gibi, bu sahih hadisleri yok sayip, daha sonradan sahihligini kabul etmek zorunda kalinca ''Tamam 9 yasinda evlenmis ama gerdege girmemis, sadece yetistirmis'' diyenleri de gorduk biz.
Iyisi mi sen Muhammed´i oldugu gibi kabul etmeye bak. Zor olacak ama olsun.....
xislam
Dec 17 2007, 12:31 AM
Tamam tamam daha fazla üstüne gitmeyin artık öğrenmiştir.
himmler
Dec 17 2007, 03:33 PM
birde bunların hadis beğenmeme huyları var islamın en güvenilir kaynaklarını getirip göz deliklerinden içere sokarsın
bunlar uydurma kafirler doldurmuş derler. aişe nin yaşını hesap edecek kadar akıllı ve kabiliyetliysen bu hadis kitaplarını kafirlerin uydurmalarından temizle madem ki.hem bonus sevap puan kazanırsın.ayriyeten bakım ve himaye için evlendiğide koca bir yalan.ebu bekir arap yarım adasının en zengin ve güçlü adamı.
muhammedin evinde 3 ay yemek bişirmek için ateş yanmıyorkim kimi koruyacak kapasitede bir bak..nokta..
tumbled
Dec 17 2007, 03:49 PM
mehmet azımlı'nın makalesi üzerine bir yorum;
Kendi çapımda eleştirmek istiyorum.
Özeti şu;
*HzAişe'nin ağzından rivayetler (Buhari...) oyun oynayan 6 ve 9 yaşlarını gösteriyor..diyor.
*Bütün rivayetler 9 civarını gösteriyor. O zaman doğru olmalı..diyor
*9 yaş o zamanın ve iklimin şartlarına göre normaldir, bunu tepkisel olarak 18'e çıkartmaya çalışmayalım.... gibi
*Ve sonra iki seçenek varmış gibi 18 ve 9 yaşlarını karşılaştırıyor, 18'in imkansızlığını ortaya koyup diğer tezi güçlendiriyor; (tipik, "ortaya iki sözde rakip aday sürme taktiği; emelsizce yapıldığını farzedelim.)
5-6-yaklaşık çıkan tahminleri, Buhari'nin sahih hadisine uysun diye 9'a yönlendiriyor.
*Siyer-i Nebi'de Hz Esma'nın yaşıyla belirlenen 18'i "Araplar 100 yaşını yuvarlak olarak söylerler." deyip ölüm yaşını 90-91 ediveriyor (ne malum 96 olmadığı. o zaman Aişe 14 çıkar).
Siyer-i nebi, hadislerden daha güvenilirdir.Hadis/Rivayetleri safdışı bırakıp Siyer'e bakarsak 14 yaşı daha baskın çıkar. Arabistan iklimi için bile 9 reşit yaş değildir, ama 14 elbet öyledir.
Yani kısaca, bence başımızda "sahih hadis" denen bir bela vardır. kendine Hadis bilimci diyenler bunları araştırabilir. Ama naçiz tezimize göre hadisler sonraki halk-sömürücüler tarafından "KASTEN" "KÖTÜ NİYETLE" uydurulmuştur. Neden; (bu bilimsel bir serinkanlılık değil aslında, Kuran'ın ve son Peygamberimizin kesin doğru olduğuna güvendiğim için) eminim ki o "doğru güç" e ithaf edilen "yanlış"larla halkı hipnotize edebilme taktiği "büyük bir kudret"tir.... saygılar.
Andromeda
Dec 17 2007, 04:19 PM
QUOTE(tumbled @ Dec 17 2007, 03:49 PM)

mehmet azımlı'nın makalesi üzerine bir yorum;
Bakın kardeşim; gerçek bir Peygamberin üzerinde bu kadar şaibe olmamalı...Çünkü ne olursa olsun bazı insanların midesi bazı olaylardan bulanıp, bu bazı insanlar dinden soğuyup, dinsiz olurlarsa bunun hesabını kim verecek sonra? Bunlar çok hassas konular; gerçek bir Allah ilerde sorun oluşturabilecek bu tarz olayları önceden görüp izin vermemeliydi ...Bu durumda bu tarz bir Allah aslında yok demektir ...Zeynep olayı da bu bağlamda incelenebilecek bir başka şaibe...Sonra Beni Kureyza faciası var...
fuhucaca
Dec 17 2007, 04:31 PM
bence burda asıl ispatlanması gereken nokta muhammedin ayşeyle evlendikten sonra 3 yıl bekleyip beklemediğidir. eğer beklemişse 6 yaşında evlenmesi mantıklıdır, eğer beklememişse 17 olabilir. yoksa niye beklesinki 3 sene, bulmuş 17 yaşında körpecik kızı kaçırır mı muhammed?
bilelimogrenelim
Dec 17 2007, 04:37 PM
Bir de 9 yaşında Arap kızları ergenliğe girerler, yani "kadın" olurlar, adet görmeye başlarlar iddiası vardır ki, ben buna "oha" derim.
Yani ya bunların hiç matematiği yok, ya da hiç fizyoloji bilgileri yok derim.
Bir de doğrudur neden 3 yıl beklemiş, neyi beklemiş gerçekten?
Andromeda
Dec 17 2007, 04:41 PM
QUOTE(fuhucaca @ Dec 17 2007, 04:31 PM)

bence burda asıl ispatlanması gereken nokta muhammedin ayşeyle evlendikten sonra 3 yıl bekleyip beklemediğidir. eğer beklemişse 6 yaşında evlenmesi mantıklıdır, eğer beklememişse 17 olabilir. yoksa niye beklesinki 3 sene, bulmuş 17 yaşında körpecik kızı kaçırır mı muhammed?
Çok güzel bir tespit ve çok önemli bir nokta; gerçekten daha önce aklıma gelmemişti hiç ...
tumbled
Dec 17 2007, 04:52 PM
evet ya 17 ya da 6 olarak bakıyorsunuz.
17, 18 verilerce desteklenmiyor falan diye, 6'ya yöneliyorsunuz.
böyle iki şık yok. bunlar sanal.
14 için de pekala 3 yıl beklenir.
bu yöntem "toplum-güdücü"lerin zekice "böl ve yönet" taktiğidir.
mesela demokrasi diye ortaya iki rakip başkan adayı koyarlar, aslıda ikisi de kendi adamlarıdır...
ya da mesela pepsiyle cocacola gibi..
her işiniz/işimiz böyle bizim malesef
Antimuhammed
Dec 17 2007, 05:09 PM
Sadeece neden Muhammed e bakıyorsunuz. Ahsab ın evliliklerine göz atarsanız 9 yaşında çocuklarla evliliğin çok doğal olduğunu göreceksiniz..
Halife Ömer peygamberin kızının kızını alarak, hem de 60 yaşında ve 12-13 yaşında bir kızı alarak herhalde peygamber sünnetini yerine getirmiş oluyordu.
Bu arada Ali kimlerle evlenmiş acaba?
Sanki birisinden cesaret alıp hepsi aynı yolda devam etmiş.
Osman’ın peygamberin 2 kızıyla birden evlenmesi nasıl izah edilebilir?
2 kızkardeşle birden evlilik Kur’an’da yasak olmasına rağmen, peygamberin kızlarını böyle evlendirmesinin mantığı nedir? Allah’tan mı izin aldı bunun için?
Azdaean
Dec 17 2007, 07:37 PM
Hadislerde açık açık yazıyo Ayşe'nin evlendiğinde 6 yaşında olduğu. Neden acaba bu "yüzü kızarmayan" Müslümanlar, sürekli bahaneler üreterek ve gerçeği çarpıtarak saçma sapan savunmalar geliştirmeye çalışıyorlar?
Bacardi/Cola
Dec 17 2007, 07:39 PM
Ayse'nin ablasi Esma'nin 100 yasinda oldugu hikayesi de olayi kurtarmak icin biraz "hikaye" gibi geliyor bana. Bakin burada caglara gore beklenen omur tablosu var (sayfanin ortalarina dogru):
http://en.wikipedia.org/wiki/Life_expectancyGunumuz icin "ortalama" 67 olarak geciyor. Ortacag icin de 30'lu yaslar. Kabul edilir ki her "devirde" 100 yasina yaklasanlar ve gecenler olmustur. Ama arabistan gibi kurak, kisitli su kaynaklarina sahip, tarim'in (tahil, meyve sebze anlaminda) hemen hemen hic olmadigi, hatta bu su kaynaklarinin kadinlarin "hayiz" bezleriyle pislendigi (hadisle sabit) bir ortamda birakin dengeli beslenmeyi, beslenmek bile imkansiza yakin. Gunumuz ilaclarina sahip olmadan en basit hastaliklar bile o caglarda olumculdu (pis su kaynaklarinin temel sebeblerden oldugu tifo, kolera, ishal, sarilik vs ozellikle yaygin olumcul sebeblerden olmali).
Butun bunlari dusunmeden Esma'nin 100 yasinda oldugunu savunmak bana hic gercekci gelmiyor. Bence muslumanlarin yapacagi en iyi sey "tamam 6 yasinda evlenip 9unda becerdi, allah oyle dedi cunku" deyip topu "olmayan" allah'a atmak

Eger Esma 100 yasina kadar yasadiysa 15inde evlenen toplumlar acisindan bakinca 6 neslini gormus olmasi gerekir. Boyle birsey var mi kayitlarda? Muhtemelen torununun torununu gore biri duz hesap 100 yasinda kabul edilirdi o zamanlarda. 15 icin de bu 60-70 yas yapar. Yani Esma'nin yasinda 30-40 yillik bir sapma olmasi muhtemel. (ozellikle Muho'nun kizi fatma'nin 20sinde oldugu ve 6 cocugu oldugu da kayitlardayken)
Olasiliksal olarak da ortacagda 100 yasina ulasmak gunumuzde ulasmaktan cok daha zordur (dusuk olasilikta). Bir ara bunlari da veririm zaman bulup hesaplarsam.
Selametle.
Feanor
Dec 17 2007, 08:31 PM
bence müslümanlar için en iyi savunma oranın ikliminden dolayı kızların göğüsleri 9 yaşında tomurcuklanıyordu ohh yavrum olur.
Diderot
Dec 17 2007, 10:26 PM
QUOTE(Feanor @ Dec 17 2007, 08:31 PM)

bence müslümanlar için en iyi savunma oranın ikliminden dolayı kızların göğüsleri 9 yaşında tomurcuklanıyordu ohh yavrum olur.
Hiç abartmıyorum 10 dakika güldüm.
dindar20
Dec 17 2007, 10:53 PM
Freewil
Hazreti Muhammed neden 17 yaşındaki Hazreti Ayşe ile evlendi diye sormuşsun. Maddi yönden bakıma muhtaç olmadığını belirtmissin. Güzel bir konuya temas etmişsin. Nedenini şöyle izah edeyim.
Öncelikle Hazreti Muhammed, 25 yaşına kadar en ufak bir cinsi eğilim göstermemiştir. Ümmetine örnek teşkil etmiştir. Cinsel gücü bir kaç insana eşdeğer olabilir ancak asla bir yanlışa düşmemiştir. Daha sonrada , 40 yaşındaki Hazreti Hatice ile evlenmiştir.
Daha sonraki evliliklerinde asla şehvet ve cinsel eğilim söz konusu değildir. Zaten Hazreti Ayşe dışındaki eşleri, yaşlıdır. İstese, en güzel kızlarla evlenebileceği halde, bunu yapmamıştır.
Hazreti Ayşe ile evliliğine gelince, Hazreti Ayşe çok zeki ve hafızası kuvvetli bir insandır. O dönemde islami kuralları , kadınlara anlatabilmek zordu. Evli olmadan, bir kadına mevzuyu anlatmak mümkün olmuyordu. Hazreti Ayşe, üstün zekası ve hafızasıyla, peygamberimizden aldığı islami bilgileri, kadınlara aktarmış ve islama çok faydalı olmuştur. Ateistlerin sandığının aksine, bu evliliğin cinsellikle hiç bir alakası yoktur.
Onurun temas ettiği Ahzab 37 ayeti ise , çok güzel bir ayettir. Verdiği mesaj, çok anlamlıdır. O dönemde , hiç kimse dul kalan evlatlıklarla evlenmiyordu. Buda , bu kadınların çok zor durumlara düşmesine sebep oluyordu. Peygambere , bu yanlışlığı düzeltmesi için , bu ayet indi. Bu ayetten sonra, dul kalan evlatlıklarda müminlerle evlenme imkanına kavuştu. Önemli bir problem çözüme kavuştu. Peygamberimizin evlenmesi, tüm müminlere örnek teşkil etti. Örneğin Atatürk'te şapka devriminde, şapkayı ilk kendisi giymişti.
FreeWill
Dec 17 2007, 11:30 PM
QUOTE(dindar20 @ Dec 17 2007, 08:53 PM)

Öncelikle Hazreti Muhammed, 25 yaşına kadar en ufak bir cinsi eğilim göstermemiştir. Ümmetine örnek teşkil etmiştir. Cinsel gücü bir kaç insana eşdeğer olabilir ancak asla bir yanlışa düşmemiştir. Daha sonrada , 40 yaşındaki Hazreti Hatice ile evlenmiştir.
25 yasina kadar 'cinsi egilim' gostermemek ornek bir davranis midir?
Peki oyleyse Muhammed nicin Hatice ile olan evliginden once bir kac kadin/kiz isteme talebinde bulundu?
(Islam tarihinden edindigimiz bilgilere gore bu talepleri geri cevrildi.)

Daha sonraki evliliklerinde asla şehvet ve cinsel eğilim söz konusu değildir. Zaten Hazreti Ayşe dışındaki eşleri, yaşlıdır. İstese, en güzel kızlarla evlenebileceği halde, bunu yapmamıştır.
Yani 50 kusur yasindaki Muhammed bu torunu olacak yasta, tazecik Ayse ile yatmadi mi?
(Bu arada Muhammed'in Ayse disinda kolleksiyonuna ilave ettigi 13 yasinda bir baska kiz daha vardir. Ustelik Muhammed'in yasi da 57 dir. Bir arastir bakalim kimmis bu!)

Hazreti Ayşe ile evliliğine gelince, Hazreti Ayşe çok zeki ve hafızası kuvvetli bir insandır. O dönemde islami kuralları , kadınlara anlatabilmek zordu. Evli olmadan, bir kadına mevzuyu anlatmak mümkün olmuyordu. Hazreti Ayşe, üstün zekası ve hafızasıyla, peygamberimizden aldığı islami bilgileri, kadınlara aktarmış ve islama çok faydalı olmuştur. Ateistlerin sandığının aksine, bu evliliğin cinsellikle hiç bir alakası yoktur.
Yani Muhammed sirf Ayse'nin "zekasindan" yararlanmak icin yanina aldi!
E, alsin! Alsin da ille de yatagindan gecirmesi mi lazim torunu yasindaki bu kizi?
"Evli olmadan, bir kadına mevzuyu anlatmak mümkün olmuyordu." demissin.
Yani diyorsun ki, Kadin evli olmayinca verilen bilgiyi alamaz, USB kablosunu takmadan bilgi aktarimi mumkun degilmis o zamanlar!...

Onurun temas ettiği Ahzab 37 ayeti ise , çok güzel bir ayettir. Verdiği mesaj, çok anlamlıdır. O dönemde , hiç kimse dul kalan evlatlıklarla evlenmiyordu. Buda , bu kadınların çok zor durumlara düşmesine sebep oluyordu. Peygambere , bu yanlışlığı düzeltmesi için , bu ayet indi. Bu ayetten sonra, dul kalan evlatlıklarda müminlerle evlenme imkanına kavuştu.
Soz konusu olan sey "dul kalan evlatliklarin muminlerle evlenebilmesi" degildir.
Babaligi ile evlenmesidir!...
"O dönemde , hiç kimse dul kalan evlatlıklarla evlenmiyordu. .... Peygambere , bu yanlışlığı düzeltmesi için , bu ayet indi."Peki Allah "koleligin tamamen kalkmasi, koleligin insanlik disi, igrenc bir uygulama oldugu" yonunde ayni inceligi gosterebilmis midir?
Evlatligin karisi ile evlenip evlenememek "kolelik" sorunundan cok mu daha onemlidir?
Laf salatalariyla olmaz bu isler.
Sirf imani kaybetmeyelim diye akilci dusunmekten, elestirici, sorgulayici olmaktan korkmyin, mantik ve sagduyunuzu sandiga kilitlemekten vazgecin.
Kul olmanin hakkini verdiginiz kadar, biraz da "insan olabilme" nin hakkini vermeye calisin.
Nasil mi?
Dusunun biraz.
SAYGILAR
BYCENE
Dec 17 2007, 11:32 PM
QUOTE(dindar20 @ Dec 17 2007, 11:53 PM)

Freewil
Hazreti Muhammed neden 17 yaşındaki Hazreti Ayşe ile evlendi diye sormuşsun. Maddi yönden bakıma muhtaç olmadığını belirtmissin. Güzel bir konuya temas etmişsin. Nedenini şöyle izah edeyim.
Onurun temas ettiği Ahzab 37 ayeti ise , çok güzel bir ayettir. Verdiği mesaj, çok anlamlıdır. O dönemde , hiç kimse dul kalan evlatlıklarla evlenmiyordu. Buda , bu kadınların çok zor durumlara düşmesine sebep oluyordu. Peygambere , bu yanlışlığı düzeltmesi için , bu ayet indi. Bu ayetten sonra, dul kalan evlatlıklarda müminlerle evlenme imkanına kavuştu. Önemli bir problem çözüme kavuştu. Peygamberimizin evlenmesi, tüm müminlere örnek teşkil etti. Örneğin Atatürk'te şapka devriminde, şapkayı ilk kendisi giymişti.
bu onu duduklemedigi anlamina gelmiyor
tumbled
Dec 17 2007, 11:38 PM
bacardi/cola, savunmalar saçma sapan değil. şahsen yaptığım savunmanın sadece tek bir kusuru var, üzerine pek fazla şey söylenemeyip konunun dağılmasına sebep olması, ya da sizin gibi çağlara göre ömür tabloların öne sürülmesi...
evet gerçekten konuyu dağıtıyor.... tamam bir daha böyle savunmalar yapmayalım..
nasıl olsa hadislerde söylüyor açık açık 5 yaşında olduğunu... daha ne diyebiliriz ki...
FreeWill
Dec 18 2007, 12:26 AM
dindar20,
Hadisler yalan soyluyor, uydurmadir, vs, dedin,
Ayse'nin yasi bu degildir, sudur! dedin, actin bi baslik.
Iyi de senin o dayandigin iddialarin kayngini sorduk.
Niye getirmiyorsun?
Tartismaya devam etmek istiyorsan, isine gelmeyen sorulari gormezden gelemezsin.
Evet kaynagi gorelim!
mutluizm
Dec 18 2007, 10:14 AM
Ben , müslümanlara şunu sormak istiyorum.
Anladığım kadarıyla Ayşe'nin yaşı net değil. Sanki Muhammed Haticeden sonra hiç cinsel ilişkiye girmemiş gibi yazmışsınız. Ben bu konuyu detaylı incelemedim. Muhammed 'in eşleriyle ve cariyeleriyle hiç cinsel ilişkisi olmadı mı? Evlilikler, islam dinini yaymak için formalite miydi?
darkness
Dec 18 2007, 11:07 AM
Fantom gibi adammis vay be..
Kureyste Muhammet 30 Boga gücündedir derler.