Tam Forum Görünümü: bilimadamları tanrıya inanmıyor
Ateistforum > FORUMLAR > ATEİSTFORUM
Feanor
http://kspark.kaist.ac.kr/Jesus/Intelligen...%20religion.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/Relationship_...ion_and_science

Amerika'da halkın 90% ı tanrıya inanırken , lisans dereceli bilim adamlarının 40% ı , üst düzey bilimadamlarınınsa 10% u tanrıya inanıyor

National Academy of Sciences üyelerinin %72 si ateist %21 i agnostik. %7 si Tanrıya inanıyor. ölümden sonra hayat olduğuna da sadece 8% i inanıyor.
kutsalyaratik
Inandiklari tanrida bildigimiz tanrilar olmayip sadece bir kuvvet simgesidir, tabiattir, belki Big-Bang dir. Yani, dinlerin uyduruk tanrisi ile alakali degil.
pergel
Bir bilim adamının tanrıya inanıyor ya da inanmıyor olmasının en ufak bir önemi yoktur. Önemli olan, bilimle uğraşırken inançla ilgili düşüncelerini kapının dışında bırakmış olmasıdır. Yoksa ona bilim adamı değil, şarlatan denir.

Önlüğünü çıkarttıktan sonra ister bir "tek" atmaya gider, ister camiye, ister kiliseye. Bunun onun vicdanıyla ilgili kişisel bir tercihi olmaktan öte, bilimle yakından uzaktan ilgisi yoktur.

Bir çok müslümanın zannettiği gibi bilim adamları yaptıkları araştırmalar sırasında tanrının varlığı veya yokluğu ile ilgilenmezler ve araştırmalarının, çalışmalarının sonucunda da "tanrı vardır" veya "tanrı yoktur" diye bir sonuç çıkmaz. Bu konuda bilim adamları görüş belirtmezler, çünkü bilimsel olarak onların da vardıkları bir sonuç yoktur, olamaz.

Bu nedenle, ikide bir falanca bilim adamı müslümanlığı seçti türünden aptalca yalanlar, müslümanları sadece günaha sokar.
pasiflora
QUOTE(kutsalyaratik @ Dec 17 2007, 07:55 PM) *
Inandiklari tanrida bildigimiz tanrilar olmayip sadece bir kuvvet simgesidir, tabiattir, belki Big-Bang dir. Yani, dinlerin uyduruk tanrisi ile alakali degil.

tabi tabi, gidip hepsi ile konusmus gibi yazmissin...kendinden emin sallamalara hastayim smile.gif))))
kutsalyaratik
Inanmiyorsan sen git sor
tumbled
QUOTE(kutsalyaratik @ Dec 17 2007, 07:55 PM) *

hayır belki de tam tersi:

tanrı'ya inanmayam bilim adamlarının inanmadığı tanrı dinlerin tanrısıdır.
ateist
Sevgili Pergel geregini söylemis.
Yahu, bilimadami, alim, ulema, haci, hoca, hangisi olurasa olsun, inansa ne olur, inanmasa ne olur? Adi üstünde, bilmek degil inanmak.
Bunun ispati yok. Din kitaplarina göre inanan insanlari elestirip, bu olmaz diyebiliriz ama birisi illede bir tanrinin varligina inaniyorsa ve bunun bir dinle ilgisi yoksa, bizide ilgilendirmez.
C3PO
Bilim adamlari tanriya inanmiyor diyemeyiz. Bilim adamlari dinsizdir.

"Tanri konusunu bize sormayin, bizim isimiz gozlemledigimizi aciklamak" derler.

"Din konusunu bize sorarsaniz, kulturel bir fenomendir, hikayedir" derler.

Tanriya inananlar hic bir zaman bilim adamlarina gicik olmaz.

Dinlere inananlar olur bu yuzden.
exlxm
Bilim Adamlarinin inanip inanmasi tanrinin varligina veya yokluguna ispat degildir....

Onlarin tercihleridir, ama onlarin hayatlari üzerine dünyayi kuramayiz.

Bilim adamlari Cola zararlidir icmeyin diyor, ama dinleyen yok
Bilim adamlari telefon kansere sebebiyer veriyor diyor, dinleyen yok
Bilim adamlari dünyada buzullar eriyor teklikeli diyor, dinleyen yok

Bilim adamlari Tanriya, Yehovaya Allaha veya diger ilahlara inanmiyor diyecek
ve insanlar aaaa ama olmadi bilim adami diyorsa dogru diyor demezler smile.gif

Dedigim gibi Dünyayi Bilim adamlarinin fikir, inanc, duygu ve hayatlarina göre düzenlemeyiz.

Bilim adamlari cok kitap okuyor bizde okuyalim
Bilim adamlari günde 3 litre su tüketiyor bizde tüketelim
Bilim adamlari günde 3-5 saatlik uyku ile yetiyor bizde yapalim

biggrin.gif

Herkes neye inanip neye inanmayacagini, veya neyi red edip neyi red etmeyecegini kendisi karar verir.

Bu sayilar beni sasirtmadi, ehh adam icin inanmamak daha kolay. Düsünsenize Edisonu aman Tanrim ayine yetismem lazim, daha giyinecegim, ama dur su telleride baglamam lazim su elektirige yoksa patlayacak yine, yok ya ayine yetismessem olmaz.

Edisona sorarlar abi bittinmi, yok ya abi kesfimin hep ortasinda ayin vakitleri dua vakitleri misafirler, kitap okuma vakitleri geriyor, yok be kardes inanmayacagim bundan sonra, oturup ampulu bulana kadar inanmicam, sonra inanirim smile.gif Tabi olayi espirili yönünden aliyorum...

Edison abi kusra kalma inanlimisin degilmisim bilmiyorum. Suan ilk aklima gelen bilim adamlarindan birisin smile.gif
C3PO
QUOTE(exlxm @ Dec 18 2007, 01:49 AM) *
Bilim adamlari Cola zararlidir icmeyin diyor, ama dinleyen yok
Bilim adamlari telefon kansere sebebiyer veriyor diyor, dinleyen yok
Bilim adamlari dünyada buzullar eriyor teklikeli diyor, dinleyen yok

Kendim dahil dinleyen bir cok insan biliyorum. Tum bu insanlarin ortak yanlari ise akli ve bilimi ciddiye alan insanlardir.

Dunyada buzullarin erimesini ciddiye almayanlar kimler? Basta hiristiyan ve musluman koktendinciler. Cunku oldukten sonra baska bir dunyanin olacagini dusundukleri icin bu dunyayi takmiyorlar.

"Gunah"in babasini isliyorlar.
exlxm
QUOTE(C3PO @ Dec 18 2007, 12:58 AM) *
Kendim dahil dinleyen bir cok insan biliyorum. Tum bu insanlarin ortak yanlari ise akli ve bilimi ciddiye alan insanlardir.

Aaa ozaman ortak noktamizi buldum. Ben dine inaniyorum.Allaha inaniyorum. Ve bilim adamlarin dediklerini cogunu ciddiye aliyor ve hayatima geciriyorum. Cünkü adam bilim adami isi aratirmak ve sunmak. Bosunami o satute, bosunami para aliyor smile.gif
Bende bir cok insan biliyorum, bunlardan birtaneside ben. Bilim adamlarinin din, inanclar hakkinda dedikleri haric coguna mantigima uydugu ve bilinsel aciklandigi sürece uyguluyor ciddiye aliyorum. Ya Bu sunun gibi birsey:
Baba: Oglum neden okumuyorsun, adam olmuyrosun okulda
Cocuk: Baba adam dinsiz onun dediklerin dinlemem ögrenmem ben

Ögretmenin dinsiz olmasi, anlattiklarina bir zarar vermez. O yüzden senin görevin onu dinlemek, ögrenmek hayatina gecirmek bilincli olmak cool.gif (vay be bugun gevezeligim tuttu yarin Türkiyeye ucacagim ama ben burada hala yaziyorum:))

Dunyada buzullarin erimesini ciddiye almayanlar kimler? Basta hiristiyan ve musluman koktendinciler. Cunku oldukten sonra baska bir dunyanin olacagini dusundukleri icin bu dunyayi takmiyorlar.

Neden istatistikmi yaptin? Ciddiye almayanlar kimler hmm evet müslümanlar 10% ciddiye almiyor, hristiyanlar 10% ciddiye almiyor yahudiler 10% geri kalan 70 % ateist ciddiye aliyor. Vayyy beee böyle mükemmel bir istatistik komisyonunu kuranlari tebrik ediyorum blink.gif
Belkide Allah, Yehova. Allah, Tanrilar, vesayre vesyare kavusmak icin hemen ölmeyi istiyorlardir, hemen zanda bulunma smile.gif (Hani cocuklar olurya, baska cocuklar oyun oynarken uyku saati gelip yatmasi gerekiyorsa digerlerininde oyunu birakmasini saglar. Ben yoksam onlarda olmasin tongue.gif

Sahsen ben Bir cok organizasyonda gönüllü calisiyorum, bir cok önleyici aktiviteler yapmak icin. Hani dünyanin son bulmamasi icin degil, benim ve etrafimdakilerin bilincsizligi yüzünden Allahin bana bu sebeple ölen penguenler, bu sebeple yok olan nesiller, bu sebeple dünyanin sonunun gelmesi hususunda hesaba cekilecegim icin.Yani dünya son bulsun, bulsundaaaaaa bulmasiyla kalmayacak sirf dünya son buldu, buzullar eridir, penguenler öldü, kutup ayilari acliktan kivrandi, dünyanin dengesi bozuldu, ekinler zarara ugradi diye hesaba cekil. Abouuuu benim kendi günahlarim yetmezmis gibi... sad.gif

Yani yine herkesi bir kefeye koymayalim. Biliinsizlige sebep olan Islam, Hristiyanlik, yahudilik, budistlik, hinduizm vesayre degilde. Bilinsizlik eden insanlar (müslümanlar, hristiyanlar, yahudiler,, putperestler, budistler vesayre vesayre diyelim)

"Gunah"in babasini isliyorlar.

Evet böyle yapanlar isliyor, sana katiliyorum. Ama sebep olan din degil, kisilerdir, cahilliktir, bilincsizliktir!

terliksi
bir zamanlar buraya inanan bilim adamlarının listesini asmıştım.
sanırım bir kaç metre uzunluğu vardı !

ama nedense hemen yok edildi !

: )
terliksi
haaaa !
bütün dünyadaki bilim adamları inanmıyor diyelim !!!

BANANEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE

bütün dünyadaki bilim adamları inanıyor diyelim !!!

BANANEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE

ben dünyada tek bir alim tanırım

oda NASRETTİN HOCADIR !!!
üstüne dünyada adam tanımam.
exlxm
QUOTE(terliksi @ Dec 18 2007, 01:44 AM) *
bir zamanlar buraya inanan bilim adamlarının listesini asmıştım.
sanırım bir kaç metre uzunluğu vardı !

ama nedense hemen yok edildi !

: )

Aaa burasi dürüst bir forum merak etme bir zaman sonra bu konuda yok edilecek. Yani forumun genel tutumu bu, dün inanan din adamlarinin listesi siliniyorsa, yarinda inanmayanlarinki silinecek cool.gif

Yoksa???
(Not mecazi bilirsiniz aciklamaya gerek yok:) )

terliksi:
Aaa böyle birsey varsa eger bulabilirseniz taleb edebilirmiyim cok cok memnun olurum bir arastirma tez hazirliyorumda cok faydali bir ek olacak benim icin. Simdiden yardim etsenizde edemesenizde cok cok tesekkür ederim smile.gif

Feanor
QUOTE(terliksi @ Dec 18 2007, 02:47 AM) *
ben dünyada tek bir alim tanırım

oda NASRETTİN HOCADIR !!!
üstüne dünyada adam tanımam.

zaten inananların çoğu nasrettin hocacı. ya tutarsa...
Blackrock
Terliksi, o inanan bilim adamlarını, inanmayan bilim adamlarıyla kıyaslamak üzere branşları ile birlikte bu foruma as. Kendi adıma söz veriyorum o yazı kaç defa silinirse silinsin ben tekrar yapıştıracağım. Kovulursam başka nickle gelip yine yapıştıracağım. Ama dediğim gibi... İnanmayan bilim adamlarının listesi ve her iki listede de tüm bilim adamlarının branşları olacak. Bu kadar cesur musun?
C3PO
Terliksi, exlxm,

Terliksi, bildigin gibi sana cok saygi duyuyorum ve tekrar bir sohbette bulustugumuz icin memnunum. Exlxm, yazdiklarim hakkindaki yorumlarini gayet anlasilir ve kabul edilebirilir buluyorum. Gercekten bilimsel dusunce ile benim ileri surduklerimin dogru olmayabilecegini kanitladin.

Madem istatistik konusuyoruz, soyle diyebilirim. Soylediklerin benim iddiamin mutlaka dogru olmadigini kanitlar, ama yanlisligini da kanitlamaz.

Ama elle tutulur olmadigini kanitlar, haklisin.

"Bu boyledir, su soyledir" demek icin arastirma yapmam ve bunlari istatistiksel olarak yorumlamam gerekir.

Anladigim kadari ile ateistlerle fikir ayriligim nasil goreceli olarak az ise sizin gibi dindarlar ile de gorus ayriligim az.

O zaman soyle diyeyim. Dindarlar, ama sizin gibi olmayanlar, yani maalesef buyuk cogunlugu istatistigi, bilimsel aklin ulastigi sonuclari pek sallamazlar, evet ayni noktaya geliyoruz, "bunu olcemezsin" diyebilirsiniz ama yakin cevremize bakalim, ailelerimize bakalim. "Hmm, ulan adamlar olayi cozmus, demekki evrim oluyor diyebilecek imam veya rahip eya haham kac tane sayabiliriz? O zaman imamliktan hahamliktan istifa etmeleri gerekir. Zamaninda da "vay be, ulan bak olayi cozmusler megersem yer yuvarlakmis" diyip bilim adamlarinin soylediklerini kabul etmemislerdi. Ondan sonra da yeni nesilleri bilimi istedikleri gibi kullanmaya calismadilar mi? "bak zaten ben biliyordum, benim kitabimda yaziyordu" diyerek?

Ne zaman birsey olsa "Nostradamus bunu soylemisti, bak buraya yazmis" diyenler cikar ama hic bir zaman birsey olmadan "Nostradamus bunu dedi bak olacak" diye bilen cikmaz.

Saygisizlik degil amacim, ama bence sizin baglandiginiz tarihsel dokumanlarin, Kuran gibi, bu ornekten pek farki yok.

Bilimselligin temeli sorgulamak ve suphe duymaktn gecer.
Sahsi inancima gore Tanriya en buyuk saygi bilimsel olmaktir.
Bence dinlerin kultur urunu oldugunu gormek bilimsel bir sonuctur.

Bu arada, arkadaslar, dindarliginiza saygi duyuyorum, ama bazilari beni cileden cikariyor, ve rencide edici usluplar kullaniyorum. Galiba buraya giren herkezin eninde sonunda basina gelen bir durum. Biliyorum ki sizi de ayni sekilde cileden cikaran dinsiz ve ateistler var.

Ama ne mutlu sizin gibi insanlarla arada bir de olsa tartismak.

Isin icine biraz seviye giriyor, verdiginiz cevaplar, yazdiginiz yorumlar icin simdiden cok tesekkurler.
exlxm
QUOTE(C3PO @ Dec 18 2007, 02:09 AM) *
Terliksi, exlxm,

Terliksi, bildigin gibi sana cok saygi duyuyorum ve tekrar bir sohbette bulustugumuz icin memnunum. Exlxm, yazdiklarim hakkindaki yorumlarini gayet anlasilir ve kabul edilebirilir buluyorum. Gercekten bilimsel dusunce ile benim ileri surduklerimin dogru olmayabilecegini kanitladin.

Madem istatistik konusuyoruz, soyle diyebilirim. Soylediklerin benim iddiamin mutlaka dogru olmadigini kanitlar, ama yanlisligini da kanitlamaz.

Ama elle tutulur olmadigini kanitlar, haklisin.

"Bu boyledir, su soyledir" demek icin arastirma yapmam ve bunlari istatistiksel olarak yorumlamam gerekir.

Anladigim kadari ile ateistlerle fikir ayriligim nasil goreceli olarak az ise sizin gibi dindarlar ile de gorus ayriligim az.

O zaman soyle diyeyim. Dindarlar, ama sizin gibi olmayanlar, yani maalesef buyuk cogunlugu istatistigi, bilimsel aklin ulastigi sonuclari pek sallamazlar, evet ayni noktaya geliyoruz, "bunu olcemezsin" diyebilirsiniz ama yakin cevremize bakalim, ailelerimize bakalim. "Hmm, ulan adamlar olayi cozmus, demekki evrim oluyor diyebilecek imam veya rahip eya haham kac tane sayabiliriz? O zaman imamliktan hahamliktan istifa etmeleri gerekir. Zamaninda da "vay be, ulan bak olayi cozmusler megersem yer yuvarlakmis" diyip bilim adamlarinin soylediklerini kabul etmemislerdi. Ondan sonra da yeni nesilleri bilimi istedikleri gibi kullanmaya calismadilar mi? "bak zaten ben biliyordum, benim kitabimda yaziyordu" diyerek?

Ne zaman birsey olsa "Nostradamus bunu soylemisti, bak buraya yazmis" diyenler cikar ama hic bir zaman birsey olmadan "Nostradamus bunu dedi bak olacak" diye bilen cikmaz.

Saygisizlik degil amacim, ama bence sizin baglandiginiz tarihsel dokumanlarin, Kuran gibi, bu ornekten pek farki yok.

Bilimselligin temeli sorgulamak ve suphe duymaktn gecer.
Sahsi inancima gore Tanriya en buyuk saygi bilimsel olmaktir.
Bence dinlerin kultur urunu oldugunu gormek bilimsel bir sonuctur.

Bu arada, arkadaslar, dindarliginiza saygi duyuyorum, ama bazilari beni cileden cikariyor, ve rencide edici usluplar kullaniyorum. Galiba buraya giren herkezin eninde sonunda basina gelen bir durum. Biliyorum ki sizi de ayni sekilde cileden cikaran dinsiz ve ateistler var.

Ama ne mutlu sizin gibi insanlarla arada bir de olsa tartismak.

Isin icine biraz seviye giriyor, verdiginiz cevaplar, yazdiginiz yorumlar icin simdiden cok tesekkurler.

Evet aynen benim icinde. Insanoglu garip varliklariz su dünya milyar yillardir var . Insanlar yüz binlerce senedir var. Ama birtürlü daha insan klavuzi diye yüzde yüz bir kitap cikmamistir smile.gif

Karsimizdakinin tavirlari bizimde tavirlarimizi az cok etkiliyor. Önemli olan önyargili olmamak. Diger bilincsiz, cahil, bilimi kabul etmeyen, sadece dini bilgilerin bu hayatta var olmak icin yeterli bulanlarla beni ayni kefeye koymaniz beni üzer. Ben Elhamdulillah müslümanim, ama islami kendimce olmasi gerektigi seviyede ögrenmeye hayatima gecirmeye calisiyorum...

Yani islama, hristiyanliga, yahudilige karsi alinan tutumlari ben hemen celallenmiyorum, cünkü tutumu alana degil, aldirana bak düsüncesine siginmaya calisiyorum. Yani bu alinan tutumlarin sebeb olanlara kizmak, düzeltmeye calismak, anlatmaya calismak lazim...

Benim icin kimin hangi dinde oldugu, hanggi görüsü savundugu, neyi red edip etmedigi ilgilendirmez. Bana syagi duyuyorumu, beni yanlis bulsa dahi namaz kildiktan sonra Allah kabul etsin diyebiliyormu inanmasa bile. Yaaa dünyada olan sukadarrrrrr sorun var, bunlar icin birsey yapmak istiyorum sence neler yapabiliriz davasinda ikimiz yanyana ucumuz, dörrdümüz vesayre bir is yapabiliyormuyuz önemli olan budur.

Yani bir odada bir ateist, bir musluman, bir hristiyan, bir yahudi bir budist vesayre oturup muhabbet edebilmeli, gülebilmeli, fikirlerini anlatip saygi duyulabilmeli. Iclerinde birisi dogruysa zaten zaman gectikce bu anlasilir, belirginlesir, ama dayatilamaz. Misal bana birisi gelse deseki islamda bu böyle yapacaksin mecbursun yapmassan yanarsin, inanin yapmiyorum. Ozaman inadim tutuyor yapmiyorum smile.gif Neden Cennetde sunu alirsin yerine cehennemde yanarsin denilir.

Neden bir ateist benim fikirlerim bu seninkide demek öyle demek yerine hayirrr yanlis kabul et der
veya neden bir hristiyan benim fikirlerim bu seninkide demek öyle demek yerine hayir yanlis kabul et der....

Bir örnek:

Bir cafeye gitsem desemki bana bir icecek getir 4 garsona
1. i cola, digeri su digeri ayran digeri cay getirebilir.
Hepsinin su veya cay veya ayran veya cola getirecegini savunamayiz. Heleki mesela sizin sevdiginiz bri icecek getirin dersek.... smile.gif

Bu yüzden islam literaturunu okudugum zaman benim icin o ayrandir, ama digeri icin bu coladir. Zararlidir, fayda vermez icmez...

C3PO
Sunu da eklemek istiyorum, dogru ve durust tartismaya birbirimizi savunarak gidebiliriz. Bakin bir dinsiz olarak forumda tum dinsiz veya ateistler agsini acmamisken Islami elestiren bir Hiristiyana ben karsi ciktim. Bakin burada (Muslumanlari savunmadim ama cifte standarta karsi ciktim)

http://forum.ateizm1.org/index.php?showtopic=11273

Sizlerinde bazi kisilere burada bence tavir koymaniz lazim. Ornegin su goruslere iyilige ve kardeslige inanan dindarlar olarak tavir koymanizi bekliyorum "Asabii" rumuzlu yorumcunun bu dedikleri dininize hizmet ediyor mu?

http://forum.ateizm1.org/index.php?showtopic=11332&st=20
C3PO
Exlxm, yazdiklariniza tamamen katiliyorum smile.gif
exlxm
QUOTE(C3PO @ Dec 18 2007, 02:27 AM) *
Sunu da eklemek istiyorum, dogru ve durust tartismaya birbirimizi savunarak gidebiliriz. Bakin bir dinsiz olarak forumda tum dinsiz veya ateistler agsini acmamisken Islami elestiren bir Hiristiyana ben karsi ciktim. Bakin burada (Muslumanlari savunmadim ama cifte standarta karsi ciktim)

http://forum.ateizm1.org/index.php?showtopic=11273

Sizlerinde bazi kisilere burada bence tavir koymaniz lazim. Ornegin su goruslere iyilige ve kardeslige inanan dindarlar olarak tavir koymanizi bekliyorum "Asabii" rumuzlu yorumcunun bu dedikleri dininize hizmet ediyor mu?

http://forum.ateizm1.org/index.php?showtopic=11332&st=20

Bakin dedigim gibi Islam dininin dedigi birsey vardir, müslümanin anladigi birsey. Müslümanin yaptig bri hatadan dolayi bu sucu dine meyledemeyiz.
Bu nekadar bilincli oldugumuzu, diger dallarda nekadar ilgili olduumuzla alakali. Onlari suclu buluyorum bu tavirlarindan dolayi, ama suclayamiyorum. Ben okumayi cok ama cok seven birisiyim. Hekimoglu Ismalili okurken diger tarafta Dostoyeviskinin romanini okurken ayni zamanda Orhan pamugun kitabina göz atabiliyorum. Adamin fikirlerini kabul etmiyorum, ama bilmektende zarar gelmez diyorum. Cünkü ben belirli bir seviyeye gelmisim. Ve neyin dogru neyin yanlis olduguna karar verecek seviyedeyim. Sirf A kisi bana dogru budur dedigi icin dogru olduguna kanaat getirmem. Resulullah s.a.v in bir hadisini okurken, sahih mi (gercek hadismi kurallarina göre uydurmami) bilime ters düsüyormu, misal hadiste kezzab icin dese icmem. Derim burada bir gariplik var kezzab icilimez, icilse salisesinde tamamdir isin smile.gif
Ben Psikolojiyi, Pedagoji, tip bilimi, bilimsel arastirmalar dergileri, Belgesel, Filosofi, Kimya, Fizik Kuran, Sifa tefsiri. Kutubi sitte , incil, tevrat, okumayi seven birisiyim. Cünkü Islamin dogru oldugunu söylüyor anlatiyorsam, hristiyanligin, yahudiligin, budizmin, hinduismin, humanizmin, ateistligin neden yanlis oldugunu düsündümü bilmem lazim. Onlar hakkinda bilgim olmasi lazim. Ve eger bu davaya bas koyduysam nerede nezaman nasil neyi diyecegimi bilmem lazim. Ve ilk önce benim hedefim karsimdakini degistirmek degil. Onunla muhabbet etmek, fikir paylasmak, dahada genis bir görüs acisina sahip olmak icin olmali. Gidisat karsimdakine ilimi kabul edilir gelirse ne güzel ammenna ve saddakna. Mutlu olurum birsey basardigim icin degil. Kendimce karsimdakininde dogruda olmasini istedigim icin. Ama ilk hedefim bu degildir.

Diger kimselerinde bu bilgileri hazmedebilmesi, bu yöntemleri bulabilmeleri icin kitap okumalarina ham olmalarina süre taniyin. Dün benimde deli cagimdi, wwwooaaahh neden kabul etmiyon bieeeee dedim zamanlar olmustur belkide biggrin.gif Ama suan zamanin verdigi tecrube, bilgi, olgunluk beni dahada sakinlestirdi. Ve ben demiyorum ben dogruyum tamamlandim cok perfektim. Hatta tam tersi ben daha cok yanlislardayim. Daha kendimi dahada iyilestirme cabalarindayim.

Belki yarin benimde kafama tak edecek bir konuda istemeyerek bende köpürecegim. Ama bu beni hemen bir kalemde silmenize sebep olmamali. Beni tebessümümle bazende kizginligimla kabul edebilmelisinizki anlasabilelim dimi arkadaslar smile.gif
C3PO
QUOTE(exlxm @ Dec 18 2007, 03:52 AM) *
[b]Bakin dedigim gibi Islam dininin dedigi birsey vardir, müslümanin anladigi birsey. Müslümanin yaptig bri hatadan dolayi bu sucu dine meyledemeyiz.

Dogru, ama sonucta onlar bu hatalari sozkonusu dinin etkisiyle yapiyorlar. O zaman bizden once bu dini savunanlar onlara tokadi vurmali "bizim cocuklar iste" demektense..

Bu nekadar bilincli oldugumuzu, diger dallarda nekadar ilgili olduumuzla alakali. Onlari suclu buluyorum bu tavirlarindan dolayi, ama suclayamiyorum. Ben okumayi cok ama cok seven birisiyim. Hekimoglu Ismalili okurken diger tarafta Dostoyeviskinin romanini okurken ayni zamanda Orhan pamugun kitabina göz atabiliyorum. Adamin fikirlerini kabul etmiyorum, ama bilmektende zarar gelmez diyorum.

Ben Orhan Pamuk'ta bilmem, Dostoyevski de, bana fazla edebi, romantik, lagaluga gelir. Evreni, ve bizi anlatan cok guzel kaynaklar vardir, Turkceye genelde cevirmezler satmaz diye. Ben bunlara gore konusurum. Bunlari ogrendikce, Tanri'ya ne kadar yaklasiyorsam, dinden o kadar uzaklasirim... Tek ben degilim. Ama egitim diyorlar ya.. Sadece egitim degil, ilgi de gerekli. Eger Tanri, beni kendi eserini mumkun oldugu kadar iyi anlamaya calistigim icin, ve bu yuzden dinsiz oldugum icin beni cezalandiracaksa Musluman inancinin beni bu mutlak cezaya carptirdigi gibi,

varsin yollasin beni cehennemine, hic degilse tum canlilara ve iyilik yapmaya olan askimla cehennemde yanarim, bir gun gercek bir iyilik gelir beni kurtarir, cunku iyiler daima kazanir.

Cünkü Islamin dogru oldugunu söylüyor anlatiyorsam, hristiyanligin, yahudiligin, budizmin, hinduismin, humanizmin, ateistligin neden yanlis oldugunu düsündümü bilmem lazim.

Ben bu culeyi yazsam o saydiginiz yanlis inanislarin icine Islam'i da koyarim, sonucta o da dinlerden biri. Islam kelimesi yerine de "Sukran" i koyardim. Cunku Islam teslimiyet demek. Kayitsiz sartsiz teslim olmak demek, egilmek demek, secde etmedigi icin bir sahsiyetin Cennetten kovulduguna inanmak demek.

Secde etmek ve teslim olmak gibi seyleri omrum boyunca Tanri bana gostermesin. Secde edecegime, birseylere teslim olacagima ölürüm, ve sonsuza kadar cehennemde yanarim!
exlxm
QUOTE(C3PO @ Dec 18 2007, 03:11 AM) *
Dogru, ama sonucta onlar bu hatalari sozkonusu dinin etkisiyle yapiyorlar. O zaman bizden once bu dini savunanlar onlara tokadi vurmali "bizim cocuklar iste" demektense..

Dinin etkisiyle degil, kisiligin verdigi etkiyle. Karsidakinin yazdiginin etkisiyle. Bakin misal, bir müslüman islama teslim olur. Allah`a teslim olur ve O`nu sever. Bu sunun gibidir bir cocugun annesi vardir, annesini cok sever ve sayar. Bazilari bu anneyi cok yanlis bulur, cok kisiliksiz bulur, saygi göstermezler tavir ve yanlislarindan dolayi. Ama cocuga göre o dünyanin en iyi annesidir. Cocugun yaninda annesi hakkinda dogru olsa dahi(!) birsey söylense cocuk bunu red edecek annesini savunacak, annesine söz söylenmesini istemeyecektir. Bu iki sevgili icinde gecerlidir, sevgilisi nekadar hatali olursa olsun onun hakkinda kötü seyler söylensin istemez. Nasilki bu kisilere saygi duyuyoruz. Nekadar yanlis bulursak bulalim, saldiri mahiyetinde asagilayici mahiyetinde yazilmamali söylenmemeli!!!! Bakin bir cok yaziyi okuyorum. Ama cevap vermeye deger bulmuyorum. Bir ateist karsima gecip, ya ben bunlari bunlari mantiga ters buluyorum, Hz.Muhammed s.a.v` ede inanmiyorum. Kendisini bencil buluyorum derse kabul etmem. Ama karsimdakininde fikirlerine saygi duyarim. Ama karsima gecip senin Allahin söyle Peygamberin söyle, dinin¨söyle pis, söyle aptal, söyle "hilkat garibesi" dedigi anda bende kirilirim. Bende üzülür ve saygimi yitiririm. Yanlis bulsaniz dahi saygisizlik etmeyi gecerli kilmaz. Fikirler söylenir, ama fikirler dayatilamaz. Nasilki ben size Islam dinini dayatamassam, sizde bana Allah (c-c) veya Hz.Muhammed (s.a.v) hakkindaki saygisiz fikirlerinizi dayatamassiniz. Ben suan sizi cast etmiyorum C3PO veya belirli birilerini. Genel anlamda okudgum bazi yazilarda saygi sinirlarini asarak yorumlar yapilmis, ve bunun üzerine bazi kardeslerimde yanlis tepki vermis. Hakli ve dogru bulmuyorum, ama onlari anlayabiliyorum. Ben hic bir zaman bizim cocuklar isteee demem. Ben Bizim cocuklar böyle yapmasin, ama yapmalarinin sebebinide anliyorum diyorum. Hocamiz hep, Eger ortada bir suc varsa, asla tek kisilik degildir derdi. Yani bazi kardeslerimiz saldiriyorsa durup dururken bunu yaptiklarini iddia edemeyiz. Bu yaptiklarini hakli cikarmaz, ama anlamaya yardimci olur. InsaAllah kardeslerim bu gibi davranislari git gide birakacaklardir inaniyorum smile.gif

Ben Orhan Pamuk'ta bilmem, Dostoyevski de, bana fazla edebi, romantik, lagaluga gelir. Evreni, ve bizi anlatan cok guzel kaynaklar vardir, Turkceye genelde cevirmezler satmaz diye. Ben bunlara gore konusurum. Bunlari ogrendikce, Tanri'ya ne kadar yaklasiyorsam, dinden o kadar uzaklasirim... Tek ben degilim. Ama egitim diyorlar ya.. Sadece egitim degil, ilgi de gerekli. Eger Tanri, beni kendi eserini mumkun oldugu kadar iyi anlamaya calistigim icin, ve bu yuzden dinsiz oldugum icin beni cezalandiracaksa Musluman inancinin beni bu mutlak cezaya carptirdigi gibi,

Ben sadece Orhan Pamuk, su bu okumam. Firsatim olursa ne olursa onu okurum. Ilim kitaplari, bilim kitaplari, islami kitaplar, felsefi kitaplar. Bence sadece tek seye hitap edenlerle sinirlandirmayin, herseye acik olun ve her önünüze geleni okuyun. Hocamiz ayni sekilde söyle derdi. Eger ki sizler bir ateistin kitabini okumaktan korkuyorsaniz, fikirleriniz ve imaninizin zayifligindan korkuyorsunuz demektir. Ayni sekilde eger bri ateist dini kitabi okumaktan korkuyor ve gocunuyorsa ozaman fikirlerini etkilemesinden kendisini rahatsiz etmesinden korkuyor demektir. Sakin okumuyorsun okuyun diye anlamayin genel anlamda konusuyorum. Nekadar bir ateiste veya hristiyana veya yahudiye islami kitaplari okuyun diyorsam. Ayni sekilde müslüman kardeslerimede diger kitaplari okuyun ve bilincli olun taniyarak müdafa edin fikir ve inancinizi diyorum. smile.gif

varsin yollasin beni cehennemine, hic degilse tum canlilara ve iyilik yapmaya olan askimla cehennemde yanarim, bir gun gercek bir iyilik gelir beni kurtarir, cunku iyiler daima kazanir.

Size sunu yapin bunu yapin demeyecegim. Cünkü kendinizi bilen birisiniz, yazilarinizdanda belirli bir olgunlukta oldugunu anliyorum. Iyilik yapmak daima güzel ister dini olsun, ister dini olmasin ister vesayre vesayre....
Islami inancima göre bir insan iyiligini yapiyor, hayati hakkiyla yasiyorsa zaten dogru yolu Rabbul Alemin bir sekilde kendisine bahsedecektir. Yani bencede iyilik ve dogruluk, güzel davranislarda devam edin. Zira nice inanan hristiyan, yahudi, budist, hinduist, müslüman, ateist insanlar hayat inanc düsünceleri olmasina ragmen nice kötülük nice cirkinlikler yapiyor. Bir insan önce kendini terbiye etmelidir. Din, inanc sadece hatirlatir, bunlar dayatip sekillenmesine sebeb degildir! mellow.gif

Ben bu culeyi yazsam o saydiginiz yanlis inanislarin icine Islam'i da koyarim, sonucta o da dinlerden biri. Islam kelimesi yerine de "Sukran" i koyardim. Cunku Islam teslimiyet demek. Kayitsiz sartsiz teslim olmak demek, egilmek demek, secde etmedigi icin bir sahsiyetin Cennetten kovulduguna inanmak demek.

Dediginiz gibi siz o cümleyiz yazsaydiniz, ama ben yazdigim icin koymadim. Koyarsam yanlis olur benim icin cünkü yanlis bulmuyorm. Size dogru budur yanlis degildir kabul edin demiyorum, ama banada yanlistir, hatalidir kabul et ve bunu söyle dememi beklemeyin smile.gif Ehh yani acigiz, anlayisliyiz diger fikirlere saygiliyiz derkende kendi fikirlerimi tamamen yanlis olarak kabul edecegim demedim cool.gif Benim demem o ki insan baska birsey hakkinda yorum yapacakta o konuya vakif olmalidir.

Secde etmek ve teslim olmak gibi seyleri omrum boyunca Tanri bana gostermesin. Secde edecegime, birseylere teslim olacagima ölürüm, ve sonsuza kadar cehennemde yanarim!

Amin dememi beklemeyin huh.gif Size saygi duyarim ama kendi adima Rabbul Alemin sizin icin en iyi, en dogru en hayirli olani nasib etsin diye dua ederim (Amin) smile.gif (Farkindaysaniz secdeyi, islami onu bunu demiyorum, sizin icin hayirli olani diyorum) Ama sizinde buna Amin demenizi beklemiyorum. Cünkü bende sizinkine amin demedim wink.gif Secde etmek sizin icin nekadar dehset verici ise, benim icinde secde etmemen ayni nisbetde dehsettir smile.gif Sadece fikirlerimi beyan ediyorum, sakin bir yargi, muhalefet olarak algilanmasin...

exlxm
QUOTE(C3PO @ Dec 18 2007, 03:11 AM) *
secde etmedigi icin bir sahsiyetin Cennetten kovulduguna inanmak demek.

Evet secde etmedigi icin bi sahsiyetin Cennetten kovulduguna inanmak demek. Ama ayni din sadece bir köpege su verdigi icin bütün hatalarini köpege yardimindan dolayi silmesi demek. Ayni din sadece bir kisiye tebessümü dahi ibadet sayiyor. Dinim bir yetimin basini oksamayi dahi ibadet sayiyor. Secde etmedigim icin cennetten kovulma ihtimalimin yaninda, bir yetimin basini oksayisimla cennette geri dönme ihtimalim var insaAllah... cool.gif

Tekrar ediyorum bu benim görüsüm ve inancim smile.gif

Asıl içeriğin sadece basit bir görünümüdür. Resimlendirilmiş tam halini görüntülemek için lütfen, buraya tıklayınız.