QUOTE(C3PO @ Dec 18 2007, 02:09 AM)

Terliksi, exlxm,
Terliksi, bildigin gibi sana cok saygi duyuyorum ve tekrar bir sohbette bulustugumuz icin memnunum. Exlxm, yazdiklarim hakkindaki yorumlarini gayet anlasilir ve kabul edilebirilir buluyorum. Gercekten bilimsel dusunce ile benim ileri surduklerimin dogru olmayabilecegini kanitladin.
Madem istatistik konusuyoruz, soyle diyebilirim. Soylediklerin benim iddiamin mutlaka dogru olmadigini kanitlar, ama yanlisligini da kanitlamaz.
Ama elle tutulur olmadigini kanitlar, haklisin.
"Bu boyledir, su soyledir" demek icin arastirma yapmam ve bunlari istatistiksel olarak yorumlamam gerekir.
Anladigim kadari ile ateistlerle fikir ayriligim nasil goreceli olarak az ise sizin gibi dindarlar ile de gorus ayriligim az.
O zaman soyle diyeyim. Dindarlar, ama sizin gibi olmayanlar, yani maalesef buyuk cogunlugu istatistigi, bilimsel aklin ulastigi sonuclari pek sallamazlar, evet ayni noktaya geliyoruz, "bunu olcemezsin" diyebilirsiniz ama yakin cevremize bakalim, ailelerimize bakalim. "Hmm, ulan adamlar olayi cozmus, demekki evrim oluyor diyebilecek imam veya rahip eya haham kac tane sayabiliriz? O zaman imamliktan hahamliktan istifa etmeleri gerekir. Zamaninda da "vay be, ulan bak olayi cozmusler megersem yer yuvarlakmis" diyip bilim adamlarinin soylediklerini kabul etmemislerdi. Ondan sonra da yeni nesilleri bilimi istedikleri gibi kullanmaya calismadilar mi? "bak zaten ben biliyordum, benim kitabimda yaziyordu" diyerek?
Ne zaman birsey olsa "Nostradamus bunu soylemisti, bak buraya yazmis" diyenler cikar ama hic bir zaman birsey olmadan "Nostradamus bunu dedi bak olacak" diye bilen cikmaz.
Saygisizlik degil amacim, ama bence sizin baglandiginiz tarihsel dokumanlarin, Kuran gibi, bu ornekten pek farki yok.
Bilimselligin temeli sorgulamak ve suphe duymaktn gecer.
Sahsi inancima gore Tanriya en buyuk saygi bilimsel olmaktir.
Bence dinlerin kultur urunu oldugunu gormek bilimsel bir sonuctur.
Bu arada, arkadaslar, dindarliginiza saygi duyuyorum, ama bazilari beni cileden cikariyor, ve rencide edici usluplar kullaniyorum. Galiba buraya giren herkezin eninde sonunda basina gelen bir durum. Biliyorum ki sizi de ayni sekilde cileden cikaran dinsiz ve ateistler var.
Ama ne mutlu sizin gibi insanlarla arada bir de olsa tartismak.
Isin icine biraz seviye giriyor, verdiginiz cevaplar, yazdiginiz yorumlar icin simdiden cok tesekkurler.
Evet aynen benim icinde. Insanoglu garip varliklariz su dünya milyar yillardir var . Insanlar yüz binlerce senedir var. Ama birtürlü daha insan klavuzi diye yüzde yüz bir kitap cikmamistir
Karsimizdakinin tavirlari bizimde tavirlarimizi az cok etkiliyor. Önemli olan önyargili olmamak. Diger bilincsiz, cahil, bilimi kabul etmeyen, sadece dini bilgilerin bu hayatta var olmak icin yeterli bulanlarla beni ayni kefeye koymaniz beni üzer. Ben Elhamdulillah müslümanim, ama islami kendimce olmasi gerektigi seviyede ögrenmeye hayatima gecirmeye calisiyorum...
Yani islama, hristiyanliga, yahudilige karsi alinan tutumlari ben hemen celallenmiyorum, cünkü tutumu alana degil, aldirana bak düsüncesine siginmaya calisiyorum. Yani bu alinan tutumlarin sebeb olanlara kizmak, düzeltmeye calismak, anlatmaya calismak lazim...
Benim icin kimin hangi dinde oldugu, hanggi görüsü savundugu, neyi red edip etmedigi ilgilendirmez. Bana syagi duyuyorumu, beni yanlis bulsa dahi namaz kildiktan sonra Allah kabul etsin diyebiliyormu inanmasa bile. Yaaa dünyada olan sukadarrrrrr sorun var, bunlar icin birsey yapmak istiyorum sence neler yapabiliriz davasinda ikimiz yanyana ucumuz, dörrdümüz vesayre bir is yapabiliyormuyuz önemli olan budur.
Yani bir odada bir ateist, bir musluman, bir hristiyan, bir yahudi bir budist vesayre oturup muhabbet edebilmeli, gülebilmeli, fikirlerini anlatip saygi duyulabilmeli. Iclerinde birisi dogruysa zaten zaman gectikce bu anlasilir, belirginlesir, ama dayatilamaz. Misal bana birisi gelse deseki islamda bu böyle yapacaksin mecbursun yapmassan yanarsin, inanin yapmiyorum. Ozaman inadim tutuyor yapmiyorum

Neden Cennetde sunu alirsin yerine cehennemde yanarsin denilir.
Neden bir ateist benim fikirlerim bu seninkide demek öyle demek yerine hayirrr yanlis kabul et der
veya neden bir hristiyan benim fikirlerim bu seninkide demek öyle demek yerine hayir yanlis kabul et der....
Bir örnek:
Bir cafeye gitsem desemki bana bir icecek getir 4 garsona
1. i cola, digeri su digeri ayran digeri cay getirebilir.
Hepsinin su veya cay veya ayran veya cola getirecegini savunamayiz. Heleki mesela sizin sevdiginiz bri icecek getirin dersek....
Bu yüzden islam literaturunu okudugum zaman benim icin o ayrandir, ama digeri icin bu coladir. Zararlidir, fayda vermez icmez...