QUOTE(fearfactorst @ Dec 25 2007, 09:46 PM)

"...(Bu taksim) yapılacak vasiyetten ve borçtan sonra, kimse zarara uğramaksızın (yapılacak)tır. Bunlar Allah'tan size vasiyettir. Allah her şeyi hakkıyle bilendir, halîmdir."(Nisa Suresi,12).
Haksız eleştiriler ve bunlara yanıtlar verilirken bu emri ilahi gözden kaçırılıyor gibi geldi bana. Allah, genel kuralı ve payları açıkladıktan sonra değişik ihtimalleri tek tek belirtmeyip taksimin hak(farz) sahipleri zarara uğramaksızın yapılacağını emretmekle değişik ihtimallerin gözönüne alınması gerektiğine dikkat çekmiş olabilir mi? Çünkü AVL'de kişilerin alacağı miktarlarda cüz'i bir miktar eksilme oluyorsa da hepsi de hak (farz)sahibi olduğundan kimse zarara uğramamış oluyor.Dikkat edilirse Nisa,12'de hak(farz)sahibi olarak belirtilen kocanın yer aldığı ve aşağıda gösterildiği üzere AVLEDEN 6,12 ve 24 asıllar(paydalar)'ın söz konusu olduğu durumlarda AVL uygulanmakta olup kimsenin zarara uğratılmaması emri tam da bu 12.ayetin sonunda açıklanmaktadır. Ben bir hukukçuyum,din alimi değilim.Şüphesiz Allah-u Teala en iyisini bilir.
AVL NEDİR .
ÖNCELİKLE ŞUNU BELİRTEYİM:VARİLERİN FARZ HİSSELERİ=PAY;VE MURİSİN BIRAKTIĞI TERİKE=PAYDADIR.
BU BAZEN:6/6 BAZEN 7/6 BAZENDE 6/7 OLUABİLİR.BU DURUM MİRASÇI OLARAK KALAN KİŞİLERE GÖRE DEĞİŞİR
1)AVLİN TARİFİ:
lügatte:zulüm,haksızlık ve haddi aşmak demektir''adam zulmetti''demek için''alerraculü''denilir.
ıstılahi manası ise:farz hisselerin toplamının meselenin aslından(yani payın paydadan)fazla gelmesidir(7/6,27/24 gibi)
burada yapılacak şey(DİKKATLİ OKUYUN Kİ DAĞITIMDA EŞİTLİK YÖNÜNDEN DEĞİŞEN BİRŞEY YOK):KARŞILIĞI OLMAYAN FARZ;FARZ SAHİPLERİN HİSSELERİNİN HEPSİNDEN EŞİT ORANDA ALINARAK TAMAMLANIR.mesela:payda(terike)farzların toplamını eda edemiyorsa terike daha fazla parçalara ayrılır.mesela 6 ise 7 ye yükseltilir ve ondan sonra taksim edilir.taki bütün varislerin farzlerı AYNI ORANDA EKSİLSİN!!
farzların meselenin aslından fazla olduğu meseleye AVLEDEN manasına''aile''denilir.mesela:varisler koca ve 2öz kızkardeş olsa koca:1/2,kardeşler:2/^alırlar toplam:1/2+2/3=7/6 olur.yani meselenin aslı(yani terike)6,farzların toplamı ise 7dir.miras 6 ya değilde 7 ye bölünür.bu işleme artmak ve yükselmek manasına''AVL''denilmiştir.çünkü bu artışla hisseler,meselenin aslından daha fazlaya yükseltilmiş olur.
meselenin aslı(payda)ile farzların toplamı(pay) eşit olursa,buna''ADİLE'' denilir.çünkü her farz sahibi hakkını eksiksiz almıştır.mesela varisler zevce,anne,1öz erkek kardeş olsa zevce farz olarak:1/4,anne farz olarak:1/^alır,kalanıda asabe olarak kardeş alır.böyle bir meselede ne avl olur nede red.
farzların toplamı(pay),meselenin aslından(payda)az olursa ve varisler arasında kalanı alacak asabede yoksa,buna''KASIRA''denilir.bu halde kalan-karı koca hariç-diğer farz sahiplerine''RED''olunur.mesela:varisler 1 öz kız kardeş ve anneden ibaret olsa,kardeş farz olarak:1/2,anne farz olarak:1/3 alır.mesele 6 dandır,kalan 1 hisse ikisine''RED''yoluyla verilir.
2)AVLİN MEŞRUİYYETİ:avl meselesinde(7/6,27/24...vs) ilk hükmü veren hz.ömerdir.onun zamanında farzların meselenin aslından(paydadan)fazla olduğu bir mesele ortaya çıkmıştı.bu olayda varisler koca ve 2 kızkardeş veya koca,anne ve 1 kız kardeşti.hz.ömer bu hususta sahabe ile istişare etti.zeyd bin sabit ona avl'i tavsiye etti ve ''HİSSELERİ YÜKSELTİN''dedi.hz.ömerde bunu kabul ederek hükmünü ona göre verdi.diğer sahabeyi kiramda bunu kabul ettiler.
3)AVL ÖRNEKLERİ:ben burada avl örneklerinin 1 tane değil hayli fazla olduğunu göstereceğimki günlerdir tek örnek veripte islada bu durumu tek zanneden ateistler ile onlara açıklama yapabilmek için nefsinden ayete yorum getiren koray efendi gerçeği görsünler.ayrıca şaşılacak nokta şudurki neden sadece AVL atrtışılıyorda RED tartışılmıyor.çünkü bu asılsız iddiayı orta ilk atan adi turan dursun şunu biliyordu RED konusunu herkez azbir matematik bilgi ile kavrar ama reddin tersi olan AVL i anlamak matematiksel olarak zordur ve kafaları karıştırmak kolaydır.
şimdi düşünün 100 lira var herkese hissesi oranı dağıtılınca 90 lira tutuyor diyelim.işte buna 9/10 deriz ve bu RED dir.burada neyaparız kalan 10 lirayı herkese payları oranında tekrar dağıtırızki mirastan elde bişey kalmasın.
şimdi aynı örneğin benzerini düşünelim:90 lira miras var ama kendisine miras kalanların sadece oransal olarak düşündüğümüzde 100 lira çıkıyor.işte bu durumda ne yaparız.90 lirayı 100 lira gibi düşünürüz dağıtımı yaparız ve herkesin hissesi oranında 10 lirayı düşeriz daha sonra.bunada AVL denir.yani RED din tam tersidir.peki bunu yapınca değişen bir şey olurmu hayır herkes kuranda belirtilen oranda paynı almış olur.
ŞİMDİ BAZI ÖRNEKLER VERİYİM Kİ GÜNLERDİR TARTIŞAN MATEMATİK ÖZÜRLÜLER KONUYU ANLASINLAR.BUNLARIN MATEMATİK ÖZÜRLÜ OLDUĞU NEREDEN BELLİ ÇÜNKÜ 2. BİR ÖRNEK GETİREMİYORLAR VE BU NEDENLE KONUYU ANLAYAMIYORLAR VEDE BU DURUMU TEK SANIP İSLAMA SALDIRIYORLAR.
kuranı kerimde zikredilen farzlar(hisseler-paylar) 6 tanedir,asılları(paydaları) ise 5 tanedir.bunlar:2,3,4,6,8 dir.6 farz hissenin 5 aslı olmasının sebebi:1/3 ile 2/3 ün asılları(paydası) aynıdır.ayrıca bunlardan ikisinin birleşmesinden 2 asıl daha çıkarki bunlarda 12 ve 24 tür.böylece asılların toplamı 7 tane olur.
AVL eden asıllar(paydalar):bu 7 asıldan 4 tanesi hiç AVL etmez.bunlar,2,3,4,8 dir.çünkü bunların payda olduğu meselelerde farzlar(paylar) daha fazla olmaz.
mesela:''2 de AVL olmaz''.varisle koca ve bababir kızkardeş olsa koca:1/2,kardeş:1/2 alır.mesele 2 den olur,AVL e hacet kalmaz.
3 te AVL olmaz.varisler 2 kız ve bir babası bir erkek kardeş olsa;kızlar:2/3 alır,kalanı erkek kardeş alır,mesele 3tendir.
4 te AVL olmaz.çünkü mesela varisler;koca ve bir oğul olsa;koca:1/4,kalanıda oğul alır,mesele 4 tendir,avl olmaz.
8 de AVL olmaz.mesela varisle;1 hanım ve 1 oğul olsa mesele 8 dendir.hanım:1/8 alır,kalanı oğlundur.
AVLEDEN ASILLAR(PAYDALARIN,PAYDAN BÜYÜK OLDUĞU DURUMLAR):
yukarıda geçen 7 asıldan geri kalan üçü AVL edebilir.
bunlar;6,12,24 asıllarıdır.
a)''6'':6, 7ye avledebilir.(yani;7/6 olabilir)mesela:koca ve 2 öz kız kardeş olsa koca malın:1/2sini yani 3 hisseyi,kızkardeşler:2/3ünü,yani 4 hisseyi alırlar mesele 6 dan 7 ye AVL eder.
6,8 e AVL edebilir.mesela:koca,2 öz kız kardeş ve anne olsa,koca:1/2 yani 3 hisse, kızkardeşler:2/3 yani 4 hisse,anne:1/6 yani 1 hisse alır mesele 6 dan 8 e AVL eder.
6,9 a AVL edebilir.mesela varisler:koca,2 öz kız kardeş ve 2 ana bir kız kardeş olsa; koca:1/2 yani 3 hisse,kızkardeşler:2/3 yani 4 hisse,ana bir kızkardeşler:1/3 yani 2 hisse alırlar ve mesele 6 dan 9 a AVL eder.yani;MİRAS 6 DEĞİLDE 9 HİSSE VARMIŞ GİBİ HESAPLANIR FAZLA ÇIKAN 3 HİSSE SONRA TEKRAR HER VARİSİN PAYI İLE ORANTILI OLARAK DÜŞÜLÜR VE BÖYLECE HERKES TAM KURANDA BELİRTİLDİĞİ GİBİ PAYINI ALMIŞ OLUR.
(IMG:http://www.turkish-media.com/forum/style_emoticons/default/cool.gif) ''12'':12 de 13e avledebilir:mesela:varisler hanım,2 öz kız kardeş ve 1 ana bir kız kardeş olsa;hanım:1/4=3hisse,2 öz kızkardeş 2/3=8,ana bir kızkardeş:1/6=2 hisse alır mesele 12 de 13e AVL eder.
12,15ede AVL edebilir:mesela varisler koca,2 kız, anne ve baba olsa;koca:1/4=3 hisse,kızlar:2/3=8,anne:1/6=2 ve baba:1/6=2 hisse alır ve mesele 12 den 15e AVL eder.
12den 17 yede AVL edebilir:mesela varisler;hanım,2 çz kız kardeş,2 anne bir kız kardeş ve anne olsa;hanım:1/4=3,öz kız kardeşler:2/3=8,anne bir kardeşler:1/3=4 ve anne:1/6=2 hisse alır.mesele 12 den 17ye AVL eder.
c)''24'':BURADA GÜNLERDİR PROPAGANDASI YAPILAN MESELEDE BUDUR.24 te sadece bir meselede ve sadece 27 ye AVL eder.oda;''MİNBERİYYE'' meselesidir.buna göre varisler:hanı,2 kız,baba ve anne olur ise,hanım:1/8=3,kızlar:2/3=16,baba:1/6=4,anne:1/6=4 hisse alır mesele 24 ten 27 ye AVL eder.
__________
GÖRÜLDÜĞÜ GİBİ:
1)İSLAM HUKUKUNDA AVL MESELESİ TEKBİR OLAYLA SABİT DEĞİLDİR,YANİ KİMSE BULUŞ YAPTIĞINI ZANNETMESİN
2)YİNE GÖRÜLDÜĞÜ GİBİ ATEİSTLERİN İMANA KAFASI ÇALIŞMADIĞI GİBİ MATEMATİĞEDE ÇALIŞMIYOR
3)ŞU BİLE DÜŞÜNMEKTEN ACİZLER;BU KURAN EFENDİMİZE İNDİ ASHABIDA HÜKMETTİ AMA ARADAN 1400 SENE GEÇTİ VE ŞUAN BİLE 1000LERCE MATEMATİK PROFESÖRÜ VAR ONLARDAMI MATEMATİK BİLMİYORLARDA ACABA İTİRAZ ETMİYORLAR.
4)AVL VE RED MESELESİ BASİT BİR OBEB,EKOK MESELESİDİR.KONU ŞUDUR.HİSSELER 1İN ÜSTÜNDE ÇIKARSA BU YÜKSEK ORADAN HESAPLANIR VE KİŞİLERİN HİSSELERİ ORANINDA DAHA SONRA TEKRAR DÜŞÜLÜR.RED MESELESİ İSE HİSSELER TOPLAMI 1 DEN DÜŞÜK ÇIKAR BURADADA HİSSELER DAĞITILIR SONRA ARTAN KISIM TEKRAR HİSSELERİ ORANINDA VARİSLERE BİR DAHA DAĞITILIR.
BURAYA YAZDIĞIM KADAR RED MESELESİDE YAZABİLİR.YANİ BU TÜM DÜNYADA HUKUKÇULARCA ANINDA KAVRANAN DOĞAL BİR ŞEYDİR.AMA KIT KAFALI ATEİSTLERİN VE CAHİL İMANLILARIN KAVRAYAMAYACAĞI BİRŞEYDİR.
OBEB (ORTAK BÖLENLERİN EN BÜYÜĞÜ) OBEB, iki veya daha çok sayıyı aynı anda bölebilen en büyük sayıdır. Verilen sayıların OBEB ini bulmak için, sayılar asal çarpanlarına ayrılır ve ortak asal çarpanların en küçük üsleri alınır. 1. Aralarında asal iki sayının OBEB i 1 dir. Yani, a ile b aralarında asal iki sayı ise, (a, b)OBEB = 1 dir. Örnek: (3, 5)OBEB = 1’dir. Çünkü 3 ve 5 in 1’den başka böleni yoktur. 2. Aynı zamanda, ikiden çok sayıdaki sayılardan en az iki tanesi aralarında asal ise, bu sayıların OBEB i 1 dir. Yani, a, b, c, d, e sayılarından a ile b aralarında asal ise, (a, b, c, d, e)OBEB = 1 dir. Örnek : Bu sayılarda 8 ile 9 aralarında asal olduğu için bu sayıların E.B.O.B’ 1 dir. 3. İki veya daha fazla sayının ortak tam bölenlerinin sayısı, OBEB inin bölenlerinin sayısına eşittir. (12, 18)OBEB = 2.3=6 Yanda 12 sayısını tam bölen sayılar 2 ve 3, 18 sayısını tam bölen sayılar 2 ve 3 yani 2 şer tanedir. Yanda 12 ve 18 i tam bölen sayılarda 2 tanedir. 4. Ardışık iki sayma sayısının OBEB i 1 dir. Yani, a ile b ardışık iki sayma sayısı olmak üzere, (a,b)OBEB = 1 dir. Örnek: (5,6)OBEB = 1 5. İki sayma sayısının çarpımı bu sayıların E.K.O.K ‘u ile E.B.O.B ‘ unun çarpımına eşittir. 6. A ve B aralarında asal iseler, Not: Test sorularında E.B.O.B ve E.K.O.K problemlerinde küçük parçalardan büyük parçalar oluşturuluyorsa E.K.O.K, büyük parçalardan küçük parçalar oluşturuluyorsa E.B.O.B kullanılır. 7. Verilen 2 veya daha fazla sayının E.B.O.B ‘ u bulunurken sayılar asal çarpanlarına ayrılır. Ortak olan çarpanlardan üssü en küçük olanların çarpımı bu sayıların E.B.O.B ‘ dur. Örnek: 22 = 4 (8, 12)OBEB = 2.2=4 OBEB (ORTAK BÖLENLERİN EN BÜYÜĞÜ) OBEB, iki veya daha çok sayıyı aynı anda bölebilen en büyük sayıdır. Verilen sayıların OBEB ini bulmak için, sayılar asal çarpanlarına ayrılır ve ortak asal çarpanların en küçük üsleri alınır. 1. Aralarında asal iki sayının OBEB i 1 dir. Yani, a ile b aralarında asal iki sayı ise, (a, b)OBEB = 1 dir. Örnek: (3, 5)OBEB = 1’dir. Çünkü 3 ve 5 in 1’den başka böleni yoktur. 2. Aynı zamanda, ikiden çok sayıdaki sayılardan en az iki tanesi aralarında asal ise, bu sayıların OBEB i 1 dir. Yani, a, b, c, d, e sayılarından a ile b aralarında asal ise, (a, b, c, d, e)OBEB = 1 dir. Örnek : Bu sayılarda 8 ile 9 aralarında asal olduğu için bu sayıların E.B.O.B’ 1 dir. 3. İki veya daha fazla sayının ortak tam bölenlerinin sayısı, OBEB inin bölenlerinin sayısına eşittir. (12, 18)OBEB = 2.3=6 Yanda 12 sayısını tam bölen sayılar 2 ve 3, 18 sayısını tam bölen sayılar 2 ve 3 yani 2 şer tanedir. Yanda 12 ve 18 i tam bölen sayılarda 2 tanedir. 4. Ardışık iki sayma sayısının OBEB i 1 dir. Yani, a ile b ardışık iki sayma sayısı olmak üzere, (a,b)OBEB = 1 dir. Örnek: (5,6)OBEB = 1 5. İki sayma sayısının çarpımı bu sayıların E.K.O.K ‘u ile E.B.O.B ‘ unun çarpımına eşittir. 6. A ve B aralarında asal iseler, Not: Test sorularında E.B.O.B ve E.K.O.K problemlerinde küçük parçalardan büyük parçalar oluşturuluyorsa E.K.O.K, büyük parçalardan küçük parçalar oluşturuluyorsa E.B.O.B kullanılır. 7. Verilen 2 veya daha fazla sayının E.B.O.B ‘ u bulunurken sayılar asal çarpanlarına ayrılır. Ortak olan çarpanlardan üssü en küçük olanların çarpımı bu sayıların E.B.O.B ‘ dur. Örnek: 22 = 4 (8, 12)OBEB = 2.2=4
ÖNCELİKLE ŞUNU BELİRTEYİM:VARİSLERİN FARZ HİSSELERİ=PAY;VE MURİSİN BIRAKTIĞI TERİKE=PAYDADIR.
BU BAZEN:6/6 BAZEN 7/6 BAZENDE 6/7 OLUABİLİR.BU DURUM MİRASÇI OLARAK KALAN KİŞİLERE GÖRE DEĞİŞİR.ıstılahi manası ise:farz hisselerin toplamının meselenin aslından(yani payın paydadan)fazla gelmesidir(7/6,27/24 gibi)
burada yapılacak şey(DİKKATLİ OKUYUN Kİ DAĞITIMDA EŞİTLİK YÖNÜNDEN DEĞİŞEN BİRŞEY YOK):KARŞILIĞI OLMAYAN FARZ;FARZ SAHİPLERİN HİSSELERİNİN HEPSİNDEN EŞİT ORANDA ALINARAK TAMAMLANIR.mesela:payda(terike)farzların toplamını eda edemiyorsa terike daha fazla parçalara ayrılır.mesela 6 ise 7 ye yükseltilir ve ondan sonra taksim edilir.taki bütün varislerin farzlerı AYNI ORANDA EKSİLSİN!! brainslapper burada bir şey var farkındamısın (TERİKE- PAYDA) daha fazla parçalara ayrılırki dağıtımda "ADALET OLSUN" herkes hak ettiği miktarı alsın birinden alıp birine verilmiyor herkesten eşit alınıyor.
Kuranı kerimde zikredilen farzlar(hisseler-paylar) 6 tanedir,asılları(paydaları) ise 5 tanedir.bunlar:2,3,4,6,8 dir.6 farz hissenin 5 aslı olmasının sebebi:1/3 ile 2/3 ün asılları(paydası) aynıdır.ayrıca bunlardan ikisinin birleşmesinden 2 asıl daha çıkarki bunlarda 12 ve 24 tür.böylece asılların toplamı 7 tane olur.
AVL eden asıllar(paydalar):bu 7 asıldan 4 tanesi hiç AVL etmez.bunlar,2,3,4,8 dir.çünkü bunların payda olduğu meselelerde farzlar(paylar) daha fazla olmaz.
mesela:''2 de AVL olmaz''.varisle koca ve bababir kızkardeş olsa koca:1/2,kardeş:1/2 alır.mesele 2 den olur,AVL e hacet kalmaz.
3 te AVL olmaz.varisler 2 kız ve bir babası bir erkek kardeş olsa;kızlar:2/3 alır,kalanı erkek kardeş alır,mesele 3tendir.
4 te AVL olmaz.çünkü mesela varisler;koca ve bir oğul olsa;koca:1/4,kalanıda oğul alır,mesele 4 tendir,avl olmaz.
8 de AVL olmaz.mesela varisle;1 hanım ve 1 oğul olsa mesele 8 dendir.hanım:1/8 alır,kalanı oğlundur.
AVLEDEN ASILLAR(PAYDALARIN,PAYDAN BÜYÜK OLDUĞU DURUMLAR):
yukarıda geçen 7 asıldan geri kalan üçü AVL edebilir.
bunlar;6,12,24 asıllarıdır.
a)''6'':6, 7ye avledebilir.(yani;7/6 olabilir)mesela:koca ve 2 öz kız kardeş olsa koca malın:1/2sini yani 3 hisseyi,kızkardeşler:2/3ünü,yani 4 hisseyi alırlar mesele 6 dan 7 ye AVL eder.
6,8 e AVL edebilir.mesela:koca,2 öz kız kardeş ve anne olsa,koca:1/2 yani 3 hisse, kızkardeşler:2/3 yani 4 hisse,anne:1/6 yani 1 hisse alır mesele 6 dan 8 e AVL eder.
6,9 a AVL edebilir.mesela varisler:koca,2 öz kız kardeş ve 2 ana bir kız kardeş olsa; koca:1/2 yani 3 hisse,kızkardeşler:2/3 yani 4 hisse,ana bir kızkardeşler:1/3 yani 2 hisse alırlar ve mesele 6 dan 9 a AVL eder.yani;MİRAS 6 DEĞİLDE 9 HİSSE VARMIŞ GİBİ HESAPLANIR FAZLA ÇIKAN 3 HİSSE SONRA TEKRAR HER VARİSİN PAYI İLE ORANTILI OLARAK DÜŞÜLÜR VE BÖYLECE HERKES TAM KURANDA BELİRTİLDİĞİ GİBİ PAYINI ALMIŞ OLUR.
''12'':12 de 13e avledebilir:mesela:varisler hanım,2 öz kız kardeş ve 1 ana bir kız kardeş olsa;hanım:1/4=3hisse,2 öz kızkardeş 2/3=8,ana bir kızkardeş:1/6=2 hisse alır mesele 12 de 13e AVL eder.
12,15ede AVL edebilir:mesela varisler koca,2 kız, anne ve baba olsa;koca:1/4=3 hisse,kızlar:2/3=8,anne:1/6=2 ve baba:1/6=2 hisse alır ve mesele 12 den 15e AVL eder.
12den 17 yede AVL edebilir:mesela varisler;hanım,2 çz kız kardeş,2 anne bir kız kardeş ve anne olsa;hanım:1/4=3,öz kız kardeşler:2/3=8,anne bir kardeşler:1/3=4 ve anne:1/6=2 hisse alır.mesele 12 den 17ye AVL eder.
c)''24'':BURADA GÜNLERDİR PROPAGANDASI YAPILAN MESELEDE BUDUR.24 te sadece bir meselede ve sadece 27 ye AVL eder.oda;''MİNBERİYYE'' meselesidir.buna göre varisler:hanım,2 kız,baba ve anne olur ise,hanım:1/8=3,kızlar:2/3=16,baba:1/6=4,anne:1/6=4 hisse alır mesele 24 ten 27 ye AVL eder
Fikir hırsızı fearfactorst'ın araklayarak buraya yapıştırdığı şu aptallık abidesi yazıya cevap vermeye deymez.
Şimdi cevap vermeye kalkarsam, asalak yaşamı gereği, yine bir yerlerden başkalrının fikirlerini kendisi yazmışmış gibi kopyalayıp buraya yapıştııracakdir.
Sevgiler