Tam Forum Görünümü: Oxford'da ezan sesi problemi.
Ateistforum > FORUMLAR > ATEİSTCAFE
kutsalyaratik
HaberTurk- Hoperlörlü ezana Oxfordlu tepkisi
'Gürültü oluyor' şikâyetleriyle tartışma yaratan hoperlörle ezan yayını gene sorun çıkarttı.

26.12.2007 10:28
Türkiye'de daha önce 'gürültü oluyor' şikâyetleriyle defalarca tartışma konusu olan hoparlörle ezan yayını bu kez İngiltere'nin Oxford kentinde farklı bir zeminde tartışma yarattı. İngiltere'nin 130 bin nüfuslu üniversite kenti Oxford'un doğusunda bulunan cami yetkililerinin şehir konseyine günde 3 kez hoparlörle ezan yayını yapılmasına ilişkin teklifi kentin muhafazakâr Hıristiyanlarını ayağa kaldırdı.

'ODAMDA EZAN SESI ISTEMEM'

Belediyenin konuyla ilgili yaptığı toplantıyı basan öfkeli grup ezan yayınının bölgeyi Müslüman gettosuna çevireceğini öne sürdü. Oxford Merkez Camisi sözcüsü Serdar Rana ise tepkilere "Kiliseler nasıl çan çalıyorsa bizim de ezan okuyarak cemaatimizi namaza çağırmaya hakkımız var" diyerek cevap verdi. Ezan yayınına karşı dilekçe veren grubun lideri Dr. Mark Huckster "Daha önce Ortadoğu'da bulundum. Ezan sesi yabancılar için son derece rahatsız edici. Eğer bir Hristiyan Kilisesi de vaazlarını hoparlörle dışarıya verse aynı itirazda bulunurdum" dedi. Komşusu Allan Chapman ise "Sivil özgürlükler ve çok kültürlü bir topluma inanıyoruz. Ancak kentimizin bir Müslüman gettosu haline getirilmesini istemiyoruz. İbadet özgürdür. Ancak odama kadar giren ezan sesi haklarımı ihlâl eder" şeklinde konuştu.

'BİRBİRİMİZE KARŞI SAYGILIYIZ'

Konuyla ilgili görüşünü aldığımız başkent Londra'daki Süleymaniye Camisi imamı Burhan Aygün "Her belediye, hoparlörle ezan yayını için başvuru yapan bir camiye bölgedeki Müslüman nüfus, cami yapımı için alınan ruhsat v.b. faktörlere göre izin verebilir. Biz öğle ve ikindi vakitlerinde ezan yayını yapıyoruz. Ancak kiliseler gürültü olmaması için kendi çanlarını bile yavaş çalarken biz yüksek sesle ezan yayını yapamayız. Birbirimize karşı her açıdan saygılıyız" dedi.
Sabah

synapsis
Ezan sesinden rahatsız olmuyorum ama çok gereksiz günümüz şartları için. Artık cep telefonunda bile çalışan namaz vakitlerinde ezan okuyarak haber veren java programlar var. Ben rahatsız olmasamda müslüman ülkede olduğumuzu hatırlatmakta ve bir baskı aracı olmaktan başka amacı yok.
Ben ezandan değil ama ramazan aylarında iftar vaktinde taa dibimizde atılan top atışından çok rahatsız oluyorum. Allah belalarını versin her seferinde yerimden zıplıyorum bir gün kalp krizinden ölüp gideceğim. Barut yerine TNT mi kulanıyor şerefsizler anlamadım gitti
Blackrock
Eki görüntülemek için tıkla
pergel
QUOTE(synapsis @ Dec 26 2007, 11:43 AM) *
Ezan sesinden rahatsız olmuyorum ama çok gereksiz günümüz şartları için. Artık cep telefonunda bile çalışan namaz vakitlerinde ezan okuyarak haber veren java programlar var. Ben rahatsız olmasamda müslüman ülkede olduğumuzu hatırlatmakta ve bir baskı aracı olmaktan başka amacı yok.
Ben ezandan değil ama ramazan aylarında iftar vaktinde taa dibimizde atılan top atışından çok rahatsız oluyorum. Allah belalarını versin her seferinde yerimden zıplıyorum bir gün kalp krizinden ölüp gideceğim. Barut yerine TNT mi kulanıyor şerefsizler anlamadım gitti

Ben de her sabah senin o top atışında zıpladığın gibi uykumdan zıplıyorum. Hayvan, (bu küfür değil, saptamadır) hoparlörün sesini sonuna kadar açıyor ve tüm gücüyle mikrofona böğürüyor. Zaten diskotek mi cami mi belli olmayan bir ses sistemine sahip, bir de son gücüne dayıyor hayvanlar.
Hasta mı var, bebek mi var, uyuyan mı var, işe gidecek olan mı var, hiç umurlarında değil. Marifet midir ne halttır, anlamadım. Her gün kendilerinden başlayıp Allahlarına kadar çıkıyorum. Suç bende mi?
synapsis
QUOTE(pergel @ Dec 26 2007, 12:10 PM) *
Ben de her sabah senin o top atışında zıpladığın gibi uykumdan zıplıyorum. Hayvan, (bu küfür değil, saptamadır) hoparlörün sesini sonuna kadar açıyor ve tüm gücüyle mikrofona böğürüyor. Zaten diskotek mi cami mi belli olmayan bir ses sistemine sahip, bir de son gücüne dayıyor hayvanlar.
Hasta mı var, bebek mi var, uyuyan mı var, işe gidecek olan mı var, hiç umurlarında değil. Marifet midir ne halttır, anlamadım. Her gün kendilerinden başlayıp Allahlarına kadar çıkıyorum. Suç bende mi?

Ezan merkezi sisteme aktarılmadan önce bizde de durum aynıydı. Bize yakın caminin müezini sabahın köründe osura osura ezan okuması vardı ki sormayın gürültüden değilde adamın detone sesinden ve demelodik(böyle bir terim varmı?) biçimde her sabah okumasından depresyona girecektim. Çok şükür şu an sorun yok
pergel
Senin olduğun yerde hala sürüyor mu merkezi sistem? Bizim buralarda unutulalı çok oldu. Her camiden illa ki okunuyor ezan. Biri bitiyor, öbürü başlıyor, o bitiyor, diğeri başlıyor. Aynı noktadan belki 10-12 caminin ezanı duyulabiliyor ve 2 dakikalık ezan(*), oluyor sana 20 dakika.

(*)Ezan= Kutsal Bağırtı
Asıl içeriğin sadece basit bir görünümüdür. Resimlendirilmiş tam halini görüntülemek için lütfen, buraya tıklayınız.