Tam Forum Görünümü: Kadinlara neden "avrat" denilir?
Ateistforum > FORUMLAR > ATEİSTFORUM
orhan11
Islam'a gore bir kimsenin acmasi, baskasina gostermesi ve baskasinin bakmasi haram olan yerlerine "Avret mahalli" denir.

Bun tarife gore erkelerin "Avret mahelleri" nerdedir diye sorulacak olursa Islam alimleri; erkeklerin Avret mahalleri gobekten diz altina kadar olan yerleridir diye cevap vermektedirler.. Yalniz dikkat edilecek husus "dizin de" avret mahali oldugudur.. Yani diz de acikta birakilip gosterilmemelidir..

Peki Islam'a gore kadinlarin "avret mahalleri" nereleridir?

Kadinlarin avret mahallerini tek tek anlatip mevzuyu uzatmak yerine, avret olmayan mahallerini soylemek daha kolay olacaktir.. Buna gore; kadinlarin avuc icleri (dikkat! ellerinin ustu degil, el ustu de avrettir) ve yuzlerinin disindaki her yerleri avrettir.. Yani kadinlarin neredeyse avret olmayan bir yeri yoktur.. Bu nedenle kadinlara avret, yani literature yerlesmis kelime olan "AVRAT" denilmektedir.. Avrat kelimesinin kokeni budur..
Birisi
Ne varsa kadına yüklenmiş zaten, erkeğe hemen her şey serbest smile.gif
pergel
Müslümanlığın "bir çeşidinde" kadınların yüzlerinin tamamı (gözleri dahil) avret yeridir. Gösterilmez.
Bu yüzden afganistandaki burka gibi giysiler icad edilmiştir. Ancak en iyisi ve mutlaka avratlar için en hayırlısı evden hiç çıkmamaktır.
Zira avratın çarşaflı silüetini bile tahrik edici bulan müslüman zevat muhakkak vardır.
Bennaetun
At-avrat-silah smile.gif
Jhonnila
Kadın , şeytandır arkadaşlar erkeği saptırır. BİZ ERKEKLERİN GÜNAHI KIZ SİZLERDEN SORULACAK diye de türkü var hatta.. Kadın kadınlığını bilecek, kadının olduğu yerde bana gerek yok demişmiş şeytan...Ondandır ki kadına ne yapsan mustehaktır.....BİTTİİİ....AYRIYETEN DE KAŞIK DÜŞMANIDIR... okadar...
imam3169
QUOTE(Jhonnila @ Feb 20 2007, 04:37 AM) *
Kadın , şeytandır arkadaşlar erkeği saptırır. BİZ ERKEKLERİN GÜNAHI KIZ SİZLERDEN SORULACAK diye de türkü var hatta.. Kadın kadınlığını bilecek, kadının olduğu yerde bana gerek yok demişmiş şeytan...Ondandır ki kadına ne yapsan mustehaktır.....BİTTİİİ....AYRIYETEN DE KAŞIK DÜŞMANIDIR... okadar...

waay kardesım sevgılıden yenı ayrılmısız bakıyorum laugh.gif
Shifime
Bu müslolar buna bi şey demez,önemli olan kadınların bazı şeyleri görebilmesi.Ama nerde cahilin önde gideni bir kadın topluluğu,yazık.
mamuli
QUOTE(Jhonnila @ Feb 20 2007, 04:37 AM) *

Jhonnila

cennet anaların ayağının altındadır derler. ana aynı zamanda kadın diil mi?
kutsalyaratik
cennet anaların ayağının altındadır derler. ana aynı zamanda kadın diil mi?

Sanirim bu laf Muhammed tarafindan soylenmis, bunun nedeni ise Muhammedin kadinlara olan yalakaligidir, kocalarini savaslara yollayip oldurtur ardindan boyle laflar ile kadinlari kandirirdi.
mamuli
Aklına geleni söylemiş. çelişkili konuşuyorsun diyene de fasık demiş.
jayjay
benim bildiğim avrat öz türkçedir ve bugün kadın kelimesi yerine avrat kelimesi dile yerleştirilmeye çalışılıyor.
mamuli
TDK sözlüğünden:

avrat -dı
isim, halk ağzında Arapça ¤avret

1 . Kadın:
"Avrat var, arpa unundan aş yapar; avrat var buğday unundan keş yapar."- .
2 . Karı, eş.

avret
isim Arapça ¤avret

Edep yeri.
orhan11
QUOTE(jayjay @ Feb 20 2007, 04:05 PM) *
benim bildiğim avrat öz türkçedir ve bugün kadın kelimesi yerine avrat kelimesi dile yerleştirilmeye çalışılıyor.

Yaw sana kelimenin etimolojisini gosterdim, hala oz Turkce diyorsun jayjay.. Bak bir ustte mamuli de sozlukten vermis..
jayjay
Neden "hala" dediğini anlayamadım. Sadece bir defa söledim çünkü derste öyle gösteriyorlar. Hatta hostes için "avrat"lı bir kelime kulanıyorlar...
CultureClub
sevgili Jay Jay;

Çoğu kelime ilk ortaya çıktığı kültürdeki anlamını yitirerek günümüze gelmiştir.Birçok örneği vardır.
İşte Avret de böyle bir kelimedir,zamanla ilk ortaya çıktığı anlamını yitirip,günümüzde kadın yerine kullanılmaktadır.
Böyle sözcüklerin kökenini inceleyen bilime de etimoloji denir.

Bir kelimeye kültür değişince genelde farklı anlamlar yüklenir.
jayjay
Ben sadece bildiğimi yazmak istedim. Bana değil TDK'ya çatın.
CultureClub
TDK şu andaki zaman diliminde kullandığımız anlamını yazıyor,kökeni hakkında bilgi vermiyor Jay Jay,kızmadık. wink.gif
Birisi
Neyin tartışması yapılıyor ki kuranda kadının ikinci sınıf insan olarak görüldüğünü hepimiz biliyoruz avrat demişin ne değişir smile.gif
dinsavar
QUOTE(jayjay @ Feb 20 2007, 05:05 PM) *

Avrat öz ve öz arapça bir kelimedir.Anlamı;çıplak,soyunuk.

Nur 31. Ve kul lil mü'minati yağdudne min ebsarihinne ve yahfazne fürucehünne ve la yübdıne zınetehünne illa ma zahera minha vle yadribne bi humurihinne ala cüyubihinne ve la yübdıne zınetehünne illa li büuletihinne ev abaihinne ev abai büuletihinne ev ebaihinne ev ebnai büuletihnne ev ıhvanihinne ev benı ıhvanihinne ev benı ehavatihınne ev nisaihinne ev ma meleket eymanühünne evit tabiıyne ğayri ülil irbeti miner ricali evit tıflillezıne lem yazheru ala avratin nisai ve la yadribne bi ercülihunne li yu'leme ma yuhfıne min zınetihinn ve tubu ilellahi cemıan eyyühel mü'minune lealleküm tüflihun

Nur 31- Mümin kadınlara da söyle: Gözlerini (harama bakmaktan) korusunlar; namus ve iffetlerini esirgesinler. Görünen kısımları müstesna olmak üzere, zinetlerini teşhir etmesinler. Baş örtülerini, yakalarının üzerine (kadar) örtsünler. Kocaları, babaları, kocalarının babaları, kendi oğulları, kocalarının oğulları, erkek kardeşleri, erkek kardeşlerinin oğulları, kız kardeşlerinin oğulları, kendi kadınları (mümin kadınlar), ellerinin altında bulunan (köleleri), erkeklerden, kadına ihtiyacı kalmamış (cinsî güçten düşmüş) hizmetçiler, yahut henüz kadınların çıplaklığının farkında olmayan çocuklardan başkasına zinetlerini göstermesinler. Gizlemekte oldukları zinetleri anlaşılsın diye, ayaklarını yere vurmasınlar. Ey müminler! Hep birden Allah'a tevbe ediniz ki, kurtuluşa eresiniz.

Nur 58. Ya eyyühellezıne amenu li yeste'zinkümüllezıne meleket eymaüküm vellezıne lem yeblüğul hulüme minküm selase merratv min kabli salatil fecri ve hıyne tedaune siyabeküm minez zahırati ve mim ba'di salatil ışa'i selasü avratil leküm leyse aleyküm ve la aleyhim cünahum ba'dehünn tavvafune aleyküm ba'duküm ala ba'd kezalike yübeyyinüllahü lekümül ayat vallahü alımün hakım

Nur 58- Ey iman edenler! Ellerinizin altında bulunan (köle ve cariyeleriniz) ve içinizden henüz erginlik çağına girmemiş olanlar, sabah namazından önce, öğleyin soyunduğunuz vakit ve yatsı namazından sonra (yanınıza gireceklerinde) sizden üç defa izin istesinler. Bunlar soyunuk olduğunuz üç vakittir. Bu vakitlerin dışında ne sizin için, ne de onlar için bir mahzur yoktur. (Birbirinizin yanına girip çıkabilirsiniz.) İşte Allah, âyetlerini size böyle açıklar. Allah her şeyi bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir.

Avrat kelimesi arapçada birde mecazi olarak açık anlamında kullanılır.Türkçedeki banka soygunu gibi.

Ahzap 13. Ve iz kalet taifetüm minhüm ya ehle yesribe la mükame leküm farciu ve yeste'zinü ferıkum minhümün nebiyye yekulune inne büyutena avratün ve ma hiye bi avratin yürıdune illa firara

Ahzap 13- O vakit bunlardan bir grup: "Ey Medine halkı! Sizin için duracak yer yok, hemen dönün." diyorlardı. Yine onlardan bir kısmı da Peygamberden izin istiyor, evlerimiz gerçekten (düşmana) açıktır." diyorlardı, halbuki açık değildi, sadece kaçmak istiyorlardı.
Jhonnila
Kadınlar günümüz dünyasında bile ki bilgi çağında olmamıza rağmen ezilmekte... Hatta üni ortamında bile bunlar oluyor. İslamla alakası olmayan bir adam bile "kardeş bu kız kısmına değer verme, onları masum görüyosun ama onlar cindir cin, gömüp bırakacan kanki" falan fişman.. Güya bunu diyen arkadaş moder bir arkadaş. Giyinişi, kıyafeti, konuşması tam entel dersiniz görseniz. Bu tiplemelerden çok var....Gerçi kızlarda da suç var değerlerini düşürüyorlar...Ama ne yapacan işteeeeee....kodunumun dünyası böyleeeeeee....
orhan11
QUOTE(jayjay @ Feb 20 2007, 07:24 PM) *
Neden "hala" dediğini anlayamadım. Sadece bir defa söledim çünkü derste öyle gösteriyorlar. Hatta hostes için "avrat"lı bir kelime kulanıyorlar...

Sevgili Jayjay,

"hala" kelimesini kullanmis olmam son derece normal.. Cunku baslik yazisinda yeterli aciklamayi yapmis, kelimenin origin'ini belirtmistim. Buna ragmen oz Turkce deyince, "hala" kelimesini kullanmam zorunlu olmustur..
deicide
QUOTE(jayjay @ Feb 20 2007, 04:05 PM) *
bugün kadın kelimesi yerine avrat kelimesi dile yerleştirilmeye çalışılıyor.

Hatta hostes için "avrat"lı bir kelime kulanıyorlar...

Öyle bir şey yok. Bu dildeki özleşmeye karşı çıkanların uydurması. Kadın sözcüğü Türkçedir. Hatun ile kökeni aynıdır.

Avrat sözcüğü ise, arkadaşların söylediği gibi, Ayıp, özürlü, örtülmesi gereken anlamındaki Arapça Avret sözcüğünden gelir. http://www.nisanyan.com/sozluk/search.asp?...p;x=25&y=13
pergel
Hatta hostes için "avrat"lı bir kelime kulanıyorlar...

O kelime; "gök konuksal avrat". Görüldüğü gibi aslında bir kelime değil ve gerçek de değil. Öztürkçe kelimelerle alay etmek için uydurulmuş bir şeydi bu ve bunun gibileri. Otobüs yerine; "oturgaçlı götürgeç", minder yerine;"kıça koygaç" gibi...
jayjay
Evet pergelin dediği gibi. Konu anlaşılmıştır. Keşke ilgili mercilere de ulaşsa...
Asıl içeriğin sadece basit bir görünümüdür. Resimlendirilmiş tam halini görüntülemek için lütfen, buraya tıklayınız.