Tam Forum Görünümü: Başörtüsü hakkında bir soru..
Ateistforum > FORUMLAR > ATEİSTCAFE
Sayfalar: 1, 2, 3
Can
Kur'anın bir suresinde kadınların başlarının örtülmesi emrediliyor.
Peki Allah neden kendi yarattığı kadının saçını yine kendi yarattığı insanlardan saklamasını istiyor?..
Kısa cevaplar verirseniz sevinirim. unsure.gif
epack
Bu mantıkla allah insanlardan çıplak gezmelerini istemeli.
mamuli
Bu konularda pek uzman sayılmam ama şöyle bir hipotezim var:
O kadar güvendiği ve görev verdiği adamın sapık bir pedofil olduğunu anlayınca, bütün kadınların ırzına geçmesin diye başlarını kapattırmış olabilir.
Otuken
Kimileri başlarını kapatınca daha bir alımlı oluyorlar ama...Bakımlı türbanlılara bakmaya doyum olmuyor walla... biggrin.gif biggrin.gif
CultureClub
Kısa yanıt,Kuran da başörtüsü emri yoktur,"örtünme"vardır.Baş örtüsü islamın diğer kaynakları ve "örtünün" emri ile içtihad edilmiş yani "saçların da örtülmesi gerektiği"çıkartılmış bir yorumdur.İslam da tek kaynak Kuran değildir,aslında Kuran son kaynakatır,müslümanlar gelenekler ile yaşarlar.
epack
QUOTE(mamuli @ Dec 22 2006, 10:32 PM) *
Bu konularda pek uzman sayılmam ama şöyle bir hipotezim var:
O kadar güvendiği ve görev verdiği adamın sapık bir pedofil olduğunu anlayınca, bütün kadınların ırzına geçmesin diye başlarını kapattırmış olabilir.

Sanmıyorum öyle olsa bütün kadınları ona hak kılmazdı.Araplar uçkurlarına düşkün insanlar peygamberlerinin hatunlarına göz dikmesinler diye kapatmış olabilir.
elfida
QUOTE(anti @ Dec 22 2006, 10:29 PM) *
Kur'anın bir suresinde kadınların başlarının örtülmesi emrediliyor.
Peki Allah neden kendi yarattığı kadının saçını yine kendi yarattığı insanlardan saklamasını istiyor?..
Kısa cevaplar verirseniz sevinirim. unsure.gif

ayet ya da sure ismi verir misin bence böyle bir şey yok ama....CC ile aynı şeyi düşünüyorum...
pamuk
Sacmasapan bir olay.. Kadinin sacindan tahrik olan ilkel muslumanlar ona buna saldirmasin diye saniyorum

Kadinlar erkekten tahrik olmuyor mu peki ? olur ama kimin umrunda ki , islamda sadece kadin cinsel obje, insan yerine bile konulmuyorlar
Kont
Kadın tahrik olursa katli vaciptir.
mamuli
Kadının saçına bakarak tahrik olanınız var mı? Biraz sapıkça değil mi? Muhammedin yoldan geçen kadınlardan bile etkilendiğini biliyoruz. Demek ki muhammed için anlamı olan bir uygulama. Ben fikrimde diretiyorum. Muhammed onun bunun karısına kızına sarkmaktan çekindiği için kadınları çarşfa soktu.
anonim
Bu zamana kadar neyin nasıl geldiği bellidir milyonda birdir bir kadının bir erkeğe baktığı zaman tahrik olması. Ama diğer yandan erkek için aynı şey geçerli değildir.
epack
QUOTE(anonim @ Dec 22 2006, 11:36 PM) *
Bu zamana kadar neyin nasıl geldiği bellidir milyonda birdir bir kadının bir erkeğe baktığı zaman tahrik olması. Ama diğer yandan erkek için aynı şey geçerli değildir.

Buna kimsenin itirazı yokta saçtandamı tahrik oluyor bu erkekler. Bende karşıyım aşırılığa benim içinde aşırılık (çıplaklık) namus fakirliğidir ama saç ya saç kıl işte neyinden tahrik oluyosunuz.
pamuk
QUOTE(epack @ Dec 22 2006, 04:58 PM) *
Bende karşıyım aşırılığa benim içinde aşırılık (çıplaklık) namus fakirliğidir ama saç ya saç kıl işte neyinden tahrik oluyosunuz.

Namusu kadinin vucuduna ve ciplakligina endeksleyenler , kadini kapatan zihniyet kadar sapik ve ilkeldir

Namus, kafada baslar kafada biter ! Kadinin vucudunda ya da bacak arasinda aranmaz !

Orada ararsan bir gun orada kaybolursun
epack
QUOTE(Pamuk @ Dec 23 2006, 12:04 AM) *
Namusu kadinin vucuduna ciplakligina endeksleyen kisi , kadini kapatan zihniyet kadar sapik ve ilkeldir

smile.gif ilkel olabilirim ama sapık değilim,çağdaş hiç değilim.

"Kimileri başlarını kapatınca daha bir alımlı oluyorlar ama...Bakımlı türbanlılara bakmaya doyum olmuyor walla... "

Bak bunu yazan bir erkek zihniyeti wink.gif Erkeklerin tahrik olacakları yerleri açmak bana göre namus fakirliğidir.Namus kapanmak değildir ancak abartı açılmak namussuzluktur.
epack

Bu iki resim arasında hiç fark yok benim için ! Biri arap zihniyetinin namussuzluğunun dışa vurumudur diğeri avrupa namussuzluğunun
elfida
KADININ KAPATILMASIYLA,yarıÇIPLAK PODYUMLARDA DOLAŞTIRILMASI aynı şeylerdir(aşırılık).burjuvazi ile yobazlar arasında yalnız bu fark olabilir...ahlak vücudun açılıp açılmamasında değil,neden açılıp açılmadığındadır.sanat uğruna soyunanlar ahlaklı mıdır?mankenler ahlaksız mıdır?
Kont
Bence "abartı açılmak namussuzluktur" pek güzel bir cümle değil.

O zaman size de türbanlı birisi aynısını söyleyebilir,siz de ona göre göreceli olarak açıksınız.
pamuk
QUOTE(epack @ Dec 22 2006, 05:08 PM) *
smile.gif ilkel olabilirim ama sapık değilim,çağdaş hiç değilim.

"Kimileri başlarını kapatınca daha bir alımlı oluyorlar ama...Bakımlı türbanlılara bakmaya doyum olmuyor walla... "

Bak bunu yazan bir erkek zihniyeti wink.gif Erkeklerin tahrik olacakları yerleri açmak bana göre namus fakirliğidir.Namus kapanmak değildir ancak abartı açılmak namussuzluktur.

Sen de sozde kadin olacaksin ! yaziklar olsun

Namusu kadinin vucuduna endekslemis bir kadin

Cagdas olmadigin zaten belli ve sapiksin

Nasil da hakediyorsunuz sizi kapatan ilkel zihniyetleri

Oh olsun senin gibilere !!
kutsalyaratik
Sagda solda ha bire Islam ortunmeyi emretmez, bas ortusu istege baglidir falan fistan gibi abuk sabuk laflar duyulur. Acaba diyorum bunlari soyliyenler Islamin yok olmasindan korkup insanlari kandirmaya calisan mahlukatlarmi yoksa bir b.k bilmeyen Muhammediyan larmi?

Bakin Kuran acik acik kadina ortun diyor.

Ahzab-59 - Ey peygamber! Hanımlarına, kızlarına ve müminlerin kadınlarına hep söyle de cilbablarından (dış elbiselerinden) üzerlerini sımsıkı örtsünler. Bu onların tanınmalarına, tanınıp da eziyet edilmemelerine en elverişli olandır. Bununla beraber Allah çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edicidir.

Nur-31 - Mümin kadınlara da söyle: Gözlerini (harama bakmaktan) korusunlar; namus ve iffetlerini esirgesinler. Görünen kısımları müstesna olmak üzere, zinetlerini teşhir etmesinler. Baş örtülerini, yakalarının üzerine (kadar) örtsünler. Kocaları, babaları, kocalarının babaları, kendi oğulları, kocalarının oğulları, erkek kardeşleri, erkek kardeşlerinin oğulları, kız kardeşlerinin oğulları, kendi kadınları (mümin kadınlar), ellerinin altında bulunan (köleleri), erkeklerden, kadına ihtiyacı kalmamış (cinsî güçten düşmüş) hizmetçiler, yahut henüz kadınların gizli kadınlık hususiyetlerinin farkında olmayan çocuklardan başkasına zinetlerini göstermesinler. Gizlemekte oldukları zinetleri anlaşılsın diye, ayaklarını yere vurmasınlar. Ey müminler! Hep birden Allah'a tevbe ediniz ki, kurtuluşa eresiniz.

Yukardaki ayetler sadece acikca ortunmeyi emreden ayetlerdir. Kuranda daha onlarca bunlara benzer ve dolayli yollardan ortunmeyi emreden ayetler vardir.
Bizim millet bu kadarmi salak ya? Neden bu ayetlerden bahsedilmez hic?
CultureClub
Kadının saçının telinden tahrik olanlar vardır,doğrudur.Kadını kapattıkça kapalı kısımların arasından görünen tek kıl,tüy erkeği tahrik etme gücüne sahiptir.Bu zincirleme reaksiyondur.

Tüm insanların çıplak olduğu bir toplumda kimse çıplaklıktan tahrik olmaz,sadece diğerlerine göre farklı olandan tahrik olur.Çünkü evrimin işleyiş mekanizması budur.Evrim değişik genleri sever,değişik genler sonra doğa yasalarında test edilirler....

Dindeki kapattırma dışarı ,diğer erkeklere verilen mesajdır..."bu kadının sahibi var",veya falanca şeyhin,peygamberin haremine dahildir,diğer erkekler bulaşamaz.

Ayrıntıları ile daha sonra yazacağım.
epack
QUOTE(Kont @ Dec 23 2006, 12:12 AM) *
Bence "abartı açılmak namussuzluktur" pek güzel bir cümle değil.

O zaman size de türbanlı birisi aynısını söyleyebilir,siz de ona göre göreceli olarak açıksınız.

Aynı şekilde namussuz biride başka bir namussuza sen daha namussusun diyebilir.birinin namussuzluğunun bittiği yerde diğerininki başlar. burda kimin kime namussuz dediği değil kimin namussuz olduğu önemlidir. Benim için yukarda verdiğim her iki resimde namussuzluktur. Türbanlılar diğerlerine göre daha masumdur üstelik.Çünkü kendi namussuzluklarının değil namussuz zihniyetin kurbanlarıdır.
Kont
Pamuk şimdi çağdaş bir laf mı etmiş oldun?

Ayrıca çok açıklık konusunda e-pack'le "namus" konusu dışında hemfikirim,yalnız kadın için değil erkekte de düşük bel giyinenleri beğenmiyorum.

Kişisel giyinme tarzım ve düşüncem bu...
Requiem
merhaba

kişileri sen böylesin şöylesin gibi sıfatlarla etiketlendirmek yakısmıyor lütfen ithamlarınıza dikkat ediniz fikirinizi ortaya koyunuz sadece fikirinizi rica ediyorum!

sevgiler!
epack
QUOTE(Kont @ Dec 23 2006, 12:15 AM) *
Pamuk şimdi çağdaş bir laf mı etmiş oldun?

evet aynen öyle oldu.çağdaş olmak öyle bir laf etmeyi gerektirir çünkü. böyle çirkef bir çağda çağdaş olmak gereksizdir. ben çağdaş değilim!
CultureClub
offff,anlaşıldı bu konuyu kısa yazılarla geçiştiremeyeceğim.Üzerinde tartıştığınız konunun bilimsel,doğru açıklaması var,bir ara yazarım smile.gif

Namus kişiye özgü bir olgudur,geneli bağlamaz.
epack
QUOTE(Kont @ Dec 23 2006, 12:15 AM) *
Ayrıca çok açıklık konusunda e-pack'le "namus" konusu dışında hemfikirim,yalnız kadın için değil erkekte de düşük bel giyinenleri beğenmiyorum.

Kişisel giyinme tarzım ve düşüncem bu...

Peki namus nedir Kont. herşeyde bu kadar çağdaş olucaksak namus lafını hiç kullanmayalı. öyleyse namuslu olmak namussuz olmak kişiden kişiye değişir. Kadınlarını erkeklerden korumak için saçlarına kapatan zihniyet ile çağdaşlık adına başkalarının fantazilerine malzeme olduğunu bile bile tahrik edicek şekilde açılmak arasındaki fark nedir ?
Requiem
merhaba bu arada cc bir ara yazacagınız ve bekleyiniz dediginiz yazılarınız hayli fazlalastı haberiniz olsun smile.gif
pamuk
Namusu kadinin vucudunda arayan kadinlara soyleyecek hicbirsey bulamiyorum

Onlari kapatan , ikinci sinif yerine koyan her turlu yobazligi hakediyor

islam sizin layiginiz , baska turlu agir gelir
Kont
QUOTE(epack @ Dec 23 2006, 12:22 AM) *
Peki namus nedir Kont. herşeyde bu kadar çağdaş olucaksak namus lafını hiç kullanmayalı. öyleyse namuslu olmak namussuz olmak kişiden kişiye değişir. Kadınlarını erkeklerden korumak için saçlarına kapatan zihniyet ile çağdaşlık adına başkalarının fantazilerine malzeme olduğunu bile bile tahrik edicek şekilde açılmak arasındaki fark nedir ?

Ben öyle giyinmeye çağdaşlık demedim sevgili epack...

Bilmiyorum hayatın nerelerde geçti?Bu ülkede bazı yerler vardır,normal dar pantolan ve kısa tshirt giymek ayıplanır ve açık kabul edilir.

Ben çok iyi insanlar gördüm fakat çocukluklarından gelen eziklikle,baskı ile sırf öyle giyinen.Onun için tüm insanlara böyle genelleme yapamıyorum,içim el vermiyor.

Nietsche'nin dediği gibi "Bu dahil tüm genellemeler yanlıştır."

Nasıl kocasının ısrarı olmadan kapanan kadınlara namussuz diyemezsek aynı şekilde açık giyinenlere de bence dememeliyiz.
anonim
QUOTE(CultureClub @ Dec 23 2006, 12:15 AM) *
Kadının saçının telinden tahrik olanlar vardır,doğrudur.Kadını kapattıkça kapalı kısımların arasından görünen tek kıl,tüy erkeği tahrik etme gücüne sahiptir.Bu zincirleme reaksiyondur.

Tüm insanların çıplak olduğu bir toplumda kimse çıplaklıktan tahrik olmaz,sadece diğerlerine göre farklı olandan tahrik olur.Çünkü evrimin işleyiş mekanizması budur.Evrim değişik genleri sever,değişik genler sonra doğa yasalarında test edilirler....

Dindeki kapattırma dışarı ,diğer erkeklere verilen mesajdır..."bu kadının sahibi var",veya falanca şeyhin,peygamberin haremine dahildir,diğer erkekler bulaşamaz.

Ayrıntıları ile daha sonra yazacağım.

Çok yanlış bir düşünce. Herkesin çıplak yaşadığı bir yerde tahrik olmama olabilir ama bu onu iyi yapmaz. Senin o bahsettiğin herkesin çıplak yaşadığı yerlerde ki insanarda aile kavramıda bitmiştir kimin şeyi kimin bilmem neresinde belli değildir ve onlardan doğacak çocularıda sen düşün artık. Bana göre böyle insanların hayvandan farkı yoktur.
CultureClub
QUOTE(liberty @ Dec 23 2006, 12:23 AM) *
merhaba bu arada cc bir ara yazacagınız ve bekleyiniz dediginiz yazılarınız hayli fazlalastı haberiniz olsun smile.gif

sevgili Liberty öyle yoğun ve yorgunum ki..işlerim çok yoğun.Ayrıca düzgün yazı yazmak ciddi emek istiyor.
epack
QUOTE(Pamuk @ Dec 23 2006, 12:27 AM) *

smile.gif hey allam yaa... Namus nedir ? Yahu o çıplak hatunlar bilmiyormu fantazilere malzeme olduğunu ? Sen istermisin başkalarının fantazilerine malzeme olmak. İstermisin sevdiğinin olmasını ? Benimki değil yobazlık asıl sizin yaptığınız şeyin adı yobazlık. İkiside namus fakirliğidir,çağdaşlıktır biri arap diğeri avrupa namussuzluğudur. Devir namussuzluk devridir böyle bir devirde çağdaş olmak ile namussuz olmak aynı anlamdadır. Kullandığınız kelimelerin anlamını yaşadığınız ortamlara göre tekrar tekrar düşünüp ona göre ne olup ne olmayacağınıza karar verin. Bundan yıllar sonra savaşların sömürünün hakim olduğu bir çağda ilkellik ile insanlık aynı anlama gelecek.
Requiem
benim gördügüm cok ciddi bir kavram kargasası var konuda cıplaklık ile namus kavramı teshircilik ile dayatma ahlak ile bireysellik birbirine girmiş sabaha kadar konusulsa ortak bir tavır koymayı bırakın sakinlesemeyebilinirde umarım kişiselleşmez...
Kont

------------------

Bence silin üyeliğimi diye afra tafra yapıp ondan sonra tekrar gelenler bazı şeyleri düşünsün.Dünyanın bilgisine ulaşmış yobaz havaya girmesin kimse.Değil mi Raslantı?

Ne düşündüğün çokta önemli değil,insanlara sapık derken kendi düştüğün duruma bakmıyorsun.
Requiem
kont;

ciddi kanıtların elinde yoksa lütfen kişileri zan altında bırakmayınız.
Kont
Neyse değilim desin kendisi ben özür dilerim.

Böyle gereksiz gerginlikleri sevmem ama oldu bir kere kusura bakmayın.

İyi geceler...
epack
QUOTE(Kont @ Dec 23 2006, 12:30 AM) *
Ben öyle giyinmeye çağdaşlık demedim sevgili epack...

Bilmiyorum hayatın nerelerde geçti?Bu ülkede bazı yerler vardır,normal dar pantolan ve kısa tshirt giymek ayıplanır ve açık kabul edilir.

Ben çok iyi insanlar gördüm fakat çocukluklarından gelen eziklikle,baskı ile sırf öyle giyinen.Onun için tüm insanlara böyle genelleme yapamıyorum,içim el vermiyor.

Nietsche'nin dediği gibi "Bu dahil tüm genellemeler yanlıştır."

Nasıl kocasının ısrarı olmadan kapanan kadınlara namussuz diyemezsek aynı şekilde açık giyinenlere de bence dememeliyiz.

Sevgili Kont sizi anlıyorum. Katılıyorumda ancak benim anlatmak istediğim şey çok farklı. Ben sadece bir şeye karşı olarak bir hayat sürdüremem benim için kavramlar ve anlamlar bulunduğum ortamlara göre değişir. Ezik bir çocukluk geçirmedim aksine iki aile arasında gide gele şımartılarak büyüdüm.Ailemdede kapalı kimse yok olsaydıda değişmezdi düşüncelerim.

"Nasıl kocasının ısrarı olmadan kapanan kadınlara namussuz diyemezsek aynı şekilde açık giyinenlere de bence dememeliyiz."

İşte anlatmak istediğim şey bu ikisi arasındaki farktır. Benim için saçtan tahrik olacağını düşünen zihniyet nekadar namussuz ise orasını burasını açtığında erkeklerin fantazilerine alet olacağını bilen "çağdaş" kadınlarda okadar namussuzdur. Sizin verdiğiniz örnekte biri kadının namussuzluğudur diğeri zihniyetin namussuzluğudur. Dolayısı ile kapalı kadın açık olana göre daha masumdur.
Requiem
iyi geceler genc dostum seninkide kusur mu anlık cıkışlar olabilir tabi olmasada iyi olur uzun zamandan beridir sende burdasın bu tip polemiklerden hayır gelmedigini en iyi bilebilecek insanlardanda birisisin.

iyi geceler.
pamuk
Rastlanti degilim , keske geri gelse

insanlara sen osun busun demeyide kesin artik , ne kadar paranoyaksiniz
anonim
QUOTE(Kont @ Dec 23 2006, 12:30 AM) *

bu lafın çok doğru başörtüsüyle kapanıpta başı açıklardan daha kötü işlr yapanlarıda biliyorum ben zaten hep onlar yüzünden bugün bu hale geldik ve başıkapalılara takan insanlara malzeme vemiş olduk.

Tam bilmiyorum ama bir ülkede bir tecavüz olayı oldumu öncelikle kadını sorguluyorlarmış(o anki giyinme tarzı flan) ondan sonra tecavüz edeni yargılıyorlarmış. kadının o onki halini göz önünde bulundurarak.Her neyse demek istediğim erkeklerin bu konuda zaafı olduğudur bunu kimse değişiremez bu böyledir. Yok ben tahrik olmuyorum yok müslümanların hepsi abaza flan bırakın bu işleri açık bir kadının(sadece başı açık değil, başı kapalı olupta açık olan kadınlar var) yanında oturupta ondan tahrik olmayanın erkekliğinden şüphe ederim ben.
Requiem
İşte anlatmak istediğim şey bu ikisi arasındaki farktır. Benim için saçtan tahrik olacağını düşünen zihniyet nekadar namussuz ise orasını burasını açtığında erkeklerin fantazilerine alet olacağını bilen "çağdaş" kadınlarda okadar namussuzdur. Sizin verdiğiniz örnekte biri kadının namussuzluğudur diğeri zihniyetin namussuzluğudur. Dolayısı ile kapalı kadın açık olana göre daha masumdur.

epack

..........................

sevgili epack sactan tahrik olunacagını düşünüp sacı kapatılan yada kapanan kadın namussuz degildir.
pamuk
e pack sen bos konusuyorsun , senin adina utaniyorum

namus nedir diye soruyor bi de?

ee kizim , kadinin namusunu bacak arasinda arayan sensin, soyle erkegin namusunu neresinde ariyorsun ?
elfida
kapanan kadın ya da kapatılan kadın değil,kadını kapatan zihniyet namussuzdur....

sevgili liberty...
Kont
QUOTE(Pamuk @ Dec 23 2006, 12:40 AM) *
Rastlanti degilim , keske geri gelse

insanlara sen osun busun demeyide kesin artik , ne kadar paranoyaksiniz

Mesajını bekledim.

Rastlantı buralardaysa kendisinden de senden de özür diliyorum.

Ama yaptığın yanlış,aklın yolu birdir.
Requiem
namussuzuk o kadar ucuz degil bence isimleri yanlış koyuyorsunuz diye düşünüyorum ama şiir yazmak istiyorum o yüzden kenardan sizi iziliyorum ayrıca pamuguda rica ediyorum epack üzerinden degil konu üzerinden katılsın böyle daha güzel duruyor

no polemic'
mamuli
liberty olaya çok erkekçe baktın ve dolayısıyla "kapalı kadın açık olana göre daha masumdur" sonucuna ulaştın.

Oysa konuya kadın gözü ile bakılsa aşağıdaki sonuca ulaşılabilir:

Kapanan kadın, kadını örtülerin arkasına saklanmak zorunda bıraktığı için KADINLIĞA NAMUSSUZLUK yapıyor ve bu da bir kadının kadınlara yapabileceği en büyük namussuzluktur.

Konu bir insanın nerede durduğu, nereye baktığı ve nasıl değerlendirdiği ile de ilgili.
epack
QUOTE(liberty @ Dec 23 2006, 12:42 AM) *

epack

..........................
sevgili epack sactan tahrik olunacagını düşünüp sacı kapatılan yada kapanan kadın namussuz degildir.

Ben kadınamı namussuz demişim Liberty yoksa zihniyetemi namussuz demişim ? Kapatılan yada kapanan kadın namussuz değildir onları kapatan zihniyet namussuzdur. Ama tahrik edicek şekilde açılan kadının namussuzluğu kendinin ve çağın namussuzluğudur.
pamuk
Cocuk bahcesine ceviriyorlar iki dakikada liberty gormuyormusun nasil sacmaliyor

sinirlendiriyor beni boyle aptalliklar !
anonim
QUOTE(soner @ Dec 23 2006, 12:44 AM) *
kapanan kadın ya da kapatılan kadın değil,kadını kapatan zihniyet namussuzdur....
sevgili liberty...

SENİN DEDİĞİN MANTIKLA BAKARSAK KADININI AÇIK SAÇIK GİYDİRİP(açık saçıklıktan kastım sadece baş örtüsü değil)TE SOKOKTA DOLAŞAN VE TÜM GÖZLERİ KARISININ ORASINDA BURASINDA TOPLAYAN Bİ ADAM DAHA NAMUZSUZDUR.
epack
QUOTE(Pamuk @ Dec 23 2006, 12:50 AM) *
Cocuk bahcesine ceviriyorlar iki dakikada liberty gormuyormusun nasil sacmaliyor

sinirlendiriyor beni boyle aptalliklar !

Ben gidiyorum yaa üffff !!! çocuk bahçesinde oynamak istiyorum.

İyigeceler herkese.
Asıl içeriğin sadece basit bir görünümüdür. Resimlendirilmiş tam halini görüntülemek için lütfen, buraya tıklayınız.