Pante
Mar 18 2007, 11:05 PM
Epeydir dikkatimi çeken bir konu vardı forumlarda. İnançtan söz eden kim olursa olsun katı bir şekilde eleştirildiğini gözlemliyordum. Bunlar içinde Atatürk'e, Cumhuriyet'e yaklaşımları düzgün olanlar olduğu gibi, samimi gibi görünen sorular soranlara da rastladım . Ancak, bunlara hep terslenir ve alaya alınır şekilde yanıtlar verildiğini gördüm.
Şahısları tanımadığımdan bu ters yanıtları verenlerin karşılarındakileri iyi tanıyor olmalarına bağlıyordum.
"Çanakkale Geçilmez" başlığı altında bu konuya bir arkadaşın değinmesi bu başlığı açmama vesile oldu. Foruma katılanlar içinde çeşit çeşit düşüncelerde insanlar olabilir. Muhakkak ki ateist arkadaşlarımızın tümü bu yanlışa düşmüyorlar ve karşılarındaki her inançlıyı aynı kaba koymuyorlardır.
Bu konuda arkadaşların görüşlerini almak isterim.
Foruma katılan her Allah inancında olan kişi, kesin olarak forumda tebliğ yapmaya gelen, dinci, şeriat düzeninden yana bir gerici yobaz mıdır sizce?
Müslüman olduğunu belirten her insana aynı tavır mı konmalıdır?
Katılımcılar arasında çelişkileri olan ama hala inançlı olanlar ve merak ettikleri konularda münazarada bulunmak isteyenler olamaz mı?
Din bezirganları, şeriat düzeni yanlıları, Atatürk ve cumhuriyet düşmanı hilafetçiler, forumu baltalamak, Provake davranışlarda bulunmak, hakaret ve küfürlerle saldırmak amacıyla gelenlerle, bu forumları din konularının, inanç konularının tartışıldığı güzel bir platform olarak gören ve seviyeli tartışmasını bilen teistleri, Demokrasiden ve laiklikten yana, gericiliğe, şeriate karşı inançlıları aynı kefeye koymak doğru mudur?
barisarock
Mar 19 2007, 01:46 AM
Hocam tek tek buldum dıyalogları.Herkesın ne kadar ıcındekını sızdırdıgını gorduk.Su lınklere bakarsan bıze olan genellemeler vede satasmalar hakkında bılgı edınebılırsın.Actıgım topıcler nasıl kısısel bazda alınıp saldırılmıs gor.Sana demıyorum bunları yapanlar arasında sen yoktun.Ama yarın olmayacagını da kestıremeyız.Bana verılen cevaplara bende cevap verdım ama bu cvp verıstır nıhayetınde suc aranıyorsa baslatana bakmak gerekır.
http://forum.ateizm.org/index.php?showtopic=4241http://forum.ateizm.org/index.php?showtopic=4136 http://forum.ateizm.org/index.php?showtopic=4192http://forum.ateizm.org/index.php?showtopic=4162----> surada ıdol arkadasımızın verdıgı cevaba bakın da nasıl bılımsel tartısma yapılırmıs gorun
http://forum.ateizm.org/index.php?showtopic=3757---> burda arkadasın bırı konu acmıs serabıs cevap vermıs benım de ılk zersenısım ve serabıs gıbı bır arkadas kazanısım.
(ben ınanclıyım ha yanlıs anlamasınlar ornek olsun bu-bu sıteye belkı farklılıklara ragmen herkes dost olunur dıye gelmıstım bana yanıldıgımı soyleyenlere ıtıraz etmısım ama galıba ben yanılmısım herkesle arkadas olunmuyor ben burdan bırkac kısıden fazlasınla uyum saglayamam saygısızlık varsa.)Ve daha bır suru Tanrı'ya hakaret Hz.ömuhammed'e saldırı baslıkları var nıce forumda arastırırılarsa bulurlar.Hz.Muhammed'ın saflıgımı Tanrının kanalızasyon cukurunda olmadıgımı kaldı sıtemızde malesef.
Bır de bunları dedikten sonra bazı arkadas(!)lar nasıl olurda aynaya bakıp yuzlerınden cekınmıyorlar mıdır nedir anlamıyorum ınanclılardan saygı ıstıyorlar.Sen Inanclının dusuncelerınle alay edersen Tanrı'sınla kıtabınla alay edersen ınanclıdan sonra nasıl saygı beklersın:
''ınancsızın ınancsızlıgına saygı''gıbı bır gaf yapıyorlar sonra

Ya bu forumda Tanrı'ya ınanıyoruz dıye hala kalas sabalak dıyen sabalaklar var ya daha ne dıyeyım bu adamlar kendılerı bu dunyada kalas olarak yasıyorlar obur tarafta da yasamlarına kutuk olarak devam edeceker ıbze laf soyluyorlar

.Bu adamlar oldugu surece bılımsel platform olur mu burası.
Saygılar.
Not=İyi ki böyle bir topic actın sorumluluk sahıbı bırıymıssın tesekkur...Iste vıcdan sahıbı budur okeydır.
Requiem
Mar 19 2007, 01:58 AM
başlıgı acan kişinin iyi niyetinden hiç şüphem yok eklemek istedigim şudur kişilere bizim nasıl yaklaşmamız gerektiginden ziyade kişilerin genel olarak forumda nasıl davrandıgı önemlidir sitede yobaz antidemokrat faşist herkes yazabilir önemli olan kişilere degilde konulara meyilli olmasıdır sadece ırkçılığa ve ağır ithamlara ve kacınılmaz sonu olan küfürlere önlem almaya çalışıyoruz.
serabis
Mar 19 2007, 01:58 AM
bakin arkadaslar size bir seyi söyleyeyim
bizim burada bir kac musluman bir kacda ateist arkadasimiz varki
her gun atilirlar burdan
ertesi gun yine gelirler
haliyle yazi stillerinden
artik insanlar karsisindakinin - ne ,kim -
oldugunu biliyor.
ve cogunlukla konuya bir gun evvelinin atismasiyla beraber giriyorlar,
Bence karsimdakinin ne oldugunu bilmeme luzum yok
benim bir yaraticiya inandigimi kac kisi biliyor burda??
önemli olan fikirler
o fikirlerin dogrultusunda
kafamda bir portre cizerim
ondan sonra bakarim kimle muhattabim
Birde gercekten bir seyi dusunmuyorsunuz
Barisa rock kardesim
en gec 1 ay icinde sende terk edeceksin bu forumu
biz burada cok delikanli muslumanlar görduk
didindiler
ugrastilar
baktilar olmuyor
allah islah etsin sizi dediler arkadasca ayrildilar forumdan
ama biz hep burdayiz
bizi bi burasi kabul ediyor
gercekci olalim
bir cok islami forumlarda
muhammed kelimesini
önune hz
koymadin diye sansure ugruyor
baska forumlarda
yazilarini direkt asma imkanin bile yok
önce yazacaksin
daha sonra kontrol edilecek
ondan sonra serbest birakilacak
böylemi isterdiniz
bizde biliriz
her mesaji duzetmeyi,burasini gul kokan yerlerden daha guzel yapmayi
ama ne kadar samimi olur bu??
her mesajin pesinde kosamiyacagimiza göre(biz elimizden geleni yapiyoruz)
sizlerede cok görev dusuyor
mesela sen barisa rock
özelden yazismistik,ama sende su son iletilerine bak
seninde öburlerinden asagi kalir bi yanin kalmadi
aktiona -reaktion gösterdin
dedim ya-buralar gul kokmuyor
burda dusunceler catisiyor
o yuzden bu kadar citkirildim olmayin
hakaret yasak
ama ufak tefek seyleri--buyuk hakaret olmadigi surece sizler duzeltin.
karsimdaki ne kadar igrenc yazarsa yazsin
ben iki -uc mesajimla onu duzelticegime eminim
yok illaki rahatsiz oluyorsaniz
o zamanda söyledim
modlara bildirin.
barisarock
Mar 19 2007, 03:11 AM
Ok ufak tefek seylerı buyutmem.Anlayıs gosterdıgınız ıcın tesekkurler.
Pante
Mar 19 2007, 12:11 PM
"Ve daha bır suru Tanrı'ya hakaret Hz.ömuhammed'e saldırı baslıkları var nıce forumda arastırırılarsa bulurlar.Hz.Muhammed'ın saflıgımı Tanrının kanalızasyon cukurunda olmadıgımı kaldı sıtemızde malesef.
Bır de bunları dedikten sonra bazı arkadas(!)lar nasıl olurda aynaya bakıp yuzlerınden cekınmıyorlar mıdır nedir anlamıyorum ınanclılardan saygı ıstıyorlar.Sen Inanclının dusuncelerınle alay edersen Tanrı'sınla kıtabınla alay edersen ınanclıdan sonra nasıl saygı beklersın:
''ınancsızın ınancsızlıgına saygı''gıbı bır gaf yapıyorlar sonra
Ya bu forumda Tanrı'ya ınanıyoruz dıye hala kalas sabalak dıyen sabalaklar var ya daha ne dıyeyım bu adamlar kendılerı bu dunyada kalas olarak yasıyorlar obur tarafta da yasamlarına kutuk olarak devam edeceker ıbze laf soyluyorlar

.Bu adamlar oldugu surece bılımsel platform olur mu burası.
Saygılar.
Not=İyi ki böyle bir topic actın sorumluluk sahıbı bırıymıssın tesekkur...Iste vıcdan sahıbı budur okeydır".
Barisarock, verdiğin linkleri inceledim. Senin verdiğin örneklerden çok daha kötülerine rastladım diyaloglarda. Ancak bu mod.lardan ziyade üyelerin bir kesiminden geliyor.
Ancak müslüman tarafın da çok hatası var, dikkat ettim senin de hatan var. İlk saçma müdahaleye hemen tepki verip "len.. salak " vb. şekilde ortamı karşılıklı sürtüşmeye sokuyorsun. Bu doğru değil. Bence o şahsa hiç yanıt verme. Yazdığı hiç okunmamış, kaale alınmamış gibi kalsın. Bu durum onu incitecek ve tekrarlayamıyacaktır. Ama cevap verdiğinde o da sana, sen ona, araya başkalrı giriyor ve o bundan tatmin oluyor. "Dersini verdim müsloya" şeklinde haz duyuyor. Burada katılımcılar içinde belki de 14-15 yaşında veletler dahi var. Bunlardan olgun davranışlar bekleyemezsin.
"Olgun davranmayıp, çirkin mesaj ve hitaplarda bulunanlara yöneticiler müdahale etsin!"
Bu her zaman mümkün değil. Yöneticilerin her mesajı okuması, anında müdahale etmesi imkansız. Çünkü forum akışı çok hızlı. Yönetici görmeyebilir. Ya da sizden sonra okumuş ve karşiılıklı diyaloglar çirkin şekilde noktalanmıştır. Yapabileceği ancak çirkin yazıları silmek ve sizi uyarmaktır. O da görürse. O nedenle rahatsız olduğunuz çirkin diyalogları bildirmeniz gerekir.
Önemli olan diyalog gerginleştiğinde önüne geçilmesidir.
Diyelim ki sizin açtığınız normal bir başlığa cevap olarak " Yine kafandan ne sinsi planlar geçiriyorsun?" diye bir yanıt geldi kendini bilmez biri tarafından. Cümlesinin yanına bir smile koysa problem olmayacak ama o da yok.O anda bir yönetici de yok ya da sizin yazınızı okumuyor olabilir. Eğer anında yanıtlarsanız mesajınız sert olacak ve bundan sonrası karşılıklı çekişme ile sürecek, başlığınızın konusu işlenmeden güme gidecektir. O nedenle bence bekleyin 1 saat cevap vermeyin o şahsa. Topiğinizi kurtarın..
devam edeceğim..
Pante
Mar 19 2007, 01:01 PM
Bu başlıktaki sorulara yönetici arkadaşlar yerine katılımcı arkadaşların bilhassa gerginlik yaratanların yanıt vermesini ve görüşlerini açıklamalarını bekliyorum.
Konuya dönelim..
Müslüman katılımcıların herşeyden önce şunları kabullenmesi gerekiyor:
1- Bu site ateist bir forumdur. Tanrı, peygamber, kitap kutsallığına inanmaz. Peygamberler çeşitli sebeplerle, özellikle çıkar amaçlı olarak ortaya çıkmış ve kitleleri peşinden sürüklemiş, uydurma, yalan, yanlış söylemleri ve kitapları ile toplumları aldatmıştır.
2- Gerçek olmamaları nedeniyle Tanrıya, peygamberlere, kitaplara bir saygı üslubu içinde olmak yanlış ve gereksizdir. Dolayısıyla ateistlerin hitaplarında Hz., (s.a.v.), (c.c), (r.a) vb. ekler beklenemez.
3- Müslümanların ahlak örneği olarak öne sürdükleri özellikler, ateistler için ahlak dışı olarak görülebilir. Bunu dile getirdiklerinde "dinimize, inancımıza saldırılıyor." serzenişi yanlıştır. Öyle düşünenlerin bu forumlara katılmaması gerekir.
4- Tartışmalarda isim kısaltmaları da garipsenecek bir durum değildir. Müslo, Muho vb. hitaplar doğru olmamakla beraber, hakaret olarak algılanıp üzerinde durulacak kadar önemli konular değildir. İslami kesim ateistler için çok daha çirkinlerini kullanıyor.
5- Haklı olunan bir nokta şu olabilir. Hiçbir kaynakta geçmediği halde, peygamber hakkında demediği, yapmadığı bir olayı konu ederek aşağılamak, direk hakaret etmek, sövmek.
***** Muhammed, ***** Allah vs. rencide edici sıfatlarla hitaplar olduğunda ve bildirilmesi halinde sanırım yöneticiler buna müdahale edecektir.
6- Bazı arkadaşların bir yazı ve konuşma stili vardır. Bunlar hakaret amaçlı değildir. Alışıldığında yadırganmayacak tarzda olanlardır. Rahatsız olunmaması gerekir.
7- Adalet aranıldığında sadece ateist forumda değil, tüm toplumda, kurum ve kuruluşlarda, tüm forumlarda aranmalıdır. Bunu anlayabilmeniz için bir gün bir
ateistmiş gibi bir islami foruma katılmanız gerekir. Ya da toplum içinde bir kahvede, otobüste vatandaş Allah, peygamber anlatırken, siz de "bunlar gerçek değil " diyerek bir deneme yapmanız gerekir. Bakalım nasıl karşılayacaklar? Bu gözle buradaki adaleti değerlendirmeniz gerekir.
devam edeceğim...
Zork
Mar 19 2007, 01:28 PM
neden hep ateistlerin nazik olmasi istenir. müslolarin ayricaligi mi var?
kaldi ki müslolar kadar asagilik küfürbaz, düzenbaz, piskin yüzsüz insna numunesi ben görmedim!!
mazaretleri de hazir: "sen benim kutsalima dil uzatirsan..."
cahillik ile birlikte sokak kabadayisi mentalitesi bir arad yürürse, iste bizim ülek müslümani cikar karsiniza. agzindan salyalar akarak vurun kafire naralari atar.
barisarock
Mar 19 2007, 01:40 PM
İşte canlı ornek Zork.Ne kadar bılımsel degıl mı

müsloyyu gördügün yerde kosulsuz mihlayacaksin bu soysuzlari arkadas.
nezaketle ikna olcak "adam" degil bunlar!
Pante
Mar 19 2007, 01:48 PM
Gelelim asıl konuya...
Dün farkettiğim bir örnek:
"Çanakkale zaferinin birgün önceki gecesi" başlığı altında yazan "Dostane" nickli şahsın yazım özelliğinden "Terliksi" nickli şahıs olduğunu farkettim. Bu şahıs 3 gün uzaklaştırılmasına rağmen dayanamamış, farklı bir nickle bozguncu tavrını sürdürmeye devam etmişti.
Bunun gibi çok örnekler var.
Amaçları seviyeli tartışmalardan, felsefi münazaralardan ziyade "tebliğ" ve "cihad" zihniyetiyle davranış sergileyenler var. Provake amaçlı mesajlardan tutun, her türlü art niyetle hareket eden gerici yobaz yapıdaki şahısların normal inançlılardan ayırdedilmesi çok zor. Sanki sade müslümanmış gibi katılan biri, birkaç mesajdan sonra sağa sola sataşmaya başlıyor. Propaganda yapmaya, Harun Yahya c/p'lerı ile forumu sabote etmeye kalkıyorlar.
Kimin ne olduğu, ne amaçla forumda bulunduğu epey bir müddet sonra belli oluyor. Sanırım 100 mesajı aştıktan sonra kişi anlaşılır hale geliyor. Artık tanınan bu kişilere yapısına göre hareket edilmesi gerekir. Şeriatçi- hilafetçi zihniyette olan, tarikatçı olan, nurcu olan, ayrılıkçı-dinci zihniyetliler, ılımlı müslümanlar, laik ve demokrat müslümanlar, dincilikle dindarlıkla ilgisi olmayıp ta sadece merak ve araştırma içinde olanlar artık bellidir ve tavırlar buna göre sergilenmelidir.Ama asıl belirleyici olan daima karşı tarafın seviyesi ve hitap şeklidir.
Bilhassa yeni katılımcılarda ve yapısı bilinmeyen üyelerin mesajlarında ön yargı ile hareket edilmemelidir. Sırf inançlı biri olduğu görüldüğü için rencide edici yazı ve hitaplarda bulunulmamalıdır. Unutulmamalıdır ki toplumda da, ailede, akrabalarda, arkadaşlar arasında aynı inanç yapısında insanlar ağırlıktadır. Sanki gerçek ortamda bir vatandaşın, bir arkadaşınızın gelip size bu soruyu sorduğu düşünülmelidir.
Gerçek ortamda özgür değildir insanlar. Genellikle de ateist ve dindışı inançlar gizlenir.
İşte sıradan bir vatandaşın, bir arkadaşınızın sorduğu soruyu özgürce cevaplandırabileceğiniz bir platform. Tabi gerçekten samimi ise...
Bu tür forumlarda forumu sabote etme yöntemlerinden biri de ateist gibi gözükmektir.
Keskin ateist rolünde çirkin üsluplarla hareket eder, inançlılara küfürler sallar. Böylece kötü görüntü vermeye çalışır.Aslında o bir şeriatçidir, amacı ateistleri çirkin tanıtmaktır.
Forum yöneticiliği zordur. Her mesaja yetişilemez. Herkesin isteğine cevap verilemez. Herkes memnun edilemez. Herşeyi forum yöneticilerine bırakmak yanlıştır.
Hep eleştiren, şikayetçi olan değil, düzeltilmesine, geliştirilmesine katkıda bulunan, yardımcı olunan olunması gerekir. Katılımcılar daha duyarlı olursa, sorunlar minimuma iner.
Aslında en büyük sorun, forumlarda önüne gelenin, her konuda topic açması ve gereksiz topiclerle forumun şişmesidir. Üzerinde durulması, değerlendirilmesi gereken bir konu doğru dürüst işlenemeden kaynayıp gidiyor. Ancak bir kısıtlama neleri kıstas alarak yapılabilir? Bunu sınırlandırmak zor. Forum bu kadar şişmese, belki konulara daha fazla hakim olunabilir ve mesaj seviyeleri daha düzgünleşebilirdi.
Pante
Mar 19 2007, 03:02 PM
"neden hep ateistlerin nazik olmasi istenir. müslolarin ayricaligi mi var?
kaldi ki müslolar kadar asagilik küfürbaz, düzenbaz, piskin yüzsüz insna numunesi ben görmedim!!
mazaretleri de hazir: "sen benim kutsalima dil uzatirsan..."
cahillik ile birlikte sokak kabadayisi mentalitesi bir arad yürürse, iste bizim ülek müslümani cikar karsiniza. agzindan salyalar akarak vurun kafire naralari atar.
Mesele nazik olmak değildir. Naziklik bir karakteristik yapıdır. Zorlama ile nezaket olmaz.
Konumuz ateistin nazik olması da değildir. Konu, teistlerin ya da müslümanların tümünün gerici, yobaz, şeriatçi, cumhuriyet-Atatürk düşmanı, hilafetçi, cihatçı-fetihçi, hoşgörüsüz, sevgiden, insanlıktan uzak, dinsizin-ateistin yok edilmesinden yana olarak görülüp görülmediği meselesidir. Bunların tümüne aynı yargıyla, aynı bakış açısıyla, aynı anlayışla, aynı tutumla davranılıp davranılamayacağıdır.
Mesajınızdan sizin görüşünüzün şu olduğu anlaşılıyor:
1- Tüm müslümanlar aşağılıktır.
2- Tüm müslümanlar küfürbazdır, düzenbazdır.
3- Tüm müslümanlar pişkindir, yüzsüzdür.
4- İnsan numunesi tek müslüman yoktur.
5- Tüm müslümanlar kafirlerin öldürülmesini düşünür.
6- Tüm müslümanlar soysuzdur.
7- Hiçbir müslüman adam olmaya ikna edilemez.
Sayın Zork;
Yukarıda saydığım görüşler size aittir. Bu görüşlerinizi laf olsun diye mi yazdınız? Aynı görüşlerde olduğunuzu yeniden teyid edebilir misiniz? Düzeltmek istediğiniz bir madde var mı?
oxygen
Mar 19 2007, 09:21 PM
çoğu yerde bunlarla karşılaşıyorum forumda küfür yasak zaten küfür insan olan hiçbir kimsenin tasvip edeceği bişey değildir ama forumlarda ateist arkadaşlardan bazıları küfürle eşdeğer olabilecek hakaret derecesinde kelimeler kullanmaktan çekinmiyorlar... bazı arkadaşlar islami kesimden bahsederken ''müslolar'' vb terimler kullanmayı tercih ediyorlar hiç hoş değil... inanmak veya inanmamak ayrı şeyler ama hakaret etmek herkes için aynıdır kim olursa olsun ayıptır nahoştur insanlık dışıdır... karşındaki insanın inancını paylaşmasanda insan olarak hitab şekli her zaman saygı çerçevesinde olmalıdır... ben ateist arkadaşlardan bahsederken arkadaşlar demeyi tercih ediyorum... sonuç olarak inançlarımız farklı olsada insan olarak saygıyı elden bırakmamamız lazım... TÜM ARKADAŞLARA
orhan11
Mar 19 2007, 09:49 PM
Atedeipan,
samimi ve duzgun yorumlariniz icin tesekkurler. Bastan asagi okudugum yaziniza hemen hemen katiliyorum. Bir iki noktayi vurgulamak gerekirse, Ateistforum 1000'in uzerinde ileti yazilan bir forumdur. her iletiyi gomek kimi zaman olanaksiz olmaktadir. O nedenle katilimcilara da onemli gorevler dusmektedir. Katilimcilar yonetime yardimci olurlarsa daha duzeyli ve saglikli bir forum ortami olusacaktir..
Yazinizin son paragrafinda her onune gelenin baslik aciyor olmasindan soz etmissiniz.. Aslinda hakli olsaniz da, pratik olarak buna engel olma sansimiz yok.. Ayrica Ateistforum'u sansursuz bir ortam olarak yasatma dusuncemizi surdurebilmemiz icin, prensip olarak cok gerekmedikce yazi ve baslik silmemekteyiz. Ancak iceriksiz olanlari Tavanarasi'na tasiyoruz..
Actiginiz bu yararli baslik altina diger katilimcilarin da fikirlerini yazmalari, bizim icin faydali olacaktir.. tesekkurler..
Zork
Mar 19 2007, 10:53 PM
QUOTE(atedeipan @ Mar 19 2007, 02:02 PM)

Mesele nazik olmak değildir. Naziklik bir karakteristik yapıdır. Zorlama ile nezaket olmaz.
Konumuz ateistin nazik olması da değildir. Konu, teistlerin ya da müslümanların tümünün gerici, yobaz, şeriatçi, cumhuriyet-Atatürk düşmanı, hilafetçi, cihatçı-fetihçi, hoşgörüsüz, sevgiden, insanlıktan uzak, dinsizin-ateistin yok edilmesinden yana olarak görülüp görülmediği meselesidir. Bunların tümüne aynı yargıyla, aynı bakış açısıyla, aynı anlayışla, aynı tutumla davranılıp davranılamayacağıdır.
Mesajınızdan sizin görüşünüzün şu olduğu anlaşılıyor:
1- Tüm müslümanlar aşağılıktır.
2- Tüm müslümanlar küfürbazdır, düzenbazdır.
3- Tüm müslümanlar pişkindir, yüzsüzdür.
4- İnsan numunesi tek müslüman yoktur.
5- Tüm müslümanlar kafirlerin öldürülmesini düşünür.
6- Tüm müslümanlar soysuzdur.
7- Hiçbir müslüman adam olmaya ikna edilemez.
8- Tüm müslümanlar görüldüğü yerde koşulsuz mıhlanmalıdır.
Sayın Zork;
Yukarıda saydığım görüşler size aittir. Bu görüşlerinizi laf olsun diye mi yazdınız? Aynı görüşlerde olduğunuzu yeniden teyid edebilir misiniz? Düzeltmek istediğiniz bir madde var mı?
bana müslolari tanitma firsati verdiginiz icin cok tesekkürler.
nüslümanalrin kalitesizliklerine iliskin listeyi uzatabiliriz.
kalinan yerden devam edelim isterseniz..
-müslüman yalnacidir, yalan-dolan dininin özellikle serbest biraktigi hatta tesvik ettigi ahlaksizlik örnegidir.
-müslümanlar cagimizin vebasi haline gelen islam dinin. kadin ve cocuk , doga düsmani bir dinin mensubudurlar
-müslümanlar bilime düsmandirlar, ama onun kazanimlarini üretimlerini sonuna kadarv kullanmaktan geri durmazlar.
- müslümanlar karinlarini doyuramadiklari helde, hristiyan batiya el acatigi halde, sokak itleri gibii ürümeyi kendilerine hedef almislardir.
. müslümanlar adam olmamayi bir meziyet meretbesinde görüp, cagdaslasamnin önünde bertaraf edilmesi gereken et yiginindan ibaret engellerdir.
-müslümanlar böööggghg mide bulantisidirlar
yarin devam etme ve görüsme umuduyla iyi aksamlar..
Pante
Mar 19 2007, 11:30 PM
QUOTE(Zork @ Mar 19 2007, 10:53 PM)

-müslüman yalnacidir, yalan-dolan dininin özellikle serbest biraktigi hatta tesvik ettigi ahlaksizlik örnegidir.
-müslümanlar cagimizin vebasi haline gelen islam dinin. kadin ve cocuk , doga düsmani bir dinin mensubudurlar
-müslümanlar bilime düsmandirlar, ama onun kazanimlarini üretimlerini sonuna kadarv kullanmaktan geri durmazlar.
- müslümanlar karinlarini doyuramadiklari helde, hristiyan batiya el acatigi halde, sokak itleri gibii ürümeyi kendilerine hedef almislardir.
. müslümanlar adam olmamayi bir meziyet meretbesinde görüp, cagdaslasamnin önünde bertaraf edilmesi gereken et yiginindan ibaret engellerdir.
Zork'un düşüncelerinden emin olmak ve hakkında yanlış bir kanaatte bulunmamak için tekrar teyit alma gereği duymuştum. Şimdi görüşleri kesinleşmiş ve netleşmiştir.
Muhakkak ki Zork'un tüm müslümanları aynı kefeye koymasının bir sebebi vardır.
Psikolojik nedenleri de olabilir. Bu kısmı bizi pek ilgilendirmez. Doğru bulmayız o kadar.
Ancak tüm müslümanların mıhlanması gerektiği düşüncesi ırkçı ve soykırımcı bir düşüncedir. Normal bir insan düşüncesi değildir.
Mıhlanması gerektiğini düşündüğü müslümanlar içinde hepimizin annesi, babası,kardeşleri, akrabaları, arkadaşları, yakınları vardır. Herşeyden önce hepsi insandır.
Bu düşünce insanlık dışı bir düşüncedir.
Böyle düşünen bir insanın hangi inançtan olduğu hiç önemli değildir.
Ateist olmuş, teist olmuş farketmez. O bu alçakça düşünce ve görüşlerini terbiye edip normalleşmediği sürece insan olarak dahi görülemez.
O, ya daha önce bahsettiğim "ateist gibi görünüp ateistleri çirkin gösterme" niyetindeki bir şeriatçidir ya bir psikopattır ve tedaviye ihtiyacı vardır ya da Türk ve müslüman düşmanı bir ırkçıdır. Bunun başka bir açıklaması olamaz.
Kendisini şiddetle kınıyorum.
oxygen
Mar 20 2007, 03:35 AM
zork bunu heryerde yapıyor forumu baştan aşağı incelerseniz zork un yazdıkları arasında anlamlı bişey bulamazsınız hep saldırı hep hakaret hep küfür fikriyle ilgili bişey bildiği de yok bunun...aklınca sataşıyo ama onun seviyesine inmek için onun gibi olmak lazım bu da insan olduğumuz için ayıp tan öte bişeydir....yazık ki hala burda yazmasına müsade ediyorsunuz...tşk
ezkamo
Mar 20 2007, 06:48 AM
QUOTE(Zork @ Mar 19 2007, 10:53 PM)

Zork,
Ben de seni şiddetle kınıyorum. Buna hakkın yok arkadaşım. Bir ateistin düşüncesi bu olamaz.
AlterMann
Mar 20 2007, 09:23 AM
Bence Zork'a birkaç gün uzaklaştırma verin. Ciddi bir konuya girip "müslümanlar böğğğdür"e kadar vardırmış işi.
serabis
Mar 20 2007, 01:30 PM
dusuncelerini yazdigi icinmi ???
yok bence her kez hakaret etmedigi surece dusuncesini yazabilir
size sirf ona katilmak veya kinamak kalir.
zork kardes ,
annelerimiz ,babalarimiz,halalarimiz teyzelerimiz,sulalemiz musluman unuttun galiba??
oxygen
Mar 20 2007, 05:27 PM
düşüncelerini yazmakla hakaret etmek farklı birşeydir.. herkes düşüğncesini serbestçe yazabilir hakaret etmeden hakaret ve küfür ahlaksızlıktır bayağılıktır... daha ne söyliyim ki?
ezkamo
Mar 20 2007, 05:54 PM
Ateist forum olarak doğru yolda olduğumuzu düşünmekteyim. Bu çizginin devam etmesi koşuluyla sitemizin büyüyeceğinden kimsenin kuşkusu olmasın. Proveke amaçlı kişiler tüm engellemelere rağmen tekrar girmekteler siteye. Ben arkadaşlarımın bu kişileri ciddiye alıp yanıt vermemeleri gerektiğini düşünmekteyim.
İnançlı arkadaşlarıma bir şey söylemek istiyorum. Ateist forumda ateistlerin büyük çoğunluğunun saygılı bir temelde hareket ettiklerini gözlemliyorum. Eğer dininize hakaret eden ateistler varsa onlara yanıt vermezsiniz. Olay ancak bu şekilde çözülür. Nasıl ki ben bana hakaret ve küfür eden bir müslümana yanıt vermiyorsam sizler de bunu yapabilirsiniz. Onları göz önüne alıp işte ateistler dinimize hakaret ediyor demesinler. Bunu bahane edip onlar da bizlere hakaret etmesinler.
Bizler önce insanız. Bunu unutmayalım. İnsan olarak birbirimize saygı ve sevgi temelinde yaklaşmamız gerekiyor. Aynı ülkenin insanlarıyız. Bizler birbirimize düşman değiliz. Bu kültürü oluşturmamız gerekiyor. Eğer bu ülkenin yarınlarına katkı yapmak istiyorsanız bu forumda bunu gerçekleştirelim. Bu şekilde hareket edersek ve saygılı olursak onların da bizlere saygılı olacaklarını düşünüyorum.
barisarock
Mar 20 2007, 07:35 PM
'Fidel' date='Mar 20 2007, 06:42 PM' post='65329']
olayi bu kadar buyutmenin anlami yok!
yazisiyoruz iste...

Sadece yazılsaydı bu konu buraya acılmazdı aslanım sen bence kucultme

Demın de GodDar arkadasımızın muslumanlar hakkındakı goruslerını aldım tesekkur ederım kendısıne cok bılımsel doyurucuydu.

'godDAR' date='Mar 20 2007, 07:21 PM' post='65351']
ben kendi adıma konuşayım..burada benden müslümanlara, peygamberine yada senin kutsallarının hiçbirine saygı göstermemi bekleme..senin müslüman dediğin benim için müslodur..senin peygamberim dediğin hz. muhammed benim için muhodur..basit bir insandır..nasıl ki bir katilin, bir pisliğin, bir yalancının, bir sahtekarın, bir sapığın arkasından geberip gitmiştir diyorsam muhoda geberip gitmiştir..
bu tür yazılardan etkileniyorsan yanlış yerdesin..çünkü burada senin kutsallarının benim için hiç bir değeri yok
serabis
Mar 20 2007, 07:51 PM
fidel yukaridaki iletini siliyorum
ve seni uyariyorum
uslubuna dikkat et.?????
Fidel
Mar 20 2007, 07:57 PM
uslubuma neden dikkat edecegim! sacma sapan bi yoruma hakkettigi cevabi verdim!
ac tavuk kendini bugday ambarinda sanarmis! bu da oyle!
aptal iki baslik acti diye bakiyorum! her cumlesinin basinda aptal bir hava takiniyor!
onun bu uslubu karsisinda uslubumda az oncekinden hic farkli olmayacaktir!
barisarock
Mar 20 2007, 08:36 PM
'Fidel' date='Mar 20 2007, 07:57 PM' post='65369']
uslubuma neden dikkat edecegim! sacma sapan bi yoruma hakkettigi cevabi verdim!
ac tavuk kendini bugday ambarinda sanarmis! bu da oyle!
aptal iki baslik acti diye bakiyorum! her cumlesinin basinda aptal bir hava takiniyor!
onun bu uslubu karsisinda uslubumda az oncekinden hic farkli olmayacaktir!
Buraya ne yazdıgını gormedım serabıs sıldı herhalde.Ben buraya senın gıbı bırınden alıntı yaptım herhalde sen ondan agır bırsey yazdın da sılındı ıyı de oldu.Zaten her ınsan ıcındekını sızdırırmıs.
Kendını ne sanma meselesıne gelınce bana ozel mesajla ulasmaya calısacagına bır zahmet onunla vakıt harcama da bunu once kendıne sor anladın mı?
Ikı baslık actı demıssın bu baslık zaten benım degıl nerde yazı yazdıgın bıl once tamam.
RaMSeS
Mar 20 2007, 09:53 PM
Öncelikle, atedeipan adlı arkadaşımızı bu konudaki duyarlılığı ve ılımlı yaklaşımı sebebiyle tebrik ediyorum.
Konuya geri dönersek; buradaki kullanıcılar birbirlerine hakaret etmeye çok meraklı. Her fırsatta ve her konuda birbirlerini aşağılamaktan gerek kalmıyorlar ki bu çok üzücü bir durum. Ben bile daha dün buraya üye oldum 5 -6 mesaj göndermiştim, hiç bir şekilde bir cümlemde dahi inancımdan bahsetmediğim halde direkt inançlı damgası yedim ve ona göre yorumlarını yapan arkadaşlar benim inançlı olduğumu düşünerek yorum ve eleştrilerini yaptılar. Önyargılardan kurtulmak lazım.
inanan inanmayana; Sen inanmıyorsun Cehennem'e gideceksin, ebedi olarak yanacaksın...
inanmayan inanana; Sen boş şeylere inanıyorsun, aptalsın, yobazsın, çağdışısın
vs. şeklinde sürekli olarak aynı şekilde devam ederse bir yere varamazsınız. Varamadığınız gibi de bu forum'un bir anlamı da kalmaz. Herkes, insan olmanın gereği olarak düşüncelerini hiçbir hakarete maruz kalmadan ve kimseyi de bir hakarete maruz bırakmadan soyleyebilmelidir. Diğerlerini de aynı şekilde dinlemelidir. Birini tutup yobaz, öbürünü tutup kafir inançsız diye yaftalamanın hiçbir gereği ve mantığı yok.
inanan, inanmayana ne kadar kötü bir yolda olduğnu soylememli ancak inanan biri olarak ne kadar dogru (kendisine göre, tabii) bir yolda oldugunu soylemeli, inanmasını sebeplerini sıralamalı, inanmayan biri de yine aynı şekilde inanmamasının mantıklı (yine kendine göre) sebeplerini sıralamalı ve herkes birbirinin görüşüne saygılı olmalıdır ki yol katedebilelim. Birbirimizi karayarak üste çıkmak yerine kendi inandığımız şeyin üstünlüğünü göstermeye çalışalım.
Hepinize iyi günler.
Zork
Mar 20 2007, 10:07 PM
gökte ararken bugünkü milliyette buldum. haberi aktariyorum:
"Erkek doktoru kabul etmedi, kaldırımda doğurdu
Turgay İPEK/ERZURUM, (DHA)
ERZURUM Nenehatun Kadın Doğum Hastanesi'nde, kendisine Dr. Levent Dikbaş'ın bakacağını öğrenince “Erkek doktorun tedavisini kabul etmiyorum'' diyen 41 yaşındaki Hatice Eren, nakledildiği Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Aziziye Araştırma Hastanesi'nin giriş kapısı karşısındaki kaldırım üzerinde doğum yaptı. Doğubeyazıtlı 3 çocuk annesi Eren'in kız çocuğu dünyaya getirdiğini öğrenen acil servis doktorları, ilk müdahaleyi kaldırım üzerinde yaptı, yarı baygın durumdaki kadını sedyeye koyarak hastaneye aldı. Acil Servis Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Şahin Aslan, anne ile bebeğin sağlık durumlarının iyi olduğunu açıklarken, Sağlık Müdür Vekili Mahmut Avcı, kaldırımda doğum olayıyla ilgili soruşturma açtıklarını bildirdi.""
sorumsuzluga, fanatiklige pespayelige bakar misiniz?
kendi degersiz hayatini tehlikeye atmasian bir sey denemez, dünya bir müslodan daha kurtulmus olurdu, ama masum bebek, onun ne sucu var?
müslüman bir garebetin karninda olmasi midir.
medeniyet sizin neyinize lan? gidin sokak itleri gibi zikisin kaldirim kenarlarinda fiorlatin eniklernizi!
beldiye baskani olsam , masum siokak köpekleri yerine müslolari zehirlerdim ben!
dünyanin ve cocuklarimzin gelecegi icin bu sart!
bazi ahmaklar bunu görmeyebilir, kendi secimleri.
insanca yasamak icin müslolardan bir an önce kurtulmak gerekir, bu amac ugruna seytanla bile isbirligine girismek mübahtir!
bakin kürtlerin gözü acilmis, söyle diyor: Kürtler müslüman olmakla kaybettiler. kekeo gercegin yarisini dile getirmis.
en basta türkler kaybetti müslüman olmakla, kendi kimliklerini!!
arabin allahina domalmaktan baska ufuklarinda ne zakanin ne de ilerici atilimin kirintisii yok..
Not: serabis sana kizmiyorum, seni bu forumun basina mod olarak bela edenler utansin!
RaMSeS
Mar 20 2007, 10:14 PM
"dünya bir müslodan daha kurtulmus olurdu"
...ve bütün dediklerimin boşa gittiği an.
serabis
Mar 20 2007, 11:23 PM
Not: serabis sana kizmiyorum, seni bu forumun basina mod olarak bela edenler utansin!
Zork sunu bi acikla bakiyim???
ne demek bela??
beni forumda bela olarakmi görüyorsun
neyim hosuna gitmedi
her keze hic bakmadan muslumanmi ateistmi diye dusuncelerimi söyledigim icinmi,
zork sana bir sey söyleyeyimmi
yazilarindan zehir akiyor sirf.
sen dua etki beni buraya mod olarak getirenler kafadanda kulagimi cektiler suraya suraya dikkat et serabis diye,drekt hakaret görmeden kimseyi atma diye
sen hakaret etmiyorsun ama
yazdigin kelimeler
hakaret kivaminda.Bana kalsa bu hakaret kivamindakileri bile hakaret sayarim ama ,
okadar incesine girmiyoruz sikayet olmadikca..
asil sen onlara dua et,
yoksa benim acimdan burda bir zork olmazdi
ama benim elimde olan bir sey degil bu..
simdi acikla bakiyim niye öyle yazdin
seninle mesajlasmisligimiz bile yok.????
Zork
Mar 20 2007, 11:39 PM
serabis,
mod dedigin adam biraz sakin olur. simdiye degin hic bir mod hakkinda bir sikayetim olmadi, yazilarim yer yer sansürlendigi halde.
gereksiz müdahalelerde bulunuyorsun, ne okudugunu anliyorsun, ne de sana anlatilmak isteneni. özel mesajlarda adres sasiriyorsun, ithamda bulunuyorsun.
yaeni ögreniyor bu isi dediler senin icin biraz sabtret dediler ama , tasacak sabrimiz da kalmadi serabis.
sen en iyisi torna tesviye islerine yönel, birak bu konulari!
yazik etme kendine,
ve bize !!
serabis
Mar 20 2007, 11:46 PM
anlamadim
ilk basta sana yazdigim yalnis bir mesajdanmi bahsediyorsun
iki ayoldu beee,
baska ,nedemek anlamiyorsun
burda anlayisi olan tek insan senmisin??
mudahelenin nerede gerektigini senmi söyliyeceksin bana zork??
mudahale ettigim her yeri
rothlarda ,modlarda görüyorlar
uymayan bir sey olunca ,hemen bildiriyorlarda,
senin karin agrin ney onu anlat
heeee
senin hic bir yazina mudahale etmeyim,sen kafana göre millete takil
senin yazilarindan ,karsindaki asabi olsun oda sana takilsin,bende seyrediyim öylemi..
sirf muslumanlara kiziyim
cifte standart uygulayim öylemi
fidel bile bu baslikta yaptigi hatayi kabul ettiki
sana ne oluyor anlamiyorum??
Not:ben torna tesviyeyi birakali seneler oluyor,niye biraktim biliyormusun.Patrondan laf duymamak icin.
AlterMann
Mar 21 2007, 02:52 PM
QUOTE(Zork @ Mar 20 2007, 10:07 PM)

Serabis'in mod olması bana da garip geldi, hatta yazmıştım (Sibel Kekilli tartışmasında)... Bir de burada
"benim bir yaraticiya inandigimi kac kisi biliyor?" yazmış.
keklik
Mar 21 2007, 03:04 PM
konu başlığının Serabisin mod olmasıyla ne ilgisi var?
serabis
Mar 21 2007, 03:11 PM
bir yaraticiya inanmak yasakmi??
serabisin ustune bas ,profilime git,ordada yaziyor
HER SEYI YARATAN ILAHI BIR GUCUN OLMASI BENCE SART DIYE
benim inandigim yaraticinin sana baskasina bana ne zarari varki.
sen inanmiyorsan inanmak zorunda degilsinki,benim inandigim sana karismiyor ona inanmiyorsun diye.
yani bos bos yaziyorsunuz..
benim burda mod olmam la
inancimin dusuncemin ne alakasi var.
sen big bang de
bende o guce yaratici deyim
ne var bunda
beni rahatlatiyor,yetmezmi.
vay be demek millete garip geliyor
inancli birisinin mod olabilmesi.
yazik size yazik
keklik
Mar 21 2007, 03:19 PM
burada atesitlerce çoğunlukla hedef alınan, fikirler, inançlar ve dinler. Kişiler değil.
Olması gereken de budur zaten. Günlük yaşamda şahısların yaptığı yanlış davranışlara
takılıp, önyargılı olmak her iki tarafı hiç bir sonuca götürmez.
Ancak, buradaki bazı müslüman arkadaşların anlatılanları anlamama ya da anladığı halde
ısrarla diretme çabalaları konusunda tarafsız olamayacağım.
Dişlerimi gıcrdatmaktan diş kalmayacak ağzımda neredeyse!
Yine de küfür veya hakaret en son düşüneceğim şey.
Umarım hiç başvurmam
AlterMann
Mar 21 2007, 03:46 PM
QUOTE(serabis @ Mar 21 2007, 03:11 PM)

bir yaraticiya inanmak yasakmi??
serabisin ustune bas ,profilime git,ordada yaziyor
HER SEYI YARATAN ILAHI BIR GUCUN OLMASI BENCE SART DIYE
Hayır yasak değil. Ateistforumda bir Teist mod olması aksine ilginç, ve renk katıyor.
Ama mesela imzanda da "ben
tanrısız bir dindarım" yazmışsın. Biraz çelişki olmamış mı?
izmsiz
Mar 21 2007, 03:59 PM
QUOTE(Zork @ Mar 21 2007, 12:39 AM)

serabis,
mod dedigin adam biraz sakin olur. simdiye degin hic bir mod hakkinda bir sikayetim olmadi, yazilarim yer yer sansürlendigi halde.
gereksiz müdahalelerde bulunuyorsun, ne okudugunu anliyorsun, ne de sana anlatilmak isteneni. özel mesajlarda adres sasiriyorsun, ithamda bulunuyorsun.
yaeni ögreniyor bu isi dediler senin icin biraz sabtret dediler ama , tasacak sabrimiz da kalmadi serabis.
sen en iyisi torna tesviye islerine yönel, birak bu konulari!
yazik etme kendine,
ve bize !!
Zork un Serabis hakkında yazdığı,"mod dediğin adam biraz sakin olur,gereksiz müdahalelerde bulunmaz" sözüne aynen katılıyorum.bir çok mod. ve admin benim yazılarımı okur çeker gider,seabist gelire "vay efendim sen bunu nasıl yazarsın,seni uyarıyorum,sana ceza veriyorum..." falan filanlarıyla konuya zıplar.yazıda kurallara aykırı bir şey olmassa bile,beyimizin mod luğu tutar..ne oldum delisi gibi konuya müdahale eder

Keklik hanıma gelince, burada kişllerin din,inanç,politika vs. hakkındaki fikirleri tartışılır..kişilerin bu değerlere,uygulamalara getirdiği yorumlardır,kişilerin tarzıdır tartışılan !!tıpkı serabisin forumda sewrgilediği tutum gibi..fikirdir tartışılan,kişilere ait olann fikir tartışmasının yapıldığı bir ortamda,konunun kişileştirilesini istememek de neyin nesi ??
Serabis in kendine biraz çeki düzen vermesi gerekiyor !!
serabis
Mar 21 2007, 04:42 PM
orhunca sen anca gidersin
bana burda ne yapacagimi ne yapmayacagimi
bir tek orhan11 söyleyebilir.
onun disinda bosuna ayak yapmayin burda
kimin ne oldugunu cok iyi biliyoruz..
her yazinizi okuyorum
su ana kadarki modlugumu bela olarak görduyseniz
tamam ben belayim o zaman...
serabis
Mar 21 2007, 04:47 PM
Ama mesela imzanda da "ben tanrısız bir dindarım" yazmışsın. Biraz çelişki olmamış mı?
benim bildigim dindar insan ne kadar cahil olursa olsun samimi bir sekilde ,iyi olur,gunah dediginiz seyden kacinir.Haram dediginiz seye bakmaz.
insanlari insan bilir ,bu dunyada iyi yasayabilmek icin kurallara uyar
ben dindarim derken,bunlari kasteddim
bir dindar gibi yasamaya calisiyorum
ama benim bana bir emir veren bunlari yapacaksin yoksa seni yakarim diyenim yok.
???
izmsiz
Mar 21 2007, 06:17 PM
amele ye 2 gün ceza verdin..gereksiz yere !!saçma sapan sebeblere dayanarak
cezanın bittiği 2 gün oldu,yani aradan 4 gün geçti !!
amele nin ileti yazma izni hala yok !!!!
ceza vermesini biliyorsun havadan sudan sebeblerden ötürü (şov yaparcasına) ,cezasnın kaldırılmasını ne zaman öğrenmeyi düşünüyoresun ??
oğuz abinmi sana "orhuncanın annesine kötü söz söylendiğinde orhuncaya 2 gün ceza ver " mi dedi ??
orhan11
Mar 21 2007, 09:09 PM
Sevgili serabis,
Akli "beck" ile erimis kisiyi gerek goruyorsan zaman gecirmeksizin forumdan ihrac edebilirsin.. Cunku kendisi kayda deger biri degil..
Zork ise, bu forumun en eski katilimcisidir.. Bazen kantarin topuzunu kacirsa da, dogru sozlerle foruma katkıda bulunur...
Kendisi ile dolayli olarak irtibatim var. Sozlerini toparlamasini, duzeyi dusururen sozlerden uzak durmasini soylerim..
Unutulmamasi gereken su ki, "zork" forum'un taaa en basindan beri burada olan bir kac kisiden biridir.. Yuzlerce yazi yazmis en eski katilimci, dun gelmis biri icin bir hamlede harcanamaz..
Umarim ne demek istedigimi anlatabilmisimdir..
sevgiler
CultureClub
Mar 21 2007, 09:25 PM
Serabis'in tanrı inancının yahudilik,hristiyanlık,müslümanlık ile ilgisi olmadığı gayet açık.Bu güne kadar da moderasyon görevini gayet adaletli şekilde yerine getirmiştir.
Kaldı ki forum kurallarını yerine getirebilecek -dansöz olmayan-bir dindar varsa!!!o da bu foruma moderatör olabilir diye düşünüyorum.
Ama arap dansözü olmayacak,tarafsız dindar olmaz ki!!!
serabis
Mar 21 2007, 11:46 PM
tabiki cc kardesim
benim bildigimiz dinlerle bir alakam yok
benim inandigim sey bana kendime ait
sirf bana
bu arkadaslarin yaptigi burda neydir hala
anlamis degilim...