Tam Forum Görünümü: Zebur,incil tevrat ve Kuranin sumerdeki kokeni
Ateistforum > FORUMLAR > ATEİSTFORUM
antiateist
1)gılgamış destanı: "ellerimi yıkadım. bir parça çamur koparıp yazıya attım. ve bu yazıda ,kahraman engidu'yu yarattım."

2)sümer'lilerin enuma-eliş destanı: "bunun üzerine ben de ea'nın yardımını istedim. toprağı, kingu'nun kanıyla yoğurdum. ilk insanı meydana getirdim."

3)çin efsanelerinden: "bunun üzerine tanrıça ngüho yengeç elleriyle gökyüzünü yukarıya kaldırdı, denizleri yeniden sınırlarına itti. ve çamurdan yeni bir insan türü yarattı."

4)mısır'da luxor tapınağı'nda bulunan kabartma bir resim: "kral amonhotap iii olarak betimlenen tanrı khnemu çömlekçi çarkında erkek ve dişi iki insanı yaratıyor."

5)hesiodos destanı. "namlı, şanlı hephaisdos'u çağırdım hemen. 'bir parça topral al, suyla karıştır' dedim. 'içine insan sesi koy, insan gücü koy."

6)yunan efsaneleri'nden: "gözyaşlarımla toprağı çamur haline getirdim ve yoğurdum (prometheus anlatıyor.) bir insan heykeli yaptım. sonra bu heykele ruh verdim. ilk ölümlü yaratıklar oluştu böylece.)

7)tevrat'tan: "ve rab allah yerin toprağından adam'ı yaptı ve onun burnuna hayat nefesini üfledi ve adam yaşayan can oldu."

8) kur'an, mü'minün 12-16: "and olsun ki biz insanı süzme çamurdan yarattık."

Sümerler M.Ö 4000 küsür yıllarında yaşayan bir uygarlıktır. Günümüzde de Kutsal kitaplardaki betimlemelerin aynısını sümer ve daha bir çok efsanelerde görüyoruz.

Merak ettiğim mevzu ise şu. 4 Kutsal kitap zamanlarında (ki o zamanlarda kagıt yerine tabletler kunlanılıyor die biliyorum) bu tür efsaneler ve sümer anıtları çok mu yaygındı da Kutsal kitaplara kopya olarak geçti ? Sümer anıtları 4 büyük kitap gelmeden önce mi bulundu ve kutsal kitaplara kopya edildi? yoksa 4 Kutsal kitaptan yıllar sonramı bu anıtlar bulundu ?

Eğer 4 Kutsal kitaptan sonra bulunduysa ve Kutsal kitaplarla pararellik gösteriyorsa bu çok ilginç bir durum değilmidir ? Eğer tersi ise zaten direk kopya denilebilir. Ama değilse ? nedir bu konudaki durum ?
FreeWill
Antiateist, sende buyuk sicramalar goruyorum.
Dusunmeye, suphelenmeye, arastirmaya baslamissin. Seni tebrik ederim.
SAYGILAR
antiateist
Teşekkürler ama tebrik etmene gerek yok. Araçtırmayı şüphelenmeyi ve düşünmeyi tek ateistler yapmıyorlar. Bunu yapıp inanan kesimlerde mevcuttur, bunu yapmayıp körü körüne inanan kesimde mevcuttur. Başlığa dönüp sorumada cevap verilirse sevinirim. ii günler.
subtle
QUOTE(FreeWill @ Apr 4 2007, 01:35 PM) *
Antiateist, sende buyuk sicramalar goruyorum.
Dusunmeye, suphelenmeye, arastirmaya baslamissin. Seni tebrik ederim.
SAYGILAR

laugh.gif

peygamber bu uzak doğu kitaplarını falan googladan araştırıp buldu dimi. ebook download etti sonra baka baka kuranı yazdı 23 yılda.

tahrif edilmiş olsa da dinlerin kaynağının ortak olduğuna dair sağlam bir delil.

aminoasit çorbasından hücre çıkartan sihirbaz darwinin kaynağı ne acaba kendi kıçı mı maymun kıçı mı ?
gezgin95
QUOTE(antiateist @ Apr 4 2007, 12:27 PM) *
1)gılgamış destanı: "ellerimi yıkadım. bir parça çamur koparıp yazıya attım. ve bu yazıda ,kahraman engidu'yu yarattım."
....
Eğer 4 Kutsal kitaptan sonra bulunduysa ve Kutsal kitaplarla pararellik gösteriyorsa bu çok ilginç bir durum değilmidir ? Eğer tersi ise zaten direk kopya denilebilir. Ama değilse ? nedir bu konudaki durum ?

Evet, insanın çamurdan yapıldığı fikri çok eskilere dayalı.

İnsanlar, çanak çömlek yapmışlar, çamura şekil verebildiklerini görmüşler. Aynı zamanda toprağa ektikleri tohumların bitki olarak yeşerdiklerini görmüşler (toprak --> hayat). Tanrılarına yakarmak için onların heykelciklerini yapmışlar (Anadoluda bulunan ana tanrıça heykelcikleri gibi).

Bütün bu düşüncelerle yoğurulan insan için, Tanrıların da insanları topraktan yaptığına inanmak doğal diye düşünüyorum.
.
FreeWill
QUOTE(subtle @ Apr 4 2007, 11:46 AM) *
laugh.gif

peygamber bu uzak doğu kitaplarını falan googladan araştırıp buldu dimi. ebook download etti sonra baka baka kuranı yazdı 23 yılda.

23 yilda 300 sayfalik bir masal kitabi ve gunluk yazmak icin uzakdogu kitaplarina, google'a gerek yok. Hele bir de "eskilerin masalari" ni yazacaksan hic gerek yok. Tevrat ve Incil okunan ve bilinen kitaplardir o donemde bile.
Koleleri bile okuma yazma bilen bir peygambere Allah "OKU" diyecek, aradan 23 yil gececek ama Muhammed hala tinlamayacak Allah'in ilk emrini.
Neyse diyecegim, masal dinlemek, masal aktarmak, anlatmak icin okuma-yazma bilmeye, uzakdogu kitaplarina, google'a gerek yoktur. Efsaneler heryerdedir. Insanlar kulaktan kulaga efsaneler anlatir durur, siradan olanlar unutulur gider ama ilginc olanlar, insan merakini yatistirici olanlar, korkutucu olanlar, vay be dedirtecek turden olanlara yuzyillar viz gelir. Bazilari kutsallastirlir bile.

Kuran ise bu efsanelerin kutsandigi ve yaziya dokulduklerinin son kopyasindan baska birsey degildir.

Eee tabi kulaktan kulaga olunca da bazi ufak tefek degisiklikler kacinilmaz olacak.
antiateist
Sümer anıtları 4 büyük kitap gelmeden önce mi bulundu ve kutsal kitaplara kopya edildi? yoksa 4 Kutsal kitaptan yıllar sonramı bu anıtlar bulundu ?

Bunun cevabını bilen yok mu?
Orcun
antiateist; illa anıtların bulunmasına gerek yok. Kulaktan dolma bilgilerle nesilden nesile geçebilir. Nitekim Sümerlele, Yahudilik arasında ne kadar zaman farkı varki. Birde Yahudiliğin kurucusu Musa nın Mısırda yaşadığını biliyoruz. Ordaki yazıtlardan apartmış olamaz mı? Yahdilikten sonraki dinlerde yahudilikten apartmıştır.
orhan11
"""Merak ettiğim mevzu ise şu. 4 Kutsal kitap zamanlarında (ki o zamanlarda kagıt yerine tabletler kunlanılıyor die biliyorum) bu tür efsaneler ve sümer anıtları çok mu yaygındı da Kutsal kitaplara kopya olarak geçti ? Sümer anıtları 4 büyük kitap gelmeden önce mi bulundu ve kutsal kitaplara kopya edildi? yoksa 4 Kutsal kitaptan yıllar sonramı bu anıtlar bulundu ?"""

Birincisi su: kitap sayisi uctur.. Dort kitap yoktur.. Dorduncu kitabi Muhammed uydurmustur; Zebur... Zebur Eski Ahit icindeki 39 kitaptan biridir.. Adi Mezmurlar olan bir siir kitabidir..

Sumerlerden kalan yazilarin taklit edilmesi icin illa ki bulunmasi mi gerekiyor? Bunlar nesiller boyu kulaktan kulaga aktarilmis olamazlar mi? Ornegin tufan adi verilen buyuk su baskini yazinin icadindan once, Karadenizin olusurken gerceklesen su baskini oldugu cok kuvvetle muhtemeldir.. Bu baskin kulaktan kulaga, kusaklar boyu aktarilarak Nuh tufani sekline donusmus olabilir.. Ayni sekilde Sumer yazitlarindaki bilgilerin de diger toplumlarin inanislarina gecmis olmasi hayret uyandiracak bir sey degildir..
imam3169
eger insan oglu bildigini gelecek nesillere aktaramamis olsaydi zaten dunya bu halde olmazdi.sumerliler bu bolgede yasadilar onlarin bilgisi cevresindeki uygarlilara gecti.tipki misirlilar birayi buldu ve su an kac bin sene evelki bi uygarligin icatladigi bu ickiyi dunyanin tum insanlari yapiyo ve iciyo.

hic bir ulke yaptigi bir seyi saklayamaz mutlaka oteki ulkelerde onu ogrenir bu dunyanin kurali gibi bir sey.

onlarin inanclarini ortadogu insani degistirwerek devam ettirdi.zaten ayni nsanlar bu bolgede yasayan her insanin turk arap yunan pers hepsinin kulturel ve kan bagi var.bu ulkeler bu gun biseylere sahpse bunda sumerlilerinde payi var.

hic bir imparatorluk medeniyet yikildiktan sonra yokolmaz sadece bicim degistirir ve ayni insanlar yeni bir medeniyet kurar.osmanli yikildi simdi turkiye var.senin sorun simdiki turkler nasil oluyoda osmanlinin kulturune sahipler gibi bi soru.onlar bizim gecmisimiz biz onlarin devamiyiz.onlar gibiyiz.

yani bu oratadogu dinleride maalesef eski copluk dinlerin devami ayni onlar gibi biraz yenilik katilmis hali.
mysterieux
QUOTE(antiateist @ Apr 4 2007, 02:10 PM) *
Bunun cevabını bilen yok mu?

sümer efsaneleri mitolojinin kaynağını oluşturan en temel taşlar,yunan mitolojisi bile sümer mitolojisinden etkilenerek meydana çıkmış,tanrıların adları,nuh tufanı,insanın yaratılışı(çamur,kan hikayesi vs.) hepsi sümer mitolojisinden gelme,yani musanın tek tanrılı dininden çok çok çok önce ortaya çıkmış kavramlar bunlar.

aslında bu mitolojilerin incelenmesi ve iyi anlaşılması bile insanın aklına bazı soruları getiriyor.farkındaysanız sümer mitolojisinin dinlerden çok önce etkin olduğu bölge dinlerin çıkış bölgesi ile aynı.sümer(mesopotamian) mitolojisi hakkında daha fazla bilgi için;

http://en.wikipedia.org/wiki/Sumerian_mythology
mysterieux
http://en.wikipedia.org/wiki/Deluge_%28mythology%29

burda da bütün mitolojilerdeki sel felaketleri hakkında bilgiler var.(kurandaki ve tevrattaki nuh olayı)

olaylar tüm mitolojilerde ve dinlerde ufak ayrıntılarına kadar aynı fakat her birinde isimler değişik.
CultureClub
Antiateist aklını serbest bıraktı ve düşünmeye başladı,kendisini tebrik ederim.
Antiateist yanıtını aradığın soruların bazılarını bu yazımda bulabilirsin;

http://forum.ateizm.org/index.php?showtopic=430&hl=
atheturk
bu mitleri discovery channel ' daki myth busters lere vermek gerekiyo smile.gif yeterki busted etsinler smile.gif
Courrier
Sayin Antiateist,

Bu ilginc konuyu actiginiz icin tesekkurler.

Sumerlilerin yarattigi bilgiler, dinler, kavramlar, kultur kendilerinden sonraki medeniyetlerde de devam etti. Tevrat'in ilk hallerinin olusumu-mesela-M.O.'den 1500 yillarina kadar geri gider (gunumuzdeki haline donusumu ise M.O. 500-200 yillari arasinda). Sumer medeniyeti Yahudi medeniyetini, ve Anadolu medeniyetlerini etkiledi. Anadolu medeniyetleri Yunan medeniyetini etkiledi. Yunan medeniyeti monoteizmi yaratti, monoteistik anlayis Yahudilige gecti (cok uzun bir sure boyunca Yahudilik politeistik bir inancti). Bu anlayis Tevrat'tan Hiristiyanliga, ve Islam'a gecti, gunumuze kadar devam etti. Mesela "cehennem" kavraminin evrimi hakkinda ozetle sunlar soylenebilir:

"Bilinen ilk cehennem fikri tumuyle politeistik olan Sumerliler zamaninda ortaya atilmis. Buradaki cehennem olmuslerin ruhlarinin gittigi bir yer olarak degerlendirilir. Zamanla Sumerlilerin ardindan gelen medeniyetler, ve dinler bu fikri alip degisiklige ugratmislar. Mesela Musevilik ilk ciktiginda cehennem fikri sumerlilere benziyordu, yahudilerin "gehemma" ismini verdikleri bu yer ruhlarin en fazla 12 ay kadar kalip, temizlendikleri, ve ardindan "Olam Habah" ismi verilen "oteki dunya"ya gittikleri bir yer olarak degerlendiriliyordu. Yunanlilar zamaninda Plato olumden sonra insanlarin iyiliklerine, veya kotuluklerine gore degerlendirilip farkli yerlere gonderilecegini dusundu. Iyiler "Elysium"'a, kotuler "Tartarus"'a, ortadakiler ise "Hades"'e gidecekti. Hiristiyanliktaki cehennem inanci ise Plato'cu, ve Yahudi cehennem anlayislarinin bir karmasi olarak dusunulebilir. Islam'daki cehennem anlayisi da bunlarin bir turevi, ve col sartlarina uydurulmus, ve col bedevilerinin anlayabilecegi sekilde anlatilmis.

Cehennem tabii ki toplumlarin sartlanmalarina gore farkli haller aliyor. Mesela Norse mitolojisinde cehennemin karsiligi "Hel" (Ingilizce "Hell" kelimesi de buradan gelir). "Hel" son derece soguk bir yer, kandan irmaklar var, ve oraya dusen insanlarin tek icebilecekleri sey keci sidigi. Cehennemin etrafini dondurucu soguklukta bir nehir cevreliyor, ve nehrin icinde bicaklar akiyor. Boylece cehennemden kacmak imkansiz. Burada ilginc olan Norse inancinda cennet, ve cehennem temalarinda Vikinglerin savasci ruhunu yansitan silah, savas, ve yigitlik temalarinin baskin olmasi. Mesela savasta olen cengaverlerin gittikleri cennetin ismi "Valhalla". Burasi cok buyuk bir saray, ve saray tumuyle silahlardan mamul. Duvarlar mizraklardan yapilmis, oturacak yerler zirhlardan. Olen cengaverler gun boyu Odin'le beraber askeri talim yapip, aksamlari kizarmis vahsi domuz, ve agir bira tuketiyorlar.

Tek tanrili dinlerin savlarinin tumu onlardan once gelmis olan politeistik inanclardan alirlar kaynagini. Bazen bu inanclar aynen aliniyor, bazen de degisiklige ugruyor. Mesela Sumerlilerdeki tufan bahsi, cok az degistirilerek alinmis Tevrat'a (oradan da Kuran'a). Ote yandan Sumerlilerde tapinak orospularinin alamet-i farikasi olan basortusu ilginc bir sekilde zamanla yahudilerin, ve muslumanlarin "namus" simgesi haline gelmis...
"

Alinti haliyle bana ait degil...

Kisacasi Yahudilik, Hiristiyanlik, ve Islam Sumer medeniyetinden bagimsiz olarak ortaya cikmadi. Aksine bu dinler direkt olarak Sumer dinlerinin, kulturlerinin, ve mitolojilerinin sonuclari.

sevgiler,

C.
Orcun
Bunlar birbirinin kopyasıdır büyük ihtimalle ama müslümanlarıda şöyle bir iddaası var. Dünyaya gönderilen bütün dinler aslında İslam dinidir. Fakat insanlar bunu bozmuştur. Bu dinlerin birbirine benzemesi aslında aynı kökenden olduğunun kanıtıdır diyorlar. Bu idaayı nasıl çürütüyorsunuz ?
Courrier
Sayin Orcun,

Sumerliler uygarliklarinin basindan sonuna kadar politeistik bir toplumdu. Bugun kutsal oldugu savlanan kitaplardaki pek cok yasanin, ve kissanin kaynagi olan Sumer metinleri politeistik bir toplumun urunu. Evet dinlerin kokeni ayni, ama gorebildigimiz kadari ile o koken Tanrisal degil, beseri.

sevgiler,

C.
capanoglu
çamurdan yaratılma bir gerçektir

ister sümerler desin

ister Kur'an
Can
QUOTE(capanoglu @ Apr 4 2007, 05:25 PM) *
çamurdan yaratılma bir gerçektir

ister sümerler desin

ister Kur'an

Kanıtlayabilirmisin HMD ?
Kuran'ın bir yerinde de kan pıhtısından yaratılış ileri sürülüyordu..
sunny
bu ve benzer hikayeler aynı bölgede yaşayan toplumların uydurduğu,efsaneleştirdikleri ve binlerce yıldan beri birbirilerine aktardıkları bilgilerdir.bu büyük akımlar ve inanışlar dinleri de doğurmuş,ortaya ben peygamberim diye çıkan adamların hepsi üç aşağı beş yukarı bu bilgileri almış,kendi toplumunun o günkü geleneklerini eklemiş,kendi yatak hikayelerini eklemiş ve piyasaya sürmüştür.
KaBuS
QUOTE(antiateist @ Apr 4 2007, 12:27 PM) *
Eğer 4 Kutsal kitaptan sonra bulunduysa ve Kutsal kitaplarla pararellik gösteriyorsa bu çok ilginç bir durum değilmidir ?

Diyelimki o tabletler , kuranin yazilmasindan sonra bulundu , bu neyi ispatlarki ? Gerci diyelimki demeye lüzum yok , sonra bulundugu kesin , ama bu neyi ispatlar ?

Bu kadar sig düsünme antiateist , günümüzde hic kuran okumamis biri bile adem ile havva masalini bilir , yada nuh gemisi masalini bilir.Bu tip efsaneler , masallar kulakdan kulaga yayilir.Kurandaki efsaneleri anlatan ayetleri bildigini ve okudugunu zannediyorum , peki sen o ayetleri okumadan evvel o efsaneleri bilmiyormuydun ?

Cok iyi hatirliyorum , 7-8 yaslarindayken annem o masallari anlatirdi bize ,hun gemisi olsun , adem havva olsun , balinanin yuttugu yunus peygamber olsun , hepsini daha cocukken biliyordum.Ki o zamanlar kuranin k sini bilmezdim , beni birak hemen hemen hic kimse bilmezdi , kuran evlerde bir süs gibi duvarlari süslerdi.Hatta o zamanlar dogru dürüst mealler bile yokdu , kuran okumayi bilenler cokdu ama anlamadan sadece okumayi biliyordu.

Madem düsünüp sorgulamaya basladin , biraz genis düsün.

Ekleme: Önce cevap yazip sonra arkadaslarin yazdiklarini okudum ve anladimki bosa yazmisim , benden önce kac arkadas cevabi vermis zaten.Bosu bosuna mesaj kalabalikligi olmus özür... unsure.gif
dreamore
Konu hakkında daha fazla ve kanıtlara dayalı bilimsel bilgi edinmek isteyenler Muazzez İlmiye Çığ'ın 'kur'an,incil ve tevrat'ın sümer'deki kökeni'' adlı kitabına bakabilirler..
Asıl içeriğin sadece basit bir görünümüdür. Resimlendirilmiş tam halini görüntülemek için lütfen, buraya tıklayınız.