Tam Forum Görünümü: atatürk'ün dine bakış açısı nasıldı?
Ateistforum > FORUMLAR > ATEİSTCAFE
melisa
herkese selam,
Atatürk 'ü çok seviyorum..
ve O' nun dine bakış açısı nasıldı acaba? yorumlarınızı alalım lütfen arkadaşlar.
Can
ATATÜRK-ÜN EL YAZISIYLA
DİNİN ROLÜ
DİN VE MİLLET

Din birliğinin de bir millet teşkilinde etkili olduğunu söyleyenler vardır.Fakat biz,bizim gözümüz önündeki Türk milleti tablosunda bunun aksini görmekteyiz.

Türkler Arapların dinini kabul etmeden evvel de büyük millet idi.Arap dinini kabul ettikten sonra,bu din,ne Arapların, ne aynı dinde bulunan Acemlerin ve ne de Mısırlıların ve sairenin Türklerle birleşip bir millet teşkil etmelerine hiçbir tesir etmedi.Bilakis,Türk milletinin milli rabıtalarını gevşetti; milli hislerini, milli heyecanlarını uyuşturdu.
Bu pek tabii idi.Çünkü, Muhammed-in kurduğu dinin gayesi, bütün milliyetlerin fevkinde şamil bir Arap milliyeti siyasetine müncer oluyordu.Bu Arap fikri,Ümmet kelimesi ile ifade olundu.Muhammedin dinini kabul edenler,kendilerini unutmağa, hayatlarını Allah kelimesinin , her yerde yükseltilmesine hasretmeğe mecburdular.Bununla beraber,allaha kendi milli lisanında değil,allahın Arap kavmine gönderdiği Arapça kitapla ibadet ve münacatta bunacaktı. Arapça öğrenmedikçe, allaha ne dediğini bilmeyecekti.Bu vaziyet karşısında Türk milleti bir çok asırlar,ne yaptığını, ne yapacağını bilmeksizin,adeta, bir kelimesinin manasını bilmediği halde, kuranı ezberlemekten beyni sulanmış hafızlara döndüler.
Başlarına geçebilmiş olan haris serdarlar,Türk milletince, karışık, cahil hocalar ağzıyla, ateş ve azap ile müthiş bir muamma halinde kalan,dini, hırs ve siyasetlerine alet ittihaz ettiler. Bir taraftan Arapları zorla emirleri altına aldılar,bir taraftan Avrupa-da, Allah kelimesinin ilası(yüceltilmesi) parolası altında,Hıristiyan milletlerini idareleri altına geçirdiler,fakat onların dinlerine ve milliyetlerine ilişmeyi düşünmediler.

Ne onları ümmet yaptılar, ne onlarla birleşerek kuvvetli bir millet yaptılar.Mısır-da, belirsiz bir adamı halifedir diye yok ettiler, hırkasıdır diye bir palas pareyi, hilafet alameti ve imtiyazı olarak altın sandıklara koydular, halife oldular. Gah şarka, gah garba veya her tarafa birden saldıra saldıra Türk milletini, topraklarını,menfaatlerini, benliğini unutturacak, allaha mütevekkil kılacak derin bir gaflet ve yorgunluk beşiğinde uyuttular.Milli duyguyu boğan, fani dünyaya kıymet verdirmeyen, sefaletler, zaruretler,felaketler his olunmaya başlayınca, asıl hakiki saadete öldükten sonra ahrette kavuşacağını vaat ve temin eden dini akide ve dini his, millet uyandığı zaman onun şu acı hakikati görmesine mani olamadı. Bu feci manzara karşısında kalanlara, kendilerinden evvel ölenlerin, ahiretteki saadetlerini düşünerek veya bir an evvel ölüm niyaz ederek, ahiret hayatına kavuşmak telkin edendin hissi; dünyanın acısı duyulan tokadıyla derhal Türk milletinin vicdanındaki çadırını yıktı.,davetlileri, Türk düşmanları olan Arap çöllerine gitti.Türk vicdanı umumisi, derhal, yüzlerce asırlık kudret ve küşayişiyle(açıklıkla,ferahlıkla), büyük heyecanlarla çarpıyordu.Ne oldu? Türkün milli hissi, artık ocağında ateşlenmişti. Artık Türk, cenneti değil, eski, hakiki büyük Türk cedlerinin mukaddes miraslarının son Türk ellerinin müdafaa ve muhafazasını düşünüyordu. [İşte din hissinin Türk milletinde bıraktığı hatıra.]

Türk milleti, milli hissi;dini hisle değil fakat insani hisle yan yana düşünmekten zevk alır, vicdanında, milli hissin yanında, insani hissin şerefli yerini daima muhafaza etmekle müftehirdir(öğünür). Çünkü, Türk milleti bilirki, bugün medeniyetin şahrahında(büyük yolunda) müstakil ve fakat, kendilerine muvazi yürüdüğü umum medeni milletlerle, keşifleri, mütekabil insani ve medeni münasebet, elbette inkişafımızda devam için lazımdır. Ve yine malumdur ki, Türk milleti, her medeni millet gibi, mazinin bütün devirlerinde keşifleriyle,ihtiralarıyla medeniyet alemine hizmet etmiş insanların, milletlerin kıymetini takdir ve hatıralarını hürmetle muhafaza eder. Türk milleti, insaniyet aleminin, samimi bir ailesidir.

Türk milleti en eski tarihlerde,meşhur kurultaylarıyla,bu kurultaylarında devlet reislerini intihap etmeleriyle demokrasi fikrine ne kadar merbut olduklarını göstermişlerdir.Son tarih devirlerinde,Türklerin teşkil ettikleri devletlerde,başlarına geçen padişahlar,bu usulden ayrılarak müstebit olmuşlardır.

Kralların ve padişahların istibdadına,dinler mesnet olmuştur.Krallar,halifeler.padişahlar etraflarını alan papazlar,hocalar tarafından yapılmış teşviklerle,ilahi hukuka istinat etmişlerdir.Hakimiyet,bu hükümdarlara Allah tarafından verilmiş olduğu nazariyesi uydurulmuştur.Buna göre,hükümdar,ancak allaha karşı mesuldür.Kudret ve hakimiyetin hududu din kitaplarında aranabilir. İlahi hukuka mütenit bir mutlakıyet kaidesi önünde,demokrasi prensibinin,ilk aldığı vaziyet mütevazıdır.O,evvela hükümdarı devirmeğe değil,onun yalnız kuvvetlerini tahdide,mutlakıyeti kaldırmağa çalıştı.Bu çalışma 400-500 sene evvelinden başlar.Evvela,kuvvetin milletten geldiği ve kuvvet gayrı muktedir bir ele düşerse iştirak etmesiyledir..

Medeni Bilgiler sayfa: 364,365,366,367,368,369,370,402,403

M.Kemal Atatürk

Ayrıca http://ezkamo.blogcu.com adresinden de bakabilirsin, Gazi'nin din hakkındaki görüşlerine..
themanwhoknownothing
Attatürk'ün dinle ilgili yaptığı bazı konuşmaların olduğunu biliyorum ama o günkü Türkiye göz önüne alındığında ateist olsada bunu söleyemezdi.Benim tamamen kendi düşüncemdir Atatürk'ün müslüman olduğunu düşünüyorum Tanrı'ya inanıyordu.
Can
Müslüman birisi yukarıdaki verdiğim sözleri söyleyebilir mi ?
CultureClub
Atatürk'ün dini inancı olmadığı gibi İslamı da hiç sevmezdi;

Gizlenen ve genelde herkesin bilmediği İslam hakkındaki görüşleri;belgeleriyle;

http://www.mfipb.com/index.php?mforum=cumh...;showtopic=1084
themanwhoknownothing
Ben Kanal Türk'te Atatürk'ün bir konuşmasını izlemiştim tam hatırlamıyorum mektup yada başka bişiyde olabilir ama net olarak hatırladığım Atatürk orda İslam'ın, hristiyanlığın, yahudiliğin bırakılması ve ortak bir din çatısı altında bütün ulusların birleşmesi gerektiği görüşünde olduğunu belirtiyordu müslüman yada müslüman olmasada Tanrı'ya inanıyordu diye düşündüm bunu duyduktan sonra.Tabi Atatürk bu konuşmayı belkide kötünün iyisi olsun anlamında dile getirmiştir.
themanwhoknownothing
Ben Kanal Türk'te Atatürk'ün bir konuşmasını izlemiştim tam hatırlamıyorum mektup yada başka bişiyde olabilir ama net olarak hatırladığım Atatürk orda İslam'ın, hristiyanlığın, yahudiliğin bırakılması ve ortak bir din çatısı altında bütün ulusların birleşmesi gerektiği görüşünde olduğunu belirtiyordu müslüman yada müslüman olmasada Tanrı'ya inanıyordu diye düşündüm bunu duyduktan sonra.Tabi Atatürk bu konuşmayı belkide kötünün iyisi olsun anlamında dile getirmiştir.

Can senin yazdıklarını şimdi gördüm bide ben mesajı yazarken tam o esnada sende yazmışsın mesakı attıktan anca okudum.
Can
Tanrıya inanıyo olabilir ama burda müslüman olup olmadığını tartışıyoruz ve müslüman olmadığı belgelerle ortada..
alametifarika
atatürk müslümöandırrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
sipahi43
Ohanda. relax dostum az dur .Bir bardak su iç.Bu ne şiddet bu ne celal.Doğum tarihin her halde 1938 öncesi.

Çok net gördüm seni canım.
Can
QUOTE(alametifarika @ May 17 2007, 04:20 AM) *
atatürk müslümöandırrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

Tabi canım, Turan Dursun da şeriatçıdır aslında.
umay
*Hz. Muhammed Allah'ın birinci ve en büyük kuludur.Onun izinde bugün milyonlarca insan yürüyor. Benim, senin adın silinir.Fakat sonsuza kadar O ö
ölümsüzdür.

*Ey Millet, Allah birdir. Şanı büyüktür. Allah'ın esenlği, sevgisi ve iyiliği üzerinize olsun.Peygamber efendimiz hazretleri,Cenabı Hak tarafından insanlara dini gerçekleri duyurmaya memur ve elçi seçilmiştir. Temel kanunu hepimize bildirmektedir ki; yüce Kur'an'daki manası açık olan ayetlerdir.İnsanlara feyz ruhu vermiş olan dinimiz son dindir. En mükemmel dindir. Çünkü dinimiz akla, mantığa, gerçeğe tamamen uyuyor ve uygun düşüyor.Eğer akla,mantığa gerçeğe uygun olmamış olsaydı, bununla diğer ilahi tabiat kanunları arasında çelişki olması gerekirdi. Çünkü tüm evren kanunlarını yapan Cenabı Haktır.

Tarihi gerçekler ışığında belgelerle Mustafa Kemal Atatürk
yazar:Yusuf Koç-Ali Koç
Can
Utanmaz yalakalar içinizden adam gibi adam çıkmıyor da onun için M.Kemal'i sahiplenmeye çalışıyorsunuz değil mi ?
tabu
QUOTE(umay @ May 17 2007, 12:52 PM) *
*Hz. Muhammed Allah'ın birinci ve en büyük kuludur.Onun izinde bugün milyonlarca insan yürüyor. Benim, senin adın silinir.Fakat sonsuza kadar O ö
ölümsüzdür.

*Ey Millet, Allah birdir. Şanı büyüktür. Allah'ın esenlği, sevgisi ve iyiliği üzerinize olsun.Peygamber efendimiz hazretleri,Cenabı Hak tarafından insanlara dini gerçekleri duyurmaya memur ve elçi seçilmiştir. Temel kanunu hepimize bildirmektedir ki; yüce Kur'an'daki manası açık olan ayetlerdir.İnsanlara feyz ruhu vermiş olan dinimiz son dindir. En mükemmel dindir. Çünkü dinimiz akla, mantığa, gerçeğe tamamen uyuyor ve uygun düşüyor.Eğer akla,mantığa gerçeğe uygun olmamış olsaydı, bununla diğer ilahi tabiat kanunları arasında çelişki olması gerekirdi. Çünkü tüm evren kanunlarını yapan Cenabı Haktır.
Tarihi gerçekler ışığında belgelerle Mustafa Kemal Atatürk
yazar:Yusuf Koç-Ali Koç

yok devenin nalı...
mantıklı olun biraz, din elden gidiyor diye söylenilen her yalana inansaydık şu an burada olmazdık zaten.
trkm
Merhaba,

Atatürk müslüman olsa ne olur olmasa ne olur....

"İnsanlar kıyafetleriyle karşılanır,Davranışlarıyla uğurlanırlar..." (Alıntıdır..)

Hoşçakalın...
hallac
bu konu defalarca tartışıldı..
Ateist Atatürkçüler Atatürk'ü dinsiz göstermeye
inanır Atatürkçüler, imanlı göstermeye,
aşırı dinciler Atatürk'ü dinsiz göstermeye
ben ve sevgili trkm ise "Atatürk müslüman olsa ne olur/yazar olmassa ne olur/yazar" der...
gerçekten Atatürk müslüman olsa kurtuluş savaşına veya cumhuriyet döneminine bakış açımız farklı, müslüman olmazsa farklı mı olacak...
Atatürk'ün dini inancını tartışmadan önce, bu tartışma ile hedeflenin ne olduğunu ortaya koymamız gerekir.
saygılarımla
trkm
Merhaba,

Hoşgeldin dostum hallaç...

Bizi anlamayanlar için kısa bir dörtlü E.G'den...

"Sağda gider dört boz eşek
Solda gider dört boz eşek
Örtki ölek gardaş
Ört ki ölek... (E.G.)

Sağlıcakla Kal Dostum...
Macchiato
QUOTE(Can @ Apr 19 2007, 07:46 PM) *
Tanrıya inanıyo olabilir ama burda müslüman olup olmadığını tartışıyoruz ve müslüman olmadığı belgelerle ortada..

Sevgili Can;

Aynı şekilde Atatürk'ün müslüman olduğunu düşüneceğimiz hatta bundan emin olabileceğimiz yazıları,belgeleri de var. Atatürk'ü farklı yerlerde farklı zamanlarda ve farklı kişilere söyledikleri ile değerlendirmeye çalışırsak binbir çeşit Atatürk yaratabiliriz.

Atatürk müslümanmıydı ateistmiydi bilemeyiz dine bakış açısı ile ilgili şunu söyleyebilirz. Dinin hiç bir şekilde devlet işlerine karıştırılmaması gerektiğini düşünüyordu.Din onun için inanan ile inandığı arasında kalmalıydı.Herkes Tanrı ile arasındaki dini yaşayabilecek ama bunu devlet işlerine alet edemeyecekti.

Yani anlamıyorum Atatürk bir din adamı değil devlet adamı neden bu kadar önemli sizin için dini ? Hem din hem devlet adamı bir müslüman olsaydı oluşturmaya çalıştığı sistem şeriat olurdu.İslamın sadece din değil aynı zamanda hukuk sistemi olduğunu hep söylüyoruz , islama gönül vermiş bir müslümanın kuracağı devletin yönetim sisteminin şeriat olması gerekir.Eğer söyledikleri ile değil de yaptıkları ile değerlendirirsek Atatürk'ün çokta sağlam bir dindar olmadığını, dindarlara bazen dağıttığı çiçeklerin sebebinin birleştirici bir amaç için olduğunu görürüz.Ama bundan ileri gidip söylediklerini de kanıt gösterip onu müslüman yada ateist ilan edemeyiz.
umay
söylemim Atatürk'ü bi kalıba koymak yada göstermek istediğim şekilde ifade etmeye çalıştığım cümleler değildi.. sadece okumuş olduğum bi kitabı kaynak olarak hedef aldım ve paylaştım..
CultureClub
Atatürk ateist değildi,ama dindar da değildi;

İşte tarihi belge;

http://fikirsel.30.forumer.com/index.php?showtopic=86

diğer belge;

http://fikirsel.30.forumer.com/index.php?showtopic=88

Atatürk ne namaz kılmıştır,ne oruç tutmuştur,ne de cenazesini imam kaldırmıştır.

Bu yeterli sanırım.
Can
"Ben manevi miras olarak hiçbir ayet, hiçbir dogma, hiçbir donmuş ve
kalıplaşmış kural bırakmıyorum. Benim manevi mirasım ilim ve akıldır."
Mustafa Kemal Atatürk"

Bu anlamlı sözle birlikte
Bu konuya noktayı koyalım artık..
Vendetta
Sayın Can'ın dedikleri hakkaten de Atatürk'ün gerçek görüşlerini belirtmekle birlikte; http://www.pandora.com.tr/urun.asp?id=126242

Atatürk'ün cuma hutbesi vermesindeki amacı ne olabilirdi? Müslüman olmadığını biliyoruz...Bakalım hangi dürüst Ateist Takiye yapıyordu diyebilecek smile.gif
CultureClub
Vendetta,bir kitaba link vermişsin.Sen bu kitabı okudun mu?
Vendetta
ÖZür dilerim arkadaşlar yanlış kitabın linkini vermişim. Bu kitap Atatürk döneminde hazırlanan hutbeler hakkında. BEnim kast ettiğim Atatürk'ün hutbelerinin yayımlandığı kitaptı. en kısa sürede linkini bulacağım.
badboy21
ya bunu tartışmak çok saçma müslüman olsa ateistler müslüman, ateist olsa müslümanlar ateist olacak değil
godDAR
atatürk hayatta en hakiki yol gösterici ilimdir demiştir..kuran değil..
atatürk muhonun halifesini kıçına tekme atarak yurttan kovmuştur..kendi halife olabilirdi..
atatürk kuranın dilini iptal ettirmiş, latin alfabesini getirtmiştir..arapçaya devam diyebilirdi..

ve daha bir çok örnek var..bunların bileşkesi atatürkün dine bakış açısını yansıtıyor..
ndartain
ben açıkçası bu kadar aydın birinin müslüman olacağını düşünmüyorum
can'ın mesajındaki sözlerinden başka , bir de meclis konuşmasında şöyle diyor ;

"Dünyaca bilinmektedir ki, bizim devlet yönetimimizdeki ana programımız, Cumhuriyet Halk Partisi programıdır. Bunun kapsadığı prensipler, yönetimde ve politikada bizi aydınlatıcı ana çizgilerdir. Fakat bu prensipleri, gökten indiği sanılan kitapların doğmalarıyla asla bir tutmamalıdır. Biz, ilhamlarımızı, gökten ve gaipten değil, doğrudan doğruya yaşamdan almış bulunuyoruz."

( kaynak : http://www.tbmm.gov.tr/tarihce/ataturk_konusma/5d3yy.htm )

müslüman birisi , kuran için "gökten indiği sanılan kitap" "gaip" ibarelerini asla kullanmaz.

ayrıca "paşaların atışması" kitabında , kâzım karabekir atatürk'e , kuranın arapça değil türkçe öğretilmesini istediği için hoşnut olmadığını anlatarak konuşmasının karşısında atatürk "evet türkçe okutturacağım ki ta ki yanıldıklarını anlayana kadar" gibisinden bir cevap vermiş.ama bu ne derece doğru bilmiyorum.paşaların atışması ( veya paşaların kavgası ) kitabında geçiyormuş.bu bilgi için güvence veremem , sonuçta bir kişinin kaleme aldığı bir kitap ama yukarıdaki meclis konuşması %100 doğrudur.

bir de yazdığı tek şiirinin sonunu şöyle bitiriyor , acaba bir şey mi anlatmaya çalışıyor yoksa ben mi işime geldiği gibi anladım ?

"
...
yırtılsın gökteki gafletten perde,
hakikat nerede?" m.k.atatürk

ki benim için atatürkün dini çok da önemli değil açıkçası.
Asıl içeriğin sadece basit bir görünümüdür. Resimlendirilmiş tam halini görüntülemek için lütfen, buraya tıklayınız.