Tam Forum Görünümü: İki insanın kan gruplarının ayrı olması genlerinin de ayrı olması demek midir?
Ateistforum > FORUMLAR > BİLİM FORUMU
barisarock
İki insanın kan gruplarının ayrı olması genlerinin de ayrı olması demek midir?
Veya şöyle sorayım :
İki insanın kardeş sayılabilmesi için DNA gibi başka hangi özelliklere bakma gerekir?
Bu soruyu buradaki sorumdan çıkardım sonlarına doğru okursanız linkte yazanları iyi olur kısa bir konudur.
http://forum.ateizm.org/index.php?showtopic=5735
İlle de okumak istemeyen için kısaca anlatayım :
Konu hz.Adem'in kız ve erkek çocuklarıyla evlenemsinden çıktı.Ben de dedim Tanrı başka yolu seçmedi de niye ensetti seçti diye.Sonra Zalim arkadaşım onların kan uyumu farklıydı onun için kardeş sayılmazlardı.Aynı anneden çıksalar bile kan uyumsuzluğundan dolayı kardeş değillerdi diye ifade edince haliyle benim yeni konum ortaya çıktı.
Not=Zalim birader bu Adem'in çocuklarıyla ilgili bir iki kaynak ismi verirsen iyi olur.
SAYGILAR.
uğur
QUOTE(barisarock @ Apr 29 2007, 11:35 PM) *
Veya şöyle sorayım :
İki insanın kardeş sayılabilmesi için DNA gibi başka hangi özelliklere bakma gerekir?
Bu soruyu buradaki sorumdan çıkardım sonlarına doğru okursanız linkte yazanları iyi olur kısa bir konudur.
Konu hz.Adem'in kız ve erkek çocuklarıyla evlenemsinden çıktı.Ben de dedim Tanrı başka yolu seçmedi de niye ensetti seçti diye.Sonra Zalim arkadaşım onların kan uyumu farklıydı onun için kardeş sayılmazlardı.Aynı anneden çıksalar bile kan uyumsuzluğundan dolayı kardeş değillerdi diye ifade edince haliyle benim yeni konum ortaya çıktı.
Not=Zalim birader bu Adem'in çocuklarıyla ilgili bir iki kaynak ismi verirsen iyi olur.
SAYGILAR.

Güzel bir konu daha..Ancak kaynak diye sunulacak şey ,yine kuran olacaktır. tongue.gif , yada HY zırvalıkları..
mamuli

Hayır. Genlerin hiçbir önemi yoktur. Kimin hangi kan gubundan olacağını Al-ilah ilahi kudretiyle belirler. Kan grubu genlerle alakalı değil.
barisarock
QUOTE(mamuli @ Apr 30 2007, 12:37 AM) *
Hayır. Genlerin hiçbir önemi yoktur. Kimin hangi kan gubundan olacağını Al-ilah ilahi kudretiyle belirler. Kan grubu genlerle alakalı değil.

Yani bu kanların aynı olması kardeş olma ihtimalini de doğurur mu ?Veya kardeş değillerdir çünkü kanları ayrı denilebilir mi?
Senin söylediğinden denilemezi çıkardım ben.
Saygılar.
mamuli
QUOTE(barisarock @ Apr 30 2007, 12:40 AM) *
Yani bu kanların aynı olması kardeş olma ihtimalini de doğurur mu ?Veya kardeş değillerdir çünkü kanları ayrı denilebilir mi?
Saygılar.

Benim söylediğim şeyden çıkardığın şeyi yerine koy lütfen; çünkü söylediklerimden birşeyler çıkarırsan söylediklerimin hepsi yıkılır ortada birşey kalmaz.
metatron
QUOTE(barisarock @ Apr 30 2007, 12:40 AM) *
Saygılar.

yaw öyle saçma sapan şey olur mu?? aynı anadan ya da babadan gelen kişiler kardeştir. yığınla örnek var , öz kardeşler ve ayrı kan gubuna sahipler..

sırf ayrı kan grubundan diye, iki kardeşin birbiriyle cinsel ilişkiye girmelerine de sapıklıktan başka bir şey demem ben..
barisarock
QUOTE(mamuli @ Apr 30 2007, 12:44 AM) *
Benim söylediğim şeyden çıkardığın şeyi yerine koy lütfen; çünkü söylediklerimden birşeyler çıkarırsan söylediklerimin hepsi yıkılır ortada birşey kalmaz.

Mamuli konuyu kişiselleştirerek de tartışırım.Sanma ki makara yapmaktan anlamam.Anlatabiliyor muyum.Zorlama şansını.
Biyolojik tespitlerin yoksa seni forumun çöplüğüne alalım.Zira fazla yer kaplıyorsun.Veya hic bir bilgi kaplamıyorsun.
Senın soyledıgınden kardes olmadıkları da ortaya cıkar kendı sozünüzü mü unuttunuz :
Veya oyle cıkmadı dıyelım.Benım soyledıklerımı bır yıksana gorelım bu yazıda?
uğur
İnsanların kanları, alyuvarlardaki aglütinojenlerin çeşitlerine ve durumuna göre gruplandırılmıştır. İnsan kanı temel kan grupları olarak 0 (sıfır), A, B ve AB olmak üzere dörde ayrılmıştır. 0 (sıfır) gurubu kanda, alyuvarlarda aglütinojen yoktur. A gurubu alyuvarlarda yalnız A, B gurubu alyuvarlarda yalnız B, AB gurubu alyuvarlarda ise hem A hem de B aglütinojenleri bulunur. Kan grupları üzerinde çalışmalar sürerken bazı insanların kanlarında bulunan alyuvarlarda Rhesus faktörü adı verilen bir maddenin varlığı ortaya çıkarılmıştır. Rhesus faktörü kısaca Rh faktörü olarak belirlenmektedir. Rh faktörü pozitif (+) ve negatif (-) işaretleriyle belirtilir. İnsanların yüzde 85inde Rh faktörü pozitif olarak vardır. İnsanların yüzde 15inde ise Rh faktörü yoktur ve bu insanlar Rh (-) olarak belirlenir.
Bir insandan diğerine kan aktarılması (transfüzyon) yapılırken hem kan gruplarına hem de o gruplarda Rh faktörünün bulunup bulunmadığı göz önüne alınır. Rh faktörsüz kanı olan kişiye Rh faktörlü kan verilemez. 0 (sıfır) gurubu olan bir insan, yalnız kendi gurubundan kan alabilir, ama hem kendi gurubuna hem de diğer gruplara kan verebilir, çünkü alyuvarlarında aglütinojen yoktur. 0 (sıfır) gurubu kanı olanlara genel verici denir. AB kan gurubu olan bir insan, her gruptan kan alabilir, çünkü kan serumunda hem A hem de B aglütinojenleri vardır. Ancak kendi gurubundan başka gruplara kan veremez. AB kan gurubundan olanlara genel alıcı denir. A kan gurubu olan bir insan, kendi gurubundan ve 0 (sıfır) gurubundan kan olabilir ve kendi gurubu ile AB gurubuna kan verebilir. B kan gurubundan olan bir insan, kendi gurubu ile 0 (sıfır) gurubundan kan alabilir ve kendi gurubu ile AB gurubuna kan verebilir.

Kan gruplarının özellikleri ve Rh faktörü kalıtsaldır. Kan grupları uyuşmayanlar arasındaki kan alışverişi sonucu kan alan kişide aglütinasyon olur ve kan alanı öldürür. Kan aktarımında Rh faktörü göz önünde tutulmalıdır. Bunun nedeni, Rh negatif guruba girenlerin kan serumunda antikor bulunmasıdır. Evlenmelerde Rh faktörünün önemi bu nedenle büyüktür. Rh faktörü pozitif bir erkekle Rh faktörü negatif olan bir kadının evlilikleri sonucu çocuk, babanın Rh pozitif faktörlü kanını alabileceğinden, annenin Rh negatif faktörlü kanında çocuktan anneye geçen Rh pozitif faktörüne karşı oluşacak antikorlar çocuğa geçer ve çocukta ağır bir hastalık oluşarak ölüme neden olur.

Bir insana kan verilmesi, ya da aktarımı toplardamar aracılığı ile yapılır ve bir keresinde ancak, 300 gram kan verilebilir. Bu miktar gerekirse tekrarlanır.

Yorum senin ,barısarock..smile.gif
barisarock
Eee burada kan gruplarını okuduk, bol bol, sağol da böyle bir alıntı için.Ama cevap bu değil çünkü soru bu değil.Nerde genlerle ilgisi?
Kan grupları arası aktarımdan bahsediyor iyi de biz onu sormadık ki ; kan aynı olmazsa kardeş sayılır mı sayılmaz mı bir insan dna ya yönelik daha derin bir soruydu bizimkisi.
uğurxxx yine teşekkür.Araştırmışssın.
uğur
Aynı anadan doğan çocuklar kardeş olmaz mı?
uğur
Kan tek başına belirlyici unsur değil sanırım..
barisarock
'ugurxxx'
Aynı anadan doğan çocuklar kardeş olmaz mı?
Kan tek başına belirlyici unsur değil sanırım..

Ugurxxx bilmiyorum aynı anneden çıkana ben de kardeş diyordum.ama herhalde kan tek başına belirleyici değildir.Zalim arkadaşımız bizim gibi yaratılmadılar doğuştan kanları ayrıydı deyince bende ondan dedim kanın ayrı olması kardeş olmadığı anlamına mı gelir diye sordum?
Bu yy.da aynı ana babaysa çocukların sahibi çocuklar kardeştir de ilk insanın çocukları için de aynı şey geçerli değil midir?
Zalim kanları ayrıydı aynı değildi.Kardeş değillerdi diyor.Biyolog falan olsa aramızda buluruz herhalde cevabı ama şimdilik yok.
Saygılar.
anhedonik
QUOTE(barisarock @ Apr 29 2007, 11:35 PM) *
Veya şöyle sorayım :
SAYGILAR.

İki insanın genlerinin aynı olması ancak ikizlerde olabilir. Burada gen derken tüm genleri kast ediyorum. Soruda kan grubundan bahsedilmiş ama hangi genlerden bahsedildiği açıklanmamış. Öncelikle kan grupları alyuvarların yüzey antijenleridir. Birkaç çeşidi vardır. Bunlar Rh faktörü olanlar +'ler ve olmayanlar -'lerdir. A faktörü olanlar A grubu, B olanlar b, ikisi birden olanlar ab hiçbiri olmayanlar 0 grubudur. Ayrıca birkaç tane daha kan grubu ile birkaç düzine de minör faktör bilinmektedir. Bunlar elbetteki genlerle alakalıdır. Ancak genlere sadece sahip olmak değil, o genlerin aktif olması da önemlidir.

İki insanın kardeş sayılabilmesi için DNA hayli hayli yeterlidir. Dna'ları anne ve babalarının dna'ları bilinen kişiler için başka bir özellik aramak saçma olur. İki insanın kardeş sayılabilmesi muhtemlen birçok yönden incelenmesi gerekir. Tıbben, hukuken, geleneksel olarak v.s. Tıbben kardeşler, aynı anne ve babanın evlatlarıdır. Anne veya babasından sadece birisi ortak ise kardeşleri "üvey" olarak biliyorum.

Kan uyumu terminolojisini bilmiyorum. Yukarda bahsettiğim kan grupları arasından aynı olanlar arasında yapılan kan transferlerinde çok çok büyük oranda sorun çıkmaz. Bu bir kan uyumumu mudur ? Ancak kan uyumsuzluğu diye bir tıbbi terminoloji vardır. Bu anne Rh- ve baba Rh+ ise ikinci çocuğun anne ile oluşması kuvvetle muhtmel kan uyuşmazlığı tablosu için kullanılır. Bu bağlamda kişilerin kardeşliklerinin gerçekliği ile kan uyuşmazlığı tablosu arasında mantıklı bir ilişki kuramıyorum. Ki bahsedilen yaradılış efsanesine dayanan olgu, muhtemelen çok eski bir tarihte gerçekleştiği de rivayete dahildir. Bu rivayetler dönemindeki bir olayda, nasıl böyle bir bilgiye sahip olunmuştur ? Bu iddialar kadar ilginçtir. Aynı anneden çıkan çocuklar ya kardeştir ya da babaları farklıdır üvey kardeştir. Başka bir alternatif yoktur.

Kardeşlerin farklı kan gruplarından olmaları doğaldır. Aynı anne ve babadan doğan insanlar özünde aynı genleri paylaşırlar. Ancak mayoz bölünme esnasında ve embriyo oluşumu esnasında bu aynı olan temeller genetik olarak farklılaşır. Bu yetmezmiş gibi bir de farklı genler aktivite kazanabilir.

İddialara yapabildiğim kadarıyla bilimsel açıklama getirmeye çalıştım ancak iddiaların özü uçan fillerden öteye bir bilimsellik taşımıyorlar. Tamamı akıl ve mantık dışı saçma şeyler. Bu bakımdan bence bilim forumunda da bir yerleri yok.
Asıl içeriğin sadece basit bir görünümüdür. Resimlendirilmiş tam halini görüntülemek için lütfen, buraya tıklayınız.