Tam Forum Görünümü: Ezan ve Müzik Denklemi?
Ateistforum > FORUMLAR > ATEİSTFORUM
red
ben kendi ülkemde gördüğüm kadarı ile söyleyeyim ezan oknurken "müzik dinlemek" ya da "yüksek seste tv seyretmek" kendini müslüman sanan kişiler tarafından garip karşılanıyor. bu durumda bana ezan okunurken müzik dinlediğim için tepki gösteren kişi belki namaz bile kılmıyor. ama müslüman olduğunu söyler ya neyse ayrı bi konu..

sadece bizim topluma mı ait bu durum yoksa diğer çoğunluğu müslüman olan ülkelerde de durum aynı mı?

gördüğüm kadarı ile kilise çanları çalarken kimse tv sesini kısmıyor ya da müzik dinlemesini kesmiyor.. yoksa sadece ezan okunurken mi imana geliyolar da "gavur icadı" olan eşyalar ile kısa bir süreliğine irtibatı kesiyorlar..

mantıksal olarak bakarsak, ezan a saygı "dine saygı" olarak görebiliriz. ezan oknurken toparlanmak yani yan yatmamak ta buradan gelse gerek. peki dine saygılı ve %100 kendini müslüman sanan zombilere kim yapılanın anlamsız bir eylem olduğunu anlatabilecek?

ve bunun sınırı nerede.. tv volume u kaçta kaçını kısmak gerekir? bazıları tamamen kısmazlar ki seyrettiklerini kaçırmasınlar diye.. ve ezan okunurken eğlenmeyi günah bulan zihniyetler, diyelim ki sex yaparken ezan okunmaya başladı veya konuyla ilgili müzik dinleniyor ve kulaklık takılı ve ezan sesini duymuyor kişi bağıra bağıra şarkı söylüyor vb. eklenti yapmak mümkün..

açıkçası ezan okunadursun, toplum içerisindeyken o kişilere saygımdan ötürü müziği kaparım vs. (aile içi hariç). ateist olduğumu bildikleri halde yadırgarlar. sizce bunun sosyolojik nedenleri nelerdir ve nasıl bir çözüm bulabiliriz?

red.
ForzaGS
Bunun nedeni Türk Kültürüdür kutsal saydığı şeylere saygı gösterir ve saygı gösterilmesini bekler...Dini gelenek sandığımız bir çok şey aslında kültür kaynaklı
mekanik
Konu ve düşünceler güzel,yozlaşmış müslümanlık bunu gerektiriyor maalesef.Dediğin gibi tek kelime okumaz,namaz kılmaz vs.. ama bu konuda ebeynlerinin baskısı yada toplum tarafından yadırganmamk için ses kısarlar.Bir türlü anlayamadık şu islam dinini.Anlayamayıncada yaşamak mümkün olmuyor.Çıkan çelişkilerlede inançsız kardeşlerimiz doğuyor.
RagnaroK
Ben ezan okunurken ne müziğin ne de tv'nin sesini kısıyorum veya tamamen kapatıyorum.Bunun saygısızlık olduğunu da düşünmüyorum kesinlikle.Asıl saygısızlık günde 5 kez; çocuk,yaşlı,hasta demeden çok yüksek bir sesle bağırmak ve bunu bütün yerleşim yerlerine hoparlörlerle yaymaktır.Üstelik 21. yüzyılda,herkesin evinde istenilen saat ve dakikada alarm verebilecek nitelikte çalar saat,cep telefonu vb. elektronik aletlerin bulunmasına rağmen!Halkımız ne yazık ki bunun bir gelenek olduğunu anlayamamakta ya da anlamak istememektedir.Aynı ramazan davulları konusunda olduğu gibi... angry.gif
danarwin
QUOTE(mekanik @ May 11 2007, 09:35 PM) *
Konu ve düşünceler güzel,yozlaşmış müslümanlık bunu gerektiriyor maalesef.Dediğin gibi tek kelime okumaz,namaz kılmaz vs.. ama bu konuda ebeynlerinin baskısı yada toplum tarafından yadırganmamk için ses kısarlar.Bir türlü anlayamadık şu islam dinini.Anlayamayıncada yaşamak mümkün olmuyor.Çıkan çelişkilerlede inançsız kardeşlerimiz doğuyor.

kardeşım ıyıce cıvıttınız konumu bulamıyorsunuz kuranda ezan okunurken wolkmenı kapatınmı yazıyor
bunlar ınsanların kendı kendıne olusturdugu saygı kulturu
elbette ezan okunurken bagıra bagıra muzuk dınlemenın olmaması gerekır

ama adam o an ezanı duymuyor dıye neden gunah olsunkı asıl gunah ezan saatınde namazda olmamak zaten veya sonra kazasını kılmamak

böyle çelişkilerle inançsızlar dogmaz bu kadar aptalca dusunenlerden ınancsızlar dogar..

ayrıca sızın takıntınızı evrım teorınızı kanıtlayabılmek ıcın yobazlık yapan cahıl muslumanların hareketlerınden baska bır alternatıfınız yokmu....

salagın tekı namaz kılmadı halde ezan okunurken radyonun sesıne kapatıyormus bunu goren salagın tekı vay be bu çelişkidir ben ate olurum dıyormus
sonrada burada gelıp boyle aptal bır cumla kuruyormus.

sızın sorguladıgınız bunlar olmasın herkes kendı bacagından asılır...

sanki hiç salak ateist yok dünyada...

ezan okunurken kısarsın muzıgın sesını dınlersın ....o kadar işte bu kadar basit....
namaz kılıp kılmaman cok onemlı degıl

bende oruc tutarım ama namaz kılmıyorum...var bır kac nedenım(inanç olarak değil)
birini yapmamak diğerinidemi yapmamayı gerektiriyor

ya siz bu kadar kafasızken tanrının olmadığını nasıl anladınız merak ediyorum
yoksa kafasız olduğunuzdanmı kaynaklanıyor bu
dinsavar
Ben ezan okunurken aksine sesi daha çok açarım.Müslümanların ezana saygı beklemeye hakkı yok. Herkese tavsiye ederim, arkadaşlar ezan okunurken inadına müziği açın ve hatta halay çekin.Baksanıza adamlar gıcık kapıyor.
gezgin95
Çift cam'ı da unutmayalım.

Bütün apartman, hem yakıt parasından ekonomi için, hem de burnumuzun dibinde sabah sesi sonuna kadar açan salak imama söz geçiremeyince çift cam yaptırdık.

Mışıl mışıl uyuyoruz artık.

Tabii müzik te çok daha güzel, hafif hafif dinleniyor.

(bu arada pimapen mimapen satıcısı filan değilim).
.
danarwin
QUOTE(dinsavar @ May 13 2007, 09:34 AM) *
Ben ezan okunurken aksine sesi daha çok açarım.Müslümanların ezana saygı beklemeye hakkı yok. Herkese tavsiye ederim, arkadaşlar ezan okunurken inadına müziği açın ve hatta halay çekin.Baksanıza adamlar gıcık kapıyor.

valla ıstedıgın kadar ugras o actıgın muzıgı anca 20 mt2 duyar ama ulkenın neresınde olursan ol bız sana gunde 5 kere mecburı dınletıyoruz
bellıkı sen bızden cok daha fazla gıcık oluyorsun ayrıca onerıne gore gunde 5 kere senı oynatıyoruz ya o da yeter
tıpkı turlu sebeklıkler yaptırdıgımız atalarınızla eglendıgımız gıbı sızlede eglenıyoruz
mahir
Danarwin
Sence günde beş kere ,allah birdir,muhammed onun resulüdür demenin ve bunu yüksek bir volümle nakletmenin,mantğı nedir?
13idea
QUOTE(redpower @ May 11 2007, 08:53 PM) *
ben kendi ülkemde gördüğüm kadarı ile söyleyeyim ezan oknurken "müzik dinlemek" ya da "yüksek seste tv seyretmek" kendini müslüman sanan kişiler tarafından garip karşılanıyor. bu durumda bana ezan okunurken müzik dinlediğim için tepki gösteren kişi belki namaz bile kılmıyor. ama müslüman olduğunu söyler ya neyse ayrı bi konu..

sadece bizim topluma mı ait bu durum yoksa diğer çoğunluğu müslüman olan ülkelerde de durum aynı mı?

gördüğüm kadarı ile kilise çanları çalarken kimse tv sesini kısmıyor ya da müzik dinlemesini kesmiyor.. yoksa sadece ezan okunurken mi imana geliyolar da "gavur icadı" olan eşyalar ile kısa bir süreliğine irtibatı kesiyorlar..

mantıksal olarak bakarsak, ezan a saygı "dine saygı" olarak görebiliriz. ezan oknurken toparlanmak yani yan yatmamak ta buradan gelse gerek. peki dine saygılı ve %100 kendini müslüman sanan zombilere kim yapılanın anlamsız bir eylem olduğunu anlatabilecek?

ve bunun sınırı nerede.. tv volume u kaçta kaçını kısmak gerekir? bazıları tamamen kısmazlar ki seyrettiklerini kaçırmasınlar diye.. ve ezan okunurken eğlenmeyi günah bulan zihniyetler, diyelim ki sex yaparken ezan okunmaya başladı veya konuyla ilgili müzik dinleniyor ve kulaklık takılı ve ezan sesini duymuyor kişi bağıra bağıra şarkı söylüyor vb. eklenti yapmak mümkün..

açıkçası ezan okunadursun, toplum içerisindeyken o kişilere saygımdan ötürü müziği kaparım vs. (aile içi hariç). ateist olduğumu bildikleri halde yadırgarlar. sizce bunun sosyolojik nedenleri nelerdir ve nasıl bir çözüm bulabiliriz?

red.

Bence onun sebebi müsloların bilinçlerinin kirliliğinin bir göstergesidir.
Vendetta
Bu ülkemizde dine karşı yapılan bir saygı belirtisidir. Kişi o sırada alkol alıp muzik dinliyor dahi olsa 4 dk lığına buna ara verip beklemesi çok güzel bişeydir. Yok ben yapmam derseniz de saygısızlık yapmış olmazsınız. Sadece yaparsanız saygı göstermiş olursunuz.
ReaL
efendim eğer insanların değerlerine katlanamıyorsanız kulaklarınızı kapatacaksın arkadaşın dediği gibi çift cam taktıracaksın

acaba saygı nedir tahammül etmek nedir _?
ReaL

sen burda saygısızlık etmiş olmazsın sadece tahammül edemiyorsun

bana göre

düşünce ve fikirlerde saygı kelimesi olmaz

eğer sen bir şeye doğru diyorsan karşında ki de yanlış diyorsa sen o karşındakine '' görüşlerine saygı duyuyorum '' kelimesini kullanman yanlış olur... eğer bu cümleyi kullanırsan karşındakinin sözlerini destekliyor olursun...sen burda onun söylediklerine sadece katlanırsın tahhammül edersin...saygı duymazsın

aynen senin yaptığın gibi sen saygısızlık yapmamışsın sadece tahhammül edememişsin biggrin.gif

aynen ateistlerin müslümanlara tahammül edemeyip sataşması gibi biggrin.gif

saygılar...
kodoman
Saygı nedir?
Ben uyurken, megafondan böğürmemek olabilir mi? Veya tutmayacağım oruç yüzünden davul "dinletisi" yaşatmamak olabilir mi? Sokakta ufacık çocukların önünde koyun boğazlamamak olabilir mi?
red
danarwin,

kardeşım ıyıce cıvıttınız konumu bulamıyorsunuz kuranda ezan okunurken wolkmenı kapatınmı yazıyor
bunlar ınsanların kendı kendıne olusturdugu saygı kulturu
elbette ezan okunurken bagıra bagıra muzuk dınlemenın olmaması gerekır

konu bulamıyoruz değil, tam tersine konu üretiyoruz ki sorunlarımızı çözebilelim. kimlerin sorunları? sizin, bizim ve kim olduklarını bilmeyenler in sorunları bunlar.. kuran da ezan okunurken tabii ki müziği kapatın yazmıyor. bi çok çelişki, kuran nın kitap haline getirme aşamasında evrilerek biçim değiştirdi ve şeffaf bir hal aldı. yoksa ilk dönemlerde bırak müzik dinlemeyi "ıslık" çalanın bile kellesinin uçtuğunu söyleyebiliriz. müslümanlıkta hoşgörü sadece gösteren taraflar için vardır. ama her ideoloji gibi islam dini de her kılığa girer ve bunu kimse önleyemez.

ayrıca ezan okunurken oluşturulan saygı kültürü insanlara ait değil, müslüman ve kendini müslüman sanan kişilere aittir. ve tabii ki de ezan okunurken herkes istediği saygısızlığı yapma hakkına sahiptir. aksini ikna edersen daha açık yazarım.

ama adam o an ezanı duymuyor dıye neden gunah olsunkı asıl gunah ezan saatınde namazda olmamak zaten veya sonra kazasını kılmamak

böyle çelişkilerle inançsızlar dogmaz bu kadar aptalca dusunenlerden ınancsızlar dogar..

nasıl ezan ı duymuyor. madem ki müslüman ne gerek var müzik dinleyerek fani hayatın zavklerini tatmaya.. kendini tanrı ya tapmaya adasın. sunduğum çelişki inançsızların doğması amacını taşımıyor sadece toplumsal sorunlarımıza, mantıksal çözümler üretmeye çalışıyorum. ama ancak beni anlamayan aptalca düşünen inançlılar da olabiliyormuş.

ayrıca sızın takıntınızı evrım teorınızı kanıtlayabılmek ıcın yobazlık yapan cahıl muslumanların hareketlerınden baska bır alternatıfınız yokmu....

evrim gerçeği neden takıntımız olsun ki ve neden kanıtlama çabasında olalım? yazılar sabit. isteyen okuyup, mantığın ve bilimin ışığında doğrulara ulaşıyor. geriye arkadan laf yetiştiren sizin gibi acizler kalıyor. bu arada cahil müslüman yoktur. herkes ateist doğar. cahil birey vardır ve toplumun kalıbına uymak ve katlanmak zorundadır.

salagın tekı namaz kılmadı halde ezan okunurken radyonun sesıne kapatıyormus bunu goren salagın tekı vay be bu çelişkidir ben ate olurum dıyormus
sonrada burada gelıp boyle aptal bır cumla kuruyormus.

islamın çelişkisi değil, bilinçsiz bireyin toplum içinde gösterdiği anlamsız eylemi yorumluyoruz. aynı zamanda da islam ın sorunudur çünkü kendini müslüman sanan kişilerin bu noktaya gelmesindeki en büyük etken dindir.
bu arada salak tavırlar alıp salakça cümle kurmamaya özen göstermelisin.

sanki hiç salak ateist yok dünyada...

bilmen gereken iki şey var. ileri - geri.. siz "geri" yi temsil ettiğiniz için "salak" siz, biz de ileriyi temsil ettiğimiz için "akıllı" oluyoruz.

ezan okunurken kısarsın muzıgın sesını dınlersın ....o kadar işte bu kadar basit....
namaz kılıp kılmaman cok onemlı degıl

ezan okunurken müziğin sesini kısmak anlamsız. eğer dine çok saygın varsa 7/24 cami den çıkmayacaksın. dini yaşam biçimin haline sokman gerekir. ne demek namaz kılıp kılmaman önemli değil?

aynı şey bir örnek;
adam belki 5 yılda bir gider yakının mezarına.. belki de o kişi gömüldükten sonra hiç gitmez. ama bir araçla yolda mezarlığın yanından geçerken radyoyu kapatıp dua etmeye başlar. ayak üstü mırıldanır. bu mudur saygı?
saygı nedir biliyor musunuz? kendini müslüman sanan kişilerin belki de hiç bir zaman öğrenemeyeceği bir terimdir. ama değişim evrenin kendisinde var. isteğim tüm bilinçsiz bireylerin gerçekleri görmesidir.

bende oruc tutarım ama namaz kılmıyorum...var bır kac nedenım(inanç olarak değil)
birini yapmamak diğerinidemi yapmamayı gerektiriyor

senin kişisel tutumun beni ilgilendirmiyor. ama kişi islamın 6 şartını yerine getirip tam bir müslüman olup görevlerini yapmıyorsa o kişi sistemin zombisidir. kişi sözde müslümanım dememeli en azından deist olmalıdır. umarım bahsettiğim bu bilinçsiz kişiler bir gün "deizm" kavramını öğrenirler.

ya siz bu kadar kafasızken tanrının olmadığını nasıl anladınız merak ediyorum
yoksa kafasız olduğunuzdanmı kaynaklanıyor bu

aynen öyle kafasız olduğumuzdan kaynaklanıyor.
terliksi
valla şu aralar kafam karışık.bir grup Kuranda şekilsel namazın olmadığını.bunun bir toplantı ve dua olduğu iddaasında.
ciddi bir savunmalarıda var.ama adam gibi vakit ayırıp üzerinde düşünmeye vaktim yok.din hurafenin içinde öyle kaybolduki.
Kurana bile hurafeler ışığında bakıyoruz.belkide bir çok şeyi göremiyoruz.neyse Allah yardımcımız olsun.ben her fikre açığım ve düşünürüm.bunuda düşünmek lazım.

ezana gelince
ezan kutsal değildir.ezan din değildir.ezan bir gelenektir.namazın tartışılmasını bi kenara bırakalım.yüzde yüz kabul gözü ile bakarsan.namaz değişmez ama ezan değişebilir.yarın belki isteyenlerin cep telefonlarında melodi olarak çalabilir.seyyar ezan olur.
senin ezan okunurken gösterdiğin saygıda bence hoş.çünkü senin insan olduğunu gösterir.inansakta inanmasakta birbirimize saygı göstermek gerekir.bence konu dinden çok insanların kişilik analizi hakkında fikir veriyor.

örnek
sen ve dinsavar.aradaki farka bak.adam inadına sesi açıyor.inanmasanda saygı göstermen senin adam gibi bir adam olduğunu gösterir bana göre.bu tavır herkesde olmalı.bakın şuan siyasete yada hayata.heryerde bu temel konu söz konusu.
hoşgörü ve saygı.bunlar yok.ama demek sende var.güzel birşey.
Remat
Ezan okunurken müzik dinlemenin hiçbir sakıncası yok,sesini aç açma,kapanması tamamen saçmalık ve hurafe biliyorum.

Ancak yine de,hurafelere takılmadan,ezan okunduğunda müzik dinliyorsam durdurup mp3 playerı,ezanı dinliyorum,yakınımzda 3 tane cami var,hocalar çok uzatırsa devam ediyorum dinlemeye müziğimi,yok eğer güzel okuyorlarsa ezanı dinliyorum.

Saygı gibi birşey oldu bu bende,ama müzik dinleyen biri olursa da,bu çok normal,ister dinlesin ister dinlemesin.

Ayrıca o namazın ne olduğu konusunda bende çok düşünmüştüm,cem evlerinde yapılanın da hiçbir farkı yok bence,sadece yöntemler farklı,ama burda bunu biraz daha açarsam üstüme saldıranlar olacak,konuyu tadında bırakayım.
danarwin
[quote name='mahir' date='May 14 2007, 03:16 PM' post='95805']
Danarwin
Sence günde beş kere ,allah birdir,muhammed onun resulüdür demenin ve bunu yüksek bir volümle nakletmenin,mantğı nedir?
[/quotdusun ıste buna ragmen hala almıyor kafanız :
2pi
merhaba
Ezan dayatmasının tacizinin bir gün bu topraklarda sona ereceğine eminim
Eskiden şehirler arası otobüslerde sigara içilmesi serbestti.kimsede pek sorun etmez uzun yolculuklarda pofur pofur sigara içerdi
şimdi böyle bir şey yapmak çok zor ben ezanıda bu kategoriye sokuyorum ilerde bir gün bizim şimdi dayanmak zorunda olduğumuz arapça
tacize gülecekler.Buna eminim....
sakligercek
valla şu aralar kafam karışık.bir grup Kuranda şekilsel namazın olmadığını.bunun bir toplantı ve dua olduğu iddaasında.
ciddi bir savunmalarıda var.ama adam gibi vakit ayırıp üzerinde düşünmeye vaktim yok.din hurafenin içinde öyle kaybolduki.
Kurana bile hurafeler ışığında bakıyoruz.belkide bir çok şeyi göremiyoruz.neyse Allah yardımcımız olsun.ben her fikre açığım ve düşünürüm.bunuda düşünmek lazım

Sayın Terliksi Hanifken bende aynı şeyleri savunuyordum. ( Biraz açıklama yapayım ben ve benim gibi oldukça fazla miktarlı insan bir dönem kuranın yeterli olduğunu hadis ve sünnetin atılması gereğini savunduk ) Kuranda namazın kılınışı yok mesela secde farklı anlamlarda. rüku farklı anlamlarda kullanılmış özellikle

[062.009] Ey iman edenler; cum'a günü namaz için çağrıldığınız vakit, hemen Allah' ın zikrine koşun ve alış-verişi bırakın. Bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır.

[062.010] Namaz bitince; yeryüzüne dağılın. Ve Allah'ın lutfundan isteyin. Allah'ı çok zikredin ki felaha eresiniz.

[062.011] Onlar bir tidaret veya bir oyun gördükleri zaman; seni ayakta bırakarak oraya yöneldiler. De ki: Allah'ın katında olan; oyun ve ticaretten daha hayırlıdır. Ve Allah; rızık verenlerin en hayırlısıdır.

Bu ayette ( dahasıda var şimdi uykum var istersen sonra yazarım) Muhammedin salatı namaz şeklinde değil konuşma ve sövlev olarak yaptığı anlaşılıyor. Ve halkın gelen kervan için söylevi bırakıp alışverişe daldıkları anlatılmakta. Ancak muhammedin yere yatıp kalkarak kıldığı namazda mevcut. Bu ikinci namazın nasıl kılınacağı kurandan çıkarılamaz (günümüzdeki şekli ile ) Buda herşeye yeterli ondan imtihan edileceksiniz denen kitaba ciddi biçimde sekte vurur. Hanifler namazı kuran okuma ve onu hayatına tatbik şekli algılarki! diğer dini cemaatlere (hadisi sünneti kabul eden ) göre de hanifler küfür halindedirler. yani işin özü palavra neresinden bakarsan bak.
2pi
merhaba arkadaşlar

Koca evreni insanları ve cümle mahlukatı yaratan,yüce allahın adına hareket eden
yaşlıların , bizim gariban mahallede sabahın beşinde başlayıp günde 5 kez
yaptığı propagandayı virgülüne dokunmadan ses olarak sizlere iletmek istedim.
ilahi eza.... diye buna derler Koca evreni insanları ve cümle mahlukatı yaratan tanrının
prestijine bir darbe indirildiğini düşünmekteyim yada biz harbiden i...l bir kavimiz
Bu benim yorumum.
işte islam kültüründen bir örnek 3:45 e kadar dayanana helal olsun derim
dertlerimi paylaşan dostlara şimdiden teşekkür

link

http://www.4shared.com/file/18953884/9242a273/ilahi_Eza.html
Can
QUOTE(RagnaroK @ May 11 2007, 10:27 PM) *
Ben ezan okunurken ne müziğin ne de tv'nin sesini kısıyorum veya tamamen kapatıyorum.Bunun saygısızlık olduğunu da düşünmüyorum kesinlikle.Asıl saygısızlık günde 5 kez; çocuk,yaşlı,hasta demeden çok yüksek bir sesle bağırmak ve bunu bütün yerleşim yerlerine hoparlörlerle yaymaktır.Üstelik 21. yüzyılda,herkesin evinde istenilen saat ve dakikada alarm verebilecek nitelikte çalar saat,cep telefonu vb. elektronik aletlerin bulunmasına rağmen!Halkımız ne yazık ki bunun bir gelenek olduğunu anlayamamakta ya da anlamak istememektedir.Aynı ramazan davulları konusunda olduğu gibi... angry.gif

katılıyorum..

laugh.gif laugh.gif

bu müslümanlarda acayip yani!
biri çıkıp ezan okurken sap gibi dikilmeye, müziği kapatmaya gerek yok dese kıyameti koparırlar.
ama rte çıkıp '10 kasımda sap gibi ayakta durmaya gerek yok' gibisinden laflar ederse seslerini çıkarmazlar!
2pi
muhammedin nasılki herhangi bir cariyesine nefsi uyandığında
o cariyenin hiç bir şansı yoksa , sabah ezanı karşısında bende
kendimi o cariye gibi hissediyorum.yazıklar olsun diyanet gibi bir kuruma
halkını arap kültür emperyalizmine peşkeş çekiyor.yazıklar olsun her konuda
uçan imkansız vaadlerde bulunan politikacılara daha sabah ezanının yarattığı tahribattın
nefretin öfkenin zerresinden sözetmeyen insanlar bu ülkenin ekonomik ve politik
hiç bir sorununu çözemez kürt sorunuda dahil yavşak feodal kafalar.
giydikleri kat kat takım elbiseler üzerlerinde paralansın
özelikle parlak kumaştan yapılmış ve geniş gösterenleri.
inanın sonunda elimden bir kaza çıkacak bir gün cinnet geçirip hızla dalacağım camiye
ses düzeni namına ne varsa kırıp dökücem zaten topu topu 3-4 moruk
mikrofonu imamın gırtlağına amfinin transistörlerinide ilim yayma cemiyetine
minareyide diyanet başkanının M bir yerine illallah ettim yahu ezanla beraber avazım çıktığı
kadar bende bağırdım.küfür ettim nafile en çok diyanet ve imam nasiplendi...
bu çileye bir son bulmalıyım olmaz olsun böyle
dangalaklık yüksek desibeli çıkış güçlü bir amfile sabahın köründe bangır bangır bağır
ELLAHUUU EKBER ELLAHUU EKBER
ĞHHAYYUMMM MMİNNENNE

türkiye için yarı şeriatla yönetilen bir ülke denebilir
zorla bana ezan dinletmeye kimin hakkı var.ama var işte
patlamak üzereyim hakikaten
ilericimateryalist
Sakin ol 2pi arkadaş, hemen celallenme, Diyanet'in her zaman yediği haltlar bunlar, cinnet geçirmeye ne lüzum var. Zaten dinlerin kendisi birer cinnet. Bari sen kendine mukayyet ol.
2pi
sağol ilerlemeci arkadaş hesap sorulacak lafını çok tuttum hakikaten sorumluluk böyle olur
bu soruna demokratik yollardan mantıklı bir çözüm üretmek imkansız sesimi duyuracağım bir merci yok işte cüppeliler dışında yok
çok büyük haksızlık bana göre.Bize reva görülen işkence son buluncaya kadar protestoya devam etmek lazım.
bu sorunu aşmak için cidden neler yapılabilir?
ilericimateryalist
QUOTE(2pi @ Jul 2 2007, 06:38 AM) *
sağol ilerlemeci arkadaş hesap sorulacak lafını çok tuttum hakikaten sorumluluk böyle olur
bu soruna demokratik yollardan mantıklı bir çözüm üretmek imkansız sesimi duyuracağım bir merci yok işte cüppeliler dışında yok
çok büyük haksızlık bana göre.Bize reva görülen işkence son buluncaya kadar protestoya devam etmek lazım.
bu sorunu aşmak için cidden neler yapılabilir?

Bu sorunu aşmanın temel yöntemini tarih bize vermektedir. Dinlerin yıkımı iki koldan yürür. Bir kolu bilimdir, yani bilimin tekniğin ilerlemesi, insanın doğa karşısındaki acziyetinin ortadan kalkmasıdır. Tüm bilimler, biyolojiden felsefeye kadar İslama ölüm vuruşları indirmiştir. Ancak İslam her seferinde zombi gibi yeniden ayağa kalkmıştır. İslam şu an dünya gerçeklerine gören çoktan yok oldu, İslam sadece insanların zihinlerinde yaşayan bir kavram. Bu nedenle, bu hayalden insanları uyandırmak da insan zihninin bu atıklardan temizlenmesinden geçiyor. Bu atıkları temizlemek için en kestirme yol, ateizmi bilimsel düzeyde yaymak ve dinlerin insanlığa aykırı kurallarını teşhir etmektir.

İnsanları zombileştiren bu kurallara karşı ancak zihinler arındırılarak karşı konur. Çocukluktan beri insanlara aşılanan dogmaları temizlemek de çok uzun ve kararlı bir mücadele ile olur. Bireysel olarak yapmamız gereken düşüncelerimiz etrafında birleşmek, yakınlaşmaktır. Maceracılığa lüzum yoktur. Dinler sinsi şekilde yılan gibi yayılıyorlar, onları durdurmanın tek yolu çarpık yönlerini ortaya sermek, mümkün olduğu kadar çok insana ulaşmaktır.
hallac
redim be sizin oralar iyiymiş. ezan okunduğunda insanın de sohbeti kesmesi gerekiyo.... put gibi duracaksınız. sessizliği bozan tek şey ise insanların ağızlarından çıkan salavatlardır...
2pi
sayın ilerlemeci arkadaş bu sorunu bitirmek için çok daha etkili ve somut bir öneri
beklemiştim senin çözüm önerin için önümüzdeki yirmi yıl yetermi yada daha fazla

havadaki ses dalgalardan oluşmaktadır ve birbirisine 180 derece zıt aynı frekansta iki ses
birbirini yok etmektedir , ortaya sesizlik çıkmaktadır isteyen bir ses editörüyle stereo ses sisteminde
bunu deneyebilir. (sadece düz düdük sesinde bu oluyor ben 200hz seste bunu denedim) bu yöntemden yararlanıp ezanı uzaktan susturan bir düzenek olamazmı ?
daha kısa vadede ve etkili bir çözüm onların yaptığı saygısızlık ve tacize karşı daha radikal
bir hamle.
senin çözüm şeklin bir hayli zaman istiyor kanımca
2pi
merhaba

bu notun konuyla bir ilgisi yok sadece başlık sürekli göz önünde kalsın
ezan sorununu gündemde tutmanın minikte olsa bir yolu

bana ilginç gelen bir konu hakkında bir kaç cümle
Allah isminin arapça yazılışını herkes bilir
Allah ismi pekçok insan için kutsal bir addır 1400 yıldır yeryüzünde hakimyetini sürdürmektedir
ondan evvelide vardır muhakkak.allah adının arapça yazılışında
1 şeklindeki harfi erkeklik
3 şeklindeki harfide dişiliğin sembolü olarak belirleye biliriz doğadada genellikle
eşeyli üreme organlarının biçimleri bu biçimdedir erkeklik ve dişilik bu ikisi olmadan
herhangi bir yaratma eylemi mümkün değildir kutsallık bu biyolojik gerçekten esinlenip
kendini dışa vurmuş olabilir bu kelimenin tam olarak ne zaman ve ne biçimde ortaya çıktığını
kim tam olarak bilebilir ama en azından yazılışındaki harflerin biçimleri bana 1 erkekliği
3 te dişiliği simgeliyor göstere göstere asıl yaratıcı etkenleri vurgulyor

fıkıh ve ilim yollarıyla bu pekçok yerde ve biçimde ifade edilmiştir muhakkak

birde kendi dilimizdeki yaşam kelimesi bu kelimeyi hecelerine ayırmaya kalktığınızda
ıslak anlamına gelen yaş ve diğer iki heceli kelimenin birleşiminden oluşmaktadır
buda yaratıcı gücün ta kendisidir bizler o iki heceli organdan çıkmaktayız
bu terbiyesiz gibi gözüken bakışla bakınca allah isminin arapça yazılışındaki harflerin
simgelediği gerçekler ile dilimizdeki önemli kelime yaşamın hecelerinin simgelediği kavramlar
ortak gibi

dildeki yaşam kelimesi önemli bir kelime değilmi
ayrıca ıslak ne manaya geliyor pek çok düşüncede

bunu not düşmeliydim kusura bakmayın
Antimuhammed
Bir zamanlar ofiste çalışıyordum. Her zaman radyom sadece benim duyacağım bir seste açık dururdu. Ezan okunurken yan masadaki genç çocuk şartlanmış olarak beni uyardı.. İşte o zaman dananın kuyruğu koptu..

Dedim ki. Zaman görecelidir. Dünyada her dakika ezan okunmaktadır. Buna göre hiç bir zaman müzik dinlememek gerekir. Çocuk anlamsızca yüzüme baktı ama biz şu anda ezanı duyuyoruz dedi. O zaman bende cennette Allahınız memeleri ayva gibi huriler verecekmiş dedim ve sordum. Üreme yoksa o memeler ne işe yarayacak?

Sustu hık mık etti ve bana bir daha karışmadı..

Aylar sonra bana dediği şu oldu. Sen tehlikeli birisin.. Adamı dinden çıkartırsın...
ilericimateryalist
QUOTE(2pi @ Jul 2 2007, 02:09 PM) *
sayın ilerlemeci arkadaş bu sorunu bitirmek için çok daha etkili ve somut bir öneri
beklemiştim senin çözüm önerin için önümüzdeki yirmi yıl yetermi yada daha fazla

havadaki ses dalgalardan oluşmaktadır ve birbirisine 180 derece zıt aynı frekansta iki ses
birbirini yok etmektedir , ortaya sesizlik çıkmaktadır isteyen bir ses editörüyle stereo ses sisteminde
bunu deneyebilir. (sadece düz düdük sesinde bu oluyor ben 200hz seste bunu denedim) bu yöntemden yararlanıp ezanı uzaktan susturan bir düzenek olamazmı ?
daha kısa vadede ve etkili bir çözüm onların yaptığı saygısızlık ve tacize karşı daha radikal
bir hamle.
senin çözüm şeklin bir hayli zaman istiyor kanımca

Bilmiyorum bu tür birşey ne kadar yarar sağlar. Denenebilir, epey şaşırırlar herhalde. İyi saatte olsunlar geldi, ezanı susturdular, derler.
2pi
merhaba ilerlemeci
yaptığım deneyde gerçekten ortaya sesizlik çıktı fakat
200 hz üstü seslerde sesizlik yerine ses şiddetinde bir düşme.
Ses amfilerini ve metal hoparlörleri belli bir mesafeden
herhangi bir yöntemle etkisiz hale getirecek bir uygulama geliştirenin
kırk yıl kölesi olurum.
cebbar1
QUOTE(2pi @ Jul 3 2007, 03:34 PM) *
merhaba ilerlemeci
kırk yıl kölesi olurum.

Her noktada susturamazsın.

Kaynaktan çıkan ses dalgaları hedefte 180 derece faz kayması yaparsa susturulabilir.
2pi
merhaba cebbar1

yukarda 128 nolu iletide bunu söyledim
kesin bir şey elde etmek zor
fakat bu yöntem dışında bir şeyler...
ilericimateryalist
QUOTE(2pi @ Jul 3 2007, 03:34 PM) *
merhaba ilerlemeci
kırk yıl kölesi olurum.

Sana da merhaba.

Dediğin iş baya uzmanlık ister. İşe yarayabilir ama, çok sınırlı bir etkisi olur.
2pi
merhaba

herkesin bildiği gibi ezan tanrının ulu ve büyük olduğunun ve hz kılın
(sadece kutsal kılı ve kıl bir kitabı kaldığı için hz kıl diyebiliriz yoksa neden namaz kıl desin)
onun resulü olduğunun günde 5 kez yüksek sesle haykırılmasıdır.ulan bari o kullanılan amfilerin
transistör kapasitör ve bilimum parçasını teknolojisini herhangi bir islam ülkesi bilim adamı vs
üretseydi gam yemiyecektim.Bir türlü ikna olmayan tahta kafalar gün gelecek ikna olacak ve
bu saçmalığa bir dur diyecekler.şu anda Türkiyedeki egemen güç ezan işkencesini günde 5 kez
bize çektiren güçtür tüm olaylar bu gücün bakış açısına göre şekilleniyor.
derinliği sığlığı o kadar önemli değil önemli olan bu toplumsal görgüsüzlüğün devam ediyor olması.
ezanı birleştirici unsur olarak görenler yanılyor bence,ülkemizdeki derin sünni kafadan bıktık
vallahi....

saygılar
Fidel
Dondurmam Gaymak'da bu ezanla ilgili çok güzel bir bölüm var!

Hatırlayanlar yazsın buraya! smile.gif

düzeltme: hee buldum! bu kadar kolay olacağını bilmiyordum! inanıyorsan kalben inan çıkarların için inanma! smile.gif

http://www.youtube.com/watch?v=9V8g1xK1PMQ
ilericimateryalist
QUOTE(Fidel @ Jul 6 2007, 01:47 AM) *
Dondurmam Gaymak'da bu ezanla ilgili çok güzel bir bölüm var!

Hatırlayanlar yazsın buraya! smile.gif

düzeltme: hee buldum! bu kadar kolay olacağını bilmiyordum! inanıyorsan kalben inan çıkarların için inanma! smile.gif

http://www.youtube.com/watch?v=9V8g1xK1PMQ

Filmde Mustafa diye birisi, ezan okunurken çalgıcılar müziği kesince, "Ezan okunsun, biz de müziğimiz çalak, biz onlara hep saygı gösteriyoz, bir kerede onlar bize göstersin" diyor.
Dondurmacı Ali Usta da, "bu herif yüzünden Allah motorumu hiç buldurmayacak" diyor.
Bunun üstüne de Mustafa "Cenab-ı Allah kayıp eşya bürosu mu lan, inanıyorsan gayben inan, çıkarların için inanma diyor.

Gerçekten güzel filmdi, arada bir CD'den açıp izliyorum.
ilericimateryalist
QUOTE(2pi @ Jul 6 2007, 12:52 AM) *
merhaba

herkesin bildiği gibi ezan tanrının ulu ve büyük olduğunun ve hz kılın
(sadece kutsal kılı ve kıl bir kitabı kaldığı için hz kıl diyebiliriz yoksa neden namaz kıl desin)
onun resulü olduğunun günde 5 kez yüksek sesle haykırılmasıdır.ulan bari o kullanılan amfilerin
transistör kapasitör ve bilimum parçasını teknolojisini herhangi bir islam ülkesi bilim adamı vs
üretseydi gam yemiyecektim.Bir türlü ikna olmayan tahta kafalar gün gelecek ikna olacak ve
bu saçmalığa bir dur diyecekler.şu anda Türkiyedeki egemen güç ezan işkencesini günde 5 kez
bize çektiren güçtür tüm olaylar bu gücün bakış açısına göre şekilleniyor.
derinliği sığlığı o kadar önemli değil önemli olan bu toplumsal görgüsüzlüğün devam ediyor olması.
ezanı birleştirici unsur olarak görenler yanılyor bence,ülkemizdeki derin sünni kafadan bıktık
vallahi....

saygılar

2pi arkadaş, bu hoparlörler Türkiye'ye geldiği zaman, kıyameti kopardı dinciler, "gavur icadı ile Allah'ın ezanı okunmaz" diye. Ama sonra en çok kullanan kendileri oldu. Televizyon çıkınca da aynı şeyleri söylediler, "televizyona çıkanlar günah işliyor, gavur icadı izlenir mi" diye. Şimdi medyanın üçte ikisi, İslami kanalların oldu. Gece gündüz beyin yıkama sohbetleridir, Kuran Ziyafetidir, Gözyaşı Gecesidir, televizyona her gün çıkıyorlar.
2pi
merhaba ilerlemeci kuran ziyafeti nedir? biraz açarmısın

saygılar
ilericimateryalist
QUOTE(2pi @ Jul 6 2007, 10:34 PM) *
merhaba ilerlemeci kuran ziyafeti nedir? biraz açarmısın

saygılar

Sana da merhaba 2pi arkadaş.

İslami dernekler, tarikatlar, vakıflar ve şirketler elbirliği ile her ay bu tip "Kur'an Ziyafeti" adı altında etkinlikler düzenlerler. Güzel sesli Kuran okuyan kişileri çağırırlar, binlerce kişi bir salonu doldurur, bu Kuran okuyan kişilerle birlikte gözyaşı dökerler. Salya sümük ağlarlar. Cenaze çıkmış ev gibi feryadı basarlar. Binlerce kişi aynı anda ağlıyor, düşünebiliyor musun. İslam ülkelerinden, Mısır'dan, Arabistan'dan, Endonezya'dan hafızlar gelir, biraraya toplanır, Kuran Ziyafeti adlı etkinlikte milleti ağlatır dururlar. Ben İslami kanallarda birkaç kez izledim, TV5'te çok çıkar. İzleyenlerin çoğu Kuran'ı anlamazlar zaten, adamların sesindeki tondan duygulanıp ağlarlar; tıpkı Fetullah Gülen'in vaazlarındaki gibi, o da çok feci ağlar, cemaati mahveder.
Özellikle Anadolu Gençlik Derneği denen, Saadet Partisi'nin gençlik teşkilatı bu etkinlikleri sıklıkla yapar. Zaten yayınlayan da çoğunlukla Saadet Partisi'nin kanalı TV5'tir.

Yeterli oldu sanırım...
2pi
merhaba ilerlemeci
yukarda

Bilmiyorum bu tür birşey ne kadar yarar sağlar.
Denenebilir, epey şaşırırlar herhalde.
İyi saatte olsunlar geldi, ezanı susturdular, derler.

birde

Sana da merhaba.

Dediğin iş baya uzmanlık ister. İşe yarayabilir ama, çok sınırlı bir etkisi olur.

demişsin bende üşenmedim elimdeki sistemin el verdiği ölçüde
örnek iki ses dosyası hazırladım
biri normal stereo ses L-R bileşke ses çift hoparlör
diğeride terslenmiş stereo ses yani terslenmişteki ses gücü O olması gerekiyor
resimleri incelersen anlarsın 44.1 khz olduğundan ses tam olarak iptal olmuyor
ama rahatsız olduğumuz seslerin ses kalitesi bu kadar yüksek değil onuda belirteyim
belki ilgini çeker
uğraşmak isteyenler için

önçalışmanın dosyası zip dosyası olarak linkte

http://www.4shared.com/file/19763304/8d13d78e/ses_iptal.html

iki jpg iki wav

saygılarla

ilericimateryalist
Sağolasın 2pi yoldaş. İnceledim verdiğin linki, ama dediğim gibi ben bu işlerden pek anlamam, anlayan arkadaşlar vardır belki. İşe yarayabilir elbette, denemek lazım.
2pi
QUOTE(ilerlemecivemateryalist @ Jul 13 2007, 01:18 PM) *
Sağolasın 2pi yoldaş. İnceledim verdiğin linki, ama dediğim gibi ben bu işlerden pek anlamam, anlayan arkadaşlar vardır belki. İşe yarayabilir elbette, denemek lazım.

merhaba ilerlemeci ekteki ses dosyalarını dinledinmi terslenmiş ses dosyası
birde terslenmemiş ikisi arasında bariz fark var ezan etkisizleştiricinin girişi bu olabilir yada daha bilinmedik bir yöntem kimsenin ilgisini çekmedi herhalde
ama böylesi bir uygulamaya ne kadar ihtiyacımız var

saygılar
2pi
merhaba
Ezanın irkiltici sesini duyupta herhangi bir tepki gösterilmemesi özellikle sabah ezanının yarattığı çevre kirliliğini kanıksamış beyinler, hayatın diğer alanlarındada bu tepkisizlik ve kanıksamanın
Benzeri davranışlar sergilerler .Böylesine berbat ve fi tarihinden beri topluma musallat olmuş
Aslında terk edilebilecek bir eylem,yaşamın olmassa olmaz kuralı haline gelmiş. Yerinden oynatılması
Zor bir tabu .Bunun evrim süreciyle bir ilgisi olabilirmi?

saygılar
2pi
merhaba
aşağıdaki linkte 1999 yılında internette bulduğum ilginç bir müzik var

http://www.4shared.com/file/20376587/5276a...Aethra-Mix.html
ilericimateryalist
Ezanın irkiltici sesini duyupta herhangi bir tepki gösterilmemesi özellikle sabah ezanının yarattığı çevre kirliliğini kanıksamış beyinler, hayatın diğer alanlarındada bu tepkisizlik ve kanıksamanın
Benzeri davranışlar sergilerler .Böylesine berbat ve fi tarihinden beri topluma musallat olmuş
Aslında terk edilebilecek bir eylem,yaşamın olmassa olmaz kuralı haline gelmiş. Yerinden oynatılması
Zor bir tabu .Bunun evrim süreciyle bir ilgisi olabilirmi?

Aslında bu gibi tabuların insan belleğine yerleşmesi evrim sürecinden ziyade, insanlara çocukluktan beri aşılanan düşüncelerle alakalı. İnsanın zayıf karakteri, inanmaya ihtiyaç duyması bunda temel oluşturabilir.
İnsanın düşüncesine aşılanan bir tabu çok zor değişir, belki yaşam boyu devam eder. İnsan içinde yaşadığı ortamdan aldığı düşünce sebebiyle, ispata dahi ihtiyaç duymadan belli tabuların savunucusu haline gelebilir. Örneğin İslam'ın kökenine dair hiçbir bilgisi olmayan, Muhammed'in yaşayıp yaşmadığını bile bilmeyen milyonlarca insan, İslam'ı ölesiye savunur duruma düşüyor. İnsanların en ufak delile dahi sahip olmadan, bir dini mutlak gerçeklik olarak benimsemesi gerçekten büyük bir sorun teşkil ediyor...
2pi
İnsanların en ufak delile dahi sahip olmadan, bir dini mutlak gerçeklik olarak benimsemesi gerçekten büyük bir sorun teşkil ediyor...

bana göre sınıf sorunlarından daha önemli
ilericimateryalist
QUOTE(2pi @ Jul 22 2007, 03:01 AM) *
İnsanların en ufak delile dahi sahip olmadan, bir dini mutlak gerçeklik olarak benimsemesi gerçekten büyük bir sorun teşkil ediyor...

bana göre sınıf sorunlarından daha önemli

Bu ikisi farklı şeyler.

İnsanların belli tabulara yaslanarak yaşaması ile toplumsal üretim sürecindeki sınıfların varlığı birbirleri ile kıyaslanamaz. Biri toplumsal sorundur, biri ekonomi politik bir sorundur. Bunları önem sırasına göre sıralamak mümkün değildir, elma ile armutu karşılaştıramayız. Bunlar birbirleri ile kıyaslanamayan olgulardır. İki sorun da kendi açılarından önemlidir. İnsanların pğsikolojik bir takım sebepler ile belli tabulara sığınması ile, insanın toplumsal statüsü gereği yer aldığı sınıf nasıl karşılaştırılabilir, böyle bir şey mümkün değil...
2pi
QUOTE(ilerlemecivemateryalist @ Jul 22 2007, 03:22 AM) *
Bu ikisi farklı şeyler.

İnsanların belli tabulara yaslanarak yaşaması ile toplumsal üretim sürecindeki sınıfların varlığı birbirleri ile kıyaslanamaz. Biri toplumsal sorundur, biri ekonomi politik bir sorundur. Bunları önem sırasına göre sıralamak mümkün değildir, elma ile armutu karşılaştıramayız. Bunlar birbirleri ile kıyaslanamayan olgulardır. İki sorun da kendi açılarından önemlidir. İnsanların pğsikolojik bir takım sebepler ile belli tabulara sığınması ile, insanın toplumsal statüsü gereği yer aldığı sınıf nasıl karşılaştırılabilir, böyle bir şey mümkün değil...

yaşanan reel gerçeklik durumu vardır, günlük yaşantı.
Senin söylediklerin hep kalıp kitap bilgileri.

Bizim iş yerinde işçi sınıfına mensup az bir maaş karşılığı sabah 8 akşam 8 çalışan
ancak bu fazla mesaiyle bir milyar civarı kazanan gerçekten fakir diyebileceğimiz
evli ve iki çocuklu bir adam var. Yaşantısı gözlerimin önünde cereyan ediyor.adam
son derece dindar , 5 vakit namazı asla aksatmaz ,cuma,oruç tümü.
işyerindeki elmanların nerdeyse tümü namaz kılmakta hepsi müslüman halkımızın 
nadideörnekleri burda gerçekten saygılı davranıyorum çünkü bende o örneklerden birisiyim.
iş yerine yeni bir müdür alındı bu adam patronu etkileyerek
yeni ve çalışanların alehine son derece saçma kararlar aldırdı. Tümünde çalışanlar kaybediyor bu açıkca görülyor iş yerinin kapısına eleman aranıyor ilanları asılmaya 
başlandı tüm herkeste homurtular bu haksızlık karşısında sığınabilecekleri hiç bir yapı yok 
herkesin güvencesi şahsi ilişkileri ve kişisel becerisi.
Yukarda söz edilen bu arkadaşımızında bir yakınında ciddi sağlık problemleri oluştu sigortası olmasına rağmen getirilen extra masraflar yüzünden  
uçan kuşa borçlandı artık sabah 8 akşam 10 çalışıyor. Hayatı tam bir çile bana göre
arkadaşımın tek yaptığı namaz sonlarında bol bol dua... 
işçinin alın teri kurumadan hakkını verinden öteye geçmeyen nispeten daha nitelikli
emek sarf edebilen bu dostumuz , hastahanedeki görüşme saati geçtiği için kendisine fırça atan hastahane görevlisine ilk defa sesini yükseltmiş . bunu bana
hararetle anlatıyordu. Ben ona islamın ona bir fayda getirmeyeceğini zihnini pasifize
ettiğini çektiği çilenin bu şekilde azaltılamayacağını esasen bu sorunları aşabilmek için ha deyince yapacak bir şeyimizin olmadığını vs anlat anlat dilimde tüy bitti
fakat o bunada şükür demekte ısrar ediyor. Ayın 5 ini mübarek gün olarak belirlemiş
Bilgiye dayalı işlerin daha revaçta olduğunu anladı okula gidemediğine hayıflanıyor

Reel bir örnek verebilmek için uzattım 
Türkiyede sosyalistlerin kitaplarda tarif edilen sınıf ve onun bilincine dair sınıfın hiç haberi olmadan onun adına ahkam kesmesi uzatması 
ve sonuçtada hiç bir yere gelinememesi alışkanlıklarla ilgili bence

elma ve armut  bir araya getirile bilinir toplumsal din ile ekonomik çalışma dünyası bir arada incelenebilir bence ikisi arasında acayip bağlantılar var islam çalışma sorunlarına sosyal güvenliğe nasıl yorumlar getiryor.dini bayramlar bakkallar belediye otobüsü şöförleri, cuma namazı ,oruç, iftar çadırları bunlar  iç içe geçmesi için yeterli örnekler

saygılar
Asıl içeriğin sadece basit bir görünümüdür. Resimlendirilmiş tam halini görüntülemek için lütfen, buraya tıklayınız.