QUOTE(haci)
Benim bahsettiğim metodu Fuzuli'nin anlamadığı veya bilmediği belli oluyor..
Ben klinik araştırma metoduna değindim..
O metod diğer bütün metodlardan farklıdır.
Amprik metod artık klinikte kullanılamaz.
Yani hasta üzerinde kullanılamaz..
HACI
mezkûr metodu derinlemesine bilmiyorum, ancak bildiğim kadarıyla bu method, Ampirik ve pozitivist metod başlığı altında anılmayacak bir metod değildir. Sonuçta deneye dayalıdır. Belki alışılageldik deneysel metodlardan farklı şartları haizdir, ama bu onu ampirik saymamamız için yeterli midir? Bu metodun Ampirik metoddan farkları nelerdir?
Unutmayınız ki ampirizm teferruatlı ve tutarlı bir felsefedir aynı zamanda.
Kabaca ampirik felsefe hakkında bilgi vermek gerekirse, bu dizgenin kurucusu John Locke'dur. İnsanın Tabula Rasa (boş levha) olarak bu dünyaya geldiğini ve tüm bilgilerini burada tecrübe yoluyla kazandığını savlar. Ona göre deney dışında başka bir bilgi kaynağımız yoktur.
Şimdi, bahsettiğiniz klinik method dizgesini oluşturmuş, tüm bilim dallarına ufuk açmakta mıdır. Değilse ampirik metodun yerine neden ikame edilmektedir tarafınızdan. Bu metodu iyi bilen biri olarak bizi aydınlatın Hacı.
Amprik metoddan her zaman yararlanabiliriz.
Ama onu artık hastalar üzerinde double blind metod olarak uygulamak zorundayız..
HACI
Kuşkusuz Ampirik metoddan her zaman faydalanabiliriz . Ancak benim söylediklerim pek anlaşılmadı galiba. Sahip olduğumuz bilgilerin yegane kaynağı deneyler midir? bütün bilgilerimizn sıhhatini ölçme, biçme süreçleri mi belirler? Mesela deneysel yoldan edindiğimiz bilgi dışında salt akılla edindiğimiz bilgiler mevcut mudur? Mevcutsa bunlara güvenebilir miyiz?
Tartışmanın tam rayına oturması için belki bu konuda daha geniş bir şeyler yazmalıyım? Yarına kalsın artık.
Sevgiler