uğur
Jun 14 2007, 12:19 PM
Kambriyen patlamasını tetikleyen unsurlar nelerdir? Bu dönemdeki çeşitliliğin sebepleri neler olabilir?
Evrim teorisini yanlışlayan bir olgu mevcut mudur?
Bilimsel makalelere ve bilgilere sahip olan arkadaşlar açıklayabilir mi?
haci
Jun 14 2007, 02:39 PM
Kambrian patlamasının geçmişi vardır. Anlık bir olgu değildir.
Rusya'da Tomatian, Avustralya'da Ediacara faunası Kambryan patlamasının öncüleridir.
Kambrian patlamasının en önemli özelliği 30 milyon yıl gibi nisbeten kısa bir zaman diliminde 30'un üzerinde vücut planının ortaya çıkmasıdır.
Bunun nedeni kesinlik kazanmamıştır.
İlerde balıkların, dinozorlarnı ve memelilerin de çıkacağı ilk chordate (kıkırdaktan bile ilkel bir iskelet dokusu) Kabrian çağında ortaya çıkmıştır.
Adı pikaia dır..
HACI
uğur
Jun 14 2007, 02:46 PM
Bildiğim kadaıyla ilk 500 milyon yıllık dilimde henüz hiç bir canlılık izi yok..
3 buçuk milyar yıl sadece tek hücreli canlılar hüküm sürüyor iken, bir anda olmasa bile kısa zaman zarfında canlılık çeşitleniyor , türler artıyor..
Benim sorum , bu artışa etken olabilecek unsurlar....Ne oldu da yeni yeni türler ortaya çıktı??Teoriler nelerdir??
Yabancı kaynakları takip eden arkadaşlar yardımcı olabilir mi?
haci
Jun 14 2007, 02:49 PM
Bu eski teoridir Uğur kardeşim..
Yeni inanışa ki delillerle kanıtlanmıştır, hayvanlar Kambrian çağından yaklaşık 500-750 milyon yıl önce ortaya çıkmışlardır.
Yani Kambrian patlamasının bir geçmişi vardır..
davinci
Jun 14 2007, 02:49 PM
http://yaratiliscilaracevaplar.wordpress.c...ara-cevaplar-2/bu yazimda kisaca da olsa bu konuya degindim. Yazimda bu konudaki bir makaleye link veriyorum. Onu da inceleyebilirsiniz.
cebbar1
Jun 14 2007, 02:57 PM
Mutasyon hızını artıran faktörler(radyasyon,viruslar,kimyasal maddeler v.b ) o dönemde maksimum olabilir mi?
uğur
Jun 14 2007, 03:02 PM
QUOTE(cebbar1 @ Jun 14 2007, 03:57 PM)

Mutasyon hızını artıran faktörler(radyasyon,viruslar,kimyasal maddeler v.b ) o dönemde maksimum olabilir mi?
Sevgili Cebbar benim düşüncemde o yönde..Uzaydan yeryüzüne düşen meteorlar , kıtaların hareketlerinde oluşan radyasyonlu gazlar, uzaydaki radyasyonun dünyaya taşınması, ultraviole ışınlar , morötesi ışınlar, sıcaklıkvey aşırı soğuk sık tekrarlanan mutasyonların iyi veya kötü yönde tetiklemesi şeklinde olabilir..Zararlı mutasyonlar zaten türü devam ettiremediğine göre yararlı mutasyonlar çeşitliliğin artmasını körüklemiş olabilr..(mi?)
haci
Jun 14 2007, 03:20 PM
Kambrian patlamasının nedeni bilinmiyor demiştik.
Daha önce yaşayan çok hücreli hayvanların kâğıt gibi ince oldukları biliniyor.
Kambrian çağında onların yanı sıra sert kabuklu, büyük hayvanlar yer almıştır.
Kambrian döneminden önce havada oksijen oranının çok düşük olduğu biliniyor.
Oksijen basıncının artmasının Kambrian patlamasına neden olacağı konusunda görüşler var.
Tabii bu konuda başka teoriler de var.
HACI
uğur
Jun 14 2007, 03:23 PM
Yanlışlıla morötesi ışınlar yazmışım, doğrusu kızılötesi ışınlar olacaktı...
anibal
Jun 14 2007, 03:38 PM
Kambriyende çeşitliliğin arttığı yönünde bir bulgu yok.. Fakat, fosilleşebilen tür sayısı arttı, çünkü ilkel omurga, kabuklu hayvanlar, eklem bacaklılar vs. ortaya çıkmaya başladı..
Diğer yandan kambriyende bunun ortaya çıkardığı büyük bir doğal seleksiyon baskısı görülür. Kıskaçlara sahip bir yengecin ortaya çıkması, mevcut doğal seleksiyon için çook yönlü bir etkidir ve hemen her şeyi değiştirir. Sonuçta tüm canlılar büyük adaptasyon baskısına maruz kalırlar..
Fakat bu kambriyene özgün bir durum değildir. Proterozoic devirlerde süreç aynen ilerlemektedir. Fakat, geçmişte elde edilen ve kolayca ulaşılabilen kambriyen dönemi fosilleri böyle bir yanlış anlamaya sebep olmuş haldedir. Yakın zamanda kambriyen öncesi ve sonrasına dair yeni fosil sitelerinin keşfiyle birlikte, bir kambriyen patlamasından söz etmek ihtimal dışında kalmıştır.. Mesela, denir ki: Ayak izi fosillerine kambriyenle birlikte raslanmaya başlanır.. Demekki bu dönemde canlılar ayak sahibi olmuştur.. Fakat hindistanda kumtaşları üzerinde bir milyar yıllık ayakizleri bulunmuştur.. O halde?
Kısaca, türlerin öyle boom diye ortaya çıkıverdikleri filan yok.. Her şey normal hızında, seyrinde devam etmektedir.. Elbette buna coğrafyadaki vs. değişimlerde dahildir.. Bunlar gözardı edilir nedense.. Kambriyan öncesinde, dünyada kara yok denecek kadar az iken, 600 Milyon yıl önce, ilk süperkıtalardan olan Pannotia ortaya çıkar. Ama 60 milyon yıl gibi çok çabucak bir sürede bu kıta parçalanır ve Pangea oluşmaya başlar.. Kambriyende tam olarak bu zamana denk gelir, Pangaea'nın bebeklik dönemine.. Bu, canlılık için yepyeni izolasyon ve doğal seleksiyon koşulları demektir.. Bir süperkıtanın doğuşu, denizlerin ortasında karaların oluşması prekambriyen için zaten olağanüstü hareketlerdir. Bunları da coğrafya güzelce açıklar.. Ama doğadaki koşulların öyle hızlı değişmesi, canlılarında hızlı gelişmesi anlamına gelecektir, muhakkak olarak..
Kısaca, beklenen ile olan arasında herhangi bir sorun söz konusu değil.. Kambriyenin patlama sayılabilecek bir tür çeşitlenmesine sebep olduğunu söylememiz çok zor..
uğur
Jun 14 2007, 03:49 PM
Sağol hocam zaten seni bekliyordum..
Asıl içeriğin sadece basit bir görünümüdür. Resimlendirilmiş tam halini görüntülemek için lütfen,
buraya tıklayınız.