Tam Forum Görünümü: bir matematik sorusu
Ateistforum > FORUMLAR > BİLİM FORUMU
satanicmantis
bir matematik sorusu da benden gelsin arkadaşlar smile.gif gaus gotinga üniversitendeki öğrencilik yıllarında hocasıyla arasında bir konuşma geçiyor gauss:"yaşımın üçüncüve dördüncü kuvveti olan iki sayıda toplam 0 dan 9 a kadar ki tümrakamlarbir defa yer alıyor" profesör bu konuşmayı beğeniyor o da şöyle diyor:"ne kadar ilginç benim de yaşımın karesi ve küpü olan iki sayıda toplam0 dan 9 a kadarki tüm rakamlar bir defa yer alıyor" sorumuzsa şu bu konuşma geçtiğinde profesörün ve gaussun yaşı kaçtı?
Remat
Şimdi;

1)Önce Gauss için bakalım,yaşının "3. kuvvetinin" basamak sayısı "a" olsun,"4. kuvvetininki" de "b" olsun;

a+b=10 olmak zorunda.Bu da ancak 6+4 olur,başka türlü olmaz.

O zaman Gauss'un yaşının 3. kuvveti 4,4. kuvveti 6 basamaklı.

Bir kaç denemeden sonra(ben 20'yi,30'u denedim hemen buldum sonra 22'yi falan deneyip);

3. kuvveti 4,4. kuvveti 6 basamaklı olan sayılar; 18-19-20-21 olabiliyor sadece.Üst sınır alt sınır mantığı ile kolayca bulunuyor bunlar wink.gif

21 kafadan gidiyor.21 de 1'de ötürü tekrarlı geliyor ileride.19 da 1'den ötürü(2. kuvvetteki) tekrarlı geliyor.(Bu 1'ler 1. basamakta yani birler basamağında olduğundan tekrar yapıyor sanırım)

Yani Gauss 18 yaşında.

2)Hocaya geldi sıra;

Bunu için biraz düşünmem gerek,100 ve 47 arası herşey olabilir ama elencek ço ksayı var,hepsini denemek bize yakışmaz tongue.gif,ona bir formül uydurmaya çalışacağım.
Trajito
18'in küpü 5832 ve dördüncü kuvveti 104976, yani Gauss'un yaşı 18. Profesörün yaşının karesi 4, küpü 6 basamaklı olmalı yani 46 ile 100 arasında. Son rakamı 0, 1, 5, 6 ve 9 olamaz. 47'yle 48'i deneyip hemen eleriz, 70 yaşından yukarıda da değildir diye tahmin edebiliriz. Geriye 10 ihtimal kalır. Onları da denedim, hiçbiri uymadı. Demek ki profesör altta kalmamak için yalan söylemiş.
Remat
QUOTE(Trajito @ Aug 7 2007, 03:17 AM) *
Demek ki profesör altta kalmamak için yalan söylemiş.

Tabi orda hemen hesaplayan da çıkmaz,nasılsa doğru söylüyodur diye tongue.gif
dinout
Gauss'un yaşı 18----(18'in küpü 5832 ve dördüncü kuvveti 104976)

Profesörün yaşı 69----(69'in karesi 4761 ve küpü 328509)
satanicmantis
dinoutu tebrik ederim yanıt doğru uzun süredir siteye uğramadığuımdan şimdi bakabildim biggrin.gif
dinout
teşekkür ederim...... biggrin.gif biggrin.gif
Asıl içeriğin sadece basit bir görünümüdür. Resimlendirilmiş tam halini görüntülemek için lütfen, buraya tıklayınız.