antiateist
Aug 21 2007, 09:40 PM
Bugün hava 0 derece, yarın hava 2 kat daha soğuk olacakmış, yarın hava kaç derece olur ?
ilericimateryalist
Aug 21 2007, 09:45 PM
Çok bilimsel bir soru.
Kuantum fiziği kitabıma bakayım.
Ezberden cevap vermek olmaz.
haci
Aug 21 2007, 09:46 PM
QUOTE(antiateist @ Aug 21 2007, 09:40 PM)

Bugün hava 0 derece, yarın hava 2 kat daha soğuk olacakmış, yarın hava kaç derece olur ?
keeeeeeh keh keeehhhhhhhhhhh
Güzel bir soru.. Epeyidir karşılaşmadığım türden..
Ben insanı düşünmeye zorlayan sorulara bayılırım..
Bu soru düşündürüyor..
Tebrikler..
HACI
haci
Aug 21 2007, 09:49 PM
Eğer sıfırı bir desimal değer sayarsak, bir desimal altı sıfırın iki katı soğuk olacaktır.
O da -1 değildir.. Çünkü -1, bir desimalin onda biridir.
-10 derece olmalıdır....
HACI
godDAR
Aug 21 2007, 09:51 PM
0 derece derken: santigrat mı, kelvin mi, fahrenheit mi..
elma mı armut mu gibi oldu..
Remat
Aug 21 2007, 09:54 PM
Antiye sordum,o da buraya yazmış

Evet Hacı,düşünmeye zorluyor gibi ama,-10 bana mantıklı gelmedi.
Belki 0 derece'yi kelvine çevirsek,birşey çıkar mı?0'ın katı alınmaz onların alınır belki
antiateist
Aug 21 2007, 09:54 PM
santigrat.
O da -1 değildir.. Çünkü -1, bir desimalin onda biridir.
-10 derece olmalıdır....
ilginç.
pergel
Aug 21 2007, 09:55 PM
Bu sorunun yanıtı: İki kat daha soğuk olur.
Çünkü veri olarak ortaya konan ısı, bilimsel. Yani 0 derece santigrad. Bu bilimsel bir veridir.
İki kat soğuk demek, bilimsel bir veriye dayanmaz. Ölçüsü belirsizdir. Halk ağzında kullanılan bir kavramla bilimsel bir veriyi tarif edemeyiz.
Dolayısıyla soru yanlış. Paradoks olduğu için değil, yanlış olduğu için yanıtı yok.
Ya da şöyle yapabiliriz: 0 derece santigrad, 32 derece fahrenheit dir. İki katı 64 derece fahrenheit dir. Bu da 17.8 derece santigrad eder.
Demek ki yarın hava ısınacak.
godDAR
Aug 21 2007, 09:57 PM
havanın sıfır derece olması niceldir..yani sayısal..ama havanın soğuk olması niteldir..yani duyu organlarımızla algılarız..
nicel bir gözlemle, nitel bir gözlemi aynı soru içinde sormak..
yine elma mı armu mu gibi oldu..
pergel
Aug 21 2007, 09:58 PM
Ya da daha soğuk yapmak istiyorsak, 32 derece fahrenheiti 16 dereceye indiririz, bu da -8.9 derece santigrad eder.
antiateist
Aug 21 2007, 09:58 PM
Ya da şöyle yapabiliriz: 0 derece santigrad, 32 derece fahrenheit dir. İki katı 64 derece fahrenheit dir. Bu da 17.8 derece santigrad eder
Mutlak bakarsak, -32 olarak çevirebiliriz.
KropiX
Aug 21 2007, 10:00 PM
Bu soruyu bikaç gün önce bana marketçi sormuştu, bende -2 olur dedim sazan gibi, o da yanlış dedi ama cevabınıda söylemedi. şimdik merak ettim cevabını, acep nedir cevabı?
haci
Aug 21 2007, 10:04 PM
Antiateist sorunu bilimfeneri denen yerde soracağım izninle..
İzin veriyor musun.. Senin nickinle soracam tabii.. Senin adına..
Çok hoşuma gitti..
HACI
antiateist
Aug 21 2007, 10:08 PM
QUOTE(antiateist @ Aug 21 2007, 10:58 PM)

Mutlak bakarsak, -32 olarak çevirebiliriz.
yahu düzeltemeden gitti mesaj. Tabiki 16 olacak... pergelin cevabı mantıklı.
Antiateist sorunu bilimfeneri denen yerde soracağım izninle..
İzin veriyor musun.. Senin nickinle soracam tabii.. Senin adına..
Çok hoşuma gitti..
HACI
Kendi adına sorabilirsin. Nick filan önemli değil, HACI nicki ile ilet soruyu lütfen.
haci
Aug 21 2007, 10:23 PM
Aslında sorunun santigrad veya Fahrenheit la sorulması arasında fark olmamalı..
Fahretheit ile çevirince -16 olabilir...
Sentigradla çevirince ise çıkan rakam -8.88888888888889
Bu doğru değil..
Çünkü iki ayrı ölçü kullanılıyor..
Kelvinle çevirince 2x-273,15=-546,3
Bu da doğru değil.. Çünkü 0 Kelvin'in altına inilmez.
0 Kelvin Absolü sıfırdır..
Soruyu Fahrenheit olarak sorsaydınız 16 olurdu.
Ama santigrad ile sorarsanız -10 olacaktır..
Kelvin için doğru yanıtı yoktur..
HACI
NOT: Teşekkürler antiateist. Senin nickinden bahsetmeden soramam ama..
Remat
Aug 21 2007, 10:24 PM
QUOTE(pergel @ Aug 21 2007, 10:55 PM)

Dolayısıyla soru yanlış. Paradoks olduğu için değil, yanlış olduğu için yanıtı yok.
Ya da şöyle yapabiliriz: 0 derece santigrad, 32 derece fahrenheit dir. İki katı 64 derece fahrenheit dir. Bu da 17.8 derece santigrad eder.
Demek ki yarın hava ısınacak.
tC = ( tF – 32 )/1.8
32x2=64 evet ama sen 0+64 yapmışsın.
"Soğuk" diyor,çıkarman gerekirdi.
-64 yani.
tC = ( -64 – 32 )/1.8
=>(-172.8)
Ne kadar saçma oldu değil mi

Yani soru Kelvin için olsa--->-819.15 derece olacak.
Yani bi deli kuyuya taş attı,boşuna uğraşıyoruz

O deli de benim
antiateist
Aug 21 2007, 10:28 PM
QUOTE(haci @ Aug 21 2007, 11:23 PM)

NOT: Teşekkürler antiateist. Senin nickinden bahsetmeden soramam ama..
Benim nickimin bir özelliği yok. Benim nickte olan bir çok adam mevcut

Soruyu lütfen Haci nikiyle ilet. Yada herhangi bir şey.. isim önemli değil, önemli olan cevap.
haci
Aug 21 2007, 10:31 PM
Oldu...
Nickni ***** olarak verdim. Bana ait olmadığı anlaşılsın istedim..
Teşekkürler.
HACI
antiateist
Aug 21 2007, 10:32 PM
Bakalım ne tür cevaplar gelecek.
bilelimogrenelim
Aug 21 2007, 10:33 PM
1. cevap:
Bugün hava 0 derece = Bugün hava 0 derece santigrat = Bugün hava 273 derece kelvin.
Yarın hava iki kat soğuk olacak= Yarın hava 273/2=136.5 derece Kelvin olacak = Yarın hava -136.5 santigrat derece olacak
2. cevap:
Bugün hava 0 derece = Bugün hava 0 derece santigrat= Burada ortalama sıcaklık 20 derece'dir (sallıyoruz...)
Yarın hava iki kat soğuk olacak = 0- (20x2) = Yarın sıcaklık -40 derece santigrat olacak.
Benim cevabım bu ... Hangisini tercih ederseniz...
pergel
Aug 21 2007, 10:36 PM
Hayır, yanlış anlama var. Aslında yazmıştım.
Daha soğuk olmasını istiyorsak, 32 fahrenheiti 16 fahrenheit'a çekeriz, (yarısı) o da -8.9 santigrad yapar.
Ama elbette sonuç saçma olur. çünkü -1C -> 30.2F olduğuna göre, iki katı -2C -> 28.4F dir. 28.4F'nin iki katı soğuğu 14.2F dir. Bu da -9.9C eder. Yani -1C'nin iki katı soğuk -9.9C ediyor.
Bu, Fahrenheit ve santigrad birimlerinin ondalık sistemde birbirini tam olarak karşılamıyor olmasından kaynaklanıyor.
haci
Aug 21 2007, 10:39 PM
Sevgili Pergel..
Şuna -10 derece demekten çekinme yaw...
Selamlar..
HACI
NOT: Ben bu soruyu çok sevdim..
Remat
Aug 21 2007, 10:44 PM
Başta da demiştim,kuyudaki taş için bu kadar düşüneceğinizi tahmin etmemiştim

2 kat daha soğuyacak ne demek?
Neyin 2 katı?1 gün önce soğumuş da bir dhaa mı soğuyacak?
2 kat ısınacak da yanlış olur.
Sıcaklık 2 katına çıkacak,ya da sıcaklık 2 kat düşecek,ya da 2 kat artacak olur.
pergel
Aug 21 2007, 10:47 PM
QUOTE(haci @ Aug 21 2007, 11:39 PM)

Sevgili Pergel..
Şuna -10 derece demekten çekinme yaw...
Selamlar..
HACI
NOT: Ben bu soruyu çok sevdim..
Peki, açıklıyorum: -1'in iki katı -10'duuur!
drekinci
Aug 21 2007, 11:01 PM
İki yanıt geçiyor kafamdan
Birincisi
Isının katları olmaz.
100 derecenin iki katı 200 derece değildir.
4 derecenin iki katı 8 değildir.
-4 derecenin iki katı -8 olmaz.
Her ısı kendi birimi ile ifade edilir. ve algılanır.
ısı biraz kokuya benzer.
koku duyumuzu ölçebilseydik.
Onunda katları olmazdı.
Sevgiler
Cahit
Aug 21 2007, 11:08 PM
Kelvin'e çevirmeniz gerekir.
Bu takdirde 0°C, 273,15 Kelvin olur.
Bunun yarısı ise 136, 575 Kelvin
Bu ise
136, 575-273, 15 = -136.575°C
Selamlar
Fragellant
Aug 21 2007, 11:11 PM
Hayır, kesinlikle soru yanlış ve bunun da sonuna kadar arkasında dururum (birileri beni mat edene kadar

).
İki kat daha soğuk olmak diye bir kavram olamaz, çünkü "soğukluk" diye bir ölçü birimi yoktur.
haci
Aug 21 2007, 11:12 PM
Sıcaklığın iki misli de olur, yarısı da..
Sayılarla ifade edilen her şeyin hem yarısı olur, hem de katları..
Burada önemli olan ve sorgulanan desimal sistemin kendisidir.
Desimal sisteme göre sıcaklığı ölçerken 0, sayısal 0 değildir.
Belli bir fiziksel değerdir.
Bir gerçektir.
Desimal sistemi baz alınca, iki misli farklı bir anlam kazanacaktır.
Desimal sistem sıfırdan başlar ve 1,2,3....... olarak devam eder..
Negatife doğru da.. 1,0,-1,-2....... olarak ilerler..
Her biri diğerinin pozitif veya negatif iki katıdır.
Küsürler arasındaki oran onda birdir.
Benim bu mantığımı çürütebiliyor musunuz?
Çürütebilirseniz, kabul ediyorum..
Selamlar..
HACI
anhedonik
Aug 21 2007, 11:17 PM
öncelikle
http://forum.ateizm.org/index.php?s=&s...st&p=138320 burada olduğu gibi ısı ve sıcaklık kavramları karışmış.
ısı nedir ? atomun molekülün potansiyel titreşim enerjisi. birimi kalori felan.
sıcaklık nedir ? sıcaklık, ısının etkilerindendir.
ısı bir tür enerji iken, birim kütledeki enerji sıcaklıktır.
q ısı m kütle c özısı ∆t sıcaklık farkı olmak üzere.
q=m.c.(∆t)
şimdi hava 0º , hava 2 katı soğuyacak ?
q
2=2.q
1ve sabit değerleri felan da kullanarak kaç m³ olduğuna göre v.s. çözülür.
ElCebbar
Aug 21 2007, 11:17 PM
Birim ne olursa olsun.
Sonuç sıfır derecedir?
Cahit
Aug 21 2007, 11:19 PM
anhedonik
Aug 21 2007, 11:23 PM
benim dediğimde sıfır olma zira delta t kullanıyoruz. yani sıcaklık farkını.
(∆t)=q/m.c. den ∆t=yi buluruz..çıkan sonuç neyse hava sıcaklığı o kadar düşer.
haci
Aug 21 2007, 11:26 PM
Cahit kardeşim..
Adamlar orada bizim burada yaptığımız gibi mastürbasyon yapıyorlar..
Ben yeni bir ileti ekliyorum..
Benim iddialarım siz çürütmeden önce ben çürüteyim..
Desimal sistemde yalnız desimaller birbirlerinin katı olabilir.
Yani 0,dan sonra 1 gelir ve 1'den sonra gelen 2 birin iki katıdır ama, ondan sonra gelen 3, bir önce gelen 2'nin iki katı değildri.
Her seferinde yeni bir desimal sayı devreye girer.
2'nin iki katı 4'dür. 3 değildir.
3'ün ise 6'dır.. 4 değildir.
Bu 10'a kadar devam eder..
Negatif sayılar da aynıdır..
Bu durumda 0'a en yakın negatif desimal -10 olmak zorundadır..
Bunu çürütün bakiiiiiimm
HACI
NOT: Aslında sesli düşünüyorum.. Konuya hakim olduğumu sanmayın.. İki matematikçinin oğluyum ama, matematiği unutalı 30 yıl oldu..
ElCebbar
Aug 21 2007, 11:37 PM
Soruyu soran birimi ne olurak alırsa alsın sonuç sıfırdır.
Kullandığı birim kelvin de olabilir reomürde.
Yada kafasından uydurduğu birim de olabilir.
haci
Aug 21 2007, 11:42 PM
QUOTE(ElCebbar @ Aug 21 2007, 11:37 PM)

Soruyu soran birimi ne olurak alırsa alsın sonuç sıfırdır.
Kullandığı birim kelvin de olabilir reomürde.
Yada kafasından uydurduğu birim de olabilir.

ElCabbar...
Sen soruyu matematikle yanıtlarsan elbette haklısın..
Ama 0 derece fiziksel bir olgudur ve fizikle açıklanmalıdır.
Bu soru fiziksel olguların her zaman matematikle doğru olarak açıklanamayacağının güzel bir örneğidir.
Doğru yanıt santigrad sisteminde -10'dur.
Fahrenheit sisteminde ona yakın bir sayıdır.
Kelvin'de doğru yanıtı yoktur..
HACI
serabis
Aug 21 2007, 11:47 PM
fahrenheit’ ta suyun donma sıcaklıgi??
haci
Aug 21 2007, 11:49 PM
32 fahrenheıt.
ElCebbar
Aug 22 2007, 12:05 AM
QUOTE(haci @ Aug 22 2007, 12:42 AM)

ElCabbar...
Sen soruyu matematikle yanıtlarsan elbette haklısın..
Ama 0 derece fiziksel bir olgudur ve fizikle açıklanmalıdır.
Bu soru fiziksel olguların her zaman matematikle doğru olarak açıklanamayacağının güzel bir örneğidir.
Doğru yanıt santigrad sisteminde -10'dur.
Fahrenheit sisteminde ona yakın bir sayıdır.
Kelvin'de doğru yanıtı yoktur..
HACI
Fizikte birimlerin hepsi ön kabuldur.Ve matematiksel kurallara uyarlar.
haci
Aug 22 2007, 12:08 AM
QUOTE(ElCebbar @ Aug 22 2007, 12:05 AM)

Fizikte birimlerin hepsi ön kabuldur.Ve matematiksel kurallara uyarlar.
Biraz daha açıklama yapabilir misniz?
Matematikte de postülatlar, yani ön kabüller vardır.
Fizikte ön kabül olduğunu sanmıyorum..
Tabii fizik matematikteki önkabüllerden etkilenecektir..
Bu soru fizikle matematik arasındaki uyuşmazlığın ilginç bir gösterisi gibi duruyor..
HACI
ElCebbar
Aug 22 2007, 12:25 AM
QUOTE(haci @ Aug 22 2007, 01:08 AM)

Biraz daha açıklama yapabilir misniz?
Matematikte de postülatlar, yani ön kabüller vardır.
Fizikte ön kabül olduğunu sanmıyorum..
Tabii fizik matematikteki önkabüllerden etkilenecektir..
Bu soru fizikle matematik arasındaki uyuşmazlığın ilginç bir gösterisi gibi duruyor..
HACI
santigrat ölçme biriminde suyun donma noktası 0 C° kaynama noktası 100 C° kabul edilir.100 eşit parçaya bölünür.
Fahrenheit ölçme biriminde suyun donma noktası 32 C° kaynama noktası 212 C° kabul edilir.180 eşit parçaya bölünür.
Bütün bunlar ön kabuldur.Sizde kendinize uygun birim yapabilirsiniz.
drekinci
Aug 22 2007, 12:26 PM
Fiziğin matematikle uyuşması için (biriken veya eksilen) bir niceliğin saptanması gerekir.
Isı veya koku olgularında biriken bir nicelik saptanmamıştır.
Isı; fiziksel olarak maddelerin moleküllerinin titreşimleridir. Bu titreşimlerin her madde için geçerli birimi bulunursa o zaman matematik ifadeler ile uyum sağlayabilir.
Özünde 20 derece sıcaklıktaki bir element ile 25 derece sıcaklıktaki aynı element farklı iki maddedir. Farklı maddelerle matematik işlemler yapılamaz.
Sevgiler.
KropiX
Aug 22 2007, 01:05 PM
Bu soruyu Albert Einstein a da sormuşlar o da cevap verememiş ve bulan olursa ona helal olsun demiş. Bir arkadaştan duydum bunu.
KropiX
Aug 22 2007, 03:05 PM
Soru:Kusura bakmayın belki sorum çok basit gelecek ama arkadaşlar ile uzun uzun tartışmamıza rağmen herkesi ikna edecek bir çözüme ulaşamadık. Soru şu "Bugün hava sıcaklığı 0 derece yarın hava sıcaklığı bugünün 2 katı olacak. Yarın hava kaç derece olur"? (Doruk Şekercioğlu)
Cevap:Gerçekten böyle, “ahret soruları” ile arada bir de olsa karşılaşıyoruz. Bazen (Yıldızlar neden göz kırpar? gibi) benzer soruları biz de öğrencilerimize ve etrafımızdaki kişilere sorarız. Şimdi yukarıdaki sorunun üzerinde hep beraber biraz düşünelim. Daha doğrusu tek bir yanıtı olmayabilen türden olan bu “felsefik soruyu” değişik Aristo mantığı ve bakkal hesapları ile çözmeye çalışalım.
Aslında havanın “iki kat” soğuması veya ısınması ile hava sıcaklığının iki kat azalması veya artmasının aynı şey olup olmadığı ve "soğumanın ne olduğu" da tartışılabilir. Ama burada hava sıcaklıkları ile havanın hissedilir soğuma veya ısınmasının birbirleri ile birebir olarak ilişkili olduğu ve değiştiğini kabul edelim. Burada “iki kat artma” ile “iki katına çıkmak” arasındaki farka da ayrıca dikkat etmeliyiz. Havanın “iki kat” soğumasını, “mevcudun iki katı kadar azalması” olarak alalım.
Önce, örneğin diyelim ki soru, hava sıcaklığı -10°C ve yarın hava iki kat daha soğuk olursa hava sıcaklığı ne olur? Şeklinde olsaydı yanıt: -10 + 2 x (-10) = -30°C olacaktı. Fakat benzer şeyi 0°C için düşünürsek yanıt: 0 – 2 x 0 = 0°C oluyor! Zaten bu sorudaki esas zorluk da bugünkü hava sıcaklığının 0°C olmasında yatmakta. Sıfırın çarpma işleminde yutan eleman olmasından dolayı, sıfır neyle çarpılırsa çarpılsın sonuç yine sıfır olmakta. Diğer bir deyişle havanın iki kat soğumasına rağmen hava sıcaklığının değişmeden sıfır derecede kalması gibi tuhaf bir durum ortaya çıkmaktadır.
Bu problemi hava sıcaklığını Celsius yerine Fahrenheit olarak düşünerek aşabiliriz diye düşünebilirsiniz. Diğer bir deyişle hava sıcaklığını 0°C yerine bir de 32°F olarak düşünelim. Bu durumda soru “bugünün hava sıcaklığı 32°F ve yarının bugüne göre iki kat daha soğuk olacağı düşünülürse yarın hava sıcaklığı kaç derece olacak?” şekline dönüşebilir. İki kat soğuyan hava ile birlikte hava sıcaklığın da iki kat azalması durumunda –32°F, yani –35.6°C olacak! Bu soğuma, –10°C’lik hava sıcaklığında olduğundan bile daha, fazla oldu!
Ayrıca Fahrenheit ve Celsius ölçeklerindeki aralıklar birbirinde farklı olduğu için bu tür doğrudan dönüşümler ile bu hesabın yapılması da doğru değildir. Celsius’da sıcaklığın donma noktası ile kaynama noktası arası 100 parçaya bölünmüşken, Farenheit’ta bu aralık 180 eşit parçaya bölünmüştür. Diğer bir deyişle, ikisinde de, örneğin, 10 derecelik bir sıcaklık artışı ve azalışı aynı şeyler değildir; 10°F’lik bir sıcaklık değişimi yaklaşık olarak 5°C’lik bir sıcaklık değişimine karşılık gelmektedir.
Bu problemi çözmek için sıfır süreksizliğini bir şekilde aşmak gerekiyor. Lafı daha fazla dolandırmadan 0, +1 ile –1 ortasında yer aldığına göre, sonuçta yanıt da bu değerlerin yanıtları ortasına olmalıdır diye de düşünebilirsiniz. Diğer bir deyişle 1 - 2 x 1 = -1°C ve-1 + 2 x (-1) = -3°C olduğuna göre 0°C için–2°C olmalıdır diye bir başka yanıt çıkıyor karşımıza... Bunun gibi daha bir çok "çözümler" üretmek ve sonra da onları çürütmek mümkün...
Şunu ilave etmeden geçemeyeceğim havanın kat "kat soğuması" ya da kat kat ısınması şeklindeki ifadeler dil bakımından da doğru değildir. Yarın, bugüne göre, örneğin “10 derece ısınacak” filan desek ne böyle bir felsefik soru ortaya çıkacaktı ne de bir paradoks yaşayacaktık.
*Kaynak: Bildiğiniz Havaların Sonu: Küresel İklim Değişimi ve Türkiye
Mikdat KADIOĞLU, 2001 Güncel Yayıncılık. (0212) 511 22 37, kontiki@turk.net
Kaynak: http://www.biltek.tubitak.gov.tr/merak_ett...mp;soru_id=2566
haci
Aug 22 2007, 03:40 PM
Bu sorunun yanıtı neden yoktur?
Çünkü soru eksiktir.
0 santigrad derece fiziksel bir olgudur. Gerçekten öyle bir soğuk (sıcaklık) vardır.
Ama yine de onun iki katı veya yarısı gibi sorular sorulamaz.
Çünkü iki katının veya yarısının hangi kritere dayandığından bahsedilmemektedir..
Şöyle bir örnekle durumu açıklayabilirim.
Bugün bir arkadaşımla sabah saat 9'da buluştuk..
Yarın bunun iki misli geç bir zamanda buluşacağız..
Arkadaşımla yarın saat kaçta buluşacağız?...
Bu sorunun yanıtı ne ise, hava sıcaklığının yanıtı da odur..
Yani yoktur. Çünkü soru eksiktir...
Selamlar..
HACI
antiateist
Aug 22 2007, 06:02 PM
Burdaki tek sorun sıcaklık değerlerine bir rakam tayin edilmesindedir. Sıfır derecede bile havanın bir sıcaklık değeri vardır. Ama sıfır sayı sisteminde etkin bir değere sahip değildir. Bu iki kavramı bir saydığımızda sorun patlak verir.
delibekir
Aug 22 2007, 10:49 PM
Sıcaklık moleküllerin kinetik enerjilerini ifade eden fiziksel bir değişkendir. Kinetik enerji negatif olamayacağı gibi sıcaklık da negatif olmaz. Kullandığımız negatif dereceler suyun donma noktasını referans almamızdan kaynaklanan bir gösterim tarzıdır sadece. Fiziksel nicelik olarak referans noktası mutlak sıfır derece, yani -273.15 C olmalıdır. Bundan daha düşük sıcaklık (soğukluk) olmaz.
O halde, eğer bugün hava 0 santigrad derece ise ve yarın bunun iki katı soğuk olacaksa (mutlak sıfır referans alınarak) yarın -(273.15/2) santigrad derece olacaktır diyebiliriz.
anhedonik
Aug 23 2007, 12:26 AM
herkes sıfırdan kurtulmak için yok fahrenheita yok kelivene çeviriyor. olay bu değil olay ısıdaki değişmdir. bu da delta t kadar sıcaklıkta değişiklik yapar.
bilelimogrenelim
Aug 23 2007, 12:33 AM
Isıyla sıcaklık farklı şeylerdir, delibekir sıcaklığın ne olduğunu anlatmış.
Soruda da iki misli soğuk olacak diyor, yani sıcaklık kastediliyor, ısı değil.
Isı sıcaklık farkı sonucu başka bir nesneye aktarılan enerjidir. Negatif olabilir, yani cisim enerji aktarırsa ısısındaki değişim negatif, ısınırsa değişim pozitif olur.
deicide
Aug 24 2007, 06:29 PM
Yanıt, soruyla ne kastedildiğine göre değişir.
1. Yanıt: sıcaklık bir cisimdeki moleküllerin ortalama kinetik enerjisi demektir. Eğer "iki kat daha soğuk" tabirinden hacva moleküllerinin ortalama kinetik enerjisinin yarıya düşmesi kastediliyorsa, o zaman yanıt kesinlikle 273.15 K/2 = -136.575 K = -136.575°C 'dir.
2. Yanıt: Eğer "iki kat daha soğuk", insanlar bugün "üşüdüklerinin iki katı daha çok üşüyecekler" kastediliyorsa, o zaman yanıt Anhedonik'in yaklaşımına benzer bir şekilde insan vücutları ile havadaki sıcaklık farkından yola çıkıp hesaplamak gerekir. Çünkü insanların vücudundan havaya ısı transferi birim sürede iki katına çıkacaktır. Kaba bir yanıt, ortalama insan vücudu 36.5°C olarak alınırsa, 0'dan geriye bir o kadar daha gitmek diye düşünülebilir: yani -36.5°C (Yani t = t0 - (tinsan - t0)). Bu hesabın güzel tarafı, ister Kelvin, ister Celcius, ister Fahrenheit ile yapılsın, aynı sonucu vermesidir.. 32 F - (98 F - 32 F) = -34 F = -36.5°C..
Ancak ikinci durumun gerçek yanıtı, bu kadar basit değildir. Çünkü ısı transfer hızı, sadece sıcaklık farkına değil, havanın nemi, yalıtım (insanların giysileri), vücuttaki yağ oranı, vücut yüzey alanının kütleye oranı gibi daha bir çok etmene bağlıdır.
Asıl içeriğin sadece basit bir görünümüdür. Resimlendirilmiş tam halini görüntülemek için lütfen,
buraya tıklayınız.