mkirimli
Sep 10 2007, 04:16 PM
Dindar arkadaslarim, yanitlamanizi istedigim bir kac sorum var:
Madem Adem'den bu yana tum peygamberler Islam'i mujdelediler, neden en bastan Kuran inmedi? Niye Tevrat, Incil gibi kitaplar var? Adem'den bu yana gecen sure nedir?
Lutfen bu kitaplarin degistigini soylemeyin, Kuran bu kitaplarin degistigi hakkinda hic bir sey soylemiyor hatta tam tersine kitaplarina uymalari gerektigini soyluyor.
Yanit verecek herkese tesekkurler
Not: Yonetici arkadaslar eger bu konu daha once tartisildiysa lutfen kusura bakmayin.
kalem
Sep 10 2007, 04:53 PM
selamlar,
her kavime potansiyeline göre kitaplarinmiştir.300 hertzle çalışan bilgisayara windows 98 yüklersin.3000ile çalışana windows xp yollarsın.Toplumun ihtiyaçlarına göre kitaplar indirilmiştir.Bu zaten bilinen bir şeydir.
saygılar...
Pardon yanıtla derken düzenleye basmışım..
WildJustice
Sep 10 2007, 04:57 PM
QUOTE(kalem @ Sep 10 2007, 04:53 PM)

her kavime potansiyeline göre kitaplarinmiştir.
Dogru bir tespit yaptin. Tebrikler!
Araplar`a da Kuran inmistir. Bu tür rezil bir kirtap ancak Araplar`a iner. Bazi sözde Türkler de bu tür rezil bir milletin hayat tarzini üstlenir. Sonra da kendileriyle gurur duyarlar.
fenasifecisi
Sep 10 2007, 05:06 PM
QUOTE(mkirimli @ Sep 10 2007, 04:16 PM)

Dindar arkadaslarim, yanitlamanizi istedigim bir kac sorum var:
Madem Adem'den bu yana tum peygamberler Islam'i mujdelediler,
böyle bisey varsagercekten artik yuh yani..
alptraum
Sep 10 2007, 05:06 PM
İlk dönemlerde “Hatırat” da denen İncillerin sayısı çok fazlaydı. Hıristiyanlarca muteber sayılan İncillerin (Matta, Markos, Luka, Yuhanna ve Mektuplar) sınırlandırılması, diğerlerinin apokrif/sahte sayılması ta dördüncü asrı buldu (325 İznik Konsili). Bu dört İncilden ilk üçü 60-80, Yuhanna ise 90-100’lerde yazıldı. Görüldüğü üzere hiçbiri Hz. İsa hayatta iken yazılamamıştır. Dikkat çekici bir durum da bu dönemde Grekçe dahi yazılan İncillerin günümüze ulaşmayışıdır. Zira elimizdeki en eski Grekçe İncil yazmalarının 4. asra ait olduğu bilinmektedir. Bu durumla ilgili olarak ayrıca ifade edilmesi gereken bir husus da şudur: İncillerin yazımı Hz. İsa’dan en az 30 yıl kadar gecikince Hıristiyanlık akidesi nerdeyse teşekkül etmiş; Hz. İsa’nın tanrılığı tartışılmaya başlanmış, Tevrat’ın kutsal metin olarak kabulü benimsenmiş, kurtuluşun Hz. İsa’ya bağlı olduğu iddia edilmiştir.
İşin bir başka ilginç tarafı Hz. İsa Aramice konuştuğu halde dört İncil de Grekçe yazıldı. İlk İncil olan Matta’nın Aramice yazıldığı söylense de günümüze ulaşmamıştır. Bundan daha da ilginci, Hıristiyanlık tarihinde Matta ile Yuhanna incilinin yazarlarının Matta ve Yuhanna olmayıp onların yerine bu İncilleri başkalarının yazdığı iddiası ve tartışmasıdır.
Hıristiyanlık alemi müslümanlardan farklı olarak Hz. İsa’ya İncil adında bir kitabın vahyedildiğini kabul etmez. Onlara göre ete-kemiğe bürünmüş yani insan suretinde bir tanrı olan Hz. İsa’nın bizzat kendisi vahiydir. Başka bir ifade ile Hz. İsa’nın her söylediği ve yaptığı vahiyden ibarettir. Dolayısıyla onların bu inançlarından şöyle bir netice çıkarılmıştır: Bu günkü İnciller, Allah tarafından vahyedilen âyetlerden ziyade Hz. İsa’nın söz ve davranışlarından ibarettir. Ne var ki bunda bile haddinden fazla eksiklik ve fazlalıklar vardır. Çünkü bu İnciller arasında ifade farkı, mana farkı ve hatta çelişkiler bulunmaktadır. Bunun da ötesinde aynı İncil’de bile birbiriyle çelişen ifadelere rastlanmaktadır.
mkirimli
Sep 10 2007, 06:59 PM
Sayin Alptraum, ben hristiyanlar kendi kitaplari hakkinda ne dusunurler diye sormadim. Kuran'a gore mevcut Incil gecerlidir. Bunun da muslumanlar icin yeterli olmasi gerekir.
Sayin Kalem, kavimler din degistirip dururlar. Incil de yahudilere inmisdir ama simdi Filipinlerden Arjantin'e kadar Incil'e inanan kavimler vardir. Kaldi ki Incil, Kuran'dan icerik olarak daha sofistike bir kitapdir. Bu durum da Incil'e inananlarin daha kapasiteli oldugu anlamini mi cikarmaliyiz?
Sayin Fenasifeci, inanmasi zor ama bu iddia gercekten vardir.
sonuc olarak tatminkar bir yanit alamadim.
alptraum
Sep 10 2007, 07:05 PM
QUOTE(mkirimli @ Sep 10 2007, 06:59 PM)

Sayin Alptraum, ben hristiyanlar kendi kitaplari hakkinda ne dusunurler diye sormadim. Kuran'a gore mevcut Incil gecerlidir. Bunun da muslumanlar icin yeterli olmasi gerekir.
Sayin Kalem, kavimler din degistirip dururlar. Incil de yahudilere inmisdir ama simdi Filipinlerden Arjantin'e kadar Incil'e inanan kavimler vardir. Kaldi ki Incil, Kuran'dan icerik olarak daha sofistike bir kitapdir. Bu durum da Incil'e inananlarin daha kapasiteli oldugu anlamini mi cikarmaliyiz?
Sayin Fenasifeci, inanmasi zor ama bu iddia gercekten vardir.
sonuc olarak tatminkar bir yanit alamadim.
biz bütün inmis kitaplara ve peygamberlere iman ettik tasdik ettik yani mevcut incil günmüzde yoktur 4 tane incil vardir hangisine inanabilirsinki celiskilerle dolu ve katolikler protestanlar ortodokslar bile ayri incili okuyup inaniyorlar daha ne diyeyim
xislam
Sep 10 2007, 07:13 PM
QUOTE(kalem @ Sep 10 2007, 05:53 PM)

selamlar,
her kavime potansiyeline göre kitaplarinmiştir.300 hertzle çalışan bilgisayara windows 98 yüklersin.3000ile çalışana windows xp yollarsın.Toplumun ihtiyaçlarına göre kitaplar indirilmiştir.Bu zaten bilinen bir şeydir.
saygılar...
Türklere hangi kitap inmiştir?
Neden her kavme bir kitap indiyse bütün dünya kurandan sorumlu?
Neden muhammede allahın elçisi kuranada allahın kitabı demeyenler cennete gitmeyecek?
saygılar..
xislam
Sep 10 2007, 07:19 PM
QUOTE(alptraum @ Sep 10 2007, 08:05 PM)

biz bütün inmis kitaplara ve peygamberlere iman ettik tasdik ettik yani mevcut incil günmüzde yoktur 4 tane incil vardir hangisine inanabilirsinki celiskilerle dolu ve katolikler protestanlar ortodokslar bile ayri incili okuyup inaniyorlar daha ne diyeyim
Tüm kitaplara iman ettiğini söylüyorsun sonrada bunların 4 tane olduğunu ve çelişkiler dolu olduğunu söylüyorsun sen çelişkili olduğunu kendinin söylediği kitaplaramı iman ettin bu nasıl bir iştir izah edermisin?
işte islam insnlara böyle sözler ettittiren bir dindir..
saygılar.
Antimuhammed
Sep 10 2007, 08:38 PM
İyi o zaman Japonlara, Çinlilere, Meksikalılara, Eskimo lara say say bitmez neden inmemiş hiç bir şeyde Ortadoğuya inmiş..
Ademe birşey inmişmiydi bu arada?
mkirimli
Sep 11 2007, 05:43 PM

Kuran da da bir suru celiskili ayet var. Bu kitaplara iman etmek icin celiski mi olmasi gerekiyor? Allah tuzak kuranlarin en basarilisi oldugu icin mi celiskiler olmasi normal?
Orjinal sorum hala gecerli, niye tum peygamberlere (124,000 adet!) Kuran inmemistir. Windows 98 aciklamasini kabul etmem imkansiz. Eger kabul edersem insanlarin gelistigini (yani evrimlestigini) kabul etmem gerekir

)). Eh evrim de sonucta bir teoridir

)
murtimuro
Sep 11 2007, 08:33 PM

Hep aynı terane hep aynı basmakalıp sözler...
Katolikler ve protestanlar farklı inciller okuyormuş : ))
Böylesine cahil bir insana ne anlatılabilir ki ?
İyisi mi ben kendimi hiç yormayayım ...
Fabio
Sep 11 2007, 08:52 PM
Hep aynı terane hep aynı basmakalıp sözler...
Katolikler ve protestanlar farklı inciller okuyormuş : ))
Böylesine cahil bir insana ne anlatılabilir ki ?
İyisi mi ben kendimi hiç yormayayım ...
maruz goreceksin murtimuro
musluman bunlar
xislam
Sep 11 2007, 10:16 PM
QUOTE(xislam @ Sep 10 2007, 08:19 PM)

Tüm kitaplara iman ettiğini söylüyorsun sonrada bunların 4 tane olduğunu ve çelişkiler dolu olduğunu söylüyorsun sen çelişkili olduğunu kendinin söylediği kitaplaramı iman ettin bu nasıl bir iştir izah edermisin?
işte islam insnlara böyle sözler ettittiren bir dindir..
saygılar.
alptraum, hala buna cevap bekliyorum. önce yazını oku sonrada benim cevabımı.
saygılar.
kalem
Sep 12 2007, 01:07 AM
selamlar,
Anti ve islam dı sanırım.O kadar basit sorular ki "yahu cevaplamasam mı?"diyorum..
Sonra bir müslüman okur diyorum. neyse cevaba geleyim
Siz insansınız.Irkçı olabilirsiniz.Ama Allah ırkçı olamaz:) Allaha göre çinlisi,ötesi, berisi yoktur.İnsan vardır.Şimdi ilk kitap indiğinde 1 milyon kişi olduğunu varsayalım.Kitap o 1 m kişinin potansiyeline göre inmiştir.Bunlarda çinli öte,beri olabilir.Tümünün potansiyeline göre inmiştir.
2. kitapta 2 m kişi olduğuna varsayalım.Kitap bu 2 m kişinin potansiyeline göre inmiştir.
3. kitapta 10 m kişi olduğunu varsayalım kitap bu 10 m kişinin potansiyeline göre inmiştir.Kavimden kasıt odur.ANLAYABİLDİNİZ Mİ ?her ırka göre mi dedim?
Bugün doğan çocuk hemen pc ye uyum sağlayabilir etrafındaki teknoloji ona el verir.
100 yıl önceki çocuğa pc göstersen "hönk" diye cevap alırsın..
4.kitapta kaç kişi varsa onların potansiyeline göre inmiştir.
offffffffffffff:)
SAYGILAR...
murtimuro
Sep 12 2007, 08:33 AM
QUOTE(kalem @ Sep 12 2007, 02:07 AM)

selamlar,
Anti ve islam dı sanırım.O kadar basit sorular ki "yahu cevaplamasam mı?"diyorum..
Siz insansınız.Irkçı olabilirsiniz.Ama Allah ırkçı olamaz:) Allaha göre çinlisi,ötesi, berisi yoktur.İnsan vardır.Şimdi ilk kitap indiğinde 1 milyon kişi olduğunu varsayalım.Kitap o 1 m kişinin potansiyeline göre inmiştir.Bunlarda çinli öte,beri olabilir.Tümünün potansiyeline göre inmiştir.
2. kitapta 2 m kişi olduğuna varsayalım.Kitap bu 2 m kişinin potansiyeline göre inmiştir.
3. kitapta 10 m kişi olduğunu varsayalım kitap bu 10 m kişinin potansiyeline göre inmiştir.Kavimden kasıt odur.ANLAYABİLDİNİZ Mİ ?her ırka göre mi dedim?
Bugün doğan çocuk hemen pc ye uyum sağlayabilir etrafındaki teknoloji ona el verir.
SAYGILAR...
Kendini kandırıyorsun böyle varsayımlarla..
Bu söylediklerini neye dayanarak söylüyorsun?
Kuranda mı yazıyor ? Muhammed mi söylüyor ?
Tanrının sözleri her zaman evrenseldir ve değiştirilemez..
Kimsenin tahrif etmeye gücü yetmez..
Sen kendini kandırmaya devam edebilirsin şimdi...
murtimuro
Sep 12 2007, 08:34 AM
QUOTE(kalem @ Sep 12 2007, 02:07 AM)

selamlar,
SAYGILAR...
Kendini kandırıyorsun böyle varsayımlarla..
Bu söylediklerini neye dayanarak söylüyorsun?
Kuranda mı yazıyor ? Muhammed mi söylüyor ?
Tanrının sözleri her zaman evrenseldir ve değiştirilemez..
Kimsenin tahrif etmeye gücü yetmez..
Sen kendini kandırmaya devam edebilirsin şimdi...
ogrenen
Sep 12 2007, 12:34 PM
Madem Adem'den bu yana tum peygamberler Islam'i mujdelediler, neden en bastan Kuran inmedi? Niye Tevrat, Incil gibi kitaplar var?
Biliyoruz ki insanlık, yontma taş devri, cilalı taş devri, tunç devri gibi… devrelerden geçerek bu güne gelmiştir. İnsanoğlu bir önceki devirde yapılan buluş ve icatlara yenilerini ekleyerek sürekli bilgisini ve kültürünü geliştirmiştir. Bu günün insanlarının olayları yorumlayışı ile taş devrindeki insanların yorumlayışı elbette aynı değildir.
İnsanlığın gelişimini bir başka açıdan değerlendirirsek; insanlık sanki kreş eğitiminden başlayarak anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise, üniversite, yüksek lisans, doktora… gibi eğitim aşamalarından geçerek profesörlüğe doğru ilerlemiştir. Bu nedenle Allah insanlara seviyesine, anlayış kabiliyetine ve kapasitesine göre kitap göndermiştir. Bu eğitim sisteminin önemli bir kuralıdır. Kreş eğitimi gören bir çocuğa logaritma öğretemezsiniz veya anaokulundaki bir çocuğa kimyanın, fiziğin derin konularını anlatamazsınız. O yaştaki çocuğa fizik kurallarından bahsedilebilir ama onun anlayacağı dilden, basit örnekler vererek, detaylara girmeden, temel prensiplerden bahsedilebilir. Fakat kişi artık profesör olunca, bu sefer ona anaokulunda okutulan kitaplar yeterli gelmeyecektir. Onun okuyacağı kitaplar seviyesine göre olacaktır. Artık o, fizik biliminin ayrıntılarını, karmaşık formüllerini anlayıp çözecek seviyededir. Dolayısıyla da okuyacağı kitapların seviyesi de yüksek olacaktır.
Bu açıklamalardan sonra şunu söylemek mümkündür. Allah, Müslümanlardan önceki milletlerin hepsine peygamber ve kitap göndermiştir. Ama bu kitaplar o devirdeki insanların anlayışına göredir. Bu kitapların hepsi doğrudur, doğru bilgilerden bahseder ama insanlığın anlayış kapasitesi geliştikçe yeterli olmamaya başlamış Allah da yeni bir kitap göndermiştir. (burada altını çizerek bir konuya işaret etmek istiyorum: Allah yeni kitabı bir önceki kitap yanlış olduğu için göndermemiştir. İnsanoğlunun gelişimine paralel olarak daha kapsamlı kitaplar göndermiştir. Lisede okuyan gence ilkokul kitapları okutulmaz. Bunun nedeni ilkokul kitaplarının yanlış bilgilerle dolu olması değil, kişinin seviyesinin altında kalmasıdır.)
Sonuç olarak diyebiliriz ki: İslâm`ın dışında kalan dinler ve kitapları, geceleyin bir sokağı aydınlatan bir fener ve sokak lâmbası gibidir. İslâm ise, bütün dünyayı aydınlatan güneş hükmündedir. Güneş doğduktan sonra, artık sokak fenerine hiç ihtiyaç kalır mı? Güneşin yanında sokak lâmbasının aydınlığının sözü olur mu?
ogrenen
Sep 12 2007, 12:50 PM
"...Eger kabul edersem insanlarin gelistigini (yani evrimlestigini) kabul etmem gerekir )). Eh evrim de sonucta bir teoridir )"
Sevgili mkirimli,
burada insanlığın geliştiğinden bahsediliyor, değiştiğinden değil. her insan mutlaka gelişir. bu gelişim hem bedensel olarak (bebeklikten, çocukluğa, gençliğe... doğru) hem de zihinsel olarak gerçekleşir. insanın gelişiminin evrim teorisiyle hiç bir ilgisi yoktur. orada değişimden bahsedilir. selamlar
ogrenen
Sep 12 2007, 12:59 PM
"Tüm kitaplara iman ettiğini söylüyorsun sonrada bunların 4 tane olduğunu ve çelişkiler dolu olduğunu söylüyorsun sen çelişkili olduğunu kendinin söylediği kitaplaramı iman ettin bu nasıl bir iştir izah edermisin?"
Müslümanlar Kur'andan önce gelen bütün kitaplara iman ederler. O kitaplar doğrudur ve haktır. Ancak Müslümanlar bu kitapların orjinallerine iman ederler. Orjinalleri bozulmuş, içine hurafeler karıştırılmış şekline iman etmek mümkün değildir. Bu arada şunu da söyleyebiliriz, bu kitaplar orjinalleri bozulmuş, içine hurafeler karışmış da olsa içinde bozulmamış ayetler yine de vardır, orjinal ayetler tamamen yok olmamıştır.
ogrenen
Sep 12 2007, 01:18 PM
"Neden her kavme bir kitap indiyse bütün dünya kurandan sorumlu?"
Çünkü Kur'an, daha önceki kitaplardan ve İslam da daha önceki dinlerden farklı olarak, sadece belli bir kavme, belli bir zamana değil ,bütün insanlığa ve gelecek bütün zamanlara gelmiştir. daha önceki kitaplar sadece geldiği kavme hitap ediyordu ve hükümleri yeni bir kitap gelince sona eriyordu. Bu, tıpkı, yeni bir kanun çıkınca, eski kanunun hükmünün yürürlükten kalkması gibidir. Allah`ın son dini ve İlahi Kanunu İslâm gelince, eski dinlerin ve ilahi kanunların geçerliliği son bulmuştur. İslam dini, 1400 yıl evvelki dünyanın insanından, bugünün ve yarının modern insanına kadar gelip geçen bütün insanlığa hitab edebilme özelliğinde olan bir dindir. Bu bakımdan, kıyamete kadar hükmü geçerlidir.
ogrenen
Sep 12 2007, 01:32 PM
"İyi o zaman Japonlara, Çinlilere, Meksikalılara, Eskimo lara say say bitmez neden inmemiş hiç bir şeyde Ortadoğuya inmiş..Allah her kavme peygamber göndermiştir. Peygamberimizin hadislerinden öğrendiğimize göre yirmidörtbin peygamber gelmiştir. Peygamberler sadece Ortadoğuya gelmemiştir. Kur'anda ismi geçen peygamberler genellikle yeni bir din ve kitapla gelmiş büyük peygamberlerdir. Diğer peygamberler bu büyük peygamberlerin getirdiği din ve kitabı kendi kavimlerine anlatmışlardır. yani Japonlara, Çinlilere, Meksikalılara... Peygamber gelmiştir.
"Biz bir Peygamber göndermedikçe, hiç kimseye azab edecek değiliz." (İsra Suresi-15) bu ayetten de anlaşılıyor ki Allah peygamber göndermediği kavmi hesaba çekmeyecektir. insanlığın hepsi imtihana tabi olduğuna göre mutlaka peygamber gelmiştir. gelmemişse zaten hesap yok, azap yok
WildJustice
Sep 12 2007, 01:47 PM
QUOTE(ogrenen @ Sep 12 2007, 12:34 PM)

Biliyoruz ki insanlık, yontma taş devri, cilalı taş devri, tunç devri gibi… devrelerden geçerek bu güne gelmiştir. İnsanoğlu bir önceki devirde yapılan buluş ve icatlara yenilerini ekleyerek sürekli bilgisini ve kültürünü geliştirmiştir. Bu günün insanlarının olayları yorumlayışı ile taş devrindeki insanların yorumlayışı elbette aynı değildir.
Pardon??? Evrimi reddeden bir zihniyet, bu cag asamalarini nasil kabul ediyor ve öne sürüyor?
QUOTE(ogrenen @ Sep 12 2007, 12:34 PM)

Bu açıklamalardan sonra şunu söylemek mümkündür. Allah, Müslümanlardan önceki milletlerin hepsine peygamber ve kitap göndermiştir. Ama bu kitaplar o devirdeki insanların anlayışına göredir.
Madem öyledir, neden Kuran gibi ilkel bir kitap degistirlmiyor? neden yeni bir peygamber gelmiyor? Kuran`in ilkel oldugu bir gercek.
Tüm bu iddialarin gösteriyor ki, Islam oprtünizme dayalidir. Pazulari daha güclü olan, digerlerini ezer. Ve hak kazanir.
WildJustice
Sep 12 2007, 05:51 PM
@ ogrenenSu an cevirimicisin. Yakaladim seni! Benim soruma yanit ver bakalim.
mkirimli
Sep 12 2007, 06:51 PM
Ogrenen kardesim,
Kusura bakma ama bu aciklamalar akil yasi 7-8 olan cocuklara hitap edebilir ancak.
1400 yildir insanlar gelismediler mi diyorsun? 1400 yil onceki bilimsel ve teknolojik seviye ile bugunku ayni mi? Insanlar ayni bilgi ve gorgu seviyesinde mi kaldilar? Bunu nasil iddia edebiliyorsun?
Insanlar miladi 0 yili ile 600 yili arasinda oyle degistiler ki bir kitap gerekti ama 1400 yildir hic degismediler. Yontma tas devriden yani en fazla 10,000 yil oncesinden 1400 yil oncesine oyle buyuk degisimler yasandi ki 24000 peygamber gelmesi gerekti ama 1400 yildir hic bir degisim yasanmadi. Butun bu surecte dunya nufusu 1800 lere kadar asagi yukari ayni seviyelerde seyretmedi mi? 600 yillarinda dunya nufusu 200 milyon civarindaydi. O zamandan bugune 6 milyar daha artti ama peygamber gerekmedi oyle mi?
Insanlik gelisir ama degismez! Bu gelisme de 1400 yil once sona mi erdi? 10,000 yil sonra da herkes bugunku seviyede mi olacak? Bu iddia Kalem'in windows 98 ornegi ile celisiyor. Gerci burada hakli oldugun bir nokta var. Islam ulkeleri 1400 yildir hemen hic degismediler. Petrol olmasa hepsi deve kervanlari ile dolasmaya devam ederlerdi.
Diger kitaplarin bozuldugu nerede yaziyor? Kuran da ben bunu goremedim. Tam tersine kitaplariniza uyun deniyor, biz sozumuzu koruruz deniyor. Degistirildigi iddiasi kimin? Degistirilen (veya degistirilmeyen) ayetler hangileridir?
1400 yildir yeni kavimler ortaya cikmadi veya kimi kavimler yok olmadi mi? 1400 yil once bugunku ulkelerden kac tanesi vardi? Kavimlarden kac tanesi vardi? 1400 yil once Amerika' da ki ulkelerden hangileri vardi? Son 500 yilda Amerika kitasinda ki butun mevcut kavimler yok olmadi mi ? Yerlerine yeni kavimler gelmedi mi? Tesaduf bu ki yenilerin hepsi de hiristiyan degil mi? Gercek din hiristiyanlik mi yoksa?
Turkiye kavmi yeni bir kavimdir. 1400 yil once bugunku Turkiye kavmi mi vardi? Hani nerede bize gelen peygamber? Gecenlerde bir kadin ben peygamberim diye cikti. O mudur? Daha oncesinde de inananlarina penisini opturen bir peygamberi televizyonda gormustum. Belki de odur.
Kimseden tatminkar bir yanit alamiyorum. Belki de tatminkar bir yanit yoktur. Bu boyledir, deyip iman etmek gerekiyor herhalde. Hadi bu gece hep beraber teravih namazina. Ben 33 rekat kiliyorum. Baska turlu kilan var mi?
Asıl içeriğin sadece basit bir görünümüdür. Resimlendirilmiş tam halini görüntülemek için lütfen,
buraya tıklayınız.