Tam Forum Görünümü: Uyurken gözlerimizi neden kaparız.
Ateistforum > FORUMLAR > BİLİM FORUMU
antiateist
Göz kapağımızı kapakmaktaki amacımız sadece ışığı engelleyerek beyni dış uyarıcılara kapamak ve bunun sonucu olarakta uyumayı sağlamak ise, bu mantık doğrultusunda karanlık bir odada da gözlerimizi kapamadan uyuyabilmemiz gerekirdi. Ama bu olmuyor, uyumak için gözlerimizi kapama ihtiyacını hissediyoruz.

Gürültülü bir ortamda uyku sorunu yaşanır. Ama sessiz bir odada uyarıcı olmadığı için rahat uyuyabiliriz. Aynı şekilde göz kapağımızın amacı uyarıcı olan ışığı engellemek ise bu sorunu ışıksız bir ortamda bulunarak aşabiliriz. Ama dediğim gibi burdaki sorun yinede göz kapağımızı kapatma ihtiyacı hissetmemizdir. Demek ki göz kapaklarının (sadece uyku için), ışığı engelleyerek beyni dış uyarıcılardan uzaklaştırma dışında, uyku üzerinde başka etkileride olmalıdır. Nedir bunlar ?
haci
QUOTE(antiateist @ Sep 19 2007, 11:13 AM) *
Göz kapağımızı kapakmaktaki amacımız sadece ışığı engelleyerek beyni dış uyarıcılara kapamak ve bunun sonucu olarakta uyumayı sağlamak ise, bu mantık doğrultusunda karanlık bir odada da gözlerimizi kapamadan uyuyabilmemiz gerekirdi. Ama bu olmuyor, uyumak için gözlerimizi kapama ihtiyacını hissediyoruz.

Gürültülü bir ortamda uyku sorunu yaşanır. Ama sessiz bir odada uyarıcı olmadığı için rahat uyuyabiliriz. Aynı şekilde göz kapağımızın amacı uyarıcı olan ışığı engellemek ise bu sorunu ışıksız bir ortamda bulunarak aşabiliriz. Ama dediğim gibi burdaki sorun yinede göz kapağımızı kapatma ihtiyacı hissetmemizdir. Demek ki göz kapaklarının (sadece uyku için), ışığı engelleyerek beyni dış uyarıcılardan uzaklaştırma dışında, uyku üzerinde başka etkileride olmalıdır. Nedir bunlar ?

Uyurken göz kapaklarının beyne ışık sinyallerinin ulaşmasını önlemek için kapandığını sanmıyorum.
Çünkü uyurken hiç bir duyu organının beyne sinyal göndermesi önlenmez.
Uyku sırasında duyu organlarından beyne ulaşan sinyalleri algılama eşiği yükselir.. Ama onlar tümüyle bloke edilmemişlerdir.

Uykuda göz kapaklarının kapanmasının en büyük nedeni gözün kurumasını önlemektir.
Uyanık iken gözlerimizi her birkaç saniyede bir kapatıp-açarız.
Nedeni korneayı sürekli olarak ıslak tutmak zorunluğudur.
Uyurken kapaklar sürekli olarak kapanır ve kornea ve gözün ön kısmı sürekli olarak ıslak tutulur..

Göz yaşı bezi yeterince göz yaşı salgılamayınca kornea (ışığın göze girdiği yer) kurur. Bu da keratit denen kornea iltihabına neden olabilir.
Bu gibi durumlarda yapay göz yaşı kullanmak zorunluğu vardır.
Bazı hastalar gözlerine gece yatmadan önce kıvamı koyu ve ağdalı, daha uzun etkili bir yapay göz yaşı sürmek zorunda kalabilirler.

Göz kapaklarının en önemli işlevlerinden biri gözü ıslak tutmaktır.
Bu işlev gözü fizik olarak korumaktan bile daha önemlidir.

HACI
antiateist
Hacı dediğinde var ama tek sebep bu olamaz. Yani ben uyurken göz kapaklarım ağırlaşıyor ve kapatıyorum. Her insan gözünü kapamadan uyuyamıyor. Yani bir sistem olsa ve gözü hep yaşlı tutsada eminim ki yine insanlar gözleri kapamadan uyuyamıyacaklardır.
haci
Bu evrimsel ve göz kapakları olan her canlı için evrensel bir olgudur.
Göz kapakları gelişen ilk canlı uyurken neden gözlerini kapatmak zorunda kaldıysa, biz de o nedenden kapatıyoruz.
İkinci neden olarak uyurken görme duyusuna gereksinim olmadığını gösterebilirim.
Ama en önemli nedeni uyurken gözlerin kurumasının önlenmesidir..
Bunun bir delili daha var ki ondan bahsedebilirim..
Balıklar ve sulu ortamda yaşayan diğer hayvanlarda göz kapakları gelişmemiştir.
Çünkü sulu ortamda gözlerin kuruması söz konusu değildir.

http://www.susanscott.net/OceanWatch2000/apr03-00.html

Kurbağalarda ilkel bir membrandan ibaret alt ve deriden oluşan bir üst göz kapağı vardır.
Balinalar ve yunus balıkları uyurken her zaman gözlerini kapatmazlar ve gözleri açık uyurlar.
Bazan tek gözlerini çok ender olarak da iki gözlerini birden kapattıkları gözlemlenmiştir..
Balinalarda göz kapaklarının olma nedeni onların kara hayvanlarından evrimleşmiş olmalarıdır.

Balinalar uyurken beyinlerinin yarısı dinlenir, diğer yarısı aktiftir.
Muhtemelen bu yüzden uyurken bazan bir gözlerini kapatırlar.

http://www.whales-online.net/eng/FSC.html?...mp;pag=4-1.html

HACI
gezgin95
QUOTE(antiateist @ Sep 20 2007, 06:13 PM) *
Hacı dediğinde var ama tek sebep bu olamaz. Yani ben uyurken göz kapaklarım ağırlaşıyor ve kapatıyorum. Her insan gözünü kapamadan uyuyamıyor. Yani bir sistem olsa ve gözü hep yaşlı tutsada eminim ki yine insanlar gözleri kapamadan uyuyamıyacaklardır.

Bence en önemli sebep bu.
Gözü ıslak tutulmayan bir canlının görme yeteneğini kaybatmesi çok zaman almaz herhalde.
Memelilerin ataları buna çeşitli çözümler bulmuşlar. Gözlerini yalamak gibi.
Memelilerde ise gözyaşı bezleri gelişmiş.

Eki görüntülemek için tıkla
ByPoSeiDoN
Birde, göz görme aracıdır. Ancak sadece görmüyoruz bu gördüklerimizi beynimize aktarıyoruz. Yani işin özü beyinde bitiyor. Uykumuz geldiği zaman beynimizinde dinlenmeye ihtiyacı olduğu için gözümüzü de kapatırız. Eğer gözümüzü kapatmadan uyumak olsaydı, o zaman herhalde gözümüzün özelliğini kaybetmesi gerekirdi. Çünkü aksi taktirde sistem çakışacaktır. bununda bir hikmeyi muhakkak vardır. Eğer gözümüz açık uyusaydık muhakkak gözümüz dış etkenlerden ötürü zarar da görürdü. Bu nedenden ötürü, yaratan haci abinin dediği şekilde sistemi uygulamış gözüküyor.
fenasifecisi
QUOTE(ByPoSeiDoN @ Sep 21 2007, 11:27 AM) *
Birde, göz görme aracıdır. Ancak sadece görmüyoruz bu gördüklerimizi beynimize aktarıyoruz. Yani işin özü beyinde bitiyor. Uykumuz geldiği zaman beynimizinde dinlenmeye ihtiyacı olduğu için gözümüzü de kapatırız.

kulaga gelen seslerde beyne aktariliyo ama kulagi kapatmiyoz uyurken veya onun kapagi yok.

Algi cok ilginc bisey, zaten gözümüzün önünde olan cismi veya zaten ortamda bulunan sesi algilamayabiliyoruz.

mesela benim evdeki bilgisayar biraz sesli calisiyo, bilgisayarda calisirken, konuya dalip gittigimde 1 saat o sesi hic duymuyodum

1 saat sonra kafayi kaldirdigimda bi an sesi yeniden duyup rahatsiz oldugumu hissediyom

ülen beyinle ilgili bisey okumak lazimdi cok ilginc bisey blink.gif
amazinggirl
benim bildiğim uyurken kaslarımız gevşiyo ve göz kapaklarımızda kapanıyo.bazı insanlar uyurken gözleri yarı acık olur ama derin uykuda tamamen kapanır.örneğin benim uyurken gözlerim yarı acıktır ve uykunun hafiflediği anlarda gözlerim acıksa uyandığımda gördüklerimi hatırlayabiliyorum.
rai1978
Haci senin bu konulardaki bilgine güvenebilirim,aramızdaki husumet dinle ilgili sorum şu daha başkalarıda gelicek bazı insanların ölürken gözleri açık kalıyo neden biliyormusun normalde kapanmaları gerek antiateist biliyosan sende cevaplayabilirsin...
haci
Bazan ölüm anında göz kapağı kasları gevşemez, kasılı kalır ve gözler kapanmaz.
Bazan bu bütün vücutta olabilir.
Bunun en ilginç örneği savas sırasında sağ bacağını sol bacağı üzerinde kahve içerken başı bir gülle ile parçalanan bir askerdir.
Ani bir katatoni nedeniyle asker pozisyonunu hiç değiştirmeden, kahve fincanı elinde iken ölmüştür.
antiateist
geçenlerde bir gazetede en manyak 10 deney altında bir yazı vardı. Orda aynen benim dediğimi yapmışlar. Yani deneklerin göz kapaklarını açık tutmuşlar ve bu halde 20 dk içinde uyumayı becerebilmişler.
Asıl içeriğin sadece basit bir görünümüdür. Resimlendirilmiş tam halini görüntülemek için lütfen, buraya tıklayınız.