Jump to content

Recommended Posts

Ebiyonit, İbranice, "fakir, yoksul" gibi manalara sahiptir. Yahudi kökenli, ilk Hıristiyanlardan bir zümredirler. Diğer Hıristiyan akımlardan ve gruplardan en büyük farklılıkları İsa'nın ilahlığını kabul etmemeleridir. Diğer birçok Hıristiyan gruptan farklı olarak sünnet olurlar. Kendilerine lider olarak kaynaklarda İsa'nın kardeşi olarak geçen Yakobus'u ilan ederler. İsa'yı bir Tanrı olarak kabul etmeseler de, onu son peygamber olarak kabul ederler. Komünyona inanmazlar, önemli ibadetlerinin çoğunu cumartesi günü yaparlar. İslâmdaki gusul abdesti benzeri bir tür boy abdestleri vardır. Pavlus'u bir zındık olarak görürler. Şarap içmezler, domuz eti yemezler.

Genel kanı onların 7. yüzyıl sıralarında yok olduklarını söylese de, bugün bile bireysel ebiyonitlere veya ebiyonit inanca yakın Hıristiyan gruplara rastlanmaktadır.

Ebiyonizmle İslam in ve Peygamber Muhammed(sav) in derin bir ilişkisi vardır.Peygamber Muhammed bizzat yetimdir,Kuran ayetlerinde yetim ayetleri:

DUHA Suresi :

Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle.

1- Andolsun kuşluk vaktine

2- ve dindiği zaman o geceye ki,

3- Rabbin sana veda etmedi ve darılmadı!

4- Ve kesinlikle senin için sonu önünden (ahiret dünyadan) daha hayırlıdır.

5- ileride Rabbin sana verecek de hoşnut olacaksın!

6- O, seni bir yetim iken barındırmadı mı?

7- Seni, yol bilmez iken (doğru) yola koymadı mı?

8- Seni bir yoksul iken zengin etmedi mi?

9- Öyle ise, sakın yetime kahretme (onu horlama)!

10- El açıp isteyeni de azarlama!

11- Fakat Rabbinin nimetini anlat da anlat!

MÂÛN Suresi:

1. Dini yalanlayanı gördün mü?

2. İşte o, yetimi itip kakar;

FECR Suresi:

1-Hayır! Doğrusu siz yetime ikram etmiyorsunuz,

Diğer birçok ayette yetim geçse de bu ayetlerdeki farkı yetimin vurgulanmasidir.

Ebionizm ile ilgili bilgileri Kiliselerin Heretik mezheplere karşı yazdigi reddiyelerden biliyoruz,bunlardan biri Salamis(Kıbrıs da bir yer)li Epiphanius isimli bir piskopos,4.yy un sonlarına doğru yaşamış ve görevini yapmış Kıbrıs ta,kendi zamanındaki tüm Heretik mezheplere karsi yazdigi reddiyelerin bulunduğu Panarion isimli bir eseri var,eserin birinci cildi elimde,Latin harfleriyle İngilizce çeviri.Ebiyonizm e karşı yaptığı reddiye az değil,gerçi diğerlerinde de öyle.Ebiyonizm kısmını okurken bir yer ilgimi çekti,aynen aktariyorum eserden:

"some of them even say that Adam is Christthe man who was formed rst and infused with Gods breath.12"

Yani Ebiyonitlerden bir kısmı Adem in İsa olduğunu bile soyluyorlarmis!Yani yaratılış olarak kastediliyor sanırım,Kuran dan bir ayet sunu diyor:

Muhakkak ki Allahın indinde (nezdinde) Hz. Îsânın durumu, Hz. Âdem'in durumu (yaratılışı) gibidir. Onu topraktan yarattı. Sonra ona ol dedi (ve o oldu).

Âli İmran,59.ayet.

Kuran in İsa polemikleri ve İsa ile ilgili ayetler İslam dan önceki İsa nin Tanrisal ve Fiziksel kimligi ksonusunda birbirinden ayrilmis Hristiyanlık mezheplerinin bir karışımını yansıtıyor.Kuran da İsa nin çarmıha gerilmiş gibi gösterildiği aslında ölmediği vurgulanıyor.Bu Docetism(Türkçe?)den etkilenmiş gibi duruyor,bu mezhep de İsa nin fiziki varlığını bir illüzyon olarak görüyor.Yukarıdaki kitapta adini hatırlamadığım bir mezhebin mensuplarınin,ki bu mezheb İsa nin Tanrısal yönünü reddediyordu,İsa nin tanrısallığı konusunda İsa nin neden yemek yediğini vs soruyorlardi:

Annesi de doğru sözlüydü. Her ikisi de yemek yerdi. Ayetlerimizi onlara nasıl açıkladığımıza dikkat et de buna rağmen nasıl da yüz çevirmekte olduklarını gör!

Maide 75.

İslam i bir imparatorluk ortaya çıkardığından çok çeşitli inançların ve mezheplerin iç içe geçip karışması normal.Kuran bence birçok ipucu barındırıyor.Kuran in İsa dan sürekli Meryem oğlu diye bahsetmesi İsa nin fiziki doğasına kesinlikle bir atıf,İsa dan Mesih diye bahsetmesi Judeo Christian bir atıf olsa gerek,Kuran neden İsa dan mesih diye bahseder ki?

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 5 months later...

İslam'ı tebliğ eden bu tür iletilerin Ateistforum'da yayınlanması uygun değildir. Bu başlık silinecekti.

Hacı İslam'ı tebliğ etmiyor ki.Tam tersine Hristiyanlığın devamı olduğunu söylüyor.

tarihinde aykırıteolog tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...