Jump to content

sağduyu

Normal Üye
  • İçerik sayısı

    18.818
  • Katılım

  • Son ziyaret

İletiler bölümüne sağduyu kullanıcısının eklediği dosyalar

  1. 5 hours ago, Yeni Üye said:

     

    Bence de böyle bir şey olamaz. 

     

    Bu arada delil yetersizliğinden inanmamak ile inkâr etmek aynı şey olmuyor. Nankör deriz ya Türkçe de...

     

    Aslında inkâr edenin bile madem inkâr etme özgürlüğü var, sonucunda da ekstra bir ceza olmamalı mantıken. İnkârı dolayısıyla masum birine zarar vermesi ya da zulmetmesi istisna tabi.

     

    Yalnız buradaki sıkıntı şu, dinlerin dediği gibi Tanrı insana yeryüzünde büyük bir yetki ve otorite vermişse bir insan "Tanrı yoktur, iyilik yoktur, nimet yoktur, cennet yoktur" dediği sürece bunlar onun için gerçekten var olamaz. Bunların olmadığı yerde de zorluk olur, sıkıntı olur, bunalım olur, cehennem olur.

     

    Şimdi bir insan bunu nankör olduğu için yapıyorsa cehennemden kurtulmasının tek yolu nankörlükten vazgeçmesi olmaz mı? Nankör kaldığı sürece nasıl iyiliğin ya da nimetin, cennetin vb. varlığını fark edebilir ki? Hatta belki de cennet ve cehennem aynı yerdir ama kendi iç halleri dolayısıyla birileri orada cenneti yaşıyordur birileri de cehennemi. Bu durumda birisi cehennemden çıkamıyorsa suçlu Tanrı mı olur? (Bu kısmı fikir egzersiziydi. Böyle düşünmek de mümkün anlamında)

     

    Herhangi bir dini 'bana inanamazsan yanar biter kül olursun" iddiasına göre değil inanç esaslarına göre değerlendirmek lazım. Şimdi bir Hristiyan gelse ve dese ki "İsa nın Tanrı olduğuna ve senin günahların için öldüğüne inanmazsan ebedi ceza görürsün." Ben bu cümlenin ebedi ceza kısmına takılmam şahsen. Herkesin kendi inancı için öyle düşünmesi normal ve bu bana karşı bir zorbalığa yol açmadığı sürece beni rahatsız etmez. Ama İsa'nın Tanrı olması bana bizzat Tanrı tarafından söylenmediği sürece inanamayacağım olağanüstü bir iddia. Yanma gibi detay bir kısma takılmam ama bu ana iddiaya takılırım.

     

    İslam'ın iddiaları o kadar da olağanüstü değil. Tanrının varlığına, birliğine, ahiret gününe inan. Geçmişteki peygamberleri ve kitapları topluca tasdik et.

    Hepsi doğada, kendi içimizde ya da tarihte bir karşılığı olabilen makul iddialar. Sen neden yanma kısmına takılıyorsun bilmiyorum.

     

     

    Madem olamaz diyorsun, o zaman ne diye bir çöl bedevisinin peşine takılıyorsun? Adamın ilk koyduğu kural onun söylediklerine kayıtsız şartsız inanmak. Bana inanmıyorsan sonsuza kadar yakılacaksın diyor.

     

    5 hours ago, Yeni Üye said:

    İslam'ın iddiaları o kadar da olağanüstü değil. Tanrının varlığına, birliğine, ahiret gününe inan. Geçmişteki peygamberleri ve kitapları topluca tasdik et.

    Hepsi doğada, kendi içimizde ya da tarihte bir karşılığı olabilen makul iddialar. Sen neden yanma kısmına takılıyorsun bilmiyorum.

     

    Neden bir çöl bedevisin zırvalarına inanıp onay verelim? Herif Benim söylediklerimi kabul edin dedikten ve kutsallık, dokunulmazlık zırhını giydikten sonra başlıyor isteklerini sıralamaya, saçma sapan kurallar (namaz, oruç, hac, bir erkeğin birden fazla evlilik yapması, küçük çocuklarla evlenebilme, kölelik, onun iktidar için savaşma vs.) koymaya. Sonra da benim için ölün, öldürün diyor.

     

    Tevbe/111. Şüphesiz Allah, mü’minlerden canlarını ve mallarını, kendilerine vereceği cennet karşılığında satın almıştır. Artık, onlar Allah yolunda savaşırlar, öldürürler ve ölürler. Allah, bunu Tevrat’ta, İncil’de ve Kur’an’da kesin olarak va’detmiştir. Kimdir sözünü Allah’tan daha iyi yerine getiren? O hâlde, yapmış olduğunuz bu alışverişten dolayı sevinin. İşte asıl bu büyük başarıdır.

     

    Burada durum her hangi bir tanrıya inanıp inanmamak değil, adamın birinin saçma sapan iddialarına ınanıp tüm hayatını o adamın koyduğu saçma sapan kurallara göre hayatı şekillendirmek.

     

    5 hours ago, Yeni Üye said:

    Şimdi bir insan bunu nankör olduğu için yapıyorsa cehennemden kurtulmasının tek yolu nankörlükten vazgeçmesi olmaz mı? Nankör kaldığı sürece nasıl iyiliğin ya da nimetin, cennetin vb. varlığını fark edebilir ki? Hatta belki de cennet ve cehennem aynı yerdir ama kendi iç halleri dolayısıyla birileri orada cenneti yaşıyordur birileri de cehennemi. Bu durumda birisi cehennemden çıkamıyorsa suçlu Tanrı mı olur? (Bu kısmı fikir egzersiziydi. Böyle düşünmek de mümkün anlamında)

     

    Yahu bir çöl bedevisine inanmamak nasıl nankörlük oluyor? Herif diyor ki, falan tanrı beni elçi seçti, bana inanıp benim söylediklerimi harfi harfine yerine getirmezsen bu tanrı seni sonsuza kadar yakacak. Böyle deli saçması bir iddiayla bana gelen bu herife ben neden inanıp, onu söylediklerini kayıtsız şartsız yerine getireyim?

     

     

    5 hours ago, Yeni Üye said:

     

    Düşünsene koskaca Tanrı vere vere ortalama 50-60 yıllık bir hayat veriyor. Bunun çoğu zorluk ve sıkıntı ile geçiyor. Bir de inanmadın diye verdiğini başına kalkıp ebedi ceza veriyor. Nerede bunun zenginliği, nerede bunun cömertliği, nerede bunun iyiliği.

    Bu kısmı bana da mümkün, gerçekçi ve makul  görünmüyor doğrusu. Genel olarak dinlerin öte dünya tasvirinin ve tehditlerinin mecaz ve benzetme olduğunu düşünüyorum. Sonuçta anne karnındaki bir  Bilmediğimiz bir âlem bildiğimiz şeylere benzetilerek, içine tehdit ve teşvik unsurları katılarak anlatılıyor. Hatta cehennem bile tarih içinde olgunlaşıp evrim geçiriyor. En dehşetli haline ve tasvirlere Kur'an'da ulaşıyor.

     

    Birisi ben burada mecazen konuşuyorum ya da benzetme yapıyorum demedikçe burada mecaz ve benzetme var diyemezsin, tabii o insanın beynini okumuyorsan. Ayrıca tüm insanlığa seslenildiği iddia edilen bir metinde mecaz veya benzetme olmaz, ne söylenmek isteniyorsa direkt söylenir. Sen hiç bir yasa kitabında mecaz kullanıldığını gördün mü?

  2. 6 hours ago, Yeni Üye said:

     

    Ben uydurmadım ama mesela Yahudilerin sorumluluk anlayışı sana uygun gibi görünüyor.

    Bir kere Yahudilikte Yahudi olmayanlar için Nuh'un evrensel yasaları dışında bağlayıcı bir emir yok.

    Puta yapma, tanrının ismini mübarek bil ve onun ismiyle lanet  etme, cinayet işleme, zina etme, hırsızlık etme, zulüm yapma, canlı hayvanın etini koparıp yeme yeter. Tanımadığın bir adama, bilmediğin dildeki bir kitaba vb. inanman ya da tâbi olman şart değil.

    Sonra Yahudilerin öte dünya anlayışlarında ceza ve azap sınırsız ve sonsuz da değil. Azap fiziksel bir azap değil, ruhani bir azap ve bir tür kirlerden arınma ve temizlenme süreci. En fazla 12 ay sonra temizleniyorsun.

    Ne dersin, sana uygun bir anlayış gibi geldi bana?

     

     

    Yahu bırak şimdi Allah'ın bir zamanlar alemlere üstün kılıp sonra da maymuna çevirdiği yahudileri. Soruya cevap versene.

     

    Bir insanın başka bir insana inanmaması nasıl sonsuza kadar yanmayı gerektiren bir suç oluyor? Şunu bir açıkla.

  3. On 14.08.2021 at 16:30, nogodbutAllah said:

    ha gördüğümüz gibi duymamızda ışık hızında olsa idi

    o yıldızlardaki kaynama patlamalarıda duyardık  bırak şehirdeki tüm sesleri duymayı insan çıldırır.

    demek ki görme ayrı sınırda duymanın ayrı sınırı var koklama dokunma ayrıdır.

     

    Yani diyorsun ki, Allah insanı ancak bu şekilde yaratabilmiş, elinden gelen bu kadarmış. Mesela şehirdeki tüm sesleri duyup da çıldırmadan yaşayabilecek bir insan yapmayı becerememiş.

  4. 57 minutes ago, Yeni Üye said:

    Diyelim ki, sonsuza kadar yakmayacak. Ya da hiç ceza vermeyecek.

    Bu durumda senin için problem bitiyor mu?

    Senin açından bir dinin tutarlı ya da mantıklı olması için nasıl bir ödül, ceza sistemi ya da sorumluluk anlayışı öngörmesi lazım?

     

     

    Burada inanmıyor diye sonsuza kadar yakan İslam'ın tanrısından söz ediyoruz. Eğer sen başka bir tanrı uydurduysan onun sistemini anlat, ondan konuşalım.

     

    Ortada var olan iddiaya cevap veremeyip bambaşka bir iddia atmanın anlamı ne?

  5. 9 hours ago, Müslüman_Dede said:

    Patron aciz değil, patron işçiye engel olursa işçi bu kötü ahlakından temizlenmez , patron için dükkanda, kasada, dünyada, cennette bir insana tükürüğü ne kadar değerliyse patron işin bu saydıklarımın değeride odur fakat patron dükkan, kasa, dünya ve cenneti bahşedicek temiz insanlar istiyor, dediğim gibi patronun kötülüğü engellemesi işçiyi bu kötü ahlaktan temizlemez işçi kendi inisiyatifiyle temiz olmayı seçmeli, temiz olmalı yoksa dükkanın, kasanın vs.nin patron için önemi olduğundan değil, umarım anlatabilmişimdir İnşAllah daha sonra vaktim ve enerjim olursa diğer söylemlerine de cevap vereceğim, şu an zihnen yorgunum, teşekkürler

     

    Yaratılanda hangi özellikler varsa aynısı yaratanda da vardır, siz dincilere göre, her şeyin yaratıcısı Allah değil mi? O zaman ne kadar pislik, iğrençlik, rezillik, ahlaksız varsa onun da kaynağı Allah'tır. Ortaya her şeyi bilen, her şeye gücü gücü yeten bir varlık atıp sonra da suçu onun yarattıklarında aramak ahmaklıktan başka bir şey değil.

     

    Bu Allah denen zımbırtı insanı bizzat kendisi tasarlamamış mı? Kendi tasarladığı şekilde çalışan bir insanı sen benim tasarladığım şekilde çalıştın diye suçlayıp sonsuza kadar yakmak nasıl bir mantıktır?

  6. 1 hour ago, Müslüman_Dede said:

    İki tane işçin var dükkanı ve kasayı teslim edeceğim ama  dükkandan ve kasadan cebinize aşırmayacaksınız tamam mı diyorsun ikisi de ayrı ayrı tamam patron kesinlikle dükkandan ve kasadan aşırmayacağım diyor ve sen bakın diyorsun dükkandan ve kasadan aşırırsanız kesinlikle haberim olur aşıranı cezalandırırım diyorsun bu uyarına ve sana verdiği sözüne rağmen birisi aşırıyor, sonra patron bu işçiye ceza verdiği zaman sence patron haksız mı ?

     

    Bu saçma salak mukayeseleri geç de, Bu Allah denen zımbırtı yakacağını bile bile neden insan yaratıyor, ona cevap ver. Sadist mi, manyak mı, psikopat mı, yoksa Şeytan kafasına silah mı dayadı, birisi mi zorluyor bu manyağı?

     

    Sana neden diye soruyorum, salak salak KArşılaştırmalar yapıyorsun sadece, üstelik bu karşılaştırmaların ne kadar salakça olduğunun farkında bile değilsin.

     

    Bizim Allah her boku bilir, her boka gücü yeter dedikten sonra insanla Allah'ı karşılaştırmak nasıl bir salaklıktır? Bak insan bile yapıyor, o zaman Allah da yapar demek nasıl bir gerizekalılıktır? Her boku bilen, her boka gücü yeten Allah'a bak, sana göre, kendine insanı örnek alıyor, o bile yapıyorsa ben neden yapmayayım diyor ha? Bu arap putunu bu kadar övüp yücelttikten sonra insanın bile aşağısına konumlandırmak nasıl bir mantık?

  7. Bu arada hala ikinci soruya cevap yok. Bu Allah denen zımbırtı yakacağını bile bile neden insan yaratıyor? Bir insan yaratıp sonra da sonsuza kadar yakmanın mantığı ne?

     

    Bu arada papağan gibi eskilerin zırvalarını tekrarlamak cevap olmuyor, biraz akıl, mantık, vicdan kullanmanızı bekliyoruz, çok mu şey bekliyoruz acaba?

  8. 15 minutes ago, Müslüman_Dede said:

    Tanrıya tamamen kapalısın anlaşılan, peki yeniden diriliş gününde olduğunu ve cehennemi karşında net bir gerçek olarak gördüğünü varsayarsan bu durumda kendine ne diyeceksin, ben kendime zulmetmişim mi diyeceksin, ben ne kör ne anlayışsız bir insanmışım mı diyeceksin, bugünümle karşılacağım bana dünyada defalarca tekrar edilmesine rağmen hiç kulak asmadım ben bunu hak ettim mi diyeceksin ? Bu davranışın akıllıca bir davranış mı olacak ?

     

    Yahu bırak bu zırvaları da soruya cevap ver verebiliyorsan. Bu dirilişi günü, cehennem gibi zırvalar Muhammed'in kıçından uydurduğu deli saçmalarından başka bir şey değil.

     

    İşin asıl komik yanı ne biliyor musun, ben bu zırvalar Muhhamed'in kıçından uydurduğu deli saçmaları dedikçe senin beni hala bu deli saçması zırvalarla korkutmaya çalışman.

     

    Bu Muhammed denen herifin bana inanmayan herkesi bir tanrı sonsuza kadar yakacak şeklindeki deli saçmasına inanmanın mantığı nedir?

  9. Just now, Müslüman_Dede said:

    Mesele bir insana inanıp inanmamak değil mesele doğrulara inanıp inanmamak, doğrulara inanmadığından büyük yanlışlar içerisinde kalıp büyük cezalara maruz kalmak abes bir durum mu ?

     

    Doğru dediğin şey Muhammed denen herifin bana inanmazsanız bir tanrı sizi sonsuza kadar yakacak şeklindeki deli saçması iddiası mı? Yahu bir manyağın kıçından savurduğu saçma sapan bir iddiaya insan hangi mantıkla inanır?

     

    Ne dediğimi pek kavrayamadın sanırım. Muhammed bana inanmayan herkes bir tanrı tarafında sonsuza kadar yakılacak dememiş mi? Şimdi benim bu deli saçması iddiaya inanmamı hangi mantıkla bekliyorsun?

  10. 50 minutes ago, Müslüman_Dede said:

    Hz. Muhammed'in getirdiğine İnanmamanızı sağlayan en temel sebep nedir ?

     

    Dalga mı geçiyorsun? Herif bana inanmayan bir tanrı tarafından sonsuza kadar yakılacak demiş, bu deli saçmasına hangi aklı başında, akıllı, mantıklı bir insan inanır? İnsanın bu deli saçması iddiaya inanabilmesi için ya bebekliğinden itibaren beyninin yıkanması ya da akıl sağlığının bozuk olması lazım.

     

    Söylesene bana, bir insanın başka bir insana inanmaması nasıl sonsuza kadar yakılmayı gerektiren bir suç oluyor?

     

     

  11. 2 minutes ago, Müslüman_Dede said:

    Sırf inanmadı diye yakmazlar, fakat Hz. Muhammed'in peygamber olduğunu anladığı, bildiği halde kabullenmiyorsa azabı çetin olur, veya hiç bir uyarıyı en ufak dikkate almıyordur örneğin, nasıl izah etsem hiç bir trafik kuralını kâale almayan bir insan düşünün sadece kendine değil başkalarına da zarar verir trafikte bu insan

     

    Muhammed bana inanmayanları bir tanrı sonsuza kadar yakacak dememiş mi?

     

    Ayrıca Muhammed'in peygamber olduğunu anladığı, bildiği halde ne demek? Bir herifin peygamber olduğu nasıl anlaşılır, bilinir? Herif sadece bana inanmayanların hepsi bir tanrı tarafından sonsuza kadar yakılacak demiş. Bu deli saçmasına inanmanın mantığı ne?

     

    Ayrıca trafik kuralı gibi saçma sapan örnekler verme. Trafik kuralı ile Muhammed denen herifin bana inanmayan herkes sonsuza kadar yakılacak iddiasının ne benzerliği var?

  12. On 12.08.2021 at 12:27, Osman Aliyev said:

    İlk sorgulama sürecimde benimde kafam karışıktı. Baktığımda her taraf birbirine atıyordu. Sonra karşıma bi site çıktı bilimveyaratilisagaci.com ne diyeyim bütün sorularıma cevap bulduğumu boşlukların kapandığını düşünüyorum.

     

    Doğru soruları sorduğundan emin misin? Mesela bu site bir insanın başka bir insana inanmadığı için sonsuza kadar yakılması gerektiğini nasıl açıklıyor? Veya bir tanrının yakacağının bile bile yine de insan yaratmasını nasıl açıklıyor? Yakmak için insan yaratmanın mantığı ne?

  13. 4 hours ago, akılsızşuursuzatom said:

    Her şeyi bilmek mümkünleri bilmektir dediğimi hatirlatmama gerek yok herhalde. Özgür iradeli eylemler yapısı gereği belirsizdir. Tanrı kendi tasarladığı değil sadece irade verdiği şeyi biliyor. Onun o irade ile ne yapacağını ezelde bilmiyor. Çünkü irade onun için hem değerli bir şey hem de bu kişi ezelde hiçbir eylem yapmadığına göre neyi bilecek? 

     

    Özgür irade ise; yapısal olarak veriliyor. Kişinin onu yonlendirmesi tamamen kendine ait. Kuranda da çoğu zaman allahin önceden bilmediğini zamanda olduğunu görmek mümkün.

     

    Özgür irade deyince hiç bir şeyi ortaya koymuş olmuyorsun, bazıları tutturmuş özgür irade diye, nasıl olacağını açıklamadan sanki sihirli bir kelimeymiş, onu tekrarlayınca her şey hallocakmış gibi bir tavır içinde.

     

    Bu özgür irade nasıl çalışır, nasıl bir yapısı vardır, ona giren yok. Mesela her şeyi bilen bir tanrı nasıl özgür irade oluşturur? Anlatmanız gereken nasıl olduğu.

     

    Belki ne demek istediğimi anlayamıyorsun diye biraz daha açayım: Mesela insan A ve B gibi iki seçenekten birini seçecek diyelim. İşte açıklaman gerek insan bu "özgür irade" dediğin şeyle bu seçimi nasıl yapacak? Neye göre göre seçim yapacak?

     

    Anladık, her şeyi bilmek mümkünleri bilmek de, bu tanrı kendi tasarladığı insanın hangi mümkünü seçeceğini nasıl bilemez?

  14. 12 hours ago, akılsızşuursuzatom said:

    Bilmiyor. Çünkü özgür iradeye dayalı eylemler ezelde yapılmadı. Zaman içre belli olacak cinsten yapısı gereği. Burada farkı anlamanız lazım; sağduyu ezelde kesin olarak cennete gidecek denmiyor bunu dersek; sen kesin cennetliksin olur. Oysa zamanda senin içsel düşüncelerini bildiği ve yönelimlerini bildiği için artık seninle ilgili bir aşamada tanrı hükmünü kesinleştiriyor. İnsan bunu yapamaz sonuca kadar ama tanrı oluşagelen davranış ve düşüncelerinize göre artık Aksi olmayacak şekilde kesin biliyor.

     

    Karar verme veya irade denen zimbirtiyi kendi tasarlıyor ama belli bir yöne yoneltmiyor kaldı ki ezelde  sana verilen irade veya senin tasarımlanman bir eylem yapmak olmadığına göre. Sonradan bilgi haline geliyor. Sonsuz imkanın bilgisi tanrıda nettir ama özgür iradeli eylemler yapısı gereği ezelde bilinemezdir. Allah her şeyi bilir demek bütün mümkünleri bilir demek zaten yoksa imkansız olanı bilmek diye bir durum yok.

     

    Tanrı kendi tasarladığı bir şeyin nasıl çalışacağını nasıl bilemez? Mal mı? İnsan bile kendi yaptığı bir aletin nasıl çalışacağını biliyor da her boku bilen bu tanrı kendi yaptığı şeyin nasıl çalışacağını bilemiyor mu?

     

    Her şeyi bilen bir tanrının yaptığı özgür irade nasıl çalışıyor, şunun tekniğini bir anlatsana.

  15. 5 hours ago, akılsızşuursuzatom said:

    Sonsuz bilgi deyince zamanda olacak olan her şeyin imkan bilgisine sahip olmaktır. Yoksa tek tek sayarak ben sonsuza ulaşıyorum demek değil. Sonsuzluğu sayısal olarak almanızda sıkıntı var burda. Tanrının bilgisi sonsuzdur derken kemaldir. Bilinebilecek her şeyi bilir anlamındadır. Fakat senin cehennememlik olduğun bilgisi henüz yoktur. O yüzden ezelde bilinemez. Ezelde sen bir hareket yapmadın sonuçta dimi?

     

    Her şeyi kendi yapan bir varlık, bizzat kendi yaptığı bir varlığın nasıl bir yol izleyeceğini nasıl bilemiyor? Sen bir hesap makinesi yapsan ve bu makineye 3x5 işlemini girsen sonucun 15 ettiğini bilemez misin?

     

    Bu tanrı denen zımbırtı insanın seçim yapma ve karar verme mekanizmasını kendi tasarlamıyor mu? Kendi tasarladığı bu mekanizmaya iki seçenek girdiğinde bu mekanizmanın hangi seçeneği seçeceğini bilemiyor mu?

     

  16. 2 hours ago, akılsızşuursuzatom said:

    O zaman ayvayı yedik hacı. William Lane craigin argumanina en temel itirazlardan birisi b teorisidir. Enis doko gibi dinciler bile nasıl yapsakta kelam argümanını b teorisinde de geçerli hale getirsek diye uğraşıyor sen ise saçma diyorsun.

     

    Enis Doko da kim? Herif dinci olduğuna göre ve bir dinciden düzgün mantık kurmasını beklemek hayal olduğuna göre bu heriften düzgün bir argüman çıkmasını beklemek hayalden başka bir şey değil. Bir insan din hakkında bu kadar düşünüp de hala yalan olduğunu fark edemiyorsa o herifin düşünme sisteminde kesin bir sorun vardır, kablolar ters bağlanmıştır.

     

    Bir insanın başka bir insana inanmazsa sonsuza kadar yakılacağını sanması manyaklıktan, delilikten başka bir şey değil.

  17. 2 hours ago, akılsızşuursuzatom said:

    Sonsuz bilgi ile senin bilgin aynı mı kardeşim? Her şey derken mümkün olan şeylerin hepsini bilir zaten. Sonsuz imkan deyince senin kadar bilgin var demek istemiyorum ki. Mesela; ebu lehep yaşıyor daha ölmeden cehennemlik olduğu kesinleşiyor ama başta bilgi olarak yok onda.

     

    Her şeyi kendisi yarattı ama kendisi kimin nereye gidecek olduğunu bilmemeyi irade edip zaman içinde bilmeyi irade etti. Her şeye gücü yeten varlık bunu yapamaz mı yani kardo?

     

    Sonsuz bilgiye nasıl sahip oluyor? Mesela sonsuzada olan bilgiye nasıl ulaşabiliyor? Sonsuz demek adı üstünde sonu olmayan, asla ulaşılamayan demek. Asla ulaşılamayacak bilgiye bu tanrı nasıl ulaşabiliyor? Ulaşırsa bilgi sonsuz değildir, ulaşamıyorsa sonsuz bilgiye sahip değildir.

     

    Bilmemeyi tercih etmek ne demek? Kafasını başka yöne mi çeviriyor, gözlerini, kulaklarını mı kapatıyor, kış uykusuna mı yatıyor?

  18. 35 minutes ago, akılsızşuursuzatom said:

    Bilmez işte. Fakat olabilecek bütün ihtimalleri potansiyel olarak bilir ancak. Belirginleşmesi zamandadır.

     

    Garip, hem her şeyi kendin yarat, nasıl davranacaklarını, nasıl tepki vereceklerini tasarla, sonra da kendi yaptığı şeyin nasıl davranacağını bileme. Bu kadar mal mı bu Allah?

     

    Zar atmadan önce birle altı arası bir sayı geleceğini ben de bilirim, Allah'ın da benden bir farkı yokmuş.

     

    Demek ki Allah ben her şeyi bilirim derken palavra sıkıyormuş.

  19. 6 minutes ago, akılsızşuursuzatom said:

    Kelam kozmolojik argüman bro duymaman imkansız 10 yıldır bu forumdasın.  

     

    Zamanın b teorisinde eylem ve zaman ilişkisini araştır dedim bende sana. Öyle beleşe ekmek yok.

     

    İhtimalleri bilir kendisini zaman içre bilir. Yanlış anlaşılmasın Allah geleceği bilmez demiyorum. Sonsuz olasılıkları biliyor. Belli aşamadan sonra gelecekle ilgili bilgisi kesin oluyor. Mesela; Ebu lehebin baştan cehenneme gideceği kesin değil zamandaki davranislarindan dolayı cehennemi hak edecek olmasını biliyor tanrı.

     

    Argüman olarak duymuşumdur ama her argümanın adını aklımda tutmak zorunda mıyım? Dincilerin her zırvalamasına verdiği ismi aklımda tutup beynimi neden çöplüğe çevireyim?

     

    Zaman hakkında bir çok spekülasyon vardır da bu her spekülasyonu doğru kabul edeceğimiz anlamına gelmez.

     

    Her şeyi biliyorsan olasılık diye bir şey olmaz, kesin, sarsılmaz bir doğru olur ortada. Yine zar örneğine gelelim: Zar atılmadan önce bu zar ya 1 ya 2 ya 3 ya 4 ya 5 ya da 6 gelecek demeyi ben de bilirim, önemli olan zarın kaç geleceğini bilmek. Allah zar atılmadan önce kaç geleceğini bilebilir mi? Bilirse ortada olasılık diye bir şey mi olur?

  20. 11 hours ago, akılsızşuursuzatom said:

    Şaka mı yapıyorsun ateistler kelam argümanında bunu savunurlar. Uydurma bir teori değil bu.

     

    Dediğin gibi zamansal bir tanrı sorunludur. O yüzden tanrı zamansız demeye çalıştım.

     

    Her şeyi bilmek tüm mümkünleri bilmektir zaten.

     

    Kelam argümanı da ne? Hiç duymadım, neymiş bu argüman?

     

    Öyle zamansız demekle olmaz, bilinçli, devamlı bir eylemde bulunan bir tanrı nasıl zamansız olabiliyor, açıklaman lazım. Öyle zamansal tanrı sorunludur diye kaçmak yok, sorunluysa denklemden çıkarırsın olur biter.

     

    Şu mümkünleri bilme konusunu açalım. Diyelim bir insanın önünde 3 seçenek var, Allah bu ,nsanın hengi seçeceğini mi bilir yoksa sadece 3 seçeneği bilir ama hangisini seçeceğini bilemez mi?

     

    Bir de zar örneği vereyim. Ben zar atmadan önce Allah kaç atacağımı bilir mi, yoksa zarın geleceği altı ihtimali mi bilir?

     

     

  21. 1 minute ago, akılsızşuursuzatom said:

    Dedim ya b teorisine göre eylem için akan bir zaman olmak zorunda değil haliyle tanrı eylem yapıyorsa bir çeşit zamana ihtiyacı vardır denemez.

     

    Hadi bir an için dediğini düşünelim; tanrı zamansal olsa bile başlangicsiz bir zamanda olacağı için geçmişi tamamen bilecektir hatırlayacaktır. Doğal sayıların sonunu bilemez çünkü kavramsal olarak sonu olan bir şey değildir hatta zihni şeylerdir. Gerçekliği bile yoktur.

     

    Eylem zamanı gerektirir, bu b teorisini kim ortaya atmışsa sallamış. Gerçi buna teori bile denmez, sallama denir.

     

    Geçmişi sonsuzsa nasıl geçmişine ulaşacak? Sonsuza ulaşırsa o sonsuz denen şey sonsuz mu olur?

     

    Her şeyi bile bu tanrı en büyük doğal sayıyı bilemiyor mu?

  22. 7 minutes ago, akılsızşuursuzatom said:

    Sonsuz bilgi vardı ama senin cehenneme gideceğin bilgisi sonradan kesinlik kazandı. Sonsuz bilgi ise bütün imkanların bilgisidir.

     

    Bütün imkanların bilgisi ne demek? İmkan derken olasılığı mı kast ediyorsun?

     

    Madem bu Allah'ın sonsuz bilgisi var, en büyük doğal sayıyı biliyor mudur sence?

×
×
  • Yeni Oluştur...