Jump to content

sckorkut

Üyeliğini Sildirmiş Kullanıcı
  • İçerik sayısı

    49
  • Katılım

  • Son ziyaret

Topluluk Puanı

0 Neutral

sckorkut Hakkında

  • Derece
    Advanced Member

Profile Information

  • Gender
    Male
  1. sckorkut

    ÜYELİĞİ SONLANDIRILAN KULLANICILAR

    Lütfen üyeliğimi sonlandırınız. Elveda.
  2. sckorkut

    Biyolojide Kanunlar Yoktur !

    Ben balgam atmam, bir. Kaçmam, iki. Elbette benim çöplüğüm değil, ben daha yeni geldim, yarın da burada olur muyum bilmiyorum, üç. Mümkün olduğu kadar öz ama meram içerikli yazmaya çalışıyorum, dört. Her türlü soruya nedenlerini açıklayarak yanıt vermeye çalışıyorum, beş. Sen bu konulara belli ki hayatın boyunca emek vermişsin, ama ben de öyle, altı. Kimse benim iletilerimi çöpe atamaz, ama istenmediğim yerde de durmam, yedi. Kılıf kavramını seni terbiye sınırların içinde değerlendiriyorum, sekiz.
  3. sckorkut

    Biyolojide Kanunlar Yoktur !

    Ben cehaletimi kabul ediyorum. Tartışarak öğrenmek amacıyla buradayım. "Saçma" demek yerine bir açıklama yapman iyi olurdu.
  4. sckorkut

    Zekadan Sorumlu Fizik Kanunu Nedir?

    Konu başlığı: Zekadan Sorumlu Fizik Kanunu Nedir? Biz neyi tartışıyoruz?
  5. sckorkut

    Bilim Nedir?

    Matematik çok ilginçtir. Tamamen insan zihninin ürünü olan modeller yaratan bir soyutlama mıdır? Bakmışsınız o soyutlamalar mucizevî bir şekilde evrenin temel yasalarına denk gelmiş. Yoksa bir keşif midir? İnsan zihni dışında da var olan?
  6. sckorkut

    EVREN CANLI MIDIR?

    Canlı bir evren imgesi iyi bir şiirdir, felsefi bir tezdir ya da bir dindir. Ama bilimle uzaktan yakından ilgisi yoktur.
  7. sckorkut

    Biyolojide Kanunlar Yoktur !

    Nedensellik, determinizm, kaos... Bunların konuyla çok ilgisi yok. Yaşamın farklı bir düzlemi, farklı bir boyutu var. Bilincin de öyle... İnsanın alyuvarları damarlarında kaotik hareketler yapar, ama benlik bunun farkında bile olmadan apayrı şeyler düşünür. Beyin ürünleri de nöron biyofiziğinden çıkarsınamaz. Tıpkı bir yazıdaki anlamın kağıdının ve mürekkebinin kimyasından çıkarsanamayacağı gibi.
  8. sckorkut

    Zekadan Sorumlu Fizik Kanunu Nedir?

    Zekâ bir madde değildir. Bir enerji değildir. Bir mesaj değildir. Bir sistem değildir. Dolayısıyla ne fizik yasalarıyla ne de entropi ve enformasyon kavramlarıyla bir ilgisi yoktur. Konumuzla bir ilgisi yok, ama bilinç de aynı şekilde...
  9. Ben hâlâ aynı görüşteyim. Canlı ile cansız arasında tanımlanması gereken ve fiziksel olmayan bir fark vardır. Prionlar, virüsleri bir kenara bırakın. Onlar ayrıntı bu tartışmada. Bir de şu açıdan bakalım. Bu tartışmayı kuramı değil kılgıyı göz önüne alarak sürdürelim. Laboratuarda deney yapıyoruz. Abiyogenez deneyi. Hangi "madde" ile işe başlarız? Hangi "ürün"ü elde ettiğimizde rafımızda Nobel Fizik Ödülü için yer ayırırız?
  10. sckorkut

    Uydurmasyon Türkçe Bilimsel Terminoloji

    Bu çok tartışılan bir konu. Ben de birkaç noktada görüşlerimi açıklayayım. Ana dilinde çok sayıda kelime bulunması gerekir. Her kelime uydurulmuştur, uydurma çabasından da kaçınmamak gerekir. Robespierre tamamen haklı. Son yıllarda hem bilim hem de teknoloji çok hızlı gelişiyor. Birçok yeni kavram ortaya çıkıyor. Bu kavramlar Yunan ve Latin dillerinden "uydurulan" kelimelerle adlandırılıyor. O kadar çok yeni kavram var ki, bunlar da yetmiyor, kısaltmalar (LASER vb.), türentiler ("neoloji", selfie vb.) kullanılıyor. Kavramlar yağmur gibi yağıyor. Bizim de bu kavramlara mümkün olduğu kadar T
  11. sckorkut

    Zekadan Sorumlu Fizik Kanunu Nedir?

    Ben, bazı biyolojik olgu ve kanunların fizik kanunlarından çıkarsanamaz olduğunu düşünüyorum. Zekâ bunlardan biridir. Zekâ'yı daha geniş olarak şöyle tanımlayalım: İnsanlarda; öğrenme, anlama, usavurma, fikir oluşturma, problem çözme ve iletişim için dili kullanabilme yeteneğidir. Zekâ katsayısı (IQ, Intelligence Quotient) zekâyı ölçme amaçlı birkaç farklı standartlaştırılmış testlerden çıkarılan bir değerdir. Ortalama 100 kabul edilir ve çan eğrisi çizilir. Keyfidir. Toplumlara göre, kişilerin eğitim durumlarına göre değişir. Mutlak değildir. Fizik kanunlarından çıkarsanamaz. Enformasyon
  12. sckorkut

    Madde Kopyalama

    Herşey gayet güzel tartışılmış, ama bir noktaya değinilmemiş. Olayı üç kısma ayırınız. 1. Cismin bilgilerinin elde edilmesi. 2. Bu bilgilerin iletilmesi. 3. Bu bilgiler eşliğinde cismin aynısının elde edilmesi. Bu noktada o cisimden bir tane ya da çok sayıda yapmak fark etmez. Yani kopyalama ya da ışınlama aynı şey. Bu noktalardan 2. ve 3. kuramsal olarak mümkündür. 3. için iyi bir enerji kaynağına ihtiyaç var. Ve teknoloji tarihi bize gösteriyor ki eğer bir şey kuramsal olarak mümkünse kılgısal olarak da gerçekleşir. Ancak, birinci madde kuramsal olarak sorunludur. Bir cismin parçacıkl
  13. sckorkut

    Zekadan Sorumlu Fizik Kanunu Nedir?

    Tam tersini düşünüyorum sevgili haci. Fizik kanunlarıyla açıklanamayacak pek çok şey vardır. Aslında en önemli şeyler fizik kanunlarıyla açıklanamaz. (Tüm bu şeyler niye var? Anlamları var mı, varsa ne?) Zekâ testleri çok tartışılır. Zekânın tanımını yapmak kolay değildir.
  14. sckorkut

    Biyolojide Kanunlar Yoktur !

    Araştırıyorum, sevgili haci. Hatta araştırmanın da ötesinde... Biyofizik, insanoğlunun kendine sorduğu en ilginç soruların yanıtını arar. Yaşam nedir? Nasıl başlamıştır?
  15. sckorkut

    Biyolojide Kanunlar Yoktur !

    Sırf bu bile biyolojinin fiziğe indirgenemeyeceğini kanıtlar. Biyolojide fizikten başka, istisnaları olan, evrensel olarak ifade edilemeyen, ama yine de salt biyolojiye özgü öğeler vardır. Kanun desek de demesek de...
×
×
  • Yeni Oluştur...